vier jaar na introductie is windows 7 het meest gebruikte platform

of 4 /4
Windows 7 meest gebruikte platform 26 Oktober 2012 was de officiële introductie van Windows 8, het meest recente besturingssysteem van Microsoft gericht op eindgebruikers hardware. Kort na de introductie gaf Steve Ballmer al aan, zonder concrete aantallen te noemen, dat de vraag naar Windows 8 in de eerste dagen na de lancering groter was dan na de lancering van Windows 7. De vraag hoe succesvol Windows 8 zal worden in de zakelijke markt kan misschien pas over enkele jaren definitief worden beantwoord. Veel organisaties kijken lange tijd de kat uit de boom en wachten soms jaren voordat men grote groepen gebruikers migreert naar een nieuw platform. Dit wordt geïllustreerd in het gebruik van Windows 7, Vista en Windows XP. Op basis van meer dan 2.900 interviews die Computer Profile de afgelopen 6 maanden voerde met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, blijkt dat nog altijd 64 procent van deze locaties gebruik maakt van systemen die draaien op Windows XP. Nu de end of life deadline voor XP nadert (april 2014) hebben veel Nederlandse organisaties nog een grote migratie stap te zetten. Analytics paper – 2013 – November – Windows

Upload: computer-profile

Post on 14-Dec-2014

188 views

Category:

Technology


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

26 Oktober 2012 was de officiële introductie van Windows 8, het meest recente besturingssysteem van Microsoft gericht op eindgebruikers hardware. Kort na de introductie gaf Steve Ballmer al aan, zonder concrete aantallen te noemen, dat de vraag naar Windows 8 in de eerste dagen na de lancering groter was dan na de lancering van Windows 7. De vraag hoe succesvol Windows 8 zal worden in de zakelijke markt kan misschien pas over enkele jaren definitief worden beantwoord. Veel organisaties kijken lange tijd de kat uit de boom en wachten soms jaren voordat men grote groepen gebruikers migreert naar een nieuw platform. Dit wordt geïllustreerd in het gebruik van Windows 7, Vista en Windows XP. Op basis van meer dan 2.900 interviews die Computer Profile de afgelopen 6 maanden voerde met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, blijkt dat nog altijd 64 procent van deze locaties gebruik maakt van systemen die draaien op Windows XP. Nu de end of life deadline voor XP nadert (april 2014) hebben veel Nederlandse organisaties nog een grote migratie stap te zetten. Vier jaar na de introductie is Windows 7 het meest gebruikte platform geworden. 83 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen werkt met deze variant. Windows Vista heeft nooit een respectabel markaandeel gehad in de Nederlandse zakelijke markt. In 2010 gaf 10 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers aan te werken met Vista, een jaar later was dat nog 8 procent, terwijl op dit moment slechts 3 procent van de locaties aangeeft dat er systemen zijn uitgerust met Windows Vista. Het grootste besturingssysteem van de afgelopen jaren is zonder twijfel Windows XP. Hoewel het systeem al geïntroduceerd is in 2001 geven nog altijd ruim 6 op 10 bedrijfsvestigingen aan dat men gebruik maakt van desktops of laptops die hierop draaien. Het verval dat XP vertoont is voor het belangrijkste deel toe te schrijven aan de segmenten in de publieke sector. Vooral de overheid lijkt nu definitief over te stappen op het Windows 7 platform. De commerciële sector heeft de hoogste acceptatiegraad voor Windows 8 bij locaties uit de IT, Telecom en Utilities sector. Ook de segmenten Zorg en Educatie uit de publieke sector hebben een voortrekkersrol als het gaat om migratie naar Windows 8. Een jaar na de introductie van dit nieuwe platform is te zien dat het bij 6 procent van alle geïnterviewde bedrijfsvestigingen met meer dan 50 werknemers in gebruik is.

TRANSCRIPT

Page 1: Vier jaar na introductie is Windows 7 het meest gebruikte platform

Windows 7 meest gebruikte platform

26 Oktober 2012 was de officiële introductie van Windows 8, het meest recente besturingssysteem van Microsoft gericht op eindgebruikers hardware. Kort na de introductie gaf Steve Ballmer al aan, zonder concrete aantallen te noemen, dat de vraag naar Windows 8 in de eerste dagen na de lancering groter was dan na de lancering van Windows 7. De vraag hoe succesvol Windows 8 zal worden in de zakelijke markt kan misschien pas over enkele jaren definitief worden beantwoord. Veel organisaties kijken lange tijd de kat uit de boom en wachten soms jaren voordat men grote groepen gebruikers migreert naar een nieuw platform. Dit wordt geïllustreerd in het gebruik van Windows 7, Vista en Windows XP. Op basis van meer dan 2.900 interviews die Computer Profile de afgelopen 6 maanden voerde met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, blijkt dat nog altijd 64 procent van deze locaties gebruik maakt van systemen die draaien op Windows XP. Nu de end of life deadline voor XP nadert (april 2014) hebben veel Nederlandse organisaties nog een grote migratie stap te zetten.

Analytics paper – 2013 – November – Windows

Page 2: Vier jaar na introductie is Windows 7 het meest gebruikte platform

Vier jaar na de introductie is Windows 7 het meest gebruikte platform geworden. 83 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen werkt met deze variant. Windows Vista heeft nooit een respectabel markaandeel gehad in de Nederlandse zakelijke markt. In 2010 gaf 10 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers aan te werken met Vista, een jaar later was dat nog 8 procent, terwijl op dit moment slechts 3 procent van de locaties aangeeft dat er systemen zijn uitgerust met Windows Vista.

Het grootste besturingssysteem van de afgelopen jaren is zonder twijfel Windows XP. Hoewel het systeem al geïntroduceerd is in 2001 geven nog altijd ruim 6 op 10 bedrijfsvestigingen aan dat men gebruik maakt van desktops of laptops die hierop draaien. Het verval dat XP vertoont is voor het belangrijkste deel toe te schrijven aan de segmenten in de publieke sector. Vooral de overheid lijkt nu definitief over te stappen op het Windows 7 platform.

De commerciële sector heeft de hoogste acceptatiegraad voor Windows 8 bij locaties uit de IT, Telecom en Utilities sector. Ook de segmenten Zorg en Educatie uit de publieke sector hebben een voortrekkersrol als het gaat om migratie naar Windows 8. Een jaar na de introductie van dit nieuwe platform is te zien dat het bij 6 procent van alle geïnterviewde bedrijfsvestigingen met meer dan 50 werknemers in gebruik is.

Page 3: Vier jaar na introductie is Windows 7 het meest gebruikte platform

Office Applicaties Een andere belangrijke pijler onder het succes van Microsoft is de ‘Office’ applicaties. Ook op dit terrein is er in januari 2013 een nieuwe versie geïntroduceerd, namelijk Office 2013. De meest gebruikte versie van dit moment betreft de Office 2010 suite. Ruim 4 van de 10 geïnventariseerde Office-applicaties betreft deze versie. Maar ook de Office 2007 en Office 2003 versies worden nog vaak gebruikt en vormen respectievelijk 23 en 20 procent. Op dit moment behelst 1,5 procent van de Office-applicaties de nieuwste Office 2013 versie.

Page 4: Vier jaar na introductie is Windows 7 het meest gebruikte platform

Vergelijkbaar met de zakelijke markt voor PC besturingssystemen heeft Microsoft ook op de markt voor Office-applicaties slecht een zeer beperkt aantal concurrenten. Met een aandeel in de installed base van ongeveer 4 procent lijkt Google hier de belangrijkste. De open source varianten zoals Star Office, OpenOffice en LibreOffice komen slechts beperkt naar voren. In totaal vormen deze toepassingen maar ongeveer één procent van alle office applicaties.

Over Computer Profile Benelux Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industrie met vestigingen in Brussel en Breda. Computer Profile beschikt over de Top 30.000 database met 150.000 contactpersonen van het Benelux bedrijfsleven en overheid. Naast adressen en contactpersonen brengt Computer Profile de huidige en toekomstige ICT-infrastructuren in kaart. Maandelijks houdt Computer Profile duizenden interviews onder de Top 30.000 ICT decision makers in de Benelux. De onafhankelijke data-analyses die hieruit voortkomen, bieden een voortschrijdend inzicht in de trends op ICT-gebied. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile dezelfde informatie van andere Europese landen. Daarnaast hebben alle aangesloten organisaties binnen deze groep de beschikking over eigen callcenters met native speakers voor leadgeneratie campagnes. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com of www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via twitter.com/ComputerProfile.