# ibps rrb office assistant prelims - · pdf file ibps rrb office assistant prelims - free mock...

of 5 /5
www.ibpsguide.com IBPS RRB Office Assistant Prelims - Free Mock Test Based on Exam Pattern Held on Nov 2016 (Solution Key) QUANTITATIVE APTITUDE 1. Ans : C According to the question, Area of the park = 100 x 40 = 4000 m² So, area of the circular lawn = (4000 - 1536)m² = 2464 i.e πr² = 2464 m² => r² = 2464 x 7/22 = 784 => r = √784 = 28m .'. Circumference of the circular lawn = 2πr = 2 x 22/7 x 28 = 176 2. Ans: A Let one variety of wheat be 'x' kg. Then, second variety = (50 - x) kg According to the question, 4.50 * x + 5 * (50 - x) = 240 => 4.5x + 250 - 5x = 240 => 0.5x = 10 => x = 20 Hence, the quantity of cheaper wheat was 20 kg 3. Ans: C Explanation : Speed of the train in meters/second = 60 x 5/18 = 50/3 m/s Distance travelled in 27s = 27x 50/3 m, this is equal to train’s length + platform’s length x + 200 = 27 x 50/3 3x + 600 = 1350 3x = 750 x = 750/3 = 250m 4. Ans: B Le the distance between A and B be D. T1 = D/30 T2 = D/34 Total time = T1 + T2 = 48 minutes = 4/5 Hrs D/30 + D/34 = 4/5 => D (1/30+1/34) = 4/5 => D ((34+30)/30 x 34) = 4/5 => D = 4/5 x (30x34)/(30+34) = 51/4 So, Total Distance travelled = 2D = 51/2 = 25.5 Kms 5. Ans: c) Required amount = 8400[(1 + 12.5/100)3 1] = 3560.16 6. Ans: E Price after first 20% discount = 30,000 6000 = 24000 Price after 2nd 20% discount = 24000 4800 = 19200 After repairs the cost = 19200 + 2800 = 22000 She sold it for 26000, so profit = 4000. She spent a total of Rs 22000 and made a profit of Rs 4000, So Profit percent = (4000/22000)x 100 = 400/22 = 200/11 % 7. Ans: D Explanation : Let A = x. Then, B = x + 2, C = x + 4, D = x + 6 and E = x + 8 Given, (A + C)/2 = 73 => A + C = 146 => x + x + 4 = 146 => 2x = 142 => x = 71 Hence, the smallest odd number is 71. 8. Ans: A Explanation : According to the formula, Simple Interest = (Principal x Rate x Time )/100 => 8352 = (Principal x 12 x 8 )/100 => Principal = (8352 x 100)/(12 x 8) = 835200/96 = Rs 8700 9. Ans: b Population = 380000 × 108/100 × 91/100 = 373464 10. Ans: A Explanation : Minimum marks to pass = 975 Raja got 810 marks and failed by 11 percent, so, 975-810 = 11% of total marks => 165 = (11 / 100) x total marks => (165 x 100) /11 = total marks => total marks = 15x100 = 1500 11. Ans: b) Let C can complete the work in “X” days => 20/80 + 60/120 + 28/x = 1 => 28/x = 1 [(60 + 120)/240] => 28/x = 1 ¾ => 28/x = ¼ => X = 112 days. 12. Ans: B Explanation : There are 2 cases where the number of men is more than women. www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com

Author: donhu

Post on 12-Feb-2018

228 views

Category:

## Documents

Embed Size (px)

TRANSCRIPT www.ibpsguide.com IBPS RRB Office Assistant Prelims - Free Mock Test

Based on Exam Pattern Held on Nov 2016

(Solution Key) QUANTITATIVE APTITUDE

1. Ans : C

According to the question, Area of the park = 100 x 40 = 4000 m² So, area of the circular lawn = (4000 - 1536)m² = 2464 m² i.e πr² = 2464 m²

=> r² = 2464 x 7/22 = 784 => r = √784 = 28m .'. Circumference of the circular lawn = 2πr = 2 x 22/7 x 28 = 176

2. Ans: A

Let one variety of wheat be 'x' kg. Then, second variety = (50 - x) kg

According to the question,

4.50 * x + 5 * (50 - x) = 240

=> 4.5x + 250 - 5x = 240

=> 0.5x = 10

=> x = 20

Hence, the quantity of cheaper wheat was 20 kg

3. Ans: C

Explanation : Speed of the train in meters/second = 60 x 5/18 = 50/3 m/s Distance travelled in 27s = 27x 50/3 m, this is equal to train’s length + platform’s length x + 200 = 27 x 50/3 3x + 600 = 1350 3x = 750 x = 750/3 = 250m

4. Ans: B

Le the distance between A and B be D. T1 = D/30

T2 = D/34 Total time = T1 + T2 = 48 minutes = 4/5 Hrs D/30 + D/34 = 4/5 => D (1/30+1/34) = 4/5 => D ((34+30)/30 x 34) = 4/5 => D = 4/5 x (30x34)/(30+34) = 51/4 So, Total Distance travelled = 2D = 51/2 = 25.5 Kms

5. Ans: c) Required amount = 8400[(1 + 12.5/100)3 – 1] = 3560.16

6. Ans: E

Price after first 20% discount = 30,000 – 6000 = 24000

Price after 2nd 20% discount = 24000 – 4800 = 19200

After repairs the cost = 19200 + 2800 = 22000

She sold it for 26000, so profit = 4000. She spent a total of Rs 22000 and made a profit of Rs 4000, So Profit percent = (4000/22000)x 100 = 400/22 = 200/11 %

7. Ans: D

Explanation : Let A = x. Then, B = x + 2, C = x + 4, D = x + 6 and E = x + 8 Given, (A + C)/2 = 73 => A + C = 146 => x + x + 4 = 146 => 2x = 142 => x = 71

Hence, the smallest odd number is 71.

8. Ans: A

Explanation : According to the formula, Simple Interest = (Principal x Rate x Time )/100 => 8352 = (Principal x 12 x 8 )/100 => Principal = (8352 x 100)/(12 x 8) = 835200/96 = Rs 8700

9. Ans: b

Population = 380000 × 108/100 × 91/100 = 373464

10. Ans: A Explanation : Minimum marks to pass = 975 Raja got 810 marks and failed by 11 percent, so, 975-810 = 11% of total marks => 165 = (11 / 100) x total marks

=> (165 x 100) /11 = total marks => total marks = 15x100 = 1500

11. Ans: b)

Let C can complete the work in “X” days => 20/80 + 60/120 + 28/x = 1 => 28/x = 1 – [(60 + 120)/240] => 28/x = 1 – ¾ => 28/x = ¼ => X = 112 days.

12. Ans: B Explanation : There are 2 cases where the number of men is more than women.

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com www.ibpsguide.com Case I : 4 Men and 0 Women

Probability = 5C4/10C4 = 1/42 Case

II : 3 Men and 1 Woman Probability =

5C3 x5C1/10C4 = 5/21 Probability of

both case I and case II = 1/42 + 5/21 =

11/42

13. Ans: A

Explanation : According to the question, Let the number of boys and girls be x and 2x respectively. => (x - 2)/(2x - 2) = 1/3 => 3x - 6 = 2x - 2 => x = 4. Now, number of boys = 4, Girls = 2 x 4 = 8. Hence , initially number of people were = 12.

14Ans: D

Explanation : Distance covered in downstream = 4 km

Time taken in downstream = 3 hours. Rate of downstream = distance / time = a = 4km / 3 hours = 4/3 km/hr. Distance covered in upstream = 2 km

Time taken in upstream = 2 hours. Rate of upstream = distance / time = b = 2 km / 2 hours = 1 km/hr. Speed in still water = (a + b)/2 = (1/2)(4/3 + 1) km/hr = (1/2)(4 + 3)/3 = 7/6 km/hr. Time Taken to cover 8 km in still water = distance / speed = 8 x 6/7 = 48 / 7 ≈ 7 hours.

15. Ans: b)

Let the original quantity = x litres Quantity of wine left after 4 operations = (1 – 8/x)4 => [x(1 – 8/x)4]/x = 16/81 => (x – 8)/x = 2/3 => x = 24 litres

Direction (16-20):

16)e 17)d 18)c 19)a 20)c

16). e) Number of men visiting supermarket D = 41%

of 55500 = 41 × 555 = 22755 Total number of people visiting all the supermarkets together = 34560 + 65900 + 45640 + 55500 + 42350 + 59650 = 303600 Therefore required probability = 22755/303600 × 100 = 7.5% Appr.

18).d) Number of children visiting supermarkets C =

20% of 45640 = 20 x 45640/100 = 9128 Number of children visiting supermarket F = 14% of 59650 = 8351 Therefore required percentage = 9128/8351 × 100 = 109.3%

19).c) Total number of children visiting supermarket B

and D together = 20% of 65900 + 33% of 55500 = 1318 + 18315 = 31495

20).a) Total number of women = 55% of 34560 + 43%

of 65900 + 45% of 45640 + 26% of 55500+ 70% of 42350 + 62% of 59650 = 19008 +'28337 + 20538 +

14430 + 29645 + 36983 = 148941 Therefore required average = 148941/6 = 24823.5

20).c) Required ratio = 19008: 20538 = 1056: 1141

21.Ans: B

Explanation :

(4444 ÷ 40) + (645 ÷ 25) + (3991 ÷ 26) = ?

=> ? = 111.1 + 25.8 + 153.5 = 290.4

1/[3 + (1/(3+1/(3 - 1/3)))] => 1/[3 + 1/(3 + 1/(8/3))]

=> 1/[3 + 1/(3 + 3/8)]

=> 1/[3 + 8/27]

=> 1/(89/27)

=> 27/89

((0.1)3 + (0.6)

3 + (0.7)

3 − (0.3)(0.6)(0.7))/((0.1)2

+ (0.6)2 + (0.7)

2 − 0.006 − 0.42 − 0.07)

=> (0.1 + 0.6 + 0.7)3/(0.1 + 0.6 +

0.7)2 => 0.1 + 0.6 + 0.7 => 1.4 =

14/10 24. Ans: B ?= [(365×22)/100] - [(465×36)/100] = 80.30 – 167.40 = - 87.1

25. Ans: D (460×?)/100 – (356×34)/100 = 456 460 × ? – 12104= 45600 460 × ? = 45600 + 12104= 57704 = 57704 / 460= 125.4

26. Ans:B

(?)2 = √(691.2 – 216 + 149.8)

= √ 625 = 25 = √25 =5

27. Answer is : Option B

28. Answer is : Option A

29. Ans: A (285×82)/100 + (456×?)/100 = 845 23370 + 456 × ? = 84500 456 × ?= 84500 – 23370 = 61130

= 61130/456 = 134.06

30. Ans:D

(2.25)2 ÷ (3.375)

4×(1.5)

5= (1.5)

?-7

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com www.ibpsguide.com [(1.5)

2]2 ÷ [(1.5)

3]4 × (1.5)

5

conclusion II is false = (1.5)

?-7 2). a)

(1.5)4 ÷ (1.5)

12 × (1.5)

5 Explanation:

= (1.5)?-7

conclusion I is true

(1.5)4-12+5

= (1.5)?-7

conclusion II is false -3 = ? – 7 3). b)

= 7-3=4 Explanation:

conclusion I is false

31). Answer: c) conclusion II is true

2567 ÷ 17 × 3 =? + 180 4). d)

Or, 151 × 3 = ? + 180 or, 453 = ? + 180 Explanation:

∴ ? = 453 – 180 = 273 conclusion I is false conclusion II is false

? = 7.5% of 140 + 2.5% of 80 Explanation:

= (75×140 / 10×100) + (25×80 / 10×100) = 10.5 + 2 conclusion I is true

= 12.5 conclusion II is true

34). Answer: b) Study the following arrangement carefully and answer 35). Answer: a) the questions given below :

107.5 × 52.5 × 22.5 = 107.5 × 102.5 = 1010

R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # A 2 B \$ K M 6 W @ N 4 Hence, the question mark (?) should be replaced by 10. © T ∗ 7 F H

Directions (Q. 36-40 6. Answer B

Double difference: +15, +15, +15 R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # A 2 B \$ K M 6 W @ N 4

Difference: -11, -2

2, -3

2, - 4

3, -5

3,- 6

38) Answer: E) Explanation: R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # A 2 B \$ K M 6 W @ N 4

3….5…9…15…23 © T ∗ 7 F H

…2….4….6….8…

Explanation: The series is ×0.5 + 0.5, ×1 + 1, ×1.5 + 1.5, ...

R D 1 5 E % K 3 J I 9 (P 8 # )A 2 B \$ K M 6 W @

Explanation:

R D 1 5 E( % K 3) J I 9 P 8 # A 2 B \$ K M 6 W (@

N 4) © T ∗ 7 F H

Explanation:

REASONING ABILITY

R D 1 5 E % K 3 J I 9 P 8 # A 2 B \$ K M 6 W @ N 4

© T ∗ 7 F H

Directions (1-5): 11. Ans: D

Answers: Solution: 1). a) 1st of month was Tuesday, hence the date on first

Explanation: Saturday was 5th.

conclusion I is true

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com www.ibpsguide.com Hence the other Saturdays of the month are 12, 19,26.

Rama met her brother on 26th.

12. Answer : Option B Explanation : TRUE

13. Ans: B

40 B 8 T 6 M 3 K 4 = ? 40 + 8 – 6 + 3 × 4

5 + 6 – 12 = 11

Direction:(14-18) 14. Ans: D

Explanation :

15. Ans: e) Both I and II follow

16. Ans: d)

if neither conclusion I nor conclusion II follows

. 17. Ans: C

Neither conclusion I nor conclusion II follows

18. Ans: B

Only conclusion II follows

Solution:

Direction: (19-23)

19. C sits exactly between F and A. Answer: b)

20. Two persons (E and D) sits between A and H. Answer: c)

21. Except E, all other sit middle of the each side. Answer: d)

22. F is immediate to the left of C. Answer: e)

23. One more person sits in each successive pair of person. A -----------> E

E ------D------> H

H ------G,B-------> F

F -----C, A, E----------> D

Hence three persons (C, A, E) sitting between F and D. Answer: c)

Explanation : All are perfect squares except 221. 25. Answer: Option C

Explanation:

The movements of Rohit are shown in figure.

Rohit's distance from the starting point A will be

AE = AD+DE = 20 + 15 = 35 metre

www.ibpsguide.in | mock.ibpsguide.in | www.sscexamguide.com www.ibpsguide.com And direction with reference to the starting point is east.

Directions (26-30)

Solution:

Directions (26-30) :

26). E is sitting third to the right of B. Answer: a)

27). F is sitting to the immediate left of A.

Answer: a) 28). F and G are sitting at extreme ends of the line Answer: b) 29). D and G are not changing their position Answer: d) 30). C is sitting exactly between D and E.

31. Ans: C)

Explanation:

243, 329, 418,584, 931

32. Ans: E

Explanation 143,329, 418, 430, 584

33. Ans:C Explanation 184, 293,319,432,845

34. Ans: B Explanation 184, 293,319,432,845

35Ans: E

Explanation : 243,329,836,931,1168

Explanation:

Please check the movements of Lokesh in the figure. Finally he is to the North to his house.

37. Answer: Option C Explanation: Relation's given in the question may be analysed as follows : Sister's brother - brother; Brother's father - father; Father's son - brother;

So he is Anjali Brother.

38. Answer : Option B Explanation :