propedeutica - laborator

Download Propedeutica - laborator

Post on 12-Jul-2015

2.873 views

Category:

Documents

7 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Propedeutica farmaceutica anul I

Catalin Bulei

Propedeutica= invatamant pregatitor care cuprinde elementele de baza ale unei stiinte. Frmacie= grecescul PHARMACON= remediu, leac. Farmacie galenica- de la Claudius Galenus, medic si farmacist care este considerat parintele farmaciei. Cursul 1- NORME DE PROTECTIA MUNCII IN LABORATOR Masuri special de protectia muncii in laboratorul scolii Organizarea muncii Organizarea si functionarea laboratorului.

Farmacia este unitatea sanitara care asigura asistenta farmaceutica a populatiei, pentru tratamentul ambulatory cat si pentru bolnavii spitalizati. Desfacerea medicamentelor in punctele si unitatile farmaceutice se va efectua in conformitate cu reglementarile Ministerului Sanatatii.Depozitarea medicamentelor si a materialelor in dulapuri ,pe rafturi ,pe stelaje, se va face in asa fel incat sa nu fie depasita sarcina maxima admisa pentru mobilierul respectiv. Substantele inflamabile si explozive vor fi depoyitate in spatii spatii special amenajate, asigurandu-se aerisirea precum si etansietatea recipientelor Pastrarea substantelor toxice si a produselor care contin substante toxice se va face in recipient de sticla etanse, recipientele fragile vor fi protejate cu cadre metalice sau din lemn, nuiele, plastic;spatial dintre recipient si cadru se va umple cu material absorbante alese astfel incat la spargerea recipientului, continutul sa nu intre in reactive cu materialul absorbant.

Medicamentele prevazute in tabelul VENENA vor fi pastrate sub cheie, intr-un dulap cu usi din lemn masiv, fara geam.Dulapul va purta inscriptia VENENA.Cheia dulapului va fi pastrata de catre seful unitatii sau farmacistul desemnat in acest scop. Medicamentele puternic active cuprinse in tabelul SEPARANDA vor fi pastrate in dulapuri separate purtand inscriptia SEPARANDA. Medicamentele care contin substante toxice vor fi pastrate in dulapuri din lemn masiv sau metal asigurate cu cheie.Dulapurile vor fi amplasate in incaperi special amenajate Incaperile vor fi prevazute la usi si ferestre cu gratii metalice. Manipularea substantelor toxice se va face numai cu ustensile destinate acestui scop si care vor fi spalate si pastrate separat. Toxicele care degaja vapori vor fi depozitate si pastrate in incaperi separate, prevazute instalatii de ventilare.

1

Propedeutica farmaceutica anul I -

Catalin Bulei

Toate recipientele care contin toxice , inflamabile si explozibile vor fi etichetate.

Se interzice accesul cu flacara deschisa in spatiile de lucru in care se depoziteaza si manipuleaza lichide inflamabile si volatile.Lichidele vor fi incalzite numai pe bie de aburi, utilizandu-se condensatori cu reflux. Pardoselile vor fi pastrate curate pentru a impiedica pericolul alunecarii.

In farmaciile in care se organizeaza garda de noapte se va prevedea o incapere amenajata corespunzator si destinata personalului Curtea depozitelor farmaceutice va fi mentinuta in stare de curatenie ,se interzice ocuparea cailor de acces pentru vehicule si oameni cu orice fel de materiale.Iarna caile de acces vor fi dezapezite si acoperite cu materiane antiderapante. Transportul manipularea si depozitarea materialelor, se vor efectua sub supravegherea unei personae desemnate si instruite in acest scop, in vederea prevenirii accidentelor. In interiorul depozitului, materiile si materialele vor fi transportate cu carucioare actionate manual sau cu transpalete, in functie de greutate cu respectarea normelor de protective a muncii pentru manipularea , transportul prin purtare si cu mijloace mecanizate si depozitarea materialelor precum si a normelor de protectia muncii pentru comrtul cu ridicata si amanuntul. Mobilierul depozitului va fi confectionat din material incombustibile.

Divizarile de substante se vor face in incaperi separate de spatiile de depozitare.Aceste incaperi vor fi dotate cu instalatiile, aparatele si ustensilele necesare efectuarii operatiilor de divizare.La locurile unde se efectueaza divizari de substante corrosive si caustic, vor exista vase cu solutii neutralizante. Manipularea substantelor se va face de catre personal calificat si instruit in acest scop.Fiecare recipient, punga sau pachet depozitate vor fi etichetate. Spatiile de receptive si expeditie vor avea incaperi separate de lucru.Se interzice pastrarea si uscarea pe conducte de aburi, gaz, calorifer a imbracamintei si a altor material imbibate cu produse inflamabile sau care prezinta pericol de autoaprindere. Usile spatiilor de lucru vor fi astfel construite incat sa se deschida spre exterior.

In cazul unor operatii ca divizari, pulverizari, la care se disperseaza pulberi in atmosfera de lucru, se vor folosi utilaje acoperite.Pentru impiedicarea pericolului de cadere de lainaltime se vor prevedea scri si platform asigurate cu balustrade. Laboratorul scolii se compune din:

2

Propedeutica farmaceutica anul I -

Catalin Bulei

Mese de lucru, aparatura de laborator, sticlarie de laborator, aparate si ustensile folosite in farmacii ,dulapuri suspendate, surse de apa, gaz metan si lumina electrica.La terminarea programului, atentie la gaz, apa, lumina, si geamuri.Curatenie si ordine la locul de munca.

Aparatura si sticlarie de laborator

Vase de sticla necalibrata sticlarie gradata, aparate si ustensile folosite in farmacie; 1. Vase de sticla necalibrate Pahare de laborator berzelius, Erly Mayer; Palnii de separare; Baloane cu fund plat; Eprubete, sticle farmaceutice Palnii, pipete.

2. Sticlarie gradata Mensuri, cilindrii gradati, baloane gradate (cotate, jojate) Biurete, pisete, pipete.

3. Ustensile folosite in farmacie 3

Propedeutica farmaceutica anul I Mojar + pistil Patentule de portelan sau emailate Creuzete de sticla sau portelan

Catalin Bulei

Lingurite farmaceutice duble sau simple Trepied, sita de azbest Suporturi pentru filtrare, bec teclu, bec bunzen.

4. Aparate Distilator, centrifuga, balante farmaceutice, exsicator, baie de apa, baie de nisip, etuva, dulapuri uscatoare.

Operatia de masurare a lichidelor se face cu ajutorul unor vase gradate, care au puncte de reper determinate, corespunzand fiecare unui anumit volum. Mensurile sunt confectionate din portelan, tabla smaltuita si mai rar din sticla. Ele au forma cilindrica sau trunchi de con si sunt marcate in interior de jos in sus, mai des intrebuintate sunt mensurile din tabla. Sunt recomandate numai in cazurile cand se lucreaza cu cantitati mari de lichid, pentru ca masurarea lor nu este destul de precisa. Cilindrii gradati sunt fabricati din sticla, avand forma de cilindrii cu diametrul mic fata de inaltime. Se folosesc cilindrii de 10,50,100,250,1000,2000ml. Cilindrii gradati cu dop de sticla se deosebesc fata de cilindrii obisnuiti prin faptul ca partea superioara este ingustata si formeaza un gat care este astupat cu un dop de sticla. Se folosesc in operatiile in care lichidele masurate trebuie agitate. Baloane gradate (cotate, jojate) sunt fabricate din sticla avand un gat lung si ingust pe care se afla un semn care marcheaza capacitatea exacta a balonului. Baloanele cotate permit o masurare exacta a volumelor de lichid. Se folosesc baloane de 50, 100, 250, 500, 1000, 2000ml. Pipetele se folosesc la masurarea volumelor mici de lichid ,pot fi de doua feluri, pipete cu bula sau pipete biurete. Pot fi cu scurgere totala sau cu scurgere limitata. Se folosesc pipete de 1, 2, 5, 10, 25, 50ml Biuretele sunt tuburi de sticla gradate terminate cu un robinet sau un alt dispozitiv de scurgere reglabila, prevazute sau nu cu o dunga colorata dealungul tubului, opusa gradatiilor. Biuretele si pipetele permit masurarea volumetrica in ml a medicamentelor lichide. Capaitatea biuretelor farmaceutice este de 10, 25, 50, 100, 200ml. Alegerea unei biurete de o anumita marime depinde de volumul de lichid care urmeaza a fi determinat. Punctul 0 al biuretelor si pipetelor farmaceutice este plasat la baza langa robinet, spre deosebire de celelalte biurete al caror punct 0 se afla la partea superioara. Lichidul este introdus pana 4

Propedeutica farmaceutica anul I

Catalin Bulei

in dreptul diviziunii corespunzatoare volumului care se determina si dupa aceea este evacuat pana la golirea completa a biuretei. Toate vasele de masurat trebuie bine curatate inainte de folosire. Pot fi spalate cu apa calda si sapun, acetona, alcool, eter, dupa care se spala din nou cu apa. Un mijloc de verificare al acestei operatii este clatirea vasului respectiv cu apa, cand peretii trebuie sa se umecteze uniform. Exsicatoarele sunt recipiente cu pereti grosi de stiucla care pot fi acoperite etans cu un capac si care servesc la uscarea unor substante farmaceutice. Unele exsicatoare au la partea inferioara un compartiment peste care se gaseste o placa de portelan care serveste drept suport pentru vasele care contin materialul de uscat. Compartimentul inferior, serveste pentru introducerea unor substante higroscopice care fixeaza umiditatea ex; clorura de calciu calcinata, oxid de calciu, acid sulfuric concentrat, silicagel. Exsicatoarele servesc la deshidratarea unor substante in cantitati mici. In farmacie si in laborator se folosesc pentru pastrarea unor produse higroscopice cum sunt unele extracte uscate sau moi. Etuvele cele mai simple aparate de uscare sunt etuvele si dulapurile de uscare. Etuvele au dimensiuni variabile si forme diferite. Incalzirea se poate face cu gaz sau electric, la temperaturi de la 40 - 250C. Sunt confectionate din metal si au peretii dublii. Uneori sunt prevazute cu termoregulator care regleaza si mentin constanta temperatura. Etuvele de uscare cu vid sunt de forma paralepipedica si sunt prevazute cu usi etanse cu garnituri de cauciuc, cu geam pentru a supraveghea uscarea. In aceste etuve se poate realiza un vid cu ajutorul unor pompe de vid puternice. Temperatura se urmareste prin ochi