specii

Click here to load reader

Download Specii

Post on 19-Nov-2015

101 views

Category:

Documents

16 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • A efectuat: Panciuc VeronicaA verificat: Cuharscaia LiudmilaTema: Sapte specii invazive (DAISE)LUCRU INDIVIDUAL

 • Spodoptera littoralis

  Clasificare tiinificRegnul: Animaliancrengtura: ArthropodaClasa: InsectaFamilie: NoctuidaeGenul: SpodopteraSpecii: S. littoralisNumele complet: Spodoptera littoralis

 • DESCRIERE: Spodoptera littoralis mai este numit si vierme de Bumbac sau vierme African, molie, omida mediteraneana.

  Este un fluture de noapte adult polifag pn la 2 cm lungime, cu o anvergur a aripilor de aproximativ 4 cm; dezvoltat complet in larve 35-45 mm lungime, culoare variind de la gri la rou sau glbui; oule vzute n loturi sunt acoperite cu peri maro-portocaliu.

 • Biologie / Ecologie

  Mecanisme de dispersie: Gama de zbor de molii adulte poate fi 1.5 km pe parcursul unei perioade de 4 ore peste noapte. Dispersarea la distane lungi poate avea loc prin ou i larve prezente pe material vegetal, flori tiate i legume.Reproducere: 1000-2000 ou stabilite pe femeie ntre 2 i 5 zile dup apariia; mase de ou de 100-300 de pe suprafaa inferioar a frunzei de pe planta gazd. Ciclul de via este de la 19-144 de zile.Habitat: Insecta habiteaza pe suprafetele semi-aride i subtropicale din Africa.

 • Distributie pe harta

 • Raspindirea: Comerul pare a fi calea cea mai probabil pentru introducerea acestei insecte, pe mrfuri importate, cum ar fi culturile de ser, att plante ornamentale i legume din zonele infectate. Moliile adulte pot fi, de asemenea, rspndite prin vnt sau de transport de ctre un alt organism sau prin alte mijloace naturale.

  Este una dintre speciile cele mai frecvent interceptate n Europa, de exemplu, pe plantele ornamentale importate. S-a descoperit dar nu nc stabilite n Europa de Vest i Europa de Nord (Danemarca, Finlanda, Frana, Germania, Olanda, Anglia). Este un duntor potential grav de culturi de ser din nordul Europei.

 • Impacte negative: Este una dintre cele mai distructive duntori lepidopteron agricol n gama subtropicale i tropicale. Ataca plante din 44 de familii diferite, inclusiv ierburi, leguminoase, crucifere i pomi fructiferi , foioase . n Africa de Nord, duneaz foarte mult asupra legumelor, n Egipt si Europa de Sud asupra bumbacului, a plantelor i flori produciei n sere (Italia), precum i legume i culturi furajere (Sicilia).Combatere: Este important s se caute o asigurare de la furnizorii la care plantele sunt libere de acest duntor ca parte a oricrui contract comercial. Evitai importarea materialului vegetal din zonele infectate. Inspectarea cu atenie instalaiile noi la sosire, inclusiv orice material de ambalare, pentru a verifica ou i omizi i semne de deteriorare.Deoarece adulii sunt nocturni,este nevoie sa se faca capcane de lumin sau cu feromoni care ar trebui s fie utilizate n scopuri de monitorizare.Recomandari: Se recomand distrugerea fizic a insectelor i orice material vegetal infectat de acest duntor. Biologic trebuie inclus utilizarea pesticidelor microbiene, regulatori de cretere a insectelor i cu eliberare lent formulri cu feromoni pentru ntreruperea mperecherii.

 • Spartina anglica

  Clasificare tiinificRegnul: PlantaeIncrengatura:

  AngiospermeClasa: MonocotiledonateFamilie: PoaceaeGenul: SpartinaSpecii: S. anglica

 • Descriere: Spartina anglica mai este numita si iarb de orez, iarb-grosiera cu frunze de aproximativ 1m nlime. Acesta colonizeaz nivelul mareele superiore ale lagunelor. Ele formeaz smocurile care n timp cresc i tricoteaza suprafetele lacurilor formindule in pajisti. Impact negative: Este recunoscut ca un modificator de mediu important. Aceasta a dus la nlocuirea S. maritima i excluderea din flora native, cum ar fi Salicornia spp., Zostera cu consecine pentru unele specii. Poate concura cu suprafeele utilizate pentru creterea stridiilor i mpiedic activiti recreative.

 • Impactul economic: Folosit pentru a stabiliza suprafetele acoperite de noroi de mbuntiri funciare. Poate avea potenial ca un biocombustibil, hrtie i ca un produs alimentar pentru animale.Combatere: Plantele nu ar trebui s fie transplantate, de exemplu atunci cnd sunt utilizate n mod inutil pentru proiecte de mbuntiri funciare. n unele regiuni ale lumii S. anglica este interzis de vnzare sau distribuire. Sufocare cu plastic a dus la succes peste zone mici, precum i ndeprtarea de dezgropare plantelor ntr-un stadiu timpuriu a fost de asemenea de succes. ncercrile de a controla ca un furaj pentru vite au euat. Erbicidele chimice pentru suprafete mari au avut mai mult succes cu dou aplicaii de timp separate

 • Introducere:A fost utilizat pe scar larg ca o instalaie de stabilizare de noroi i pentru acumularea de teren de a proteja coastele i prevenirea eroziunii nejustificate. Seminele sale pot pluti la noi localiti i poate fi, de asemenea, dispersate de psri.Rspndirea.: Introdusa in Danemarca, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Frana, Olanda, America de Nord, Africa de Sud, Noua Zeeland, China.

 • Distribuie Harta

 • Siganus rivulatus

  Clasificarea stiintificaRegnul: Animaliancrengtura: ChordataClasa: ActinopterygiiSubclasa: NeopterigieniInfraclasa: TeleosteiSupraordinul: AcantopterigieniComanda: PerciformesFamilie: SiganidaeGenul: Siganus

 • Descriere : Un pete, erbivor de obicei lung de 5-25 cm (max. 27 cm). Organismul oval, lateral comprimat, are o culoare gri-verde, maro pe spate, un maro deschis la abdomen galben i liniile fine galbene pe fiecare parte. Are un corp mic. nottoarele caudale sunt bifurcate.Reproducere: Depunerea icrelor are loc ntre lunile mai i augusHabitat: Sedimente sublitorale,etajului infralitoral marin pe funduri moi i tari sublittoral la adncimea de 60 m, de multe ori acoperite de alge. Larvele triesc aproape de suprafa, metamorfoza are loc dupa aproximativ 20 de zile, atunci cnd ele formeaz coli de mii n ap foarte puin adnc i apoi migreaz n ape mai adnci (4-10 m) la atingerea 2-3 g. Eurihalin, tolereaza temperature de 15-28C.

 • Introducere:A intrat n Marea Mediteran prin Canalul Suez, formnd populaii stabile devreme n largul coastei Levantin.Distribuire: Coasta de Vest a Oceanului Indian: Marea Rosie, Golful Aden, Africa de Est i Central a Marii Mediterane.

  n primul rnd colectate n Marea Mediteran n 1924 n largul coastei Israelului, ulterior n Cipru (1928), Siria (1929), Rhodes I., Grecia (1932), sudul Turciei (1942), iar n 2002 n Croaia.

 • Distributie pe harta

 • Impact negativ: De siganids sunt petii ierbivori cel mai abundent n site-uri de mic adncime de coast din Levant, i cuprinde o mare parte din biomasa de pete de-a lungul habitatelor sale stncoase. Ei au nlocuit pete erbivor nativ. Presiunea lor punat pe alge stncos delimitate de maree are un impact semnificativ asupra structurii comunitii locale de alge, eradicarea la nivel local alge. Tepii de la nottoarele dorsale i pelviene sunt veninose, provocnd leziuni dureroase la cei creduli.Impactul economic: Cele siganids sunt de o importan comercial moderat pentru pescuitul de coast, capturate de setci, setci cu sirec-plase i nvoade de plaj, i au fost cultivate pe scar experimental n Egipt, Israel i Cipru.Combatere: Ridica o barier pentru salinitate n Canalul Suez, n scopul de a reduce numrul de strini care sosesc la Marea Roie n Marea Mediteran. Combaterea chimica si mecanica este necunoscuta.

 • Seiridium cardinal

  Clasificare tiinificRegnul: CiuperciIncrengatura: AscomycotaClasa: AscomycetesFamilie: AmphisphaeriaceaeGenul: Lepteutypa

 • Descriere: Seiridium Cardinale este o micro-ciuperca care cauzeaza o boala letala gangren pe chiparos i alte conifere conexe. Prima atestare a bolii este o rumenire sau nroire a scoarei vie n jurul punctului de intrare a agentului patogen. Ulterior, lentiformele care pot afecta direct tulptinile plantelor tinere, cauznd devitalizarea i n cele din urm moartea ntregului copac.Biologie / Ecologie: Conditiile care poate fi dispersate de vnt i ploaie. Insectele sunt presupuse a fi vectori eficace (gndacul de scoar, bug-uri de smn). Dar cel mai eficient este rspndirea la distane mari a fost, probabil, prin comerul internaional de stoc pepinier infectate.

 • Reproducere : S. Cardinale se reproduce in conditii asexuat n corpurile negre subepidermice. Etapa sexual a fost rareori observat. Etapele rezistente (semine, spori etc.)Habitat: Habiteaza cel mai mult in pduri i alte terenuri mpdurite, zone de grdini i parcuri. Patogen afecteaza mai multe specii de Cupressus (n special C. sempervirens din Europa), Chamaecyparis, Cryptomeria, Cupressocyparis, Juniperus, Thuja. Infecia este optim la aproximativ 25 C. Infectia este ncurajat de ploaie i umiditate relativ ridicat n timpul sezonului de infecie (de toamn la primvar) i de nghe sau puternice vanturi care produc rni sau leziuni pe copaci.

 • Introducere: Focarul fata de aceasta pacoste distructiva a fost raportata n primul rnd din nordul Californiei pe o planta Monterey chiparos n 1927. Patogen a fost apoi transportat peste Oceanul Atlantic n Europa, unde a fost semnalat pentru prima dat pe la mijlocul secolului al XX-lea. Explicaia cea mai probabil pentru ambele epidemii este o introducere accidental a agentului patogen asupra stocurilor de pepiniere importate de copaci ornamentali. Aceast metod de introducere este posibil s fi jucat un rol important n rspndirea ciupercii.Distributie :S. Cardinale a fost raportat n toate continentele. n Europa, cele mai multe nregistrri sunt din rile vecine la Marea Mediteran, dar ciuperca a fost constatata, de asemenea,si n Germania, Irlanda i Marea Britanie.

 • Distributie harta.

 • Impact negativ: Boala a cauzat pierderea a milioane de chiparoi din sudul Europei, dar este mult mai rspndit i grav n zonele n care a fost introdus chiparosul, chiar dac a fost introdus cu mult