tämä on rasismia!

of 11 /11
Tämä on rasismia! Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa. Rasismi perustuu ajatukseen, että eri ihmisryhmillä on erilaisia ominaisuuksia, jotka voidaan asettaa arvojärjestykseen. Tänä päivänä rasismi yleisimmin ilmenee ennakkoluuloina ja vihamielisenä käytöksenä maahanmuuttajia ja muita etnisiä ryhmiä kohtaan. Rasismi voi myös vakavasti estää maahanmuuttajien kotoutumisen Suomeen. Syrjintä on ihmisten eriarvoista kohtelua tai torjuntaa tiettyyn ryhmään kuulumisen perusteella. Yhtenä syrjinnän perusteena voi olla rasismi. Rasismi ja syrjintä ovat siis hyvin lähellä toisiaan, vaikka niillä on jonkin verran eri merkitys. Rasismin ja syrjinnän vastaisuus ovat keskeisiä ihmisoikeusperiaatteita, jotka on kirjattu useisiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Suomen perustuslaki kieltää asettamasta ihmisiä eri asemaan mm. alkuperän, kielen tai uskonnon perusteella. Yhdenvertaisuuslaki kieltää mm. etniseen ja kansalliseen alkuperään, kansalaisuuteen, kieleen ja uskontoon – sekä myös vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan, vammaisuuteen ja sukupuoliseen suuntautumiseen - perustuvan syrjinnän. Myös häirintä ja ohje tai käsky syrjiä määritellään laissa kielletyksi syrjinnäksi. Punainen Risti toivoo, että me kaikki uskallamme ottaa kantaa ja vastuuta siitä, että jokainen ihminen kokee olonsa täällä turvalliseksi. Uskalla väittää vastaan, kun kohtaat syrjintää koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa. Näyttelyn kuvat on piirtänyt Suomessa asuva italialainen sarjakuvapiirtäjä Fabrizio Scarpati.

Author: seth

Post on 07-Jan-2016

29 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Tämä on rasismia! Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa. - PowerPoint PPT Presentation

TRANSCRIPT

  • Tm on rasismia!Punainen Risti viett 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista piv yhdess monien muiden jrjestjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.Rasismi perustuu ajatukseen, ett eri ihmisryhmill on erilaisia ominaisuuksia, jotka voidaan asettaa arvojrjestykseen. Tn pivn rasismi yleisimmin ilmenee ennakkoluuloina ja vihamielisen kytksen maahanmuuttajia ja muita etnisi ryhmi kohtaan. Rasismi voi mys vakavasti est maahanmuuttajien kotoutumisen Suomeen.Syrjint on ihmisten eriarvoista kohtelua tai torjuntaa tiettyyn ryhmn kuulumisen perusteella. Yhten syrjinnn perusteena voi olla rasismi. Rasismi ja syrjint ovat siis hyvin lhell toisiaan, vaikka niill on jonkin verran eri merkitys.Rasismin ja syrjinnn vastaisuus ovat keskeisi ihmisoikeusperiaatteita, jotka on kirjattu useisiin kansainvlisiin ihmisoikeussopimuksiin. Suomen perustuslaki kielt asettamasta ihmisi eri asemaan mm. alkupern, kielen tai uskonnon perusteella. Yhdenvertaisuuslaki kielt mm. etniseen ja kansalliseen alkupern, kansalaisuuteen, kieleen ja uskontoon sek mys vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan, vammaisuuteen ja sukupuoliseen suuntautumiseen - perustuvan syrjinnn. Mys hirint ja ohje tai ksky syrji mritelln laissa kielletyksi syrjinnksi.Punainen Risti toivoo, ett me kaikki uskallamme ottaa kantaa ja vastuuta siit, ett jokainen ihminen kokee olonsa tll turvalliseksi. Uskalla vitt vastaan, kun kohtaat syrjint koulussa, typaikalla tai harrastuksissa.Nyttelyn kuvat on piirtnyt Suomessa asuva italialainen sarjakuvapiirtj Fabrizio Scarpati.