retetele licenta

of 53/53
Subiecte si raspunsuri proba practica BILET NR. 1 1. PREPARAREA SIROPULUI SIMPLU(F.R.X).INTREBUINTARI. RP/ ZAHAR 64 g APA q.s. ad. 100g Preparare: Se face tara unui vas în care se cântăreşte cantitatea de apă prescrisă. Vasul se adduce pe sita de azbest, la o sursă de căldură. Zahărul cântărit se dizolvă în apa caldă. Se lasă să fiarbă 1-2 minute amestecând cu o baghetă de sticlă. Spuma care se formează în timpul fierberii se îndepărtează. După dizolvarea zahărului, se face tara vasului şi se complectează cu apă fierbinte la 100 g. Siropul se filtreză fierbinte prin tifon dublu sau filtru de mătase. Este un lichid limpede, vâscos, incolor sau slab gălbui, fără miros cu gust dulce. Se conservă în sticle de 1 kg, la loc răcoros şi ferit de lumină. Observaţii: Filtrarea trebuie făcută rapid, deoarece, prin răcire siropul devine mai dens şi se filtreză mei greu. În timpul filtrării, vasul se acoperă cu o sticlă de ceas. Întrebuinţări: Constitue componentul principal al multor siropuri oficinale şi industrial. Se foloseşte ca edurcolant şi pentru prepararea altor forme medicamentoase ( soluţii, granulate, emulsii, comprimate, etc). BILET NR.2 1. SIROP DE CODEINA (F.R. X). Preparare. INDICATII Rp/ CODEINA 0.2 g ALCOOL 1.8 g SIROP SIMPLU 98,0 g

Post on 11-Aug-2015

21.226 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

retete ale unor medicamente

TRANSCRIPT

Subiecte si raspunsuri proba practica

BILET NR. 1 1. PREPARAREA SIROPULUI SIMPLU(F.R.X).INTREBUINTARI. RP/ ZAHAR 64 g APA q.s. ad. 100g Preparare: Se face tara unui vas n care se cntrete cantitatea de ap prescris. Vasul se adduce pe sita de azbest, la o surs de cldur. Zahrul cntrit se dizolv n apa cald. Se las s fiarb 1-2 minute amestecnd cu o baghet de sticl. Spuma care se formeaz n timpul fierberii se ndeprteaz. Dup dizolvarea zahrului, se face tara vasului i se complecteaz cu ap fierbinte la 100 g. Siropul se filtrez fierbinte prin tifon dublu sau filtru de mtase. Este un lichid limpede, vscos, incolor sau slab glbui, fr miros cu gust dulce. Se conserv n sticle de 1 kg, la loc rcoros i ferit de lumin. Observaii: Filtrarea trebuie fcut rapid, deoarece, prin rcire siropul devine mai dens i se filtrez mei greu. n timpul filtrrii, vasul se acoper cu o sticl de ceas. ntrebuinri: Constitue componentul principal al multor siropuri oficinale i industrial. Se folosete ca edurcolant i pentru prepararea altor forme medicamentoase ( soluii, granulate, emulsii, comprimate, etc). BILET NR.2 1. SIROP DE CODEINA (F.R. X). Preparare. INDICATII Rp/ CODEINA 0.2 g ALCOOL 1.8 g SIROP SIMPLU 98,0 g Preparare : Codeina baz cntrit se pulverizeaz fin ntr-un mojar de sticl i se adduce ntr-o eprubet . Peste ea se pune alcoolul i se agit eprubeta pn la dizolvarea complet a codeinei. ntr-un pahar se cntrete siropul simplu, iar peste el se adduce soluia alcoolic de codein din eprubet. Amestecul se agit pn la omogenizare. Se conserv n vase bine nchise, ferite de lumin i la loc rcoros. Este un lichid vscos, limpede, incolor sau slab glbui, fr miros, gust dulce-amrui. Observaii: nainte de a ncepe prepararea siropului se verific ca doza de codein s nu fie depit . ntrbuinri:are aciune sedativ a tusei, indicat n afeciuni traheo-bronice.

BILET NR. 3 1. PULBERE LAXATIV EFERVESCENT . PREPARARE. INDICAII. Rp./ I.SULFAT DE SODIU USCAT BICARBONAT DE SODIU(V) II.ACID TARTRIC (V) 2.00g 6.5g 6.0g

Preparare: Se cntresc i se aduc la mojar bicarbonatul de sodiu i sulfatul de sodiu uscat i se pulverizeaz pn se obine un amestec uniform. Amestecul se introduce ntr-o capsul de hrtie albastr. Se cntrete acidul tartric, se aduce ntr-un alt mojar, se pulverizeaz, apoi se introduce ntr-o capsul de hrtie alb. n momentul administrrii, cele dou pachete se dizolv n ap rezultnd cu degajare de bioxid de carbon. ntrebuinri: are aciune laxativ.

BILET NR. 4 1. ALCOOL MENTOLAT 4% Rp/ MENTOL ALCOOL 70 M.f. sol. D.S.ext.

4.00g 96,00g

Preparare:Mentolul cntrit pe o tectur se aduce la mojar i se tritureaz cu puin alcool, apoi se adaug restul de alcool, n poriuni mici i sub agitare. Se conserv: la loc rcoros, n sticle bine nchise. Este o soluie limpede, cu miros caracteristic de mentol. Indicaii: alergii.

BILET NR. 5 1. SIROP DE BALSAM DE TOLU Rp/ TINCTURA DE BALSAM DE TOLU CARBONAT BAZIC DE MAGNEZIU ZAHAR APA DISTILATA q.s. ad. M.f. sol.

4,5g 1,0g 64,0g 100,00g

Preparare:Se cntrete carbonatul bazic de magneziu, se duce la mojar i se aduce peste el zahrul (20 g) i tinctura de balsam de Tolu. Se amestec, apoi se adaug treptat apa i se tritureaz pn la omogenizare. Se filtreaz prin hrtie de filtru plisat. Filtratul se aduce pe baia de ap, n care se dizolv la cald restul de zahr. Deoarece s-a evaporate o parte din ap prin fierbere, siropul cald se completeaz cu ap pn la 100 g. Se conserv n sticle de capacitate mic, pline, bine nchise, la loc rcoros. Este un lichid vscos, limpede, galben, cu gust dulce i sirop aromatic plcut de balsam de Tolu, cu reacie uor alcalin. ntrebuinri: n traheobronite acute i cornice, n astm bronic; are aciune dezinfectant i expectorant.

BILET NR. 6 1. PREPARAREA Rp: Rp/ OXID DE MAGNEZIU 10,0g BICARBONAT DE SODIU 7,5 g CARBONAT DE CALCIU 5,0g ULEI DE MENTA III gtt. M.f. pulvis D.S. intern 3 lingurite /ziPreparare:Se tritureaz la mojar uleiul de ment, adus pe capul pistilului pictur cu pictur, cu o mic cantitate de oxid de magneziu (4-5g). Se adaug apoi restul de oxid de magneziu, carbonatul de calciu i bicarbonatul de sodium. Se amestec pn se obine o pulbere omogen, care se cerne, iar apio se adduce din nou la mojar pentru a fi amestecat. Se ambaleaz ntr-un borcan de sticl bine nchis i se pstreaz la loc rcoros (8-150). Observaie: Oxidul de magneziu permite absoria uleiului volatile.

BILET NR. 7 1. GLICERINA BORAXATA 20%.PREPARARE.INDICATII Rp/ TETRABORAT DE SODIUM GLICERINA M.f. sol. D.S. badijonaj 20,0g 80,0g

Preparare: Tetraboratul de sodiu(boraxul) si glicerina cintarite, se incalzesc intr-o capsula de portelan, pe baia de ap aflat n fierbere, pina la completa dizolvare,amestecindu-se cu o bagheta din sticla.Dupa racire,se aduce n sticla de expediie i se eticheteaz ,,EXTERN,,. Este o soluie limpede, vscoas, cu gust dulceag. Se folosete pentru badijonri n gur la nou.nscui, pentru ndeprtarea aftelor cauzate de lapte.

BILET NR.8 1. PREPARARE : Rp/ CEARA 1,00g DERMATOL 5,00g TALC 20,00g M.f. pulvis D.S. extern Preparare: Se face n dou moduri: 1. Ceara se dizolv ntr-o mic cantitate de eter sau alcool, ntr-un mojar sau ntr-o patentul emailat. Peste aceast soluie se adaug 5 g talc i se tritureaz pn la evaporarea eterului ( sau alcoolului). Se adaug dermatolul i restul de talc, triturnd pn la uniformizarea amestecului. Pudra obinut se cerne, se adduce din nou la mojar, se omogenizeaz, apoi se ambaleaz n cutie de aminoplast, cu meniunea ,,EXTERN,,-pentru pudrat. 2. ntr-un mojar nclzit se topete ceara, se adaug talcul cntrit, n mici poriuni, triturnd pn la omogenizare. Talcul gresat se trece prin sita IX, apoi se amestec cu dermatolul. Se ambaleaz n cutie aminoplast, cu meniunea ,, EXTERN,,- pentru pudrat.

Observaii: n cazul primei metode, ceara (substana gras) se ncorporeaz prin dizolvare ntr-un intermediu volatile i ndeprtarea acestuia; ceara favorizeaz aderena amestecului i mrete capacitatea de lubrefiere. Indicaii: absoarbe umiditatea pielii. BILET NR. 9 1. PREPARARE RP.: Rp/ MENTOL 10,00g TALC 90,00g M.f. pulvis D.S. ext.Preparare:Mentolul cntrit pe tectur se tritureaz la mojar cu cteva picturi de alcool, apoi se adaug talcul cntrit, n poriuni mici i se continu triturarea pn la omogenizarea amestecului. Acesta se trece prin sit i se readuce la mojar pentru a fi omogenizat din nou. Pulberea compus obinut se ambaleaz n cutie de aminoplast cu meniunea ,, EXTERN,, sau n pung de hrtie cerat. Indicaii:varicel.

BILET NR.10 1. PREPARARE :SIROP SIMPLU (F.R. X) Rp/ ZAHAR 64,00g APA q.s. ad. 100,00gPreparare:Se face tara unui vas n care se cntrete cantitatea de ap prescris. Vasul se aduce pe sita de azbest, la o surs de cldur. Zahrul cntrit se dizolv n apa cald. Se las s fiarb 1-2 minute amestecnd cu o baghet de sticl. Spuma care se formeaz n timpul fierberii se ndeprteaz. Dup dizolvarea zahrului, se face tara vasului i se completeaz cu ap fierbinte la 100 g. Siropul se filtreaz fierbinte prin tifon dublu sau filtru de mtase. Se conserv n sticle de 1 kg. la loc rcoros i ferit de lumin. Este un lichid limpede, vscos, incolor sau slab glbui, fr miros, cu gust dulce. Observaii:Filtrarea trebuie fcut rapid, deoarece, prin rcire siropul devine mai dens i se filtreaz mai greu . n timpul filtrrii, vasul se acoper cu sticl de ceas. Fierberea se face ntr-un timp scurt, deoarece o fierbere ndelungat provoac oparial hidroliz a zahrului dnd un sirop cu gust dulce-amrui.

ntrebuinri: constituie componentul principal al multor siropuri oficinale i industrial. Se folosete ca edulcorant i pentru prepararea altor forme medicamentoase ( soluii, granulate, emulsii, comprimate, etc).

BILET NR.11 1. GLICERINA BORAXATA 10%.PREPARARE. Rp/ TETRABORAT DE SODIU 10,00g GLICERINA 90,00g M.f. sol.Preparare: Tetraboratul de sodiu(boraxul) si glicerina cintarite, se incalzesc intr-o capsula de portelan, pe baia de ap aflat n fierbere, pina la completa dizolvare,amestecindu-se cu o bagheta din sticla.Dupa racire,se aduce n sticla de expediie i se eticheteaz ,,EXTERN,,. Este o soluie limpede, vscoas, cu gust dulceag. Se folosete pentru badijonri n gur la nou.nscui, pentru ndeprtarea aftelor cauzate de lapte.

BILET NR. 12 1. SOLUTIA RIVANOL 0,1 %.PREPARARE. Rp/ RIVANOL 0,1 g APA DISTILATA 99,9g Mf. Sol. D.S. EXT. Preparare: Se cntrete apa distilat i se aduce pe baia de ap aflat n fierbere. Cnd apa clocoteste ,se adaug rivanolul cntrit i se amestec cu o baghet de sticl . Se completeaz cu apa la 100g, se filtreaz prin vat i tifon i se conserv n recipiente bine nchise. Soluia obinut este limpede, de culoare galben. Are aciune antiseptic, micostatic, bactericid. Este indicat n piodermite, eczeme infectate, arsuri, stomatite i dermatite micotice. Se administreaz sub form de comprese umede , gargarisme , splaturi.

BILET NR. 13 1. SER EFEDRINAT 0,5%.PREPARARE; INDICATII Rp/ EFEDRINA 0,5 g CLORURA DE SODIU 0,9 g APA DISTILATA ad. 100,00g M.f. SOL. D.S. ext. Preparare:Efedrina( clorhidratul de efedrina) cintarita ,se dizolva intr-o cantitate mica de apa distilata .Se adaga clorura de sodiu cntrita si apa pina la dizolvarea completa, apoi se aduce la cantitatea ceruta cu ap distilat. Se elibereaza in flacon brun prevazut cu picurator.Se conserva la loc racoros. Indicaii :se administreaza sub forma de picaturi in nas ,ca decongestionant,in rinite ,corize.

BILET NR. 14 1. PREPARARE Rp: Rp/ ACID BORIC 2,00g ALCOOL 20,00g APA DISTILATA q.s. ad. 100,00g M.f. sol.D.S. ext. pic. In ureche Preparare: Se dizolv acidul boric n ap, la cald. Dup rcire se adaug alcoolul. Indicaii: antiseptic, n afeciuni ale urechii.

BILET NR. 15 1. PREPARARE Rp:UNGUENT SIMPLU (F.R.X). Rp/ LANOLINA ANHIDRA 10,00g VASELINA ALBA 90,00g M.f. ung. D.S. ext.

Preparare: Lanilina anhidr i vaselina se topesc pe baia de ap, ntr-o patentul emailat, i se amestec pn la omogenizare i rcire. Este un unguent omogen, de consisten semisolid, alb-glbui, cu miros slab characteristic.

BILET NR. 16 1. SOLUTIE DE CLORURA DE CALCIU 50%. PREPARARE. Rp/ CLORURA DE CALCIU 50,00g APA q.s. ad. 100,00g M.f.sol. D.S. int. Preparare:Clorura de calciu se dizolv n 40 g ap, se completeaz cu ap la 100g i se filtreaz. Este o soluie limpede, incolor, fr miros, cu gust srat-amrui. Observaie:deoarece este posibil ca clorura de calciu s fie absorbit dj o cantitate de ap nc de la ambalare, nu se adaug de la nceput o cantitate egal de ap, ci numai 40% din totalul soluiei. ntrebuinri: este hemostatic, antialergic i remineralizant; intr n compoziia unor preparate farmaceutice de uz extern; datorit gustului neplcut srat-amrui i arztor, se asociaz cu corectori de gust i aromatizani, de preferin citrice.

BILET NR. 17 1. SIROP DE BELADONA (F.R.X).PREPARARE. Rp/ TINCTURA DE BELADONA 5,00g SIROP SIMPLU 95,00g M.f. sol. D.S. int. Preparare: ntr-un vas tarat se cntrete siropul simplu, se aduce tinctura de beladon (1g tinctur de beladon = 57 picturi) i se amestec cu o baghet de sticl sau se agit vasul pn la omogenizare. Conservare: n flacoane bine nchise, colorate de capacitate mic. Observaii:Se prepar n cantiti mici. Pe etichet se va meniona,, A se agita nainte de ntrebuinare,, ntrebuinri:este sedativ i antiseptic, diminueaz secreia i peristalismul intestinal; indicat n crampe intestinale, hiposecreie digestiv i bronic. Se prescrie mai ales asociat cu alte componente.

BILET NR. 18 1. UNGUENT ICHTIOLAT 10%.PREPARARE. Rp/ ICHTIOL 10,00g VASELINA ALBA 90,00g M.f. ung.D.S. ext. Preparare:se cntrete ihtiolul pe o sticl de ceas sau pe o folie de staniol ori ntr-un creuzet. Se aduce ntr-un mojar nclzit i de triturez cu o cantitate egal de vaselin, cntrit n prealabil, pn se obine un amestec omogen. Se adduce treptat restul de vaselin i se continu amestecarea pn la omogenizare. Din cnd n cnd se cur pereii mojarului i capul pistilului cu o cartel sau cu o spatul flexibil. Se ambaleaz n borcan de culoare nchis i se eticheteaz cu etichet alb cu chenar rou. Pe etichet se va meniona,, Unguent ihtiolat 10%,, Se conserv:n flacoane bine nchise, ferite de lumin i umiditate. Este un unguent omogen, de consisten semisolid, de culoare neagr-gri, cu miros characteristic de gudron. Este indicat n frunculoz, degerturi, fisuri anale, unele dermatoze. Are aciune antiinflamatoare decongestiv.

BILET NR.19 1. APA OXIGENATA 3%.PREPARARE.INDICATII Rp/ PERHIDROL 30% 10,00g APA DISTILATA 90,00g M.f. sol. D.S. ext. Soluie de peroxide de hidrogen diluat. Este o soluie apoas stabilizat, care conine cel puin 2,85% i cel mult 3,2% peroxide de hidrogen. Preparare: Se obine prin diluarea perhidrolului ( peroxid de hidrogen 30%) cu ap distilat. Soluia obinut este limpede, incolor, fr miros, gust slab metallic. Se pstreaz n vase de sticl, ferite de lumin, la loc rcoros. Se eticheteaz cu etichet ,,uz extern,, . Observaii: Perhidrolul se amestec cu precauie cu ap; la agitare puternic, soluia se descompune. Se folosete numai ap distilat, deoarece apa potabil descompune repede peroxidul de hidrogen, mai ales datorit urmelor de fier care catalizeaz (mrete) descompunerea. Cnd se prescrie ,, Ap oxigenat ,, fr alt specificaie, se va elibera ,,Ap oxigenat 3 % ,,. Se prepar n cantiti mici la nevoie.

Soluia de ,,Ap oxigenat,, este antiseptic, hemostatic local decolorant, dezodorizant. Este indicat n tratamentul local al plgilor, otite, angine ( gargar), dermatologie ( decolororarea pielii i a prului).

BILET NR. 20 1. SOLUTIA RIVANOL .PREPARARE.INDICATII. Rp/ RIVANOL 1,00g APA DISTILATA 999,00g M.f. sol. D.S. ext. Preparare: ntr-un vas tarat se cntrete i se aduce pe baia de ap aflat n fierbere. Cnd apa clocotete, se adaug rivanolul cntrit i se amestec cu o baghet de sticl pn la dizolvarea complet a rivanolului. Se ia vasul de pe foc, se completeaz cu ap distilat la 100g, se filtreaz prin vat i tifon i se conserv n recipient bine nchise. Soluia obinut este limpede, de culoare galben. Are aciune antiseptic, micostatic, sub form de comprese umede, gargarisme, splturi.

BILET NR. 21 1. UNGUENT CU OXID DE ZINC SI ACID SALICILIC (PASTA LASSARI). PREPARARE. Rp/ ACID SALICILIC 2,00g OXID DE ZINC(VII) 25,00g AMIDON 25,00g VASELINA ALBA 48,00g M.f. ung.D.S. EXT.

Preparare: Acidul salicilic, oxidul de zinc i amidonul cntrite se pulverizeaz separat foarte fin n mojare, se amestec, apoi se trec prin sita VII. Se topete vaselina, se aduce n poriuni mici peste amestecul de pulberi aflat ntr-un mojar nclzit i se tritureaz pn la omogenizare. Este un unguent de consisten tare, alb, cu nuan slab roz , fr miros. Se conserv la loc racoros. Observaii: Datorit coninutului ridicat de substane solide insolubile se mai numete i past. Se va evita folosirea spatulelor din fier. n timp, unguentulpoate forma grunji , caz n care nu se va mai folosi. Este indicat n afeciuni dermatologice. Are aciune adsorbant, astringent, topic i protectoare.

BILET NR. 22 1. TALC MENTOLAT 1%.PREPARARE. Rp/ MENTOL 1,00g TALC 99,00g M.f.pulvis D.S. ext. Preparare:Mentolul cntrit pe tectur se tritureaz la mojar cu cteva picturi de alcool, apoi se adaug talcul cntrit, n poriuni mici i se continu triturarea pn la omogenizarea amestecului. Acesta se trece prin sit i se readuce la mojar pentru a fi omogenizat din nou. Pulberea compus obinut se ambaleaz n cutie de aminoplast cu meniunea ,, EXTERN,, sau n pung de hrtie cerat. Indicaii: varicel.

BILET NR. 23 1. SOLUTIE APOASA DE IOD IODURAT 1%. PREPARARE. RP/ IOD 1,00g IODURA DE POTASIU 2,00g APA DISTILATA 97,00g M.f. sol. D.S. ext. Preparare: Iodul cntrit se adduce ntr-un mojar de sticl i se tritureaz cu iodura de potasiu cntrit. Se adaug treptat apa distilat, triturnd continuu, pn la complete dizolvare a iodului. Soluia obinut se transvaseaz ntr-o sticl, care se nchide bine i se eticheteaz ,,Soluie Lugol,, . Observaii:Pentru dizolvarea iodului se recurge la o dizolvare prin intermediu (iodura de potasiu). Iodul se cntrete cu linguri de lemn sau plastic.

BILET NR. 24 1. SOLUTIE ALBASTRU DE METILEN 1%.PREPARARE. Rp/ ALBASTRU DE METILEN 1,00g APA DISTILATA 99,00g M.f. sol. D.S. EXT. Preparare: n apa distilat se aduce albastru de metilen cntrit i se amestec cu o baghet de sticl pn la dizolvarea complet a albastrului de metilen apoi se filtreaz prin tifon sau print-un strat subire de vat. Observaii: Albastru de metilen este o substan puternic colorant, sub form de pulbere uoar. Pentru a se evita mprtierea la locul de munc se iau o serie de precauii: locul de munc va fi ferit de cureni de aer, ustensilele de lucru se vor folosi numai pentru asemenea utilizare. Cntrirea i dizolvarea substanei sva face cu mare atenie. Dup preparare, ustensilele vor fi splate la jet de ap i se vor terge cu alcool. ntrebuinri: Soluia de albastru de metilen aplicat pe mucoasa faringian, bucal i uneori chiar pe arsuri de tegumente are effect antistatic.

BILET NR. 25 1. ALCOOL DILUAT 70%.PREPARARE.INDICATIIRp/

ALCOOL 675,00g APA DISTILATA 325,00g M.f. sol. D.S. ext.. Preparare:ntr-un balom cotat sau ntr-un pahar Berzelius ,tarat, se cntret alcoolul. Peste el se aduce apa. Se amestec cele dou soluii, prin agitare, pn la omogenizare. Este un lichid limpede, incolor, cu miros caracteristic i gust arztor. Se conserv n recipient bine nchise, ferit de surse de foc, la rece. Observaie: Cnd se prescrie ,, alcool diluat,, fr alt specificaie se elibereaz ,, alcool diluat 70%,, . n farmacie se folosete la prepararea ticturilor i extractelor. Intern acioneaz ca excitant, stimulant general i nervos; formeaz vehiculul unei poriuni.Extern este revulsiv i antiseptic fiind prescris sub form de compresii, loiuni i frecii.

BILET NR. 26 1. ALCOOL MENTOLAT 1%.PREPARARE.INDICATII Rp/ MENTOL 1,00g ALCOOL 70% 99,00g M.f. sol. D.S. ext. Preparare: Mentolul cntrit pe o tectur se aduce la mojar i se tritureaz cu puin alcool, apoi se adaug restul de alcool, n poriuni mici i sud agitare. Se conserv la loc rcoros, n sticle bine nchise. Este o soluie limpede, cu miros caracteristic de mentol. Indicaii: alergii.

BILET NR. 27 1. ALCOOL CAMFORAT 10%.PREPARARE.INDICATII Rp/ CAMFOR 10,00g ALCOOL 70,00g APA DISTILATA q.s.ad. 100,00g M.f. sol. D.S. ext. Preparare: Camforul cntrit pe o tectur se adduce la mojar i se tritureaz. Alcoolul se cntrete ntr-un vas tarat. Se dizolv n el camforul triturat, apoi se adaug apa cntrit. n poriuni mici i sub agitare. Soluia obinut se filtreaz. Se conserv la loc rcoros, n sticle bine nchise, etichetate cu etichet pentru uz extern. Observaii: La preparare trebuie respectat ordinea de preparare, altfel dizolvarea facndu-se foarte greu. Dac se adaug o cantitate mai mare de ap dect cea prevzut n reet, camforul precipit. Este o soluie limpede cu miros characteristic. Indicaii: n friciuni, comprese umede, loiuni, ca revulsiv n dureri reumatismale, grip, rceli, calmant al pruritului, antiseptic cu aciune local n diverse afeciuni dermatologice, degerrturi i cosmetic.

BILET NR. 28 1. SOLUTIE ALCOOLICA DE IOD IODUAT(T-RA DE IOD).PREPARARE. Rp/ IOD 2,00g IODURA DE POTASIU 5,00g ALCOOL 50% q.s. ad. 100,00g M.f. sol. D.S. ext. Preparare: Iodul i iodura de potasiu cntrite i triturate mpreun se dizolv mai nti n 30g alcool de 500 i se completeaz cu restul de alcool de 500 la 100 g. Se conserv n recipient incolore, bine nchise , la ,,Separanda,, . Este o soluie limpede, brun, cu miros characteristic de iod i de alcool. Observaii: Iodura de potasiu ajut la dizolvarea iodului. Iodul se cntrete cu linguria de os sau plastic. Indicaii: piodermite, dermato-micoze. Are aciune antiseptic, micostatic, revulsiv.

BILET NR. 29 1. SER EFEDRINAT 0.5%.PREPARARE. Rp/ EFEDRINA 0,5 g CLORURA DE SODIU 0,9 g APA DISTILATA ad. 100,00g M.f. sol. D.s. ext. Preparare: Efedrina( clorhidratul de efedrina) cintarita ,se dizolva intr-o cantitate mica de apa distilata .Se adaga clorura de sodiu cntrita si apa pina la dizolvarea completa, apoi se aduce la cantitatea ceruta cu ap distilat. Se elibereaza in flacon brun prevazut cu picurator.Se conserva la loc racoros. Indicaii :se administreaza sub forma de picaturi in nas ,ca decongestionant,in rinite ,corize. BILET NR. 30 1. SOLUTIE COLARGOL 1%. PREPARARE.INDICATII Rp/ COLARGOL 1,00g APA DISTILATA ad. 100,00g M.f. sol.D.S. ext. pic. In nas Preparare:ntr-o capsul de porelan sau ntr-un pahar Berzelius se presar colargolul la suprafaa apei distillate i se las n repaus, acoperit, circa 30 minute. Observaii: Pentru a mpiedica descompunerea i flocurarea colargolului, la preparare se evit triturarea, agitarea energic i nclzirea. Dizolvarea se face ,, per descensum,, . Prin agitare, lichidul spumific, dispersarea particulelor coloidale din spum devenind dificil.

Condiionare: n flacoane colorate. ntrebuinare: Se utilizeaz ca i antiseptic.

BILET NR. 31 1. PULBERE ALCALINA Rp/ SULFAT DE SODIU USCAT 2,00g FOSFAT DE SODIU USCAT 4,00g BICARBONAT DE SODIU 6,00g M. f. pulvis D.S. intern Preparare: Se usuc sulfatul de sodium i fosfatul de sodium. Se aduc substanele cntrite n prealabil, n ordinea crescnd a greutilor, la mojar i se pulverizeaz. Se amestec pn se obine un amestec omogen. Amestecul se trece prin sita V, APOI SE AMBALEAZA ntr-un plic. ntreaga cantitate de pulbere se dizolv n 1000 ml de ap, n momentul administrrii. Doza unitar este de 250ml. Se prepar la nevoie. Observaie: dac soluia se preper cu ap distilat, ea rezult limpede, iar dac se prepar cu ap comun va rezulta tulbure. ntrebuinri: are aciune coleretic, colagog.

BILET NR. 32 1. PULBERE EFERVESCENTA LAXATIVA (F.R. X).PREPARARE. Rp/ I.SULFAT DE SODIU USCAT 2,00g BICARBONAT DE SODIU(V) 6,5 g II.ACID TARTRIC (V) 6,0g M.f. pulvis D.S. int. Preparare: SAe cntresc i se se aduc la mojar bicarbonatul de sodium i sulfatul de sodium uscat i se pulverizeaz pn se obineun amestec uniform. Amestecul se introduce ntr-o capsul de hrtie albastr. Se Cntrete acidul tartric, se adduce ntr-un alt mojar, se pulverizeaz, apoi se introduce ntr-o capsul de hrtie alb. n momentul administrrii, cele dou pachete se dizolv n ap rezultnd efervescena cu degajare de bioxid de carbon.

ntrebuinri: are aciune laxativ.

BILET NR. 33 1. TALC MENTOLAT 1%.PREPARARE. Rp/ MENTOL 1,00g TALC 99,00g M.f. pulvis D.S.ext. Preparare: Mentolul cntrit pe tectur se tritureaz la mojar cu cteva picturi de alcool, apoi se daug talcul cntrit, n poriuni mici i se continu triturarea pn la omogenizarea amestecului. Aceasta se trece prin sit i se readuce la mojar pentru a fi omogenizat din nou. Pulberea compus se ambaleaz n cutie de aminoplast cu meniunea ,,EXTERN,, sau n pung de hrtie cerat. Indicaii: varicel

BILET NR. 34 1. SPIRT CAMFORAT 10%.PREPARARE. Rp/ CAMFOR 10,00g ALCOOL 70,00g APA DISTILATA q. s. ad. 100,00g Preparare: Camforul cntrii pe o tectur se adduce la mojar i se tritureaz. Alcoolul se cntrete ntr-un vas tarat. Se dizolv n el camforul triturate, apoi se adaug apa cntrit, n poriuni mici sub agitare. Soluia obinut se filtreaz. Este o soluie limpede, cu miros caracteristic de camfor. Se conserv la loc rcoros, n sticle bine nchise, etichetate cu etichet de uz extern (roie).

Observaii: La preparare trebuie respectat ordinea de preparare, n caz contrar, dizolvarea facndu-se foarte greu. Dac se adaug o cantitate mai mare de ap dect cea prevzut n reet, camforul precipit. Indicaii: n friciuni, comprese umede, loiuni, ca revulsiv n dureri reumatismale, grip, rceli, calmant al pruritului, antiseptic cu aciune local n diverse afeciuni dermatologice, degerturi i cosmetic.

BILET NR. 35 1. SIROP DE CODEIN(F.R.X).PREPARARE Rp/ CODEINA 0,2g ALCOOL 1,8g SIROP SIMPLU 98,00g M.f. sol. D.S. int. Preparare: Codeina baza cantarit se pulverizeaz ntr-un mojar de sticl i se aduce ntro eprubet. Peste ea se pune alcoolul i se agit pn la dizolvarea complet a codeinei. ntr-un pahar se cntrete siropul simplu, iar peste el se aduce soluia alcoolic de codein. .Amestecul se agit pn la omogenizare. Se conserv la loc rcoros n vase bine nchise ferit de lumin. Este un lichid vscos , limpede , incolor sau slab glbui,fr miros,gust dulce-amrui. Observaii: nainte de a ncepe prepararea siropului se verific ca doza de codein s nu fie depit. ntrebuinri: are aciune sedativ a tusei, indicat n afeciuni traheo-bronice.

BILET NR. 36 1.SER EFEDRINAT 1%.PREPARARE. Rp/ EFEDRINA 1,00g CLORURA DE SODIU 0,9 g APA DISTILATA ad. 100,00g M.f. sol. D.S. EXT. Preparare: Efedrina( clorhidratul de efedrina) cintarita ,se dizolva intr-o cantitate mica de apa distilata .Se adaga clorura de sodiu cntrita si apa pina la dizolvarea completa, apoi se aduce la cantitatea ceruta cu ap distilat. Se elibereaza in flacon brun prevazut cu picurator.Se conserva la loc racoros. Indicaii :se administreaza sub forma de picaturi in nas ,ca decongestionant,in rinite ,corize.

BILET NR. 37 1. SOLUTIE OFTALMICA DE RESORCINA 1%.PREPARARE. Rp/ RESORCINA 1,00g ACID BORIC 1,3g SOLUTIE DE BORAT DE FENILMERCUR 0,2% 0,5g AP DISTILAT ad.100,00g M.f.sol. D.S. EXT. Preparare: Se dizolv acidul boric cntrit n 80 g ap n fierbere. Dup rcire se adaug rezorcinololul i soluia de borat fenilmercuric 0,2%. Se complecteaz la 100g i se filtreaz prin tifon i vat steril. Este o soluie limpede, incolor, pH = 5,0 - 6,0. Se elibereaz n flacoane brune, prevzute cu picurtor. Se pstreaz la SEPARANDA. ntrebuinri: Slab antiseptic n comjunctivite. Se administreaz prin instalere de picturi sau sub form de splturi oculare.

BILET NR. 38 1. SOLUTIE OFTALMICA DE CLORAMFENICOL 0,5 %.PREPARARE. Rp/ CLORAMFENICOL 0,5g ACID BORIC 1,6 g BORAX 0,3 g SOLUTIE DE BORAT FENILMERCURIC 0,2% 0,5 g APA DISTILATA ad. 100,0g M.f. sol. D.S. ext. Preparare: Acidul boric i boraxul se dizolv n 80 g ap distilat nclzit la fierbere. Se adaug cloramfenicolul i soluia de borat fenilmercuric 0,2%. Se completeaz cu ap distilat la 100g i se filtreaz. Este o soluie limpede, incolor, fr miros, cu gust foarteamar, pH = 6,8 7,2. Se pstreaz la ntuneric, la loc rcoros. Se elibereaz n flacoane colorate, prevzute cu picurtor. Are valabilitate 10-120zile. Indicaii:Conjunctivite acute, keratine, blefarite, plgi oculare. Are aciune bacteriostatic la nivelul mucoasei conjunctivale.

BILET NR. 39 1. GLICERINA BORAXATA 10%.PREPARARE. Rp/ TETRABORAT DE SODIU 10,0 g GLICERINA 90,0 g M.F. sol. D. S. EXT. BADIJONAJ Preparare: Glicerina se adduce pe baia de ap aflat n fierbere, iar peste ea se aduce boraxul. Se amestec cu o baghet de sticl pn la dizolvare. Se aduce n sticla de expediie i se eticheteaz ,,EXTERN,, . Este o soluie limpede, vscoas, cu gust dulceag. Se folosete pentru badijonri n gur la nou-nscui (ndeprtarea aftelor cauzate de lapte).

BILET NR. 40 1. UNGUENT CU PILOCARPINA 2%.(F.R. X).PREPARARE. Rp/ CLORHIDRAT DE PILOCARPINA 2,0g UNGUENT SIMPLU 88,0g APA 10,0g M.f. ung. D.S. ext. Preparare: Clorhidratul de pilocarpina se dizolv n ap. Se sterilizeaz unguentul simplu, se adduce ntr-un mojar steril, iar peste el se aduce soluia de pilocarpina pictur cu pictur i se tritureaz pn la emulsionarea complete a soluiei n unguentul simplu. Lanolina are rol de agent de emulsionare. Descriere: UNGUENT OMOGEN, ALB GLBUI, MIROS SLAB DE LANOLIN. Conservare: La VENENA, FERIT DE LUMINA.

BILET NR. 41 1. UNGUENT CU SALICILAT DE METIL 10%.PREPARARE. Rp/ SALICILAT DE METIL 10.0g UNGUENT SIMPLU 90,0g M.f. ung. D.S. EXT.

Preparare: se tritureaz la mojar salicilatul de metal, apoi se adaug n mici poriuni unguentul simplu. Observaie: Salicilatul de metal fiind o substan volatil se va amesteca cu baza de unguent rcit. Este indicat n afeciuni reumatismale.

BILET NR. 42 1. UNGUENT DE GLICEROLAT DE AMIDON(F.R. X).PREPARARE. Rp/ AMIDON 7,00g NIPAGIN 0,18g NIPASOL 0,20g GLICERINA 93,00g APA DISTILATA 7,00g M.f.ung. D.S. ext. Preparare: ntr-o capsul de porelan, n prealabil cntrit i apoi nclzit, se aduc amidonul, nipaginul nipasolul, se adaug apa ncalzit la 70 grade i se tritureaz. Se las n repaus timp de 10 min. se adaug glicerina n prealabil nclzit pe baia de ap la 90 grade i se continu nclzirea pe sit, amestecnd pn la gelificare. Se completeaz pn la 100 g cu ap nclzit la aproximativ 70 grade i se amestec pn la rcire. Este un unguent omogen translucid, fr miros; hygroscopic.Se conserv ferit de lumin. Este indicat la prepararea unguentelor hidrofile; are aciune emolient. BILET NR. 43 1. UNGUENT CU OXID DE ZINC SI ACID SALICILIC (PASTA LASSARI). PREPARARE. RP/ ACID SALICILIC 2,0g OXID DE ZINC(VII) 25,0g AMIDON 25,0g VASELINA ALBA 48,0g M.f. ung. D.S. ext Preparare: Acidul salicilic, oxidul de zinc i amidonul cntrite se pulverizeaz separat foarte fin n mojare, se amestec, apoi se trec prin sita VII. Se topete vaselina, se aduce n poriuni mici peste amestecul de pulberi aflat ntr-un mojar nclzit i se tritureaz pn la omogenizare. Este un unguent de consisten tare, alb, cu nuan slab roz , fr miros. Se conserv la loc racoros.

Observaii: Datorit coninutului ridicat de substane solide insolubile se mai numete i past. Se va evita folosirea spatulelor din fier. n timp, unguentulpoate forma grunji , caz n care nu se va mai folosi. Este indicat n afeciuni dermatologice. Are aciune adsorbant, astringent, topic i protectoare.

BILET NR. 44 1. PREPARARE Rp: Rp/ ACID SALICILIC 2,0g ACID BENZOIC 4,0 g VASELINA 24,0g M.f. ung. D.S. ext. Preparare: Acidul salicylic cntrit se tritureaz la mojar cu acidul benzoic, apoi se adaug vaselina, n poriuni mici. Se ambaleaz n cutie din aminoplast. Observaii: Rezult un unguent tip suspensie. Este indicat n afeciuni dermatologice. Are aciune Keratologic.

BILET NR. 45 1. MIXTURA MENTOLATA 0,5 %.PREPARARE. Rp/ ANESTEZINA 5,0g MENTOL 2,5g TALC OXID DE ZINC GLICERINA aa 300,0g APA DISTILATA Preparare: Mentolul se tritureaz la mojar cu cteva picturi de alcool, se adaug anestezina, talcul i oxidul de zinc cntrite, aduse n poriuni mici. Se adduce tot n mici poriuni jumtate din cantitate de ap. Observaie: Datorit faptului c oxidul de zinc se gsete sub form de particule conglomerate, este necesar la nceput dispersarea acestora cu o cantitate de ap; n astfel de cazuri cernerea nu mai este necesar.

Este indicat n alergii, varicel.

BILET NR. 46 1. SOLUTIE DE CLORURA DE CALCIU 50%.PREPARARE. Rp/ CLORURA DE CALCIU 50,0g APA q.s. ad. 100,0g M.f.sol. D.S. int. Preparare: Clorura de calciu se dizolv n 40g de ap , se completeaz cu ap la 100g i se filtreaz. Este o soluie limpede, incolor, fr miros,, cu gust srat-amriu. Se conserv la loc rcoros. Observaie: deoarece este posibil ca clorura de calciu s fi absorbit deja o cantitate de ap nc de la ambalare, nu se adaug de la nceput o cantitate egal de ap, ci numai 40% din totalul soluiei. ntrebuinri: este hemostatic, antialergic i remineralizant; intr n compoziia unor preparare farmaceutice de uz intern; datorit gustului neplcut srat-amrui i arztor, se asociaz cu corectori de gust i aromatizani, de preferin citrice.

BILET NR. 47 1. SIROP SIMPLU (F.R. X).PREPARARE. Rp/ ZAHAR 64,0g APA q.s. ad. 100,0g M.f. sol. D.S. int. Preparare: Zahrul cntrit se dizolv n ap cald, la o surs de caldur. Se las s fiarb 1-2 min. amestecnd cu o baghet de sticl. Spuma care se formeaz n timpul fierberii se ndeparteaz. Dup dizolvare se completeaz cu ap fierbinte la 100g. Se filtreaz prin filtru de mtase sau tifon dublu. Se conserv n sticle de 1 kg la loc rcoros ferit de lumin. Este un lichid vscos , incolor, slab glbui, fr miros, cu gust dulce. Filtrarea trebuie facut rapid deoarece prin rcire siropul devine mai dens. Se folosete pt. prepararea siropurilor oficinale i industrial.

BILET NR. 48 1. PICATURI PT. OCHI CU PENICILINA.PREPARARE. Rp/ PENICILINA SODICA 200000U.I.-400.000U.I CITRAT TRISODIC 0,05g CLORURA DE SODIU 0,08 g SOL. BORAT FENILMERCURIC 0,10 g APA DISTILATA 10,00g M.f.sol.D.S. ext. Preparare: Benzilpenicilina sodic sau potasic se dizolv n Soluia apoas de citrat de sodium 0,5% sterile. Se adaug boratul fenilmercuric n concentraie de 1:50000. Se filtreaz. Observaii: Prin prepararea colirului n prezena citratului de sodiu 0,5%, se realizeaz un ph =6,5,care asigur stabilitatea corespunztoare a penicilinei n soluie apoas, timp de aproximativ 4-5 zile. Ca vehicul se poate utiliza i dizolvantul pt. picturi de ochi, n care se dizolv citratul de sodium. Intrebuintri: Colirul de penicilin se ntrebuineaz n infecii ocular cu germeni sensibili(coci gram pozitivi i gram negative, unii bacilli gram pozitivi). Condiionare: Se elibereaz n flacoane colorate prevzute cu picurtor. Preparatul este valabil 4-5 zile,dac se conserv la rece.

BILET NR. 49 1. PICATURI PT. OCHI CU ADRENALINA.PREPARARE. Rp/ SOLUTIO ADRENALINI 1% X gttae ADNOTATIO RESORCINOLI 0,10g ACID BORIC 0,10g PROCAINI HYDROCHLORICI 0,05 g SOL. BORAT FENILMERCURIC 0,10g AQUE DESTILATTAE 10,00g M.f. sol.D.S. ext. Preparare: Se dizolv resorcinolul i procaina mpreun cu izotonizantul (n acest caz acid boric 0,10g) n 8g ap distilat proaspat fiart i rcit . Se adaug soluia de adrenalin n picturi , din soluia condiionat industrial n flacoane sau n fiole , conservant soluie borat fenilmercuric 1:50000., se completeaz la greutatea prescris i se filtreaz. Observaii: Substanele medicamentoase din aceaste prescriptive prezint stabilitate numai n mediu acid. In mediu neutru sau alcalin, sufer o descompunere oxidativ , cu pierderea

activitaii terapeutice i colorarea preparatului n roz-rou pn la brun. Substanele medicamentoase n ap creeaz un ph slab acid, dar este necesar stabilizarea acestuia cu ajutorul acidului boric , care n acest caz se va adauga ntr-o cantitate n care s ndeplineasc totodat i rol de izotonizant. Caldur, lumin, alcalinitatea flacoanelor, sunt factori care accelereaz descompunerea oxidative a adrenalinei. De aceea colirele vor fi preparate la un ph acid (4,0-5,0), favorabil stabilitii. Soluiile colorate n rou nu se vor utiliza. ADRENALINA se poate asocia n colire cu cloramfenilcolul, cu clorhidrat de efedrina, acid boric, resorcinol. Intrebuinri: Se utilizeaz ca vasoconstrictoare , n conjunctivite, hiperemii, anestezii locale, hemoragii. Condiionare:.Sepasteaza n flacoane colorate , prevzute cu picurtor. Doze:Doza zilnic variaz ntre 0,25 i 4,5 mg, administrate oral fracionat sau n prize unice. CONTRAINDICATII LA PACIENTII CU SENSIBILITATE LA BENZODIAZEPINE.

BILET NR.50 1. UNGUENT CU HIDROCORTIZON ACETAT 1%.PREPARARE. Rp/ HIDROCORTIZON ACETAT 1,00g COLESTEROL 3,5 g LANOLINA ANHIDRA 8,00g VASELINA 80,50g PARAFINA 7,00g M.f. ung. D.S. ext.

Preparare: Acetatul de hidrocortizon se tritureaz cu o cantitate dubl din baza de unguent topit apoi se adaug restul bazei de unguent triturnd pn la omogenizare i rcire. Observaii: se obine un unguent tip suspensie unde acetatul de hidrocortizon este incorporat ntr-o baz gras cu proprieti emulsifiante datorit prezenei colesterolului i lanolinei anhidre, care contribuie la penetrarea acetatului de hidrocortizon. Proprieti: Unguent omogen, de consistent semisolid, glbui cu miros slab de lanolin.

Conservare:n recipiente bine nchise la loc rcoros. Observaii: SE PREPARA LA NEVOIE. ntrebuinare : n alergii, ca antihistaminic, eczema, dermatite.

BILET NR. 51 PREPARARE Rp. INDICATII Rp/ ACID BORIC 3g APA DISTILATA ad. 100g M. f. sol. D.s. extern Preparare: Acidul boric se dizolv n 50 de grame ap fierbinte, agitindu-se pentru dizolvare. Se adaug restul cantitati de ap i se condiioneaz n sticle etichetate pt. uz extern. Indicaii: extern n splturi auriculare, n ulcere varicoase pt. splarea ulceratiilor.

BILET NR. 52 SOL.PROTARGOL 1% ; PREPARARE. INDICATII Rp/ PROTARGOL 1g APA DISTILATA q.s. ad. 100 g M.f. sol. D.s. extern, Preparare: Protargolul ( proteinatul de argint ) se presara deasupra apei si se agita pina la dizolvarea completa.( tehnica de preparare ,, per descensum). Se filtreaza prin vata ; se aduce la 100g si se ambaleaza in sticle bine inchise , ferite de lumina. Indicatii: extern , picaturi in nas; actiune antiseptica , decongestionanta.

BILET NR. 53 INFUZIA DE FLORI DE MUSETEL. PREPARARE . INDICATII Rp/ CHAMOMILLAE FLOS (I) 3g AQUA 100g M.f. inf. D.s intern Preparare : 3g produs vegetal maruntit la gradul corespunzator sitei I se umecteaza cu 1,5 g alcool diluat si dupa 5 minute se adauga 100g apa la fierbere.Dupa 30 min se filtreazaprin vata. Actiune si intrebuintari :Preparatele din musetel au actiune antiflogistica( calmant local, racoritor, topic) antialergica si favorizanta a epitelizarii, datorita prezentei proazulenelor si azulenelor.Prezinta actiune spasmolitica datorita derivatilor cumarinici si flavonici.Mucilagiile din florile de musetel actioneaza asupra intestinului, intirziind absorbtia si prelungind actiunea asupra mucoasei intestinale a medicamentelor ingerate in acelasi timp .

BILET NR.54 INFUZIA DE FLORI DE TEI. PREPARARE ; INDICATII Rp/ TILIAE FLOS (I) 5g AQUA 100g M. f. infusionis.D.s. intern

Preparare : florile de tei se umecteaza cu 15 g apa si se lasa 5 min in repaus. Se adauga 100g apa incalzita la fierbere si se mentine in contact 30 min. dupa care se filtreaza prin vata si se completeaza la cantitatea prescrisa prin spalarea reziduului. Metoda de extractie aplicata urmareste in primul rind extractia mucilagiilor si a flavonoidelor, de aceea umectarea prealabila se face cu apa si nu cu alcool care ar precipita mucilagiile. Conservare : la rece, timp de 2 zile ; adaosul de nipagin0,2% asigura o conservare pe timp de 10 zile. Intrebuintare : infuzia de tei are actiune calmanta, diaforetica,antispasmodica,usor sedativa.

BILET NR. 55 MACERATUL DE RDCIN DE ALTEEA. PREPARARE. INDICAII Rp/ ALTHAEE RADIX 6,0g METHYLI P- HIDROXI BENZOAS ( NIPAGIN) 0,1g AQUA 100g M.f. macerat. D.s. intern Preparare :fragmentele de radacina(I) plasate pe o sita sau o bucata de tifon se trec repede printr-un jet de apa pentru a indeparta impuritatile de pe suprafata , dupa care se introduc intr- un pahar Berzelius impreuna cu apa .Se lasa in contact 30 min.la temperatura normala agitind de 5-6 ori .Lichidul se decanteaza si se filtreaza prin vata.Reziduul se spala cu apa fara a se presa pina la completarea apei pierdute prin imbibarea produsului.In solutia filtrata se adauga nipaginul dizolvat in cantitatea minima de alcool. Observatie : radacina de Althaea se prelucreaza intotdeauna numai sub forma de macerat indiferent de modul de prescriere in formula magistrala.Pentru extractia mucilagiilor se recomanda un adaos de 0,5 g bicarbonat de sodiu la 100g apa. Intrebuintari : are actiune emolienta, fiind indicat in formele catarale ale cailor respiratorii si intestinale.

BILET NR. 56 DECOCTUL DE RDCIN DE PRIMULA. PREPARARE. INDICAII. Rp/ PRIMULAE RADIX (V) 3g AQUA 100 g M.f. decoct.D.s. intern Preparare : 3g produs maruntit se umecteaza cu 9g apa ; in cantitatea de apa prescrisa fierbinte se se adauga 0,3g bicarbonat de sodiu si se aduce peste produsul vegetal umectat.Dupa umectare, vasul de preparare se introduce in baia de apa in fierbere, unde se mentine 30min. Se filtreaza prin vata si se completeaza la 100g prin spalarea reziduului. Observatie :solutia extractiva obtinuta are gust iritant datorita saponinei, de aceea se recomanda mascarea gustului neplacut prin asocierea de siropuri,mai ales de altheea. Intrebuintari :datorita saponozidelor preparatele de primula au actiune expectoranta,emetica, secretolitica, fiind recomandate in tratamentul bronsitelor.

BILET NR.57 SOLUIA DE CITRAT DE MAGNEZIU(LIMONADA ROGE)FR X.PREPARARE; INDICATII Rp/ ACID CITRIC 25g CARBONAT BAZIC DE MAGNEZIU 15g SIROP DE LMAIE 50g AP DISTILAT ad.350g M. f. sol D.s. intern

Preparare: se dizolva acidul citric in 200 g apa incalzita la,se adauga treptat si sub agitare carbonatul bazic de magneziu; dupa incetarea degajarii bioxidului de carbon Solutia calda se filtreaza prin vata sau tifon peste siropul de lamiie cintarit in flaconul de expeditie sise complecteaza cu restul cantitatii de apa. Amestecul obtinut este numit limonada si contine 40g citrat de magneziu. Indicatii: purgativ usor; se administreaza la interval de jumatate de ora ,cite 2 linguri.

BILET NR .58 PREPARARE RP. INDICATII. Rp/ BICARBONAT DE SODIU CALCIU CARBONIC MAGNESIA USTA M.f. pulvis .D.s intern

40g 20g 10g

Pulbere compusa,nedivizata ,pentru uz intern. Preparare: intr-un mojar se aduce carbonatul de calciu, bicarbonatul de sodiu si se omogenizeaza. Se adauga oxidul de magneziu si se omogenizeaza din nou.Cantitatea fiind mai mare de 20 grame, pulberea se cerne si se reomogenizeaza. Indicatii: pansament gastric in ulcer gastric si duodenal

BILET NR. 59 PREPARARE RP.INDICATII Rp/ IOD 1g ALCOOL ad. 100g M.f. sol.D.s. extern Preparare: Iodul se dizolva intr-o portiune mica de alcool concentrat, agitindu-se bine pentru dizolvare.Se aduce la cantitatea prescrisa prin completare cu alcool. Indicatii : extern , ca antiseptic, micostatic, in dermato-micoze, piodermite.

BILET NR. 60 PREPARARE RP. INDICAII Rp/ ACID SALICILIC REZORCINA ALCOOL DILUAT ad. M.f. sol.D.s. extern

1g 1g 100g

Preparare: acidul salicilic si rezorcina se dizolva intr-o cantitate mica de alcool. Se agita pentrudizolvare,apoi se completeaza cu restul de alcool.Se elibereaza in flacoane brune. Indicatii: extern, in afectiuni dermatologice, in seboree si in acnee.

BILET NR. 61 PREPARARE RP. INDICATII Rp/ ACID SALICILIC 1g UNGUENT SIMPLU ad. 100g M. f . unguent D.S. extern Preparare: Acidul salicilic se aduce intr-un mojar si se tritureaza cu unguentul simplu pina la omogenizare. Indicatii: uz extern, in afectiuni dermatologice.

BILET NR.62 PREPARARE RP. INDICATII Rp/ OXID DE ZINC TALC GLICERINA APA DISTILAT MENTOL M.f. pasta.D.s. extern

aa 25g

3g.

Forma farmaceutica : pasta ( unguent suspensie la care faza dispersata depaseste 25% din masa totala) In Farmacie ntilnim asocierea primelor patru substante sub denumirea ,,Pasta cu apa. Reteta reprezinta incorporarea mentolului in pasta cu apa, rezultind Pasta mentolata.

Preparare: Oxidul de zinc se tritureaza cu apa si se omogenizeaza bine; separat in alt mojar talcul se tritureaza cu glicerina si se omogenizeaza cu pasta de oxid de zinc, prin amestecare. Separat mentolul se tritureaza cu o cantitate minima de alcool si se lasa de o parte pina la evaporarea alcoolului, apoi se aduce pasta cu apa peste mentol si se omogenizeaza. Indicatii: uz extern , aplicatii locale in afectiuni alergice ca antipruriginos, in afectiuni dermatologice insotite de prurit,ca topic local.

BILET NR.63 PREPARARE RP. INDICATII Rp/ ACID BENZOIC 0.50 g ALCOOL DILUAT 50 g M.f. sol. D.s. extern

Preparare: Acidul benzoic se dizolva intr-o cantitate mica de alcool si se completeaza cu restul de alcool la greutatea prescrisa. Indicatii :uz extern ,in diferite afectiuni dermatologice.

BILET NR. 64 PREPARARE RP. INDICATII Rp/ BORAT DE SODIU 5g ALCOOL DILUAT 15g AP OXIGENAT 100g M.f. sol. D.S. extern .Splturi auriculare. Preparare: deoarece boratul de sodiu( boraxul ) se dizolva in apa la cald, se va prepara mai intii solutia de borax , prin dizolvarea boraxului in 90 g apa fierbinte din apa necesara prepararii apei oxigenate..In sticla de expeditie se vor cintari 10 g perhidrol ( apa oxigenata contine 10 g perhidrol si 90 g apa distilata), se aduce solutia de borax rece si in final alcoolul. Indicatii: uz extern, spalaturi auriculare in otite; actiune antiseptica si dezinfectanta.

BILET NR.65 PREPARARE RP. INDICATII Rp/ CAMFOR MENTOL FENILBUTAZONA VASELINA LENOLINA M. f. Unguent .D.s. extern

6g 4g 3g 45g 15g

Preparare:Camforul si mentolul prin triturare la mojar , formeaza un amestec eutectic. In eutecticul format se adauga fenilbutazona, se tritureaza energic pentru a nu se forma grunji, apoi se adauga vaselina in portiuni mici ,se omogenizeaza si in final se adauga lanolina . Se omogenizeaza bine prin triturare. Indicatii: extern, in afectiuni reumatismale

BILET NR.66 PREPARARE RP. INDICATII Rp/ IOD ACID BENZOIC ACID SALICILIC ALCOOL 70 M.f.sol.D.s. extern

aa 0,50g 50g

Preparare:Se cntarete iodul i se dizolv n alcool ,ntr-un vas tarat,apoi se adaug acidul salicilic i acidul benzoic cntarite i se agit pna la dizolvarea complet.Se completeaza la greutate necesara cu alcool. Indicaii : extern,in psoriazis,micoze cutanate.

BILET NR. 67 PREPARARE RP.INDICATII Rp/ BISMUT SUBGALIC 10g LANOLINA 9g VASELINA 81g M.f.unguent D.s. extern Preparare :Bismutul subgalic se tritureaza cu o mica portiune din excipientul topit,se amesteca pina la uniformizare. Indicatii :extern,pentru pansarea plagilor,ulcerelor,eczemelor,arsurilor,antiseptic slab cu actiune sicativa neiritanta a plagilor,

BILET NR.68 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ ACID SALICILIC 5g VASELINA q.s. ad. 50g M.f. ung. D.s. extern Preparare: Acidul salicilic se aduce intr-un mojar si se tritureaza cu vaselina topita pina la omogenizare.Indicatii: uz extern, in afectiuni dermatologice

BILET NR. 69 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ VIOLET DE GENTIANA 1g APA DISTILATA q.s. ad. 100g M.f..sol. D.s. extern. Preparare :Cistalul violet(violet de gentiana,pioctanina) cntrit se aduce in vasul de lucru tarat Se adauga o portiune de apa distilata fierbinte si se agita cu atentie pn la dizolvarea complet a violetului de gentiana ,apoi se filtreaz prin tifon sau print-un strat subire de vat. Observaii: violetul de gentiana este o substan puternic colorant, sub form de pulbere uoar. Pentru a se evita mprtierea la locul de munc se iau o serie de precauii: locul de munc va fi ferit de cureni de aer, ustensilele de lucru se vor folosi numai pentru asemenea utilizare. Cntrirea i dizolvarea substanei sva face cu mare atenie. Dup preparare, ustensilele vor fi splate la jet de ap i se vor terge cu alcool. ntrebuinri: Soluia de violet de gentiana are actiune antiseptica, dezinfectanta ; fungicida.Indicat in piodermite, ulceratii ale tegumentelor,stomatite.

BILET NR. 70 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ ACID SALICILIC 1g REZORCINA 1g ALCOOL 70 q.s. ad. 100g M.f. sol. D.s. extern Preparare: substantele cintarite se dizolva intr-o cantitate mica de solvent si dupa dizolvare se completeaza cu alcool la cantitatea prescrisa. Se elibereaza in flacoane brune. Indicatii: extern, in afectiuni dermatologice, in seboree si in acnee.

BILET NR. 71 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ ANESTEZINA 1g HIDROCORTIZON ACETAT 0,050g GLICERINA 20g M.f. suspensie.D.s extern Preparare: Intr-un mojar se aduce anestezina cintarita si se tritureaza cu o cantitate minima de alcool;se lasa putin sa se evapore alcoolul,apoi se aduce hidrocortizonul acetatat cintarit si se amesteca.Se adauga in mici portiuni glicerina cintarita si se amesteca cu pistilul pina la omogenizare. Se conditioneaza in sticle de capacitate 50ml,care se eticheteaza cu eticheta pt.uz extern pe care se specifica ,,Ase agita inainte de utilizare. Observatie: in farmacie ,in absenta substantei hidrocortizon acetat,se pot utiliza fiolele de hidrocortizon acetatat ,2fiole a 0,025g hidrocortizon acetat, care se adauga la sfirsit dupa adaugarea glicerinei Indicatii: uz extern, badijonaje bucale in afte,gingivite etc.ca antiseptic,anestezic,antiinflamator.

BILET NR. 72 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ SULF 10g. ALCOOL CAMFORAT 10% 20g GLICERINA 20g APA 100g M.f. suspensie.D.s extern Preparare: Sulful cintarit se tritureaza intr-un mojar cu glicerina pentru a se evita flotarea sulfului si pentru realizarea umectarii lui. Se aduce in mici portiuni alcoolul camforat si apa amestecinduse incet cu pistilul. Se aduce apoi in sticla de expeditie, care trebuie sa fie mai mare decit cantitatea preparata.. Pe eticheta se specifica :,,A se agita inainte de intrebuintare Indicatii: uz extern ;afectiuni dermatologice,acnee.

BILET NR. 73 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ COLARGOL 1g APA DISTILATA q.s ad 100g M.f.sol. D.s. extern Picaturi in nas. Preparare: Colargolul( argint coloidal ) se presara deasupra apei si se agita pina la dizolvarea completa.( tehnica de preparare ,, per descensum). Se filtreaza prin vata ; se aduce la 100g cu apa si se ambaleaza in sticle bine inchise , ferite de lumina. Indicatii: extern , picaturi in nas; actiune antiseptica , decongestionanta.

BILET NR. 74 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ OXID DE ZINC 10g UNGUENT SIMPLU ad.100g M.f.ung.D.s. extern Preparare: Oxidul de zinc cintarit se tritureaza la mojar cu o cantitate mica de unguent simplu topit, pina se omogenizeaza bine. Se adauga restul de unguent simplu topit si se amesteca pina la racire si omogenizare corespunzatoare. Indicatii:extern, in afectiuni dermatologice,actiune topica,protectoare, antiprurit.

BILET NR.75 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ ACID SALICILIC

8g

ACID BENZOIC 16g VASELINA 96g M.f unguent D.s.extern Preparare : substantele cintarite se aduc in mojar si se tritureaza cu o cantitate mica de excipient topit,apoi se adaga restul de excipient si se amesteca pina la omogenizare. Indicatii : in dermatologie ,antimicotic.

BILET NR.76 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ ACID SALICILIC 3g REZORCINA 2g VASELINA 50g M.f.unguent D.s.extern Preparare: Rezorcina si Acidul salicilic se aduc intr-un mojar si se tritureaza cu vaselina topita pina la omogenizare.Indicatii: uz extern, in afectiuni dermatologice BILET NR.77 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ SULFAT DE ZINC SULFAT DE CUPRU aa 0,20g APA DISTILATA 5g LANOLINA VASELINA aa 10g M.f. unguent D.s. extern Preparare: Se dizolva sulfatul de zinc si sulfatul de cupru in apa distilata ,intr-un vas. Solutia obtinuta se aduce intr-un mojar ,peste baza de unguent topita si se amesteca pina la omogenizare. Indicatii: in micoze ale pielii.

BILET NR.78 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ SOL.FORMALDEHYDA 40% 10g ACID BORIC 3g ALCOOL DILUAT q.s. ad. 100g M.f. sol.D.s. extern Preparare:se cintareste acidul boric si se dizolva in alcoolul diluat cintarit; se adauga formaldehida si se amesteca usor. Indicatii:extern in hiperhidroza.

BILET NR.79 PREPARARE RP. INDICATII SIROPUL DE BALSAM DE TOLU (FRX) Rp/ TINCTURA DE BALSAM DE TOLU CARBONAT BAZIC DE MAGNEZIU ZAHAR APA DISTILATA q.s. ad. M.f. sol.

4,5g 1,0g 64,0g 100,00g

Preparare: Tinctura de balsam de Tolu se amesteca intr-un mojar cu carbonatul bazic de magneziu si cu 20 g de zahar.Se adauga 30g apa,se omogenizeaza,prin triturare si se filtreaza prin hirtie de filtru.In filtrat se dizolva prin incalzire la aproximativ 40C,restul de zahar si se completeaza cu apa la 100g. Descriere: lichid viscos,limpede,galben,cu miros aromat ,caracteristic si gust dulce. Conservare:ferit de lumina. Indicaii:traheobronsite acute si cronice,astm bronsic.Administrat sub forma de infuzii,decocturi.

BILET NR.80 PREPARARE RP. INDICATII Rp./ SUBNITRAT DE BISMUT

ACID SALICILIC aa 3g REZORCINA 0,5g CAMFOR 1g UNGUENT SIMPLU 20g M.f. unguent D.s. extern. Preparare: Se cintareste rezorcina si camforul,se aduc in mojar si se pulverizeaza foarte bine.Se adauga acidul salicilic cintarit si subnitratul de bismut ,se amesteca bine cu celelalte ingrediente si se adauga treptat baza de unguent topita amestecindu-se bine pina la omogenizare. Indicatii:extern ,pentru decolorarea petelor de pe fa.