rezumat teza

Download Rezumat Teza

Post on 07-Nov-2015

15 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

shaorma

TRANSCRIPT

Lucrarea este structurat pe ase capitole mprite n mai multe subcapitole pornind de la analiza corupiei de la concept la fenomen, ajungnd la evaluarea mecanismelor naionale anticorupie, n general, individualiznd riscurile i oportunitile la

UNIVERSITATEA DIN BUCURETI

Facultatea de tiine Politice

coala Doctoral de tiin PoliticREZUMAT

TEZ DE DOCTORAT

MECANISME DE

PREVENIRE I COMBATERE A CORUPIEI

1990 - 2012Coordonator tiinific:Prof. univ.dr. Gheorghe STOICA

Autor: Elena Laura VOICUBUCURETI

2013Lucrarea este structurat pe ase capitole mprite n mai multe subcapitole pornind de la analiza corupiei de la concept la fenomen, ajungnd la evaluarea mecanismelor naionale anticorupie, n general, individualiznd riscurile i oportunitile la corupie, n particular.

n cadrul celui de-al doilea capitol, pentru a nelege dimensiunile i mecanica fenomenului, va fi prezentat corupia de la concept la fenomen, plecnd de la evoluia istoric, definiiile i studiile interdisciplinare ale corupiei. De asemenea vor fi identificate formele i cauzele care au condus la apariia corupiei. Deoarece fenomenul corupiei a evoluat o dat cu istoria umanitii, este necesar o prezentare a evoluiei conceptului de corupie ncepnd de la originile sale lingvistice i definiiile date de filosofii antici i pn la definiiile contemporane cuprinse n instrumentele legislative i lucrrile de specialitate. Totodat vor fi identificate i reaciile diferitelor epoci la fenomenul corupiei, urmrindu-se dac aceasta a fost considerat un fenomen negativ sau a fost tolerat pe parcursul timpului i n diferite regiuni ale lumii.

Pe parcursul capitolului trei va fi tratat corupia n Romnia, identificarea, prevenirea i combaterea acesteia. n plus, vor fi valorificate datele statistice pentru a evidenia ct mai bine acest fenomen i totodat va fi analizat strategia de securitate naional a Romniei care a pus accent pe buna guvernare i combaterea corupiei.

Capitolul patru va trata corupia vzut ca factor de risc la adresa siguranei naionale a Romniei.

Capitolul cinci va fi dedicat studiului de caz privind aplicarea instrumentelor anticorupie la nivelul unei instituii publice din Romnia Autoritatea Naional a Vmilor.

La finalul acestei lucrri voi prezenta separat concluziile cercetrii i unele sugestii ale studiului efectuat.n lucrare voi analiza abordrile teoretice i studiile empirice (voi utiliza date din cercetri cantitative i cercetri calitative). Pe parcursul capitolelor voi da prioritate explicaiilor teoretice i voi argumenta ce consecine se pot desprinde n ceea ce privete ntelegerea corupiei din fiecare abordare teoretic n parte. Abordarea cercetrii se nscrie n linia individualismului metodologic.

Literatura din domeniul corupiei este bogat n abordri teoretice i studii empirice. Studiul mecanismelor anticorupie a vizat chestiuni disparate, cum ar fi: prevederile instrumentelor juridice naionale, explicaiile necesare pentru nelegerea acestora, stadiul implementrii unor msuri anticorupie sau propuneri punctuale pentru mbuntirea mecanismelor de monitorizare.

Datorit faptului c am dat prioritate explicaiilor teoretice i celor privind politicile anticorupie, caracterul de noutate al tezei const n analiza integrat i global a aspectelor legate de eficiena mecanismelor naionale anticorupie i aplicarea acestora pentru o instituie public.O teorie argumentat trebuie ntemeiat pe o practic extins, innd cont de context, conceptualiznd creativ i totodat studiind riguros aplicabilitatea acesteia. Abordarea metodologic a modelelor de abordarea a corupiei este influenat de urmtoarele dou curente filozofice: moralismul i revizionismul.Moralitii pornesc de la premisa c fenomenul corupiei reprezint o degradare moral, absena virtuii i slbirea caracterului. Corupia nseamn egoism, degradarea de la o stare normal i prevalena valorilor materiale. Totodat semnific i decderea sistemului politic de la ordinea ideal a statului de drept care se bazeaz pe principiile justiiei, fraternitii i egalitii. Moralitii ncercau s explice fenomenul corupiei fie fcnd apel la natura uman, fie prin raportare la instituiile sociale i politice. Printre autorii cu o viziune moralist se numr Brooks, Carlton, Woodruff, Taussig.

Abordarea revizionist asupra fenomenului corupiei identific consecinele pozitive ale fenomenului. Curentul revizionist critic abordarea moralist a corupiei i o consider o piedic n calea unei analize raionale a acesteia. Revizionismul sugereaz c nainte de toate este de dorit evaluarea consecinelor economice i politice ale corupiei. Printre autorii cu o viziune raionalist se numr Leff i Nye.

n prima parte a secolului XXI, Romnia a parcurs procese complexe de reformare i adaptare structural, impuse de fenomene majore i obiective, cum ar fi fenomenul de globalizare, auto impuse, precum cel de integrare n Uniunea European i N.A.T.O. i respectiv de reconstrucie naional, conform standardelor moderne ale democraiei actuale, politice, sociale, morale i economice. Dup 45 de ani de comunism, suntem n plin proces de reformare naional politic, economic i moral, pe coordonatele statului de drept, ale economiei de pia i ale promovrii drepturilor i demnitilor oamenilor i cetenilor.

Contextul geostrategic actual, procesul de globalizare, noul cadru economic i ideologic al securitii construit n perioada ulterioar rzboiului rece, a adus statele central i est europene n situaia complex de a se confrunta, aproape fr excepie, cu noi riscuri aflate n strns determinan i care decurg din exploatarea n sens distructiv a diferenelor de natur etnic i religioas (ex. terorismul), dar i cu crima organizat transfrontalier (traficul ilegal de droguri, traficul ilegal de arme, explozivi, substane toxice, materiale i tehnologii de distrugere n mas i/sau materiale strategice, migraia ilegal, traficul de carne vie, traficul de autoturisme furate, splarea banilor, contrafacerea sau falsificarea de moned etc.).

n conexiune cu crima organizat i terorismul se manifest i fenomenul corupiei. Acest fenomen apare i n Romnia din ce n ce mai pregnant, n ciuda parc a voinei autoritilor statului de a-l combate, a unor declaraii anticorupie cu caracter de ultimatum ce vin din interiorul sau exteriorul Romniei, a legislaiei n domeniu i a organismelor anticorupie constituite deja sau n curs de constituire.

La nivel internaional s-a stabilit, n prezent, un consens c cele dou fenomene reprezint o ameninare direct pentru buna funcionare a oricrui stat. Eforturile comunitii internaionale s-au materializat prin ncheierea mai multor convenii internaionale care au n vedere abordarea concertat cu privire la diminuarea efectelor crimei organizate i corupiei n cadrul societii. Corupia este unul din fenomenele cu risc de destabilizare care nsoete societatea internaional actual.

Raportul dintre corupie i crim organizat este caracterizat de faptul c, de sine stttoare, corupia se poate manifesta i n lipsa contextului fenomenului crimei organizate, ns crima organizat fr corupie este greu de conceput. Principala prghie de aciune a unei puternice i influente reele de crim organizat este corupia. Este un instrument preferat de crima organizat datorit caracteristicilor sale eficiente i a caracterului discret prin care se manifest.

n condiiile n care corupia are repercursiuni n toate domeniile vieii unei ri (politic, economic i administrativ), fiind favorizat de intensificarea contactelor politice i economice ntre state i de fenomenul globalizrii, ea a depit frontierele rii, dezvoltnd un caracter transnaional.

Legturile existente ntrecriminalitatea organizat i corupieevideniaz o legtur ntre infraciunile scop i infraciunile mijloc. Astfel, de cele mai multe ori structurile criminalitii organizate utilizeaz corupia ca un mijloc de asigurare a proteciei activitilor ilicite din aceast sfer.

Separat de acest aspect, necesitatea de a ascunde sumele de bani provenite din actele de corupie ne pun n faa unor ingenioase reciclaje financiare, a splrii banilor provenii din fapte de corupie. Corupia se adapteaz la orice sistem politic priindu-i de minune fructul gustos al democraiei n care se ascunde i pe care-l macin din interior asemeni unui vierme.

Dei fenomenul corupiei s-a intensificat i amplificat o dat cu dezvoltarea societii moderne i a ordinii economice capitaliste, el nu este caracteristic numai sistemului capitalist, fiind prezent i n fostele state aparinnd sistemului socialist, ntre care i Romnia, unde a fost ns minimalizat sau chiar ignorat de ctre factorii politici i de propagand din acea vreme. Astfel, dei n perioada regimului totalitar au existat numeroase fapte de mit, fraud, nelciune, abuz de autoritate, nepotism i favoritism, ele erau considerate doar ca fiind infraciuni de serviciu sau n legtur cu serviciul, comise de diveri funcionari publici, legislaia penal neutiliznd noiunea de corupie pentru asemenea fapte.

Fenomenul corupiei are o dinamic proprie, n sensul c a suferit i sufer n continuare de modificri cantitative i calitative. Trecerea la economia de pia i desctuarea iniiativei private pe fondul unui aparat birocratic nvechit, a fcut ca fenomenul corupiei s prolifereze ntr-o multitudine de domenii (intrarea n posesia unor autorizaii de funcionare sau de desfurare a unei activiti, obinerea unor credite, obinerea unor sume de bani de la bugetul de stat prin restituire de accize sau de alte obligaii fiscale sau rambursare a taxei pe valoare adugat, obinerea unor spaii comerciale avantajoase, etc.)

Fenomenul corupiei a fost studiat, msurat i monitorizat de mediul academic, de agenii non profit precum i de bnci i ntreprinderi. Corupia a fost abordat din punctul de vedere al moralitilor, a fost tratat din perspectiva juridic i a fost condamnat pentru consecinele sale grave. Lupta mpotriva corupiei a fost tema a numeroase campanii electorale n