proict cric

Download Proict Cric

Post on 13-May-2017

250 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIU

UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA DIN SIBIUFACULTATEA DE INGINERIE HERMANN OBERTHCATEDRA BAZELE PROIECTRII

PROIECT DE ANCRIC CU PIULI ROTITOARE

STUDENT: Teca Tudor FACULTATEA DE INGINERIE HERMMAN OBERTHSECTIA: ELECTROMECANICAANUL: IIGRUPA: 321SEMIGRUPA: 2

NDRUMTOR DE PROIECTProf.dr.ing. BARBU TEFAN

ANUL UNIVERSITAR2013

UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA SIBIUFACULTATEA DE INGINERIE HERMMAN OBERTHCATEDRA BAZELE PROIECTRII

Student: Teca TudorFacultatea de Inginerie HERMMAN OBERTH Sectia: ELECTROMECANICAAnul: IIGrupa: 321/2

TEMA DE PROIECTARE

S se proiecteze un mecanism urub-piuli de tipul cric cu piuli rotitoare.

Date de proiectare Sarcina maxim: Q=37 200 N Cursa mecanismului: H=260 mm

Proiectul va cuprinde:

A. MEMORIU DE CALCUL1. Calculul urubului principal2. Calculul piuliei3. Calculul cupei4. Calculul corpului mecanismului5. Calculul mecanismului de acionare

B. DESENE1. Desenul de ansamblu al mecanismului urub-piuli2. Desenul de execuie pentru urub3. Desenul de execuie pentru piuli

Sibiu, 2013 NDRUMATOR DE PROIECT Prof.dr.ing. BARBU TEFAN

CUPRINS

1. Etapele de lucru n proiectare...42. Coninutul documentaiei tehnice de proiectare.53. Proiectarea ansamblelor de organe de maini...54. Proiectarea organelor de maini..115. Mecanisme urub-piuli. Materiale.156. Calculul mecanismelor urub-piuli...187. Metodologia de proiectare a cricului cu piuli rotitoare...198. Metodologia de proiectare a mecanismului de acionare cu clichet orizontal24

CONSIDERAII PRIVIND PROIECTAREA NCONSTRUCIA DE MAINI

Proiectarea este una din etapele parcurse in realizarea unui produs in construcia de maini, etapa in care, pe baza calculelor inginereti, este elaborat imaginea grafic a viitorului produs, mpreun cu toate detaliile si condiiile tehnice necesare fabricaiei si exploatrii acestuia. Cu alte cuvinte, proiectarea este un act de creatie, desemnnd o activitate tehnic, desfurat n scop productiv i care urmarete furnizarea tuturor datelor necesare transpunerii n practic, cu mijloace materiale si financiare correlate, a unei teme sau a unei idei. In conceptie globala, activitatea de proiectare, denumita in sens larg Proiectare total este definit ca acea activitate sistematic necesar care incepe cu descoperirea lipsurilor de pe pia i se desfoar pan la vnzarea produsului care s satisfac aceste nevoi. Conform acestui concept, activitatea de proiectare trebuie sa cuprind: cercetarea pieei n vederea descoperirii lipsurilor, elaborarea specificaiilor de proiectare, elaborarea conceptului, proiectarea detaliilor, proiectarea fabricaiei i proiectarea desfacerii. n construcia de maini, proiectarea presupune rezolvarea a doua probleme principale: proiectarea ansamblului i proiectarea organelor de maini componente. Proiectul constituie rezultatul activitii de proiectare si reprezint o lucrare tehnic, sub forma unei documentaii tehnice, intocmit n scop productiv i care cuprinde toate calculele, desenele, condiiile tehnice, recomandarile i instruciunile necesare pentru executarea si exploatarea unui sistem tehnic.

1. ETAPELE DE LUCRU N PROIECTARE

Insuirea temei de proiectare.Tema de proiectare este lansat de catre beneficiarsi reprezint o nsuire de date, cerine si condiii tehnice care constituie performane impuse viitorului produs. Proiectantul, potrivit propriei sale viziuni, va aduce completari si modificari temei primite. Tema rezultat, nsuit de ambele pri, devine documentul pe baza cruia se va realiza i omologa viitorul produs. Documentarea. Etapa de documentare are ca scop procurarea tuturor datelorcare ar putea fi folosite n rezolvarea temei. Documentarea vizeaz doua aspecte: analiza factorilor care condiioneaz realizarea produsului i studiul datelor din literatura de specialitate. Factorii care condiioneaz realizarea produsului sunt: condiiile n care va funciona i va fi exploatat produsul, condiiile de fabricaie oferite de executant, oferta pieei privind componentele tipizate, posibil a fi incluse in viitorul produs, nivelul calitativ al produselor similare (pe plan naional si internaional). Prin studiul datelor oferite de literatura de specialitate, sunt obinute informaiile necesare n rezolvarea temei. Sursele uzuale de documentare sunt: bibliografia (cari, reviste, prospecte, cataloage, norme, standarde, brevete de invenii i inovaii), proiectele asemanatoare existente, chiar daca acestea conin doar ansamble, subansamble sau organe de maini posibil a fi utilizate la proiectarea noului produs, vizitele de documentare la firme care execut produse asemanatoare cu cel ce urmeaz a fi proiectat, discuii cu specialitii n domeniu. Printr-o corect documentare se evita, n mare msur, redescoperirea unor soluii deja cunoscute i se reduce volumul muncii de proiectare. Proiectarea ansamblelor componente ale viitorului produs. Proiectarea organelor de maini care alctuiesc ansamblele produsului Elaborarea documentaiei tehnice a produsului, n forma sa original, i executarea copiilor necesare. Avizarea proiectului, att la executant ct i la beneficiar.

2. CONINUTUL DOCUMENTAIEI TEHNICE DE PROIECTARE

n conformitate cu prevederile STAS 6269, documentaia tehnic de proiectare a unui produs, n construcia de maini, cuprinde o parte scris i una grafic. Partea scris a documentaiei este alctuit din: memorial tehnic, caietul de sarcini i cartea tehnic. Memorial tehnic justific principalele decizii luate n legatur cu soluiile adoptate (funcionale, constructive i tehnologice), stabilirea dimensiunilor, pe baza calculelor i a alegerii constructive, precum si verificarea acestora, materialele utilizate, instruciunile privind execuia, montajul, exploatarea, intreinerea i repararea viitorului produs, instruciunile privind securitatea muncii. n memoriu se anexeaz tema de proiectare, lista pieselor de prima uzur, listele echipamentelor tipizate (mecanice, electrice, hidraulice etc.), borderoul parii desenate, lista de semnaturi a factorilor de raspundere. Caietul de sarcini cuprinde lista prilor componente ale produsului i lista parametrilor pe care atat ansamblul ct i parile sale componente trebuie s i ating n exploatare, mpreun cu msurile care trebuie luate n timpul execuiei, montajului i punerii in funciune pentru realizarea respectivilor parametrii. Cartea tehnic descrie, cu mijloace i n limbaj accesibil utilizatorului, componena, funcionarea, montajul, exploatarea, modul de intreinere si repare a produsului. Partea grafic a documentaiei conine: a). desenul ansamblului general i de amplasare a acestuia b). desenele ansamblelor componente c). desenele subansamblelor d). desenele de execuie ale elementelor din componenta subansamblelor e). schemele sistemelor cu funcii corelate (hidraulice, pneumatice, electrice, electronice etc.) f). schemele de prindere n vederea ridicrii si transportului.

3. PROIECTAREA ANSAMBLELOR DE ORGANE DE MAINI

Ansamblele reprezint uniti distincte din punct de vedere constructiv i funcional, alctuite din grupuri de mecanisme, cu rol bine determinat n cadrul sistemului tehnic din care fac parte. Din punct de vedere al proiectrii, ansamblul poate fi considerat: o main sau un utilaj, care intr n componena unui agregat sau a unei instalaii tehnologice, un motor, o transmisie sau un mecanism. Una din principalele tendine in proiectarea ansamblelor o constituie folosirea pe scar larg a elementelor tipizate, asigurandu-se n acest fel importante avantaje att la proiectare ct i la execuie sau reparaie.

3.1. ETAPELE PRIOECTRII ANSAMBLULUI

Stabilirea caracteristicilor tehnice necesare ale ansamblului, inand seama de destinaia acestuia. Pe baza datelor oferite de tema de proiectare sau a celor alese, se stabilesc: gabaritul, forele si momentele rezistente, vitezele si turaiile elementelor de ieire, limitele minime ale randamentului. Stabilirea sistemelor de antrenare i a caracteristicilor acestora. Stabilirea schemelor ansamblului. La proiectarea unui ansamblu nu se poate realiza direct un desen al acestuia. Apropierea de scopul final al proiectarii este posibil prin elaborarea succesiv de scheme din ce n ce mai dezvoltate. Pornind de la o schema funcionala simpl, se ajunge la schema structural, apoi la schema cinematic, pe baza careia prin intermediul schemei constructive se poate elabora desenul de ansamblu. Stabilirea incrcarilor diferitelor organe de maini al caror rol este determinat n realizarea ansamblului. Imparirea ansamblului pe subansamble i pari componente. Alegerea componentelor tipizate care pot fi incluse n construcia ansamblului. Dimensionarea organelor de maini principale, pe baza ncrcrilor determinate pentru fiecare dintre ele. Stabilirea variantelor constructive. Pornindu-se de la schemele structurale,cinematice i constructive, dup alegerea componentelor tipizate i dimensionarea organelor de maini principale, se ntocmesc, de obicei, mai multe variante constructive ale ansamblului, pentru care se determin indicatorii tehnico-economici (performane funcionale, consumuri de materiale i energie, costuri). Stabilirea variantei acceptate, dup analiza indicatorilor tehnico-economicipentru variantele constructive ntocmite anterior i luarea n considerare a punctelor de vedere ale beneficiarului i executantului i realizarea coreciilor cerute de ctre acetia. Intocmirea proiectului de execuie, prin detalierea variantei constructiveacceptate i proiectarea organelor de maini componente. Includerea n ansamblul general, prin stabilirea detaliilor de legatur.

3.2. NTOCMIREA DESENULUI DE ANSAMBLU