evaluare risc

Download Evaluare risc

Post on 16-Apr-2015

189 views

Category:

Documents

17 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

evaluare

TRANSCRIPT

EVALUAREA RISCURILOR DE IMBOLNAVIRE SI ACCIDENTARE PROFESIONALA LA LOCUL DE MUNCA: NECALIFICAT SOCIETATEA:

1

DESCRIEREA LOCULUI DE MUNCA LOCUL DE MUNCA: Necalificat in cadrul PROCESUL DE MUNCA: Muncitorii necalificai execut sarcini care necesit folosirea uneltelor manuale i, n cele mai multe cazuri, depunerea unui efort fizic: lucrri simple construcii, lucrri publice, manipularea mrfurilor, sapaturi etc. Muncitorii necalificai, n construcii,realizeaz lucrri simple cum sunt: sparea, ridicarea, ncrcarea, descrcarea i transportarea materialelor: crarea crmizilor i pietriului pe antierele de lucrri publice, construcii, baraje i cldiri; executarea de lucrri de demolare; Executarea activitilor nu necesit o pregtire profesional special. ELEMENTELE COMPONENTE ALE SISTEMULUI DE MUNCA EVALUAT MIJLOACE DE PRODUCTIE:

2

materiale de constructii (prefabricate din beton, caramizi, BCA-uri, boltari, etc.) galeata, lopata, roaba scara si/sau schela, esafoade SARCINA DE MUNCA:

Muncitorii necalificai execut sarcini care necesit folosirea uneltelor manuale i, n cele mai multe cazuri, depunerea unui efort fizic: lucrri simple construcii, lucrri publice, manipularea mrfurilor, sapaturi etc. Muncitorii necalificai, n construcii,realizeaz lucrri simple cum sunt: sparea, ridicarea, ncrcarea, descrcarea i transportarea materialelor: crarea crmizilor i pietriului pe antierele de lucrri publice, construcii, baraje i cldiri; executarea de lucrri de demolare;

Executarea activitilor nu necesit o pregtire profesional special. Raporteaz, n conformitate cu reglementrile de la punctul de lucru ( locul de munc ), toate deficienele de calitate i cauzele lor . i asum responsabilitatea pentru lucrrile efectuate

3

Particip la instruirile periodice, efectuate de eful punctului de lucru . Se preocup continuu de diminuarea i eliminarea defectelor Unitatea se refer la activittile corespunztoare lucrrilor de demolare manual, cele de recuperare a materialelor de constructie din demolri, la transportul materialelor n interiorul santierului, pe orizontal si pe vertical si la montarea schelelor simple de lemn i metal.

Execut demolri cu mijloace manuale. Folosete corect unelte manuale simple, pentru demolri Aplic procedeele cunoscute pentru spargeri pariale i demolri de zidrii . Dup demolare, cur i recupereaz crmizile i / sau blocurile de zidrie ntregi sau fraciuni din acestea care se pot utiliza. Transport materiale . Utilizeaz mijloace simple de transport pe orizontal i pe vertical . Transport materialele, avnd grij s fie conservat starea lor calitativ . Executa lucrari pregatitoare (sapaturi, spargeri betoane, etc.) in scopul realizarii lucrarilor finite;

4

Executa lucrarile de intretinere si reparatii conform Instructiunilor de lucru existente;

Executa zilnic curatenia , ordinea si intretinerea dotarilor tehnice atit personale cit si comune; Sesizeaza imediat conducatorul locului de munca in cazul semnalarii unor factori de risc in timpul executiei lucrarii, pentru luarea masurilor ce se impun; Executa si alte dispozitii date de catre conducatorul locului de munca, in legatura cu activitatile sale, altele fata de cele mentionate in fisa postului. MEDIUL DE MUNCA: Executantul isi desfasoara activitatea in program de 8 ore, atat la interior, cat si la exterior Pe durata programului poate fi expus la: temperaturi extreme in anotimpurile iarna si vara cand executa interventii la exterior pulberi de praf in suspensie variatii de temperatura la deplasari interior-exterior lucrul la inaltime

5

FACTORII DE RISC IDENTIFICATI: A. Factori de risc EXECUTANT Actiuni gresite

Deplasarea sau stationarea sub sarcini manipulate la inaltime, pe caile de acces ale autovehicolelor (F1) Caderea de la inaltime la lucrari efectuate la diferite cote (F2) Caderea de la acelasi nivel prin alunecare, impiedicare, pasire in gol etc. (F3) Prezentarea la program in stare avansata de oboseala, ebrietate sau sub influenta substantelor halucinogene (F4) Neverificarea stabilitatii si a modului de fixare a partilor de metal ale uneltelor de mana (F5) Lucru in santuri si camine ce nu au peretii asigurati , taluzati etc. impotriva alunecarii si strivirii lucratorilor (F6) Deplasarea pe ziduri, nefolosirea schelelor si esafodajelor (F7)

6

Utilizarea de schele, platforme pentru lucru la inaltime, neconforme sau montate necorespunzator, de persoane necalificate pentru aceasta activitate (F8)

Folosirea incaltamintei neadecvate (obligatoriu bocanci sau pantofi cu bombeu metalic si insertie metalica pe talpa) (F9) Manipularea incorecta a sculelor si uneltelor (lopata , ciocan , tarnacop). (F10) Prabusire zidarie, tencuiala, plafoane datorita nerespectarii tehnologiei de lucru, utilizarii de materiale neconforme, etc. (F11) Prabusire maluri la intrarea in santurile sapate pentru fundatii, datorita nesprijinirii acestora (F12) Depozitarea materialelor fara a respecta modul de strivuire, prabusirea, rostogolorea acestora peste lucrator (F13)

Omisiuni

Ridicare si transportarea manuala a materialelor grele, in pozitii necorespunzatoare ale corpului (F14) Deplasarea pe sub zone deschise de lucru (pot cadea de la inaltime: caramizi, pietre, scule, etc.) (F15)

7

Neverificarea cofrajelor inainte de a se face accesul pe acestea, in special la turnarea placilor si plafoanelor) (F16) Neutilizarea echipamentului individual de protectie casca de protectie, centuride siguranta etc. (F17) Blocarea cailor de acces pentru evacuare in caz de urgente (F18) Nesemnalizarea zonelor periculoase (F19) B. Factori de risc SARCINA DE MUNCA

Continut necoresp. in raport cu cerintele de securitate

Operatii sau procedee gresite folosite pentru realizarea sarcinii de munca (F20) Lucrul la inaltime fara efectuarea vizitei medicale si obtinerea avizului "Apt pentru lucru la inaltime" (F21)

Sarcina sub/supradimensionala in raport cu cerintele de securitate

Solicitare fizica prin lucrul in pozitii fortate, efort dinamic si ridicarea unor obiecte grele (F22) Operatii repetitive in ciclu scurt de timp sau monotonia muncii (F23)

8

Stress psihic asociat pericolului ridicat de accidentare, la executarea lucrarilor la inaltime (F24)

C. Factori de risc MEDIUL DE MUNCA Factori de risc Fizic

Temperatura ridicata pe timpul verii si scazuta pe timpul iernii, la activitati executate la exterior (F25) Curenti de aer la activitati executate la exterior, si in special la inaltime (F26) Umiditarea ridicata sau scazuta a aerului functie de anotimp (F27) Pulberi netoxice in atmosfera (particule de praf in suspensie, noxe fizice specifice zonei in care isi desfasoara activitatea) (F28) Zgomot provenit de la functionarea echipamentele de munca aflate pe santier (F29) Iluminare artificiala cu tuburi fluorescente, si obosirea prematura a sistemului vizual pe timpul deplasarilor noapte in alte localitati (F30) Vibratii transmise intregului corp datorita utilizarii de scule, dispozitive ciocan, baros, cazmale etc. (F31)

9

Calamitati natura: seisme, furtuni, trasnete (F32)

Factori de risc Termic

Variatii mari de temperatura la deplasari interior-exterior pe timp de iarna (F33)

Factori de risc Chimic

Pericol de explozie la intalnirea si ruperea unei conducte subterane cu gaze (F34)

D. Factori de risc MIJLOACE DE PRODUCTIE Factori de risc Mecanic

Lovirea cu fragmente la ruperea, craparea, fragmentarea materialelor, atunci cand se fac ajustari, slefuiri (F35) Lovirea de mijloacele de transport utilizate la transportul materialelor de constructii (F36) Cadere pe picioare a materialelor in timpul manipularii acestora (F37)

10

Lucrul cu suprafete si contururi intepatoare sau taioase (F38) Proiectarea de particole de materiale solid in ochi la fragmentarea materialelor utilizate in constructii (F39) Cadere de obiecte (materiale de constructii, scule) de la inaltime (F40) Cadere, prabusire ziduri, plafoane, schele etc. (F41) Vibratii ale echipamentelor de munca utilizate in constructii la taierea, cioplirea caramizilor, BCA, etc. la demolarea constructiilor (F42)

Factori de risc Chimic

Contact direct al mainilor cu substante toxice (var nestins, ciment, adezivi, etc.) (F43)

Factori de risc Termic

Contact al pielii cu suprafete metalice reci, pe timpul iernii (F44) Incendiu datorita utilizarii focului deschis (bricheta, tigara) in mediu cu pericol de incendiu camere inchise unde tocmai a fost vopsit proaspat, depozite de vopseluri, diluanti etc. (F45)

11

Factori de risc Electric

Perforarea , sectionarea unor cabluri electrice sub tensiune , subterane in momentul sapaturilor (F46)FISA DE EVALUARE A LOCULUI DE MUNCAForma concreta de manifestare a factorilor de risc

Unitatea: Loc de munca: necalificatComponenta sistemului de munca Factori de risc identificati

Nr. persoane expuse: 1 Durata expunerii: 8 ore/zi EVALUATOR: : coordonator sv extern Consecinta maxima previzibila Clasa de gravitate Clasa de probabilitate Nivel partial de risc

EXECUTANT

Actiuni gresite

1. Deplasarea sau stationarea sub sarcini manipulate la inaltime, pe caile de acces ale autovehicolelor (F1) 2. Caderea de la inaltime la lucrari efectuate la diferite cote (F2) 3. Caderea de la acelasi nivel prin alunecare, impiedicare, pasire in gol etc. (F3) 4. Prezentarea la program in stare avansata de oboseala, ebrietate sau sub influenta substantelor halucinogene (F4) 5. Neverificarea stabilitatii si a modului de fixare a partilor de metal ale uneltelor de mana (F5) 6. Lucru in santuri si camine ce nu au peretii asigurati, taluzati etc. impotriva alunecarii si strivirii lucratorilor (F6) 7. Deplasarea pe ziduri, nefolosirea schelelor si esafodajelor (F7) 8. Utilizarea