profi célkitűzés

25
Profi Célkitűzés Üdvözöllek a Profi Célkitűzés programban. Ebben az e-bookban hamarosan megtudhatod, hogyan tudsz egy olyan tervet összeállítani magadnak, ami motivál, cselekvésre ösztönöz és nagyban hozzásegít, hogy elérd a céljaidat az életben. A legtöbb embernek nincsenek céljai. Ha megkérdezed az ismerőseidet, hogy pontosan mi a céljuk, nagy valószínűséggel nem tudnak majd válaszolni rá, vagy ha igen, akkor olyan közhelyeket fogsz hallani, mint „boldog legyek”, „sok pénzem legyen”, „jó párkapcsolatban éljek”, stb. Ezek olyan vágyak, amik álmok és azok is maradnak, ha nem pontosítod őket és nem végzed el azokat a kritikus fontosságú feladatokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a vágyból cél legyen, a célból pedig egy olyan program, amin napi szinten tudsz dolgozni. Miért fontos a célkitűzés? A célkitűzés, az írásban rögzített célok több okból kifolyólag is nagyon fontosak. Tisztánlátást ad a víziódról Ha nincsenek céljaid, akkor úgy éled az életed, hogy körbe-körbe futsz, és nem látod soha a végét. Gondolj a tipikus „mókuskerék” hasonlatra. Csak futsz, abban az illúzióban élsz, hogy sok dolgod van, és sok mindent kell csinálnod, kihajtod magad, de mindennek ellenére csak egy helyben rostokolsz. Nem jutsz előre. Ha leülsz és elgondolkozol a céljaidon, akkor egy konkrét, teljes kép fog kialakulni benned az ideális életedről. Amik célok nélkül fontos és sürgős feladatoknak tűntek, azok a célod biztos tudatában elhanyagolható időpocskolásnak fognak tűnni. Ha tehát meg tudod fogalmazni a céljaidat, azt jelenti, hogy van egy víziód, ami iránymutatást ad, hogy mindig a jó úton haladj előre. Nagyobb teljesítményt hoz ki belőled Ha látod, hogy van értelme annak, amit csinálsz, akkor sokkal hatékonyabb és eredményesebb leszel. Jól meghatározott célok teljesítményre sarkallnak, hiszen a céljaid a belső vágyaidat tükrözik és nyilvánvaló, hogy sokkal lelkesebben és nagyobb erőbedobással fogsz küzdeni a vágyaid elérése érdekében, mintha a

Upload: gabor-leibinger

Post on 01-Jan-2016

29 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Profi Célkitűzés

Profi Célkitűzés

Üdvözöllek a Profi Célkitűzés programban. Ebben az e-bookban hamarosan megtudhatod, hogyan tudsz egy olyan tervet összeállítani magadnak, ami motivál, cselekvésre ösztönöz és nagyban hozzásegít, hogy elérd a céljaidat az életben.

A legtöbb embernek nincsenek céljai. Ha megkérdezed az ismerőseidet, hogy pontosan mi a céljuk, nagy valószínűséggel nem tudnak majd válaszolni rá, vagy ha igen, akkor olyan közhelyeket fogsz hallani, mint „boldog legyek”, „sok pénzem legyen”, „jó párkapcsolatban éljek”, stb.

Ezek olyan vágyak, amik álmok és azok is maradnak, ha nem pontosítod őket és nem végzed el azokat a kritikus fontosságú feladatokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a vágyból cél legyen, a célból pedig egy olyan program, amin napi szinten tudsz dolgozni.

Miért fontos a célkitűzés?

A célkitűzés, az írásban rögzített célok több okból kifolyólag is nagyon fontosak.

Tisztánlátást ad a víziódról

Ha nincsenek céljaid, akkor úgy éled az életed, hogy körbe-körbe futsz, és nem látod soha a végét. Gondolj a tipikus „mókuskerék” hasonlatra. Csak futsz, abban az illúzióban élsz, hogy sok dolgod van, és sok mindent kell csinálnod, kihajtod magad, de mindennek ellenére csak egy helyben rostokolsz. Nem jutsz előre. Ha leülsz és elgondolkozol a céljaidon, akkor egy konkrét, teljes kép fog kialakulni benned az ideális életedről. Amik célok nélkül fontos és sürgős feladatoknak tűntek, azok a célod biztos tudatában elhanyagolható időpocskolásnak fognak tűnni. Ha tehát meg tudod fogalmazni a céljaidat, azt jelenti, hogy van egy víziód, ami iránymutatást ad, hogy mindig a jó úton haladj előre.

Nagyobb teljesítményt hoz ki belőled

Ha látod, hogy van értelme annak, amit csinálsz, akkor sokkal hatékonyabb és eredményesebb leszel. Jól meghatározott célok teljesítményre sarkallnak, hiszen a céljaid a belső vágyaidat tükrözik és nyilvánvaló, hogy sokkal lelkesebben és nagyobb erőbedobással fogsz küzdeni a vágyaid elérése érdekében, mintha a szokásos „kötelező” feladatokat kellene elvégezned újra és újra. A célok felállítása tehát segít kihozni magadból a legjobbat.

Fókuszban tart

A jól megfogalmazott célok fókuszban tartanak. Céljaid meghatározása után nem lesz gondod, hogy prioritásokat állíts fel a különböző feladataid között. A prioritások felállítása nagyon fontos, mindig azzal a feladattal foglalkozz előbb, ami a céljaid felé a leginkább elvezet. Erről azonban a „Cselekvés nélkül nincs Titok” című e-bookban lesz szó.

Page 2: Profi Célkitűzés

Felelőssé tesz

Ha célokat határozol meg olyan módon, ahogy arról a következőkben szó lesz, akkor az felelőssé és elszámoltathatóvá tesz téged. Ha van egy célod, amihez határidőt is rendeltél, majd egy konkrét cselekvési tervet kialakítottál hozzá, akkor a te felelősséged, hogy azt betartsd. Ha elhülyéskeded az időt és a tervekből nem lesz valóság, akkor tudod, hogy az csak a te felelősséged. Ilyenkor már nem bújhatsz ki ilyen-olyan mondvacsinált kifogásokkal, hogy miért nem sikerült, hiszen a Te céljaidról volt szó, a Te határidőddel és a Te cselekvési terveddel. Ahhoz, hogy végig csináld, szintén a „Cselekvés nélkül nincs Titok” című e-bookban olvashatsz bővebben.

Éld a legjobb életed!

A célok biztosítják, hogy a legtöbbet hozd ki az életedből. Akár tetszik, akár nem, mindannyiunknak véges idő áll rendelkezésére, hogy megtegye, elérje azt, amit szeretne. Nem élhetünk 500 évig. A célok felállítása és rendszeres alkalmazása segít neked abban, hogy a lehető legtöbb élménnyel gazdagodj az életben töltött időd során. Ha már felfedezted az életed küldetését, akkor a célok felállítása bebiztosítja, hogy a legtöbbet hozd ki ebből a küldetésből.

Képzeld el, hogy egy autót vezetsz. Ha meghatározod a küldetésed, hogy hova akarsz eljutni, akkor világossá válik számodra, hogy milyen irányba kell menned és milyen útvonalon. Ha azonban nem határozol meg egy konkrét célállomást és időkeretet, nincs viszonyítási alapja a haladásodnak.

A célkitűzés folyamata

Most, hogy már tudod, miért fontos célokat kitűzni, ideje belevágnod a konkrét folyamat megvalósításába. Először is, vedd külön az életed nagy területeit. Én személy szerint nem szeretem az előre meghatározott kategóriákat. Mindenkinek más a fontos, ezért te tudod, hogy az életed milyen szempontok alapján bontod alrészekre. Amit fontos megjegyeznem, hogy nem szabad elhanyagolni egyetlen fontos területet sem. Ha valamely területen nagyon sikertelen vagy, akkor az magával húzhatja a többi területet is, és végső soron nem leszel boldog. Ugyanez azért fordítva is igaz, ha egy területen nagyon nagy sikereket érsz el, akkor az jó kiindulási alap lehet a többi terület számára.

Én személy szerint 3 részre osztottam az életemet, úgy, mint:

Személyes fejlődés / Egészség Kapcsolatok Karrier és pénzügyek

Vannak, akik ezeket tovább bontják, vagy még hozzá adnak pár kategóriát. Sokan külön veszik a spirituális célokat is. Nálam a személyes célokon belül van meg a helye. Sokan az anyagi függetlenséget külön veszik a karriertől. Nálam azért van egyben, mert szerintem a kettő összekapcsolódik. Úgy akarom elérni az anyagi függetlenséget, hogy közben azt csinálom, amit szeretek, a karrieremmel foglalkozok. Tehát teljesen rajtad áll, hogy az életed milyen területekre bontod szét, nincs egyetlen jó megoldás. Arra azért ügyelj, hogy ne legyen túl kevés. 3 rész a minimum. Ne is legyen sok, mert lássuk be, hogy 12 különböző területre koncentrálni és fókuszálni, nehezen lehet, ha nem lehetetlen… Maximum 6 területre oszd fel az életed.

Page 3: Profi Célkitűzés

Ezekhez fogsz majd egyenként rövidtávú, középtávú és hosszútávú célokat rendelni. Mielőtt azonban ezt megtennéd, egy gyakorlat, ami sokat segít abban, hogy tisztábban meg tudd határozni a céljaidat.

A most következő kérdésekre olyan részletességgel válaszolj, amilyen részletesen csak tudsz. Szánd rá az időt, ezt csak egyszer kell megcsinálnod. A kérdés elolvasása után csukd be a szemed és gondolkodj el rajta pár percig. Lelki szemeid előtt lásd a kérdésre adott válaszod, éld is bele magad. Majd ezután vesd papírra olyan részletesen, ahogy csak tudod, ügyelve arra, hogy minél több érzelmet vigyél bele és lehetőleg a saját szavaiddal fogalmazz, hogy ha majd visszaolvasod máskor, akkor teljesen bele tudd élni magad. Előfordulhat, hogy nem vagy benne biztos, hogy mit akarsz. Lehet, hogy két lehetőség között vacillálsz, és azon tűnődsz, hogy melyik lenne neked jobb. Ez természetes dolog, főleg, ha korábban még nem foglalkoztál ilyen gyakorlatokkal. Ekkor kérdezd meg magadtól, hogy milyen érzés lenne, ha az egyes változataid megvalósulnának és figyelj oda, hogy melyik tölt el jobb érzéssel. Amelyik jobb érzéssel tölt el, azt válaszd. Ha nem tudod ezt sem eldönteni, akkor írd le mindkettőt, hogy vagy „A”, vagy „B” (ilyen nagyon ritkán fordul csak elő).

A kérdések megválaszolása előtt tedd fel magadnak a kérdést: „Mi az, amit igazán akarok?”

FONTOS, hogy ne az határozza meg a válaszaidat, hogy minek van realitás alapja. Merj nagyot álmodni!

FONTOS továbbá az is, hogy jelen időben fogalmazz, mintha már létező helyzetet írnál le. Ne azt írd, hogy „Lesz egy BMW-m.”, vagy, hogy „Jó lenne egy BMW.”, hanem azt, hogy „Van egy BMW-m.”.

Vágjunk bele!

Mit NEM akarsz az élettől?

15 percet adj magadnak, hogy minél hosszabb listát állíthass össze, ne gondolkozz sokat, egyszerűen csak írd le, ami jön. A legjobb azokkal kezdeni, amiket mostanában csinálsz és frusztrálnak, aggasztanak, bármilyen módon negatív érzelmekkel töltenek el.

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

.................................

Mit akarsz az élettől?

Fontos, hogy itt ne a pénzről és a tárgyi dolgokról beszélj, annak is eljön az ideje. Azok csak eszközök és nem a cél. 15 perc alatt írj össze olyan hosszú listát, amilyet csak tudsz, arról, hogy mit akarsz az élettől. Most se gondolkozz túl sokáig, csak írd le, ami jön. Jó kezdet, ha azokat írod le elsőnek, amiket már átéltél és boldoggá, büszkévé, magabiztossá, nyugodttá tettek téged.

Page 4: Profi Célkitűzés

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

Ha ez megvan, menj tovább a következő kérdésekre, válaszold meg azokat is.

A, Milyen emberré szeretnél válni?

Itt azt fogalmazd meg, hogy milyen ember vagy, amikor a jövőképed már valóság. Hogyan gondolkozol magadról, mit hiszel magadról, milyen értékeid, képességeid vannak, milyen emberré váltál. Írhatsz (nagyon érdemes) a fizikai megjelenésedről, egészségedről is.

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

................................

B, Milyen életstílust szeretnél?

1, Itt élek: ..........................................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

2, Ilyenek a barátaim: ........................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

.................................

.............................................................................................................................................................

.................................

Page 5: Profi Célkitűzés

3,Hobbijaim: .....................................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

4, Önmegvalósításom:

(Hogyan éred el a személyes megelégedettséget. Mi hozza el számodra a személyes megelégedést?)

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

5, Párom: (Akivel együtt szeretnéd leélni az életed.)

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

6, Családom (gyerekek, szülők, és akit még bele akarsz venni…)

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

C, Karrier

Page 6: Profi Célkitűzés

1, Ennyit dolgozok naponta: ...........................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

2, Elsődleges felelősségeim és ezt csinálom munka közben: ......................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

3, Így dolgozom: ...............................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

4, Ilyenek az ügyfeleim / vezetőim: ................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

5,Munkakörnyezetem: ....................................................................................................................................................

Page 7: Profi Célkitűzés

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

6, A csapatom, akiket vezetek / munkatársaim: ...........................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

Page 8: Profi Célkitűzés

7, Ez tesz a leginkább büszkévé a karrieremben: ..........................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

D, Mivel szeretnél rendelkezni?

Írj össze mindent, amit birtokolni szeretnél, vagy amit elképzelsz magadnak. Lehet az akár anyagi, akár nem anyagi jellegű is.

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

Most, hogy válaszoltál a fenti kérdésekre, már könnyű lesz a dolgod, amikor az ideális napodat fogod összeállítani. A következő rész kérdéseihez gondold át, hogy milyen lenne az IDEÁLIS, ÁTLAGOS napod. Mindkét szón ott a hangsúly. Az ideális napod olyan nap, ami ha egész hátralévő életedben így nézne ki, akkor meg lennél elégedve. Az átlagos pedig azért fontos, hogy ne egy különleges programot írj le, hanem olyat, amivel a napjaid nagy része telni fog. Ne azt írd tehát, hogy reggel elutazol Vegasba és nyersz 1 millió dollárt, majd túrázol a Grand Kanyonnál, ami után luxus éttermekben vacsorázol, átbulizod az éjszakát, majd az 5 csillagos szállodád lakosztályában alszol el.

Egy olyan napot írj le, ami nincs tele extrém programokkal. Ez nem azt jelenti, hogy lemondasz róluk. Egyáltalán nem! Csupán azt, hogy az ideális napod megtervezésénél azt vedd figyelembe, ahogy a napjaid nagy részét szeretnéd tölteni. Én például úgy vettem bele ezeket az utazásokat és extrém programokat az ideális napomba, hogy leírtam: „A vacsoránál közösen megbeszéljük a múlt heti sziklamászás élményeit….. Este megrendelem a jegyeket a BL döntőre a haverokkal…. stb.”.

8 óra alvást feltételezve, oszd a napodat 4x4 órás időintervallumokra. Vagyis negyedeld el a napodat, és írd le részletesen mindegyik részhez, hogy mettől meddig tart nálad, mit csinálsz az alatt. Minél részletesebb és minél több érzelem van abban, amit leírsz annál jobb. Ha most rászánod erre az időd és jól megírod, akkor ez nagy hasznodra lesz később. Például, amikor úgy érzed, hogy lusta vagy, hogy a célodon munkálkodj, előveszed ezt a papírt és elolvasod. Rögtön motiválni fog arra, hogy a TV helyett azt válaszd, ami előrébb visz.

Egy átlagos napom

Page 9: Profi Célkitűzés

A napom első negyede: ....................................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

A napom második negyede: ............................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

A napom harmadik negyede: ..........................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

A napom negyedik negyede: ...........................................................................................................................................

.............................................................................................................................................................

................................

Page 10: Profi Célkitűzés

.............................................................................................................................................................

................................

.............................................................................................................................................................

................................

A fenti kérdések megválaszolása segíteni fog majd, hogy az egyes élet területeidhez milyen célokat jelölj ki magadnak. Most ezen fogunk végig menni.

Page 11: Profi Célkitűzés

Konkrét cél sikertervezése Minden egyes területedhez meg kell határoznod célokat. Rövidtávú célokra a legtöbb helyen az 1-2 évet ajánlották, azonban én azt ajánlom, hogy ennél rövidebb távra gondolj, például 6 hónapra. Az információs korban, amiben élünk, nagyon felgyorsult minden. Az időtávok is lerövidültek. Ma már 6 hónapra simán lehet tervezni, a korábbi 2 éves tervek ma már inkább középtávú tervnek számítanak.

Szóval, a rövidtávú célod legyen, mondjuk 6-12 hónapos határidővel, a középtávú terved, 1-3 év határidővel, a hosszú távú terved pedig felülről korlátlan. Lehet 5-10 éves terv, de akár több is, ez teljesen rajtad áll.

Felmerülhet benned is a kérdés, hogyan lehet megtervezni egy 5-10 év múlva esedékes helyzetet. A válasz egyszerű. Csak írd le, hogy mit szeretnél, és a következőkben fogod meghatározni a konkrét lépéseket. A hosszú távú tervek azért kellenek, hogy legyen, ami motivál. Olyan célt kell meghatároznod, ami elég motivációval tölt el, hogy reggel felkelj és elkezdj dolgozni a célod megvalósításán. És ezt minden nap, újra és újra megtedd. A középtávú célok egyfajta hidat képeznek a rövid és hosszú távú célok között. A rövid távú céljaidnak olyannak kell lenniük, ami nem tűnik teljesen elérhetetlennek, de azért kihívást jelent. Azt szoktam mondani, hogy az, amit el tudsz képzelni, hogy 6, vagy 12 hónap alatt meg tudsz valósítani, vedd és adj hozzá +20-30%-ot. Ez elég nagy kihívást fog jelenteni, mégsem akkorát, hogy annyira reménytelennek lásd a helyzetet, hogy bele sem kezdesz. A kis célokat érdemes még tovább apróznod, havi, heti, illetve napi célokra is.

Láthatod, hogy fontosak a nagy és kicsi célok is. Az egész célkitűzésnek az alapja egy olyan nagy cél, egy olyan jövőbeni vízió, amit most még talán nem tudsz elképzelni, hogy elérheted, de nagyon vágysz rá és elegendő motivációval tölt el. Ahhoz, hogy meg is valósítsd a nagy célodat, fel kell osztanod apró lépésekre, amelyeket biztosan meg tudsz csinálni. Ha sok apró lépésben teszed meg az utat, akkor sokkal könnyebb lesz és az akadályok sem fognak hatalmas falként tornyosulni előtted. Az ezer mérföldes út is az első lépéssel kezdődik. Legyen tehát mindig a szemed előtt a fő célod, de az energiádat mindig az aktuális kis célra fordítsd, hogy azt határidőre meg tudd valósítani.

Pár alapvető követelmény, hogy sikeresen haladj a céljaid felé:

El kell hinned, hogy meg tudod valósítani a célodat. Ez sokszor nehéz, ha a hosszú távú célra gondolsz, éppen ezért kellenek a kisebb célok. Még a rövid távú céljaidat is fel tudod bontani kisebb alcélokra. Az fontos, hogy el tudd hinni, hogy az egyes lépéseket egyenként meg tudod valósítani. Ha ez nem áll fenn, akkor alakítanod kell rajta.

A célod legyen mérhető! Tudd mérni, hogy sikerült-e elérned vagy nem. Tudj saját magadhoz hasonlítani, a korábbi teljesítményeidhez.

A célodnak kontrollálhatónak kell lennie. Ez annyit jelent, hogy csak tőled függjön, hogy sikerül-e megcsinálnod, vagy sem. Persze lehet építeni mások segítségére, de ha olyan eseménytől teszed függővé, amire nincs ráhatásod, akkor az nem jó cél. „Kint leszek a foci világbajnokságon, ahol Magyarország játssza a döntőt.” Ugye látod, hogy mi a baj ezzel a céllal?

Legyenek egységesek a céljaid. Ne kerülj konfliktusba saját magaddal, mert mondjuk, a pénzügyi céljaid ellentmondanak a családi céljaidnak. Legyen meg az összhang, az adott célod feleljen meg maradéktalanul az életed minden területének. Ha a karrier célod az, hogy ünnepelt híresség legyél az adott területeden, ahol folyton te vagy a reflektorfényben, a magánéleti célod viszont az, hogy

Page 12: Profi Célkitűzés

egy eldugott kis alpesi faluban élj a családoddal nyugodt életet, az ellentmondhat egymásnak és

feszültséget okozhat.

Page 13: Profi Célkitűzés

Tiszta szívedből kell vágynod az adott cél megvalósulására – máskülönben nem lesz meg az az energiatöbblet, ami elengedhetetlen a megvalósításhoz.

A cél megvalósulásához vezető út fejlődést hozzon az életedbe – igazi kihívásnak kell tekintened, amit nem érhet el bárki, minimális idő és energia befektetéssel. Ez jó érzéssel fog eltölteni téged és az út közepén is érzékelni fogod, hogy már fejlődtél, ami további kitartást fog adni neked.

Miért kell írásban rögzíteni a célokat? Miért nem elegendő csak kigondolni azokat?

Egy írott cél elkötelezettséget jelent. Elkötelezettség nélkül viszont a cél csak álom marad. Az álom az, amit szeretnél, hogy bekövetkezzen az életedben, de nem vagy hajlandó megfizetni az árát. Minden valamirevaló célnak megvan az ára! Ez az ár talán egy személyes félelmed leküzdése, vagy jelentős idő, energia és pénz befektetését jelenti számodra. Azt fontos tudnod, hogy nem lehet komoly célokat úgy elérni, hogy közben nem küzdesz meg a saját félelmeiddel és nem lépsz ki a komfort zónádon kívülre. Hogy motiváld magad az ár megfizetésére, érdemes jutalmakat adnod magadnak, ha eléred a részcélokat. Erről lesz még szó később, amikor pontosan leírom, hogy milyen lépéseket tegyél meg a célok leírásánál. A lényeg csupán az, hogy plusz ösztönzést is bele kell vinned a folyamatba, hogy végig motivált legyél megfizetni a célod árát. Ez lehet egy vakáció, de akár egy új ing is, vagy egy vacsora egy elegáns étteremben. Nekem volt olyan célom, amihez a jutalom ennyi volt: „Sétálok 2 órát a természetben úgy, hogy nem gondolok semmilyen munkára és egyéb problémára.” A lényeg, hogy motiváljon!

Ideje elkezdeni, menjünk lépésről lépésre.

1, Írd le a célodat!

Döntsd el, hogy az életed melyik területéről és milyen időtávú célról van szó. A folyamat ugyanúgy működik az összes többi területen is.

„Szeretnék sok pénzt keresni.”

Ez nem jó így, mert nem jelen időben van, és benne van a bukás lehetősége. Az, hogy „szeretnék”, nem használatos a célok kitűzésénél. A „van”, amit használnod kell. (Az „akarom” sem a legjobb szó, mert ekkor az „akarom” állapotát vonzod magadhoz. Nem lesz meg, mindig csak „akarni” fogod. Maradj tehát annál a megfogalmazásnál, mintha már meglenne a vágyott célod!)

„Sok pénzt keresek.”

Ez már jobb, de a céloknak konkrétaknak és mérhetőknek kell lenniük. Alakítsuk át olyanra. (Ha a céljaid között olyan szerepel, amit nehéz mérni, akkor is valahogy tedd mérhetővé. Például, ha meg szeretnél tanulni kínaiul. Ezt nehéz számszerűsíteni, de mondhatod azt, hogy megszerzed belőle a középfokú nyelvvizsgát, vagy bármilyen hétköznapi témáról 5 percig folyékonyan el tudsz beszélgetni egy anyanyelvűvel, stb.)

„500.000-et keresek.”

Még mindig nem elég konkrét. 500 ezer mit? És mennyi idő alatt? 1 év alatt, vagy 1 hónap alatt? Teljesen más lesz az eredmény. Most lehet, hogy túlzás ennyire odafigyelni a részletekre, de az, amit leírsz, nagy jelentőséggel bír a tudatodnak és a tudatalattidnak egyaránt. Van egy aranyszabály, amit jó, ha megtanulsz:

A tudatalattid az utasításaidat szó szerint végrehajtandó feladatokként kezeli!

Érdemes tehát odafigyelni, hogyan fogalmazol.

Page 14: Profi Célkitűzés

„Nettó 500.000 Ft-ot keresek havonta.”

Ez már alakul. Érdemes beletenned a jobb lehetőségét is, vagy pedig úgy írni, hogy ez a minimum. Mindig engedd meg, hogy esetleg jobbat kapj, mint amire számítasz.

„Legalább nettó 500.000 Ft-ot keresek havonta, vagy még többet.”

Korábban már megemlítettem, hogy minden egyes célhoz határidőt kell rendelned, ez fogja működésre bírni az agyadat és a testedet, hogy elkezdjenek munkálkodni a célod megvalósítása érdekében.

„2013. június 1-én legalább nettó 500.000 Ft-ot keresek havonta, vagy még többet.”

Alakul… Érdemes belevenned, hogy milyen áron akarod ezt elérni. Nem mindegy, hogy napi 14 órás robottal, vagy olyan munkával, amit szeretsz csinálni. Nem kell leírnod, hogy konkrétan milyen tevékenységből akarod ezt megszerezni, csak a ráfordított időt, pénzt, energiát említsd meg benne. Én a pénzügyi céloknál oda szoktam írni, hogy maximum hány óra SZÓRAKOZTATÓ munkával.

„2013. június 1-én legalább nettó 500.000 Ft-ot keresek havonta, vagy még többet, heti maximum 20 óra szórakoztató munkával.”

Ez már egy kész cél. Én még hozzá szoktam tenni, hogy az adott cél elérése boldoggá tesz, amiért hálás vagyok.

„2013. június 1-én legalább nettó 500.000 Ft-ot keresek havonta, vagy még többet, heti maximum 20 óra szórakoztató munkával. Ez a kereset boldoggá tesz, amiért nagyon hálás vagyok.”

Hasonlítsd össze az elsővel:

„Szeretnék sok pénzt keresni.”

VAGY

„2013. június 1-én legalább nettó 500.000 Ft-ot keresek havonta, vagy még többet, heti maximum 20 óra szórakoztató munkával. Ez a kereset boldoggá tesz, amiért nagyon hálás vagyok.”

2, Írd össze a várható előnyöket.

Milyen előnyök várnak rád, ha eléred a célodat? Írj egy hosszú listát, hogy min fog változtatni, ha eléred a kitűzött célt. Elismerően fognak rád nézni az emberek? Évente négyszer el tudsz menni szabadságra? Magabiztosan tudsz strandra menni? Megtanulhatsz kínaiul, mert lesz pénzed a magántanárra? Új hobbikat próbálhatsz ki? Több szabadidőd lesz a gyermekeidre? Bármi legyen is az, írd le. Írj legalább 20 (!) előnyt, ami vár rád, ha eléred a célodat. Itt is természetesen jelen időben fogalmazz, mintha már elérted volna az adott célt!

Azt mondod, hogy nem tudsz 20 előnyt összeírni? Ez vagy azért lehet, mert a mindennapok mókuskereke kiölte belőled a fantáziát és már nem is tudod, hogy milyen, amikor igazán jól érzed magad, vagy pedig azért mert nem elég motiváló számodra a cél. Első esetben nincs semmi gond,

addig ülj a papír fölött, amíg meg nem lesz

Page 15: Profi Célkitűzés

legalább 20 előny, szépen lassan fel fogsz tudni idézni annyit. Az agyad tornáztatásával pedig egyre jobb lesz a vizuális képességed és egyre jobban el is tudod képzelni a helyzetet, amikor a célodat elérted. Fontos, hogy minél több érzelmet vigyél a listád elemeibe, hogy amikor visszaolvasod, akkor könnyedén el tudd képzelni, hogy már tényleg sikerült.

Ha azért nem tudsz 20-at írni, mert nem elég motiváló a cél, akkor újat kell választanod.

3, Kiindulópontod!

Írd össze, hogy hol tartasz most. Ha az előző példánál maradunk, akkor írd le, hogy mennyit keresel most. Ha az a célod, hogy lefogyj, akkor írd le, hogy hány kiló vagy most, vagy mekkora a derékbőséged. Ha az a célod, hogy megtanulj kínaiul, akkor írd le, hogy mennyire tudsz most beszélni.

4, Akadályok, amiért eddig még nem érted el a célodat!

Írd össze az akadályokat, 3-5-öt, vagy még többet, ha több is jelentősen szerepet játszik abban, hogy ez idáig nem sikerült elérned a célodat. Ezek lehetnek megfogható és nem megfogható, konkrét, vagy nem konkrét dolgok is. Ide írhatod például a „lustaság”-ot, vagy a „tőke hiányát”, „ismeretség hiányát” is. Rangsorold, hogy melyik játszik a leginkább szerepet benne, hogy még nem érted el a célodat. Ezekre megoldást kell keresned, ami később, a cselekvési tervben lesz részletezve.

5, Milyen további információra van szükséged, hogy elérd a célodat?

Ide is írj legalább 3-5-öt, de lehet természetesen több is. Ne általánosságokat írj, mint pl. „témába vágó könyvekre”, hanem írd le pontosan a könyvek címét. Ha még te sem tudod, akkor itt az ideje a keresésnek. Találd meg azokat az információforrásokat, amelyekre szükséged lesz, hogy elérd a célodat és sorold itt fel. Itt is fontos a prioritás, rendezd sorba az egyes pontokat, amiket leírtál, hogy melyik a legfontosabb, majd azután melyek kevésbé fontosak, és mely információk azok, amelyek akár elhanyagolhatók.

6, Milyen személyekre van szükséged, hogy elérd a célodat?

Itt is felsorolás szintjén írd le, hogy kikre van szükséged a célod elérése érdekében. Lehet, hogy a fogyókúrához egy edző társra lesz szükséged. Lehet, hogy az MLM üzleted felépítéséhez 5 új aktív belépőre lesz szükséged. Az idegen nyelv tanulásához beírhatod az anyanyelvi tanárt.

Írj 3-5-öt minimum, de mehet ide is, amennyit csak tudsz. A rangsorolás persze itt sem maradhat el. Állíts fontossági sorrendet a leírt személyek között.

Page 16: Profi Célkitűzés

7, Határozd meg a jutalmaidat!

Korábban már írtam, hogy plusz motivációt jelent, ha extra jutalmat is adsz magadnak. Határozz meg még valamilyen jutalmat, amit akkor fogsz megszerezni, ha eléred a célodat. Ha nagyobb volumenű célról van szó, akkor a részteljesítésekkel is jutalmazhatod magad. Ha például 15 kg-ot akarsz leadni, akkor minden leadott 5 kg után megjutalmazhatod magad.

8, Cselekvési terv

Ez az egész célkitűzés egyik legfontosabb lépése, amire érdemes sok időt rászánnod. Itt pontosítod, hogyan fogod elérni az adott célodat. Ha pénzügyi céljaid voltak, akkor azt milyen tevékenységgel akarod elérni? Mit kell tenned először, majd másodszor? A cselekvési tervet úgy építsd fel, hogy először megtervezed a teljes folyamatot. Majd azt részekre bontod. Ha fél éves terved van, akkor nagy vonalakban megtervezed, hogy milyen tevékenységek egymásutánja fog téged elvinni a cél megvalósulásához. Ezután lebontod havi tervekre, majd heti tervekre, végül napi tervekre. Első körben a teljes tervet, a havi terveket és az első heti tervet állítsd csak össze. Majd ezután minden vasárnap este tervezd meg a következő hetedet és azon belül az egyes napjaidat. Minden nap este készíts részletes tervet a következő napodról. Listaszerűen éri meg dolgozni, összeírod a feladatokat, amiket meg kell csinálnod, majd rangsorolod őket. MINDIG a legfontosabbal kezdj, még akkor is ha az a legkényelmetlenebb munka. Ha az igazán fontos feladatokra összpontosítasz, akkor meglesz a jutalmad.

Korábban összeírtad az akadályokat, a szükséges személyeket és információkat is, akikre, vagy amikre szükséged lehet. Amikor tervezel, akkor mindig az ott meghatározott prioritási sorrendet kövesd. Ha tehát megvan, hogy a személyek közül, kivel a legfontosabb találkoznod, akkor vele találkozz először. Ha megvan, hogy milyen tudásanyagot kell elsajátítanod, akkor a legfontosabbal kezdd! Ha megvan, hogy milyen okokból nem sikerült eddig elérned a célodat, akkor azt küszöböld ki, oldd meg legelőször, ami a leginkább hátráltatott.

Minden nap úgy kezd a napod, hogy elolvasod a célodat és rászánsz pár percet, hogy csukott szemmel átéld lelki szemeid előtt mindazt a csodás dolgot, amit akkor fogsz megtapasztalni, ha elérted a célodat. Ha így teszel, ez segíthet, hogy motivált maradj és cselekedj! A NIKE jelmondata nagyon idevág: Just do it! (=Csak csináld!)

A célkitűzés is akkor ér valamit, ha megcsinálod a cselekvési tervben leírtakat és megfizeted az árat.

Ha rendszeresen alkalmazod az itt leírtakat, akkor már akár 1 hónapon belül is rengeteg pozitív változást tapasztalhatsz meg az életed bármely területén. Ha még bizonytalan vagy, inkább tűzz ki kisebb célokat, hogy meglegyen a sikerélményed, hogy később a nagyobb célok felé is elindulhass. Tudod, egy fa elültetésére 20 évvel ezelőtt volt a legalkalmasabb az idő. A második legalkalmasabb idő pedig MOST van! Sokan gyors eredményeket akarnak elérni, ezért bele sem kezdenek abba, ami a tartós eredményeket hozná az életükbe. Nem egy olyan embert ismerek, akik már hosszú évek óta gyors pénzkereseti lehetőségek után kutatnak. Pedig ha akkor elkezdtek volna valamivel komolyabban foglalkozni, már sikeresek lennének. Azon kívül a legjobb alkalmuk most van. Ez rád is igaz, a legideálisabb alkalom a MOST.

Kezdd el, mindegy, hogy mekkora célokkal, de tartsd szem előtt a fentebb leírt alapelveket. Elsőre ez egy hosszadalmas munkának tűnhet. Tény, hogy nem lehet 5 perc alatt megcsinálni, de csak egyszer kell jól

Page 17: Profi Célkitűzés

megírnod, utána nagy erőt fog adni, mindig, amikor elolvasod. Konkrét célt fog adni, ami felé haladhatsz, konkrét útvonallal, amihez tarthatod magad.