regulile comunicarii civilizate

Download Regulile comunicarii civilizate

Post on 10-Jul-2015

1.811 views

Category:

Documents

57 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Comunicarea este un proces in sens dublu prin transmiterea si receptionarea de mesaje. Cand incepi o comunicare detii controlul deplin asupra modului de transmitere a mesajului, dar nu neaparat si asupra modului cum este receptionat. Acesta depinde de cealalta persoana. Si viceversa. Deci, detii controlul oricarei interactiuni in proportie de 50%. Exista o sansa foarte mare ca lucrurile sa nu mearga bine, asa ca trebuie sa fii convins ca stapanesti cateva reguli esentiale de comunicare inainte de a demara actiunea . Cand discuti,stapaneste realitatea ! Inainte de a incepe o conversatie este foarte important sa ai informatii corecte despre numele si functia persoanei respective.

Scopul comunicarii este ca oamenii : sa se deschida unii fata de ceilalti (sa-si arate nevoile, sentimentele, dorintele, efectele comportamentului celorlalti asupra lor); sa se asculte cu atentie unii pe ceilalti si sa i ajute pe altii sa se exprime clar; sa solutioneze conflictele ntr-un mod creativ,inteligent si care sa fie pe placul tuturor; sa-si dezvolte capacitati consultative, pentru a-i sfatui pe ceilalti cum sa-si rezolve conflictele.

Cele mai importante reguli dintr-un proces de comunicare n spirit de fair-play sunt urmatoarele: Persoanele trebuie sa se exprime clar si la modul personal, folosind mereu persoana I singular; Sa evite mesajele denigratoare, formulate la persoana a II-a; Trebuie sa poata descrie comportamentele problematice n loc sa le evalueze; Pentru o cumunicare cat mai reusita trebuie sa existe contact vizual (nu si cel fizic ); Trebuie sa si exprime sentimentele; Nu trebuie sa dea sfaturi n ceea ce priveste comportamentul ce trebuie urmat.

Pe lnga nsusirea acestor reguli de comunicare trebuie nvatate si unele strategii de solutionare a conflictelor. Strategiile pentru o comunicare n spirit de fair-play sunt: 1. discutiile tip confruntare, 2. solutia "toata lumea cstiga", 3. discutiile de lamurire a situatiei.

Discuiile tip confruntare fac parte din strategiilepe care le practicam zi de zi. Aceste discutii au deseori rolul de a ne impune cu forta si cu riscul lezarii relatiilor personale sau de a nu ne impune, cu riscul ca noi sa ne simtim nemultumiti pentru ca situatia nedorita nu se schimba cu nimic.

Solutia toata lumea cstiga, este mai potrivita n cazul unor probleme mai complexe, care vizeaza adesea mai multe persoane si unde trebuie avute n vedere interese multiple. Aici este important sa divizam procesul de solutionare n mai multi pasi mici: Discutiile de lamurire a situatiei; Lamurirea nevoilor; Gasirea unor variante multiple de solutionare; Evaluarea variantelor; Decizie; Planificarea executarii solutiilor, controlul eficientei acestor solutii.

In concluzie , obiectivul acestui training de comunicare este, mijlocirea n mod pragmatic a unei atitudini umaniste si. exersarea unor abilitati fundamentale de comunicare, pentru o coabitare pasnica.

Bibliografie : http://www.e-referate.ro http://ro.wikipedia.org Material realizat pentru ora de Dirigentie . Berbece AlexandruCostin Andreian ElenaGeorgiana