semiotica obiectului

Click here to load reader

Post on 16-Nov-2015

241 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

fjsc

TRANSCRIPT

SEMIOTICA OBIECTULUI

SEMIOTICA OBIECTULUI

Obiect/subiect Obiectul n societatea contemporanObiectul este acela care se ofer vederii, este acela care este gndit n raport cu subiectul care gndete. (R. Barthes 1985: 250)Conform dicionarelor, obiectul este ceva, lucru ceea ce nu ne lmurete prea mult dac nu lum n considerare conotaiile cuvntului obiect. Barthes (1985: 250-251) identific dou mari grupuri de conotaii:

Conotaiile obiectuluii)conotaiile existeniale ale obiectului obiectul este un lucru non-uman care se ncpneaz s existe, cumva mpotriva omului. Ipostaze ale obiectului n literatur: n Greaa lui Sartre este descris un soi de ncpnare a obiectului de a exista n afara omului, provocnd un sentiment de grea naratorului n faa trunchiurilor copacilor dintr-un parc sau chiar n faa propriei mini;n teatrul lui Ionescu apare o proliferare extraordinar a obiectelor, acestea invadeaz omul care nu se poate apra ;o tratare estetic a obiectului, acesta fiind prezentat ca un soi de esen ( o regsim la pictorii de naturi moarte, la anumii regizori de film-Bresson sau n Noul Roman).

Conotaiile obiectuluiconotaiile tehnologice ale obiectului obiectul se definete n acest caz ca acel ceva care este fabricat (artificial). Obiectul este n acest sens produsul finit, standardizat, adic supus unor norme de fabricaie i calitate.Trstura esenial a obiectului = a fi element de consum; un anume obiect este multiplicat n milioane de copii: telefon, ceas, bibelou, farfurie, mobil. Toate acestea sunt ceea ce numim n mod normal obiecte, iar n acest caz obiectul nu mai evadeaz spre un infinit subiectiv, ci ctre unul social.

Funcionalitatea obiectuluin mod normal, definim obiectul ca ceva care folosete la ceva. Aadar, la prima vedere, obiectul este n ntregime absorbit de o finalitate utilitar, de o funcie. Prin aceasta, remarc Barthes, exist o tranzitivitate a obiectului: obiectul i folosete omului pentru a aciona asupra lumii, pentru a modifica lumea, pentru a exista n lume ntr-o manier activ, deci obiectul joac rolul unui soi de mediator ntre aciune i lume.

Funcionalitatea obiectuluiChiar i n cazul n care, aparent, un obiect nu are nici o utilitate, nu se poate spune c acel obiect nu servete la nimic, fie i numai pentru c are o finalitate estetic (de exemplu un bibelou). Paradoxul semnalat de Barthes este c acele obiecte care au o funcie, un mod de folosin anume i despre care s-ar putea crede c sunt exclusiv instrumente, poart n realitate i alte lucruri cu sine.Obiectele poart un anume sens, ele servesc ntr-adevr la ceva anume, dar, n acelai timp, comunic i informaii; exist ntotdeauna un sens care depete utilitatea obiectului. (Barthes 1985: 252).

Obiectul intre denotatie si conotatieUn telefon, un stilou, o farfurie sunt obiecte ct se poate de funcionale, au o utilitate bine definit, folosesc la ceva anume, dar, n acelai timp, ele transmit i altceva, un anume sens de bogie, simplicitate, fantezie etc. Fiecare dintre ele face parte dintr-un sistem bine definit de obiecte-semne.Semiotica obiectului studiaz potenialul comunicativ al obiectelor naturale i al artefactelor culturale. Cu excepia semioticii culinare, cele mai multe mesaje obiectuale sunt instane ale comunicrii vizuale.

Obiectul ca semnObiectul ca semnn 1888 Kleinpaul amintea de limbajul fr cuvinte al florilor i al mnuilor. Swift i Academia din Lagado evideniaz caracterul impracticabil al unui limbaj universal al obiectelor, substitut al limbii naturale (nu putem cra cu noi ntr-un sac toate obiectele despre care vrem s vorbim).

Praxis /vs/ semiosisBarthes susine c obiectele utilitare au o substan a expresiei a cror esen nu este aceea de a semnifica; de exemplu hrana, care are rol de nutriie.

Dar, o dat cu societatea, apare semiotizarea obiectelor telefonul mobil, hainele, paharul confereniarului nu sunt numai instrumente pure, ele poart cu sine i o semnificaie intrinsec (paharul de pe masa din amfiteatru nu este doar recipientul utilitar, ci semnul confereniarului, hainele nu ne feresc doar de intemperii, ci indic n mod clar un statut social-real sau simulat).

Praxis /vs/ semiosis Limbajul bunurilor de consumW. Nth afirm: Consumul comunic un statut; putem face o seam de inferene despre oameni n funcie de bunurile i serviciile pe care le-au selectat. De aici decurge noiunea de consum simbolic, brand image; important este satisfacia simbolic i nu cea a consumrii concrete a obiectului. n lista de mai jos sunt prezentate cteva semne alese cu totul arbitrar, pe care le folosesc brbaii pentru a se prezenta altora. Aceste semne pot fi folosite contient sau incontient, cel n cauz putndu-le manipula sau putndu-se trda pe sine prin folosirea lor.

Semnificant/SemnificatPr lungAnti-cultur Pr scurtOm de afaceri Pr tuns nr. 1MilitarBronzatAmator de sport, cu mult timp liberPalid Intelectual (ca atare i bolnvicios)Costum din trei pieseManager, om de afaceriServietDemodatGeant diplomatOm de afaceri tradiional

Semnificant/SemnificatSac de spate (ghiozdan) Punga ranSandaleArtistPantofiOm de afaceriBocanciEcologist, Ochelari de soare negrigangster, (Arthur Asa Berger, Signs in Contemporary Culture, 1990: 76)

Obiectul ca sistemExist aproape tot attea criterii de clasificare cte obiecte: dimensiunea, gradul de funcionalitate, forma, conotaiile la care trimit (bogat sau srac, tradiional sau modern), durata, materia pe care o transform (de exemplu, pentru rnia de cafea este clar care este aceast materie, pe cnd pentru o oglind sau pentru radio este mai puin evident)Baudrillard,Sistemul obiectelor etc. Orice obiect are un anume grad de exclusivitate sau de socializare a utilizrii: privat, familial, public.

Obiectul ntre paradigm i sintagmVestimentatiaGrup de piese ce nu pot fi purtate n acelai timp pe aceeai poriune a corpuluiJuxtapunerea de elementeHranaGrup de alimente asemntoare i diferite din care se compune menu-ulSuccesiunea felurilor la masMobilierGrup de varieti stilistice ale aceluiai element de mobilierJuxtapunere de mobile diferite ntr-un spaiuArhitecturaVariaii stilistice ale aceluiai element al unui edificiu: diferite forme de coloane, balcoane, etcnlnuirea detaliilor la nivelul ansamblului edificiului

Obiectul ntre paradigm i sintagmTeza lui Saussure, conform creia un sistem semiotic se bazeaz doar pe diferen se aplic n primul rnd obiectelor: obiectele nu semnific n realitate, ci prin diferena lor, lucru ce duce la maximizarea diferenelor i la minimalizarea similaritilor: peretele alb care poate trimite n acelai timp la srcie, dar i la rafinament.

Sintaxa bunurilor spaiul pluridimensional al combinaiilor obiectuale este mult mai puin structurat n comparaie cu limbajul. Dac dimensiunea paradigmatic (sistemul) este bine structurat, sintaxa este slab.

Codurile obiectelorAparent, obiectele utilitare aparin domeniul non semantic: un tirbuon, un pahar cu ap par a avea numai un sens utilitar. Dar orice obiect devine un semn; el nu este desprit de vreun prag semiotic de non-semn, numai perspectiva receptorului conteaz.Obiectele pot fi citite (cf. i W. Nth) la mai multe niveluri:UTILITAR: marfa consumat sub semnul valorii de ntrebuinare.Trsturi: - rezisten durabilitategustValoarea de ntrebuinare poate fi motivat (determinat de caracteristicile materiale ale obiectelor) sau arbitrar (determinat de deciziile culturale, vezi cultura vegetarian

Codurile obiectelorCOMERCIAL: legat de valoarea de schimb actualizat n bani. n afar de pre (care poate fi modic sau ridicat, n acest ultim caz funcionnd paradigma Scump, dar bun!), se mai iau n considerare i ali factori: faciliti, rabaturi, garanie. Ca i valoarea de ntrebuinare, valoarea comercial poate fi motivat sau arbitrar.

Codurile obiectelorSOCIO-CULTURAL: de la igri la vestimentaie, utilizarea unui produs este indicele statutului social. Codul socio-cultural are conotaii profesionale i etnologice: de la salopet la papion, de la hamburgeri la tequila.MITIC: prin situarea obiectului ntr-o scen mitic, produsul particip la universul mitic (vechi sau nou) The New Ford Thunderbird Sport plaseaz noul model de main sport n universul mitic al psrii furtunii din mitologia indian cu toate conotaiile de vitez, excepionaliste, neateptat etc.

Procese semiotice specificeDe-a lungul existenei sale, societatea omeneasc a corelat diferit obiectele diverselor coduri.In cazul schimbarilor de cod:semiotizare valorizant uneltele care devin piese de muzeu (cod socio-cultural), alimentele consumate pentru valori socio-culturale sau mitice, hainele folosite pentru statut sau stil de via;

Procese semiotice specificesemiotizarea invers obiecte excluse schimbului: de la inelul de cstorie la sclavie, introduse n circuitul tranzaciei (omul-obiect vndut ca sclav);semiotizarea degenerat crile utilizate ca obiect decorativ, canibalism;semiotizarea eronat motivarea utilitar prin valoarea comercial (scump, deci bun) sau motivarea utilitar prin valoarea socio-cultural (dac toat lumea bea Coca Cola trebuie s beau i eu).

Piste de reflecii si ilustrri. Comentai aseriunea lui Roland Barthes: Exist ntotdeauna un sens care depete utilitatea obiectului.Enumerai i discutai posibilele schimbri de cod la care este supus obiectul.Discutai felul n care alimentele i ritualul consumului lor sunt conectate cu alte sisteme semiotice.Descriei ritualul mesei n contexte precum: restaurant de lux, McDonalds, dineu de nunt, acas.Explicai dubla funcie a modei: de uniformizare i de difereniere.