volei - atacul

Download vOLEI - Atacul

Post on 13-Jun-2015

3.789 views

Category:

Documents

13 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

TEHNICA VOLEI ATACUL

TRANSCRIPT

Atacul Prezentarea generala a sedintei

Tema:Invatarea loviturii de atac.

Motive:Pentru a face un pas nainte in ceea ce privete tehnica si tactica in volei. Stabilirea de legturi intre aciunea ce trebuie invatata atacul si unele aspecte deja invatate.

Context:Antrenamente la CSS Piteti, fete de 12-13ani.

Obiectivul sedintei

Pentru antrenor:Sa supravegheze permanent exersarea. Sa previn formarea unor greeli de tehnica . Sa foloseasc mijloace utile pentru pregtirea tinerilor juctori.

Pentru juctori:Sa-si insuseasca corect tehnica de execuie pentru lovitura atacului. Sa repete cat mai mult procedeul de lovire a mingii , in special cu accent pe aspectele mai importante din execuie: elanul, punctul cel mai nalt de lovire la atac.

Atacul Prezentarea generala a sedintei

Tema:Acomodarea cu lovitura de atac.

Motive:Pentru a iniia tinerii juctori in miscarile specifice atacului si pentru dezvoltarea simului mingii.

Context:Antrenamente la CSS Piteti, fete de 12 13ani.

Obiectivul sedintei

Pentru antrenor:Sa le explice demonstreze tehnica de execuie cu sublinierea momentelor mai importante. Sa-si transmit cunostintele tehnico-tactice elementare copiilor, in mod organizat, metodic. Sa-i obisnuiasca cu miscarile specifice si cu obiectul de joc, mingea. Sa-i iniieze in tehnica elementara, prin insusirea procedeelor tehnico-tactice, care duc la o practica rapida a jocului. Sa aplice aceste procedee in cadrul jocului de volei.

Pentru juctori:Sa se adapteze noilor cerine si reguli. Sa nu-si formeze deprinderi gresite. Fiind elementul tehnic cu cea mai mare eficacitate si atractivitate in volei tinerii juctori doresc sa-si insuseasca cat mai repede cunostintele tehnico-tactice ale acestui element pentru a putea trece la combinaii tactice mai complexe.

Atacul Prezentarea generala a sedintei

Tema:Consolidarea loviturii de atac.

Motive:Asigurarea constantei si ritmicitatii loviturii de atac.

Context:Antrenamente la CSS Piteti, junioare 2.

Obiectivul sedintei

Pentru antrenor:Sa consolideze nti baza deprinderii, apoi detaliile. Paralel cu consolidarea loviturii de atac, sa perfecioneze si celelalte elemente tehnicotactice invatate. Va urmri consolidarea loviturii de atac potrivit cu zona specializrii.

Pentru juctori:Sa-si automatizeze ultimul pas al elanului si btaia simultana succesiva Sa stabileasc legturi intre lovitura de atac si unele aspecte cunoscute. Concentrarea intensitatii ateniei pe aspectul declanator al aciunii corecte sau al eficientei, in cazul nostru btaie energica in sol la desprindere. Sa exerseze lovitura de atac cu segmentul nendemnatic

Atacul Prezentarea generala a sedintei Tema:Perfecionarea loviturii de atac.

Motive:Pentru a se ameliora calitatea si precizia loviturii de atac.

Context:Antrenamente la CSS Piteti, junioare 2, in vederea pregtirii pentru competiie.

Obiectivul sedintei Pentru antrenor:Sa exerseze lovitura de atac in condiii apropiate de joc. Sa imbunatateasca inlantuirea primire-atac. Sa foloseasc un volum foarte mare de repetri in ceea ce privete atacul.

Pentru juctori:Sa fie supui unor eforturi asemntoare situaiilor din joc. Sa stapanesca tehnica, astfel nct in situaii critice sa nu se piard si sa dea dovada de putere de concentrare, tarie psihica, ieind cu bine din faza respectiva.

Tema: lovitura de atac Obiectiv: acomodare Efectiv: 10-12 juctori. Reprezentare grafica Descriere: individual: aruncarea mingii in sus, sritura si prinderea ei cu braele ntinse deasupra capului, in momentul cel mai nalt al sriturii. Dozare: 15-20 repetri. Variante: V1 acelai exerciiu cu lovirea mingii din sritura la perete. V2 aruncarea mingii de volei pe traiectorii, distante si unghiuri diferite, prinderea ei cu braele ntinse deasupra capului, precedata de elan si sritura. Greeli si metodica corectrii. Greeli : - sritura este executata cu ntrziere, ceea ce mpiedica prinderea mingii la un punct cat mai nalt. - btaie concomitenta pe ambele picioare. Metodica corectrii: -se vor efectua srituri cu desprindere de pe ambele picioare fara minge. - invatarea descompusa a elanului cu accent pe ultima sa parte. Indicaii metodice. In timpul sriturii de pe loc se urmareste rularea pe clcie-vrf si o desprindere energica. Prinderea mingii se face in punctul cel mai nalt cu braele ntinse din articulaia cotului. Elanul pentru prinderea mingii dup ce a fost aruncata se face din 2-3 pai pe direcia mingii; elanul va fi accelerat, ultimul pas mare, iar primul mic; piciorul stng se asaza pe clcai, dup care se aduce dreptul si mpreuna se ruleaz pe clcai-vrf, efectundu-se btaia si sritura.

Program de pregtire fizica specifica: - desprindere pe verticala, de pe 2 picioare fara elan; - sritura pe verticala cu elan de 2-3 pai; - srituri la coarda; - exerciii de tip streching.

Tema: lovitura de atac Obiectiv: acomodare Reprezentare grafica Efectiv: 10-12 juctori. Descriere: juctorii sunt dispui pe iruri in zonele 1-5-6, de o parte si de alta a plasei, lng plasa pe zonele 2-3-4, va fi cate un juctor ajuttor cu rol de susinere a mingii pe fileu in vederea loviturii de atac. Juctorii executa deplasare cu pas adugat pana la linia de 3m, simuleaz preluarea de jos cu ambele mini, dup care deplasare cu un elan de 1-3 pai spre plasa si atac la mingea sustinuta. Dozare: 15-20 repetri. Variante: acelai exerciiu, dar dup atac efectueaz un plonjon si deplasare la coada irului. Greseli si metodica corectrii. Greseli: - lovitura de atac se executa cu braul ndoit din cauza fortei si vitezei reduse a musculaturii braului, iar palma nu actioneaza corespunztor; - forta insuficienta la lovire. Metodica corectrii: - exerciii de forta pentru brae, aruncri in viteza cu mingi medicinale mici . - pentru ntrirea musculaturii palmei se fac strngeri consecutive ( 56 ) cu o minge de tenis, urmate de aruncri rapide in podea; - pentru mrirea forei loviturii de atac se utilizeaz exerciii de forta pentru trunchi si umr, exerciii de forta cu extensia dinaintea loviturii propriu-zise si arcuirii trunchiului in momentul ei.

Indicaii metodice In timpul atacului se accentueaz lovire intr-un punct cat mai sus. In timpul lovirii mingii umrul se ncordeaz, cotul se ntinde, palma executa micarea de biciuire foarte repede si relaxat. Program de pregtire specifica: - aezat , cate 2 fata in fata: aruncarea mingii medicinale; - flotri; - strngerea consecutiva in palma unei mingi de tenis( 10) - exerciii de tip streching.

Tema: lovitura de atac Obiectiv: acomodare Efectiv: 10-12 juctori Reprezentare grafica Descriere: jucatorii dispui pe iruri in spaiul zonelor 2-3-4 de o parte si de alta a fileului, vor efectua aruncarea mingii de volei deasupra fileului si prinderea ei cu braele ntinse deasupra capului. Dozare: 10 repetri. Variante: V1 imitarea loviturii de atac la plasa, cu elan de 1-2 pai. V2 plasarea mingii in terenul advers. Greseli si metodica corectrii. Greeli: -btaie concomitenta pe ambele picioare nlocuind astfel ultimul pas si rotarea braelor; -poziia greita a braelor. Metodica corectrii: - executarea unui numr cat mai mare de desprinderi la diferite semnale auditive sau vizuale; - se va exersa lucrul braelor fara efectuarea sriturii, prin avntarea energica dinapoi nainte -sus. Indicaii metodice. Frnarea corpului pe orizontala e data de aezarea piciorului stng pe clcai naintea btii, iar aceasta btaie transforma forta de deplasare orizontala intr-un verticala.

Program de pregtire fizica specifica: - desprindere pe verticala fara elan; - sritura pe verticala cu elan de 2-3 pai; - srituri la coarda; - exerciii de tip streching.

Tema: lovitura de atac Obiectiv: acomodare Efectiv: 10-12jucatori Reprezentare grafica Descriere: elevii dispui in iruri cu fata la plasa pe zonele 2-4 in ambele terenuri si fiecare elev din fata irurilor are cate o minge, executa pasa de sus cu ambele mini, deplasare spre plasa cu elan de 1-3 pai , sritura si simularea loviturii de atac, accentundu-se lucrul braelor, si apoi deplasare la spatele irului Dozare: 10-15repetari. Variante: V1 acelai exerciiu dar cu plasarea mingii stnga-dreapta. V2 acelai exerciiu, dar cu deplasare in zona 3 si simulare blocaj, dup care retragere la irul propriu. Greseli si metodica corectrii. Greseli: - lipsa creterii treptate si corecte a vitezei lucrului braelor la desprindere, urmata de ncetinirea ulterioara a acestora dup desprindere. Metodica corectrii: - executarea elanului cu braele in ritmul necesar, la nceput de pe loc, fara sritura, apoi de pe loc cu sritura, iar dup aceea cu elan. - Pentru insusirea deprinderii se recomanda o oarecare apropiere a coatelor de corp in momentul btii. Indicaii metodice. Se accentueaz lucrul braelor si zborul in timpul sriturii pentru atac. Zborul va fi insotit de o uoara extensie a trunchiului, braele se ridica sus, braul stng pana la nivelul capului, iar braul care trebuie sa loveasc va depasi planul umerilor napoi, ndoindu-se din cot cu palma spre spate.

Program de pregtire fizica specifica: - srituri ca mingea; - srituri cu extensia trunchiului; - srituri in lungime de pe loc, accent pe elanul braelor; - exerciii de tip streching.

Tema: lovitura de atac Obiectiv: acomodare Reprezentare grafica Efectiv: 10-12 juctori. Descriere: juctorii sunt dispui pe perechi in linie pe 2 rnduri la distante si intervale corespunztoare pe lungimea terenului, vor executa aruncri cu mingea de oina sau de tenis in sol din stand. Cel care va primi mingea o va ntmpina cu un elan de 2-3 pai . Dozare: 15-20 repetri. Variante: V2 acelai exerciiu dar din sritura; V2 aruncare la perete sau peste plasa de volei. Greseli si metodica corectrii. Greseli : - mrimea necorespunztoare a celor 2 pai. Metodica corectrii: - exersarea elanului peste 2 linii paralele trasate pe sol; Indicaii metodice. Elanul pentru prinderea mingii dup ce a fost ar