respon empati dan respon mendengar

Author: lannypisces91

Post on 18-Jul-2015

670 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Mengenal pasti Respon Mendengar dan Respon EmpatiDisampaikan oleh: Nursyuhada bt Zukafle Noranati Nadhirah bt Khairul Azlan Nurul Ilyani bt Omar

Aktiviti 6Pelajar diminta melaksanakan aktiviti seperti Lampiran 4 iaitu Recognising Listening Responses and Producing Emphatic Responses. Melalui aktiviti ini pelajar akan mengenal pasti respon mendengar dan respon empati. Pelajar juga dikehendaki memberi contoh-contoh lain.

Kemahiran MendengarMerupakan kemahiran menerima, menaakul dan memproses maklumat dalam komunikasi secara lisan. Tujuan : Menerima dan memahami idea yang disampaikan dalam perbualan, perbincangan, dialog, mesyuarat dan penjelasan dalam sesuatu proses P&P.

Peringkat MendengarMendengar deretan bunyi-bunyi bahasa

Memahami bunyi-bunyi bahasa tersebut

Menilai bunyi-bunyi yang diperdengarkan

Bertindak balas terhadap bunyi-bunyi tersebut

Kelebihan Kemahiran Mendengar Aktif Mengikut Teori Barker (1971) 1.Mendengar membantu mengembangkan pengetahuan dan kemahiran. 2.Dapat memajukan perkembangan perbendaharaan kata dan kemudahan berbahasa. 3.Mendengar dapat mengenal pasti mesej yang tidak penting dan penting.

SIMULASI:MENGENAL PASTI RESPON MENDENGAR

Situasi 1Murid : Sekolah ini busuk la! Jawapan : B. Kamu nampak kecewa dengan sekolah ini. Alasan: Guru dapat mengenakan tindakan pembetulan ke atas salah laku yang ditunjukkan dengan tenang.

Simulasi 2Murid : Saya tidak mahu duduk sebelah mana-mana lelaki lagi Jawapan : D. Apa masalahnya sekarang?

Alasan Guru ingin memberi peluang kepada murid untuk meluahkan perasaan.

Situasi 3Ibu bapa : Anak saya begitu sedih dan memerlukan pertolongan cikgu, jika tidak dia mungkin tidak akan lulus. Dia memberitahu saya, dia tidak memahami perkara yang dipelajari. Jawapan : A. Teruskan. Saya sedia mendengar selanjutnya dari puan/tuan.

Alasan : Guru perlu tenang, tunjukkan guru faham akan perasaan ibu bapa dan elakkan daripada bertelagah dengan ibu bapa.

Definisi EmpatiKemampuan seseorang untuk mengenali, mempersepsi dan merasai perasaan orang lain. Menurut buku socialpsychology ( Robert A Baron) : Empati adalah kemampuan seseorang untuk bereaksi terhadap emosi negatif atau positif orang lain seolah-olah emosi itu dialami sendiri

Komponen Empati ( Henry Montgomery)Pemahaman Merasa Kesamaan dirasakan Aksi

SIMULASI:MENGENAL PASTI RESPON EMPATI

Simulasi AMoneca merupakan pelajar tahap sederhana dan mempunyai tulisan tangan yang buruk. Suatu hari, Moneca membawa tugasannya dan pergi berjumpa dengan guru. Dia tidak berpuas hati dengan markah yang diperolehinya dan berkata Saya rasa, saya telah buat yang terbaik.

Alasan :1. Memahami

Guru memahami masalah yang dihadapi oleh Moneca. 2. Merasa Guru menyelami perasaan Moneca yang menghadapi masalah. 3. Kesamaan dirasai Guru membayangkan dirinya dalam situasi Moneca 4. Aksi Guru membuat keputusan.

Simulasi BDavid merupakan murid yang cerdas. David memberi satu nasihat kepada gurunya, Kelas ini akan menjadi lebih menarik jika kita tidak perlu membuat sebarang lembaran kerja. Bolehkah sekali-sekala kami membuat sendiri lembaran kerja yang kami ingini?

Alasan :1. Memahami

Guru memahami kehendak David.2. Merasa

Guru mengenal pasti motif kehendak David. 3. Kesamaan dirasai Guru mengenal pasti kewajaran kehendak David. 4. Aksi Guru menggalakkan dan membimbing David untuk bertanggungjawab atas kehendak yang dipilih.

BibliografiHaliza Hamzah dan Joy Nesamalar Samuel.(2009). Pengurusan Bilik dan Tingkah Laku. Selangor : Oxford Fajar Sdn. Bhd. www.wikipedia.com/empati http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=emo si;&d=10

Sekian, Terima Kasih.