# ibps rrb clerk - download.oliveboard.in

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory
based)(Memory Based - 2020)

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

This IBPS RRB Assistant Previous year Question Paper of 2020 is a memory-based paper.

Solving this paper will help you understand the types of questions asked in the actual exam.

The Solutions given would enable you to solve similar questions in a much quicker manner if asked in the upcoming IBPS RRB Clerk 2021 exam.

All Answers and Solutions are provided by our Content Experts.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Numerical Ability Section Q1. What will come at the place of question mark (?) in the following number series? 4, 37, 103, 202, 334, ? ---------------------------

1. 420 2. 416 3. 499 4. 456 5. None of these

Correct Option: 3 =========================== Q2. What will come in the place of question mark (?) in the given number series? 16000, 3200, ?, 320, 160, 32 ---------------------------

1. 560 2. 400 3. 1600 4. 640 5. 800

Correct Option: 3 =========================== Q3. What would come in place of question mark (?) in the following number series? 15, 32, 66, 134, 270, ? ---------------------------

1. 542 2. 540 3. 600 4. 580 5. 450

Correct Option: 1 ===========================

Q4. What should come in place of the question mark (?) in the following question? 4, 5, 14, 39, ?, 169 ---------------------------

1. 72 2. 78 3. 88 4. 97 5. 103

Correct Option: 3 =========================== Q5. What would come in place of the question mark (?) in the following question? 6, 32, 162, 812, ? ---------------------------

1. 4060 2. 4061 3. 4062 4. 4063 5. 4064

Correct Option: 3 =========================== Q6. I. x2 + 24x +144=0 II.y2 + 15y +56=0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or the relationship cannot

be established Correct Option: 3 ===========================

Q7. I. x2 - 10x + 16 = 0 II. y2 - 11y + 30 = 0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or the relationship cannot

be established Correct Option: 5 =========================== Q8. In the following question, there are two quadratic equations. Study both the equations carefully and answer. I. 2x2 – 15x + 18 = 0 II. 2y2 + 21y – 36 = 0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or no relation can be

established Correct Option: 2 =========================== Q9. I. x2 – 3x + 2 = 0 II. 6y2 + 19y = -14 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or the relationship cannot

be established.

Correct Option: 1 =========================== Q10. In the following question, there are two quadratic equations. Study both the equations carefully and answer accordingly. I. x2 + 20x + 75 = 0 II. y2 – 25y – 150 = 0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or no relation can be

established Correct Option: 4 =========================== Q11. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? 572 ÷ 26 x 12-200 = (2)? ---------------------------

1. 5 2. 7 3. 6 4. 8 5. None of these

Correct Option: 3 (2)? = 22 x 12 - 200 = 264 - 200 = 64 = 26 => ? = 6 =========================== Q12. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? √1369 + √841 - √169 = ?

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

--------------------------- 1. 43 2. 47 3. 57 4. 53 5. 51

Correct Option: 4 37 + 29 - 13 = 53 =========================== Q13. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? (?)3 ÷ 32 = 73 - 152 + 62 - 102 ---------------------------

1. 18 2. 4 3. 17 4. 12 5. 14

Correct Option: 4 (?)3 ÷ 32 = 343 - 225 + 36 - 100 = 54 => (?)3 = 54 x 32 = 1728 => ? = 12 =========================== Q14. What value will come in place of question mark (?) in the following question? √144 + ? = 4 1/5 of 115 ---------------------------

1. 459 2. 452 3. 471 4. 484 5. 465

Correct Option: 3 ? = 115 x (21/5) - √144

= 23 x 21 - 12 = 483 - 12 = 471 =========================== Q15. What value will come in place of question mark (?) in the following question? ?/22 of √144 = 96/? of 1331 ---------------------------

1. 68 2. 47 3. 44 4. 62 5. 56

Correct Option: 3 ?2 = (22 x 96 x 1331)/(√144) = 22 x 96 x 11/12 = 1936 = 442 So, ? = 44 =========================== Q16. What value will come in place of question mark (?) in the following question? 180/3 - 16 x 10 + √576 = ? ---------------------------

1. -74 2. -76 3. -82 4. -80 5. -62

Correct Option: 2 ? = (180/3) - 16 x 10 + √576 = 60 - 160 + 24 =-76 ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Q17. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? 4 3/7- 8 ¾ + 6 5/6 = ? ---------------------------

1. 1 (71/84) 2. 3 (1/84) 3. 2 (43/84) 4. 2 (29/84) 5. 2 (59/84)

Correct Option: 3 ? = 4-8+6 + 3/7 - 3/4 + 5/6 = 2 + (36-63+70)/84 = 2 + 43/84 =========================== Q18. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? (35)2 ÷ 125 + (25)2 + (5)3 =? ---------------------------

1. 1000 2. 995 3. 1975 4. 1375 5. None of these

Correct Option: 2 ? = 1225/5 + 625 + 125 = 245 + 750 = 995 =========================== Q19. What value will come in place of question mark (?) in the following question? √529 + ? = 1 1/4 of 88 ---------------------------

1. 97 2. 73

3. 91 4. 69 5. 87

Correct Option: 5 ? = 88 x (5/4) - √529 = 22 x 5 - 23 = 110 - 23 = 87 =========================== Q20. What value will come in place of question mark (?) in the following question? √676 + ? = 2 2/7 of 84 ---------------------------

1. 149 2. 177 3. 178 4. 166 5. 198

Correct Option: 4 ? = 84 x (16/7) - √676 = 12 x 16 - 26 = 192 - 26 = 166 =========================== Q21. Ratio of income of A to B is 5: 8 and ratio of their expenditure is 2: 3 respectively. If savings of persons B is Rs.3000 more than that of A and out of his total income, B spends 75% of it, then what is the total savings of persons A and B together? ---------------------------

1. Rs.8000 2. Rs.6000 3. Rs.9000 4. Rs.12000 5. None of these

Correct Option: 3

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Let the income of A and B is 5x and 8x respectively. Expenditure of B = 75% of 8x = 6x Expenditure of A = 6x * (2/3) = 4x Savings of A = 5x - 4x = x Savings of B = 8x - 6x = 2x According to the question: 2x - x = 3000 x = 3000 Total savings of A and B together = x + 2x = 3x = Rs.9000 =========================== Q22 to 26 - Directions : Read the following information carefully and answer the given questions. The bar graph given below shows the total number of cars manufactured by two different companies A and B in six different years from 2013 to 2018.

Note: All the values are in the multiple of 100. Q22. What is the total number of cars manufactured by company A in all the six years together? ---------------------------

1. 19800 2. 18800 3. 17800 4. 16800

5. None of these Correct Option: 2 The number of cars manufactured by company A in 2013 = 4200 The number of cars manufactured by company A in 2014 = 2500 The number of cars manufactured by company A in 2015 = 2200 The number of cars manufactured by company A in 2016 = 4500 The number of cars manufactured by company A in 2017 = 2400 The number of cars manufactured by company A in 2018 = 3000 The total number of cars manufactured by company A = 4200 + 2500 + 2200 + 4500 + 2400 + 3000 = 18800 =========================== Q23. Total number of cars manufactured by company A in 2016 is what per cent of the number of cars manufactured by company B in 2014? ---------------------------

1. 125% 2. 118.5% 3. 112.5% 4. 120% 5. None of these

Correct Option: 3 The number of cars manufactured by company A in 2016 = 4500 The number of cars manufactured by company B in 2014 = 4000 Required percentage = (4500/4000) * 100 = 112.5%

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

=========================== Q24. What is the ratio between the total number of cars manufactured by company B in 2015 and the number of cars manufactured by company A in 2017? ---------------------------

1. 1: 2 2. 2: 3 3. 3: 4 4. 4: 5 5. None of these

Correct Option: 3 Bargraphs Medium --------------------------- The number of cars manufactured by company B in 2015 = 1800 The number of cars manufactured by company A in 2017 = 2400 Required ratio = 1800: 2400 = 3: 4 =========================== Q25. What is the approximate average of total number of cars manufactured by company B in all the six years together? ---------------------------

1. 2783 2. 2873 3. 2563 4. 2653 5. 2473

Correct Option: 1 The total number of cars manufactured by company B in all the six years together = 2400 + 4000 + 1800 + 2700 + 3200 + 2600 = 16700

Required average = 16700/6 = 2783 (approx.) =========================== Q26. In which of the following two given years in the options, the number of cars sold by both the companies together are equal? ---------------------------

1. 2013 and 2016 2. 2014 and 2018 3. 2013 and 2015 4. 2017 and 2018 5. None of these

Correct Option: 4 The total number of cars sold by both the companies together in 2013 = 4200 + 2400 = 6600 The total number of cars sold by both the companies together in 2014 = 2500 + 4000 = 6500 The total number of cars sold by both the companies together in 2015 = 2200 + 1800 = 4000 The total number of cars sold by both the companies together in 2016 = 4500 + 2700 = 7200 The total number of cars sold by both the companies together in 2017 = 2400 + 3200 = 5600 The total number of cars sold by both the companies together in 2018 = 3000 + 2600 = 5600 Hence, in 2017 and 2018, the number of cars sold by both the companies together are equal. ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Q27. Average age of cricket team of 15 players is 22 years and when the age of two coaches are also added, then average age is increased by 2 years. What is the present age of elder coach if the ratio of ages of both the coaches is 8: 5? ---------------------------

1. 42 years 2. 48 years 3. 54 years 4. 36 years 5. None of these

Correct Option: 2 Let the age of coaches is 8x and 5x respectively. Sum of ages of 15 players of the team = 15 * 22 = 330 years Sum of ages of 15 players and 2 coaches = 17 * 24 = 408 years Sum of ages of 2 coaches = 408 - 330 = 78 years 8x + 5x = 78 13x = 78 x = 6 Present age of elder coach = 8x = 48 years =========================== Q28. Sides of a rectangle are in the ratio 3: 2 respectively and its area is 1/2 times more than the area of a square whose perimeter is 60 cm. What is the longer side of the rectangle? ---------------------------

1. 22.5 cm 2. 19.5 cm

3. 25.5 cm 4. 28.5 cm 5. 16.5 cm

Correct Option: 1 Let length and breadth of rectangle are 3a cm and 2a cm respectively. Perimeter of square = 4 * side of square = 60 Then, side of square = 15 cm Area of square = 15 * 15 = 225 cm2 Area of rectangle = 3a * 2a = (1 + 1/2) * 225 a = 7.5 Therefore, longer side of rectangle = 3 * 7.5 = 22.5 cm =========================== Q29 to 33 - Directions : Study the following information carefully and answer the related questions. There are total 1280 students in a college. Each student in college like only one sport among hockey, lawn tennis, badminton and cricket. Respective ratio of number of students like badminton to the number of students like lawn tennis is 3: 5 and there are total 564 female students in the college. 112 male students and 48 female students like hockey. Total 480 students like cricket. Respective ratio of male to female students who like lawn tennis is 2: 3 and 96 female students like badminton. Total number of students = 1280 Number of female students = 564 Number of male students = 1280 - 564 = 716

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Number of students like cricket = 480 Number of male students like hockey = 112 Number of female students like hockey = 48 Number of students like hockey = 112 + 48 = 160 Ratio of number of students like badminton to the number of students like lawn tennis is 3: 5 Then, number of students like badminton = (1280 - 480 - 160) * 3/8 = 240 Number of students like lawn tennis = 240 * 5/3 = 400 Number of female students like badminton = 96 Number of male students like badminton = 240 - 96 = 144 Number of male students like lawn tennis = 400 * 2/5 = 160 Number of female students like lawn tennis = 400 - 160 = 240 Then, number of female students like cricket = 564 - 96 - 240 - 48 = 180 And, number of male students like cricket = 480 - 180 = 300 In tabular form:

Sports Total Male Female

Cricket 480 300 180

Badminton 240 144 96

Hockey 160 112 48

Q29. What is the respective ratio of number of students who like hockey to the number of female students who like lawn tennis? ---------------------------

1. 2: 1 2. 3: 4 3. 5: 4 4. 2: 3 5. 5: 2

Correct Option: 4 Number of students who like hockey = 160 Number of female students who like lawn tennis = 240 Therefore, ratio = 160: 240 = 2: 3 =========================== Q30. What is the difference between average of male students who like badminton and lawn tennis taken together and the average number of female students who like cricket and hockey taken together? ---------------------------

1. 40 2. 46 3. 48 4. 30 5. 38

Correct Option: 5 Average of male students who like badminton and lawn tennis taken together = (144 + 160)/2 = 152 Average of number of female students who like cricket and hockey taken together

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

= (180 + 48)/2 = 114 Therefore, difference = 152 - 114 = 38 =========================== Q31. Number of male students who like cricket are approximately what percent of number of students who like lawn tennis? ---------------------------

1. 60% 2. 70% 3. 75% 4. 68% 5. 79%

Correct Option: 3 Number of male students who like cricket = 300 Number of students who like lawn tennis = 400 Therefore, percentage = (300/400) * 100 = 75% =========================== Q32. Approximately what percent students in college like badminton? ---------------------------

1. 19% 2. 16% 3. 21% 4. 23% 5. 15%

Correct Option: 1 Total number of students in college = 1280 Number of students who like badminton = 240 Therefore, percentage = (240/1280) * 100 = 18.75% = 19% (approx.) ===========================

Q33. What is the respective ratio of number of students who like cricket to number of students who like lawn tennis? ---------------------------

1. 4: 3 2. 3: 2 3. 6: 5 4. 5: 4 5. 7: 5

Correct Option: 3 Number of students who like cricket = 480 Number of students who like lawn tennis = 400 Therefore, ratio = 480: 400 = 6: 5 =========================== Q34. A, B and C are three partners in a business who shared profit in the ratio 2:7:6. If they had invested for 6 months, 12 months and 8 months respectively, what is the ratio of their investments? ---------------------------

1. 3:5:9 2. 3:4:9 3. 4:5:7 4. 4:7:9 5. 4:5:9

Correct Option: 4 Let the ratio of investments of A, B and C be x:y:z So, 6x : 12y : 8z = 2:7:6 x:y:z = (2/6) : (7/12) : (6/8) x:y:z = (1/3) : (7/12) : (3/4) x:y:z = (1/3)*12 : (7/12)*12 : (3/4)*12 x:y:z = 4:7:9

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

=========================== Q35. Mohan invested Rs 5000 in a bank which offers interest at the rate of 10% per year compounded semi- annually. How much amount will he get after 2 years? ---------------------------

1. Rs 6320 2. Rs 7000 3. Rs 6250 4. Rs 6512 5. Rs 6077

Correct Option: 5 A = P(1 + R/100)T - P Here the interest is compounded semi-annually Hence total time cycle = 2 X 2 = 4 And the effective rate of interest = 10/2=5% Hence amount = 5000(1 + 0.05)4 = Rs 6077 =========================== Q36. A alone can complete a piece of work in 25 days and A is 40% less efficiency than B, then in how many days A and B together can complete 80% of the work? ---------------------------

1. 7(1/3) days 2. 9 days 3. 7 days 4. 7.5 days 5. 8 days

Correct Option: 4 A alone con complete the work in = 25 days

So, B alone can complete the work in = 25 * 60/100 = 15 days A and B together can complete the whole work in = 1/(1/25 + 1/15) = 75/8 So, A and B together can complete 80% of work in = 80/100 * 75/8 = 7.5 days =========================== Q37. An item is purchased at Rs.720, when the item is sold to a customer, 10% profit is earned, then at what price the item is sold? ---------------------------

1. Rs.756 2. Rs.864 3. Rs.792 4. Rs.828 5. Rs.900

Correct Option: 3 CP of item = Rs.720 Profit amount = 10% of 720 = Rs.720 Amount at which item is sold = Cost price + Profit amount = 720 + 72 = Rs.792 =========================== Q38. A person spends 35% of his total salary in Food, 30% he invests in a scheme and remaining amount he saves. If his savings is Rs.4340, then how much amount he invests? ---------------------------

1. Rs.2680 2. Rs.4320 3. Rs.3720 4. Rs.2840

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

5. Rs.3240 Correct Option: 3 Let total salary = 100x Amount spend in Food = 35% of 100x = 35x Amount invests = 30% of 100x = 30x Savings = 100x - 35x - 30x = 35x Now, 35x = 4340 x = 124 Invested amount = 30x = Rs.3720 =========================== Q39. A boat goes 90 km upstream in 4 hours 30 minutes. If the speed of stream is 4 km/h, then what is the downstream speed of the boat? ---------------------------

1. 30 km/h 2. 32 km/h 3. 28 km/h 4. 24 km/h 5. 18 km/h

Correct Option: 3 Upstream speed of boat = 90/4.5 = 20 km/h Downstream speed of boat = 20 + 4 + 4 = 28 km/h =========================== Q40. The father was 30 years old when the son was born and 15 years from now, the son will be as old as the father was when the son was 5 years old. What is the present age of father? ---------------------------

1. 42 years

2. 48 years 3. 50 years 4. 60 years 5. 45 years

Correct Option: 3 Let the present ages of father and son be 'f' years and 's' years respectively. Age of father when son was born = f - s Given, f - s = 30 Age of father when son was 5 years old = f - s + 5 So, s + 15 = f - s + 5 => s + 15 = 35 => s = 20 => f = 30 + 20 = 50 ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Reasoning Ability Section: Q41 to 45 Directions : Seven persons are sitting in a linear row such that the persons whose names start with vowels are facing south and the rest are facing north. D is not a neighbour of E and Z. Y is sitting second to the left of A. E is sitting second to the left of H. Three persons are sitting in between O and E, E sits towards the right of O. Neither E nor O is a neighbour of Z. Three persons are sitting in between O and E, towards the right of O.

E is sitting second to the left of H.

Y is sitting second to the left of A. Case 1:

But E is not a neighbour of Z and D. So, case 1 is invalid. Case 2:

But neither E nor O is a neighbour of Z. D is not the neighbour of Z. So, case 2 is invalid. Case 3:

As O is not a neighbour of Z, so we get:

Q41. Who is sitting to the immediate right of Z? ---------------------------

1. A 2. Y 3. H 4. D 5. Nobody

Correct Option: 1 A is sitting to the immediate right of Z. =========================== Q42. How many persons are sitting to the right of D? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

2. One 3. Two 4. Three 5. More than three

Correct Option: 2 Only one person is sitting to the right of D. =========================== Q43. How many persons are sitting to the left of Y are facing north? ---------------------------

1. None 2. One 3. Two 4. Three 5. Four

Correct Option: 2 One person to the left of Y is facing north. =========================== Q44. Who is sitting third to the left of A? ---------------------------

1. Nobody 2. H 3. D 4. Z 5. O

Correct Option: 2 H is sitting third to the left of A. =========================== Q45. Which of the following is true? I. A and E are neighbours. II. One person is sitting between Z and E, to the left of E. III. D and Y are neighbours.

--------------------------- 1. Only I 2. Only II 3. Both I and II 4. Both I and III 5. All the statements

Correct Option: 1 Only I is true. =========================== Q46 to 48 Directions : Seven mountains were of different heights. Mountain E is 2000m. Three mountains were taller than B but shorter than A. Mountain F is shorter only than mountain G. Two mountains were shorter than F but greater than E. Mountain C is shorter than Mountain D. Mountain F is shorter only than mountain G. Two mountains were shorter than F but greater than E. Mountain E is 2000m.

Mountain Height

E 2000m

Three mountains were taller than B but shorter than A. Mountain C is shorter than Mountain D.

Mountain Height

A

D

Q46. Which of the following mountain is the second lowest? ---------------------------

1. F 2. B 3. A 4. D 5. C

Correct Option: 5 Mountain C is the second lowest =========================== Q47. If the average height of the mountain of C and E is 1500m, then what is the possible height of mountain B? ---------------------------

1. 1200m 2. 1000m 3. 500m 4. 1300m 5. 1500m

Correct Option: 3 C+E/2 = 1500m; C+E = 3000m Since, E = 2000m, C = 1000m So, the possible height of mountain B is 500m ===========================

Q48. Which of the following statement(s) is are true? (a) Only two mountains were shorter than A (b) More than three mountains were taller than E (c) Mountain E is shorter than mountain A but taller than B and C ---------------------------

1. Only (a) 2. Only (b) 3. Only (c) 4. Only (a) and (b) 5. Only (b) and (c)

Correct Option: 5 Only statements in options (b) and (c) are true =========================== Q49 to 53 - Directions : Seven persons live on seven different floors of a building such that the floors are from ground floor to the sixth floor. G lives on the floor immediately above that of B. There are two floors between the floors in which D and B lives. Neither D nor B lives on the ground floor. Neither G nor D lives on the sixth floor. J lives on the floor above that of A and one person lives on the floor in between them. M lives below the fourth floor. M lives on the floor above that of D. Less than three persons live on the floors in between that of K and M. G lives on the floor immediately above that of B. There are two floors between the floors in which D and B lives. Neither D nor B lives on the

ground floor. Neither G nor D lives on the sixth floor.

Floor Case I Case II Case III

Sixth

Ground

M lives below the fourth floor. M lives on the floor above that of D. So, cases II and III are invalid.

Floor Case I

Ground

Less than three persons live on the floors in between that of K and M. J lives on the floor above that of A and one person lives on the floor in between the floors of J and A.

Floor Case I

Sixth K

Fifth G

Fourth B

Third M

Second J

First D

Ground A

This is the final Arrangement. Q49. Who lives on the third floor? ---------------------------

1. J 2. M 3. A 4. K 5. G

Correct Option: 2 M lives on the third floor. =========================== Q50. On which floor does K live? ---------------------------

1. Ground 2. Second 3. Sixth 4. Fourth 5. First

Correct Option: 3 K lives on sixth floor. =========================== Q51. How many persons live on the floors in between that of G and A? ---------------------------

1. More than three 2. None 3. Three

4. One 5. Two

Correct Option: 1 Four persons live on the floors in between that of G and A. =========================== Q52. Who lives on the floor immediately above that of J? ---------------------------

1. K 2. D 3. B 4. M 5. Nobody

Correct Option: 4 Analytical_reasoning___Floor_Based Medium --------------------------- M lives on the floor immediately above that of J. =========================== Q53. If all the persons are made to live in alphabetical order of their names from ground floor to sixth floor, then which of the following will remain on the same floor as previous? I. D II. A III. J ---------------------------

1. Only III 2. Both I and II 3. Only II 4. None of I, II and III 5. Only I

Correct Option: 3

Sixth K M

Fifth G K

Fourth B J

Third M G

Second J D

First D B

Ground A A

Only A will remain on the same floor as previous. =========================== Q54 to 58 - Directions : A certain number of persons were seated in a linear row facing north. The information about only a few of them is known. Six persons were seated between A and B. One person was seated between E and F. B was seated to the right of D but not adjacent to E. Four persons were seated between D and E. A was seated third to the left of D. The number of persons seated between B and E was the same as the number of persons who were seated to the right of D. Two persons were seated between B and C, who was not adjacent to D. F was seated at the end. Four persons were seated between D and E. One person was seated between E and F. F was seated at the end.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

A was seated third to the left of D. Six persons were seated between A and B. B was seated to the right of D but not adjacent to E. Hence, case 1 is invalid.

The number of persons seated between B and E was the same as the number of persons who were seated to the right of D. Two persons were seated between B and C, who was not adjacent to D.

Q54. How many persons were seated between E and C? ---------------------------

1. 10 2. 9 3. 12 4. 11 5. 8

Correct Option: 4 11 persons were seated between E and C =========================== Q55. If K sits exactly in between B and D, then what is the position of C with respect to K? ---------------------------

1. Fifth to the left of K 2. Immediate to the left of K 3. Immediate to the right of K 4. Fifth to the right of K 5. Second to the right of K

Correct Option: 4 C was seated fifth to the right of K =========================== Q56. How many persons were seated in a linear row? ---------------------------

1. 15 2. 16 3. 17 4. 18 5. 19

Correct Option: 2 16 persons were seated in a linear row =========================== Q57. Which of the following statement(s) is/are true? (I) The number of persons who were seated to the left of C was the same as between the number of persons who were seated to the right of E (II) A was seated second to the left of E (III) The number of persons seated between D and E was twice that of the number of persons seated between B and C ---------------------------

1. Only (I) 2. Only (II) 3. Only (III) 4. Both (I) and (II) 5. Both (I) and (III)

Correct Option: 3 Only (III) ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Q58. If one person was seated between A and N, then what is the position of F with respect to N? ---------------------------

1. Immediate left 2. Third to the left 3. Fourth to the right 4. Fifth to the right 5. Sixth to the left

Correct Option: 5 F was seated sixth to the left of N =========================== Q59 to 61 - Directions : Seven members - P, Q, R, S, T, U and V of a family consists of three generations. S is niece of U who is not married to Q. Q is only brother-in-law of P. V is son-in-law of R, who has two children. T is mother of P. T is mother of P. Q is only brother-in- law of P.

V is son-in-law of R, who has two children. S is niece of U who is not married to Q.

Case 1 is invalid. So, final arrangement is

Q59. How S is related to V? ---------------------------

1. Sister 2. Sister-in-law 3. Daughter 4. Daughter-in-law 5. Cannot be determined

Correct Option: 3 Bloodrelations Medium --------------------------- S is daughter of V =========================== Q60. How U is related to T? ---------------------------

1. Son 2. Daughter 3. Brother 4. Sister 5. Cannot be determined

Correct Option: 5 We don't know the gender of U. So, the relation can't be determined. =========================== Q61. How R is related to P? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

2. Uncle 3. Brother 4. Sister 5. Aunt

Correct Option: 1 R is father of P. =========================== Q62 to 64 - Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below: A is 2m north of M which is 3m to the west of G. K is 6m to the north of S. D is 5m to the west of S. G is 4m to the north of D which is 6m to the north of L which is 3m to the west of T.

Q62. If a person standing at T starts walking north and walks for 10m then takes a right turn and walks for 2m and stops at X, then what is the distance between K and X? --------------------------- 3m 4m 2m 5m

6m 3 Directionsense Easy --------------------------- KX=KS-XS=6-4=2m

=========================== Q63. D is in which of the following direction with respect to A? ---------------------------

1. North-east 2. North 3. South 4. South-east 5. South-west

Correct Option: 4 D is in the south-east direction with respect to A. =========================== Q64. If B is 3m to the east of A then what is the distance between B and L? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

2. 12m 3. 14m 4. 16m 5. 8m

Correct Option: 2 The total distance between B and L= 2+4+6 = 12m.

=========================== Q65 to 68 - Directions : The given questions are based on five 3 letter words which are as follow: FOR, OLD, FAR, WIN, OUR Q65. If 'M' is added after each word then how many meaningful word can be formed? ---------------------------

1. Two 2. Four 3. One 4. Three 5. None

Correct Option: 1 Puzzles Easy ---------------------------

We have: FOR, OLD, FAR, WIN, OUR After adding 'M' after each word we get: FORM, OLDM, FARM, WINM, OURM Thus, only two meaningful word can be formed = FORM & FARM =========================== Q66. If all letters of word are written together without space and thus formed series are arranged in alphabetical order then how many letters in English alphabet are there in between fourth letter from right to sixth letter from left end? ---------------------------

1. 10 2. 4 3. 5 4. 6 5. 17

Correct Option: 3 We have: FOROLDFARWINOUR After arranging letters of word in alphabetical order we get: ADFFILNOOORRRUW Fourth letter from right end → R Sixth letter from left end → L Thus, there are 5 letters between 'R' and 'L'. =========================== Q67. If "T" is added before each word then how many meaningful word can be formed? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

1. One 2. Two 3. Four 4. Three 5. None

Correct Option: 4 FOR, OLD, FAR, WIN, OUR After adding 'T' before each word we get: TFOR, TOLD, TFAR, TWIN, TOUR Thus, three meaningful word can be formed = TOLD, TWIN & TOUR =========================== Q68. If all letters within 3 letter word are arranged in alphabetical order from left to right and thus formed words are arranged in dictionary then, which word is third in list? ---------------------------

1. FOR 2. FAR 3. WIN 4. OUR 5. OLD

Correct Option: 1 Puzzles Easy --------------------------- We have: FOR, OLD, FAR, WIN, OUR After arranging letters of word in alphabetical order we get: FOR, DLO, AFR, INW, ORU Thus, "FOR" is third in list which belongs to "FOR". ===========================

Q69 t0 73 - Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below: A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T Q69. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following is tenth to the left of M? ---------------------------

1. H 2. % 3. B 4. E 5. *

Correct Option: 2 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T If all the numbers are dropped from the above arrangement, we get A B # R E % H F © U D @ G I S M O W P * Q T '%' is tenth to the left of M. =========================== Q70. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number? ---------------------------

1. None 2. One 3. Two 4. Three 5. Four

Correct Option: 4 Puzzles Easy

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

--------------------------- A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T In the above arrangement, there are three such vowels each of which is immediately followed by a number. =========================== Q71. Four of the following five are alike in a certain way and form a group, which is the one that does not belong to the group? ---------------------------

1. © 8 F 2. P * W 3. 1 4 R 4. 3 H 4 5. 7 G 8

Correct Option: 5 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T Except option e in all the other options. The following pattern is followed. © 8 F → © (+2) 8 (-3) F P * W → P (+2) * (-3) W 1 4 R → 1 (+2) 4 (-3) R 3 H 4 → 3 (+2) H (-3) 4 But in option (5) → 7 G 8 → 7 (+2) G (-4) 8 =========================== Q72. What is the position of 'U' with respect to '7' in the above arrangement? ---------------------------

1. Fourth to the left 2. Fourth to the right 3. Second to the left

4. Third to the left 5. None of the above

Correct Option: 4 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T In the above arrangement, 'U' is 3rd to the left of '7'. =========================== Q73. If all the numbers are decreased by 1, which element is to the immediate left of the element '6' in the new arrangement? ---------------------------

1. A 2. D 3. @ 4. M 5. 8

Correct Option: 2 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T If all the numbers are decreased by 1, we get A 5 B # R 0 E 3 2 % H F © U 7 D 6 @ G I S M O W P 8 * Q 1 T 'D' is to the immediate left of '6'. =========================== Q74. In the question given below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Statements: Only a few tests are books. Some books are elite. All elite are fruits. Conclusions: I. Some fruits are tests. II. All fruits can never be books. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Only II follows 3. Only I follows 4. Either I or II follows 5. Neither I nor II follows

Correct Option: 5 Only a few tests are books. Some books are elite. All elite are fruits.

Some fruits are tests is a possibility but not a definite truth. All fruits can never be books is not true. So, neither I nor II follows. =========================== Q75. Study the following information and answer the given questions. In the word 'OBJECTS', there are how many pair of letters which are in the same order as in the original sequence of English Alphabetical series(in both forward and backward directions)?

--------------------------- 1. 1 2. 0 3. 2 4. 3 5. More than 3

Correct Option: 3

Hence, there are two pair of letters which are in the same order as in the original sequence of English Alphabetical series in both forward and backward directions. =========================== Q76. In the question below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few stars are cups. No cup is a bag. No stars are bags. Conclusions: I. At least some bags are stars. II. All bags can never be stars. ---------------------------

1. Only II follows 2. Only I follows 3. Neither I nor II follows

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

4. Either I or II follows 5. Both I and II follow

Correct Option: 1 Only a few stars are cups. No cup is a bag. No stars are bags.

At least some bags are stars is not true. All bags can never be stars is true. So, only conclusion II follows. =========================== Q77. In the question below, two statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few pastries are bananas. Only a few apples are bananas. Conclusions: I. No apple is pastries. II. At least some apples are pastries. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Either I or II follows 3. Neither I nor II follows 4. Only II follows

5. Only I follows Correct Option: 2 Only a few pastries are bananas. Only a few apples are bananas.

Either no apple is pastries or at least some apples are pastries. So, either of the conclusions follow. =========================== Q78. In the word 'INSPECT', the vowels of the word are arranged in alphabetical order followed by the consonants in alphabetical order. Which letter will be the fourth letter from the right end after the rearrangement? ---------------------------

1. P 2. N 3. T 4. S 5. C

Correct Option: 2 Rearranging: E I C N P S T So, N is the 4th letter. =========================== Q79. In each of the questions below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few cakes are chocolates. Only a few candies are chocolates. All chocolates are cookies. Conclusions: I. At least some cookies are cakes. II. All candies can never be chocolates. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Only II follows 3. Only I follows 4. Neither I nor II follows 5. Either I or II follows

Correct Option: 1 Only a few cakes are chocolates. Only a few candies are chocolates. All chocolates are cookies.

At least some cookies are cakes is true. All candies can never be

chocolates is true. So, both the conclusions follow. =========================== Q80. In each of the questions below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few birds are wings. No wing is a fly. All crows are flies. Conclusions: I. No bird is a fly. II. No crow is a wing. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Either I or II follows 3. Only I follows 4. Neither I nor II follows 5. Only II follows

Correct Option: 5 Only a few birds are wings. No wing is a fly. All crows are flies.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

No bird is a fly is a possibility but not a definite truth. No crow is a wing is true. So, only II follows. ===========================

For Banking, Insurance, SSC & Railways Exams

Current Affairs

information & preparation resources.

& improve your preparation.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

This IBPS RRB Assistant Previous year Question Paper of 2020 is a memory-based paper.

Solving this paper will help you understand the types of questions asked in the actual exam.

The Solutions given would enable you to solve similar questions in a much quicker manner if asked in the upcoming IBPS RRB Clerk 2021 exam.

All Answers and Solutions are provided by our Content Experts.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Numerical Ability Section Q1. What will come at the place of question mark (?) in the following number series? 4, 37, 103, 202, 334, ? ---------------------------

1. 420 2. 416 3. 499 4. 456 5. None of these

Correct Option: 3 =========================== Q2. What will come in the place of question mark (?) in the given number series? 16000, 3200, ?, 320, 160, 32 ---------------------------

1. 560 2. 400 3. 1600 4. 640 5. 800

Correct Option: 3 =========================== Q3. What would come in place of question mark (?) in the following number series? 15, 32, 66, 134, 270, ? ---------------------------

1. 542 2. 540 3. 600 4. 580 5. 450

Correct Option: 1 ===========================

Q4. What should come in place of the question mark (?) in the following question? 4, 5, 14, 39, ?, 169 ---------------------------

1. 72 2. 78 3. 88 4. 97 5. 103

Correct Option: 3 =========================== Q5. What would come in place of the question mark (?) in the following question? 6, 32, 162, 812, ? ---------------------------

1. 4060 2. 4061 3. 4062 4. 4063 5. 4064

Correct Option: 3 =========================== Q6. I. x2 + 24x +144=0 II.y2 + 15y +56=0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or the relationship cannot

be established Correct Option: 3 ===========================

Q7. I. x2 - 10x + 16 = 0 II. y2 - 11y + 30 = 0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or the relationship cannot

be established Correct Option: 5 =========================== Q8. In the following question, there are two quadratic equations. Study both the equations carefully and answer. I. 2x2 – 15x + 18 = 0 II. 2y2 + 21y – 36 = 0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or no relation can be

established Correct Option: 2 =========================== Q9. I. x2 – 3x + 2 = 0 II. 6y2 + 19y = -14 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or the relationship cannot

be established.

Correct Option: 1 =========================== Q10. In the following question, there are two quadratic equations. Study both the equations carefully and answer accordingly. I. x2 + 20x + 75 = 0 II. y2 – 25y – 150 = 0 ---------------------------

1. x > y 2. x ≥ y 3. x < y 4. x ≤ y 5. x = y or no relation can be

established Correct Option: 4 =========================== Q11. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? 572 ÷ 26 x 12-200 = (2)? ---------------------------

1. 5 2. 7 3. 6 4. 8 5. None of these

Correct Option: 3 (2)? = 22 x 12 - 200 = 264 - 200 = 64 = 26 => ? = 6 =========================== Q12. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? √1369 + √841 - √169 = ?

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

--------------------------- 1. 43 2. 47 3. 57 4. 53 5. 51

Correct Option: 4 37 + 29 - 13 = 53 =========================== Q13. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? (?)3 ÷ 32 = 73 - 152 + 62 - 102 ---------------------------

1. 18 2. 4 3. 17 4. 12 5. 14

Correct Option: 4 (?)3 ÷ 32 = 343 - 225 + 36 - 100 = 54 => (?)3 = 54 x 32 = 1728 => ? = 12 =========================== Q14. What value will come in place of question mark (?) in the following question? √144 + ? = 4 1/5 of 115 ---------------------------

1. 459 2. 452 3. 471 4. 484 5. 465

Correct Option: 3 ? = 115 x (21/5) - √144

= 23 x 21 - 12 = 483 - 12 = 471 =========================== Q15. What value will come in place of question mark (?) in the following question? ?/22 of √144 = 96/? of 1331 ---------------------------

1. 68 2. 47 3. 44 4. 62 5. 56

Correct Option: 3 ?2 = (22 x 96 x 1331)/(√144) = 22 x 96 x 11/12 = 1936 = 442 So, ? = 44 =========================== Q16. What value will come in place of question mark (?) in the following question? 180/3 - 16 x 10 + √576 = ? ---------------------------

1. -74 2. -76 3. -82 4. -80 5. -62

Correct Option: 2 ? = (180/3) - 16 x 10 + √576 = 60 - 160 + 24 =-76 ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Q17. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? 4 3/7- 8 ¾ + 6 5/6 = ? ---------------------------

1. 1 (71/84) 2. 3 (1/84) 3. 2 (43/84) 4. 2 (29/84) 5. 2 (59/84)

Correct Option: 3 ? = 4-8+6 + 3/7 - 3/4 + 5/6 = 2 + (36-63+70)/84 = 2 + 43/84 =========================== Q18. What value should come in place of the questions mark (?) in the following questions? (35)2 ÷ 125 + (25)2 + (5)3 =? ---------------------------

1. 1000 2. 995 3. 1975 4. 1375 5. None of these

Correct Option: 2 ? = 1225/5 + 625 + 125 = 245 + 750 = 995 =========================== Q19. What value will come in place of question mark (?) in the following question? √529 + ? = 1 1/4 of 88 ---------------------------

1. 97 2. 73

3. 91 4. 69 5. 87

Correct Option: 5 ? = 88 x (5/4) - √529 = 22 x 5 - 23 = 110 - 23 = 87 =========================== Q20. What value will come in place of question mark (?) in the following question? √676 + ? = 2 2/7 of 84 ---------------------------

1. 149 2. 177 3. 178 4. 166 5. 198

Correct Option: 4 ? = 84 x (16/7) - √676 = 12 x 16 - 26 = 192 - 26 = 166 =========================== Q21. Ratio of income of A to B is 5: 8 and ratio of their expenditure is 2: 3 respectively. If savings of persons B is Rs.3000 more than that of A and out of his total income, B spends 75% of it, then what is the total savings of persons A and B together? ---------------------------

1. Rs.8000 2. Rs.6000 3. Rs.9000 4. Rs.12000 5. None of these

Correct Option: 3

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Let the income of A and B is 5x and 8x respectively. Expenditure of B = 75% of 8x = 6x Expenditure of A = 6x * (2/3) = 4x Savings of A = 5x - 4x = x Savings of B = 8x - 6x = 2x According to the question: 2x - x = 3000 x = 3000 Total savings of A and B together = x + 2x = 3x = Rs.9000 =========================== Q22 to 26 - Directions : Read the following information carefully and answer the given questions. The bar graph given below shows the total number of cars manufactured by two different companies A and B in six different years from 2013 to 2018.

Note: All the values are in the multiple of 100. Q22. What is the total number of cars manufactured by company A in all the six years together? ---------------------------

1. 19800 2. 18800 3. 17800 4. 16800

5. None of these Correct Option: 2 The number of cars manufactured by company A in 2013 = 4200 The number of cars manufactured by company A in 2014 = 2500 The number of cars manufactured by company A in 2015 = 2200 The number of cars manufactured by company A in 2016 = 4500 The number of cars manufactured by company A in 2017 = 2400 The number of cars manufactured by company A in 2018 = 3000 The total number of cars manufactured by company A = 4200 + 2500 + 2200 + 4500 + 2400 + 3000 = 18800 =========================== Q23. Total number of cars manufactured by company A in 2016 is what per cent of the number of cars manufactured by company B in 2014? ---------------------------

1. 125% 2. 118.5% 3. 112.5% 4. 120% 5. None of these

Correct Option: 3 The number of cars manufactured by company A in 2016 = 4500 The number of cars manufactured by company B in 2014 = 4000 Required percentage = (4500/4000) * 100 = 112.5%

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

=========================== Q24. What is the ratio between the total number of cars manufactured by company B in 2015 and the number of cars manufactured by company A in 2017? ---------------------------

1. 1: 2 2. 2: 3 3. 3: 4 4. 4: 5 5. None of these

Correct Option: 3 Bargraphs Medium --------------------------- The number of cars manufactured by company B in 2015 = 1800 The number of cars manufactured by company A in 2017 = 2400 Required ratio = 1800: 2400 = 3: 4 =========================== Q25. What is the approximate average of total number of cars manufactured by company B in all the six years together? ---------------------------

1. 2783 2. 2873 3. 2563 4. 2653 5. 2473

Correct Option: 1 The total number of cars manufactured by company B in all the six years together = 2400 + 4000 + 1800 + 2700 + 3200 + 2600 = 16700

Required average = 16700/6 = 2783 (approx.) =========================== Q26. In which of the following two given years in the options, the number of cars sold by both the companies together are equal? ---------------------------

1. 2013 and 2016 2. 2014 and 2018 3. 2013 and 2015 4. 2017 and 2018 5. None of these

Correct Option: 4 The total number of cars sold by both the companies together in 2013 = 4200 + 2400 = 6600 The total number of cars sold by both the companies together in 2014 = 2500 + 4000 = 6500 The total number of cars sold by both the companies together in 2015 = 2200 + 1800 = 4000 The total number of cars sold by both the companies together in 2016 = 4500 + 2700 = 7200 The total number of cars sold by both the companies together in 2017 = 2400 + 3200 = 5600 The total number of cars sold by both the companies together in 2018 = 3000 + 2600 = 5600 Hence, in 2017 and 2018, the number of cars sold by both the companies together are equal. ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Q27. Average age of cricket team of 15 players is 22 years and when the age of two coaches are also added, then average age is increased by 2 years. What is the present age of elder coach if the ratio of ages of both the coaches is 8: 5? ---------------------------

1. 42 years 2. 48 years 3. 54 years 4. 36 years 5. None of these

Correct Option: 2 Let the age of coaches is 8x and 5x respectively. Sum of ages of 15 players of the team = 15 * 22 = 330 years Sum of ages of 15 players and 2 coaches = 17 * 24 = 408 years Sum of ages of 2 coaches = 408 - 330 = 78 years 8x + 5x = 78 13x = 78 x = 6 Present age of elder coach = 8x = 48 years =========================== Q28. Sides of a rectangle are in the ratio 3: 2 respectively and its area is 1/2 times more than the area of a square whose perimeter is 60 cm. What is the longer side of the rectangle? ---------------------------

1. 22.5 cm 2. 19.5 cm

3. 25.5 cm 4. 28.5 cm 5. 16.5 cm

Correct Option: 1 Let length and breadth of rectangle are 3a cm and 2a cm respectively. Perimeter of square = 4 * side of square = 60 Then, side of square = 15 cm Area of square = 15 * 15 = 225 cm2 Area of rectangle = 3a * 2a = (1 + 1/2) * 225 a = 7.5 Therefore, longer side of rectangle = 3 * 7.5 = 22.5 cm =========================== Q29 to 33 - Directions : Study the following information carefully and answer the related questions. There are total 1280 students in a college. Each student in college like only one sport among hockey, lawn tennis, badminton and cricket. Respective ratio of number of students like badminton to the number of students like lawn tennis is 3: 5 and there are total 564 female students in the college. 112 male students and 48 female students like hockey. Total 480 students like cricket. Respective ratio of male to female students who like lawn tennis is 2: 3 and 96 female students like badminton. Total number of students = 1280 Number of female students = 564 Number of male students = 1280 - 564 = 716

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Number of students like cricket = 480 Number of male students like hockey = 112 Number of female students like hockey = 48 Number of students like hockey = 112 + 48 = 160 Ratio of number of students like badminton to the number of students like lawn tennis is 3: 5 Then, number of students like badminton = (1280 - 480 - 160) * 3/8 = 240 Number of students like lawn tennis = 240 * 5/3 = 400 Number of female students like badminton = 96 Number of male students like badminton = 240 - 96 = 144 Number of male students like lawn tennis = 400 * 2/5 = 160 Number of female students like lawn tennis = 400 - 160 = 240 Then, number of female students like cricket = 564 - 96 - 240 - 48 = 180 And, number of male students like cricket = 480 - 180 = 300 In tabular form:

Sports Total Male Female

Cricket 480 300 180

Badminton 240 144 96

Hockey 160 112 48

Q29. What is the respective ratio of number of students who like hockey to the number of female students who like lawn tennis? ---------------------------

1. 2: 1 2. 3: 4 3. 5: 4 4. 2: 3 5. 5: 2

Correct Option: 4 Number of students who like hockey = 160 Number of female students who like lawn tennis = 240 Therefore, ratio = 160: 240 = 2: 3 =========================== Q30. What is the difference between average of male students who like badminton and lawn tennis taken together and the average number of female students who like cricket and hockey taken together? ---------------------------

1. 40 2. 46 3. 48 4. 30 5. 38

Correct Option: 5 Average of male students who like badminton and lawn tennis taken together = (144 + 160)/2 = 152 Average of number of female students who like cricket and hockey taken together

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

= (180 + 48)/2 = 114 Therefore, difference = 152 - 114 = 38 =========================== Q31. Number of male students who like cricket are approximately what percent of number of students who like lawn tennis? ---------------------------

1. 60% 2. 70% 3. 75% 4. 68% 5. 79%

Correct Option: 3 Number of male students who like cricket = 300 Number of students who like lawn tennis = 400 Therefore, percentage = (300/400) * 100 = 75% =========================== Q32. Approximately what percent students in college like badminton? ---------------------------

1. 19% 2. 16% 3. 21% 4. 23% 5. 15%

Correct Option: 1 Total number of students in college = 1280 Number of students who like badminton = 240 Therefore, percentage = (240/1280) * 100 = 18.75% = 19% (approx.) ===========================

Q33. What is the respective ratio of number of students who like cricket to number of students who like lawn tennis? ---------------------------

1. 4: 3 2. 3: 2 3. 6: 5 4. 5: 4 5. 7: 5

Correct Option: 3 Number of students who like cricket = 480 Number of students who like lawn tennis = 400 Therefore, ratio = 480: 400 = 6: 5 =========================== Q34. A, B and C are three partners in a business who shared profit in the ratio 2:7:6. If they had invested for 6 months, 12 months and 8 months respectively, what is the ratio of their investments? ---------------------------

1. 3:5:9 2. 3:4:9 3. 4:5:7 4. 4:7:9 5. 4:5:9

Correct Option: 4 Let the ratio of investments of A, B and C be x:y:z So, 6x : 12y : 8z = 2:7:6 x:y:z = (2/6) : (7/12) : (6/8) x:y:z = (1/3) : (7/12) : (3/4) x:y:z = (1/3)*12 : (7/12)*12 : (3/4)*12 x:y:z = 4:7:9

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

=========================== Q35. Mohan invested Rs 5000 in a bank which offers interest at the rate of 10% per year compounded semi- annually. How much amount will he get after 2 years? ---------------------------

1. Rs 6320 2. Rs 7000 3. Rs 6250 4. Rs 6512 5. Rs 6077

Correct Option: 5 A = P(1 + R/100)T - P Here the interest is compounded semi-annually Hence total time cycle = 2 X 2 = 4 And the effective rate of interest = 10/2=5% Hence amount = 5000(1 + 0.05)4 = Rs 6077 =========================== Q36. A alone can complete a piece of work in 25 days and A is 40% less efficiency than B, then in how many days A and B together can complete 80% of the work? ---------------------------

1. 7(1/3) days 2. 9 days 3. 7 days 4. 7.5 days 5. 8 days

Correct Option: 4 A alone con complete the work in = 25 days

So, B alone can complete the work in = 25 * 60/100 = 15 days A and B together can complete the whole work in = 1/(1/25 + 1/15) = 75/8 So, A and B together can complete 80% of work in = 80/100 * 75/8 = 7.5 days =========================== Q37. An item is purchased at Rs.720, when the item is sold to a customer, 10% profit is earned, then at what price the item is sold? ---------------------------

1. Rs.756 2. Rs.864 3. Rs.792 4. Rs.828 5. Rs.900

Correct Option: 3 CP of item = Rs.720 Profit amount = 10% of 720 = Rs.720 Amount at which item is sold = Cost price + Profit amount = 720 + 72 = Rs.792 =========================== Q38. A person spends 35% of his total salary in Food, 30% he invests in a scheme and remaining amount he saves. If his savings is Rs.4340, then how much amount he invests? ---------------------------

1. Rs.2680 2. Rs.4320 3. Rs.3720 4. Rs.2840

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

5. Rs.3240 Correct Option: 3 Let total salary = 100x Amount spend in Food = 35% of 100x = 35x Amount invests = 30% of 100x = 30x Savings = 100x - 35x - 30x = 35x Now, 35x = 4340 x = 124 Invested amount = 30x = Rs.3720 =========================== Q39. A boat goes 90 km upstream in 4 hours 30 minutes. If the speed of stream is 4 km/h, then what is the downstream speed of the boat? ---------------------------

1. 30 km/h 2. 32 km/h 3. 28 km/h 4. 24 km/h 5. 18 km/h

Correct Option: 3 Upstream speed of boat = 90/4.5 = 20 km/h Downstream speed of boat = 20 + 4 + 4 = 28 km/h =========================== Q40. The father was 30 years old when the son was born and 15 years from now, the son will be as old as the father was when the son was 5 years old. What is the present age of father? ---------------------------

1. 42 years

2. 48 years 3. 50 years 4. 60 years 5. 45 years

Correct Option: 3 Let the present ages of father and son be 'f' years and 's' years respectively. Age of father when son was born = f - s Given, f - s = 30 Age of father when son was 5 years old = f - s + 5 So, s + 15 = f - s + 5 => s + 15 = 35 => s = 20 => f = 30 + 20 = 50 ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Reasoning Ability Section: Q41 to 45 Directions : Seven persons are sitting in a linear row such that the persons whose names start with vowels are facing south and the rest are facing north. D is not a neighbour of E and Z. Y is sitting second to the left of A. E is sitting second to the left of H. Three persons are sitting in between O and E, E sits towards the right of O. Neither E nor O is a neighbour of Z. Three persons are sitting in between O and E, towards the right of O.

E is sitting second to the left of H.

Y is sitting second to the left of A. Case 1:

But E is not a neighbour of Z and D. So, case 1 is invalid. Case 2:

But neither E nor O is a neighbour of Z. D is not the neighbour of Z. So, case 2 is invalid. Case 3:

As O is not a neighbour of Z, so we get:

Q41. Who is sitting to the immediate right of Z? ---------------------------

1. A 2. Y 3. H 4. D 5. Nobody

Correct Option: 1 A is sitting to the immediate right of Z. =========================== Q42. How many persons are sitting to the right of D? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

2. One 3. Two 4. Three 5. More than three

Correct Option: 2 Only one person is sitting to the right of D. =========================== Q43. How many persons are sitting to the left of Y are facing north? ---------------------------

1. None 2. One 3. Two 4. Three 5. Four

Correct Option: 2 One person to the left of Y is facing north. =========================== Q44. Who is sitting third to the left of A? ---------------------------

1. Nobody 2. H 3. D 4. Z 5. O

Correct Option: 2 H is sitting third to the left of A. =========================== Q45. Which of the following is true? I. A and E are neighbours. II. One person is sitting between Z and E, to the left of E. III. D and Y are neighbours.

--------------------------- 1. Only I 2. Only II 3. Both I and II 4. Both I and III 5. All the statements

Correct Option: 1 Only I is true. =========================== Q46 to 48 Directions : Seven mountains were of different heights. Mountain E is 2000m. Three mountains were taller than B but shorter than A. Mountain F is shorter only than mountain G. Two mountains were shorter than F but greater than E. Mountain C is shorter than Mountain D. Mountain F is shorter only than mountain G. Two mountains were shorter than F but greater than E. Mountain E is 2000m.

Mountain Height

E 2000m

Three mountains were taller than B but shorter than A. Mountain C is shorter than Mountain D.

Mountain Height

A

D

Q46. Which of the following mountain is the second lowest? ---------------------------

1. F 2. B 3. A 4. D 5. C

Correct Option: 5 Mountain C is the second lowest =========================== Q47. If the average height of the mountain of C and E is 1500m, then what is the possible height of mountain B? ---------------------------

1. 1200m 2. 1000m 3. 500m 4. 1300m 5. 1500m

Correct Option: 3 C+E/2 = 1500m; C+E = 3000m Since, E = 2000m, C = 1000m So, the possible height of mountain B is 500m ===========================

Q48. Which of the following statement(s) is are true? (a) Only two mountains were shorter than A (b) More than three mountains were taller than E (c) Mountain E is shorter than mountain A but taller than B and C ---------------------------

1. Only (a) 2. Only (b) 3. Only (c) 4. Only (a) and (b) 5. Only (b) and (c)

Correct Option: 5 Only statements in options (b) and (c) are true =========================== Q49 to 53 - Directions : Seven persons live on seven different floors of a building such that the floors are from ground floor to the sixth floor. G lives on the floor immediately above that of B. There are two floors between the floors in which D and B lives. Neither D nor B lives on the ground floor. Neither G nor D lives on the sixth floor. J lives on the floor above that of A and one person lives on the floor in between them. M lives below the fourth floor. M lives on the floor above that of D. Less than three persons live on the floors in between that of K and M. G lives on the floor immediately above that of B. There are two floors between the floors in which D and B lives. Neither D nor B lives on the

ground floor. Neither G nor D lives on the sixth floor.

Floor Case I Case II Case III

Sixth

Ground

M lives below the fourth floor. M lives on the floor above that of D. So, cases II and III are invalid.

Floor Case I

Ground

Less than three persons live on the floors in between that of K and M. J lives on the floor above that of A and one person lives on the floor in between the floors of J and A.

Floor Case I

Sixth K

Fifth G

Fourth B

Third M

Second J

First D

Ground A

This is the final Arrangement. Q49. Who lives on the third floor? ---------------------------

1. J 2. M 3. A 4. K 5. G

Correct Option: 2 M lives on the third floor. =========================== Q50. On which floor does K live? ---------------------------

1. Ground 2. Second 3. Sixth 4. Fourth 5. First

Correct Option: 3 K lives on sixth floor. =========================== Q51. How many persons live on the floors in between that of G and A? ---------------------------

1. More than three 2. None 3. Three

4. One 5. Two

Correct Option: 1 Four persons live on the floors in between that of G and A. =========================== Q52. Who lives on the floor immediately above that of J? ---------------------------

1. K 2. D 3. B 4. M 5. Nobody

Correct Option: 4 Analytical_reasoning___Floor_Based Medium --------------------------- M lives on the floor immediately above that of J. =========================== Q53. If all the persons are made to live in alphabetical order of their names from ground floor to sixth floor, then which of the following will remain on the same floor as previous? I. D II. A III. J ---------------------------

1. Only III 2. Both I and II 3. Only II 4. None of I, II and III 5. Only I

Correct Option: 3

Sixth K M

Fifth G K

Fourth B J

Third M G

Second J D

First D B

Ground A A

Only A will remain on the same floor as previous. =========================== Q54 to 58 - Directions : A certain number of persons were seated in a linear row facing north. The information about only a few of them is known. Six persons were seated between A and B. One person was seated between E and F. B was seated to the right of D but not adjacent to E. Four persons were seated between D and E. A was seated third to the left of D. The number of persons seated between B and E was the same as the number of persons who were seated to the right of D. Two persons were seated between B and C, who was not adjacent to D. F was seated at the end. Four persons were seated between D and E. One person was seated between E and F. F was seated at the end.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

A was seated third to the left of D. Six persons were seated between A and B. B was seated to the right of D but not adjacent to E. Hence, case 1 is invalid.

The number of persons seated between B and E was the same as the number of persons who were seated to the right of D. Two persons were seated between B and C, who was not adjacent to D.

Q54. How many persons were seated between E and C? ---------------------------

1. 10 2. 9 3. 12 4. 11 5. 8

Correct Option: 4 11 persons were seated between E and C =========================== Q55. If K sits exactly in between B and D, then what is the position of C with respect to K? ---------------------------

1. Fifth to the left of K 2. Immediate to the left of K 3. Immediate to the right of K 4. Fifth to the right of K 5. Second to the right of K

Correct Option: 4 C was seated fifth to the right of K =========================== Q56. How many persons were seated in a linear row? ---------------------------

1. 15 2. 16 3. 17 4. 18 5. 19

Correct Option: 2 16 persons were seated in a linear row =========================== Q57. Which of the following statement(s) is/are true? (I) The number of persons who were seated to the left of C was the same as between the number of persons who were seated to the right of E (II) A was seated second to the left of E (III) The number of persons seated between D and E was twice that of the number of persons seated between B and C ---------------------------

1. Only (I) 2. Only (II) 3. Only (III) 4. Both (I) and (II) 5. Both (I) and (III)

Correct Option: 3 Only (III) ===========================

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Q58. If one person was seated between A and N, then what is the position of F with respect to N? ---------------------------

1. Immediate left 2. Third to the left 3. Fourth to the right 4. Fifth to the right 5. Sixth to the left

Correct Option: 5 F was seated sixth to the left of N =========================== Q59 to 61 - Directions : Seven members - P, Q, R, S, T, U and V of a family consists of three generations. S is niece of U who is not married to Q. Q is only brother-in-law of P. V is son-in-law of R, who has two children. T is mother of P. T is mother of P. Q is only brother-in- law of P.

V is son-in-law of R, who has two children. S is niece of U who is not married to Q.

Case 1 is invalid. So, final arrangement is

Q59. How S is related to V? ---------------------------

1. Sister 2. Sister-in-law 3. Daughter 4. Daughter-in-law 5. Cannot be determined

Correct Option: 3 Bloodrelations Medium --------------------------- S is daughter of V =========================== Q60. How U is related to T? ---------------------------

1. Son 2. Daughter 3. Brother 4. Sister 5. Cannot be determined

Correct Option: 5 We don't know the gender of U. So, the relation can't be determined. =========================== Q61. How R is related to P? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

2. Uncle 3. Brother 4. Sister 5. Aunt

Correct Option: 1 R is father of P. =========================== Q62 to 64 - Directions : Study the following information carefully and answer the questions given below: A is 2m north of M which is 3m to the west of G. K is 6m to the north of S. D is 5m to the west of S. G is 4m to the north of D which is 6m to the north of L which is 3m to the west of T.

Q62. If a person standing at T starts walking north and walks for 10m then takes a right turn and walks for 2m and stops at X, then what is the distance between K and X? --------------------------- 3m 4m 2m 5m

6m 3 Directionsense Easy --------------------------- KX=KS-XS=6-4=2m

=========================== Q63. D is in which of the following direction with respect to A? ---------------------------

1. North-east 2. North 3. South 4. South-east 5. South-west

Correct Option: 4 D is in the south-east direction with respect to A. =========================== Q64. If B is 3m to the east of A then what is the distance between B and L? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

2. 12m 3. 14m 4. 16m 5. 8m

Correct Option: 2 The total distance between B and L= 2+4+6 = 12m.

=========================== Q65 to 68 - Directions : The given questions are based on five 3 letter words which are as follow: FOR, OLD, FAR, WIN, OUR Q65. If 'M' is added after each word then how many meaningful word can be formed? ---------------------------

1. Two 2. Four 3. One 4. Three 5. None

Correct Option: 1 Puzzles Easy ---------------------------

We have: FOR, OLD, FAR, WIN, OUR After adding 'M' after each word we get: FORM, OLDM, FARM, WINM, OURM Thus, only two meaningful word can be formed = FORM & FARM =========================== Q66. If all letters of word are written together without space and thus formed series are arranged in alphabetical order then how many letters in English alphabet are there in between fourth letter from right to sixth letter from left end? ---------------------------

1. 10 2. 4 3. 5 4. 6 5. 17

Correct Option: 3 We have: FOROLDFARWINOUR After arranging letters of word in alphabetical order we get: ADFFILNOOORRRUW Fourth letter from right end → R Sixth letter from left end → L Thus, there are 5 letters between 'R' and 'L'. =========================== Q67. If "T" is added before each word then how many meaningful word can be formed? ---------------------------

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

1. One 2. Two 3. Four 4. Three 5. None

Correct Option: 4 FOR, OLD, FAR, WIN, OUR After adding 'T' before each word we get: TFOR, TOLD, TFAR, TWIN, TOUR Thus, three meaningful word can be formed = TOLD, TWIN & TOUR =========================== Q68. If all letters within 3 letter word are arranged in alphabetical order from left to right and thus formed words are arranged in dictionary then, which word is third in list? ---------------------------

1. FOR 2. FAR 3. WIN 4. OUR 5. OLD

Correct Option: 1 Puzzles Easy --------------------------- We have: FOR, OLD, FAR, WIN, OUR After arranging letters of word in alphabetical order we get: FOR, DLO, AFR, INW, ORU Thus, "FOR" is third in list which belongs to "FOR". ===========================

Q69 t0 73 - Directions : Study the following arrangement carefully and answer the questions given below: A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T Q69. If all the numbers are dropped from the above arrangement, which of the following is tenth to the left of M? ---------------------------

1. H 2. % 3. B 4. E 5. *

Correct Option: 2 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T If all the numbers are dropped from the above arrangement, we get A B # R E % H F © U D @ G I S M O W P * Q T '%' is tenth to the left of M. =========================== Q70. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number? ---------------------------

1. None 2. One 3. Two 4. Three 5. Four

Correct Option: 4 Puzzles Easy

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

--------------------------- A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T In the above arrangement, there are three such vowels each of which is immediately followed by a number. =========================== Q71. Four of the following five are alike in a certain way and form a group, which is the one that does not belong to the group? ---------------------------

1. © 8 F 2. P * W 3. 1 4 R 4. 3 H 4 5. 7 G 8

Correct Option: 5 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T Except option e in all the other options. The following pattern is followed. © 8 F → © (+2) 8 (-3) F P * W → P (+2) * (-3) W 1 4 R → 1 (+2) 4 (-3) R 3 H 4 → 3 (+2) H (-3) 4 But in option (5) → 7 G 8 → 7 (+2) G (-4) 8 =========================== Q72. What is the position of 'U' with respect to '7' in the above arrangement? ---------------------------

1. Fourth to the left 2. Fourth to the right 3. Second to the left

4. Third to the left 5. None of the above

Correct Option: 4 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T In the above arrangement, 'U' is 3rd to the left of '7'. =========================== Q73. If all the numbers are decreased by 1, which element is to the immediate left of the element '6' in the new arrangement? ---------------------------

1. A 2. D 3. @ 4. M 5. 8

Correct Option: 2 A 6 B # R 1 E 4 3 % H F © U 8 D 7 @ G I S M O W P 9 * Q 2 T If all the numbers are decreased by 1, we get A 5 B # R 0 E 3 2 % H F © U 7 D 6 @ G I S M O W P 8 * Q 1 T 'D' is to the immediate left of '6'. =========================== Q74. In the question given below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

Statements: Only a few tests are books. Some books are elite. All elite are fruits. Conclusions: I. Some fruits are tests. II. All fruits can never be books. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Only II follows 3. Only I follows 4. Either I or II follows 5. Neither I nor II follows

Correct Option: 5 Only a few tests are books. Some books are elite. All elite are fruits.

Some fruits are tests is a possibility but not a definite truth. All fruits can never be books is not true. So, neither I nor II follows. =========================== Q75. Study the following information and answer the given questions. In the word 'OBJECTS', there are how many pair of letters which are in the same order as in the original sequence of English Alphabetical series(in both forward and backward directions)?

--------------------------- 1. 1 2. 0 3. 2 4. 3 5. More than 3

Correct Option: 3

Hence, there are two pair of letters which are in the same order as in the original sequence of English Alphabetical series in both forward and backward directions. =========================== Q76. In the question below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few stars are cups. No cup is a bag. No stars are bags. Conclusions: I. At least some bags are stars. II. All bags can never be stars. ---------------------------

1. Only II follows 2. Only I follows 3. Neither I nor II follows

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

4. Either I or II follows 5. Both I and II follow

Correct Option: 1 Only a few stars are cups. No cup is a bag. No stars are bags.

At least some bags are stars is not true. All bags can never be stars is true. So, only conclusion II follows. =========================== Q77. In the question below, two statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few pastries are bananas. Only a few apples are bananas. Conclusions: I. No apple is pastries. II. At least some apples are pastries. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Either I or II follows 3. Neither I nor II follows 4. Only II follows

5. Only I follows Correct Option: 2 Only a few pastries are bananas. Only a few apples are bananas.

Either no apple is pastries or at least some apples are pastries. So, either of the conclusions follow. =========================== Q78. In the word 'INSPECT', the vowels of the word are arranged in alphabetical order followed by the consonants in alphabetical order. Which letter will be the fourth letter from the right end after the rearrangement? ---------------------------

1. P 2. N 3. T 4. S 5. C

Correct Option: 2 Rearranging: E I C N P S T So, N is the 4th letter. =========================== Q79. In each of the questions below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few cakes are chocolates. Only a few candies are chocolates. All chocolates are cookies. Conclusions: I. At least some cookies are cakes. II. All candies can never be chocolates. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Only II follows 3. Only I follows 4. Neither I nor II follows 5. Either I or II follows

Correct Option: 1 Only a few cakes are chocolates. Only a few candies are chocolates. All chocolates are cookies.

At least some cookies are cakes is true. All candies can never be

chocolates is true. So, both the conclusions follow. =========================== Q80. In each of the questions below, three statements are given followed by conclusions: I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read the conclusions and decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Statements: Only a few birds are wings. No wing is a fly. All crows are flies. Conclusions: I. No bird is a fly. II. No crow is a wing. ---------------------------

1. Both I and II follow 2. Either I or II follows 3. Only I follows 4. Neither I nor II follows 5. Only II follows

Correct Option: 5 Only a few birds are wings. No wing is a fly. All crows are flies.

IBPS RRB Clerk Prev Year Question Paper (2020 – memory based)

No bird is a fly is a possibility but not a definite truth. No crow is a wing is true. So, only II follows. ===========================

For Banking, Insurance, SSC & Railways Exams

Current Affairs

information & preparation resources.

& improve your preparation.