temele pentru proiect (1)

Click here to load reader

Post on 24-Dec-2015

36 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

proiect

TRANSCRIPT

MINISTERUL EDUCAIEI AL REPUBLICII MOLDOVA

I. DESCRIEREA AFACERIIDenumirea complet: MOB-INOVATION SRLCaracteristica afacerii: Compania s-a axat iniial pe fabricarea i comercializare de mobilier PAL la comand, ulterior n ncercarea de adaptare la tendinele moderne n materie de mobilier - extinzndu-i gama de produse printr-o ofert atractiv de piese i sisteme de mobilier din lemn masiv i MDF precum i realizarea a unui proiect inovaional ce include schimbarea interface-ului la mobilier cu ajutorul unui computer de bord.Activitatea de baza prevazut de statut: proiectarea i realizarea mobilierului pe comand.

Avnd n vedere specificul organizaiei n cauz una dintre valorile fundamentale care este asumat de ctre ntreprindere este plasarea principiilor designului interior i a mobilierului pe comand la rang de valori fundamentale: estetica produsului, ergonomia proiectului de design interior i n particular al designului de mobilier, respectarea normelor cromaticii etc.

Sediul: Chiinu, str. Gh. Cau 32/13Obiectul principal de activitate:

1. Proiectare , realizare si montaj mobilier la comand;

2. Proiectare , realizare si montaj standuri de expoziie, showroom-uri, magazine;

3. Proiectare amenajri de interior pentru locuine, birouri, spaii comerciale, cafenele, restaurante, hoteluri, baruri etc.

4. Simulri 3D Obiectivele principale ale organizaiei n domeniul calitii sunt:

- s livreze produse i s ofere servicii conform condiiilor specificate, la termenele stabilite, n scopul creterii satisfaciei clienilor;

- s previn neconformitile n toate fazele de realizare a produselor i prestare a serviciilor, ctignd ncrederea clienilor;

- s instruiasc i s motiveze personalul pentru mbuntirea continu a calitii.

Capitalul social: 5400 lei.Fondatorii: ntreprinderea are doi fondatori, cu cota parte 50% (aplicam la programul PARE 1+1)Scopul lucrarii : Realizarea planului de activiti pentru realizarea a trei produse de mobilier in serie mic.II. PLANUL DE MARKETING2.1. Politica de produs

1. Produsele si caracteristicile lor.

ntreprinderea produce mobil pe comand i respectiv, fiecare unitate are costul su specific n funcie de dorinele i necesitile clientului.Politica de prePreul mobilierului pe comand se stabilete n funcie de:

1. materia prim (PAL melaminat i MDF furnir)

2. Mrimea i complexitatea proiectului

3. Dificultile de realizare

4. La sinecostul produsului se adaug coeficientul de 1,8, care reprezint costul final al produsului

n continuare vom reda preurile aproximative pentru principalele produse realizate de intreprindere.

n/oDenumirea produsuluiCostul de pret,lei /buc.

mediuPretul de vnzare, lei/buc.

Mediu (30%)Prognoza vnzrilor, buc./an

sufragerii, 2000026000

dormitoare,2000026000

biblioteci,5000-100006500-13000

camere pentru copii si tineret,10000-2000013000-26000

bucatarii,10000-4000013000-52000

grupe de colt,2000-50002600-6500

mic mobilier (comode, mese, masute, noptiere, taburete, garderobe, cuiere), 1000-50001300-6500

mobilier de birou3000-100003900-13000

Pentru intreprinderea dat nu este posibil de prevzut o prognoz detaliat a produselor, deoarece specificul este mobila la comand i activitatea depinde n mare msur de comenzile preluate. Politica de plasare.n prezent, oferta noastr de produse cuprinde peste 50 de sisteme de mobilier pe comand pentru cas i oficii, ns compania i propune ca ntr-un termen de un an s i extind gama de produse cu sisteme de mobilier standar pentru living, buctrie i alte piese de mobilier independente.

Planificarea produciei realizeaz programele de fabricaie lunare pe baza contractelor ferme existente ct i a cerinelor de piaa. Programele lunare de producie se intocmesc pe baza unui program financiar al societaii ,ct i pe baza unui program de livrari care se ntocmete de ctre biroul contabilitate, respectiv de biroul desfacere.

Aceste programe se pot completa de biroul productie funcie de fora de munc existent i de producia neterminat(inventariat la fiecare sfrit de lun).

Cu acest program lunar de fabricaie, se consult nomenclatorul de comenzi interne lansate i se lanseaza comenzi n continuare. Acestea se nscriu n registrul de comenzi.

Pentru fiecare comand nou lansat se ntocmesc fie limit de consum,funcie de care se distribuie materialele necesare atelierelor de producie pe baz de bon de consum.

Politica de promovareDesignul modern, funcionalitatea, fiabilitatea i calitatea materialelor i a accesoriilor utilizate sunt argumente n stabilirea unui raport atractiv pre/calitate.

Serviciile oferite cumprtorilor includ: Consultan n alegerea mobilei - clienii beneficiaz de consultan gratuit pentru alegerea mobilierului, dimensiunilor, culorilor.

Clientul trebuie s ofere posibilitatea de a i se lua dimensiunile camerei/spaiului i s se pronune cam ce i-ar dori, urmnd a fi ndrumat spre un mobilier care s-i satisfac gusturile.

Dimensiunea camerei/spaiului este foarte important n alegerea articolelor de mobilier, att a configuraiei, ct i a culorilor, dar cel mai important pentru a asigura ergonomia.

Transport gratuit i livrare rapid - MOBILIER.COM asigur clienilor transportul mobilierului. Clienii economisc astfel timp i au certitudinea c produsele le vor fi livrate aa cum le-au vzut n magazin, fr a se deteriora n timpul transportului. Mobila este livrat n cel mai scurt timp i fr costuri suplimentare.

Montajulgratuit al mobilierului Clienii nu au nevoie de chei, ustensile, hri de montaj, instruciuni, prospecte. Personalul MOBILIER.COM monteaz rapid mobilierul la domiciliul clientului, fr a percepe tarife suplimentare.

1. Principala idee de comunicare i atragerea potenialelor clieni este calitatea desvrit a proiectrii i instalrii mobilierului pe comand, astfel ideea de baz fiind: un client satisfcut este o reclam pozitiv i de durat.

2. Locul desfurrii a publicitii: publicitatea n mare parte se face prin intermediul clienilor i a posibilitilor oferite de site-ul companiei: www.mobilier.com.mdIII. PLANUL OPERAIONAL

1. Studiul de pia (potenialii clieni, vrsta lor, genul i factorul psihologic, locul stabilii afacerii,)

Aceeasi societate se poate adresa mai multor tipuri de piete simultan.

Figura 3.1 Tipologia clientilor intreprinderiiAlctuiesc cercul firmelor, instituiilor i al persoanelor individuale crora le sunt adresate bunurile (serviciile) ntreprinderii.

MOBILIER.COM i-a clasificat clienii n dou segmente, dup importan:

1. clieni speciali- strategici caracterizai prin volum mare de vnzri, numr mare de consumatori care ii viziteaz, cei care pot promova mai uor imaginea firmei.

2. clieni individuali- caracterizai printr-un volum mai mic de vnzri dect cei din primul caz, structurai pe canale comerciale n funcie de categoria de consumatori pe care i au. n acest caz, clienii sunt reprezentai de magazinele distribuitorilor specializai i reeaua proprie de distribuie.

Activitatea de comunicare a firmei MOBILIER.COM, ca proces continuu, const n transmiterea i schimbul de informaii; scopul comunicarii este de a obine efecte favorabile n reprezentarea clienilor despre activitatea firmei, de a facilita i diversifica accesul acestora la produsele si serviciile sale.

2. Analiza concurenei (cine sunt concurenii, ce segment de pia ocup, gama lor a produselor, preurile lor, succesul lor)

Concurena este deosebit de bine reprezentat. n ultimul timp prelucrarea PAL-melaminatului a reprezentat o ndeletnicire de baz a moldovenilor cu iniiativ de afaceri, din cauza prbuirii sistemului de producie a mobilei standardizate. Mobila de tip sovietic fr aspect estetic, masiv i incomod nu mai este demult n preferinele moldovenilor, astfel foarte multe ntreprinderi au acaparat aceast pia, care rmne afi una constant i datort locuinelor mici i neeficiente din perioad sovietic.

Cea mai mare concuren ns pentru intreprinderea noastr este totui din partea micilor intreprinztori din domeniu mobilei la comand fr statut de persoan juridic.

n continuare vom prezenta o parte din firmele concurente:

AVANTAJ-AV S.A. mun. Chisinau, str. M.Kogalniceanu, 47, www.avantaj.md

CONFORT S.R.L., F.P.C. mun. Chisinau, str. Mesager, 19, www.confort.md

SUPRATEN S.A., mun. Chisinau, str. Petricani, 84, www.supraten.md

MORELLO MOBILA S.R.L., I.M., mun. Chisinau, str. Mesterul Manole, 5, www.morellomobila.md

PANMOBILI S.R.L.,mun. Chisinau, str. Ioana Radu, 29, www.panmobili.com

TRABECO-DESIGN S.R.L., mun. Chisinau, bd. Dacia, 38/7, www.trabeco.md

ANTURAJ, Salon de mobila / MOBIGRUP ANTURAJ S.R.L., mun. Chisinau, Calea Iesilor, 8, www.anturaj.md

FORT S.R.L., mun. Chisinau, str. Mesterul Manole, 5/2, www.fort.md

IDEALMOB S.R.L., mun. Chisinau, bd. Grigore Vieru, 16, www.idealmob.md

MOBILATA / Grupul de companii ARHICONI, mun. Chisinau, str. Miron Costin, 17/2 et.5, of. 555, www.mobilata.md

NUMINA S.R.L., F.P.C., mun. Chisinau, str. N.Zelinski, 11, www.numina.md

SUS S.R.L., mun. Chisinau, str. M-t Dosoftei, 118, www.sus.md

ACDIZA S.R.L., mun. Tiraspol, str-la Sucleia, 23

3. FurnizoriiPrincipala materie prim utilizat in vederea realizrii mobilierului este PAL melaminatul i MDF furnir. In vederea procurrii acestuia i a celorlaltor accesorii necesare, intreprinderea

va apela in continuare la furnizorii tradiionali. Periodicitatea aprovizionrii cu materii prime va fi lunar.

Principalii furnizori sunt aceia ce au la vnzare plci de PAL melaminat i MDF pregatit pentru a fi transformat in mobilier.

SC MOBILIER.COM SRL detine contracte privind aprovizionarea cu materii prime necesare procesului produciei cu o serie de societati dupa cum urmeaz:

NUMINA S.A. Prezinta producie de rame din aluminiu pentru ui de mobilier i de ui glisante incadrate, precum i o gama variata de profile: late sau inguste, cu finisaj de aluminiu anodizat, inox sau colorate (alb, negru, alted nuane de PAL).

ARABESQUE. Pune la dispozitia specialistilor un portofoliu complet de materiale pentru construcii, finisaje i amenajri (peste 30,000 repere), de la materiale grele (blocuri pentru zidarie, produse metalurgice, betoniere, etc.), sisteme pentru acoperisuri (hidroizolatii, tigl ceramica de beton i metalica, sindrila bituminoas, placi ondulate, policarbonat, etc), produse pentru amenajari interioare (vopsele, gleturi, adezivi, chituri, sisteme de gips carton, termoizolatii, tavane casetate, parchet, lambriuri, ui, etc.), instalatii sanitare i termice, echipamente electrice, corpuri de iluminat, pana la materii prime pentru mobilier (PAL, feronerie, blaturi de masa i bucatarie).

VENY HIGH-GLOSS MDF. Usi (fronturi) pentru mobilier din lemn masiv: Ui (fronturi) pentru mobilier din MDF infoliat; Ui (fronturi) din MDF vopsit luciu inalt sau mat; Ui culisante pentru dressing din toate materialele din portofoliu; Ui (rame) din profile de aluminiu; Ui de tip rulou, polite luminoase, picioare mobilier dimensiuni diverse.

KRONOSPAN: Ofera o gama de produse pe baza de lemn constant diversificata: PAL melaminat, PAL simplu, MDF simplu, MDF melaminat, HDF, parchet laminat, lambriuri, OSB, blaturi de bucatarie, glafuri pentru ferestre, plinte i accesorii.

DRAGOS SRL: Este in momentul actual una dintre primele companii ce comercializeaz materiale pentru industria de mobila: PAL; Blat de lucru; PFL; Fronturi ui; ABS; Folie cant; PVC.4. Operaiuni

Atelierulul de lucru al intreprinderii este structurat pe dou fluxurii tehnologice: flux tehnologic pentru fabricarea mobilierului de corp; flux tehnologic pentru fabricarea mobilierului pe comand.Acest flux este structurat pe mai multe compartimente:

1 compartimentul de materii prime i materiale;

2 compartimentul de accesorii pentru mobilierul corp, i pe comand;

3 compartimentul de prelucrare a PAL melaminat, Mdf-ului i blaturilor;

4 compartimentul de prelucrrii prin frezare, gurire;

5 compartimentul de lefuire;

6 compartimentul de aplicarare folie;

7 compartimentul de finisare;

8 compartimentul de montaj;

9 compartimentul de ambalare

Suprafaa total a incintei conform planului general existent este de 124,6 mp. Suprafaa de producie totalizeaz 84 mp i sunt amenajate corespunztor profilului de activitate. Societatea este dotat cu construcii i instalaii necesare asigurrii produciei ( energie termic, reea de distribuie a energiei electrice , ap i canalizare ). Personalul

Specificaie Numr n anul

2015 2016 20172018

Total personal7677

Din care:

Muncitori direct productivi3233

Maitrii1111

Total personal cu studii superioare3445

-designer1111

-contabil1111

Programator IT1223

Personal indirect productiv1111

Analiza resurselor umane conduce la urmtoarele concluzii:

-fluctuaia mic a totalului de personal.

Evoluia numeric are numai explicaii naturale: -specificul de activitate al intreprinderii (mobila pe comand).

-activitatea sezonier.

1. Schema scriptic a personalului

n vederea stabilirii drepturilor ce decurg din contractul individual de munc, salariaii de la S.C.MOBILIER.COM SRL sunt clasificai n funcie de natura activitii i specificul postului astfel:

A)Muncitorii: i)necalificai; ii)calificai.

B)Funcii de conducere i execuie: i)Funcie de execuie( a) cu pregtire liceal sau postliceal; b)maitri; c)cu pregtire superioar de subinginer i altele similare; d)cu pregtire superioar) ii)Funcie de conducere a compartimentelor funcionale de producie,cercetare,proiectare i altele similare(efii de serviciu,birou,secie,laborator etc.) (Anexa 3).

2. Regimul de lucru

Specificul organizaiei ine de fabricarea i proiectarea mobilei pe comand, respectiv regimul de lucru este n funcie de specificul comenzii:

Proiectarea 3D -designer;

Proiectarea tehnologic: detalierea produsului designer, tehnician;

Procurarea materiei prime i a furniturii designer, tehnician. Tierea materiei prime (PAL, MDF) tehnician, muncitor. Prelucrarea materie prime: aplicarea kantului ABS i alte operaiuni specifice tehnician, muncitor;

Strngerea corpurilor de mobil tehnician, muncitor Deplsarea corpurilor la instalare designer, tehnican, muncitor Instalarea mobilierului la client tehnician, muncitorRegimul de lucru este flexibil, ns n mare parte se respect normele de munc pe criteriul: Zile de munc/ zile de odihn

Orele de munc pe zi, n perioada de proiectare i confecionare nu depesc 10 ore.

3. Remunerarea personaluluiRemunerarea personalului se efectueaz n funcie de calificare i implicarea n procesele de proiectare i fabricare.

Pe sistem de salariu fix sunt: contabilul, designerul i tehnicianul.Pe sistem de plat pe m2 de mobilier confecionat se afl: tehnicianul i tmplarii, care se achit cu media de 70 lei pentru m2. innd seama de utilajul conductor al fiecrui atelier, precum i de norma orar consumat pentru produsele etalon capacitatea de producie anual este:

Denumirea atelieruluiProdusul etalon Norma de timp ptr.utilaj conductor Capacitateanual de produseunitate produs/comand

At.1 Mobil corpMas pliant 0,0943 ore/buc. 85 buc/an

At.2 Mobilier la comandDormitor 0,3997 ore/buc. 20 buc/an

Pentru estimarea capacitilor de producie anuale s-a inut seama de urmtoarele aspecte existente:

- regimul de lucru actual 1sch. /zi

- zile de repaus 104 zile /an

- zile de srbtori legale 6 zile/an

Timpul disponibil de lucru rezultat este de 238 zile/an.

Capacitatea actual este:

Atelierul

(grupa de mobilier) Produsul UMCapacitatea anual

Atelier1 (Mobil corp)Mas pliantBuc/an 202

Atelier2 (Mobil tapiat)DormitorBuc/an 47

IV. FONDURILE FIXE ALE NTREPRINDERII.Evoluia patrimoniului n perioada 1.01 - 30.05 /2015Nr.crt

Specificare Sold la 31.12.2015lei Sold la 30.11.2015leiCretereDescreterelei

1Imobilizri corporale i necorp. 17132,5 18674,4 1541,9

2Stocuri 4801,1 5824,5 1023,4

3Creane 3122,2 3878 755,8

4Total activ 25709,1 29118,4 3409,3

5Capitalul propiu 15274,4 15779,7 505,3

6Datorii financiare 1637,4 1351,8 -285,6

7Datorii nefinanciare 8283,5 11546,2 3262,7

8Total pasiv 25709,1 29118,4 3409,3

Fa de nceputul anului activele au crescut cu 3409,3 lei , aceast cretere a avut loc pe seama creterii capitalului propiu cu 505,3 lei i pe seama creteriidatoriilor nefinanciare care au dus la o diminuare a mprumutului bancar cu 285,6 lei, ceea ce este benefic pentru societate, realizndu-se economii la cheltuielile financiare. Datorit acestei finanri prin participaie , s-a reuit s se realizeze un volum de investiii n sum de 1795,7 lei , dar n acelai timp s-a reuit s se realizeze i o cretere a activitii de exploatare , concretizat prin creterea cifrei de afaceri, care fa de aceeai perioad a anului trecut reprezint 179%.Instrumentarul de lucru luat n chirie pentru prelucrarea i asamblarea mobilierului pe comand:

Instrumente de lucruNumr bucti

Masina de slefuit canturi2

Presa pentru furnir, cu agent termic1

CNC pentru panouri si elemente masive

1

Exhaustor5

Circular Panhans1

Monitouri de bord

V. CHELTUIELILE NTREPRINDERIICostul produselor finite se determina prin insumarea consumurilor directe de material, consumurilor privind retribuirea muncii a muncitorilor din sectiile de productie si consumurilor indirecte de productie repartizate.Evidenta consumurilor se tine pe fiecare comanda in parte , intru-cat punctul de plecare in vederea lansarii in productie a modelului elaborate este pe comanda de productie.Evoluia consumurilor de materii primeSpecificaie UM2010201120122013

PALm2126416051005993

Placajm29731080715767

Panelm275785359

PFLm2224487256174

MDF Furnirm27901715902613

Se remarc o scdere accentuat a materiilor prime n anul 2013 fa de 2012, urmare a reducerii produciei de birouri i mic mobilier unde consumul de, PAL, MDF furnir este mare.

Costurile generale de administraie i cheltuielile de desfacere sunt n general excluse din costul de producie n afar de cazul cnd condiiile specifice de exploatare justific luarea lor n consideraie. Dac la costul de producie se adaug cheltuielile generale de administraie i cheltuielile de desfacere rezult costul complet al produselor.Dac cheltuielile generale de administraie se includ n costul de producie, repartizarea lor n costul fiecrui produs se face similar cu costurile indirecte de producie. Acestea fiind generate de activitatea de conducere i administrare a acesteia se repartizeaz asupra produselor fabricate (terminate i neterminate).Din punct de vedere valoric, producia n curs de execuie cuprinde consumul de materii prime, materiale n curs de prelucrare, manopera ocazionat de operaiile de prelucrare pn la stadiul respectiv i din costurile indirecte ale secie.

Pentru exemplificarea modului de derulare a nregistrrilor contabile privind contabilitatea de gestiune a costurilor pe comenzi de fabricaie voi prezenta urmtorul exemplu:

n luna octombrie anul curent (2013) s-au lansat n fabricaie trei comenzi i anume:

- Comanda interna de fabricate I pentru Dulap cu doua usi , model 0516 L, 50 buc. dimensiuni 130x80 cod FGTA 130X80 (I)

- Comanda interna de fabricatie II pentru Bufet, model 0244 D, 20 buc.dimensiuni 180x80, cod U 180x80 (II)

- Comanda interna de fabricatie III pentru Birou model 0543 C, 15 buc. dimensiuni 90x150, cod FGTL 90X150 (III)

Consumurile directe de materii prime, materiale i manoper aferente celor trei comenzi interne de fabricaie sunt centralizate n tabelul urmtor:

Centralizarea consumurilor directe de materii prime, materiale i manoper

Comanda intern nr.Explicaii asupra consumurilor directeDocumentulValoarea

lei

1Materii primeBonul de consum nr. 15 395

Materiale consumabileBonul de consum nr. 41 500

ManoperStatul de plat al salariilor1 550

COMANDA I8 445

2Materii primeBonul de consum nr. 23 865

Materiale consumabileBonul de consum nr. 5650

ManoperStatul de plat al salariilor1 000

COMANDA II5 515

3Materii primeBonul de consum nr. 3876

Materiale consumabileBonul de consum nr. 6300

ManoperStatul de plat a salariilor780

COMANDA III1 956

Atelierul de tmplrie unde se execut produsele lansate pe cele trei comenzi interne de fabricaie se va nota cu A. Pe lng acest centru de cheltuieli ntreprinderea mai are un atelier mecanic de ntreinere, care se va nota cu B i un sector al administraiei generale a atelierului de tmplrie, notat cu C.

Consumurile de materiale consumabile i materiale de natura obiectelor de inventar aferente centrelor de cheltuieli B i C, conform documentelor justificative (bonuri de consum), sunt prezentate centralizat n tabelul urmtor

Centralizatorul consumurilor de materiale consumabile i materiale de natura obiectelor de inventar

Centrul de cheltuieliExplicaii asupra consumurilor materialeDocumentulValoarea

(n lei)

BMateriale consumabileBonul de consum nr. 72 500

Materiale de natura obiectelor de inventarBonul de consum nr. 94 800

CMateriale consumabileBonul de consum nr. 83 000

Materiale de natura obiectelor de inventarBonul de consum nr. 105 600

Consumul de energie electric, conform facturii nr. 15987569 n valoare de 1 500 lei se repartizeaz asupra celor trei centre de cheltuieli pe baza urmtorilor coeficieni: pentru centrul A = 0,86; pentru centrul B = 0,11 i pentru centrul C= 0,03. Conform acestor coeficieni (stabilii pe baza unor calcule tehnice), repartizarea cheltuielilor cu energia electric pe cele trei centre de cheltuieli se face astfel:

pentru centrul A = 0,86 x 1 500 lei = 1 290 lei;

pentru centrul B = 0,11 x 1 500 lei = 165 lei;

pentru centrul C = 0,03 x 1 500 lei = 45 lei.

Convorbirile telefonice, conform facturii de telefon, sunt n sum de 280 lei.

Cheltuielile cu reclama i publicitatea reprezint 500 lei.

Cheltuielile de protocol efectuate n cursul lunii curente sunt n sum de 900 lei.

Cheltuielile cu amortizarea, conform planului de amortizare, sunt repartizate pe centrele de cheltuieli A i C, deoarece centrul B nu are imobilizri, astfel :

pentru centrul A = 3 000 lei;

pentru centrul C = 2 500 lei;

Total

= 5 500 lei.

Cheltuielile cu salariile aferente lunii curente, conform statelor de plat, pentru centrele de cheltuieli B i C sunt de 5460 Lei

Cheltuielile cu combustibilul (conform centralizatorului bonurilor fiscale) sunt de 1 500 lei.

Cheltuielile cu chiriile pltite pentru spaiile i utilajele nchiriate sunt n sum de 900 lei.

Cheltuielile cu comisioanele bancare, conform extraselor de cont aferente operaiunilor bancare desfurate de ctre ntreprindere, sunt de 185 lei.

Se recepioneaz produsele finite obinute pe cele trei comenzi interne de fabricaie, conform centralizatorului prezentat n tabelul urmtor

Centralizatorul notelor de predare a produselor finite

Nr. notei de predareDenumirea produsuluiCant.

(buc.)Pre unitar

(lei/buc.)Valoare

(lei)

NP nr. 1FGTA 130x804036014 400

NP nr. 2U 180x802060012 000

NP nr. 3FGTL 90x150153204 800

Total31 200

Asupra celorlalte locuri de cheltuieli se va face utiliznd ca i cheie de repartizare numrul de ore prestat pentru fiecare secie n parte.

Numrul total de ore prestate de ctre atelierul de ntreinere i reparaii n cursul lunii este de 250 ore, iar costurile totale ale acestui atelier sunt de 1 195 lei, aa cum rezult din rulajul debitor al contului 922 Cheltuielile activitilor auxiliare.

Costul mediu al unei ore de lucru se determin raportnd costurile totale la numrul de ore prestate, adic:

1 195 lei : 250 ore = 4,78 lei/or.

Conform Centralizatorului situaiei lunare a prestaiilor efectuate de ctre atelierul de ntreinere i reparaii i a costului mediu al unei ore de lucru se determin cheltuielile repartizate celorlalte locuri de cheltuieli. Aceste calcule sunt prezentate n tabelul urmator:

Centralizatorul repartizrii cheltuielilor seciei auxiliare

Sectorul de cheltuieliNr. de ore prestateTariful orar (lei/or)Cheltuieli repartizate (lei)

Sectorul A2401 147

Sectorul C1048

Total2504,781 195

Repartizarea cheltuielilor indirecte de producie Asupra celor trei comenzi interne de fabricaie. Pentru alegerea cheii (bazei) de repartizare se analizeaz structura cheltuielilor nregistrate a cheltuielilor directe de producie. Se observ c ponderea majoritar o constituie cheltuielile cu materiile prime, adic:

(10 136 : 16 258) x 100 = 69,87%.

Calculul coeficientului de repartizare (Kr) se face cu relaia urmtoare:

Kr = (Total cheltuieli indirecte : Total cheltuieli cu materia prim) x 100 =

[(3 218 + 1 147 ): 10 136] x 100 = 43,0767%.

Determinarea cotei de cheltuieli indirecte repartizat asupra fiecrei comenzi interne de fabricaie este prezentat sintetic n tabelul urmator

Centralizatorul repartizrii cheltuielilor indirecte

Nr. comenzii interneCheltuieli directe cu materiile prime

(lei)Coeficientul de repartizare (Kr)

(%)Cheltuieli indirecte repartizate

(lei)

15 3952 323

23 8651 664

3876377

Total10 13643 ,07674 366

Repartizarea cheltuielilor generale de administraie

Asupra celor trei comenzi interne de fabricaie.

- cheltuieli directe total:

16 258

- cheltuieli indirecte de producie repartizate: 4 366

Total:20 624

Coeficientul de repartizare (Kr) se determin cu relaia:

Kr = (Cheltuieli generale de administraie : Total cost de secie) x 100 =

[(7 781 + 477) : 20 624] x 100 = 37,9616%.

Determinarea cotei de cheltuieli generale de administraie repartizat asupra fiecrei comenzi interne de fabricaie este prezentat sintetic n tabelul urmator

Centralizatorul repartizrii cheltuielilor generale de administraie

Nr. comenzii interneTotal cost de secie

(lei)Coeficientul de repartizare (Kr)

(%)Cheltuieli generale repartizate

(lei)

110 8644 124

27 4322 821

32 327883

Total20 62437,96167 828

Dup efectuarea acestor nregistrri, sunt transferate toate costurile aferente produciei finite fabricate n cursul lunii curente, defalcate pe analiticele corespunztoare celor trei comenzi interne.

Raportnd aceste costuri la cantitatea de produse obinut pe fiecare comand intern se obine costul unitar efectiv, astfel:

pentru comanda intern nr. 1, costul unitar efectiv al celor 40 de dulapuri cu doua usi, dimensiuni 130 x 80, cod FGTA 130x80, se determin astfel:

12 980 lei : 40 buc. = 324 lei/buc.;

pentru comanda intern de fabricaie numrul 2, costul unitar efectiv al celor 20 de buc. bufet, dimensiuni 180 x 80, cod U 180x80, se determin astfel:

10 254 lei : 20 buc. = 512 lei/buc.;

pentru comanda intern de fabricaie numrul 3, costul unitar efectiv al celor 15 de buc. de birou, dimensiuni 90 x 150, cod FGTL 90x150, se determin astfel:

3 211 lei : 15 buc. = 214 lei/buc.

VI. PROFITUL I RENTABILITATEA NTREPRINDERIIAnaliza indicatorilor de performan financiar i a echilibrului financiar, comparativ cu cei realizai la 31.12.2013Nr.

Crt. Denumirea indicatorului Realizat la Realizat la Creteri/

31.12.201230.11.2013 Descreteri

1Lichiditate general0,90,83-0,07

2Solvabilitatea patrimonial(%)61,455,7-5,7

3Rentabilitatea economic(%)-2,510,312,8

4Rentabilitatea financiar(%)-7,73,411,1

5Gradul de ndatorare0,370,430,06

6Capacitatea de producie-lei-196,2880,91077,1

Dac din punct de vedere economic unitatea i-a mbuntit performanele rentabilitatea economic din activitatea de exploatare a crescut fa de nceputul anului cu 12,8%, din punct de vedere financiar, nu este echilibrat nc aceasta denotnd c societatea are n continuarie nevoie de finanare extern , necesarul de finaare a exploatrii este de 1833,3 lei, chiar n condiiile scderii deficitului de trezorerie fa de nceputul anului cu 955,2 lei, prin crearea de fonduri propii la nivelul aceleai sume. Conducerea societii a fost prudent neapelnd la credite pentru a menine costurile surselor mprumutate la un nivel sczut, axndu-se mai mult pe sursele nepurttoare de cheltuieli.

n condiiile meninerii aceluiai ritm de cretere a indicatorilor economici, n perioada urmtoare se va realiza i echilibrarea financiar prin asigurarea fondurilor propii de finanare a activitii de exploatare.

CONCLUZII

Concluzie. Din analiza modului de planificare i lansare a produciei s-au constatat urmtoarele deficiene:

-nu exist programe de producie anuale;

-superficial ncrcare a capacitii de producie;

-aprovizionare superficial i n salturi cu materii prime i materiale necesare produciei;

-programele de fabricaie lunare acoper n detaliu o perioad de maximum 30 zile-cauza o constituie lipsa comenzilor ferme de anvergur pe termen lung;

-programele de pregtire a produciei sunt corelate cu programele atelierelor;

-exist grafice lunare pentru urmrirea realizrilor din programul de fabricaie operate zilnic;

-exista fie limit operate zilnic pentru consumul de comenzi;

-exist registru de eviden a comenzilor lansate i ciet de eviden a comenzilor lansate pe ateliere.

Solutii. Faa de acestea se impun urmtoarele: ncrcarea la maximum a capacitii utilajelor; determinarea capacitii maxime reale de producie trebuie s in cont de timpul afectat ntreruperilor datorate reparaiilor planificate i accidentale, de timpul afectat dotrii SDV-ului pe produs,de timpul destinat manipulrilor executate de deservani,de locurile nguste i strangulrile n procesul de producie i de alte cauze ntmpltoare(ntreruperi de curent,lips de materii prime,etc.).

Comenzile s fie nsoite de planificarea pe ateliere sau tipuri de operaii ale semifabricatelor n corelaie cu termenul final.

Clasificarea mobilierului SC MOBILIER.COM SRLOrganigrama Societii MOBILIER.COM S.RL.

NTREPRINDEREA

Consumatori

Utilizatori industriali

Comerciani

Instituii

Piee

guvernamentale

Piee

internaionale

Mobila la comanda

Mobila casa

Mobila

Mobila dormitor

Mobila bucatarie

Dressing

Camera copii

Mobila hol

Mobila living/biblioteci

Mobila baie

Usi glisante

Scaune si mese

Mobilier birou

Mobila receptie

Mobilier gradinite, scoli

Mobilier magazine, spatii comerciale

Mobilier farmaceutic

Mobila pensiune, hotel

Proiecte 3D

PAGE 3