sbi clerk coaching in chandigarh

Download SBI Clerk Coaching in Chandigarh

Post on 01-Nov-2014

125 views

Category:

Education

8 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

SBI Clerk coaching provides by Leepe Tutorials. If you want to crack this exam, join our fresh batches which starts every monday.

TRANSCRIPT

  • 1. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 PRACTICE SET FOR SBI CLERK EXAM BY LEEPE TUTORIAL SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh

2. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh PROFIT AND LOSS There must be 2 or 3 questions which are based upon profit and loss. It is an important chapter you can crack the question easily if you have the concept of profit and loss cleared in your mind. Here are some practice question based on profit and loss. 3. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Q1 A person sells an article for a price which gives him a profit of 30% on cost price of Rs 500. calculate the selling price of the article? a. 600 b. 650 c. 700 d. 750 Q2 A person buys an article for Rs 600 and sells the same at a loss of 30% find the selling price of an article? a. 400 b. 410 c. 420 d. 430 4. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Q3 A person marks his good 20% more than the cost price and allows some discount on it. he still of makes a profit of 10%. find the discount percentage? a. 5.33% b. 6.33% c. 7.33% d. 8.33% Q4 A person sells an article for Rs 360 at a loss of 10%. for what price should he sell the same article to gain 20%? a. 480 b. 490 c. 500 d. 510 5. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Q5 A dishonest dealer professes to sell his good at cost price but uses a weight of 960g for app Kg weight. find the gain percentage? a. 23/6% b. 25/6% c. 27/6% d. none of these Q6 A dishonest dealer professes to sell his goods at the cost price. but he uses a false weight and thus gains 6 18/47%. find the weight he uses in place of 1 Kg? a. 910g b. 940g c. 970g d. 990g Practice Set 6. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Q7 By selling two articles for Rs 180 each a shopkeeper gains 20% on one and losses 20% on the other, find the percentage profit/loss? a. 3% b.4% c. 5% d. 6% Q8 A shopkeeper sells two items at the same price. if he sells one of them at a profit of 10% and other at a loss of 10% . find the percentage profit/ loss? a. 1% b. 2% c. 3% d. 4% 7. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Q9 A dishonest businessman professes to sell his articles at cost price but he uses a false weights with which he cheats by 10% while buying and by 10% while selling. find the profit percentage? a. 11.11% b. 22.22% c. 33.33% d. 44.44% Q10 By selling 20 oranges, a person recover the cost price of 25 oranges. find the gain or loss percentage? a. 15% b. 20% c. 25% d. 30% 8. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Q11 Toffees are bought at 12 for a rupee and are sold 10 for a rupee. Find the percentage profit or loss? a. 10% b. 15% c. 20% d. 25% Q12 A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price. how much cost price must he mark his good to gain 8%? a. 90 b. 100 c. 110 d. 120 9. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Q13 A person bought an article and sold it at loss of 10%. If he had bought it for 20% less and sold it for Rs 55 more, he would have had profit of 40%. find the cost price of the article? a. 250 b. 260 c. 270 d. 280 Q14 calculate a single discount to a series of discount of 20%, 10% and 5%? a. 30.6% b. 31.6% c. 32.6% d. 33.6% 10. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Q15 If a commission of 20% is given on retail price, the profit is 60%. find the profit percentage when the commission is increased by 5% of the retail price? a. 10% b. 25% c. 50% d. 70% 11. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh Practice Set Answers PROFIT AND LOSS 1 B 2 C 3 D 4 A 5 B 6 B 7 B 8 A 9 B 10 C 11 C 12 D 13 A 14 B 15 C 12. SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in Call: 8054071123 To know more about math and if you want sample papers Leepe Tutorials SCO 37, Top Floor, Sector-23/C Chandigarh http://leepe.in/ Call Us Ph: 8054071123 0172-5012596 SCO 37, Top Floor Sector-23/C Chandigarh