santosh kumar cv.pdf

Download Santosh kumar CV.PDF

Post on 12-Feb-2017

53 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • SANTOSH KUMARPORTFOLIO

  • 1

    2,3

    4

    5

    6

    7

    7

    8

    9

    EMAIL: santoshsonu943@gmail.comPHONE: +91 8002119054

    EDUCATION Third year, Batchelor of Architecture Birla Institute of Technology Ranchi India. 10th & 12th from S.N. Sinha College Warisaligang Nawada ,Bihar

    SKILLS Experienced with Autocad, Sketch up, Photoshop, Microsoft office Rapid Sketching Knowledge about design process in technical drawing Team worker with good communication skills

    AWARD/SCHOLARSHIPS Bihar state scholarship for 12th education Winner of poster design in Sahayogindia Runnerup team in main design ZoNASA 2014 First runnerup team in design ZoNASA 2015 Participant in NASA 2014+NASA 2015

    RESUME + WORK

    ACADEMIC

    TIME PROBLEM

    INTEREST

    RESIDENCE

    HEALTH CARE CENTER

    RESIDENTIAL &COMMERCIAL complex

    MULTIPURPOSESTADIUM

    RESORTRESORT

    PAVILION

    BASIL BOX

    LANDSCAP

    SKETCHING &PAINTING

    CONTENTS

  • INTERNAL DESIGN TREATMENT

    SPACE ZONING OF GROUND FLOOR

    SPACE ZONING OF FIRST FLOOR

    Facade of building has been finished with expose concrete anda vertical strip of rough sand stone which is locally available in jharkhand.

    Railling of balcony has been replaced by vertical strip of wood.

    Pergolla has been given on west of house as seating space in evening .

    SEMESTER III

    RESIDENCE

    To keep simple aesthetic of house,structure form had been decided by simple transformation in a cube.

    DESIGN CONCIDERATIONAs site of this project was in rachi which has hot humid climateso zoning has been done on climatic basic.

    Foyer,Office NBed room ELiving room WDinning/Kitchen SStair SW

    Structural column of drawing space has been covered with mushroom frame which give good effect of light in internalspace.

    Partition between drawing & dinning space has been made of colourfull thread of jute in wooden frame, which is locally famous.

    Roof of box balcony has been designed as local style of roofingand face has treated with vertical strip of wooden lodges.

    CLIMATIC ANALYSIS AND KEY PLANNING

    SECTION XX OF LIGHT, VENTILATION DETAIL

    GROUND FLOOR PLAN +1.5M

    FIRST FLOOR PLAN +4.5M1.

  • FORM DEVELOPMENT

    Form of building develop from site contour ,which is going downwards and building line which is going upward from the same point. fornt elevation has ramp which is supported by different height of arch.Circular window of brick ,which is dominating distinct feature in elevation.

    DESIGN SOLUTIONSite for this design problem was in rural area ,15 km from ranchi.three main village which need health care center.Make building cost effective by using building materialwhich is localy available like brich, stone bamboo and wood.

    Focus of design Infant immunization programs Anti-epidemic programs Birth control programs Birth control programs Pregnancy and related care Emergencies

    Design element Most of the part of building constructed by brick .For giving good asthetic of brick it has used as a design element in building. Boundary of building has been constructed by making void by brick ,which give minimum difference between inside to outside space. Beside pathway brick has been used to make different level of grass bed. Main gate of health care center is designed by using three tier brick arch. Main gate of health care center is designed by using three tier brick arch.

    Boundary of site

    Grass bed beside road

    Main entrance2.

    view of outside siting area

    HEALTH CARE CENTER

    SEMESTER IV

  • SECTION THROUGH XX'

    GROUND FLOOR PLAN FIRST FLOOR PLAN

    Structure material mainely dominating of brick,stone &perfabricated concrete.Front face of building has differenttype of brick jali and stone arch which is supported ramp.

    In landscaping gulmohar tree planted through out roadand a huge pipel tree planted in open space so villagerscan take their monthely suggesion on health care.or different type of activity like public mitting.different type of activity like public mitting.

    Ground floor plan accommodated with reception orout door patient,and on other part has privet area of dellivery room with primary operation theatr and 5 beded ward with privet entry or exit

    First floor has official space with three 5 beded ward with one doctor room .

    Front face of building has +sign brick jaliup to first floor lvl.

    Stone arch supporting ramp at different height make balance with the site slop.

    Ralling of ramp and stair made of brick with sufficient voidgive unity in structure.

    First floor front face has six brick circular window ,which dominating good look inelevation

    SIDE ELEVATION

    SECTION THROUGH YY'

    FRONT ELEVATION 3.

  • FORM DEVELOPMENT Concept of form has develop through visual effect from the roadIn front elevation double height terrace garden celling of residentialappartment and double wall on elevation with primary color face provide good view from the road ,view from window of residential appartment has the frame of primary color.

    Face of balcony has the colored glass panel with different size of openings will provide good lighting effect inside as well as outside.openings will provide good lighting effect inside as well as outside.

    Parapet of the structure has prefabricated concrete frame of rectangularopening break the view between build structure and open space.

    Basement of structure used as residential parking and services room,Ground and first floor used as commercial space with huge double heightentrance,upper eight floor has residential space.

    VISUAL EFFECT OF DOUBLE WALL

    PARAPET OF STRUCTURE

    BASEMENT PARKING PLAN

    SECTION THROUGH AA

    GROUND FLOOR PLAN

    PERSPECTIVE VIEW

    4.

    SITE PLAN

    COLORED GLASS CURTAINON BALCONY FACE

    Small intractive space provided outside commercial area assitting space for people during evening time.

    PRIVET TERRACE GARDENOF RESIDENTIAL BLOCKWITH DOUBLE HEIGHT MUSHROOM FRAME DESIGN ELEMENT

    SEMESTER VRESIDENTIAL CUM COMMERCIAL COMPLEX

  • SEMESTER VI

    STADIUM MULTIPURPOSE

    FORM DEVELOPMENT

    Form of structure has been developed from jharkhand tribes pottery, which has cut away some of its bottom part.All side of void filled up by louvres which allow natural ventilation and sunlit inside structure. Shell of stadium has lightweight ethylene tetrafluroeethylene which has high corroson resistance and strength over high tempreture.Stadium has two side tiple tiers and two side double tiers which has best viewing angle through out stadium.

    STRUCTURE

    Upper shell of stadium made of lightweight ETFE which is stand on 38 column around structure.

    Seating has been constructed in four different segment with four different segment with three direct entery to the field.

    SEATING

    One of four block has been separately designed for privet zone with all suitable facility ,and other three block for general spectators. PARKING

    To accommodate large number of vehicle in minimumspace, parking has been done in three levels one is upthe ground lvl and other bellow the ground lvl. It alsoreduce soil wastage. One block of parking canaccomodate 500 vehicles.

    LANDSCAPING

    30% of site has soft landscaping which is done by countering of soil which makes a recreational space with soft grass seating area.Pathway between counter which attach different exit to the site.

    ELEVATION

    PARKING SECTION

    SITE VIEW

    SECTION

    SITE PLAN

    BLOCK A Ground floor Players First floor VVIP Second floor VIP Third floor Media BLOCK B Ground floor Officials First floor Spectators Second floor Spectators Third floor Spectators

  • BASIL BOX TEMPLE OF HOUSE

    CONCEPT of basil box has taken from GOLDEN RATIOBasil is a holy plant in hinduism,It also has ayurvedic properties.In india 90% of hous courtyard has the plant of basil it also usedoffering workship inside house

    Structure of temple has four different block placed each on above, so it help in replacing the structure.

    First block contain plant box of ample space for soil and external face of this block used as writingwall for hymn.

    Second block is cubical in shape which has four external wall use as keep god figure.Four column external wall use as keep god figure.Four column at each corner give frame to the painting.

    Third block is cuboid in shape which has four supportive column at each corner,it has spacefor keeping sculpture inside it.

    Fourth block is plinth of structure has five stepslevel with solid base.

    BASIL PLANT box

    HYMN writing space

    GOD offering figure

    SCULPTURE box

    6.

    SEMESTER II TIME PROBLEMPAVILION NEAR MAHABODHI TEMPLE , BODH GAYA

    Concept of pavilion has develop from eight auspicious sign of buddhism

    Eight concrete flange with wpc finishing has placed radialyAt the end of each flange has drawing of one auspicious sign.

    Pavilion also used as meditation place for monk and At the center of meditation space a lotus flower of bronze has been installed for creating good effect.

    Pavilion also can used as local art display and f

Recommended

View more >