det nye skoleblad

of 12 /12
NY Tagensbo Skole Nummer 5 · Årgang 2 · 2009 h g j a u r Parat... Start... Motionsløb!!! Glædelig jul og godt nytår

Upload: svend-feld

Post on 13-Mar-2016

221 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Decembernummer

TRANSCRIPT

Page 1: Det nye skoleblad

Det skolebladNY

Tagensbo SkoleNummer 5 · Årgang 2 · 2009

hg

j aur

Parat... Start... Motionsløb!!!

Glædelig jul og godt nytår

Page 2: Det nye skoleblad

Redaktion:Jens Husum (ansvarshavende)Claus MunkJan Reinhardt

Tagensbo skoleFrederiksborgvej 107 · 2400 København NVTelefon 3581 1590Email: [email protected]

I

N

D

H

O

L

D

:

Side 1 Forside: Klima-avisenSide 2 Kære alle... & Det nye skoleår IndholdsfortegnelseSide 3 4.-klasserne på Planetariet Side 4 Halloween i 4. lasserneSide 5 Læseuge i udskolingenSide 6 + 7 Klimauge med 8. klasserneSide 8 Klima-avis og billederSide 9 Engle, skytsengle mm. med 1.xSide 10 Juleværksted i indskolingenSide 11 SantaLucia på Københavns RådhusSide 12 Julearrangement i Grundtvigs- kirkens

Kære alle forældre og samarbejdspartnere!

Nu er 2009 snart ved at være slut. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at sige tak for et godt samarbejde med jer alle sammen.I november havde skole besøg af en tysk gæstelærer. Han underviste lærerne og eleverne i udskolingen. Det var rigtig spændende og udbytterigt.I december måned havde vi den store fornøjelse at 8. klasserne deltog i børneklimatopmødet med stor succes. De var værter for gæster fra Island og Norge.8. Klasserne producerede endvidere en utrolig flot klimaavis.Fredag den 11. december var 4. klassepigerne på rådhuset for at gå Luciaoptog. De fik megen ros for deres optræden.Jeg håber, at byggeriet vil kunne påbegyndes i det nye år.Alle har ferie fra fredag den 18. december kl. 11.35.Skolen starter igen mandag den 4. januar kl. 8.45God jul og godt nytår.

Jens HusumSkoleleder

·· 2 ·· Det Ny Skoleblad

Den første dag i det nye skoleår var noget anderledes for mange af skolens elever. Selvom det stadig var sommer, så faldt der en lille byge på denne dag. Skolen på Magistervej var blevet tømt inden ferien. Alle klasser havde pakket, hvad de skulle have med og nu stod bygningerne gabende tomme og helt lukket af.

Alle elever både store og små mødte i skolegården i det som nu skulle være Tagensbo Skole i de næste par år. I gården var man ved at opsætte en pavillion, som skulle rumme de klasser, der ikke var plads til i de gamle Bispebjerg bygninger. pladsen ville blive trang, men det viste alle, så det var om at stå sammen og komme gennem de næste år til den nye skole er færdig renoveret og udbygget. En endelig dato for dette kendes ikke på nuværende tidspunkt.

Det nye skoleår

Page 3: Det nye skoleblad

Tagensbo Skole ·· 3 ··

Tur til ...

I september var vi på Planetarium. Det ligger tæt ved Palads Bio. Vi var 4.x og 4.u.Først gik vi ind på udstillingen vi så på de ni planeter. Mars, Saturn, Pluto, Venus, Jupiter, Merkur, Uranus, Neptun, Jorden. På computeren kunne man se hvordan de forskellige planeter så ud. Og hvor mange måner de har. Fx at Saturn har 64 måner.Så var der en raket. Vi gik ind i den og sad der og så styrede vi den og Zahra styrede den og jeg kiggede om der kom atombomber.Så kom der en og så råbte jeg: ZAHRA!!!Så styrede Zahra den med gas. Og så styrede vi gennem ringene. Zahra er en god pilot.

Inde i biografen sad vi højt oppe. Filmlærredet var rundt og det var stort. Vi så hvordan solen gik rundt om jorden.

Vi så ”Det kosmiske zoom”. Først så man en hula-hop-ring. Den blev forstørret ti gange og pludselig

kunne man se hele byen. Når man blev ved med at forstørre endte man ude i universet. Det var en god film og man lærte meget. Men vi ville se 3D, men havde desværre ikke tid nok. Så tog vi tilbage til skolen.

”The Girls”

Page 4: Det nye skoleblad

Af Claus Munk

·· 4 ·· Det Ny Skoleblad

Så nåede vi igen til

– den amerikanske tradition, som langsomt har sneget sig ind på vores kalender den 31. oktober. 4. klasserne på Tagensbo Skole holdt Halloween-fest om aftenen onsdagen før. Alle de udklædte hekse og spøgelser og andre frygtindgydende væsener var inviteret til kl. 17 (hvor det begyndte at blive mørkt) og efter en lille uuuuuuh- hygge-dans var der ægte spøgelsestur i skolens kælder. I samarbejde med praktikanter fra Frederiksberg Seminarium havde lærerne arrangeret en rigtig gruopvækkende tur i kælderens mørke, hvor rædselsmusik, dæmoner, spøgelser og hvide damer, samt et par gamle lig var samlet til at underholde de unge fra 4. klasserne.

Efter de frygtelige oplevelser var der noget at spise og drikke til alle, hvorefter diskoteket tog over med heftige rytmer til at skræmme ånderne væk.

GYS OG GRU !!!Der blev danset og sunget igennem og festen var en stor succes, som både elever og lærere talte meget om i de følgende uger.

Tusinde tak til de forældre, som støttede med at bage både kager og boller til alle.

t

Page 5: Det nye skoleblad

Tagensbo Skole ·· 5 ··

Læseuge!Af Emrije og Gonxhe

I dag har vi lært om faglitteratur. Vi lærte om hvordan man analyserer avisartikler. Vi har arbejdet meget med avisartikler. Vi skulle vælge en artikel, som vi gerne ville læse. Efter vi havde læst artiklen, skulle vi undersøge nærmere på det. Vi skulle f.eks. tage notater, og undersøge de fremmede ord vi ikke forstod.Vi har lavet mindmap, og nogen fra holdet skulle fremlægge. Det var en god læseteknik Ikram lærte os, og vi vil meget gerne bruge den på længere sigt. Den læseteknik hun lærte os, kunne også bruges i gymnasium og på universitet. Det har været en hyggelig dag, og lærerne var gode til at hjælpe os med forskellige ting. Vi har arbejdet meget godt, og stille. Vi har været meget flittige. Lærerne har også været meget søde og hjælpsomme.

Læseuge med succes!Hele udskolingen var opdelt på tværs af klasser og holdt læseuge i sidste uge

Rapport fra et værkstedAf Dorte og Ine

I uge 50 har vi haft læseuge i udskolingen.Eleverne fra ottende og niende klasserne har været delt i fem hold på tværs – og arbejdet med faglig læsning i fagene.I værksted 1 har vi arbejdet med skønlitteratur. Nej, hvor har det været rart med sammenhængende tid! Tid til ro – og fordybelse i stoffet – tid til, via samtale,at udvikle det talte sprog og tid til at nå i dybden og opnå forståelse for både stoffet,og de krav vi har stillet i ugen.Indtil nu 4 dejlige dage med godt nyt og godt samvær – og utrolig få konflikter!

En dejlig uge til inspiration for både elever og lærere.Dyb koncentration under analysen af en avis-artikel, hvor den nye læseteknik kunne afprøves

Ro og fordybelse var nøgleord

... men der var også tid til et smil indimellem

Page 6: Det nye skoleblad

·· 6 ·· Det Ny Skoleblad

Fra uge 46 til uge 49 skulle 8.u/v lave nogle powerpoint shows, foredrag og arrangere klima-arrangementer. Vi skulle gøre det hele klar til mandag den 30.11, for der ankom en delegation fra Norge og en fra Island. Vi havde besøg fra Norge og Island, og vi skulle være sammen med dem i en uge. Vi fik hørt nogle gode fremlæggelser fra både Island og Norge, og også fra os selv. Mandag den 30.11 havde vi en hyggeaften med de delegerede. Vi har også været på tur med dem. Og tirsdag den 1.12 skulle have vi et klimaarrangement, hvor vi skulle lave nogle workshops, det var bl.a. noget med at lave en plakat, skrive en klimasang, klimaforsøg også havde vi også nogle konkurrencer.

Vi fik også lært meget af, hvordan klimaet var i deres lande. I Norge var det ikke altid så varmt. Det var mest varmt omkring juli, og det varer så kun i 1-2 måneder. I Island havde de ’geyser’, og vulkaner. Selvom det hedder ’Island’, så er det ikke altid koldt. I Island er der varmt i 3 måneder, højst. De fortalte os om hvad islændingene troede på, og de troede på nogle trolde, der bor i bjerget, og deres bjergeklipper var formet som bjerget. De troede på, at hvis man havde gjort noget forkert, blev man offer for troldene, og skulle så tilbringe resten af livet sammen med dem.

Onsdag d. 2.12 tog vi af sted til National Museet med de delegerede. Vi blev inddelt i nogle grupper, og så skulle vi besvare nogle klimaspørgsmål. På National Museet hørte vi et foredrag om noget ’økonomisk tøj’, ’hvor mange kemikalier en menneskekrop kan indeholde og noget om særlige cocktaileffekter.

Og det var så Henrik Pedersen fra Greenpeace, der fortalte os noget om kemikalierne.Andrea Elisabeth Rudolph (værten fra vild med dans) er deltager i kampagnen sammen med Greenpeace, om kemikalier. Til foredraget fortalte hun os om, at da hun var gravid, var hendes blod fyldt med kemikalier og hun var så bange for, hvordan hendes baby kom til at se ud.

Klimauge med 8. klasserneSkevet af 8.u & 8.v

Klimakage til alle med det norske, det islandske og det danske flag

Nordiske klimavenner med store smil på

Fællesbilled fra Børnenes Klimatopmøde på Københavns Rådhus. (Billed er taget i næsten mørke og derfor lidt utydeligt)

Page 7: Det nye skoleblad

Tagensbo Skole ·· 7 ··

Klimauge med 8. klasserne Fredag d. 4.12 skulle vi have sluttet alt det med klimaet, så vi blev nødt til at sige farvel til de delegerede. Vi tog hen på Rådhuset, og fik taget nogle billeder som vises her på siden. Alle ’ambassadører’ fra de 42 lande, der deltog i COP15 skulle en efter en fortælle om deres klimaproblemer i deres land.

På Børnenes Klimatopmøde deltog vores miljøminister, Connie Hedegaard,

som modtog en resolution fra de unge på Children’s Climate Forum. Hun holdt en

takketale foran de 164 delegerede, der alle var 14-17 årige fra hele verden. Bagefter spillede Alien

Beat Club sangen ”It’s My World”. Den var skrevet og produceret specielt til lejligheden af Remee.Vi syntes, at ugen gik godt og det hele endte meget godt. Vi fik sagt pænt farvel til delegationen, og fik sluttet Børnenes Klimatopmøde, og vi fik lavet en globus med vores håndaftryk, sammen med alle 164 børn fra hele verden, så det har været en kæmpe oplevelse.

Klimaminister Connie Hedegaard holder tale for alle klimaeleverne på Københavns Rådhus

Fællesbilled fra Børnenes Klimatopmøde på Københavns Rådhus. (Billed er taget i næsten mørke og derfor lidt utydeligt)

Den store globus er lavet af tegninger af børns hænder fra de 180 lande, som deltog i Børne Klimamødet.

Page 8: Det nye skoleblad

·· 8 ·· Det Ny Skoleblad

Det populære band Alien Beat Club optrådte med en klimasang på Rådhuset. Billedet er ”lånt” fra video på denne grønlandske adresse: http://sermitsiaq.gl/tv/article104901.ece

Koncentration og gruppe-arbejde i gymnastik-salen

8. klasserne laver klimaavis8. klasserne har fået lavet en klimaavis i samarbejde med Ekstra Bladet. Avisen har vi delt ud til jer alle. (Se forsiden af dette blad!)Vi havde meldt os til at lave en klimaavis, sammen med Ekstra Bladet, og det lykkeds os at være i pro-jektet. Vi var så heldige at blive valgt til det, for der var kun 20 skoler der havde mulighed for at være med, og vi blev så en ud af de 20 skoler. Vi skal lave vores egen udgave af Ekstra Bladet, som vi til sidst fik trykt i 1000 eksemplarer. Aviserne skulle indeholde vores forslag til lokale miljøforbedringer, der kan hjælpe klimaet.Før vi skulle gå i gang med at lave avisen, tog vi over til Politikens hus. På Politikens hus samledes alle skoler, der var med til at lave klimaavisen. Vi fik hjælp af nogen eksperter til at lave avisen, men avisen blev skrevet, redigeret og layoutet af os selv. Senere fik eleverne mulighed for at afprøve deres klimaviden i en quiz arrangeret af Dansk Industris videnrådgivere. Det var to imponerende ingeniører, der uddelte præmier til eleverne, der klarede quizzen over al forventning.Skuespilleren Julie Ølgaard var konferencier og fortalte eleverne, hvad hun selv gør for at begrænse sit

energiforbrug og konfronterede de andretalere med deres egne energivaner. Én af talerne var Ritt Bjerregaard, som fortalte om København Kommunes klimatiltag, det kommende topmøde og opfordrede eleverne til at samle inspiration til klimaarbejdet på byens Natur- og Miljøskoler.I avisen skulle der skrives noget om klima, og vi blev så delt i 7 grupper, og hver gruppe skulle skrive en artikel hver, som havde noget med klima at gøre. Vi skulle bl.a. skrive om el-biler, el-busser, drivhuseffekten, forurening osv.Vi tog også til DTU (Danmarks Tekniske Universitet), hvor der bliver lavet elbiler. Vi fik taget nogle billeder af el – bilerne, som laves på DTU. Disse kan ses i vores klimaavis.Avisens havde mange forskellige artikler. Der var noget om:- El-biler- Isen smelter- Isbjørne uddør- Offentlig transport – Grønnere transport- Forurening- Bio brændstof - Klima & vejrDet var så hvad vi fik lavet i avis-ugen 8.u og 8.v

Page 9: Det nye skoleblad

Mandag d.30.november tog 1.x med Hanne og Inger på Billedskolen. Det var første gang i 1.klasse, at vi for alvor skulle på tur, og forventningerne var store. Hvor skulle vi hen? Hvad var det for et sted? Hvad skulle vi mon lave?

Vi ankom i samlet flok på 2 rækker klokken 9.00. Vi fik at vide, at vi skulle lave tredimensi-onelle engle – hvad var nu det? Tja, en engel vidste man måske hvad var – og dog – det kunne også være en skytsengel, man lavede, altså en engel der passede på en. Tredimensionel fandt man så senere ud af, hvad var.Der blev tegnet og klippet, klistret papir på i mange kvaliteter og farver – noget med glim-mer på, og til sidst blev englen formet, så den fik 3 dimensioner. Koncentrationen var stor.

Engle, skytsengle og meget mereAf Inger Frølunde

Det var stolte elever, der senere på dagen hjembragte hver deres engel, nogle med store vinger, nogle med sværd i hånd, så de rigtig kunne passe på deres ejermand, og nogle der blot var smukke eller sjove.

Englene hænger til juleferien i klassen – derefter kommer de med hjem.

Tagensbo Skole ·· 9 ··

Page 10: Det nye skoleblad

Af Andrew 3.uI uge 49 arbejdede indskolingen i juleværksteder. Alle elever var blandet.Om mandagen var jeg i et juleværksted, hvor jeg skulle lave et julekort til min mor.Det var sjovt og bagefter legede vi fangelege, da vi havde frikvarter. Da vi kom tilbage til værkstedet lavede jeg julekortet færdigt. Bagefter spiste jeg min madpakke. I sidste time, havde vi legetime.Tirsdag var jeg syg. Onsdag lavede jeg et kalenderlys. Og det var sjovt. Så holdt vi frikvarter og i 3. og 4. time lavede jeg mit kalenderlys færdigt.Torsdag lavede vi julepynt. Det var det sjovest, syntes jeg.Jeg mødte mange ny elever og lærere.Fredag så vi film og legede. Jeg elsker at lave juleting.

Juleværkstedsuge i indskolingenAf Inger Frølunde”Nu er det jul igen, og nu er det jul igen, og julen varer …….” Julemusik høres alle steder, der kan købes pebernødder og brunkager, der dufter af julegran, og der dukker nisser op de underligste steder.Selvfølgelig skulle der også jules i indskolingen!Fra mandag d.30. november til torsdag d. 3.december var alle børn fra 0.klasse til 3.klasse delt på 9 hold på tværs af klasserne. Alle havde fået et farvet bånd om hånden, så det var nemt at huske, hvilket hold man var på.Først startede alle i klassen, men efter en halv time gik turen til dagens værksted. Nogle lavede juledekorationer, mens andre lavede flotte dække-servietter. Der var værksteder med spil, julepynt, håndarbejde, julegaver, nisser, julekort og der blev fortalt julehistorier.Det var fantastisk at se, hvordan de ældste elever hjalp de yngste, når fingrene alligevel var for små til det, man gerne ville lave.Eleverne bragte flotte ting med hjem til klasserne, hvor der blev pyntet op, nogle ting kom med hjem med det samme, så familien kunne nyde de små kunstværker.I sidste time øvede alle på julesange og hyggede i egen

klasse.Fredag d.4. december mødtes så alle elever i gymnastiksalen. Nu skulle der synges julesange og danses en enkelt juledans. Hanne styrede det hele fra klaveret, og lærerne hjalp til. – Det var rigtig hyggeligt.Herefter så først 0. + 1.klasserne julefilm, efter dem 2. + 3.klasserne. Der blev også julet i klasserne.Det blev en rigtig god uge, hvor eleverne lærte nye kammerater og lærere at kende.

Julehygge og juleklipperi i juleugen i 1. x

·· 10 ·· Det Ny Skoleblad

Page 11: Det nye skoleblad

Der er tradition for, at pigerne i 4. klasse, hvert år går Luciaoptog.Alle pigerne fra Tagensbo Skole’s fjerde klasser var fredag d. 11.december blevet inviteret ind på Københavns Råd-hus, hvor de skulle gå Lucia og synge Santa Lucia-sangen for de ansatte og overborgmestrene Ritt Bjerregaard og Frank Jensen.Der blev øvet flittigt i ugerne op til fredag, og da Luciaoptoget naturligvis også skulle være rigtigt flot på skolen om mandagen, blev der øvet ekstra meget.Om fredagen drog vi alle af sted med tøj og lys og Luciakrone, kameraer osv. med bussen ind til Rådhuspladsen.Vi fik vores eget rum, som var kæmpestort, hvor vi kunne klæde om og gøre os klar.Klokken lidt over 9 begyndte vi at gå. Der er mange flotte rum og trapper inde på

Santa Lucia på Københavns Rådhus

Rådhuset, og når man går langsomt og synger, kan man nå at se det hele.Vores sang lød rigtig godt i de store sale, og vi gik næsten en hel kilometer på gangene, så vi var godt trætte, da vi var færdige.Da vi havde skiftet tøj igen, fik vi en go’ frokost med alle mulige sandwiches, alt muligt frugt og sodavand. De voksne fik kaffe.Bagefter gik vi ned for at se den store jordklode, der står midt på Rådhuspladsen. På vejen talte vi lidt med Ritt Bjerregaard, som skulle ud og cykle. Hun sagde, at hun havde hørt vores Luciaoptog. Så tog vi hjem.De sagde til os inde på Rådhuset, at de var rigtig glade og at vi sang meget godt. Det var en rar dag og vi havde det sjovt hele tiden. Nu glæder vi os til at gå Lucia … på mandag … på skolen.Glædelig Jul fra Lucia-pigerne og deres lærere.

Tagensbo Skole ·· 11 ··

Page 12: Det nye skoleblad

Godt nytår til alle!Vel mødt igen mandag den 4. januar kl. 8.45

Torsdag den 10. december inviterede Grundtvigskirken til julekomsammen i det kæmpestore hus.Mange klasser vandrede den korte tur til kirken, og de som aldrig havde været i Grundtvigskirken før, fik allerede ved indgangen en stor oplevelse.Kirken var smukt dekoreret med tændte lamper og stjerner, og i det kolossale kirkerum lød orgelet meget flot.Præsten i kirken fortalte om at ”Julen er den tid på året, hvor vi skal tænke på venskaber og broderskaber, i det hele taget – dèt, at være gode venner med så mange som muligt.”Bagefter kom et kendt ansigt til syne: Malthes mor fra julekalenderen Pagten på DR1, som læste historien om ”De Tre Vise Mænd” i Bethlehem.Inden vi alle vandrede hjem sang vi også et par af de gode julesamler, ”Et Barn Er Født” og ”Dejlig Er Den Himmelblå”. Det lød rigtig flot i kirkerummet.

Julearrangement i Grundtvigskirken

Maltes mor fra den populære julekalender Pagten læste højt