curs catalogul electronic al bibliotecii

Download Curs Catalogul Electronic Al Bibliotecii

Post on 27-Sep-2015

222 views

Category:

Documents

4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Catalogul Electronic Al Bibliotecii

TRANSCRIPT

I

I. Prezentare

Softlink este liderul internaional n furnizarea de software automatizat pentru biblioteci, nc din 1983, deservind peste 11.000 de biblioteci. Ca iniiator n industria de software a bibliotecilor, Softlink a revoluionat sistemul de regsire a informaiilor transformnd bibliotecile n centre cu acces dinamic i de un nivel nalt, la informaie.

Echipa Softlink, care se ocup de dezvoltarea i ntreinerea Relaiilor cu publicul, a coordonat sugestiile a mii de bibliotecari din toat lumea pentru a crea Liberty3. Acesta este un sistem integrat de bibliotec, de nivel nalt pentru lumea de astzi conectat la Internet de mare vitez. Liberty3 este un sistem integrat de management al bibliotecii care acioneaz ca o platform pentru managementul de informaii ntre website-ul bibliotecii i datele ei.

WEB N TOTALITATE

Liberty3 intensific accesul la resursele bibliotecii prin interfaa de Internet OPAC (Open Public Access Catalogue). Acesta permite vizitatorilor bibliotecii s vizualizeze resursele acesteia prin browser-ul de Internet.

Are posibiliti de cutare full-text astfel nct i un utilizator neiniiat poate s regseasc cu uurin informaiile dorite.

Protecia nu constituie o problem, deoarece setrile OPAC-ului pot fi ajustate pentru a restriciona sau a permite accesul la informaii vitale, depinznd de profilul utilizatorului.FUNCIONALITATE

Liberty3 integreaz urm-toarele caracteristici, permind distribuirea n mod egal i schimbul de date ntre componente/ module:1. Achiziia

2. Circulaia

3. Catalogarea

4. Inventarul

5. Management de mprumut

6. mprumut interbibliotecar

7. Managementul de reviste i seriale

8. Web OPAC

9. Adaptabilitate

10. Raportarea (peste 250 informri standard)

1. ACHIZIII

Modulul achiziii realizeaz: lansarea de comenzi;

urmrirea recepiei resurselor de pe comenzi; gestionarea resurselor financiare ale bibliotecii.2. CIRCULAIEModulul CIRCULAIE comand toate funciunile curente referitoare la ieirea, restituirea, rennoirea i rezervarea mprumuturilor sub form de resurse individuale sau de grupuri (seturi de resurse). Modulul CIRCULAIE mai include: posibilitate de rezervare a publicaiilor

faciliti pentru efectuarea de inventarieri rapide

controlul complet al calendarului de ctre utilizator

reguli de mprumut

faciliti referitoare la avizele de ntiinare a cititorilor pe baz de departamente, grupuri sau individual

faciliti standard pentru amenzi.Sistemul conine o list complet a utilizatorilor eligibili descrii prin:

nume barcode

departament (catedr)

limitele mprumutului adres domiciliu comentarii i mesajeLiberty3 permite, de asemenea, importarea acestor date dac ele sunt stocate ntr-un alt sistem de management informaional.

nregistrarea utilizatorului poate fi extins cu pn la 20 de cmpuri speciale, create i specificate de ctre bibliotecar.

mprumuturile sunt nregistrate prin scanarea cardului (legitimaiei) de utilizator i a barcode-ului resursei, ceea ce permite un ritm de nregistrare la 2 secunde.

Restituirile se desfoar similar. O serie de validri au loc n mod automat:

utilizatorul nu are termene de mprumut depite

numrul maxim de cri nu este depit

resursa nu este mprumutat sau rezervat deja

categoria documentului permite mprumutul ctre categoria utilizatorului

Biblioteca poate defini o matrice cu drepturile utilizatorului i tipurile de resurse care determin termenul mprumutului, numrul de resurse din fiecare categorie admise la mprumut simultan etc.

Rennoirile se proceseaz asemntor cu mprumuturile i restituirile. Procedura const din scanarea barcode-ului crii urmat de comanda RENEW.

Rezervrile i nchirierile pot fi efectuate din modulul MPRUMUT.

O carte sau un anumit exemplar poate fi rezervat pentru un utilizator. Rezervrile se in n ordinea datei de nregistrare. Bibliotecarul poate schimba ordinea rezervrilor.

Csuele pentru resurse (Resource Boxes) sunt destinate resurselor grupate sub forma unei singure uniti, n vederea mprumutului. Csuele pot fi restituite ca unitate sau sub forma componentelor lor (respectivei uniti).

mprumutul conine i categoriile de ntiinri de mprumut: depiri, notificri, rezervri de departamente, grupuri sau individual.

Exist un calendar cu date i termene care poate ncorpora week-enduri, srbtori oficiale, srbtori definite de utilizator, etc. Calendarul nregistreaz i datele statistice referitoare la mprumut i cutare.

mprumutul permite schim-barea categoriei mprumu-tului de resurse (Resource Loan Categories). Aceasta poate fi aplicat unei resurse individuale sau unui grup de resurse definit prin cutare.

Utilizarea amenzilor (Fines) este opional, dar reprezint un element standard al Liberty3 i se afl de asemenea n modulul MPRUMUT. Definirea formulelor de amenzi se afl la dispoziia bibliotecarului i poate fi realizat n variate moduri. Astfel, aceeai resurs poate fi asociat cu niveluri de amenzi diferite pentru diferii utilizatori.

Este prevzut, de asemenea, i un sistem complet de procesare a stocurilor (inventariere) STOCKTAKE.

3. Catalogare

Sistemul de bibliotec Liberty3 permite catalogarea nu numai a crilor, ci i o gam vast de alte resurse, cum ar fi CD ROM-uri, casete video, casete audio, rapoarte, literatur gri, site-uri web, fiiere computerizate i inclusiv echipament de bibliotec. Calitatea catalogului determin caracterul utilitar al facilitilor de accesare i, aadar, a ntregului sistem. Cu ct exist mai multe ci de regsire a unei resurse, cu att este mai probabil s fie utilizat, iar gradul de utilizare al resurselor este un bun sistem de msurare al serviciilor furnizate de bibliotec.

Liberty3 ofer o catalogare facil, cu ferestre simple, prezentate n ordine logic, permindu-v s introducei numai informaiile care sunt relevante. Exist un numr de cmpuri n catalog ce reprezint fiiere controlate, de autoritate, grbindu-se astfel procesul de catalogare i furniznd intrri logice, ceea ce reprezint un avantaj cnd sunt implicate mai multe mini. Informaiile care pot fi nregistrate la fiecare unitate sunt:

Titlul, autorul(ii) sau ali colaboratori

Detalii referitoare la ediie

Detalii referitoare la datele de publicare

Colaionare

GMD ISBN i numarul de control

Cuvinte cheie

Rezumate/note (de o ntindere nelimitat)

Descriere fizic

Serie

Subiecte

Teme, studiu al ariilor curiculare, grade de pertinen

Pri cu propriile lor detalii bibliografice

Locaie

Clasificare (C.Z.U., Dewey, Biblioteca Congresului sau altele)

Sufix

Barcod Numr de nregistrare

Categoria de mprumut Data nregistrrii Furnizorul

Preul, numrul de ordine, numrul facturii, codul costului

La introducerea unui titlu, sistemul verific automat n catalog dac exist titluri duplicat sau asemntoare. Cuvintele cheie pot fi generate att automat din cmpurile titlului, notelor i ediiei, ct i prin tastare. Nu exist limite cu privire la numrul subiectelor i cuvintelor cheie care pot fi adugate unei nregistrri.

Liberty3 permite catalogarea a multiple exemplare din titluri individuale, plasate la raft ntr-una sau multiple locaii. Orice tip de resurse poate fi accesat, inclusiv fiiere computerizate, casete video i aparate video, CD-uri i rafturi de depozitare a CD-urilor, camere, locuri de joac, vehicule etc., orice are calitatea de a putea fi mprumutat sau rezervat. Cataloagele pentru subiecte, autori, titluri, serii i teme pot fi, de asemenea, scoase la imprimant, dac se dorete, fie integral, fie n form abreviat, dac se dorete.

Copii. Adugarea de informaii referitoare la copii const n citirea numrului de barcod i adugarea numrului de inventar, a categoriei de mprumut etc. Pentru copii multiple ale aceluiai titlu exist o funcie de copiere ampl care genereaz automat barcoduri succesive.

Pri. Anumite resurse pot cuprinde pri componente subordonate, cum ar fi o caset video cu mai multe programe pe ea. Sistemul permite ca aceast caset s fie catalogat drept o singur resurs i ca fiecare program s fie cutat prin Search. Se procedeaz n aceeai manier cu seturi de resurse, nu neaprat de acelai fel.

Cutii cu resurse. O cutie cu resurse poate fi catalogat att individual ct i fiecare articol din interiorul ei. Liberty3 permite ca aceast cutie s fie mprumutat drept o singur unitate dar ca elementele componente s fie napoiate separat.

Fiiere de autoritate. Liberty3 conine fiiere de autoritate pentru toate cmpurile adecvate. Acestea sunt afiate automat pe ecran la accesare, cu noi intrri adugate n timpul catalogrii. Iat unele dintre cmpurile susceptibile de control autorizat:

Titlu

Serie

Autori/Nume

Tem

Cuvnt cheie

Subiect

Editur

Furnizor

Locaie

Departament

GMD

Pentru a aduga date acestor cmpuri n entry-ul cu date al catalogului, doar primele caractere trebuie tastate. O fereastr va afia rezultatele cutrii n fiierul de autoritate. Persoana care efectueaz catalogarea poate apoi selecta exact antetul necesar sau, dac este cazul, aduga un nou entry direct fiierului de autoritate. Un fiier de autoritate separat cu funcie de ntreinere permite fiierelor s fie pstrate n ordine. Actualizarea global este de asemenea posibil n special cnd nregistrri de slab calitate au fost importate n Liberty3 din sisteme inferioare crora le lipsesc fiiere de autoritate de control.

Note. Un cmp pentru rezumat/note, de lungime nelimitat, permite adugarea acestor informaii n cazul n care bibliotecarul decide c sunt relevante.

Prin intermediul softului Liberty3 este pos