voluntariat pentru participare şcolară

of 36 /36
TE IUBESC! BRAVO! TE IUBESC! A L I N A R E j o a c Ă S U R â S U R I p o v e Ş t i A l i n T ă r i I u b i r e c u v i n t e d e l a u d ă A F E C ţ I U N E Z â M B E T E S U R P R I Z E î M B R ă ţ I ş ă R I A T E N Ţ I E G R I J ă S ă R U T ă R I Î N G R I J I R E AJUTOR CAMPANIE PENTRU PARTICIPAREA ŞCOLARĂ Voluntariat pentru participare şcolară Ghid pentru şcoli şi Voluntari

Author: phamhanh

Post on 28-Jan-2017

252 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • TE IUBESC!

  BRAVO!

  TE

  IUBESC!

  ALI

  NAR

  E

  jo

  ac

  S U R S UR I

  pove

  ti

  AlinTri

  Iubi

  re

  cuvi n t e de laudAF

  EC

  IUN

  E

  Z

  MBETE

  SU

  RPR

  IZE

  MBR

  I

  RI

  A TE N

  I E

  GRIJ

  S

  R

  UT

  R

  I

  NGRIJIR

  E

  AJUT

  OR

  TE IUBESC!

  BRAVO!

  TE

  IUBESC!Arat-Mi

  c Miubeti,

  Trimite-M

  la coal!

  CAMPANIE PENTRU PARTICIPAREA COLAR CAMPANIE PENTRU PARTICIPAREA COLAR

  Voluntariat pentru

  participare colar

  Ghid pentru coli i Voluntari

 • TE IUBESC!

  BRAVO!

  BRAV

  O!

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a RomnieiNICULESCU, MARA Voluntariat pentru participare colar: ghid pentru coli i voluntari / Mara Niculescu, Andrei Popescu, Cristina Costea. Bucureti: UNICEF, Vanemonde, 2013 ISBN 978-973-1733-49-4I. Popescu, Andrei II. Costea, Cristina

  37.068

  Layout i DTP: Dan Glvan

  Editura VANEMONDE e-mail: [email protected]

  ISBN 978-973-1733-49-4

  Ghid elaborat n cadrul campaniei de participare colarHai la coal! de ctre UNICEF i Mara Niculescu (coordonator), Andrei Popescu, Cristina Costea, Annemarie Fabian, Ctlina Marmureanu.

  Foto: Cosmin Andrei; Mdlin Bosnceanu, Andrei Popescu, Cristina Costea, Maria Stoicoci, Daniel tefan Ciobanu, Andrada Lorena Papazian

  Coordonator din partea UNICEF: Luminia Costache

 • cuprinscapitolul 1.o idee care te poate implica i pe tine

  capitolul 2.iMpleMentarea proiectului - ce aM nVat din eXperiena ultiMului an

  capitolul 3. Ghidul Voluntarului

  anexe

  capitolul 4. Voluntarii oameni dintre noi

  pag. 5

  pag. 7

  pag. 15

  pag. 26

  pag. 23

  TE IUBESC!

  BRAVO!

  BRAV

  O!

 • 4

  capitolul 1o idee care te poate implica i pe tine

  n 2013, Ionu Buditeanu, a ctigat

  premiul I n valoare de 75,000 $ n cadru

  l

  Intel International Science and Engineer

  ing

  Fair pentru dezvoltarea unui model

  economic de main care se conduce

  singur. Tot n 2013, Mara Ioana Ieean

  u

  din Roman a obinut o medalie de argin

  t la

  Olimpiada Internaional de Chimie.

  Grafic 1: Rata de promovabilitate la bacalaureat 2002 - 2012

  Grafic 2: Angajabilitatea tinerilor n funcie de forma de nvmnt absolvit

  1,1. provocarean 2013 in Romnia exist ns 400.000 de

  copiii de vrst scolar care, spre deosebire de Maria sau Ionu, fie au renunat la studii, fie nu merg n mod frecvent la coal.

  Conform statisticilor, n anul 2012, trei din cinci copii nu au putut finaliza ciclul de studii preuniversitar.

  Cu o durat medie de frecventare a colii de 16.3 ani n sistemul educaional romnesc, un copil are 77% anse de a finaliza ciclul obligatoriu de nvmnt. La fel de ngrijortoare sunt ns performanele colare, n contextul n care potrivit testelor internaionale, 40% dintre tinerii romni cu vrsta de 15 ani pot fi ncadrai n fenomenul de analfabetism funcional.

  Repercursiunile acestui fapt asupra unei populaii cu un grad de educaie sczut sunt observabile direct pe piaa muncii, unde tinerii care au absolvit doar formele primare de nvmnt au ansele cele mai mici s i gseasc un loc de munc (sub 55% dintre ei au un loc de munc n prezent).

  2001

  87%

  77% 84,60%

  84,76%

  79,60%

  82,08%

  78,26%

  81,47%

  69,30%

  45,00%43,00%

  100%

  80%

  60%

  40%

  20%

  0%2004 2006 2008 20102003 2005 2007 2009 2011 2012

  90%

  54%51% 53%

  63% 63% 64%

  82% 82% 81%

  50%

  80%

  40%

  70%

  30%

  60%

  20%

  10%

  0%2010 2011 2012

  nvmnt Primar nvmnt Secundar nvmnt Teriar

 • 5Fora de munc necalificat aflat n cretere, corelat cu mbtrnirea populaiei, vor duce la

  o performan economic mai slab a rii pe termen mediu i lung, ntr-un context economic global ce promoveaz societatea cunoaterii. Altfel spus, n viitorul apropiat vor exista din ce n ce mai multe locuri de munc pentru tineri calificai, i din ce n ce mai puine oportuniti profesionale pentru fora de munc necalificat, fapt care care va conduce la perpetuarea i chiar adncirea inegalitilor sociale.

  Acesta este contextul n care noi, voluntarii din campania Hai la coal! ne-am propus s facem ceva pentru a contribui la combaterea abandonului i absenteismului colar din Romnia. Provocarea la care am ncercat s rspundem a fost prelungirea timpului petrecut n coal a copiilor vulnerabili i creterea performanelor lor academice. Cu sprijinul UNICEF Romnia i prin intermediul campaniei Hai la coal! ne-am concentrat eforturile i resursele pentru combaterea abandonului colar.

  1.2. propunerea noastr

  Acest ghid spune povestea unei iniiative de voluntariat - Educaie pentru toi. Cu tine. - care a fost facilitat de campania de participare colar a UNICEF Hai la coal !. Paginile care urmeaz vor descrie parcursul pe care civa voluntari iniial neconectai cu mediul educaional sau cu domeniul non-profit l-au urmat pentru a dezvolta o idee promitoare ntr-un proiect care te poate implica i pe tine.

  Ghidul i propune s demonstreze faptul c a implementa un proiect educaional cu impact nu intr exclusiv n domeniul profesionitilor din educaie, i c, folosind expertiza, resursele i contactele accesibile prin campania Hai la coal!, este posibil crearea unei iniiative cu impact pozitiv n educaie, folosind nimic mai mult dect determinare, rbdare, perseveren i un strop de inventivitate.

  Proiectul de voluntariat Educaie pentru toi. Cu tine. a nceput n primvara anului 2012, n complementaritate cu campania naional de prevenire a abandonului colar Hai la coal!, dezvoltat de UNICEF Romnia i partenerii si, n peste 200 de coli din Romnia. Ideea iniial de la care a pornit acest proiect a fost foarte simpl: oferirea de mentorat i meditaii gratuite la materii cheie acelor copii pentru care tuiia privat nu este, n principiu, accesibil. n prezent (Iunie 2013), programul include aproximativ 40 de voluntari care ofer meditaii la peste 90 de copii n 2 coli din Bucureti.

  Educaie pentru toti. Cu tine. a pornit din dorina de a susine educaia nonformal n colile care se confrunt cu problema abandonului colar, de a crete cu pai mruni cunotinele aferente materiilor cheie ale unor copii predispui la a prsi coala timpuriu, dar i de a impulsiona ncrederea lor n educaie. Programul nu i propune s ofere un substitut al rolului pe care l au profesorii i educaia formal din coli, ci reprezint mai degrab un ajutor suplimentar pentru elevii care au nevoie de ndrumare pentru a-i continua parcursul colar. Activitatea voluntarilor reprezint o suplimentare a eforturilor depuse de profesorii de la clas, n strns coordonare cu acetia i sub atenta lor ndrumare.

  Voluntarii care fac parte din acest program provin din medii non-conexe celui pedagogic, dar i-au manifestat dorina de a oferi nu numai asisten colar, ci i ndrumare, sprijin i motivaie unor copii care ntmpin dificulti la nvtur.

  Obiectivele pe care ni le-am propus n cadrul acestui proiect sunt urmtoarele:

 • 6 Creterea promovabilitii la examenele naionale i continuarea parcursului colar a copiilor dup finalizarea ciclului gimnazial;

  Asistarea copiilor n situaii colare critice, atunci cnd acetia au dificulti n promovarea claselor gimnaziale;

  mbuntirea performanei colare a copiilor cu rezultate modeste;

  Oferirea unor modele de aduli de succes copiilor implicai n program;

  Oferirea unei oportuniti de implicare n dezvoltarea comunitii acelor tineri care sunt dispui s voluntarieze o parte din timpul lor liber;

  Familiarizarea copiilor implicai n program cu ideea de voluntariat; cultivarea n rndul copiilor a unor valori precum tolerana, onestitatea, incluziunea, responsabilitatea.

  6

 • 7

  2.1. echipaProiectul nu poate funciona

  fr o echip minimal. n funcie de ambiiile i disponibilitatea de timp a membrilor echipei, numrul de oameni implicai poate varia semnificativ. ns, indiferent de numrul oamenilor implicai sau de timpul dedicat per persoan, urmtoarele roluri trebuie s fie acoperite:

  capitolul 2iMpleMentarea proiectului - ce aM nVat din eXperiena ultiMului an

  Acest capitol este destinat celor pasionai de educaie i dornici s construiasc proiecte de voluntariat, dar i colilor i voluntarilor. n urma experienei ultimului an i jumtate, am ncercat s sintetizm ingredientele necesare pentru a porni un astfel de proiect de voluntariat i s mprtim leciile nvate pe parcurs, precum i instrumentele care au funcionat cu succes n cazul nostru.

  persoana de contact cu UNICEF/ISE i ali parteneri;

  persoana de contact cu colile;

  responsabil pentru performana fiecrei coli (preferabil un om/coal) - aceast persoan se ocup cu monitorizarea nevoilor voluntarilor, profesorilor i copiilor dintr-o coal, sesizeaz disfunctionaliti, pstreaz contactul cu profesorii implicai i cu voluntarii;

  recrutare voluntari - aceast persoan trebuie s identifice canale pentru recrutarea voluntarilor (mai multe informaii mai jos, la subcapitolul Identificarea voluntarilor), s centralizeze aplicaii, s citeasc CV-uri i s intervieveze poteniali voluntari;

  programe pentru voluntari - aceast persoan trebuie s conceap i s organizeze evenimente pentru voluntari i copii - de la teambuilding-uri i training-uri cu voluntarii pn la activiti extracuriculare pentru copii i voluntari;

  evaluare i raportare - aceast persoan trebuie s conceap modaliti de evaluare adecvate pentru elevi i voluntari pe parcursul desfurrii programului, dar mai ales la finalul anului colar.

  2.2. identificarea colilor

  Premisa de la care am plecat a fost aceea c ajutorul nedorit este n primul rnd nefolositor i n al doilea rnd neapreciat. Poate cel mai important factor pentru succesul unui astfel de proiect este gasirea unor parteneri doritori, disponibili, convini i angajai n efortul comun care urmeaz s fie depus. Orict de frustrant ar prea i indiferent ct de mare este necesitatea identificat la nivelul beneficiarilor direci - copiii, obinerea unui rezultat pozitiv sustenabil este foarte dificil fr un mediu cooperant, direct i prietenos. Identificarea colilor potrivite,

 • stabilirea unor ateptri realiste din partea ambilor parteneri i a unei etici de lucru stabile creeaz premisele necesare pentru o relaie funcional i rezultate pe termen mediu i lung.

  Din acest punct de vedere, campania Hai la coal! prezint un dublu avantaj. n primul rnd, capitaliznd expertiza n lucrul cu copiii, UNICEF faciliteaz identificarea celui mai adecvat public int - colile cu copii aflati la risc de abandon colar. n al doilea rnd, programul Hai la coal! identific acei parteneri care sunt n principiu deschii sa colaboreze n iniiative extracuriculare, formeaz directori de coal i profesori favorabili proiectelor extracolare i creeaz un mediu propice dezvoltrii proiectelor de voluntariat.

  Cu toate acestea, disponibilitatea imediat a colilor de a se altura unui astfel de proiect nu trebuie luat ca atare. Participarea n proiectul de meditaii prin voluntariat presupune o sustinere i implicare constant din partea colii pe ntreg parcurs al anului colar. Resursele pe care coala le poate oferi sunt de nenlocuit, ncepnd cu timpul profesorilor - care funcioneaz ca mediatori ntre copii i voluntari, pn la resursele materiale de tipul slilor de clas sau rechizitelor colare.

  Mai jos am alctuit un mic sumar al reperelor util de luat n considerare pentru maximizarea anselor unei relaii fructuoase cu o coal. Lista este derivat din experiena noastr persoanal i criteriile identificate nu au pretenia de a fi exhaustive.

  RePeRe n definiRea ReLaiei Cu CoaLa1) exist cerere?

  exist copii dispui s participe la orele suplimentare de meditaii?

  prinii sunt dispui s accepte intervenia n educaia copiilor a unor persoane diferite de cadrele didactice?

  2) exist disponibilitate i responsabilitate?

  coala a nteles i este convins de natura benevol i caritabil a acestui proiect?

  exist nelegere a actului de voluntariat - cu avantajele i dezavantajele pe care acesta le presupune (de exemplu costuri minime, predictabilitate redus)?

  exist persoane din cadrul scolii care sunt dispuse s participe n mod activ la organizarea i mentenana acestui proiect?

  exist timp din partea conducerii colii pentru implicarea n acest proiect - directorul de coal va impulsiona derularea mai departe a proiectului pe termen lung?

  coala este dispus la un parteneriat pe termen lung (ntregul an colar)?

  3) exist resurse?

  profesori coordonatori - preferabil profesorii de la clas, care predau materia respectiv (ei ajut cu informaii specifice despre materie, programa colar, asist la formarea grupelor, faciliteaz uneori comunicarea dintre voluntari, organizatori i copii, ofer sfaturi i feedback voluntarilor);

  spaiu fizic pentru inerea cursurilor - sli de clas libere, cu infrastructura necesar pentru predare - materiale de scris, tabl, etc.

  materiale de baz pentru predare - manuale colare (de exemplu, manuale mprumutate de la biblioteca colii);

  opional - materiale suplimentare pentru predare - culegeri, materiale pentru exerciii i activiti educative (pentru ca bugetul proiectului s rmn ct mai mic, este ideal

  8

 • 9gsirea de soluii inventive mpreun cu coala i partenerii pentru a procura toate aceste resurse cu costuri minime, dac nu chiar gratuit)

  4) exist flexibilitate?

  voluntarii vor fi cel mai probabil tineri cu un loc de munc stabil sau studeni cu un program variabil; de aceea, este nevoie de flexibilitate i adaptabilitate att din partea copiilor - s revin la coal pentru meditaii seara, ct i din partea scolii - s permit accesul n slile de clas dup nchiderea programului, poate inclusiv n weekend.

  2.3. identificarea voluntarilor

  Recrutarea unor voluntari adecvai acestei activiti este o etap decisiv pentru funcionarea programului. Nu exist nicio alt surs de motivare i impulsionare a rezultatelor pe care acetia le au dect motivarea i satisfacia personal pe care le obin din aceast activitate. Lucrul cu copiii este dificil, uneori frustrant, iar rezultatele sunt observabile, de obicei, trziu. Acestea sunt considerente pe care voluntarii trebuie s le cunoasc, s le neleaga i s le accepte. Programul acesta nu presupune o curricul i o metodologie prestabilita, iar voluntarii sunt arhitecii propriilor ore de meditaii. Este de aceea foarte important s selectm voluntari care rezoneaz cu valorile acestui proiect, i care vor avea o influen benefic asupra copiilor cu care vor lucra.

  PRofiLuL VoLunTaRuLui: Considerente de luat n calcul la recrutarea voluntarilor:1) Rezonana cu valorile noastre. Rolul voluntarilor nu este de a suplini profesorul de la clas, ci

  acela de a ncuraja i asista n msura posibilului parcursul colar al unui grup de copii, de a cultiva ambiiile fiecruia dintre acestia, de a le acorda sprijin i ncurajare oricnd este posibil. Voluntarii joac rolul unui frate/sor mai mare, a unui mentor. De aceea, este important ca fiecare voluntar s mprteasc valorile iniativei: incluziune, non-discriminare, egalitate i respect mutual.

  2) disponibilitate. Frecvena este foarte important pentru meninerea unei grupe pe parcursul unui ntreg an de coal. Am observat c, n general, copiii tind s abandoneze acele echipe n care programul orelor de meditaii este fluctuant. Mai mult, progresul grupei este foarte dificil de msurat n lipsa unui program bine stabilit. Grupele care schimb voluntarii tind s abandoneze mai devreme proiectul. De aceea, este foarte important ca voluntarii selectai s fie disponibili pentru a face parte din acest proiect pe o perioad medie sau chiar lung de timp. Este preferabil ca voluntarii s aib un program relativ predictibil i s poat cultiva o rutin a ntlnirilor cu copiii.

  3) Motivare, inventivitate i rbdare. Prin natura de voluntariat a acestui program, meditatorii trebuie s fie foarte motivai i s rezoneze puternic cu ideea proiectului, pentru c, pe parcursul anului colar aceasta va fi sursa lor principal de motivaie. Satisfacia personal derivat din lucrul cu copiii este cel mai puternic stimulent n acest proiect. Deoarece nu putem exercita niciun fel de presiune - mai ales instituional, de tipul notelor - asupra copiilor, se va ntampla ca unele ore s nu se desfoare n mod ideal - copiii probabil nu vor veni la toate orele, nu i vor face toate temele, nu vor fi ateni tot timpul. Dar acest proiect funcioneaz pe baza constanei i a rbdrii voluntarului. Rbdarea i motivarea lui sunt eseniale pentru obinerea unor rezultate sesizabile. n plus, lucrul cu copiii necesit inventivitate pentru a gsi probleme interesante i explicaii inteligibile i memorabile.

 • 4) Profil profesional i educaie. n anul colar 2012-2013, am colaborat cu peste 30 de voluntari cu vrste ntre 20 i 30 de ani, studeni, tineri absolveni, tineri profesioniti, dintr-o arie vast de domenii profesionale de la IT, consultan, avocatur, organizaii internaionale , sectorul energetic, imobiliare i cu un profil academic la fel de variat. ntruct am avut nevoie cu preponderen de meditatori la matematic, am adaptat clasa i nivelul elevilor cu abilitile voluntarului la aceast materie, ns nimeni nu a avut dificulti, deoarece nevoile majoritii elevilor se situau la un nivel elementar. Toi voluntarii notri, ns, sunt absolveni de studii superioare, cu un parcurs academic i rezultate bune, cu o carier de succes i sunt gata s se ofere drept model copiilor din faa lor.

  10Exemplu: Avem o sfoar lung ct circumferina Pmntului. O prelungim cu un metru i o nfurm din nou n jurul Pmntului. ntrebarea este dac ar putea o pisic s treac pe sub sfoara noastr cu doar un metru mai lung. Rspunsul este c da, se poate ca o pisic sa treac pe sub sfoara noastr, dar trebuie ca tu s demonstrezi de ce.

  Paii pe care i-am urmrit au fost urmtorii:

  Am lansat un apel pentru identificarea de voluntari folosind canalele de mai sus;

  Selectm CV-urile interesante;

  Organizm unul/dou interviuri sub forma unor discuii informale cu persoanele preselectate.

  De unde recrutm voluntari? Facebook - pagina Educaie pentru toi. Cu tine.

  Gala Societii Civile - Bursa de voluntariat; TimeBank; ONG-uri mari care lucreaz cu voluntari; Asociaii i grupuri de voluntari - asociaii de studeni, Rotaract, Lions, LSRS;

  Companii cu programe de CSR rezonante cu acest proiect prieteni, recomandrile prietenilor, recomandrile voluntarilor; companiile la care lucreaz voluntarii.

  Care sunt paii recrutrii?

  Responsabilul cu identificarea voluntarilor trebuie s testeze n principal disponibilitatea aplicantului de a participa la acest proiect ntr-o manier constant i susinut. Echipa noastr nu a inclus un recrutator expert, iar proiectul a evoluat foarte bine chiar i n aceste condiii: numrul voluntarilor a crescut de la 10 la aproximativ 40 n decursul unui semestru.

 • 2.4. realizarea grupelor i conectarea voluntarilor cu copiii

  Din experiena anului colar 2012-2013 am constatat c formatul cel mai bun pentru organizarea orelor de meditaii este n grupuri de 4/5 copii aflai la un nivel similar la materia respectiv. n general, dup primele sptmni, cel puin un copil abandoneaz grupul/nu vine la nicio ntlnire, aadar grupurile iniiale pot fi chiar i de 6 copii.

  Este important ca grupul s fie alctuit din copii cu un nivel similar de cunotine la materia respectiv. Diferenele ntre nivelul copiilor chiar i aceeai grup sunt inevitabile i chiar benefice, cu condiia ca ele s nu fie prea mari. n caz contrar, dup o perioad, fie cei slabi, fie cei avansai vor abandona. Pentru cei mai slabi va fi dificil s in pasul cu explicaiile oferite, iar pentru cei mai avansai, ora va fi plictisitoare i vor ncerca s ndrepte atenia voluntarului asupra lor.

  De aceea, n cazul orelor de matematic, am elaborat mpreun cu profesoarele de matematic, cte un test pentru fiecare clas din ciclul V-VIII, test pe care l-am aplicat nainte de nceperea programului. Este foarte important ca nainte de test copii s fie convini c acesta este un exerciiu n afara programului formal de coal, fr repercusiuni asupra mediilor/notelor lor de la clas. Noi am ncercat un sistem de notare n care nu exist maxim, care s nu corespund cu notele de la coal, iar la finalul testului copiii au primit bomboane. Testul nu trebuie s fie foarte lung, iar copiii trebuie supravegheai cu atenie, pentru c tind s copieze, indiferent de ct de convingtor este mesajul ca acest exerciiu nu va avea nicio influen asupra notelor de la clas. n caz contrari, testul devine irelevant, iar grupele alctuite vor fi asimetrice. (exemplul de test pentru matematic n anexa 1).

  Am ncercat s alctuim grupe ct mai variate, cu elevi din clase diferite, care nu se cunoteau foarte bine n prealabil. n felul acesta, primele ore sunt mai uor de gestionat pentru voluntar, copiii sunt mai ateni i receptivi, iar pe termen lung i vor face prieteni noi.

  Flexibilitate - grupele se vor schimba pe parcursul anului colar

  Cel mai probabil, civa dintre copiii i voluntarii nscrii iniial n proiect vor abandona proiectul n primele luni. Pentru a optimiza resursele folosite i pentru a oferi posibilitatea de a participa la program i altor copii care nu se nscriseser n prima faz, grupele trebuie reorganizate periodic (n principiu reorganizarea are loc dup primul semestru, sau dup vacane mai mari). Pentru a putea planifica aceasta reorganizare este nevoie de o eviden a grupelor (voluntari i copii) i a prezenelor la coal. Grupele foarte mici vor fuziona n msura posibilului (nu trebuie ignorat criteriul nivelului la materia respectiv) i se vor crea grupe noi pentru voluntarii liberi.

  Cum am fcut noi?

  Pentru nregistrarea prezenelor am folosit Google Documents i am creat o list cu toate grupele i voluntarii afereni, document editabil de toi voluntarii activi. n list, voluntarii trebuiau s treac la finalul fiecrei sptmni prezena la or. Pe parcursul anului, responsabilul relaiei cu voluntarii trebuie s monitorizeze nscrierea prezenelor i s i menin implicai n acest exerciiu de monitorizare. Am folosit, de asemenea, aceast list pentru recompensarea copiilor persevereni: i-am selectat pe cei care urmau s beneficieze de diverse cadouri/ s fie implicai n diverse activiti - pentru monitorizarea activitii voluntarilor, pentru statistici intermediare referitoare la progresul proiectului.

  11

 • Cine poate veni la meditaii?

  Oricine i dorete poate veni la meditaii. Am evitat s lucrm numai cu copii cu situaii materiale/sociale mai puin bune i s i ignorm pe copiii mai instrii, provenii din familii bune, care aveau parte de ngrijire i suport susinut de acas. Am ncercat s evitm segregarea ntre copii pe criterii financiare i de etnie i s cultivm un mediu de lucru favorabil diversitii i egalitii de anse. n plus, am ncercat

  2.5. pstrarea unui contact constant cu voluntarii, mediul colar i copiii

  Pe msur ce proiectul se extinde, numrul copiilor i al voluntarilor din proiect crete, iar relaionarea direct i constant cu toi cei implicai devine din ce n ce mai dificil. n urma experienei noastre, a reieit faptul c pstrarea unui contact permanent cu voluntarii, copiii i profesorii i crearea unei comuniti active n jurul acestui proiect sunt elemente importante pentru continuitatea iniiativei pe ntregul parcurs al unui an colar. Voluntarii vor ntampina diverse dificulti n lucrul cu grupele lor, cu care, cel mai probabil, i ceilali se confrunt. Iar din experiena noastr, cel mai facil i de efect mod de a gsi soluii la aceste probleme este dezbaterea lor n rndul voluntarilor.

  n acest context, i pentru c am ncercat s recompensm ntru ctva eforturile depuse de voluntari, am nceput s testm ideea unui program de formare pentru acetia, pe teme selectate de ei, dar cu aplicaii n interaciunea lor cu copiii. n msura disponibilitii trainerilor pe care i-am cooptat, toate activitile din proiect s-au bazat exclusiv pe voluntariat i donaii. Ideea a funcionat i am descoperit c o periodicitate mai mare a acestor formri cu voluntarii ar fi generat o prezen din ce n ce mai bun. n plus, am organizat activiti de teambuilding pentru a crea relaii directe ntre voluntari i pentru a impulsiona dezvoltarea unei comuniti active n jurul proiectului.

  Pentru o mai bun nelegere a mediului n care nva i triesc copiii, precum i pentru a facilita accesul la expertiza profesorilor de la or, voluntarii au dorit facilitarea unui contact direct cu instructorii de la clas/diriginii copiilor din program. De aceea, am invitat i am ncercat s i integrm pe ct posibil pe profesori n activitile organizate pentru voluntari.

  De asemenea, am constatat c a fost apreciat ideea activitilor comune cu voluntarii

  12

  s evitm formarea unor grupe unisex. Echipele au fost create aproape exclusiv pe baza rezultatelor la testul iniial i urmrind recomandrile profesorilor vis-a-vis de nivelul copiilor la materia respectiv.

 • 13i copiii din proiect. Activiti de acest tip creeaz un spaiu informal de interaciune ntre voluntari i grupele lor i normalizeaza relaiile ntre ei.

  aCTiViTi n afaRa oReLoR de MediTaii:1. Activiti cu voluntarii:

  Traininguri;

  Teambuilding;

  Ieiri informale

  2. Activiti cu copiii:

  Ateliere la coal - atelier de desen, atelier de teatru;

  Activiti n afara colii a unei grupe cu voluntarul ei vizit la muzeu, job shadowing day;

  Activiti n afara colii n grup cu nsoitori colari i voluntari: atelierul de pictat globuri, vizit la Terra Park i la film.

  3. Activiti cu profesorii:

  Participare la activitile pentru voluntari (trebuie luat n calcul faptul c, din pcate, este dificil gsirea unei date amiabile pentru toat lumea); ntlniri/ conversaii telefonice regulate cu voluntarii pentru monitorizarea evoluiei copiilor la ore; ntlniri / conversaii regulate cu organizatorii pentru a discuta progresul programului, pentru a planifica ajustri, pentru a aduga grupe noi, etc.

  2.6. evaluare

  Pentru a monitoriza progresele nregistrate de proiect, de voluntari i de copiii, pentru a asigura folosirea eficient a resurselor disponibile i pentru a facilita un dialog constructiv pentru depirea obstacolelor, am implementat pe parcursul ultimului an un numr de instrumente de evaluare. Am considerat c acest exerciiu este absolut necesar i c instrumentele pe care le-am folosit au oferit un minimul necesar pentru monitorizarea i evaluarea proiectului.

  inSTRuMenTe de MoniToRizaRe i eVaLuaRe:1. Aplicabile elevilor

  formulare de evaluare periodic (lunare) pentru profesori i prini, n care am nregistrat prezena la orele de meditaii, activitatea la or, efectuarea temelor i activitile extracurriculare efectuate pentru fiecare grup;

 • test la finalul anului colar pentru evaluarea progresului la materia de meditaii;

  formular de feedback, aplicat minim o dat per semestru.

  2. Aplicabile voluntarilor

  formulare de feedback, aplicate minim o dat pe semestru;

  3. Aplicabile profesorilor

  formulare de feedback sau interviuri structurate, aplicate/dezvoltate minim o dat pe semestru.

  Pentru exerciiul de evaluare de la finalul anului colar 2012-2013, echipa Educaie pentru toti. Cu tine. a primit sprijinul unei companii specializate n domeniul cercetrii. (Modelele de chestionar folosite cu aceast ocazie se gsesc n anexa 2)

  14

  Experiena noastr - primii pai pe scurt

  1. Recomandarea din partea UNICEF/ISE a unei coli;2. Vizita (ideal cu un reprezentant UNICEF/ISE) la coala respectiv, o prim discuie cu directorul colii despre conceptul proiectului, ateptri, resurse, disponibiliti;

  * directorul testeaz disponibilitatea copiilor pentru a participa la proiect;3. A doua vizit la coal - contact cu profesorul/profesorii de specialitate care vor ajuta la formarea grupelor, la testarea iniial a copiilor i care vor sprijini voluntarii cu informaii specifice despre programa materiei pe care o predau;

  *agrearea unei modaliti de comunicare cu profesorii pentru stabilirea grupelor; *stabilirea grupelor pe clas i nivel de aptitudini, n funcie de disponibilitatea voluntarilor i programul de coal al copiilor.

  4. nceperea meditaiilor - n conformitate cu orarul stabilit al grupelor. Primul contact dintre voluntari i copii este mediat de echip de proiect, ns voluntarii i copiii trebuie s ajung ct mai rapid s funcioneze independent.

 • 3.1. profilul voluntarului

  Pe parcursul anului petrecut n cele dou coli selectate prin intermediul platformei Hai la coal!, am lucrat cu voluntari dintr-o palet de industrii foarte larg, cu o pregtire academic i profesional foarte variat, de vrste diferite i cu pasiuni si preocupri diferite. Nu a contat locul de munc de unde veneam seara la meditaii, ci entuziasmul, inventivitatea, motivaia i mai ales seriozitatea cu care tratm aceast experien. ns, trecnd peste toate diferenele dintre voluntari, au existat un numr de trsturi comune, o serie de valori, principii, deprinderi, la care toi voluntarii notri toi cei care colaborat pe termen lung n proiect au aderat n mod natural.

  Acesta este profilul robot al voluntarului implicat n programul Educaie pentru toi: este interesat de educaie i i se pare important mbuntirea performanei colare a copiilor cu perspective academice slabe;

  este consecvent, credibil i arat angajament (n caz contrar, copiii nu vor mai veni la ore);

  este ferm, se impune n faa copiilor, impune reguli, pe care n primul rnd le respect el nsui;

  este respectuos, trateaz copiii c pe niste oameni responsabili i le ctig respectul;

  este deschis, ofer reciprocitate, este disponibil pentru nevoile copiilor, este prietenos i

  15capitolul 3Ghidul Voluntarului

  iubitor;

  este adaptabil la nevoile fiecrui copil, are rbdare s cunoasc fiecare copil, cci sunt toi diferii;

  i pas i se preocup de starea fiecrui copil din faa sa;

  este inventiv i versatil - tocmai pentru c fecare copil este unic, nu exist soluii universale de interaciune cu ei;

  ader la valorile proiectului: incluziune, non-discriminare, respect, perseveren.

 • 163.2. rolul voluntarului raportat

  la copiii i profesori

  ntr-o sesiune de dou ore de meditaii pe sptmn, voluntarii nu pot i nu trebuie s i asume rolul de profesor. Interaciunea lor cu copiii este mai informal, cu componente de educaie non-formal i este menit s asiste copilul respectiv la a asimila mai bine, sau a nelege mai bine materia predat la coal.

  Pe plan academic, voluntarul vine n completarea profesorului de la or, complementnd eforturile acestuia. Voluntarii i asum mai degrab rolul unui frate/sor mai mare, care poate asista copiii la teme, care poate discuta deschis cu ei despre dezvoltarea lor personal i la care copiii se pot raporta ca la un exemplu.

  Pe plan academic, profesorii vor putea asocia prezena voluntarilor cu un ajutor suplimentar oferit n special pentru copiii cu performane reduse. Profesorul va avea posibilitatea s ghideze interaciunea academic a voluntarilor cu copiii din grup. Este important, de aceea, ca voluntarul s neleag, s accepte i s i asume faptul ca profesorul este autoritatea n domeniul pedagogic, ca el detine know-how-ul cel mai vast i c, pentru a avea rezultate tangibile cu grupa de copiii, cultivarea unei relaii constante i preferabil directe este foarte important. n economia materiei predate, voluntarul are rolul unui seminarist, respectiv acela de a insista asupra aspectelor predate la curs i de a i ajuta pe copii s lmureasc zonele problematice ale materiei.

  Cum ne sincronizm cu profesorul de la clas?

  Din experiena noastr a reieit faptul c este important ca profesorii i voluntarii s aib un dialog n ceea ce privete materia predat. Ideal, voluntarilor ar trebui s li se ofere posibilitatea de a se ntlni cu profesorii de la clas pentru a discuta situaia fiecrui copil n parte. Avnd n vedere faptul c orele de meditaii sunt organizate n general dup terminarea programului colar, s-ar putea ca ntlnirile directe s fie dificil de organizat, cel puin cu o frecven ridicat. O soluie alternativ este folosirea unor formulare pentru nregistrarea progresului fiecrui copil. Acest instrument trebuie s fie folosit n acelai timp de voluntari i de profesori i s constituie o formul de dialog. Formularul poate s fie nominal, pentru fiecare elev n parte i trebuie s conin informaii referitoare la:

  ce s-a lucrat la ora de meditaii; care au fost dificultile, unde ar fi bine s mai insistm; ce s-a lucrat la orele de matematic de la clas pe parcursul sptmnii; ce noiuni nu s-au neles foarte bine la clas; exerciii recomandate.

  Pentru operaionalizarea acestui instrument, se pot folosi csuele de coresponden ale profesorilor de la coal i se poate amenaja un mic spaiu de depozitare a materialelor didactice/resurselor folosite de voluntari ntr-un spaiu pzit din coal sau poate fi transmis prin e-mail ntre profesor i voluntari.

  de ce este bine s ne sincronizm cu profesorul de la or?

  n acest fel putem insista pe ceea ce nu s-a neles la or, profesorul de la clas neavnd timp s interacioneze cu toi copiii n acelai timp;

  repetm i consolidm informaia deja predat, construim cunotine mpreun cu profesorul;

 • 17 rezolvm exercitiile urmrind aceeai metod ca cea predat de profesor pentru a exista o continuitate ntre orele de la coala i meditaii; aprofundm algoritmi de rezolvare i nu ncurajm nvarea pe dinafar a exerciiilor; corelm lumea abstract a matematicii cu probleme din viaa real: transpunem algoritmii n probleme pe care copiii le pot nelege i invers transpunem n algoritmi probleme reale; dac predm naintea profesorului, copilul nu va mai fi atent la or, exist riscul unei nelegeri superficiale;

  n concordan cu materia predat la clas, am descoperit i alte instrumente utile, precum: culegeri recomandate de profesor sau exerciii identificate pe site-ul edu.ro ; concursuri constructive ntre copiii, cu premii simbolice menite s i stimuleze i nu s creeze diferene ntre ei. fiele unde se nregistreaz progresul fiecrui elev; ntlniri cu profesorul i/sau printele pentru a monitoriza progresul fiecrui elev.

  3.3. angajament, resurse, metode de predare

  La ce m angajez?

  Succesul unei grupe depinde n foarte mare msur de calitatea angajamentului voluntarului i al copiilor. O grup unde voluntarul vine sporadic se va dizolva rapid. Copii nu vor mai veni nici ei, iar sansele sunt c nu vor mai avea ncredere nici ntr-un voluntar nou. La fel, cnd copiii nu particip la edinele de meditaii, voluntarii trebuie s regndeasc programele de meditaii pentru a putea pstra unitatea n cadrul grupei n ceea ce privete nivelul de cunotine acumulate i planul de predare sptmnal.

  Atunci cnd un voluntar este selectat s intre n program, recrutatorii se bazeaz pe capacitatea sa de a-i autoevalua disponibilitatea i gradul de angajament pe care acesta este dispus s le dedice proiectului. Este important ca fiecare voluntar s contientizeze c, n ciuda dorinei sincere de a ajuta, neanaliznd realist disponibilitatea sa, poate produce daune semnificative proiectului.

  Orele de meditaie necesit, n medie, o disponibilitate de minimum 5 ore n fiecare sptmn, incluznd transportul, ora de meditaii i pregtirea fiecrei edine, inclusiv corectarea temelor. Trebuie considerate, de asemenea, activitile n afara predrii de tipul trainigurilor, ntlnirilor formale i informale ale voluntarilor cu organizatorii/profesorii etc.

 • i acestea sunt o parte component foarte important a programului. Lucrul cu copiii este o activitate dificil, activitatea de tutorat presupune nenumrate dificulti, diferite de la un grup la altul de copiii. Materialele de pregtire i instruciunile organizatorilor nu vor fi niciodat de ajuns pentru gsirea de soluii pentru mbuntirea performanei voluntarului la ora de meditaii. Voluntarii se confrunt cu probleme similare, iar noi am observant c interaciunea dintre ei este cel mai eficace instrument pentru generarea de idei i soluii. De aceea, voluntarii trebuie s participle la ct mai multe dintre activitile de training i socializare puse la dispoziie de organizatori.

  Ateptri i motivaii

  De ce facem un gest caritabil? De ce facem acest gest caritabil? Trebuie s avem un rspus clar i confortabil la aceste ntrebri, pe care s ni-l asumm pe deplin nainte de a ncepe lucrul cu copiii. Munca de voluntariat prin natura sa poate fi frustrant, beneficiarii crora le punem la dispoziie resursele noastre se prea poate s nu aprecieze ntotdeauna munca noastr n felul la care ne ateptm. De aceea, ca voluntar, trebuie s ne asumm faptul c facem voluntariat pentru c ne dorim rezultate i nu pentru c ne dorim validare i recunotin. Din experiena anului trecut, am observant c, cel puin la nceput, copiii nu vor arta recunotin, vor avea tendina s trateze fr seriozitate acest proiect. Schimbarea acestei atitudini st aproape exclusiv n mna voluntarului.

  Orice copil poate s nvee, orice copil poate fi responsabilizat i aproape orice copil poate fi atent i receptiv. Aceasta este provocarea pe care ne-o asumm ca voluntari: s facem tot ce ne st n putin ca n timpul celor dou ore din fiecare sptmn s reuim s i sprijinim pe copii, s le captm atenia i s folosim n mod ct mai eficient resursele pe care le avem la dispoziie. ncercarea este foarte dificil i trebuie ca voluntarii s i ajusteze ateptrile n conformitate. Prin natura sa, proiectul acesta nu poate avea un succes de 100%. n 2012-2013 peste 30% dintre copii au prsit programul naintea de finalul anului colar. Nu toi copiii au performat n cel mai bun mod n care ar fi putut, nu toi copiii i-au fcut temele, au existat copiii care nu anunau c nu pot sosi la meditaii, au existat cazuri n care voluntarul a ajuns singur la coal, fr grup. Trebuie s acceptm faptul c un astfel de proiect de voluntariat se va confrunta cu probleme de acest tip, iar voluntarii trebuie s realizeze c munca lor nu va fi ntotdeauna rspltit sau apreciat n mod corespunztor, desigur acest fapt neimplicnd asumpia c nu ar trebui s i responsabilizm pe copii i s le artm faptul c aciunile lor nu sunt lipsite de consecine. O motivaie ferm poate ajuta, ns, pentru a trece peste aceste dificulti.

  Ce trebuie s predm la or?

  Fiecare copil este diferit, iar unul dintre punctele forte ale ideii acestui proiect este c voluntarul este pus fa n fa cu un grup foarte restrns de copiii, lucru care i d posibilitatea s interacioneze direct cu fiecare dintre ei. Cum fiecare copil este diferit, faptul de a avea timpul necesar pentru a interaciona cu fiecare n parte i de a calibra ora de meditaii pe nivelul i interesul fiecruia este un mare beneficiu. Dei voluntarul este ncurajat s gseasc cele mai inventive i personalizate metode de interaciune cu fiecare copil, este important ca orele de predare s respecte cteva reguli. Este indicat ca voluntarul s:

  urmreasc materia colar- dac parcurgem materia mai rapid dect profesorul sau dac trecem la subiecte nc neabordate, copilul nu va mai fi atent la ora de clas;

  evite s fac tema pentru coal;

  18

 • 19 menin contactul cu profesorii copiilor din grupe i s vad unde sunt punctele pe care trebuie s insiste;

  completeze o fia (prezen, ce s-a lucrat la or, unde au fost dificultile ntmpinate de elevi etc.) pentru profesor care la rndul su trebuie s completeze cu observaiile fcute la or;

  discute la fiecare dou sptmni cu profesorul de la clas despre performana fiecrui copil;

  participe la ct mai multe dintre sesiunile de pregtire i sesiunile comune cu profesorii.

  Cteva instrumente i metode care au funcionat n ultimul an:

  exemple accesibile copiilor, din viaa lor, pentru a explica concepte abstracte;

  toti copiii particip n acelai timp la or, toat lumea trebuie s fie atent i angajat n fiecare moment - punem ntrebri prin sondaj, cutm privirea copiilor, vorbim cu ei, iar dac practicm mersul la tabl, toi copiii trebuie s fie implicai;

  copiii au fost pui n postura profesorului i au fost punctai pentru prezentarea unui concept celorlali din grup;

  am ncurajat copiii s i dea explicaii unii altora;

  voluntarii au combinat orele de meditaii cu discuii personale i activiti extracuriculare, pentru a-i rsplti pe copii i pentru a le crete ncrederea n ei;

  am organizat concursuri cu premii modice, fr valoare material (bomboane, un pix colorat, etc);

  i-am recunoscut pe cei mai harnici, am fcut clasamente pe baza prezenei la ore i a consecvenei temelor realizate corect;

  am fost disponibili oricnd pentru copii la telefon pentru asisten la coal sau n alte probleme;

  am sancionat comportamente neadecvate i ostentative, nu am tolerat violena de orice fel n clas;

  am oferit copiilor activiti extracuriculare de grup (de exemplu o lecie de improvizaie/lecie de desenat), n care este ideal s participe i voluntarii.

  Cum motivm copiii s performeze pe ct pot de bine?

  Recompense la finalul anului colar/semestrului. Iniiativa trebuie s porneasc de la echipa de management a proiectului, care trebuie s gseasc sponsorizrile necesare pentru astfel de activiti, dar este foarte important ca voluntarii s participe atunci cnd pot la activitile extra-curiculare pentru a-i consolida relaia cu grupa. Recompensa trebuie meritat, ncercm s stimulm performana colar, de aceea i voi recompensa numai pe acei copii care i-au dat silina pe parcursul anului colar (nu conicid neaprat cu cei cu notele cele mai mari) i care au avut un comportament corespunztor. Exemple de recompense: vizit la film, vizit la parcul de distracii, excursie organizat n grup.

  Concursuri, provocri, topuri. O parte din voluntarii Educaie pentru toi. Cu tine. au folosit un sistem de punctare pentru notarea participrii fiecrui copil din grup la or care inea cont de prezen, tem, participarea la or. Sistemul acesta fost folosit la finalul anului colar pentru alegerea copiilor care urmau s primeasc un bilet pentru vizita la Terra Park.

 • 20 Mici recompense pe parcursul orelor de meditaii pentru rezultate bune susinute.Civa dintre voluntarii Educaie pentru toi. Cu tine. au oferit copiilor din grupa lor mici recompense de tipul vizitelor la muzeu, un prnz cu pizza, o ntlnire la ngheat. Poate funciona foarte bine corelarea micilor recompense cu rezultatele/punctajele/scorurile despre care vorbeam mai sus. Punctele se pot transforma n mici cadouri de tipul: dulciuri, mici jucrii, mici rechizite, tricou/apc Educaie pentru toi, etc.

  Este important s nu oferim recompense scumpe, copiii vin din familii cu situaii materiale diferite, iar pentru cei cu venituri foarte joase un cadou cu o valoare material mare poate fi stnjenitor. n plus, cadourile trebuie s rmn un factor motivator secundar.

  Dificulti uzuale n interaciunea cu grupa la orele de meditaii:

  Dup un an de lucru cu copiii de la colile Ferdinand i Uruguay din Bucureti au aprut o serie de dificulti cu care voluntarii se confruntau n mod frecvent. Nu am gsit soluii universal aplicabile pentru aceste situaii i n continuare credem c dialogul i schimbul de experien dintre voluntari sunt cele mai bune intrumente pentru gsirea de metode noi n interaciunea cu grupa i cu fiecare copil individual.

  Lipsa de angajament din partea copiilor prezen fluctuant la orele de pregtire, ignorarea temelor pentru acas; Neatenie la ora de meditaie copiii se joac n timpul orelor, discut ntre ei, perturb ora pentru cei care vor s fie ateni; Copiii nu trateaz cu seriozitate programul, aduc colegi i prieteni la edina de meditaii care nu sunt ateni i perturb ora.

  Dup cum am menionat mai devreme, nu am gsit soluii standard pentru aceste probleme, dar am constat c o relaie bun cu un copil de orice vrst din ciclul V-VIII se bazeaz pe reciprocitate, respect mutual i responsabilizare. Am cutat ntotdeauna s i responsabilizm pe copiii cu care am lucrat i s i tratm ca pe nite aduli.

  Despre atitudine i limita dintre educaia formal i cea non-formal

  Dup cum am mai spus, punctul de plecare n acest proiect a fost ideea c voluntarii nu sunt profesori i c valoarea adugat n interaiunea lor cu copiii vine din posibilitatea cultivrii unei relaii mai informale, n afara sistemului instituional educaional, n care s existe spatiul i pentru discuii i activiti de educaie non-formal. Cu toate acestea, copiii vor fi tentai s trateze cu mai puin seriozitate orele de meditaii cu voluntarii, percepnd aceast relaie ca lipsit de consecine.

  Copiii se joac cu telefonuln timpul meditaiilor copiii se pot plictisi i pot gsi metode alternative de a i pet

  rece timpul.

  Am observat c una dintre cele mai frecvente astfel de metode este jucatul cu telefonul sau

  trimisul de mesaje ctre prieteni. Din discuiile cu voluntarii, cel mai eficient mod de a opri acest

  comportament, i care s nu reprezinte o abordare punitiv, este integrarea activ a copilului

  n discuie. Trecerea de la universul propriu la cel comun trebuie fcut prin recunoaterea

  activitii de care acesta este captivat i incercarea de corelare a acesteia cu activitatea din

  clas. Atenie, ns, copilului nu trebuie si se permit s distrag atenia i celorlali elevi

  pentru prea mult timp pentru a nu pierde concentrarea intregii grupe. Dac comportamentul

  persist, copilul trebuie integrat activ n activitatea din clas (ieit la tabl).

  1

 • 21Copiii se joac ntre ei (se nghiontesc i distrag atenia ntregii grupe)Similar situaiei cu telefonul, cei responsabili pentru deranjarea ntregii ore trebuie angrenai activ in discuie n aa fel nct s pun capt comportamentului de acest tip. Desigur, mutarea n bnci separate, sau demarea unui concurs spontan la care fiecare trebuie s se concentreze individual ajut. Trebuie s fie clar pentru toi copiii din grup c nu este tolerabil ntreuperea orei. Nu este o idee rea s cutm susinerea celorlali copii pentru recptarea ateniei celui care perturb ora. Copiii trebuie tratai cu consecven.

  2

  Copiii nu i fac temele

  O tem recurent la orele de meditaii este nu mi-am fcut tema pentru astzi.

  Soluia nu este universal valabil, ns un sistem de recompensare pentru temele f

  cute i

  poate stimula pe copii s ncerce s i rezolve tema. Discuiile n care voluntarul le

  explic

  despre angajamentul pe care amndoi i-l iau in acest proces sunt de asemenea efi

  ciente, ns

  nu dau rezultate de fiecare dat. Copii trebuie s nvee s i asume responsabilita

  tea pentru

  lucrurile pe care le fac, sau n cazul de fa nu le fac, i s suporte consecinele fapte

  lor lor, care

  n unele cazuri pot ajunge la excluderea din grup.

  3

  Copiii vin sporadic la meditaii i nu l anun pe voluntar atunci cnd lipsescLipsa la ore nu poate fi tolerat fr o motivaie deoarece poate duce la crearea de diferene ntre cei care vin n mod regulat i cei care vin sporadic. Copiilor trebuie s li se explice despre angajamentul reciproc pe care i-l asum i s li se reaminteasc beneficiile venitului la meditaii. Sprijinul prinilor este instrumental pentru asigurarea frecvenei la or n cazul copiilor mici, prinii i nsoesc, de obicei, la coal, iar n cazul copiilor mari, prinii i ncurajeaz s frecventeze orele de meditaii.

  4

  Voluntarii nu pot da note i nu pot sanciona un comportament delstor cu metodele accesibile unui profesor. Este, de aceea, foarte important ca voluntarul s se impun n faa copiilor din grupa sa, s le impun respectul i s pstreze instrumente de recompensare i de sancionare cunoscute de copii. n acelai timp, comportamentul su nu poate fi prea dur, deoarece n aceast situaie copiii vor abandona treptat grupa. Iat cteva repere care ne pot ajuta n abordarea acestei dileme:

  ncercm pe ct posibil s delimitm ora de meditaii de discuiile personale;

  ncercm s meninem activitile de educaie formal n clas i cele non-formale n afara clasei, sau mcar n afara orei de meditaii;

  putem pstra un ton cald, dar putem balansa prin vestimentaia mai auster;

  cultivm respectul reciproc, ntre voluntar i copii;

  copiii trebuie s se simt protejai, abuzurile, violena, atitudinile rutcioase nu sunt tolerabile.

 • 223.4. prima zi de meditaii

  Pregtirea nainte de nceperea meditaiilor

  Voluntarulului i este alocat o grup cu care s fac meditaii, format din 3-5 copii maxim. Grupele au fost alctuite cu ajutorul profesorilor i n urma testelor de verificare a cunotinelor, astfel nct s avem o grup unitar att din punct de vedere al nivelului de pregtire ct i a complementaritii caracterelor copiilor.

  Voluntarul discut cu profesorii pentru a nelege profilul copiilor cu care urmeaz s nceap meditaiile, are datele de contact ale acestora i primete testele de plasare n grupe pentru a analiza greelile fcute i a intui posibilele dificulti pe care copiii le ntmpin (neatenie la calcule, neinelegerea anumitor metode de rezolvare a problemelor sau nelegerea lor parial n funcie de ct de departe a fost dus rezolvarea, nu s-au rezolvat problemele de algebr sau cele de geometrie, unde trebuie insistat cu copiii etc.)

  n aceast etap, voluntarul ncearc s porneasc pregtit, cu o imagine de ansamblu asupra grupei cu care va ncepe s lucreze.

  Prima zi de meditaii

  Prima zi de meditaii este dedicat cunoaterii elevilor din grupa de meditaii, evalurii nivelului de cunotine al acestora, prezentarea planului de lucru i al sistemului de punctare de ctre voluntar.

  Voluntarul se prezint i de regul povestete copiilor cteva impresii legate de traseul academic pe care l-a urmat pn n momentul angajrii, subliniind importana educaiei pentru a obine un post de lucru la care n general copiii cred c este imposibil s aib acces. Prin exemplu personal i purtnd o discuie deschis cu copiii, voluntarul trebuie s ctige curiozitatea copiilor din grupa sa pentru a i motiva s participe i la urmtoarele ntlniri. Prima ntlnire este foarte important, de asemenea, pentru stabilirea unui contract ntre voluntari i copiii, prin care se stabilesc angajamentele pe care i le asum att copiii ct i voluntarul.

  Prima zi de meditaii reprezint oportunitatea voluntarului de a prezenta modul de desfurare a orelor:

  Stabilirea metodelor de contact ( voluntarul poate face schimb de numere de telefon cu copiii, sau de comun accord pot gsi metoda optim pentru a comunica Facebook, mail etc.)

  Stabilirea instrumentelor necesare pentru desfurarea orei:

  Caiet de meditaii dedicat

  Culegeri i alte surse de exerciii

  Stabilirea programului de intlniri i durata edinelor

  Stabilirea unui sistem de punctare (fie n cadrul orei, fie unul general aplicabil tuturor grupelor) i a beneficiilor obinute n urma unei performane satisfctoare.

  Voluntarul si copiii pot ncerca i rezolvarea unor seturi de exerciii pentru a permite copiilor s ia un prim contact cu metodele de predare, iar voluntarul va avea ocazia s estimeze nivelul fiecrui copil din grup. Se poate folosi, de exemplu testul de plasament.

  Pentru urmtoarea sesiune de meditaii, voluntarul va lua, n mod ideal, contact cu profesorul pentru a identifica lecia curent i a pregti setul de exerciii ce urmeaz a fi lucrat cu proxima ntlnire.

 • 23capitolul 4 Voluntarii oameni dintre noi

  De ce s fiu voluntar?

  nvei lucruri noi.

  Cunoti alte persoane.

  Te ajut s te dezvoli din punct de vedere

  intelectual i emoional.

  Poi sprijini oameni aflai n situaii dificile.

  i dezvoli spiritul de echip

  Poi face o diferen pozitiv.

  Participi la crearea unui viitor frumos

  pentru fiecare dintre noi

  Am devenit voluntari ca rspuns la nevoia profund de sprijin pe care am observat-o n rndul copiilor defavorizai. Am cunoscut un grup mare de copii cu diverse probleme sociale n anul 2008. Nu am putut rmne indifereni i luat hotrrea de a le oferi ajutorul nostru, n 2010. Am devenit voluntari. Prin participarea la programe de voluntariat i prin crearea unor noi programe pentru voluntari i copii, am descoperit c putem face mai mult.

  Nu ne-am oprit, iar n 2013, ONG-ul pe care l-am creat n sprijinul copiilor i tinerilor are peste 40 de prieteni voluntari, care i doresc s fac o schimbare pozitiv pentru copii. Noi lucrm n sistem de unu-la-unu (un copil-un voluntar). Am observat dorina copiilor de a fi mai mult dect societatea le spune c pot fi. Cele mai importante resurse cu care i narmm pentru viitor sunt motivaia de a deveni cineva i ncrederea n forele proprii. n calitate de voluntari, cel mai emoionant aspect a fost s vedem ct de mare este nevoia copiilor de se simi apreciai, valorizai, c fac parte dintr-un grup, c nu sunt singuri. ntr-adevr, a fi voluntar nseamn s trieti experiene unice, mult bucurie, i cel mai important, s tii c ai lsat ceva bun n urma ta.

  Andrei i Cristina

  Am lucrat n acest proiect n primul rnd ca voluntar la ore de aproape doi ani. n tot acest timp, nu am fost profesoar de matematic i mi pare destul de probabil ca nici nu voi ajunge vreodata. Vreau doar s i ajut pe aceti copii desigur acolo unde sunt capabil la coal, s le fiu un partener de discuii, un adult prietenos, care i motiveaz s i doreasc un pic mai mult de la ei nii. Dup mai bine de un an, m bucur s i vd mai deschii, mai ncreztori, mai inspirai s devin nite oameni mari independeni i pasionai de ceea ce fac.

  Mara

  Uite, eti un om mare i sunt sigur c te mai gndeti la copilrie dar crezi c te mai poi nelege cu nite puti din clasa a cincea? Crezi c mai poi vorbi pe limba lor i mai ales, pe un subiect care nu-i fascineaz att de tare dar de care au toat nevoia la care te poi gndi ? Ei bine, afl c poi face asta i-i va plcea mult i te vei gsi aducndu-i aminte vrute i nevrute i inventnd de toate pentru a aduce sens chestiei asteia abstracte ce-o tim drept matematic. Eu triesc lucrul sta de un an i jumtate i abia atept s rencepem!

  Cosmin

 • A fost o experien nou. Nu credeam c pot ajuta pe cineva s reueasc n ceva n care nici eu nu excelez, ns dorina de a-i determina pe elevi s nvee m-a ambiionat s caut soluii pentru a-i ajuta.

  Daniel

  24

  n loc de ncheiere ...

  Fiecare dintre noi poate fi voluntar. Gndete-te numai cum s-ar putea schimba lumea dac toi oamenii ar alege s participe la crearea

  unei societi mai bune pentru fiecare dintre noi.

  Alege s faci o diferen! Fii VoluntAr!

  Consider c voluntariatul este cea mai bun cale prin care eu pot da o mn de ajutor celor care au nevoie. Recunotina pe care o simi cnd tii c ai ajutat pe cineva, este mai important dect orice.

  Andrada

  Adevrul este c ne-a adus pe toi mpreun: voluntari i copii. Noi, voluntarii, am descoperit o personalitate diferit dincolo de fiecare pereche de ochi rotunzi i timizi. Am descoperit copii sociabili, inteligeni, jucui, copii plini de via i plini de dragoste de oferit. Iar eu cred c ar trebui s le oferim i noi dragoste lor. Eu cred c fiecare copil ar trebui iubit, ajutat i protejat. Nu neaprat pentru c fiecare copil reprezint viitorul, dar, mai presus de orice, pentru c fiecare copil are dreptul de a fi copil. Iar toi copiii ar trebui s fie fericii

  Maria

 • 25

  Acest ghid a fost elaborat cu sprijinul voluntarilor implicai n Campania UNICEF Hai la coal! i reflect experienele practice pe care voluntarii din Bucureti,

  sub coordonarea Marei Niculescu le-au derulat la coala Ferdinand din Bucureti n anul colar 2012-2013.

  La acest ghid a contribuit totodat o echip de voluntari entuziati din Constana,sub coordonarea lui Andrei Popescu i Cristina Costea.

  Campania de participare colar Hai la coal! urmrete prevenirea abandonului i absenteismului colar i este derulat la nivel naional de ctre Reprezentana

  UNICEF n Romnia, n parteneriat cu Ministerul Educaiei Naionale, Institutul de tiine ale Educaiei, Fundaia HOLT, C.R.I.P.S i Agenia de Dezvoltare

  Comunitar mpreun.

 • 26anexa 1clasa a 6-a

  Inima unui om bate de 72 de ori pe minut. ie de cte ori i-a btut inima n ultima or? De 420.000 de ori De 42.000 de ori De 4.320 de ori De 420 de ori

  Anul trecut, de Crciun erau -10 grade Celsius de diminea n Bucureti. La ora 2 dup-amiaz erau 2 grade Celsius. Cu cte grade era mai cald dup-amiaz fa de diminea?

  8 Celsius 12 Celsius -12 Celsius 14 Celsius

  Ulan Bator este capitala Mongoliei, o ara n Asia de Nord. Acest ora se gsete n Deertul Gobi, unde iarna este foarte frig. Crciunul trecut, de diminea era -32 de grade Celsius, iar la prnz temperatura de afar era de -14 grade Celsius. Care a fost diferena de temperatur Crciunul trecut n Ulaanbator, ntre diminea i prnz?

  -18 Celsius 18 Celsius 46 Celsius -46 Celsius

  Pregtind o poz pentru a o nrma, o lipim pe o coal de carton negru ca n poza de mai jos. Ce suprafa de carton negru a rmas neacoperit de poz?

  165 cm2 500 cm2 1900 cm2 2700 cm2 clasa a 5-a Sptmna trecut am fost n vacan la

  munte i am fcut o drumeie. Am pornit de la Gara Buteni, care se afl la 833 m altitudine i am urcat pe Valea Jepilor pn la Cabana Caraiman, la 2025 m altitudine. Ci metri am urcat?

  Haurai 5/8 dintre ptraele de mai jos.

  Completeaz maina numerelor, ca n exemplu.

  Exemplu. Completeaz ptrelele goale!

  4 +3 7

  x2

  14

  42

  x2

  x2

  +3

  +3

 • 27clasa a 7-a

  Acesta este colierul pe care i l-am fcut cadou prietenei mele de ziua ei. Contine 4 mrgele 1 neagr i 3 albe. Raportul dintre mrgelele albe i cele negre este deci de 3:1.

  Cte bile negre trebuie s mai adaug astfel nct raportul dintre mrgelele negre i cele albe s fie 3:1?0 8 6 3

  Deerturile sunt printre formele de relief cu cele mai mari variaii de temperatur ntre zi i noapte. Deertul Sahara se afl n Africa, este cel mai fierbinte deert din lume i al treilea ca mrime dup Antarctica i Desertul Arctic. La ora 1 de diminea pot fi -1.5 grade Celsius. La ora 1 la prnz pot fi cu 38 de grade Celsius mai mult, iar la 6 dup-amiaz temperatura poate scdea din nou cu 10 grade Celsius. n acest scenariu, care este temperatura la ora 6 dup-amiaz?

  29.5 Celsius 26.5 Celsius 27.5 Celsius 28.5 Celsius

  Unui profesor i ia 20 de minute s corecteze fiecare test al fiecrui copil de clasa a 7-a. Astzi se anun o zi foarte aglomerat copiii de la a 7-a C, care sunt 18 n clas, au dat test la mate. Profesorul ncepe s le corecteze lucrrile la ora 12:15. La ce or va termina de notat toate lucrrile celor de la a 7-a C?

  Raportul dintre unghiurile x:y:z din figura alturat este 3:2:1. Ce msura au cele 3 unghiuri?

  X=...... Y=...... Z=......

  clasa a 8-a Merg reluate ntrebrile 1,2 i 4 de la clasa a 7-a.

  Parisul este capitala Franei i unul dintre cele mai vizitate orae ale lumii. ncercnd s ne dm seama unde sunt patru dintre cele mai cunoscute cldiri ale Parisului, am desenat schema de mai jos. Cldirile de mai jos se numesc:

  A Catedrala Sacre Coeur, care arat ca un tort giganticB Catedrala Notre Dame, unde locuia cocoatul din povesteC Turnul Eiffel, simbolul FraneiD Arcul de Triumf i noi avem unul n Bucuresti.

  Pe acest desen, punctul A, care reprezint Catedrala Sacre Coeur are coordonatele (3,6). Notm aceast cldire n felul urmtor: A(3,6)

  1. Dup modelul de mai sus, scrieti coordonatele punctelor B, C, DB(.. , ..) C(.. , ..) D(.. , ..)2. Dac am merge in linie dreapt de la punctul B (Notre Dame) pn la punctul C (Tour Eiffel),

  ce distan am parcurge?

  x

  y

  z

  d

  d

  a

  12

  10

  8

  6

  4

  2

  0

  -2

  -8 20-6 4-4 6-2 8 10

  B

  C

 • 28 Ioana este elev la liceu i primete o burs de merit,

  care se ofer tuturor copiilor cu media peste 9. Anul acesta a fost mai dificil, dar Ioana este determinat s ctige bursa din nou, pentru c vrea s i cumpere un joc nou pentru clacultor care doar ce a aprut. Notele ei sunt urmatoarele:

  Ce not minim trebuie s ia la Chimie, ultima materie a cestui an colar, pentru a-i pstra bursa?

  Mate 8.5

  Desen 9

  Englez 8.5

  Fizic 9

  a) nu mai poate obine bursa anul acesta, trebuie s atepte anul viitor;b) 9c) 9.5d) 10

  Seara trecut ne-am jucat Alhambra, un joc n care folosim o punga cu cartonase colorate n urmtoarele culori rou, galben, verde, alb, albastru n urmtoarele proporii: 1/6 sunt verzi, 1/12 sunt galbene, 1/2 sunt albe, 1/8 sunt albastre, 1/8 sunt roii. Nu m uit n pung i trag o carte aleatoriu. Cel mai probabil voi trage o carte...................

  Roie Alb Verde

 • 29anexa 2chestionar pentru voluntarii ept

  a. despre adeziunea la program

  1. Cum ai aflat de noi?a. prieteni/colegib. Grupul de pe Facebookc. grupuri de voluntariat (care?)d. altele (care?)

  2. Cnd ai intrat n program? a. primvara 2012b. toamna 2012c primvara 2013Ct timp ai fost activ?................................. (luni)

  3. de ce ai devenit voluntar pentru epT? evalueaz urmtoarele afirmaii pe o scar de la 1(dezacord total) la 5 (acord total)

  a. Vreau s fac parte dintr-un program de voluntariat pentru c: a. Vreau s cunosc oameni noib. Vreau s mi petrec timpul ntr-un mod constructivc. Sunt interesat de problema educaiei n Romniad. mi place s lucrez cu copiie. Vreau s nvt ceva util pentru mine personal/profesional din programul de voluntariat

  B Timp dedicat voluntariatuluia. Vreau s petrec ntre 1-3 orep e sptmn n cadrul unui program de voluntariatb. Vreau s petrec ntre 3-5 ore pe sptmn ntr-un progam de voluntariatc. Vreau s petrec mai mult de 5 ore pe sptmn ntr-un program de voluntariat................................................

  B. despre practica la ore1. Ci copii ai n grup si n ce clas sunt? Ci au fost la nceput?..............

  2. Cum ii legtura cu copiii?a. prin unul dintre organizatorib. prin prinic. direct pe telefond. pe Facebook/maile. prin coalf. altfel..................

  3. Cu ce frecven organizezi orele de meditatii?a,. o dat pe sptmnb. de dou ori pe sptmnc. o dat la dou sptmnid. discutm puncual cnd e nevoie de meditaiie. altfel

  4. Ct dureaz edinele de meditaii?a. o orb. 1.5 orec. 2 ored. mai puin de o or

  5. Cum este structurat edina de meditaii ? evalueaz urmtoarele afirmaii pe o scar de la 1(dezacord total) la 5 (acord total)a. La meditaii urmresc un program strict pe care l-am stabilit la nceputul anului b. La meditaii lucrm problemele pe care le aduc copiii n sptmna resprectivc. La meditaii lucrm temele pentru coald. La meditaii urmresc programa colar (merg n paralel cu ce fac la clas)e. La meditaii folosesc o culegere pe care am cumprat-o s lucrez cu copiiif. La meditaii lucrez dup manualul de la clasg. La meditaii folosesc culegerile copiilorh. La meditaii dau teme pentru edina urmtoare

 • 305. ai avut copii care au abandonat grupa? a. da b. nuDaca da, care crezi c au fost motivele? a. copiii nu sunt interesai de matematicb. copiii nu pot ajunge la meditaie datorit programului c. copiii nu nelegd. alt motiv: .......................

  6. Spune-ne dou dificulti pe care le-ai ntmpinat n lucrul cu copiii. evalueaz urmtoarele afirmaii pe o scar de la 1(dezacord total) la 5 (acord total)a. Copiii nu sunt interesai de matematicb. Copiii nu sunt interesai de performana colar n generalc. Copiii nu sunt respectuoi la ora de meditaied. Copiii fac glgie la ora de meditaiee. Copiii stau pe telefon la ora de meditaief. Copiii nu i fac temele pentru ora de meditaieg Copiii nu mai vin la ora de meditaie fr s anune

  7. Vrei s ne dai un exemplu de bun practica de predare, pe care ai recomanda-o i altor voluntari?........................

  c. despre interaciunea cu copiii n afara clasei1. ai interacionat cu copiii din grupa ta i dincolo de materia de coal? a. dab. nu

  2. ai fcut activiti cu copii n afara orelor de clas?a. da. excelent! Spune-ne unde...................................b. nu.

  3. evalueaz urmtoarele afirmaii pe o scar de la 1(dezacord total) la 5 (acord total)a. Am interacionat uor cu copiiib. Am avut discuii deschise cu copii i despre

  teme n afara ariei curicularec. Copiii au fost receptivi/curioi s afle mai multe despre cariera i parcursul meud. Copiii au fost interesai s i ajut si la alte materiie. Copiii mi-au povestit despre problemele lor personale

  3. i-ai cunoscut pe prinii copiilor din grupa ta? a. da b. nu

  4. Crezi c este util interaciunea cu ei?a. da b. nu

  d. despre interaciunea cu organizatorii1. ai participat la ntlnirile organizate pentru voluntari? ntlnirea cu UNICEF si Institutul de tiine al Educatiei @ Casa ONUa. da b. nu ntlnirea cu profesoarele de mate de la coal 64 @ sediul Colliersa. da b. nu Introducere n coaching @ coala 64a. da b. nu Training si activiti de teambuilding cu Alina Andrei @ sediul Colliersa. da b. nu

  2. Care au fost motivele pentru care nu ai participat la ntlnirile cu voluntarii?a. nu am avut timpb. nu mi s-a prut interesant tema ntlniriic. nu cred c sunt utiled. ............

  3. Pentru anul viitor mi-ar placea s avema. mai multe traininguri (pe urmtoarele subiecte .............................)b. mai multe ntlniri informale ntre membri;c. mai multe ntlniri cu coala/profesorii;d. mai multe evenimente cu copiii:

  4. Ce resurse i-au lipsit/crezi c te-ar fi ajutat pentru susinerea orelor?a. materiale didactice (manuale, culegeri);b. instrumente de scris/papetrie;

 • 31c. spaiu fizic pentru predat;d. altceva .........................

  5. Care este instrumentul pe care l-ai folosit cel mai des pentru a comunica cu organizatorii i cu ceilali voluntari?a. Facebook;b. Google Docs;c. Google Group;d. maile. telefon.

  6. evalueaz urmtoarele afirmaii pe o scar de la 1(dezacord total) la 5 (acord total)a. Organizatorii au fost receptivi la nevoiele meleb. Comunicarea cu organizatorii a fost facilc. Mi-a fost clar cine este persoana de contact pentru orice problem pe care am avut-od. Am fost contactat n timp util cnd am solicitat cevae. Comunicarea cu coal a fost facilitat prin intermediul organizatorilor

  f. Materialele pe care le-am primit au fost utileg. Nu am primit suficiente materialeh. Nu am primit suficiente informaii cu privire la desfurarea orei de meditaiii. Trainingurile la care am participat au fost utile n desfurarea oreij. Trainingurile la care am participat au fost utile n viaa mea personal/profesionalk. Mai mi-ar placea s particip si anul urmtor n programl. A avea nevoie de mai mult susinere din partea organizatorilorm. A dori s cunosc si ali voluntari din acest program

  e. pentru ncheiere1. Spune-ne dou lucruri care i-au plcut la acest proiect................

  2. ai dori s continui anul viitor? de ce?

 • 32

  anexa 3chestionar pentru voluntarii ept

  a. despre adeziunea la program

  1. de cnd a intrat coala ta n program? Cnd ai nceput s te implici n proiect a. primvara 2012b. toamna 2012c. primvara 2013

  2. de ce ai fost de acord cu implicarea n proiectul epT? a. Directorul colii m-a nsrcinat s participb. Am avut ncredere n ideea proiectului pentru c era susinut de UNICEF Romnia;c. Voluntarii m-au convins s particip;d. Copii de la clasa mea aveau nevoie de un astfel de program de asisten colar suplimentar;e. ................................................

  3. Ct timp ai dedicat acestui proiecta. De cteva ori pe sptmn, maximum 5 ore/sptmn;b. De cteva ori pe lun, maximum 10 ore/lun;c. De cteva ori pe semestru - nu tiu cte ore s estimez;

  4. Ce resurse ai dedicat acestui proiect?a. timp pentru selectat copii i alctuit grupeleb. timp pentru discutat cu/consiliat voluntarii (inclusiv prin participarea la evenimente);c. timp pentru discutat cu prinii;d. materiale didactice pentru voluntari;e. altceva....................

  B. eficacitatea programului1. Pe ce ar trebui s se concentreze munca voluntarilor?a. recuperarea unor cunotine din clase anterioare, la clasa nu avem timp s insistm asupra unor noiuni deja predate n anii anteriori;b. aprofundarea noiunilor predate la clas n acea saptmn, nu este suficient timpul de la clas pentru explicaii suplimentare necesare celor care nu au neles;c. recapitularea materiei recente;d. asistarea la teme;e. mentorat/activiti extra-curiculare i mai putin pe materia n cauz.

  2. Ce metodologie de predare crezi c a funcionat cel mai bine? (de la 1 la 5)a. lucrul dup manual, urmnd structura programei din anul respectiv, cu elemente de predare;b. lucrul dup culegerea recomandat pentru clasa respectiv;c. lucrul dup materiale diferite de cele folosite/recomandate la clasa sau acas copiilor;d. meditaiile cu tematic neplanificat, n functie de ntrebrile ridicate de copii;e. lucrul dup teme recomandate de profesorul de la clas, din materia de la zi sau din anii anteriori;f. teme suplimentare pentru copii.

  3. Care sunt cele mai importante trsturi ale unui voluntar pentru succesul grupului?a. constana la oreb. rbdarea i perseverena

 • c. abilitatea de a comunica direct cu copiiid. deschiderea fa de copii, profesori i prinie. altele .............................

  4a. ii legtura cu voluntarii care predau la clasa ta? dac da, cu ce frecven comunici cu ei? de obicei cine iniiaz contactul?..........................................................................4b. i se pare important ca voluntarii i organizatorii s pstreze legtura cu profesorii de specialitate/diriginii claselor cu care lucreaz?

  5. ai avut copii la clas care au abandonat grupa? a. da b. nu

  6. dac da, care crezi c au fost motivele? a. copiii nu sunt interesai de matematicb. copiii nu pot ajunge la meditaie datorit programului c. copiii nu nelegd. copiii nu au rezonat cu voluntarul.

  7. Vrei s ne dai un exemplu de bun practic de predare, pe care ai recomanda-o i voluntarilor?...........................

  Crezi c este util interaciunea cu voluntarii?a. da b. nu

  8. ai primit feedback de la copii i prini cu privire proiect?

  c. despre interaciunea cu organizatorii

  1. ai participat la ntlnirile organizate pentru voluntari i profesori?

  ntlnirea cu uniCef i institutul de tiine al educaiei @ Casa onu

  a. da b. nu ntlnirea la sediul Colliersa. da b. nu

  2. Care au fost motivele pentru care nu ai participat la ntlnirile cu voluntarii?a. nu am avut timpb. nu mi s-a parut interesant tema ntlniriic. nu cred c aceste ntniri sunt utiled. ............

  3. Pentru anul viitor crezi ca ar fi util s dezvoltm:a. un contact mai bun ntre profesori i voluntari i vice versa b. mai multe traininguri (pe urmtoarele subiecte..)b. mai multe ntlniri informale intre membri;c. mai multe ntlniri cu coala/profesorii;d. mai multe evenimente cu copiii;e. vizite ale voluntarilor la orele de predare din timpul scolii.

  4. Care este instrumentul pe care l-ai folosit cel mai des pentru a comunica cu organizatorii i voluntarii?a. FaceBook;b. Google Docs;c. Google Group;d. emaile. telefon.

  5. evalueaz pe o scar de la 1 (n foarte mic msur) la 5 (n foarte mare msur) urmtoarele afirmaii:a. Organizatorii au fost receptivi la nevoile meleb. Comunicarea cu organizatorii a fost facilc. Mi-a fost clar cine este persoana de contact pentru orice problem pe care o amd. Contactul cu voluntarii a fost dificilh. Nu am primit suficiente informaii cu privire la desfurarea orei de meditaiii. Nu am fost suficient consultat/ cu privire la metodologia/materialele de predare folosite de voluntari la orele de meditaii.

  33

 • 34j. Mi-ar plcea s particip i anul urmtor n

  program, cred c este un proiect important

  pentru copii.

  k. A avea nevoie de mai mult susinere din

  partea organizatorilor

  l. A dori s cunosc i mai muli voluntari din

  acest program

  d. pentru ncheiere

  1. Spune-ne dou lucruri care i-au plcut la acest proiect..................................

  2. ai dori ca proiectul s continue i anul viitor? Te-ai implica i anul viitor?de ce?

 • TE IUBESC!

  BRAVO!

  BRAV

  O!

  noi am lansat o provocare

  i v ncurajm.

  soluiile i entuziasmul

  v aparin!

 • TE IUBESC!

  BRAVO!

  TE

  IUBESC!

  ALI

  NAR

  E

  jo

  ac

  S U R S UR I

  pove

  ti

  AlinTri

  Iubi

  re

  cuvi n t e de laud

  AFEC

  IU

  NE

  Z

  MBETE

  SU

  RPR

  IZE

  MBR

  I

  RI

  A TE N

  I E

  GRIJ

  S

  R

  UT

  R

  I

  NGRIJIR

  E

  AJUT

  OR

  TE IUBESC!

  BRAVO!

  TE

  IUBESC!Arat-Mi

  c Miubeti,

  Trimite-M

  la coal!

  CAMPANIE PENTRU PARTICIPAREA COLAR CAMPANIE PENTRU PARTICIPAREA COLAREditura Vanemonde ISBN 978-973-1733-49-4

  Lucrare tiprit n 2000 de exemplare cu sprijinul Reprezentanei UNICEF n Romnia.