republika e kosov«s republika kosovo republic of e kosov«s republika kosovo-republic of...

Download Republika e Kosov«s Republika Kosovo Republic of e Kosov«s Republika Kosovo-Republic of Kosovo Kuvendi

Post on 30-May-2019

240 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

1

Republika e Kosovs Republika Kosovo Republic of Kosovo

Kuvendi Skuptina Assembly

Legjislatura VI

Sesioni pranveror

Komisioni pr Zhvillim Ekonomik, Infrastruktur, Tregti, Industri dhe Zhvillim Rajonal

Mbledhja nr.13/2018

Prishtin, m 30.1.2018, n orn 11:00

Ndrtesa e Kuvendit, salla S-1

P R O C E S V E R B A L

N mbledhje morn pjes: Sala Berisha Shala, kryetare, Dardan Sejdiu, zvendskryetar i

par, Dardan Molliqaj, Hykmete Bajrami, Mimoza Kusari - Lila, Bilall Sherifi dhe Duda Balje,

antar.

Munguan: Adem Hoxha, zvendskryetar i dyt, Memli Krasniqi, Gani Dreshaj dhe Qndron

Kastrati, antar.

I ftuara: Xhavit Zariqi, zvendsministr i Ministris s Zhvillimit Ekonomik.

Pjesmarrs t tjer: Fidaim Sahiti, Fazile Bekteshi, Skender Sallahi dhe Hysen Komoni

MZHE; Amir Kozmaqi, INDEP, Agnesa Haxhiu, KDI dhe Agon Sinanaj, Zri.

Stafi mbshtets i komisionit: Armend Ademaj, Muhamet Morina, Besim Haliti dhe Veton

Raci.

Mbledhjen e kryesoi: Sala Berisha - Shala, kryetare e komisionit.

N kt mbledhje u propozua ky:

Rend i dits:

1.Miratimi i rendit t dits;

2.Miratimi i procesverbalit t mbledhjes s mbajtur m 23.1.2018;

3.Shqyrtimi n parim i Projektligjit nr.06/L-027 pr Miniera dhe Minerale;

4.Shqyrtimi n parim i Projektligjit nr.06/L-031 pr Pajisjet nn Presion;

5.Shqyrtimi n parim i Projektligjit nr.06/L-039 pr Shrbimin Gjeologjik t Kosovs;

6.Shqyrtimi i Vendimit t Qeveris nr.07/21 dat 22.12.2017 lidhur m Ndrmarrjen

Qendra shoqrore, sportive, kulturore dhe ekonomike Pallati i Rinis PRN067;

7.T ndryshme.

Kryetarja konstatoi se jan plotsuar kushtet pr fillimin e puns s komisionit dhe e hapi

mbledhjen sipas rendit t dits.

2

1. Miratimi i rendit t dits

Hykmete Bajrami propozoi q t shtohet dhe nj pik e re n rendin e dits, si pika e fundit,

Shqyrtimi i Raportit m Amendamente i Projektligjit nr.06/-016 pr Shoqrit Tregtare, pasi

q grupi i puns e ka prfunduar punn dhe amendamentet tanim ua kemi proceduar, dhe

propozimi i miratua.

2. Miratimi i procesverbalit t mbledhjes s mbajtur m 23.1.2018

Procesverbali, i mbledhjes s mbajtur m 23.1.2017, u miratuan pa vrejtje.

3. Shqyrtimi n parim i Projektligjit nr.06/L-027 pr Miniera dhe Minerale

Sala Berisha-Shala, kryetare, tha se si e dini Projektligji pr Miniera dhe Minerale sht

nism e imja legjislative dhe e mbeshtetur nga komisioni. Pastaj paraqiti ekspozen shqyrtimit

t procedurave si vijon: M 24.10.2017, me propozim t kryetares, komisioni mori vendim pr

t hartuar Nismn legjislative Projektligji pr Miniera dhe Minerale; m 7.11.2017, grupi i

punues mbajti takimin konstituiv, ndrsa m 9.11.2017, grupi i puns u takua edhe me

institucione ligjzbatuese pr ti prfshir n grup pune; m 15-16.11.2017, grupi i puns mbajti

puntori t organizuar nga OJQ INDEP, ku morn pjes t gjitha palt e prfshira n kt

proces; m 30.11.2017, komisioni e miratoi raportin e grupit t puns dhe e procedoi tutje sipas

procedurs pr mendim n Qeveri; m 15.1.2018, Qeveria ktheu mendimin e saj lidhur m kt

nism legjislative. Tani jemi n fazn kur nisma e komisionit ka marr formn e projektligjit

dhe i nnshtrohet shqyrtimit t baz t Rregullores s Kuvendit. Sot, si Komision Funksional e

shqyrtojm n parim dhe e procedojm tutje pr lexim t par n Kuvend. Ndrsa, n emr t

Qeveris pr ta paraqitur mendimin ia dha fjaln zvendsministrit t Ministris s Zhvillimit

Ekonomik, z. Xhavit Zariqi.

Xhavit Zariqi, zvendsministr i Ministris s Zhvillimit Ekonomik, tha se Ministria e

Zhvillimit Ekonomik, n kuadr t kompetencave t prcaktuara me Rregulloren pr Fushat e

Prgjegjsis Administrative t Zyrs s Kryeministrit dhe Ministrive mbshtet iniciativn e

ndrmarr nga Kuvendi i Republiks s Kosovs, gjegjsisht Komisionit Parlamentar pr

Zhvillim Ekonomik. Projektligji n prgjithsi n aspektin normativ ka rregulluar fusha t

caktuara q ka vlersuar me rndsi pr proceset q parashihen edhe me Strategjis Minerare t

Republiks s Kosovs 2012-2025. shtje kryesore e trajtuar dhe propozuar nga MZHE, n

kt Projektligj sht rishikimi i Nenit 18, paragrafi 4 i Projektligjit.

Pas debatit, Komisioni unanimisht nxori kt:

Prfundim

1. T miratohet n parim Projektligji nr.06/L-027 pr Miniera dhe Minerale.

2. Arsyetimin e rekomandimit e paraqet, deputetja Sala Berisha - Shala, kryetare e komisionit.

3

4. Shqyrtimi n parim i Projektligjit nr.06/L-031 pr Pajisjet nn Presion

Kryetarja tha se ky projektligj sht proceduar nga Qeveria n Kuvend pr shqyrtim, ku pr ta

paraqitur n parim ia dha fjaln zvendsministrit, z. Xhavit Zariqi.

Xhavit Zariqi, zvendsministr i Ministris s Zhvillimit Ekonomik, tha se ky Projektligj

ka pr qllim t prcaktoj parimet themelore q mundsojn garantimin e siguris s puns s

pajisjeve dhe instalimeve nn presion, si dhe kushtet dhe krkesat themelore t siguris q duhet

t respektohen nga operatoret ekonomik q prodhojn, administrojn apo shfrytzojn ent e

thjeshta nn presion, pajisjet nn presion, pajisjet transportuese nn presion apo aerosolt. Ky

Projektligj prfshin kushtet dhe krkesat themelore t siguris q duhet t zbatohen pr

projektim, prodhim, vlersim t konformitetit, shfrytzim dhe mirmbajtje t pajisjeve dhe

instalimeve nn presion q i nnshtrohen nj presioni punues manometrik t lejuar m t lart

se 0.5 bar. Projektligji sht n prputhje me Direktivat prkatse t BE-s pr pajisjet nn

presion, dhe prmbush krkesat kryesore t ktyre akteve. Pjesa tjetr e zbatueshmris, mbetet

t prfundohet me nxjerrjen e akteve nnligjore prkatse nga ana e ministris.

Pas debatit, komisioni unanimisht nxori kt:

Prfundim

1. T miratohet n parim Projektligji nr.06/L-031 pr Pajisjet nn Presion.

2. Arsyetimin e rekomandimit e paraqet, deputetja Sala Berisha - Shala, kryetare e komisionit.

5.Shqyrtimi n parim i Projektligjit nr.06/L-039 pr Shrbimin Gjeologjik t Kosovs

Kryetarja, i njoftoi antart e Komisionit q Projektligji pr Shrbimin Gjeologjik t Kosovs

q sht n fuqi ka qen nisme e imja e mbeshtetur dhe hartuar nga komisioni, dhe tha q po m

vjen mir q e ka pasur efektin e vet n zbatim, dhe ia kaloi fjaln zvendsministrit, z. Xhavit

Zariqi, pr ta paraqitur n parim projektligji para komisionit.

Xhavit Zariqi, zvendsministr i Ministris s Zhvillimit Ekonomik, tha se shtjet

kryesore t trajtuara n kt Projektligj, jan aktivitetet q prfshin hulumtimet, kushtet dhe

mnyrn e kryerjes se hulumtimeve gjeologjike, programimin dhe organizimin e hulumtimeve

gjeologjike me interes pr Republikn e Kosovs. Objektivat dhe ndrlidhja e tyre me prioritetet

e Qeveris jan Strategjia Minerare e Republiks s Kosovs pr periudhn 2012 2025; Rritja

e kapaciteteve njerzore dhe Institucionale n fushn e sektorit minerar, si dhe Programi pr

Zbatimin e Strategjis Minerare t Kosovs pr periudhn 2015-2017. Krijimi i kushteve t

favorshme pr shfrytzim dhe valorizim ekonomik t resurseve minerale dhe trheqje t

investimeve, hulumtimi i Resurseve Minerale dhe raportimi i tyre, si dhe kompletimi i

informacioneve t reja pr gjendjen aktuale gjeologjike, gjeomjedisore dhe gjeoturistike t

zons, si dhe pr gjeoresurset t reja q mund t zbulohen. Elementet kryesore t politiks s

propozuar, sht funksionalizimi i Shrbimit Gjeologjik t Kosovs si organ kshillimor, teknik

4

dhe shkencor i shtetit, i cili kryen veprimtari n fushn e shkencave gjeologjike n territorin e

Republiks s Kosovs, i cili: bn hulumtime themelore gjeologjike, hulumtime aplikative

gjeologjike t rndsishme pr Republikn e Kosovs. Dispozitat e Projektligjit pr Shrbimin

Gjeologjik t Kosovs, nuk jan t rregulluara specifikisht me legjislacionin t BE-s, dhe si e

till, kjo fush e veprimtaris mbetet n kompetenc t brendshme t shteteve antare t BE-s.

Konsiderojm q dispozitat e ktij Projektligji nuk cenojn parimet themelore t legjislacionit t

BE-s.

Dardan Sejdiu pyeti a ka ndonj rregullore se si kompensohet Shrbimi Gjeologjik i Kosovs,

pr shrbimet q i afron pr sektorin privat dhe sa t hyra jan nga sektori privat dhe nga ai

publik, a keni ndonj prqindje pr t hyrat dhe mjetet q i realizon SHGJK-ja ?

Fidaim Sahiti MZHE theksoi se nuk ka ekzistuar deri me tani ndonj rregullore pr afrimin

shrbimeve gjeologjike, dhe tani m Projektligjin e tanishm sht rregullorja q e parasheh

afrimin e shrbimeve gjeologjike pr komunat dhe sektorin privat.

Pas debatit, komisioni unanimisht nxori kt:

Prfundim

1. T miratohet n parim Projektligji nr.06/L-039 pr Shrbimin Gjeologjik t Kosovs.

2. Arsyetimin e rekomandimit e paraqet, deputetja Sala Berisha - Shala, kryetare e Komisionit.

6. Shqyrtimi i Vendimit t Qeveris nr. 07/21 m 22.12.2017 lidhur m Ndrmarrjen

Qendra shoqrore, sportive, kulturore dhe ekonomike Pallati i Rinis PRN067

Kryetarja tha q tani sht mir q ekziston vullneti i t gjithve q nj aseti si sht Pallati i

Rinise dhe sporteve, q ti hapet rrug pr zhvillim. Si e dini ndrmarrjet ndahen n shoqrore

dhe publike. Ndrsa, Vendimi i Qeveris nr. 07/21 m 22.12.2017 lidhur m ndrmarrjen

Qendra shoqrore, sportive, kulturore dhe ekonomike Pallati i Rinis PRN067, nuk sht i

qart m nenin 4 t Ligjit pr ndrmarrjet publik

Recommended

View more >