Άγιος Νικόλαος

of 18 /18
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΥ Εργασία στο μάθημα των Θρησκευτικών

Upload: s-konstant

Post on 07-Aug-2015

108 views

Category:

Education


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Άγιος Νικόλαος

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΥ

Εργασία στο μάθημα των Θρησκευτικών

Page 2: Άγιος Νικόλαος

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟ

Σ

Page 3: Άγιος Νικόλαος

Λίγα λόγια για την ζωή του

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μ.Χ στα Πατέρα της Λυκίας από γονείς ευσεβείς και πλουσίους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας.

Page 4: Άγιος Νικόλαος

Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία μετά την μετάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο.

Page 5: Άγιος Νικόλαος

Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.

Page 6: Άγιος Νικόλαος

Το έργο του

Ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους χριστιανούς, διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.

Page 7: Άγιος Νικόλαος

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Page 8: Άγιος Νικόλαος

Σύμφωνα με την παράδοση ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.

Page 9: Άγιος Νικόλαος

Προστάτης των ναυτικών

Θεωρείται προστάτης των ναυτικών σε όλο τον κόσμο και δεν είναι τυχαίο. Κάποτε αποφάσισε να ταξιδέψει με πλοίο στους Άγιους Τόπους, για να προσκυνήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ξέσπασε θαλασσοταραχή, με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες να πανικοβληθούν.  

Page 10: Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος όμως δεν έχασε την πίστη του, προσευχήθηκε στον Θεό και η θάλασσα ηρέμησε. Η παράδοση λέει ότι ένας ναυτικός γλίστρησε, έπεσε από το κατάρτι και σκοτώθηκε. Όμως ο Νικόλαος προσευχήθηκε θερμά και ο ναυτικός αναστήθηκε.

Page 11: Άγιος Νικόλαος

Το τέλος του Αγίου

Το πότε ακριβώς πέθανε δεν είναι γνωστό. Σίγουρο είναι ότι τα λείψανά του μετά το θάνατό του φυλάσσονταν στην πόλη των Μύρων που είχε ανεγερθεί προς τιμήν του.

Page 12: Άγιος Νικόλαος

Από την πόλη των Μύρων τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν από τους σταυροφόρους της πρώτης σταυροφορίας στο Μπάρι της Ιταλίας το 1087 μ.Χ. Στην πόλη αυτήν βρίσκονται και τιμούνται έως σήμερα. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας από τους Αγίους που αναγνωρίζει τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Καθολική Εκκλησία.

Page 13: Άγιος Νικόλαος

Εορτή του Αγίου Νικολάου

Η μνήμη του Αγίου Νικολάου τελείται στις 6 Δεκεμβρίου.

Τον μήνα Μάιο τελείται η εορτή της ανακομιδής η μετακομιδής του λειψάνου του από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας και της προόδου ή παρόδου αυτού, της διελεύσεώς του δηλαδή από τους διαφόρους τόπους, και μάλιστα κατά τρεις διαφορετικές ημέρες, ήτοι στις 9, στις 10 και στις 20 Μαΐου.

Page 14: Άγιος Νικόλαος

Στην Μητρόπολη Ηλείας η εορτή αυτή τιμάται στις δύο από τις τρεις αυτές ημερομηνίες, στις 9 και στις 10 Μαΐου. Η διαφορά κατά τόπους στην Ηλεία και αλλού στον χρόνο εορτασμού του ιερού αυτού γεγονότος οφείλεται κατά την επικρατούσα άποψη στον χρόνο διελεύσεως ή προσεγγίσεως του πλοίου με το ιερό Λείψανο του Αγίου εκ των ακτών των περιοχών αυτών.

(Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός. Επίσης πρώην Μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμων).

Page 15: Άγιος Νικόλαος

Γι’ αυτό και η εορτή αυτή, εκτός από εορτή της ανακομιδής ή μετακομιδής του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, χαρακτηρίζεται και ως εορτή της προό δου ή παρόδου αυτού, της διελεύσεώς του δηλαδή από τούς διαφόρους τόπους.

Page 16: Άγιος Νικόλαος

Εικόνες του Αγίου Νικολάου

Page 18: Άγιος Νικόλαος

Γ Γυμνασίου Νικολέτα Κοκολύβα

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σεβαστή Κωνσταντινίδου ΠΕ01