simbolul în comunicarea publicitară neacsu

Download Simbolul în comunicarea publicitară neacsu

Post on 22-Oct-2015

22 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Simbolul în comunicarea publicitară

TRANSCRIPT

 • Coordonator stiinific: Vasile Macoviciuc

  Absolvent: Neacu Rzvan

 • Simbolul n publicitateCultura de consum n publicitateMetodologientrebri de cercetareAnaliza datelorInterpretarea rezultatelor

 • Cuvinte cheie: simbol, reprezentare simbolic, publicitate, cultura de consum.Simbol: provine din greaca veche de la verbul (symballein) care nseamn "a arunca mpreun", "a reuni mpreun", "a compara","a schimba", Simbolurile au o larg utilizare n diverse tiine, cum ar fi matematica, logica, fizica, chimia, ns ca varietate de semne, acestea sunt studiate de semiotic.

 • Dihotomia lui Spengler: dihotomia ntre civilizaie i cultur se rezolv n termeni financiari i de profit.Simbolul este fructul oprit al imaginaiei cumprtorului care atras prin imagine, culoare, sunet ajunge s cread c atinge o stare de fericire deplin prin abordarea paradigmatic a verbului a avea. Publicitatea este o comunicare de mas care are drept scop promovarea comercial a unui produs/serviciu n spaiul public.

 • Liz McFall (Advertising. A Cultural Economy):Conform semioticii publicitatea exist pentru a oferi un sens produsului .Motivaia consumatorului este ntrit prin ierarhizare, comparare i eliminare. Pentru a fi puternic o reclam trebuie s apeleze la simboluri deja cunoscute n mediul de propagare al mesajului, dar i la emoiile i nevoile de baz ale publicului.

 • Legtura dintre simbol i aria sa de reprezentare este influenat de cultura de consum, pentru c doar n interiorul ei simboul are puterea de a convinge.n exteriorul ei el poate fi doar un obiect de studiu, un simplu semn. Cultura de consum l face pe cetean s urmeze anumite valori dictate de standardele economice.

 • Obiectivul cercetrii: Obiectivul cercetrii const n evidenierea legturilor dintre simbol i cultura de consum, n studierea comunicrii publicitare dintr-o perspectiv cultural i semiotic.Prin aceast cercetare urmresc nelegerea conceptului din spatele reclamelor i doresc s evideniez legtura ntre metacomunicarea din reclamele de tip print i contextul cultural de receptare.

 • Reclam care anun deschiderea unui nou restaurant McDonalds: comunicarea se realizeaz prin asocierea antierului cu simbolul firmei

 • Metoda de cercetare este analiza semiotic: Orice are un neles dincolo de stricto sensu ntr-un context cultural poate face obiectul unei analize semiotice. Analiza se desfoar pe 50 de reclame de tip print ale firmei McDonalds i i propune s descopere structuri de comunicare simbolic. Abordarea cercetrii se face de la exterior la interior, de la ce se vede n plan fizic la ce este n spatele acelor imagini.

 • Reclama care face o conexiune ntre produsul scos la vnzare i o srbtoare cu impact cultural

 • Exist o coresponden ntre mesajul publicitar i cultura n care se afl?

  Folosesc reclamele anumite repere culturale pentru a se apropia de consumatori?

  Simbolul folosit n comunicarea publicitar este unul particularizat sau universal?

 • Imaginea spune c oricine poate s se identifice cu produsele i valorile McDonalds i implicit ale culturii de consum

 • Imaginile pe care le-am prezentat dovedesc ca exista o stransa corelatie ntre simbol, semnul iconic i textul publicitar. Cu toate c ne aflm ntr-o er a consumerismului, imaginaia uman ne provoac la un dialog cu vrsta nceputului, cu acceptarea spiritului ludic, cu reinterpretarea miturilor.

 • Metacomunicarea: Big Mac e att de mare, nct nu ncape n imagine

 • Orice firm mare nelege cultura n care se desfoar activitatea ei i i adapteaz practicile cerinelor sociale specifice vremii. Simpla nevoie de a se hrni nu explic succesul la nivel global al lanului de restaurante McDonalds. Este nevoie de o interpretare semiotic i cultural a activitii firmei.Aceast companie vinde iluzii i particip la propagarea i meninerea culturii de consum, unde oamenii consum nu din necesitate ci din motive legate de doctrine i ideologii.

  *