stedelijk groen productcatalogus

56
Productcatalogus StedelijkGroen

Upload: stedelijk-groen-bv

Post on 05-Apr-2016

308 views

Category:

Documents


15 download

DESCRIPTION

In de Stedelijk Groen productcatalogus is een breed assortiment aan producten opgenomen. Wij bieden een totaalpakket waarmee groen in stad en dorp op een duurzame wijze gerealiseerd kan worden.

TRANSCRIPT

Productcatalogus

StedelijkGroen

Stedelijk Groen bv is een uitvoerend ingenieursbureau dat veelzijdig in de markt staat. Wij bieden zowel consultancy als projectbegeleiding maar zijn even zo vaak leverancier van producten of uitvoerende partij bij toonaangevende projecten.

Stedelijk Groen bv voert sinds haar oprichting in 2001 een breed scala aan diensten en producten. Dit varieert van boomaanplant en groeiplaatsinrichting tot stadsinrichting, onderzoek en advies. Door deze veelzijdigheid kunnen wij u op allerlei gebieden van dienst zijn.

Voor u ligt onze productcatalogus waarin ons brede assortiment aan producten opgenomen is. Wij bieden een totaalpakket waarmee groen in stad en dorp op een duurzame wijze gerealiseerd kan worden.

Hulpmiddelen voor bomen

Bomen in stedelijk gebied worden geacht te gedijen onder totaal andere omstandigheden dan in hun natuurlijke habitat. Wij leveren diverse substraten, systemen en hulpmiddelen om (stads)bomen in deze onnatuurlijke situatie toch goed te laten gedijen.

Gezonde bodems resulteren in gezonde bomen

Stedelijk Groen voert een uitgebreid assortiment bodemverbeterende producten. Deze producten zijn zorgvuldig ontwikkeld en geselecteerd. Door jarenlange ervaring en sterke affiniteit met bomen en hun groeiplaats zijn wij in staat voor iedere specifieke (probleem)situatie een passende oplossing aan te dragen. De bodem staat namelijk aan de basis van een succesvolle ontwikkeling van de boom.

Mobiele bomen

Op locaties waar permanente bomen niet mogelijk of gewenst zijn bieden boombakken uitkomst. Bij een markt, kermis of ander evenenement kunnen boombakken eenvoudig verplaatst worden. Daarnaast claimt een boom in een boombak geen ondergrondse ruimte waardoor conflicten met kabels en leidingen niet optreden. Wij leveren diverse modellen boombakken in uiteenlopende materiaalsoorten.

Maatwerk

Ter bescherming van de boom en ter verfraaiing van het straatbeeld levert Stedelijk Groen diverse typen boomroosters, -korven, -beugels en leiconstructies. Voorts bieden wij (maatwerk)oplossingen in de vorm van betonelementen en CorTenstaal waarmee grondkeringen, zitelementen en boomeilanden gerealiseerd kunnen worden.

Meer informatie op onze website

Voor nadere informatie over onze producten, foto’s en besteksteksten verwijzen wij graag naar onze website: www.stedelijkgroen.com. Hier vindt u ook talloze referenties en praktijkoplossingen.

Veel producten zijn uit voorraad leverbaar waardoor een korte levertijd gehanteerd kan worden. Ook voor minder standaard situaties denken wij graag met u mee teneinde tot een passende maatwerkoplossing te komen. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

2

Stedelijk Groen, verrassend veelzijdig!

Groei en aanplant Bodemleven 5 Organische meststoffen 6 Structuurverbetering 8 Veenproducten en compost 9 Biologische bestrijding 10

Groeiplaats Wortelgeleiding en wortelwering 13 Boombeluchting 15 Boomverankering 18 Silva Cell groeiplaatsconstructie 20 Stambescherming 21 Mulch 22 Watergeefranden 23 Geotextiel 23

Substraten Bomenzand 25 SG Bomengranulaat 26 SG Bomengrond 27 SG Boombaksubstraat 28 SG Daktuinsubstraat 29 SG Dressgrond 29

Boombakken CorTenstaal 31 Beton 32 Stijlvol beton 32 Staal en RVS 33 Vitale beplanting in boombakken 34 Dubbelwandige boombakken 35 Larikshout 36 Hardhout 37

Stadsinrichting Betondesign 39 Boombank 40 Infoborden 40 Boombeugels 41 CorTenstaaltoepassingen 42 Boomroosters 43 Boomkorven 46 Leiconstructies 47 Natuurlijke speelelementen 48

3

Groei en aanplant

4

Bomen en planten hebben baat bij bepaalde micro-organismen in de bodem voor een goede groei en ontwikkeling alsmede weerstand tegen ziekten en plagen. In de natuur zijn micro-organismen volop aanwezig, maar in kunstmatig aangelegde groeiplaatsen, waarin stadsbomen dienen te gedijen, ontbreken deze vaak. Daarom zijn tal van producten ontwikkeld om de bodem te enten met micro-organismen.

Stedelijk Groen Bodemactivator

Stedelijk Groen Bodemactivator bevat een breed scala aan micro-organismen, waaronder mycorrhizae en voedingsstoffen voor micro-organismen. Het activeert en stimuleert het bodemleven. Stedelijk Groen Bodemactivator is een universele bodemverbeteraar en wordt toegepast bij aanplant van nieuwe bomen en struiken.

De unieke samenstelling verrijkt het bodemleven, waardoor de bodemstructuur en de beworteling verbeteren. De lucht- en waterhuishouding verbetert en voedingsstoffen worden beschikbaar uit humus en organische stof.

Tree-Fit Root activator

Tree-Fit Root activator is een organische biostimula-tor die verplantstress doet verminderen. Deze bio-stimulator stimuleert het herstel van wortels en de aanmaak van nieuwe haarwortels. Daarnaast ver-hoogt het de vitaliteit en de weerstand van bomen en planten.

Compostthee

Compostthee is een vloeibaar compostextract dat direct een positief effect heeft op planten en het bo-demleven. Het product leent zich uitstekend voor het revitaliseren van bomen en struiken, maar ook voor het activeren van het bodemleven.

Compostthee bevat ondermeer nutriënten voor plan-ten en voedsel voor micro-organismen en stimuleert de juiste bodemorganismen.

Bodemleven

Symbivit

Symbivit bevat natuurlijke endomycorrhizae in hoge concentratie. Veel bomen en planten, zoals onder meer platanen, iepen en kastanjes, leven in symbiose met endomycorrhizae. Enten van de groeiplaats met symbivit resulteert in een betere hergroei.

5

EM-Actief

EM, een afkorting voor ‘effectieve micro-organismen’, is een vloeibaar product dat in staat is zelfs onder slechte condities de bodem te bewegen te regeneren tot een gezonde bodem. Door EM-Actief, bestaande uit 80 verschillende soorten micro-organismen, wordt een gezonde en evenwichtige bodem gecreëerd, die zal resulteren in gezonde beplanting.

Ectovit

Ectovit bevat natuurlijke ectomycorrhizae in hoge concentratie. Bomen die in symbiose leven met ectomycorrizae zijn o.a. beuk, eik en linde.

Rhodovit

Rhodovit bevat zogenaamde ericoïde mycorrhizae die specifiek een symbiose aangaan met Ericaceae zoals bijvoorbeeld Rhododendron, Erica en Calluna.

Wortelflora

Wortelflora bevat een combinatie van 15 verschillen-de soorten ecto- en endomycorrhizae en specifieke bodembacteriën. Wortelflora kan breed toegepast worden bij zowel boomsoorten die samenleven met ectomycorrhizae als soorten die een symbiose aan-gaan met endomycorrizae.

Mycorrhizae

Van nature leven de meeste planten in symbiose met mycorrhizae. Deze schimmels vergroeien met de wortels en zorgen middels een uitgebreid netwerk van draden voor een verbinding tussen bodem en plant. Dit vergroot de opnamecapaciteit van voedingsstoffen en water en heeft een positieve uitwerking op de vitaliteit en de weerstand tegen ziekten en plagen.

Organische meststoffen

BioBasis (7-7-8 + 2 MgO)

BioBasis is de standaard samengestelde meststof voor bomen, heesters en vaste planten. Naast een uitgekiende nutriëntenverhouding bevat deze meststof ingrediënten die micro-organismen bevatten en stimuleren.

Deze unieke samenstelling resulteert, bij regelmatige toepassing, in ondermeer een verbetering van de beworteling, een rustige groei en een toename van de droogtetolerantie en weerstand tegen ziekten en plagen.

Algemene dosering: 8-12 kg / are

De zorgvuldig samengestelde organische meststoffen van Innogreen bestaan voornamelijk uit natuurlijke grondstoffen en micro-organismen. Naast het optimaliseren van het voedingsniveau in de bodem, stimuleren deze meststoffen het bodemleven en verbeteren ze de bodemstructuur. De organisch gebonden voedingsstoffen worden door het bodemleven geleidelijk omgezet in voor de plant opneembare voedingsstoffen.

GrasZ�ó (9-3-9 + 3 MgO) met humifirst

GrasZó is de meststof die zorgt voor een stevige, diep wortelende grasmat. Deze meststof bevat o.a. micro-organismen zoals bacteriën, mycorrhizae en actinomyceten, maar ook humuszuren, gisten, enzymen en zeewierextracten

Toepassing van GrasZó resulteert in een toename van de beworteling, een rustige groei, toename van de droogtetolerantie en een hogere weerstand tegen ziekten en plagen.

Algemene dosering: 6-10 kg / are

BioHaag (5-8-5 + 2 MgO)

BioHaag is een unieke meststof die rijk is aan micro-organismen. De organische haagmeststof is verrijkt met specifieke mycorrhizae die een symbiose aangaan met de haagbeplanting. De meststof kan het beste voor aanplant door de aanplantgrond worden doorgemengd.

Algemene dosering: 6-10 kg / are

1 kg / m1

Organische meststoffen:

• stimuleren het bodemleven,

• resulteren in een rustige, gezonde en natuurlijke groei,

• zorgen voor een geleidelijke beschikbaarheid van voedingsstoffen, komen geleidelijk voor plant beschikbaar en spoelen daardoor niet uit,

• verhogen de weerstand en droogtetolerantie van de plant,

• veroorzaken, in tegenstelling tot kunstmeststoffen, geen verzouting van de bodem.

Vabomix 2 (3-8-18 + 2 MgO)

VaBomix 2 in de najaarsmeststof en zorgt, door het hoge kaliumgehalte, voor de afharding van gras, bomen en heesters en voor de ontwikkeling van vruchten. Een goede afharding van de plant is belangrijk zodat de vorstgevoeligheid afneemt en de weerstand tegen ziekten en plagen toeneemt.

Algemene dosering: 4-8 kg / are

Mosvrij Gazonmix (6-2-20 + 3 MgO)

Mosvrij Gazonmix is speciaal ontwikkeld om mos in het gazon tegen te gaan. Door de specifieke samenstelling sterft het mos na ca 2 weken en herstelt de grasmat daarna snel. Bij sterke mosaantasting is het aanbevelenswaardig enkele weken na toepassing van Mosvrij Gazonmix te verticuteren.

Algemene dosering: 10-12 kg / are

RoboGazonmix (7-3-6 +5+3+3 (Ca, Mg, S))

Deze meststof is speciaal ontwikkeld voor gazons met robotmaaiers en bevat een specifiek pakket aan voeding, schimmels en bacteriën. Dit resulteert in een stevigere zode, minder vervilting, een diepgroene kleur en een hogere droogteresistentie.

Algemene dosering: 4-7 kg / are

6

StiKa-mix (6-0-12)

Fosfaat wordt sterk in de bodem gebonden waardoor er vaak voldoende fosfaat in de bodem aanwezig is, terwijl andere nutriënten ontbreken. StiKa-mix bevat alleen organische stikstof en kalium zodat deze nutriënten weer op het juiste niveau gebracht kunnen worden.

Algemene dosering: 8-10 kg / are

OptieBodem (sporenelementen)

Met OptieBodem wordt het tekort aan de essentieelste sporenelementen zoals borium, koper, mangaan, molybdeen, zink en ijzer opgeheven. Tevens is deze bodemverbeteraar verrijkt met bodemleven bevattende en stimulerende supplementen.

Naast de hoofdelementen stikstof, fosfaat, kalium en magnesium hebben sporenelementen een essentiële functie in de diverse processen in de plant. Steeds vaker zien we echter een tekort aan sporenelementen in de bodem waardoor groeistagnatie optreedt en de ziektegevoeligheid toeneemt.

Algemene dosering: 5-10 kg / are

Bloedmeel (13% N)

Bloedmeel is een organische stikstofmeststof voor toepassing in situaties waar een extra stikstofgift nodig is. De stikstof in Bloedmeel is organisch gebonden en komt geleidelijk beschikbaar voor de plant.

Algemene dosering: 6-10 kg / are

Beendermeel (NP 4-25)

Beendermeel stimuleert de wortelvorming en heft fosfaattekort in de bodem op. Beendermeel bevat organisch gebonden fosfaat en stikstof waardoor het geleidelijk beschikbaar komt voor de plant en nauwelijks uitspoelt.

Algemene dosering: 5-8 kg / are

Vinassekali (2-0-30)

Vinassekali wordt toegepast als najaarsmeststof en voor het opheffen van kaliumtekorten in de bodem. Onvoldoende beschikbaarheid van kalium leidt tot bladverbranding en groeistagnatie doordat de plant zonder kalium de vochtregulatie niet op orde heeft.

Algemene dosering: 3-5 kg / are

Kieseriet (25% MgO)

Midden in het chlorofylmolecuul (bladgroen) bevindt zich een magnesiumion waardoor magnesium een prominente functie heeft in de fotosynthese. Een tekort aan magnesium in de bodem leidt onder andere tot de afbraak van chlorofyl en de afname van fotosynthese. Kieseriet stimuleert de aanmaak van bladgroen dat resulteert in een groen gewas.

Algemene dosering: 5 kg / are

7

Structuurverbetering

Een goede bodemstructuur is belangrijk bij de aanplant van bomen en heesters. Daar waar de bodem een matige structuur heeft, kan zuurstofgebrek ontstaan hetgeen niet alleen in de aangroeifase schadelijk is. Bij een ontoereikende bodemstructuur is zowel de plant als het bodemleven niet in staat zich volledig te ontwikkelen.

Perlietcompost

Perlietcompost is een bodemverbeteraar die bestaat uit volledig uitgerijpte natuurcompost en perliet. Perliet zorgt voor een open structuur van de grond en optimaliseert de vocht- en luchthuishouding in de bodem. Natuurcompost levert naast langetermijnvoeding ook een bijdrage in het stimuleren van bodemleven en de schimmeldominantie van de bodem. Tevens bindt de organische stof in natuurcompost voedingsstoffen en vocht.

Perlietcompost leent zicht uitstekend voor het opwaarderen van plantgatgrond bij aanplant van bomen of voor het doormengen door bordergrond.

Organische vochtbinder

Organische vochtbinder ziet er in droge toestand uit als kristalsuiker en kan, na menging door grond of substraat, 150 tot 300 maal zijn eigen gewicht aan water vasthouden.

Bij contact met giet- of regenwater zwellen de korrels op tot geldeeltjes en vormen daardoor miljoenen kleine waterreservoirs. Deze reservoirs bevatten gemakkelijk opneembaar water precies daar waar de plant het nodig heeft, namelijk dicht bij de wortels.

Bentoniet

Bentoniet is een kleimineraal dat van nature in de bodem voorkomt. Deze bodemverbeteraar verbetert de structuur en de mineraalhuishouding van zandgronden. Kleimineralen zijn negatief geladen waardoor deze een groot ionbindend vermogen hebben. Hierdoor spoelen voedingsstoffen niet uit en blijven beschikbaar voor de plant.

Basaltmeel

Basaltmeel is een mafisch vulkanisch stollingsge-steente en verbreekt de onderlinge binding tussen de lutumdeeltjes waardoor kleigrond ruller en beter bewerkbaar wordt. Zware kleigronden met een hoog lutumpercentage zijn lastig te bewerken omdat de lutumdeeltjes onderling sterk verbonden zijn.

Basaltmeel bevat bovendien een hoge concentratie aan silicium, magnesium, kalk en sporenelementen. Silicium verhoogt de natuurlijke weerstand van de plant doordat de celwand verstevigd wordt.

Agra Perliet

Agra Perliet is een poreus anorganisch glazig gesteente dat het dichtslaan van de grond voorkomt en doorluchting en drainage van de bodem verbetert. Het doormengen van Agra Perliet door bodem of substraat zorgt voor een open structuur.

Perlhumus

Perlhumus is een organische bodemverbeteraar op basis van leonardiet. Leonardiet is een natuurlijke grondstof met een hoog gehalte aan huminen (humus- en fulvozuren).

Toepassing van Perlhumus resulteert in een toename van het voeding- en vochtbufferend vermogen van de bodem. Hierdoor treedt een tekort aan vocht en voedingsstoffen minder snel op. Bovendien stimuleren de humus- en fulvozuren in Perlhumus het bodemleven.

Korrelkalk

Korrelkalk is een natuurlijke cocolietenkalk die rijk is aan sporenelementen. Toepassing van korrelkalk leidt tot een optimalisering van de pH en, met name op kleigrond, een verbetering van de structuur van de bodem. Korrelkalk heeft een neutraliserende waarde (voorheen zuurbindende waarde) van 53.

8

Lavameel

Lavameel is een bodemverbeteraar die bestaat uit fijn gemalen vulkanisch gesteente en is rijk aan silicium, calcium, magnesium en sporenelementen. Toepassing van Lavameel resulteert een hoge weerstand van de plant tegen ziekten en plagen, verbetering van de bodemstructuur en een toename van de bodemvruchtbaarheid.

Veenproducten en compost

Met veenproducten of compost wordt het organische stofgehalte van de bodem opgewaardeerd. Aanwending van nieuw organisch materiaal heeft een directe uitwerking op de activiteit van het bodemleven en de bodemstructuur. Met veenproducten is het bovendien mogelijk de pH van de bodem te verlagen.

Natuurcompost

Natuurcompost heeft een open, rulle structuur en bevat naast organisch gebonden voedingsmiddelen ook nuttige micro-organismen. Toepassing van natuurcompost resulteert in een luchtige, gemakkelijk te bewerken en vruchtbare bodem die goed vocht bindt.

Schimmeldominante compost

Schimmeldominante compost is een hoogwaardige compost met een hoog gehalte aan schimmels. Gedurende het composteerproces wordt door het gebruik van speciale ingangsmaterialen en een optimale processturing deze schimmeldominantie verkregen.

Bomen en heesters hebben voorkeur voor een be-paalde verhouding tussen schimmels en bacteriën in de bodem. Veel groeiplaatsen bevatten onvoldoende bodemleven of zijn bacteriedominant terwijl bomen en struiken een schimmeldominante bodem vragen.

Deze compost is speciaal geschikt om positief schimmelleven te stimuleren, waardoor een gezonde, vruchtbare bodem verkregen wordt.

Wormenhumus

Wormenhumus is een door wormen gemaakte bodemverbeteraar dat zich kenmerkt door een hoog aandeel stabiele humus. Hierdoor wordt er bij toepassing nauwelijk zuurstof aan de bodem onttrokken. Bovendien is wormenhumus rijk aan plantpositieve micro-organismen.

Beukenbladaarde

Beukenbladaarde is een natuurlijke bodemverbete-raar die rijk is aan plantpositieve bodemschimmels en -bacteriën. Dit humeuze product bestaat uit ge-composteerde bladeren van voornamelijk beuken. Door de specifieke samenstelling is beukenbladaarde uitstekend geschikt voor het verrijken van plantgat-grond, met name bij aanplant van beuken(hagen).

Tuinturf RAG

Tuinturf is doorvroren zwartveen, bevat veel stabiele organische stof en heeft een pH van rond de 3,8. Tuinturf wordt toegepast als alternatief voor compost op gronden met een (te) hoge pH voor de aan te planten beplanting. Vooral Ericaceae (o.a. Rhododendron, Azalea, Pieris, Erica) gedijen het beste bij een lage pH.

Turfstrooisel RAG

Turfstrooisel zorgt voor structuurverbetering van de bodem en kan, afhankelijk van de pH van de bodem, de pH verlagen. Turfstrooisel is gefreesd witveen en kenmerkt zich door een laag droog bulkgewicht en een hoge waterbufferende capaciteit. Turfstrooisel zorgt voor een hoger poriënvolume en een optimale lucht- en vochthuishouding.

9

Biologische bestrijding

In de natuur zijn zeer veel organismen die in, met, op of bij bomen en planten leven. Slechts een klein deel van deze organismen is plantparasitair en kan bomen en planten aantasten. Indien door een aantasting de vitaliteit van de bomen in het geding komt, of indien de aantasting overlast veroorzaakt, zijn er diverse milieuvriendelijke oplossingen denkbaar om de plaag te bestrijden.

Pireco Folisec

Folisec bestaat uit hoog geconcentreerde kruidenconcentraten en wordt toegepast ter preventie en ter bestrijding van plantparasitaire bladinsecten bij bomen en planten.

Folisec wordt preventief, danwel curatief, ingezet om luisaantasting tegen te gaan. In stedelijk gebied veroorzaakt luisaantasting veel overlast door druipende bomen als gevolg van honingdauw, dat door luizen geproduceerd wordt.

Daarnaast kan Folisec ook ingezet worden ter bestrijding van de o.a. kastanjemineermot, spinselmot, cicaden, galmug, rupsen, spintmijt en diverse andere bladetende en -zuigende insecten en mijten.

Toepassing Pirecoproducten

Pirecoproducten zijn in vloeibare vorm en korrelvorm te verkrijgen. De vloeibare vorm is bedoeld om aan te gieten of te verspuiten. De korrelvorm is uitermate geschikt om uit te strooien over de grond of door te mengen door de plantgatgrond maar kan ook met voedingspijlers of middels bodeminjectering in de wortelzone gebracht worden.

Pireco Gramisec

Gramisec is een biologisch middel op basis van kruidenconcentraten ter preventie en ter bestrijding van engerlingen, emelten, rouwvlieg en larven van de taxuskever. Deze insecten tasten de wortels van planten, bomen en gras aan waardoor beplanting afsterft.

Gramisec wordt door het gewas opgenomen waardoor de plant door de wortelstimulerende en gewasverzorgende bestandsdelen een verhoogde weerstand en een eigen afweersysteem ontwikkelt.

Naast de plantversterkende werking heeft Gramisec een indirect effect op plaaginsecten. Engerlingen, emelten en andere larven trekken naar grotere diepte en worden, zonder voedsel, in hun ontwikkeling geremd.

Pireco Mucofol

Mucofol is ontwikkeld ter preventie en ter bestrijding van een breed scala aan bladschimmels zoals meeldauw, bladvlekkenziekte en diverse typen roest.

Mucofol bestaat uit specifiek werkende kruidenconcentraten op basis van water. Het middel wordt opgenomen door de wortels van het gewas en de bodem. Door de samenstelling van het product ontwikkelt het gewas als het ware een eigen defensiesysteem. Bladschimmels worden in hun ontwikkeling geremd en het gewas zal een gezonde ontwikkeling vertonen.

10

Pireco Nemater

Nemater is ontwikkeld ter preventie en ter bestrijding van plantparasitaire nematoden zoals wortellelieaaltjes en wortelknobbelaaltjes. Deze aaltjes tasten wortels van planten, bomen en gras aan waardoor vitaliteitsvermindering optreedt.

Nemater bestaat uit hoog geconcentreerde, specifiek werkende kruidenconcentraten op basis van water. Het middel wordt opgenomen door de wortels van het gewas en de bodem. Door de samenstelling van het product ontwikkelt het gewas als het ware een eigen defensiesysteem. Plantparasitaire nematoden worden op indirecte manier verdreven en in hun ontwikkeling geremd. Behandelde grond is niet langer aantrekkelijk en het gewas zal een gezonde groei laten zien.

Lieveheersbeestjes (Adalia)

Adalia bipunctata is een inheems lieveheersbeestje waarvan de larven ingezet kunnen worden ter bestrijding van bladluizen. Bladluizen veroorzaken in de openbare ruimte veel overlast omdat de luizen honingdauw produceren waardoor de boom gaat ‘druipen’.

Adalia is erg vraatzuchtig en kan derhalve uitstekend uitgezet worden ter bestrijding van diverse luizensoorten. Adalia kan gebruikt worden in combinatie met andere biologische bestrijdingsmethoden en is ongevaarlijk voor mens en natuur.

Vanaf mei - juni dienen de larven preventief uitgezet te worden in de kroon van de boom.

Cryptolaemus

Cryptolaemus montrouzieri is een kever die specifiek ingezet wordt voor het bestrijden van de lastig te bestrijden luizensoorten als wolluis en dopluis. Zowel de volwassen dieren als de larven van de Cryptolaemuskever eten wol- en dopluizen.

Vanaf mei kunnen de kevers uitgezet worden, dicht bij de haard van de aantasting.

Heterorhabditis

Heterorhabditis bacteriophora is een aaltje dat ingezet wordt in de biologische bestrijding van onder meer engerlingen en larven van de taxuskever. Deze aaltjes gaan actief op zoek naar schadelijke larven in de wortelzone. De aaltjes dringen de larve binnen en besmetten deze met bacteriën, die in symbiose leven met het aaltje.

Het beste resultaat wordt bereikt wanneer de aaltjes onder vochtige omstandigheden met een bodemtemperatuur van minimaal 12°C in de periode tussen half juli tot eind september toegepast worden. De aaltjes worden opgelost in water en verspoten of aangegoten in een hoeveelheid van minimaal 2 liter per m2.

11

Groeiplaats

12

Boomwortels trekken zich niks aan van een verhard wegdek, leidingen en rioleringen en ze volgen van nature de weg van de minste weerstand. Hierdoor groeien ze snel in het tracé van kabels en leidingen, waar de grond meestal minder sterk verdicht is. Lekkende rioolbuizen zijn een bron van water en voeding. Uiteindelijk kunnen de boomwortels in de buizen groeien en het hele systeem verstoppen. Dikkende boomwortels onder fiets- en voetpaden kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken.

Door het toepassen van wortelgeleidende of wortelwerende materialen kunnen veel problemen voorkomen worden. Zo blijkt dat elke situatie z’n eigen oplossing vraagt. Er zijn diverse systemen ontwikkeld die ieder voor een specifieke situatie het meest geschikt is.

InfraProtect

InfraProtect is hét ideale worteldoek op plaatsen waar bomen en infrastructuur elkaar ontmoeten. InfraProtect voorkomt wortelopdruk, veroorzaakt door diktegroei van oppervlakige boomwortels, waardoor fiets- en voetpaden langdurig beschermd worden.

InfraProtect is een gepatenteerd, permeabel, non-woven geotextiel van polypropeen, dat eenzijdig gecoat is met een speciale latex, waarin een wortelgroeiregulerend middel is verwerkt. InfraProtect reguleert wortelgroei op ingenieuze wijze en voorkomt schade aan infrastructurele werken als gevolg van wortelopdruk.

De speciale coating stopt het proces van axiale wortelgroei (groei in de lengte). In plaats daarvan wordt de groei van laterale wortels gestimuleerd. Deze laterale wortels hebben de eigenschap dat ze vrijwel niet dikken in tegenstelling tot axiale wortels. Op deze wijze wordt in de buurt van InfraProtect een fijn haarwortelsysteem gepropageerd. Tegelijkertijd stimuleert het de boom zijn energie te steken in axiale wortelgroei buiten de directe nabijheid van het doek, oftewel in diepere grondlagen, zodat er geen sprake is van fysieke wortelopdruk.

InfraProtect biedt, geïntegreerd in ondergrondse groeiplaatsen en wegcunetten, een duurzame oplossing ter bescherming van bestrating. Middels horizontale toepassing wordt wortelopdruk van bestrating voorkomen. Verticale toepassing kan soelaas bieden bij de bescherming van kabels en leidingen en funderingen van gebouwen.

InfraProtect is leverbaar op rollen van 91 en 183 cm breed.

Wortelgeleiding en wortelwering

13

DeepRoot wortelgeleiding

DeepRoot wortelgeleiding bestaat uit PP-elementen met vaste koppelstukken en geleidingsribben. Dit scherm leidt de boomwortels naar een lager niveau zodat schade aan bestrating als gevolg van wortelopdruk voorkomen wordt. DeepRoot kan, in tegenstelling tot conventionele wortelweringssystemen, binnen een afstand van 2 meter van de stamvoet aangebracht worden zonder dat stabiliteitproblemen optreden.

De geleidingsribben aan de DeepRoot panelen dirigeren de wortels maar beneden. Zonder deze ribben zouden de boomwortels langs de wand blijven cirkelen, waardoor wurgwortels ontstaan en geen stabiliteit ontwikkeld wordt. Eenmaal aan de onderzijde gekomen, kunnen de wortels horizontaal verder groeien waardoor de boom zich goed in de grond verankert en er geen schade aan de wegverharding ontstaat.

DeepRoot is beschikbaar in 30, 45, 60, 90 en 120 cm hoge panelen.

RootBlock wortelwering

RootBlock is een HDPE wortelweringswand en is leverbaar met een dikte van 1 of 2 mm. Met RootBlock wordt de infrastructuur beschermd tegen boomwortels. Omgekeerd worden boomwortels beschermd bij infrastructurele graafwerkzaamheden en wortelkap.

Voor een volledige werking van RootBlock dient het wortelweringscherm tot in het grondwater en ca 2 cm boven het maaiveld aangebracht te worden. Wortelweringswanden zijn in de meeste gevallen alleen lineair toepasbaar en alleen rondom de boom indien de afstand tot de boom dermate groot is dat de stabiliteit gewaarborgd is.

RootBlock is leverbaar op rol in diverse hoogtes: 30, 50, 60, 75, 100, 150 en 200 cm.

RootControl wortelwering

RootControl is een nonwoven, dubbelzijdig gecoat worteldoek dat als scheidingswand tussen bomen en de te beschermen infrastructuur toegepast wordt. RootControl is een licht (360 g/m2) en flexibel materiaal, toepasbaar voor diverse doeleinden en gemakkelijk te verwerken.

RootControl is leverbaar op rollen van 50, 65, 75, 100, 130, 150 en 200 cm.

RootCommander wortelwering

RootCommander is een 360 g/m2 dubbelzijdig gecoat nonwoven geotextiel dat toegepast wordt als scheidingswand tussen bomen en de te beschermen infrastructuur. RootCommander is geschikt voor alle typen boomwortels (m.u.v. bamboe) en door het lichte gewicht en zijn flexibiliteit gemakkelijk toe te passen.

RootControl is leverbaar op rollen van 50, 65, 75, 100, 130, 150 en 200 cm.

Toepassing wortelwering

In verband met de stabiliteit van bomen dienen wortelweringsschermen zoals RootBlock, RootCommander en RootControl niet binnen 2 meter van de stamvoet aangebracht te worden. Voor een volledige werking van het wortelweringscherm dient het scherm vanaf het maaiveld tot tenminste het grondwater aangebracht te worden.

14

In een goede standplaats dient voldoende lucht en water beschikbaar te zijn. Bij stadsbomen, waarbij het doorwortelbare volume van een standplaats vaak beperkt is, is het van belang dat de water- en luchthuishouding in orde zijn.

Boombeluchting

Rigidair 45

Rigidair 45 voorziet de groeiplaats van jonge bomen van voldoende zuurstof. Rigidair 45 leent zich door de hoge schedeldruk en 45% perforatie bij uitstek voor toepassing in groeiplaatsen in bestrating. De beluchtingsbuis verdraagt hoge belasting en voldoet uitstekend in groeiplaatsen van bomenzand en bomengranulaat. Rigidair 45 is vervaardigd uit 100% gerecycled materiaal en heeft een diameter van 80 mm.

Rigidair Bio

Rigidair Bio is een volledig biologisch afbreekbare beluchtingsbuis met een diameter van 80 mm. Ook de hulpstukken zoals T-stukken, klikmoffen en afsluitdoppen zijn biologisch afbreekbaar.

Zodra de boom aangeslagen is, vergaat het beluchtingssysteem volledig. Derhalve blijven er geen schadelijke (kunst)stoffen in het milieu achter.

Rigidair Basic

Rigidair Basic is door de extra perforatie bedoeld voor beluchting in groeiplaatsen waar u hoge eisen aan stelt. Rigidair Basic heeft een hoge ringstijfheid en is verkrijgbaar in diameter 125 mm en 160 mm.

SG AirboxStedelijk Groen Airbox panelen zijn exclusief ontworpen voor het realiseren van een tweede maaiveld bij bestaande en nieuw te planten bomen. De polypropyleen elementen zorgen voor beluchting en drukverdeling. De elementen vormen het tweede maaiveld en hierdoor wordt de kwaliteit van de ondergrondse groeiplaats gewaarborgd en wordt wortelopdruk voorkomen. De lichtgewicht elementen zijn eenvoudig te plaatsen en door het unieke en eenvoudige kliksysteem worden losse beluchtingselementen onderling tot één geheel verbonden.Door celvormige structuur verdraagt SG Airbox een hoge verkeersbelasting. Het is daarom geschikt voor toepassing onder de rijbaan, de parkeerstrook en in de voetgangerszone.

15

SG Beluchtingsrooster

Het Belu beluchtingsrooster is een vierkant beluchtingsrooster met klapdeksel dat opgenomen wordt in de bestrating. Het rooster dient als afsluiting van het beluchtingssysteem.

SG Beluchtingsroosters zijn leverbaar in twee maten; 10x10 en 17x17 cm. SG Beluchtingsrooster is leverbaar met een gesherardiseerd deksel en verzinkte onderbak of geheel vervaardigd uit RVS.

Walu beluchtingsrooster

Het Walu beluchtingsrooster is een aluminium rooster voor opname in bestrating. De diameter van de bovenbuis is 89 mm en de hoogte is 79 mm. Aansluiting kan direct op 80, 100 en 125 mm buis en middels een kort verloopstukje op 160 mm buizen.

Aluminium beluchtingsrooster water/lucht

Dit aluminium beluchtingsrooster is voorzien van de tekst ‘lucht’ of ‘water’. Afmetingen zijn overeenkomstig met het Walu beluchtingsrooster.

16

Afsluitdop bajonetsluiting 80 mm

Deze polypropyleen afsluitdop is een gesleufde klikkap met afneembare bajonetsluiting.

Geperforeerde afsluitkap

Geperforeerde PVC afsluitdop ter afsluiting van de beluchtingsstaander. Leverbaar in diameter 80, 100, 125 en 160 mm.

Bio afsluitdop bajonetsluiting 80 mm

Bio afsluitkap is een biologisch afbreekbare afsluitdop met een gesleufde, afneembare deksel met bajonetsluiting en is volledig composteerbaar. Door toepassing van biologisch afbreekbare materialen in de groeiplaats blijft er geen kunststof in het milieu achter.

Polyester kous

Extra dik polyester kous dient t.b.v. omhulling van beluchtingsbuis. Dit materiaal heeft, in tegenstelling tot het vaak toegepaste nylon kous, een levensduur van minimaal 25 jaar, waar nylon kous nog geen 10 jaar meegaat. Polyester kous is verkrijgbaar in de maten 125 mm en 160 mm op rollen van 100 m1.

Klik T-stuk

Robuuste polypropyleen klik T-stukken zijn leverbaar in de volgende maten: 80, 100, 125 en 160 mm. Tevens zijn alle verlopen binnen deze maatvoering mogelijk.

17

Voor een goede hergroei van jong aangeplante bomen is goede boomverankering essentieel. Er zijn diverse systemen beschikbaar, al dan niet biologisch afbreekbaar, voor in de volle grond of op daktuinen.

Boomverankering

Ondergrondse kluitverankering met grondankers

Indien een bovengrondse kluitverankering ongewenst is, kan de boom met dit systeem ondergronds, onzichtbaar verankerd worden. Een set bestaat uit 3 grondankers met banden, één spangordel en een kokosschijf ter bescherming van de kluit.

De grondankers worden met een inslagstang aangebracht waarna de kluit met de spangordel gefixeerd wordt.

Er zijn diverse sets verkrijgbaar voor bomen met een stamomtrek tot 25, 50 en 90 cm en vanaf 90 cm.

Bio kluitverankering

Het Bio kluitverankeringssysteem bestaat uit volledig biologisch afbreekbare banden van aardappelzetmeel. Dit systeem is ontwikkeld als milieubewust alternatief voor het standaard kluitverankeringssysteem met grondankers.

Een set bestaat uit 3 biogordels met grondankers, 1 kluitbeschermingsmat en 1 biogordel met ratel.Bio kluitverankering is beschikbaar in één maat voor bomen met een stamomvang tot 35 cm.

Ondergrondse kluitverankering zonder grondankers

Dit systeem is ontwikkeld voor het onzichtbaar verankeren van bomen op daktuinen of in boombakken. Met dit kluitverankeringssyteem wordt de boom aan reeds gemonteerde vaste ankers of ogen gefixeerd.

Een set bestaat uit 3 banden, één spangordel en een kokosschijf ter bescherming van de kluit.

Er zijn diverse sets verkrijgbaar voor bomen met een stamomtrek tot 50 en 90 cm en vanaf 90 cm.

18

Kokosgaren

Kokosgaren is biologisch afbreekbaar en wordt gebruikt voor het verankeren van bomen. Leverbaar in extra dikke kwaliteit voor het verankeren van bomen vanaf de maat 18/20.

Jute boomband

Jute boomband, vervaardigd uit geweven jute, is biologisch afbreekbaar. Door toepassing van Jute boomband blijven geen schadelijke kunststoffen in het milieu achter. Realiseer een volledig biologisch afbreekbare groeiplaatsinrichting in combinatie met Rigidair Bio en de biologisch afbreekbare hulpstukken!

Jute boomband is leverbaar in twee maten: 45 mm en 50 mm breed.

Autogordel boomband

Autogordel boomband ten behoeve van het veran-keren van bomen is leverbaar op rol en heeft een breedte van 33 en 50 mm.

AD boomband

AD boomband bestaat uit gerecycled rubber met canvas tussenlaag en is verkrijgbaar op rollen van 15 m1, in diverse afmetingen; 25, 30, 40 en 50 mm.

Boompalen

Witgeschilde, onbehandelde boompalen, ten behoeve van het verankeren van bomen, zijn leverbaar in diverse lengtes en kopmaten.

Lengte (cm) Kopmaat (cm)100 7, 8, 9, 10120 7, 8, 9, 10140 7, 8, 9, 10160 7, 8, 9, 10, 12180 7, 8, 9, 10, 12200 7, 8, 9, 10, 12250 7, 8, 9, 10, 12300 8, 9, 10, 12

Boombandspijkers

Boombandspijkers worden gebruikt bij het veranke-ren van bomen en zijn vervaardigd uit verzinkt staal met platte kop. Lengte: 40 mm.

19

Silva Cell is een groeiplaatsconstructie voor bomen in de stedelijke omgeving. De constructie van het systeem vormt de fundering van de groeiplaats zodat het zowel aan cultuurtechnische als aan civieltechnische eisen voldoet en geschikt is voor alle verkeersbelastingen.

Silva Cell groeiplaatsconstructie

Silva Cell

Silva Cell bestaat uit lichtgewicht elementen. Silva Cell bestaat uit fiberglass versterkt polypropyleen dat 100% recyclebaar is. Afhankelijk van de lokale grondwaterstand kan gekozen worden voor 1, 2 of 3 lagen Silva Cell. De groeiplaats heeft dan een hoogte van respectievelijk 45, 85 of 125 cm.

Het voordeel van Silva Cell is dat de gecreëerde door-wortelbare ruimte 100% effectief doorwortelbare ruimte is. Het Silva Cellsysteem wordt opgevuld met bomengrond. Deze onverdichte grond is vergelijk-baar met een open veldconditie, zoals bijvoorbeeld in een park of in het bos.

20

Bij beschadiging van de bast of het onderliggende cambium wordt een boom kwetsbaar en gevoelig voor aantasting door ziekten en insecten. Om dit te voorkomen zijn diverse typen stambescherming mogelijk.

Stambescherming

Antiknaag stambeschermer

Antiknaag boomstambeschermers zijn hard-PVC kokers die jonge bomen beschermen tegen wildschade zoals knagende konijnen of schurende reeën. De boomstambeschermers hebben een diameter van 85 mm en zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes: 80, 100 en 120 cm.

Wildspiraal

Wildspiralen tegen wildvraat bij sier- en fruitbomen, zijn vervaardigd uit weerbestendig, flexibel PVC. Leverbaar in hoogte 60, 75, 90, 120 en 150 cm.

TreeProtect stamvoetbeschermer

De TreeProtect stambeschermer beschermt de stam-voet van de boom tegen maaischade. TreeProtect stambeschermers zijn 20 cm hoog, hebben een na-tuurlijke bruine of groene kleur en zijn UV-besten-dig.

De stambeschermer is eenvoudig te plaatsen en aanpasbaar aan elke stamomvang. Voor bomen met een stamomvang groter dan ca 20 cm kunnen meerdere stambeschermers eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden.

Arborgard stamvoetbeschermer

Arborgard stambeschermers zijn 20 cm hoog, hebben een neutrale kleur en zijn UV-bestendig. Ze zijn eenvoudig te plaatsen en volledig aanpasbaar aan elke stamomvang. Eén beschermer is geschikt voor bomen met een stamomvang tot 20-25 cm. Voor grotere bomen kunnen twee of meer beschermers eenvoudig aan elkaar bevestigd worden.

Jute

Jute voorkomt zonnebrand bij boomsoorten als beuk en linde na aan- en verplant of intensieve kroonsnoei. Jute is verkrijgbaar op rollen van 10, 15, 30, 50 en 100 cm breed en volledig biologisch afbreekbaar.

Rietmat

Rietmatten beschermen de stammen van zonnebrandgevoelige boomsoorten beter tegen oververhitting en UV-straling dan bijvoorbeeld jute. Uit Duits onderzoek is gebleken dat stambescherming met rietmat de hoogste temperatuurreducerende werking heeft en daarmee het meest geschikt is tegen zonnebrand. Rietmatten zijn leverbaar in diverse hoogtes: 100, 140, 160, 180, 200 en 220 cm.

21

Woekerend onkruid in de groeiplaats concurreert met jonge bomen om het vaak schaarse bodemvocht. Deze concurrentie leidt tot verdroging en onnodig extra uitval. Mulchen onderdrukt onkruidgroei en stimuleert het bodemleven. Bovendien wordt verdroging, verslemping en erosie van de bodem voorkomen.

Mulch

BioCover

BioCover is een duurzame en biologisch afbreekbare afdeklaag op basis van aardappelkurk, ter voorkoming van onkruidgroei en mosvorming. Het is een natuurlijk product dat geschikt is voor het mulchen van plantvakken en boomspiegels.

De aardappelsnippers verkleven op een natuurlijke manier aan elkaar door het op de snippers aanwezige zetmeel. Hierdoor vormt zich een homogene laag zodat weer en verkeer weinig invloed hebben op de kwaliteit van deze laag gedurende het seizoen.

SG Kokosschijf

Met de SG Kokosschijf wordt onkruid binnen de kluitprojectie van jonge bomen voorkomen. De kokosschijf bestaat uit duurzame kokosvezel en natuurlijk latex. SG Kokosschijf is leverbaar in de diameters 57, 73, 100 en 120 cm.

Coco-Cover mulchmat

Coco-Cover is een kokos mulchmat voorzien van biofolie. Het biologisch afbreekbare en vochtregulerend biofolie verhindert het daglicht door de mat heen te dringen, waardoor het eventuele onkruid onder de mat geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Coco-Cover is leverbaar op rollen van 120 en 240 cm breed.

Coco-Cover mulchpad

Coco-Cover mulchpads zijn vervaardigd uit hetzelfde materiaal als Coco-Cover mulchmat. Mulchpads zijn verkrijgbaar is de afmetingen 60x60, 80x80, 120x120 en 240x240 cm.

Gecomposteerde houtsnippers

Gecomposteerde houtsnippers zijn uitgezeefde houtchips van diverse houtsoorten en hebben een levensduur van tenminste 2 groeiseizoenen

Frans bark

Frans bark is boomschors van de Franse zeeden (Pinus maritima). Frans bark heeft een luxe uitstraling, een levensduur van tenminste 5 jaar en gaat langer mee dan bijvoorbeeld reguliere houtsnippers.

BioStake

BioStake is een 100% biologisch afbreekbare grondpen die toegepast wordt voor het fixeren van o.a. geotextiel en mulchmatten. BioStake heeft een lengte van 10 of 15 cm en, door een innovatieve vorm, een 45% hogere fixerende werking.

22

Hennep mulchschijf

De hennep mulchschijf is een afdekschijf vervaardigd uit 100% ecologische hennepvezel (vrij van residuen). Hierdoor is de 10 mm dikke mulchschijf biologisch afbreekbaar (afbreektijd ca 4 jaar). Leverbaar in diverse maten: diameter 50, 60, 70, 80, 90 en 98 cm.

De eerste jaren na aanplant kan droogte fatale gevolgen hebben. Behalve het gevaar van directe verdroging leidt vitaliteitsvermindering tot een hogere gevoeligheid voor aantastingen. Voldoende water op de juiste plaats is van essentieel belang.

Watergeefranden

SG Watergeefrand Groen

Een watergeefrand zorgt ervoor dat het water niet zijdelings wegstroomt maar gecontroleerd in de bodem infiltreert en de kluit volkomen doordrenkt.

SG Watergeefrand Groen is vervaardigd uit gerecycled hoogwaardig LDPE en heeft een dikte van 3 mm. Watergeefrand Groen is leverbaar op een rollen van 25 meter en heeft een hoogte van 30 cm.

SG Watergeefrand Groen is eenvoudig aan te brengen en meermaals te gebruiken. De watergeefranden kunnen aan elkaar bevestigd worden met het hiervoor bedoelde koppelprofiel, dubbelzijdig tape of door ze aan een boompaal te spijkeren.

SG Watergeefrand Zwart

SG Watergeefrand Zwart is vervaardigd uit gerecycled hoogwaardig HDPE en heeft een dikte van 2 mm. Watergeefrand Zwart is leverbaar op een rollen van 25 meter en heeft een hoogte van 30 cm.

SG Watergeefrand Standaard

SG Watergeefrand Standaard is vervaardigd uit gerecycled hoogwaardig LDPE en heeft een dikte van 3 mm. Watergeefrand Standaard is leverbaar op een rollen van 20 meter en heeft een hoogte van 30 cm.

SG Watergeefrand Bio

De Bio Watergeefrand is een biologisch afbreekbare watergeefrand, volledig vervaardigd uit biologisch verantwoord materiaal; het biokunststofgranulaat Cradonyl®. Bio Watergeefrand heeft een hoogte van 30 cm en is verkrijgbaar op rollen van 50 m1.

Geotextiel wordt hoofdzakelijk gebruikt voor scheidings- en filtertoepassingen vanwege de unieke hydraulische eigenschappen.

Geotextiel

Non-woven geotextiel

Non-woven geotextiel voorkomt bijvoorbeeld inspoe-ling van omgevingsgrond in groeiplaatsen van bo-mengranulaat en bij het aanbrengen van een tweede maaiveld, zoals het Airboxsysteem.

Non-woven geotextiel wordt vervaardigd door het vernaalden en thermofixeren van polypropyleenvezels. Non-woven geotextiel is verkrijgbaar in onder meer 70, 80, 85, 100, 110, 120, 145, 160, 180, 200 gram/m2.

23

Substraten

24

SG Bomenzand 300

Bomenzand 300 is geschikt voor groeiplaatsen met een hangwaterprofi el. Door de fi jnere korrelfracti e is capillaire opsti jging van grondwater in de groeiplaats mogelijk waardoor ook in droge perioden de vocht-voorziening toereikend blijft .

Bomenzand 300 is een mengsel van ééntoppig zand met een M50-getal van ca 300 µm, volledig uitge-composteerde houtcompost en een voormengsel van bodemlevenbevatt ende toeslagstoff en.

Bomenzand

Bomenzand is een mengsel van ééntoppig zand en diverse kwalitati ef hoogwaardige grondstoff en. Door de hoekige structuur en de samenstelling van het zand is het mogelijk het zand te verdichten zonder dat de poriën verdwijnen. Hierdoor wordt een stabiele groeiplaats gevormd die lichte belasti ng prima verdraagt.

RAG certi fi cering

SG Bomenzand is ook leverbaar met RAG-certi fi cering (onderdeel van Sti chti ng RHP). Deze certi fi cering stelt strenge eisen aan de kwaliteit van de grondsstoff en waardoor constante hoogwaardige kwaliteit gewaarborgd is.

SG Bomenzand leeft !

Stedelijk Groen Bomenzand is standaard verrijkt met een voormengsel van bodemleven bevatt ende en bodemleven sti mulerende toeslagstoff en, zoals bijvoorbeeld mycorrhizae, waardoor de aan te planten bomen in een bodemlevenrijke groeiplaats geplant zullen worden. De aanslag zal beter zijn en de uitvalpercentages lager.

SG Bomenzand 500

SG Bomenzand 500 is grover van structuur dan Bomenzand 300 en daardoor juist geschikt voor groeiplaatsen met een grondwaterprofi el.

Bomenzand 500 is een mengsel van ééntoppig zand (M50-getal: ca 500 µm) en volledig gecomposteerde houtcompost. Door de grove korrelfracti e wordt overmati g water verti caal afgevoerd. Het aanbren-gen van een goed functi onerend drainagesysteem is in veel gevallen aan te bevelen.

25

Hoogwaardig, draagkrachti g substraat

SG Bomengranulaat is een hoogwaardig en draagkrachti g substraat op basis van Grauwacke en is verrijkt met bodemleven. Grauwacke vormt het skelet van SG Bomengranulaat. Andere organische en anorganische componenten verzorgen de langdurige bodemvruchtbaarheid en reguleren de vochthuishouding.

SG BomengranulaatSG Bomengranulaat

In situati es met lichte belasti ng voldoet bomenzand uitstekend als substraat voor bomen in de bestrati ng. Indien een zwaardere belasti ng verwacht wordt en bomenzand of lavasubstraat niet voldoet, kan SG Bomengranulaat toegepast te worden.

Maximaal verdichten

Na de verdichti ng, waaraan geen maximum hoeft te worden gesteld, blijven voldoende poriën over die de toetreding van lucht en vocht mogelijk maken. Door de toepassing van een keiharde steensoort als Grauwacke, die vorstbestendigheid en drukvastheid combineert, ontstaat bij menging een uiterst draagkrachti g substraat.

SG Bomengranulaat leeft !

SG Bomengranulaat is standaard verrijkt met een voormengsel van bodemleven bevatt ende en sti mulerende toeslagstoff en, zoals bijvoorbeeld mycorrhizae, waardoor de aan te planten bomen in een bodemlevenrijke groeiplaats geplant zullen worden. De aanslag zal beter zijn en uitvalpercentages lager.

26

SG Bomengrond is de basis van een vitale en duurzame boombeplanti ng. Door de toevoeging van onder meer uitgerijpte houtcompost heeft SG Bomengrond een rulle en open structuur en bevat het voldoende voedingsstoff en.

Bovendien is SG Bomengrond standaard verrijkt met een voormengsel van bodemleven bevatt ende en bodemleven sti mulerende toeslagstoff en, zoals bijvoorbeeld mycorrhizae. Hierdoor zullen de aan te planten bomen in een bodemlevenrijke groeiplaats geplant worden. De aanslag zal beter zijn en uitvalpercentages lager.

SG BomengrondSG Bomengrond

SG Bomengrond is een rijk groeimedium van hoge kwaliteit en geschikt voor de aanplant van sierplantsoen en bomen in de open grond.

2727

28

SG Boombaksubstraat is een uitgekiend mengsel van diverse organische en anorganische componenten met een opti male pH tussen de 5,5 en 7. SG Boombaksubstraat heeft een hoog capillair en vochtbindend vermogen en is speciaal ontwikkeld voor toepassing in semi-hydroculturen.

Aan dit boombaksubstraat wordt o.a. Stedelijk Groen Bodemacti vator toegevoegd dat onder meer plantpositi eve bacteriën, gisten, enzymen, mycorrhizae en sporenelementen bevat. Hierdoor

SG Boombaksubstraat

Planten in boombakken worden blootgesteld aan een extremer klimaat dan planten in de volle grond. Voornamelijk op een zomerse dag kan de temperatuur in de bak hoog oplopen waardoor het substraat in een boombak een hoger vochtbuff erend vermogen moet hebben dan een standaard potgrond.

wordt in de boombak een symbiose tussen bodemleven en boomwortels aangegaan waardoor de opnamecapaciteit van de wortels vergroot en het substraat dus beter benut wordt. Tevens neemt de droogtetoleranti e toe en de gevoeligheid voor ziekten en plagen af.

Anorganische supplementen zorgen voor een open structuur die nodig is wanneer naar verloop van ti jd de structuur verslempt door vertering van grove turfdelen.

De samenstelling van dressgrond is sterk afh ankelijk van de lokale bodemeigenschappen en het doel van het dressen.

SG Dressgrond is een uniek samengesteld mengsel dat bestaat o.a. uit zand, volledig uitgerijpte en gezeefde compost en een breed scala aan bodemleven zoals plantpositi eve bacteriën, schimmels, zeewier en

SG DressgrondSG Dressgrond

Dressen hoort tot de vaste onderhoudsmaatregelen op een gazon, golfb aan of sportveld. Hiermee wordt de grasmat geëgaliseerd, vervilti ng van de zode bestreden of de drainage verhoogd.

Stedelijk Groen Daktuinsubstraat is een maatwerksubstraat samengesteld uit organische en anorganische RAG-gecerti fi ceerde grondstoff en en geschikt voor intensieve en extensieve begroeiing.

De toevoeging van een aantal hoogwaardige toeslagstoff en realiseert een substraat dat door zijn vochtbuff erend vermogen minder droogtegevoelig is. De anorganische bestandsdelen bewerkstelligen een open structuur, ook voor de lange termijn en hierdoor blijft het substraat in staat overtollig vocht af te voeren.

Daktuinsubstraat is standaard verrijkt met een voormengsel van bodemleven bevatt ende en sti mulerende toeslagstoff en, zoals bijvoorbeeld mycorrhizae, waardoor de aan te planten beplanti ng in een bodemlevenrijke groeiplaats geplant zal worden. De aanslag is beter en uitvalpercentages zijn lager.

SG Daktuinsubstraat

SG Daktuinsubstraat is exclusief ontwikkeld voor toepassing op daken. Door de beperkte draagkracht van de meeste dakconstructi es is SG Daktuinsubstraat een lichtgewicht substraat met voldoende vochtbuff erende capaciteit.

RAG certi fi cering

Stedelijk Groen is ook in staat Daktuinsubstraat met RAG-certi fi cering (onderdeel van Sti chti ng RHP) te leveren. Deze certi fi cering stelt strenge eisen aan de kwaliteit van de grondsstoff en waardoor constante hoogwaardige kwaliteit gewaarborgd is.

gisten. Het zand heeft doorgaans een grove structuur en het organische stofgehalte is afgestemd op de lokale situati e.

Toepassing van SG Dressgrond resulteert in een verbetering van de beworteling, een rusti ge groei, een diep groene kleur, een grotere droogtetoleranti e en een hogere weerstand tegen ziekten.

29

Boombakken

30

Corten Cube

Corten Cube is een uit CorTenstaal vervaardigde kubusvormige boombak, eveneens met een dubbel omgezette rand, vorkruimte en een overloop. De robuuste boombak wordt vervaardigd uit tenminste 3 mm CorTenstaal en is, mede door de dubbel omgezette rand, hufterproof.

Hieronder zijn een aantal standaardmaten opgegeven, maar de boombakken zijn te vervaardigen in alle denkbare afmetingen.

• 60 x 60 x 60 cm

• 80 x 80 x 80 cm

• 100 x 100 x 80 cm

• 100 x 100 x 100 cm

• 120 x 120 x 100 cm

• 150 x 150 x 100 cm

• 200 x 200 x 100 cm

CorTenstaal

CorTenstaal wordt veel door kunstenaars gebruikt en is de nummer 1 onder de weervaste staalsoorten. Door het hoge fosforgehalte vormt zich een goedhechtende, dichte, beschermende roestlaag die verdere corrosie tegengaat. De Duitse term Edelrost laat zich moeilijk vertalen maar geeft wel op de juiste manier de schoonheid van dit materiaal weer.

Gecertificeerd CorTenstaal

Wij leveren te allen tijde daadwerkelijk CorTenstaal en geen laagwaardige materialen zoals ‘pisbakstaal’ of andere goedkope klonen. Dit is herleidbaar aan de stempel op het materiaal en desgewenst kunnen wij met certificaat leveren.

Corten Oblique

CorTenstaal is uitermate geschikt voor het vervaardigen van boombakken. Het heeft een veel langere levensduur dan gewoon metaal, is hufterproof en vraagt aanzienlijk minder onderhoud.

Corten Oblique is een uit CorTenstaal vervaardigde taps toelopende boombak met een dubbel omge-zette rand, vorkruimte en een overloop. De robuuste boombak wordt vervaardigd uit tenminste 3 mm CorTenstaal en is, mede door de dubbel omgezette rand, ‘hufterproof’. CorTenstalen boombakken heb-ben een strakke, luxe uitstraling en een hoogwaar-dige afwerking.

Hieronder zijn een aantal standaardmaten opgegeven, maar de boombakken zijn te vervaardigen in alle denkbare afmetingen.

• 100/80 x 100/80 x 60 cm

• 100/80 x 100/80 x 72 cm

• 125/90 x 125/90 x 90 cm

Corten Arrondi

Corten Arrondi is een conische CorTenstalen boombak met een brede rand, vorkruimte en een overloop. De robuuste boombak wordt vervaardigd uit tenminste 3 mm CorTenstaal en is uitermate hufterproof.

Corten Arrondi is standaard leverbaar in de onderstaande maatvoering, maar maatwerk is altijd mogelijk.

• Ø140/110 x 100 cm

• Ø160/120 x 155 cm

31

Beton

Betonnen boombakken worden ambachtelijk en met zorg geproduceerd en kennen een hoogwaardige afwerking. De betonnen boombakken kunnen in diverse kleuren, zoals grijs en antraciet, geproduceerd worden.

Concrete Cube

Concrete Cube is een robuust, hoogwaardig afgewerkt betonnen model. Doordat de bakken zijn voorzien van een overlooppijpje lenen ze zich voor inrichting als semi-hydrocultuur. Hierbij wordt een waterbuffer in de bak gerealiseerd, die de beplanting ook in droge tijden van vocht kan voorzien.

Deze degelijke betonnen plantenbakken zijn standaard leverbaar in diverse afmetingen:

• 60 x 60 x 60 cm

• 100 x 100 x 40 cm

• 100 x 100 x 60 cm

32

Stijlvol beton

Stijlvol beton boombakken zijn lichtgewicht boombakken met een hoogwaardige afwerking en een leisteen uitstraling. De wanden van deze boombakken hebben een kern van polystyreen hardschuim en zijn afgewerkt met een leisteen finish.

Betonnen kubusboombakken met leisteenfinish bestaan uit betonsteen versterkt met hoogwaardige glasvezel. De 5 cm dikke wanden hebben een kern van polystyreen hardschuim.

Dit resulteert in een gewichtsreductie van 60 tot 80% ten opzichte van standaard betonsteen. Hierdoor zijn de bakken goed hanteerbaar én sterk! Een boombak met een afmeting van bijvoorbeeld 80 x 80 x 80 cm heeft slechts een gewicht van ca 112 kg!

• 60 x 60 x 60 cm

• 80 x 80 x 80 cm

• 100 x 100 x 80 cm

• 100 x 100 x 100 cm

Staal en RVS

De mogelijkheden met staal en RVS zijn vrijwel onbeperkt. RVS wordt veel toegepast door kunstenaars en is een uitstekende duurzame staalsoort. Stalen boombakken zijn te produceren in iedere gewenste afmeting en RAL-kleur.

StaalNet zoals CorTenstaal, zijn stalen boombakken leverbaar in diverse maatvoeringen en modellen zoals kubus, conisch, cilinder of taps. Bovendien is er een ruime keuze aan RAL-kleuren, zodat de bakken van de juist accenten kunnen worden voorzien. Stalen boombakken worden thermisch verzinkt en 2-laags gepoedercoat. Dit garandeert weersbestendige boombakken met een lange levensduur.

RVSMet RVS worden strakke, moderne boombakken vervaardigd. Het materiaal wordt na productie bewerkt zodat het jarenlang de gewenste uitstraling behoudt, zelfs onder Nederlandse weersinvloeden.

Net zoals stalen boombakken zijn de mogelijkheden met RVS vrijwel onbeperkt en behoren kubusvormige, conische, cilindrische en taps toelopende modellen tot de mogelijkheden.

33

Vitale beplanting in boombakken

Boombakken worden vaak op aansprekende, prominente locaties geplaatst zoals de entree van een kantoorpand of het centrum van een dorp of stad. Het is belangrijk dat de boombak en de beplanting in de boombak een representatief en tevredenstellend beeld geven.

Jarenlange vitale beplanting door een hoogwaardige inrichtingBoombakken worden standaard uitgevoerd met een voorziening die het mogelijk maakt de bakken als semi-hydrocultuur in te richten. Hierdoor wordt een waterbuffer in de boombak gecreëerd die de beplanting ook in drogere tijden van voldoende vocht kan voorzien. Belangrijk is echter wel dat een substraat met voldoende capillaire eigenschappen toegepast wordt.

Speciaal voor deze toepassing is SG Boombaksubstraat ontwikkeld. Dit substraat bevat uitstekende capillaire eigenschappen en door de anorganische componenten in het substraat is een open structuur gewaarborgd.

VerzorgingDe inrichting van de boombakken is het fundament voor mooie, vitale beplanting. Bij de juiste inrichting van boombakken wordt de beplanting doorgaans van voldoende vocht voorzien. Regelmatige monitoring is echter een must en er zal, indien nodig, water gegeven moeten worden.

SG Boombaksubstraat bevat voldoende voedingsstoffen voor het eerste groeiseizoen. Ook na het eerste jaar dient de beplanting van de boombak representatief te zijn. Hiervoor is het SG Boombakbemestingsplan ontwikkeld teneinde het voedingsniveau in de boombakken op peil te houden.

34

SG BoombakbemestingsplanMoment Kg/m3 Product Methode FunctieApril 2 kg Perlhumus Doormengen Voeden bodemlevenApril 2 kg SG Bodemactivator Doormengen Activeren bodemlevenApril 5 kg Innogreen BioBasis Strooien Realiseert rustige en constante

groei, verhoogt droogtetolerantie en verbetert beworteling

Juni 5 kg Innogreen Biobasis Strooien

Sept. 2 kg Innogreen Vabomix 2 Strooien Afharden

Dubbelwandige boombakken

Dubbelwandige boombakken onderscheiden zich door de royale waterbuffer. Deze uit HDPE vervaardigde boombakken hebben een natuurgetrouw uiterlijk. De uitstraling past zowel in een moderne als in een klassieke omgeving.

Door het unieke ontwerp van dit type boombak hoeft er veel minder water gegeven te worden dan bij reguliere boombakken. De boombakken bevatten een royale waterbuffer en de capillaire lonten zorgen voor een gelijkmatige verdeling van vocht in het substraat.

Deze boombakken zijn op vrijwel alle mogelijke plaatsen inpasbaar en leverbaar in diverse modellen. De natuurlijk ogende bakken kunnen medebepalend zijn voor het imago van uw stad of bedrijfsterrein. De beschikbare kleuren zijn gebaseerd op de steensoorten graniet, kalk, basalt en zandsteen.

Modellen en maatvoering (lxbxh)• GC010: 100 x 50 x 60 cm

• GC020: 120 x 80 x 70 cm

• GC030: 170 x 80 x 80 cm

• GC040: 110 x 110 x 83 cm

• GC050: ø 100 x 80 cm

• GC060: ø 150 x 80 cm

• GC070: 180 x 80 x 67 cm

35

Larikshout

Lariks is een duurzame houtsoort en bevat natuurlijke oliën en looistoffen. Hierdoor is larikshout goed bestand tegen rotting en aantasting door insecten bovendien en gaan deze boombakken zonder behandeling tenminste 10 jaar mee. Larikshouten boombakken bieden vele mogelijkheden voor een verrassend acceptabel budget.

Larikshouten boombakken

Heeft u een beperkt budget of boombakken nodig voor een beperkt aantal jaren, denk dan eens aan larikshouten bakken. Door de in het hout van nature aanwezige oliën en looistoffen gaan deze boombakken zonder verdere behandeling al gauw 10 jaar of langer mee (volgens de producent wel 15 jaar). Bij buitengebruik ontwikkelen de boombakken door de weersinvloeden een mooi zilvergrijs patina.

De bakken kunnen desgewenst als semi-hydroculuur ingericht worden en voorzien worden met EPDM folie, overlooppijpje en waterbuffer.

Larikshouten boombakken zijn, zoals hieronder weergegeven, in een viertal verschillende modellen in diverse standaardafmetingen leverbaar. Maatwerk is altijd mogelijk.

Maatvoering larikshouten boombakken

Lariks Standaard Lariks Klassiek Lariks Rondhout Lariks Bamboe40 x 40 x 28,5 cm 60 x 60 x 42,5 cm 50 x 50 x 30 cm 50 x 50 x 30 cm45 x 45 x 28,5 cm 80 x 80 x 57 cm 60 x 60 x 42,5 cm 60 x 60 x 42,5 cm50 x 50 x 30 cm 100 x 100 x 57 cm 80 x 80 x 57 cm 80 x 80 x 57 cm60 x 60 x 42,5 cm 120 x 120 x 71 cm 100 x 100 x 57 cm 100 x 100 x 57 cm100 x 100 x 57 cm 120 x 120 x 71 cm 120 x 120 x 71 cm120 x 120 x 71 cm60 x 33 x 25 cm80 x 39 x 33 cm100 x 45 x 39 cm 120 x 55 x 49 cm

Lariks Standaard

Lariks Standaard is een larikshouten boombak met horizontaal gemonteerde larikshouten planken.

Lariks Klassiek

De wand van model Lariks Klassiek bestaat uit verticaal gemonteerde larikshouten planken.

Lariks Rondhout

Lariks Rondhout bestaat uit een wand vervaardigd uit verticaal rondhout.

Lariks Bamboe

Model Lariks Bamboe heeft een wand van verticaal bamboe.

36

Hardhout

De klassieke en warme uitstraling van hardhout combineren wij met de duurzaamheid van FSC. Stedelijk Groen is FSC-gecertificeerd waardoor wij onze boombakken onder dit certificaat mogen produceren. Onze robuuste hardhouten boombakken worden fijn afgewerkt in verlijmde veer- en groefverbindingen.

Hardhout model Laren

Model Laren is een taps toelopende, luxe boombak uitgevoerd in verlijmde veer en groef verbinding. Deze robuuste en fijn afgewerkte boombakken hebben een wanddikte van 40 mm.

De boombakken zijn standaard voorzien van een EPDM bekleding en een overlooppijpje. Hierdoor wordt een waterbuffer van ca 10 cm gecreëerd voor drogere tijden. Tevens lenen deze boombakken zich voor het creëren van een semi-hydrocultuur. Middels de capillaire werking van het substraat zal de beplanting minder gevoelig zijn voor uitdroging.

Deze hardhouten boombak is leverbaar in diverse afmetingen en houtsoorten naar keuze zoals eiken of FSC hardhout. Enkele standaardmaten staan hiernaast opgesomd, maar maatwerk is altijd mogelijk.

Hardhout model Baarn

Model Baarn is een kubusvormige, luxe boombak uitgevoerd in verlijmde veer en groef verbinding en heeft een wanddikte van 40 mm.

Ook dit model boombakken is standaard voorzien van een EPDM bekleding en een overlooppijpje. Hierdoor wordt een waterbuffer van ca 10 cm gecreëerd voor drogere tijden.

Bovendien is dit leverbaar in diverse houtsoorten naar keuze zoals eiken of FSC hardhout en in diverse maatvoeringen, zoals hierboven vermeld.

Standaard maatvoering model Laren, Baarn en Haren

Maatvoering (lxb). Hoogte 80 en 100 cm (Laren, Baarn) en 88 cm (Haren):

• 80 x 80 cm

• 100 x 100 cm

• 120 x 120 cm

• 140 x 140 cm

• 150 x 150 cm

Hardhout model Haren

Model Haren is een kubusvormige boombak met een wanddikte van 20 mm. Deze boombak wordt standaard geleverd in FSC hardhout.

Boombak Model Haren is bovendien standaard voorzien van een EPDM bekleding en een overlooppijpje. Hierdoor wordt een waterbuffer van ca 10 cm gecreëerd voor drogere tijden.

Enkele standaardmaten staan hierboven vermeld en daarnaast is maatwerk altijd mogelijk.

37

FSC-keurmerk

Het FSC-keurmerk van de Forest Stewardship Council geeft aan dat het hout afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk is beoordeeld als een duurzaam beheerd bos volgens de normen voor milieu, sociale omstandigheden en economie.

Stadsinrichting

38

Betondesign

Beton is één van de belangrijkste vormgevingselementen in de stedelijke omgeving. De oppervlakte van de betondesign elementen is handgestuukt met natuurlijk gebroken steen wat resulteert in een natuurlijke en strakke uitstraling. Betondesign elementen zijn leverbaar in diverse kleuren zoals grijs en antraciet.

Zitmuur

De mogelijkheden met betonnen zitmuren zijn zeer divers. Als we het over beton hebben, gaat het allang niet meer over strak, vierkant en grijs. De huidige vormgevingen zijn organisch en dynamisch en hebben daardoor een meer natuurlijke uitstraling. Alle zichtzijden worden met de hand afgewerkt met diverse soorten natuursteensplit middels spuiten, stralen en stucen. De kanten kunnen een ronde maar ook scherpe finish krijgen.

Boomeiland beton

Bij nieuwe aanplant of in combinatie met bestaande bomen is een boomeiland van hoogwaardig beton een multifunctioneel element in de openbare ruimte. Een boomeiland biedt naast de zitfunctie bescherming van de boomspiegel van de boom tegen overmatige belasting.

Boompodium

Met een boompodium realiseert u een groene aankleding van uw winkelstraat, dorpsplein of schoolplein. Deze multifunctionele, hufterproof elementen dienen tevens als zitelement.

Voor wat betreft de uitvoering zijn diverse variaties mogelijk. Doordat het zitgedeelte uit diverse elementen bestaat kan bijvoorbeeld ook een halfrond zitelement gerealiseerd worden. Informeer vrijblijvend naar de diverse mogelijkheden.

39

40

Boombank

Uit teakhout vervaardigde boombanken kennen een hoogwaardige afwerking en hebben een lange levensduur. We voeren één standaard model, maar maatwerk is altijd mogelijk.

Boombank Van Abbe

Model Van Abbe is een strakke ronde design boombank vervaardigd uit hoogwaardig teakhout. Deze boombank is hierdoor uitermate geschikt voor buitengebruik.

Dit model boombank is leverbaar in diverse maatvoeringen; binnendiameter 100, 125, 150 en 160 cm. De gewenste maatvoering is mede afhankelijk van de diameter van de boom waar de bank, bestaande uit enkele prefab elementen, omheen geplaatst wordt.

Infoborden

Indien ten ere van een speciale gebeurtenis een boom aangeplant wordt, kan er ter herinnering aan het speciale moment een ceremonieel bord bij de boom geplaatst wroden. Enkele voorbeelden zijn boomfeestdag of het met pensioen gaan van een collega. Ceremoniële borden, vervaardigd uit staal of CorTenstaal, kunnen uitgevoerd worden in uiteenlopende afmetingen en uitvoeringen.

Middels speciale snijtechnieken wordt de door u gewenste tekst braamloos uitgesneden. De maatvoering van het infobord kan afgestemd worden op uw boodschap.

Uw boodschap kan ook op een volkern plaat gedrukt worden, die op het bord gemonteerd wordt. Deze optie biedt meer ruimte voor uw creativiteit en design. De bedrukking wordt gelamineerd zodat het geheel weerbestendig is.

Maatvoering boombeugel Sassenheim

Model Breedte (cm)

Hoogte (cm)

buis- diamter

(mm)Sassenheim 72 72 150 60Sassenheim 95 95 184 89Sassenheim 153 153 150 89

Boombeugels

Boombeugels worden in de openbare ruimte ingezet voor het beschermen van bomen, maar ook bij het beschermen van lantarenpalen of vlaggenmasten. Boombeugels worden op maat gemaakt en zijn leverbaar in meerdere afmetingen.

Boombeugel Sassenheim

Model Sassenheim is een duurzaam en robuuste boombeugel en wordt geleverd met een coating van de door u gewenste RAL-kleur. De boombeugels zijn thermisch verzinkt en 2-laags gepoedercoat.

In de tabel hiernaast staan enkele standaardmaten. Maatwerk is altijd mogelijk.

41

42

CorTenstaaltoepassingen

CorTenstaal wordt veel door kunstenaars gebruikt en is de nr. 1 onder de weervaste staalsoorten. Door het hoge fosforgehalte vormt zich een goedhechtende, dichte, beschermende roestlaag die verdere corrosie tegengaat. CorTenstaal in het straatbeeld heeft een luxe en warme uitstraling.

Grondkering

Reliëf en niveauverschillen in een tuin of plantsoen geven het geheel een totaal andere dimensie. De harde en taaie staalsoort CorTenstaal is uitermate geschikt zich te weren tegen de optredende gronddruk en biedt tevens een warme en luxe uitstraling.

Het omzetten van de randen verschaft, naast constructieve voordelen, de grondkering een robuuster uiterlijk.

Naast strakke, rechte lijnen kan ook gewerkt worden met ronde, organische vormen. De elementen kunnen gewalst worden in diverse stralen en conform uw ontwerp geplaatst worden.

De grondkering wordt als prefab elementen aangeleverd en op de lokatie met speciaal CorTen lasdraad gemonteerd. Hierdoor wordt een hoogwaardige naadloze afwerking verkregen.

Boomeiland CorTenstaal

Een boomeiland is een object in het straatbeeld dat de aandacht trekt. Door de toepassing van een boomeiland krijgt de openbare ruimte een kwaliteitsimpuls. Afhankelijk van de toepassing kan een boomeiland meerdere functies vervullen; bijvoorbeeld zitelement, plantenbak, verkeerswering en/of -geleiding.

Cortenstalen boomeilanden zijn maatwerk elementen die ter plaatse gelast worden. Hierdoor wordt een hoogwaardige naadloze afwerking verkregen. Cortenstalen boomeilanden kunnen bij nieuw aangeplante bomen aangebracht worden, maar ook bij bestaande bomen.

Alle vormen zijn mogelijk zoals rond, ovaal, vierkant of rechthoekig. Als deze vormen voor uw ontwerp te saai of standaard zijn, behoren organische vormen ook tot de mogelijkheden.

Boomroosters

Boomroosters bieden een esthetisch verantwoorde invulling van de boomspiegel. Boomroosters zijn leverbaar in diverse materialen zoals gietijzer, staal en CorTenstaal. Wij voeren een aantal standaard modellen gietijzeren boomroosters en tevens bieden wij ook maatwerkoplossingen in diverse materialen.

Boomrooster gietijzer

Gietijzeren boomroosters zijn leverbaar in 4 standaard modellen.

• Carré Radial

• Carré Rayon

• Arrondi Radial

• Arrondi Rayon

Het zijn stijlvolle gietijzeren boomroosters in diverse maatvoeringen. Deze roosters zijn standaard uitgerust met een degelijk thermisch verzinkt onderframe en verdragen een wiellast tot 5 ton. De boomroosters zijn bovendien behandeld met een speciale anti-roest Airless epoxylak in de RAL-kleur 9005 (zwart).

Boomrooster gietijzer Carré Radial

43

44

Boomrooster gietijzer Arrondi Rayon

Maatvoering gietijzeren boomroostersCarré Radial / Carré Rayon Arrondi Radial / Arrondi Rayon

Buitenmaat Binnenmaat Buitenmaat Binnenmaat125 x 125 cm ø 60 cm ø 125 cm ø 60 cm150 x 150 cm ø 70 cm ø 150 cm ø 70 cm190 x 190 cm ø 70 cm ø 190 cm ø 70 cm200 x 200 cm ø 70 cm ø 200 cm ø 70 cm230 x 230 cm ø 70 cm ø 230 cm ø 70 cm

Boomrooster gietijzer Carré Rayon Boomrooster gietijzer Arrondi Radial

45

Boomrooster maatwerk gietijzer

Gietijzeren maatwerkboomroosters kunnen wij voor u realiseren conform uw eigen ontwerp.

Gietijzeren boomroosters worden, afhankelijk van het toepassingsgebied, vervaardigd uit grijs gietijzer (wiellast max. 1,5 ton) of nodulair gietijzer (wiellast 5 ton) en worden afgewerkt met zwarte beschermvernis.

Het aantal boomroosters heeft grote invloed op de prijs, daar er een mal gemaakt moet worden. Voor een kleine oplage kunt u wellicht beter een keuze maken uit stalen, CorTenstalen of standaard gietijzeren boomroosters.

Wij denken graag met u mee en we zijn desgewenst bereid vrijblijvend een prijsvoorstel te doen.

Boomrooster maatwerk CorTenstaal

CorTenstaal wordt veel door kunstenaars gebruikt en is de nummer één onder de weervaste staalsoorten. Door het hoge fosforgehalte vormt zich een goedhechtende, dichte, beschermende roestlaag die verdere corrosie tegengaat. CorTenstaal in het straatbeeld heeft een luxe en warme uitstraling.

Braamloos gesneden CorTenstalen boomroosters bieden mogelijkheden voor kleinere series. Deze productiewijze staat garant voor zeer scherp vormgegeven uitsparingen.

De hoeveelheid uitsparingen beïnvloedt in grote mate de kostprijs. Mocht u een beperkt budget hebben, kunt u met een soberder ontwerp invulling geven aan uw project. Ieder ontwerp is dus maatwerk. Al uw ideeën zijn bespreekbaar.

Boomrooster maatwerk Staal

Braamloos gesneden stalen boomroosters zijn te vervaardigen in iedere gewenste vorm, afmeting en kleur. De boomroosters worden thermisch verzinkt en 2-laags gepoedercoat in iedere gewenste RAL-kleur. Op deze manier wordt een strakke invulling van de boomspiegel verkregen

Net als voor CorTenstalen maatwerk boomroosters geldt ook voor stalen boomroosters dat de hoeveel-heid uitsparingen in grote mate de kostprijs beïn-vloedt. Stalen boomroosters lenen zich uitstekend voor toepassing van uw eigen ontwerp.

Boomkorven

In stedelijk gebied zijn bomen extra kwetsbaar voor beschadigingen veroorzaakt door bijvoorbeeld auto’s en geparkeerde fietsen. Bescherming door middel van boomkorven, eventueel in combinatie met boomroosters, is een esthetisch verantwoorde oplossing. Boomkorven zijn er in zeer diverse uitvoering en variërend van klassiek tot strak en modern, in diverse kleuren en maatvoeringen.

Boomkorf type Blink

Deze robuuste, stalen boomkorf is thermisch verzinkt en kan gepoedercoat worden in iedere gewenste RAL-kleur.

De boomkorf wordt bevestigd op een boomrooster met montagebeugels of middels grondankers. Boomkorf type Blink is 180 cm hoog en leverbaar in de volgende maatvoering:

• Boven ø 35 cm, onder 55 x 55 cm

• Boven ø 35 cm, onder 75 x 75 cm

• Boven ø 50 cm, onder 75 x 75 cm

Boomkorf type CorTen Classique

CorTen Classique is een warm en klassiek ogende boomkorf vervaardigd uit CorTen A staal.

De boomkorf wordt bevestigd op een boomrooster met montagebeugels of middels grondankers. Boomkorf type CorTen Classique is 180 cm hoog en leverbaar in de volgende standaardmaatvoering:

• Boven ø 35 cm, onder 55 x 55 cm

• Boven ø 35 cm, onder 75 x 75 cm

• Boven ø 50 cm, onder 75 x 75 cm

Bovendien is variatie in model en maatvorming, ook in kleine series, altijd mogelijk.

Boomkorf type Corbeille

Boomkorf type Corbeille is een stijlvolle, stalen boom-korf die thermisch verzinkt en eventueel gepoeder-coat is. De boomkorf kan op de boomroosters Carré Radial, Carré Rayon, Arrondi Radial en Arrondi Rayon worden bevestigd of eventeel, zonder boomrooster, aan grondankers.

De boomkorf is 180 cm hoog. De diameter varieert van 43 cm (boven), 38 cm, (midden) en 80 cm (onder).

46

Leiconstructies

Lei- en vormbomen passen perfect bij de hedendaagse strakke vormgeving. Zeker als zonnedak boven terras, plein of parkeerplaats, als prachtige groene wand ter accentuering of maskering van bouwkundige elementen, als afscheiding of als ‘haag op poten’ om inkijk te weren.

Om de bomen in de gewenste vorm te leiden is een leiconstructie nodig. Vaak worden de takken horizontaal geleid langs gespannen draden tussen verticale staanders. Om te voorkomen dat de verticale staanders doorbuigen, en de tussenliggende draden slap komen te hangen, worden leiconstructies vaak uitgevoerd met een horizontale bovenligger.

Stedelijk Groen biedt ideeënrijke oplossingen voor elke situatie. Leiconstructies worden op maat in iedere gewenste vorm geleverd. Al uw ideeën, eventueel aangevuld met onze fantasie, zijn bespreekbaar.

Op basis van uw ideeën, uw schetsontwerp en nader overleg doen wij u een voorstel, waarna de leivoorzieningen op ambachtelijke wijze worden vervaardigd.

47

Natuurlijke speelelementenOp een natuurspeelplaats worden natuurlijke elementen gebruikt voor de inrichting van de speelplaats. Bij een natuurlijke speelplaats ligt de nadruk, in tegenstelling tot een traditionele speeltuin, meer op de totale landschappelijke inrichting met daarin natuurlijke elementen. Deze natuurlijke elementen zoals water, zand, aarde, groen, steen en hout op speelplaatsen hebben veel te bieden. Natuurlijke objecten en hindernissen zijn uitdagend en stimuleren kinderen een eigen invulling te geven aan spelen.

Natuurlijk spelenKinderen moeten de kans krijgen uit te groeien tot evenwichtige volwassenen. Behalve cognitieve vaardigheden dienen ook sociale en fysieke vaardigheden te worden ontwikkeld. Juist op de speelplaats wordt op al deze vaardigheden een beroep gedaan. Spelen bevordert interpersoonlijke relaties, zelfregulering en autonomie. Bovendien draagt spelen bij aan toekomstig maatschappelijk succes en het kunnen omgaan met tegenslagen. Met het spelen in een natuurlijke omgeving wordt, in vergelijking met een gestandaardiseerde speelplaats of gymzaal, de grove motoriek veelzijdiger geoefend.

Balanceren op een liggende boomstam, die bij nat weer ook nog eens glad kan worden, vereist een veel zorgvuldigere beheersing van de spieren dan een rechte evenwichtsbalk. Daarbij leren kinderen omgaan met natuurlijke risico’s.Kinderen leren al spelend de natuur in al haar facetten, op een ongedwongen wijze, kennen. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van bomen en struiken tijdens het huttenbouwen of de insecten die wegspringen als dood hout verplaatst wordt. Veel volwassenen beseffen dat door deze spontane belevenissen affiniteit met natuur verkregen zal worden.

48

Klimelementen Wij geven vorm aan uw ideeën en wensen. De ontwerpers van Stedelijk Groen voeden zich met de wensen van opdrachtgever en eventueel betrokken omwonenden, maar hebben ook oog voor de directe omgeving en de aard van de locatie. De klimelementen worden door onze houtbewerkers op ambachtelijke wijze, met oog voor detail en afwerking, vervaardigd. De klimelementen worden

Veilig spelen conform WASSpeeltoestellen bestemd voor de openbare ruimte dienen te voldoen aan het Warenbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS). Onze speeltoestellen worden door TÜV Nederland gekeurd conform de Europese richtlijnen opgenomen in NEN-EN1176-2008.

49

custom made geproduceerd waardoor u niet gebonden hoeft te zijn aan standaard speeltoestellen en modules. Stedelijk Groen levert op maat gemaakt elementen die naadloos aansluiten bij de wensen van de toekomstige gebruikers en de opdrachtgever. Stedelijk Groen is FSC-gecertificeerd en levert derhalve alle houten producten onder de FSC-vlag. FSC staat garant staat voor hout uit goed en duurzaam beheerde bossen.

Natuurlijk spelen:• Natuurlijke speelplaatsen worden ontworpen en aangelegd in harmonie met de omgeving.• Turnkey projecten van Stedelijk Groen bevatten naast ontwerp en realisatie ook communicatie en certificering.• Veiligheid is gewaarborgd door TÜV- gecertificeerde speelelementen.• Er wordt gebruik gemaakt van duurzame producten en FSC-gecertificeerd hout.

EvenwichtsparcoursDoor gebruik te maken van natuurlijke elementen zoals stapstenen, evenwichtsbalken, stammen en stapstammen kan betrekkelijk eenvoudig een uitdagend parcours gecreëerd worden.De natuurlijke materialen zijn in harmonie met iedere omgeving. De toe te passen evenwichtselementen stimuleren de zintuigen en inspireren kinderen hun fantasie te gebruiken in een uitdagende speelomgeving.

SpeelheuvelMet een speelheuvel wordt reliëf in het speelterrein aangebracht waardoor de speelplaats intiemer wordt en tevens een extra speelelement gecreëerd wordt. Een speelheuvel prikkelt de fantasie van kinderen en lokt creativiteit uit. Bovendien kan een speelheuvel voorzien worden van een klimbuis of taludglijbaan, wat de heuvel een extra dimensie geeft.

50

Turnkey projectenHet (her)inrichten van natuurlijke speelplaatsen behelst meer dan alleen levering en plaatsing van speelelementen. In het voortraject verwerken we de wensen van bewoners, gebruikers en opdrachtgevers in onze ontwerpen. Gedurende de uitvoering van het project blijven we in nauw overleg met omwonenden en opdrachtgever. Tenslotte verzorgen wij de certificering van de door ons gecreëerde speelelementen. Hierdoor bent u verzekerd van een veilige speelplaats die ten goede komt aan leefbaarheid in buurt of wijk.

Groene speelplaats met natuurlijk karakterGroen wordt over het algemeen steeds belangrijker gevonden, ook op speelplaatsen. Om van een speelplek een koesterend geheel te maken waar kinderen, jongeren en hun verzorgers graag verblijven en waar voldoende schaduw en beschutting is, kan men niet om een goed uitgedachte beplanting heen.Ook het contact met de natuur verdient aandacht. Natuur, zeker als deze speciaal op spelen is ingericht, vergroot de aantrekkingskracht van de buitenruimte enorm. Zeker voor kinderen die opgroeien in een stedelijke omgeving en in een sociaal milieu waarin uitstapjes naar natuurgebieden niet gangbaar zijn, is het van het grootste belang dagelijks een natuurlijke omgeving te ervarenEen aantal bomen is vaak onmisbaar. Rankende planten over hekken en afscheidingen en struiken kunnen in combinatie met reliëf (heuvels en kuilen) een natuurlijke sfeer creëren. Het is zaak te letten op mogelijke giftigheid en vervelende andere eigenschappen van sommige planten. Niet alle planten zijn even geschikt voor toepassing op speelplaatsen. Door het plaatsen van schutpallisaden op geëigende plekken wordt de beplanting tegen doorloop beschermd en de ontwikkeling van de beplanting gestimuleerd.

SchommelStap in de vliegende schotel en ga op ontdekkingsreis... alleen of met meerdere, het is allebei mogelijk. Een spannende schommel voor kinderen van 3-12 jaar. Tevens uitermate geschikt voor kinderen met een handicap.

WilgentipiEen wilgentipi is een fantasieprikkelend element en biedt op een natuurlijke wijze beschutting, een plek om je te verstoppen of een plek om je even te onttrekken aan de drukte van de speelplaats.Flexibele wilgentenen lenen zich uitstekend voor het maken van een wilgentipi. Ook kunnen tunnels, poorten en scheidingwanden met wilgentenen gecreëerd worden.

51

Onderzoek en advies

GroeiplaatsonderzoekBodem(biologisch) onderzoekBoomveiligheidscontrole (VTA)Nader boomtechnisch onderzoekVerplantbaarheidsonderzoekBoom Effect Analyse (BEA)Bomenwacht (toezicht)AssortimentsadviesProjectbegeleidingBoomtaxatieBestek schrijvenOnderzoek plantparasitaire aaltjes

Projectuitvoering

BodeminjecteringBloembollen planten SpeelplaatsinrichtingBoomverplantingBoomaanplantVellingZomeraanplantGroeiplaatsinrichtingBoomverzorging Grondmengen

Stedelijk Groen bvMeentweg 189756 AN GLIMMEN

+31 (0) 50 402 85 [email protected]

T:W:E: