turism, turism rural, agroturism concept, continut

of 249 /249

Click here to load reader

Author: mara-lovin

Post on 06-Dec-2014

532 views

Category:

Documents


71 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

agroturism

TRANSCRIPT

MANAGEMENTTURISM, TURISM RURAL, AGROTURISM CONCEPT, CONINUT

TURISM Originea termenului latin: turnare a se ntoarce turnus micare circular (cltorie cu ntoarcere la punctul de reziden)

francez: rus: englez: italian german:

tourisme turizem tourism : tourismo tourismus

TURISM Originea termenului Marea Britanie nceputul secolului XIX Turist tnr care efectua o cltorie de plcere parcurgnd grand-tour-ul Franei

Concept Ansamblul activitilor non-lucrative ale omului n afar de aria de reziden avnd ca scop argumentul (petrecerea plcut a timpului liber)

Tipologie

TURISM

turism de cur balnear: practicat n staiunile cu izvoare minerale termominerale i termale, cunoscute pentru puterea de vindecare a apelor; turismul de litoral (balnear-maritim) practicat pentru cura heliomarin, bi de nmol, cura climateric marin; turismul montan cuprinde drumeia, cura climateric (aer curat, ozonificat, schimbarea altitudinii etc., sporturi montane extreme); turism cultural vizitarea monumentelor istorice, de art, arhitectonice, a caselor memoriale, a muzeelor, participarea la manifestri culturale;

TURISM turismul de vntoare i pescuit rspndit n toate zonele rii; turismul de reuniuni i congrese legat de manifestri tiinifice, de instruire, de bilan, de alegeri etc.; turismul de afaceri cu tendin accentuat de cretere; turismul sportiv este prilejuit de manifestrile sportive de anvergur (olimpiade, campionate, cupe etc.); turismul comercial-expoziional legate de trguri, expoziii, burse; turismul festivalier i de carnaval prilejuit de festivaluri importante culturale i de agrement;

TURISM turismul sentimental deplasare cu persoana iubit cu scopul asigurrii intimitii; turismul nostalgic revenirea la locurile copilriei sau cele cu semnificaii speciale; turismul religios vizitarea unor lcauri de cult, participarea la evenimente religioase importante (hramuri, srbtoarea de Pati); turismul familial vizitarea prinilor, copiilor, rudelor apropiate; turismul eveniment deplasri n spaiu rural pentru a participa la evenimente ocazionate de nuni, botezuri, ziua fiilor satului etc.

TURISM RURALConcept

a. Ansamblul

activitilor turistice care se desfoar n mediul rural. b. Activitatea turistic organizat i condus de populaia local rural i care are la baz o strns legtur cu mediul ambiant natural i uman. c. Turismul verde activitatea turistic practicat n zonele rurale i pe litoral unde turismul specific nu este dezvoltat (la corturi). Se deosebete de turismul alb (pentru sporturile de iarn), turismul luminilor (urban, n special de noapte).

TURISM RURALEste o form de turism care se desfoar n mediul rural i care prezint urmtoarele caracteristici: valorific resursele turistice rurale locale (naturale, culturale, umane); valorific suprastructura turistic (mijloace i ci de acces, pensiunile i fermele agroturistice); utilizeaz diverse spaii de cazare (hanuri, hoteluri rurale, case de vacan); mbrac forme variate de sejur cu spectru larg de motivaii (de vntoare i pescuit, familial, sentimental). Turismul rural reprezint o alternativ la turismul tradiional, clasic, desfurat n staiuni i centre turistice, o replic la oferta turistic standard de tip industrial.

TURISM RURAL

Sensuri ale termenului de turism rural n Europa

Finlanda: nchirierea unei cabane sau oferirea de servicii n spaiul rural (pensiune, transport); Ungaria: este utilizat termenul de turism de sat care cuprinde servicii n localiti rurale: cazare la preuri mici, activiti de agrement etc.; Slovenia: turismul la ferme a unor familii sau grupuri de prieteni unde oaspeii locuiesc fie la familia de fermieri, fie n case de oaspei, vizitnd ferma pentru a lua masa sau pentru a explora curtea sau grdina fermei. Olanda: deplasarea sau cazarea n localiti rurale, serviciile oferite fiind legate de deplasri: cu bicicleta n spaii de interes turistic, plimbri cu caii sau cu alupe (brci) pe canale etc.; Grecia: cazare n camere mobilate n stil tradiional, cu mic dejun specific, cu produse preparate n cas.

TURISM RURAL

Caracteristici ale turismului rural cu efecte pozitive

Turismul rural reprezint una din primele forme de manifestare ale turismului n Romnia. El a fost practicat alturi de drumeie, de turismul nautic i turismul hipic, din cele mai vechi timpuri.

Acest tip de turism a avut i are nc, n mare msur, un caracter spontan: vizite la rude i prieteni din localiti rurale ocazionate de diferite momente din viaa comunitilor (nuni, botezuri);

TURISM RURAL participri la unele manifestri tradiionale anuale (nedei, urcatul i cobortul animalelor la munte); participri la trguri, blciuri sau iarmaroace (sptmnale, lunare sau anuale); pelerinaje la locuri religioase cu prilejul unor evenimente cu semnificaie specific.

Aceste manifestri prezint o atracie nc puternic n ciuda concurenei.

TURISM RURALn evoluia sa istoric, turismul rural a avut perioade de ascensiune sau de recul, dar nici o dat de dispariie. n prezent este ntr-o perioad de avnt determinat de urmtoarele motivaii: dorina de libertate, de micare, creat de spaiile deschise ale ruralului i de lipsa unor programe rigide de zile, ore i obiective; condiiile de pre i de structur a meniurilor alimentare; calitatea resurselor umane reprezentat prin ospitalitate i disponibilitate pentru aciuni i gesturi gratuite sau aproape gratuite; dorina de a intra n intimitatea vieii rurale.

TURISM RURALTurismul rural, n mod obligatoriu trebuie asociat cu satul turistic de care nu poate fi rupt. Dispersia n teritoriu a turitilor se face n funcie de tipologia satelor turistice:

sate cu monumente ale naturii; sate cu specificitate arhitectural; sate cu bogate tradiii etnofolclorice; sate viticole; sate pescreti.

TURISM RURALParticularitati ale turismului rural Turismul rural este prezent, oficial, n circa 300 de localiti i peste 2000 gospodrii. Zonele preferate sunt cele montane i premontane, dar el este n ascensiune i n alte zone. Dac numrul gospodriilor n urm cu cinci ani era de circa 1100, n prezent, dup unele estimri, este n cretere. Perioadele de flux accentuat sunt iulie-august, Srbtorile de iarn i cele de Pati. Turismul rural fiind prin specificul s turism de vacan reprezint i o modalitate de absorbie a surplusului de turiti din anumite perioade ale anului, cnd presiunea asupra staiunilor turistice este mai mare.

TURISM RURAL Turismul rural are un caracter complex, fiind n conexiune direct cu celelalte activiti locale. El nu poate fi disociat de viaa economic, social i cultural a colectivitii n care se desfoar. Reprezint un factor de dezvoltare a unor activiti conexe cu efecte benefice asupra nivelului veniturilor gospodriilor rneti. El prezint un efect multiplicator pentru dezvoltarea altor activiti tangente turismului. Turismul rural se nscrie n categoria factorilor de dezvoltare de dinamizare, de absorbie i de conectare a energiilor spre realizarea unor obiective de interes social (nfrumusearea localitilor, curarea anurilor, crearea unor peluze florale stradale, asfaltarea unor alei, introducerea aduciunii de ap, canalizare, introducerea televiziunii prin cablu i a internetului etc.).

TURISM RURAL Turismul rural contribuie la modificarea structurii sociale a satelor, schimbnd structura economic a activitilor economice. Apar diferenieri de ordin economic ntre familii cu efect multiplicator datorit imitaiei. Turismul rural are la baz i ca finalitate o anumit eficien economic, care nu trebuie supravegheat datorit caracterului sezonier i complementar pentru gospodria rneasc.

TURISM RURAL

Caracteristici ale turismului rural cu efecte pozitive

Turismul rural prin caracterul deschis pe care-l are este generator de venituri dar i de cheltuieli, exportnd venituri n arealul de influen. Pe ansamblu, el determin o revigorare economic zonal i naional. Turismul rural este creator de noi profesii pentru via rural (manager, recepioner, ghid turistic, buctar, paznic, osptar, fochist etc.). Reprezint un factor de renviere i promovare a culturii locale.

TURISM RURALCaracteristici ale turismului rural cu efecte negative Reprezint un factor de poluare fizic a mediului (aer, sol, ap) resturi menajere, depozite de dejecii, WCurile deschise. Reprezint factor de poluare moral a locuitorilor, a culturii locale, cu consecine asupra echilibrului culturii locale. Afecteaz echilibrul tradiiilor i obiceiurilor, stimulnd pe cele care sunt pe placul turitilor, n detrimentul altora care vin din trecutul istoric.

GOSPODRIILE CU DESTINAIE TURISTIC I AGROTURISTIC

I. Tipologie

1.Gospodrii realizate pentru satisfacerea nevoilor proprii

nu au fost construite pentru ofert turistic; permit amenajri suplimentare care s ofere condiii minime pentru practicarea turismului rural sau agroturismului.

GOSPODRIILE CU DESTINAIE TURISTIC I AGROTURISTIC 2. Gospodrii construite pentru nevoile proprii i pentru alternativa turismului rural i agroturismului

sunt ntlnite, n general n zonele limitrofe marilor staiuni (montane, de pe litoral, balneoclimaterice) sau n zonele cu tradiie turistic; gospodriile pstreaz arhitectura local i asigur condiiile minime de confort pentru practicarea agroturismului; turitii apreciaz autenticitatea gzduirii i ambianei.

TURISM RURALAnalitii turismului, urmrind evoluia industriei ospitalitii pe plan internaional pn n prezent, au identificat o serie de tendine generale ale cererii i consumului turistic, cum ar fi: dezvoltarea continu ascendent a fluxurilor turistice, diversificarea continu a cererii turistice ca o consecin a motivaiei turitilor; modificrile intervenite n structura pe categorii de vrst i a transformrii turismului ntr-un fenomen de mas; nregistrarea unor diferene apreciabile n circulaia turistic de la o ar la alta; creterea cheltuielilor pentru serviciile turistice n totalul bugetelor de familie pe msur ce cresc veniturile populaiei; creterea produsului intern brut pe cap de locuitor i a nivelului de dezvoltare economic a unei ri i gradul de instruire care influeneaz n mod direct exigenele manifestate n legtur cu petrecerea vacanelor.

TURISM RURAL Factorii determinani ai transformrii cererii i consumului turistic pe plan mondial sunt legai de caracteristicile societii contemporane, care ofer posibiliti multiple de creterea productivitii muncii, cu efecte pozitive asupra populaiei cum ar fi: creterea veniturilor i a puterii de cumprare; sporirea duratei timpului liber prin reducerea zilei de lucru i prin mrirea concediilor; creterea speranei medii de via i dezvoltarea sau modernizarea mijloacelor de informare; tendina de cretere a populaiei globului; dezvoltarea i diversificarea mijloacelor de transport; creterea continu a nivelului de cultur a populaiei i creterea gradului de urbanizare a acesteia.

TURISM RURAL Privit ca un fenomen social-economic creator de beneficii importante, turismul a fost definit n cele mai diferite variante i anume: arta de a cltori pentru propria plcere; activitatea din timpul liber care const n a voiaja sau locui departe de locul de reedin, pentru distracie, odihn, mbogirea experienei i a culturii datorit cunoaterii uneori a noi aspecte umane i a unor peisaje necunoscute; ansamblul activitilor non-lucrative ale omului n afara ariei de reziden.

TURISM RURALRolul turismului n economia unei ri poate fi definit prin: aportul la nivelul venitului naional; valorificarea superioar a resurselor n profil teritorial; stabilizarea forei de munc; asigurarea unei circulaii bneti normale; element dinamizator al structurilor economice; element de instruire i educaie; regulator al balanei de pli externe, vocaie ecologic, etc

TURISM RURALn condiiile recentei reevaluri a turismului de weekend, cu mijloace automobilistice, dar a lipsei infrastructurii rutiere moderne, de tip autostrad, se disting, n funcie de distane: zone situate la unu-cinci kilometri de oraul generator de fluxuri turistice, parcurse cel mai ades pietonal i care nregistreaz maximul de ncrctur pe unitatea de suprafa, zona apropiat, ntre 5-20 kilometri, parcurs cu mijloace mixte, pietonale i automobilistice, zona medie cuprins ntre 10-50 kilometri, parcurs n totalitate cu mijloace mecanice.

TURISM RURAL Aadar, Turismul rural este o form de turism care se desfoar n mediul rural, valorificnd resursele turistice locale (naturale, economice, culturale i umane) ca i dotrile i echipamentele turistice, inclusiv pensiunile i fermele agroturistice; utilizeaz diverse spaii de cazare: hanuri, hoteluri rurale, adposturi, sate de vacan i mbrac forme variate de sejur, cu un spectru larg de motivaii: de tranzit sau itinerant cu valene cultural cognitive, etc.. Turismul rural constituie o alternativ la turismul tradiional, clasic, desfurat n staiuni i centre turistice, precum i la oferta standard de tip industrial.

TURISM RURAL ACCEPIUNEA PSIHOLOGIC Potrivit acesteia, turismul rural poate fi definit ca o forma particular de turism bazat pe o anumit art de primire a turistului i a unui comportament diferit de cel practicat n mod obinuit n cadrul altor tipuri de turism. Din aceast perspectiv, turismul rural este o stare de spirit care implic deopotriv ospitalitatea din partea comunitii rurale i respect i consideraii pentru mediul rural, din partea turistului. Turistul nu este un element anonim, ci un oaspete primit ca un prieten, att de persoanele care l gzduiesc, ct i de ctre ntreaga comunitate rural a satului respectiv.

TURISM RURAL ACCEPIUNEA SOCIOLOGIC Concepe turismul rural ca pe o activitate care se practic n intimitatea societilor rurale, nelese ca spaii de via cotidian, n care turistul descoper ranul, folclorul rural, srbtorile tradiionale etc. Turismul rural trebuie s rmn un produs al societii rurale; amenajarea spaiului, implementarea echipamentului de recreere, trebuie s se realizeze de ctre comunitatea rural nsi, singura n msur s creeze o atmosfer lipsit de artificialitate, n care turistul poate descoperi un mod de viaa tradiional, care creeaz treptat sentimentul de apartenen i nrdcinare n comunitatea respectiv.

TURISM RURAL ACCEPIUNEA GEOGRAFIC Aparent, este mai puin restrictiv i relaioneaz turismul rural cu existena spaiului rural corespunztor. Turismul rural este definit ca fiind forma de turism care se manifest n spaiul rural, indiferent care sunt caracteristicile fizico-geografice i demografice ale acestuia. n pofida simplitii sale, aceasta definiie atrage dup sine unele controverse, rezultate din necesitatea definirii ruralitii i a delimitrii sale spaiale. Determinarea gradelor de urbanizare i ruralizare n vederea determinrii lor spaiale, este o problem tradiional abordat intens, de muli ani, de numeroi geografi, economiti, sociologi, specialiti n amenajarea teritoriului .a. n legtur cu analizarea gradului de ruralitate s-a consacrat, n general, analiza a trei criterii considerate definitorii : densitatea populaiei i caracteristicile gospodriilor, utilizarea solului i raporturile dintre agricultur i silvicultur, structurile sociale tradiionale i aspecte ale identitii comunitare i de patrimoniu.

TURISM RURAL Expresia turism verde se refer cu predilecie la elementele reprezentative ale peisajului n cadrul cruia componenii naturali dein un loc principal i, n consecin, implic frecvena spaiilor rurale situate ct mai departe de orae i care pot facilita accesul ntr-un mediu natural autentic, sau ct mai puin afectat de intervenii antropice. Aceasta corespunde att spaiilor rurale propriu zise, precum i ariilor mai puin populate din regiunile montane sau litorale care nu au fost incluse n zona de influen a turismului de staiune.

Diferenieri privind caracteristicile turismului urban i ruralTURISM URBAN pondere redus a suprafeelor neconstruite

TURISM RURAL pondere ridicat a suprafeelor neconstruite

concentrare de populaie peste10.000 de concentrare de populaie sub 10.000 locuitori locuitori densitate ridicat a populaiei mprejurimi ocupate de construcii activiti numeroase n interiorul vetrei infrastructura dens densitate redus a populaiei mprejurimi naturale activiti numeroase n exteriorul vetrei infrastructura redus

cldiri i instituii importante ntreprinderi de importan naional

cldiri mici de importan local ntreprinderi de importan local

Diferenieri privind caracteristicile turismului urban i ruralTURISM URBAN absena activitilor agricole, forestiere activiti turistice autonome reedina aproape de locul de munc influena sezonier modest vizitatori numeroi relaii anonime cu vizitatorii gestiune profesionist atmosfera cosmopolit

TURISM RURAL activiti agricole, forestiere, pastorale activiti turistice destinate finanrii altor activiti reedina departe de locul de munc influena sezonier intens vizitatori mai puin numeroi relaii personale cu vizitatorii gestiune amatoare atmosfera local

construcii moderne atitudine de dezvoltare progresiv suscit interes general

numeroase construcii tradiionale atitudine de conservare suscit interes doar pentru anumite categorii de persoane

Efecte ale turismului rural Turismul rural, prin funcia lui de consumator, aduce o cretere a veniturilor localnicilor, datorit faptului c turitii, pe lng serviciile de cazare mai solicit i servicii de alimentaie, achiziioneaz amintiri, articole cu specific local, diferite bunuri etc. n cadrul acestui impact o dimensiune important, n afara celei economice, o constituie dimensiunea social-cultural. Impactul turismului rural asupra comunitilor locale se evideniaz prin dimensiunea extensiv, care face referire la caracteristicile localitii, cum ar fi: rolul ei ca destinaie turistic, natura activitii turistice, raportul turiti/rezideni, tipuri de turiti, sezonalitate etc. n regiunile turistice, comunitile locale trec printr-o secven de reacie, ca urmare a dezvoltrii turismului n zon, schimbndu-i percepiile pe msura experienei. Raportul turiti/rezideni ofer informaii asupra intensitii fluxului turistic

TURISM RURAL Motivul sejurului este un criteriu care duce la structurarea n dou mari categorii: cei care intr i cei care nu intr n categoria turitilor. Nu pot face parte din categoria turitilor urmtoarele tipuri de cltori: lucrtorii venii din afar; membrii forelor armate; imigranii temporari sau permaneni; nomazii; pasagerii n tranzit; refugiaii; persoanele care urmeaz s exercite n spaiul avut n vedere unele activiti remunerate.

TURISM RURAL Pot face parte din categoria turitilor toate persoanele care cltoresc ntr-o serie de scopuri cum ar fi: petrecerea timpului liber; recreere; sport; misiuni; motive profesionale; realizarea de tratamente medicale; pelerinaje religioase sau de alt ordin. Pot fi inclui, de asemenea, n rndul turitilor strini nerezideni, naionalii rezideni, n afar de membrii echipajelor mijloacelor de transport strine aflate n reparaii sau escal i care apeleaz la serviciile de cazare mas din acea ar, pasagerii aflai n croazier care debarc pentru vizit inutul etc.

Concepte ale turismului (turismului rural)

Prin recreere (lat. recreare refacere sau remprosptare) se nelege tot ceea ce un individ ntreprinde n timpul liber pentru revitalizare. n acest context, prin timp liber desemnm timpul asupra cruia dispune absolut liber, utilizndu-l aa cum dorete el. Cltoria este o noiune care presupune deplasarea unei persoane cu sau fr un vehicul, ntre cel puin dou puncte, de plecare i de destinaie, situate n locuri diferite; cel care efectueaz purtnd numele de cltor. Vizita este noiunea cu nelesul cel mai apropiat de turism, indicnd orice cltorie care se face cu un motiv anume, autorul ei fiind vizitatorul. Excursia este o vizit avnd durata de cel mult o zi, n timp ce turismul este o vizit n care persoana petrece cel puin o noapte ntr-un loc special de gzduire (colectiv sau privat) situat n locul vizitat.

Concepte ale turismului (turismului rural)

Oferta turistic, ca element al turismului rural i agroturismului, se exprim pornind fie de la un sejur, fie de la o activitate de petrecere a timpului liber, de la un circuit pe o anumit tem sau ntr-o anumit regiune, n funcie de sezonul ales, clientela potenial, reelele folosite etc. n cazul excursiilor de aproximativ o zi, produsul turistic include ntotdeauna cazarea la un locuitor, ntr-un han stesc, ntr-un camping rural sau ntr-un sat de vacan familial, unde se pot distinge elementele primirii i cazrii turitilor n cadrul rural. Motivaia cltoriilor turistice n zonele rurale este reprezentat de cadrul natural nealterat, de tradiii i obiceiuri, de activitile practicate n aceste areale.

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din RomniaParametri Multifuncion alitate a spaiului rural (la nivel ) Multifuncion alitate turistic rural (dualist) Multifuncion alitate teritorial (la nivel local, regional) Multifuncion alitate specific (activitilor agroturistice) Multifuncional itate nchis

OBIECTIV POLITIC

Reforma PAC n paralel cu reglementrile Remodelarea UE privind structurilor agricultura i rurale, cererea social cooperare i a produsului parteneriate agroturistic, interne i logistica internaionale teritorial, susinerea ofertei agroturistice

Distribuirea produselor / serviciilor agroturistice prin orientri multifuncional e. Modele de supravieuire n localitile rurale defavorizate prin activiti de agroturism

Reforma PAC n corelaie cu normativele altor organisme din spaiul UE (politica structural n serviciile necesare activitilor agroturistice)

Suveranitatea produselor (serviciilor) agroturistice (cu specificitate zonal)

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din RomniaParametri Multifuncionali tate a spaiului rural (la nivel ) Multifuncionali tate turistic rural (dualist) Multifuncionali tate teritorial (la nivel local, regional) Multifuncionali tate specific (activitilor agroturistice) Condiionarea susinerii activitilor agroturistice pe criterii multifuncionale conform unor strategii de promovare i dezvoltare a produsului agroturistic. Crearea de structuri turistice adecvate specificului fiecrei zone (ex. sate turistice) Multifuncionalita te nchis

PRINCIPII DE BAZ

Strategii naionale i europene privind pieele mondiale agroturistice (ca referin fa de serviciile solicitate de turism)

Susinerea selectiv comparativ cu pieele agroturistice deschise. Cererea i meninerea zonelor naturale protejate

Principiul coeziunii teritoriale prin dezvoltarea socio-cultural n spaiul rural i implementarea formelor de cooperare i parteneriat

Transparena i protecia pieei agroturistice

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din RomniaParametri Multifuncionali tate a spaiului rural (la nivel ) Multifuncionali tate turistic rural (dualist) Delimitarea prograsiv a interveniilor (ajutoarelor) asupra pieelor agroturistice (privind fructificarea ajutoarelor) Dezvoltarea unitilor agroturistice, comparativ cu nivelul de dezvoltare a exploataiei agricole. Etalarea vacanelor Multifuncionali tate teritorial (la nivel local, regional) ntrirea activitilor specific agroturistice prin programe i implementarea de strategii specifice Dezvoltarea i modernizarea unitilor agroturistice comparativ cu celelalte activiti din spaiul rural Multifuncionali tate specific (activitilor agroturistice) Delimitarea activitilor agroturistice (ncadrate la producia rural parial) de producia agricol Multifuncionalit ate nchis

OPERATIVITATE

Delimitarea complet a susinerii activitilor agroturistice / de politica susinerii

Garania multifuncionaliti i agroturistice prin: produs, pre, distribuie i promovare

BENEFICIARUL PRIORITAR

Consumatorul de produs turistic ce echilibreaz, dirijeaz i orienteaz filiera agroturistic

Activitile agroturistice ce garanteaz (se impun) prin implementarea funciilor agreate de beneficiar

Consumatorul de produs agroturistic din cadrul unitii agroturistice (ferm, pensiune etc.)

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din RomniaParametri Multifuncional itate a spaiului rural (la nivel ) Multifuncional itate turistic rural (dualist) Multifuncional itate teritorial (la nivel local, regional) Multifuncional itate specific (activitilor agroturistice) Multifuncionalit ate nchis

MECANISME PRINCIPALE DE SUSINER E

Informatizarea i asigurarea (transparenei) pieelor agroturistice. Elaborarea i implementarea programelor de protecia mediului i sntii publice

Ajutoarele date unitilor agroturistice (ecocondiionate), includerea n programele rurale cofinanare

Ajutoare (de baz) acordate unitilor agroturistice cu un potenial evaluat la niveluri performante. Integrarea unitilor agroturistice n programe de dezvoltare rural confinanate

Ajutoare multiple conform nivelurilor i studiilor de dezvoltare a unitilor agroturistice. Includerea n programele rurale iniiale la nivel local, naional i internaional

Preul i calitatea produsului agroturistic. Respectarea programelor de dezvoltare

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din Romnia

n practic se folosete un singur indicator pentru a deosebi aezrile rurale de cele urbane i anume numrul de locuitori/km2, iar la nivelul Uniunii Europene aezrile rurale au o densitate de pn la 100 loc./ km2. n ara noastr, la nivelul anului 1999 densitatea populaiei era de cca 100 loc./ km2 n regiunile N-E i S i ntre 60 i 80 loc./ km2 n restul regiunilor. Sub aspectul infrastructurii fizice i sociale, spaiul rural se distinge prin numeroase elemente, difereniate att de la o ar la alta, ct i de la o zon la alta n cadrul aceleiai ri.

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din Romnia

n Romnia, aezrile rurale dein cca. 47% din fondul total de locuine al rii, valoare ce depete ponderea populaiei rurale din total, peste 95% din locuine fiind proprietate privat. n acest context este necesar cunoaterea patrimoniului pentru cel aflat n via. n literatura de specialitate, patrimoniul este reprezentat, din punct de vedere al persoanei aflate n vacan, de un ansamblu de valori care creeaz capacitatea de atracie, care indic ase asemenea valori: valoarea evenimenial; valoarea de modernitate; valoarea de notorietate; valoarea de individualizare; valoarea ncrcturii simbolice; valoarea de participare

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din Romnia

Sensul acestor trsturi de valoare ale patrimoniului rural ar putea fi explicat astfel: Evenimenialul. Este important ca monumentul, situl sau manifestarea s fac s se vorbeasc despre ele, n special prin intermediul mass-mediei. Aceast amplificare atrage atenia, suscit interes, creeaz i ntrete dorina de vizit. Modernitatea este firul Ariadnei de punere n valoare a patrimoniului. Turistul, strin de aceast cultur, nu este sedus dect atunci cnd aceasta pune n lumin viaa cotidian, a trecutului ca i prezentului, cci aceasta i promite s i-o apropie, s o neleag i s-l atrag. Modernitatea este, de asemenea, ilustrat de elementele tehnice ale patrimoniului i de funcionalitatea acestora: restaurant, servicii alimentare i de cazare, dotri etc.

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din Romnia

Notorietatea se realizeaz prin intermediul mass-mediei i a publicitii fcut de ctre organismele de promovare a turismului rural i care l ajut pe turist s-i aleag locul i modul de petrecere a vacanei sau a timpului liber. Individualizarea manifestrii formelor de consum i corespund nevoile de individualizare legate de dorina de a exista i de a distinge. Mediul rural permite aceast individualizare; turistul poate s fotografieze, poate s vad lucruri unice sau cu totul aparte, s le ating sau s le cumpere ca amintiri materiale pe care s le poat arta anturajului su.

Multifuncionalitatea turismului n restructurarea economic din Romnia

ncrctura simbolic nseamn dimensiunile afective i emoionale pe care le vehiculeaz imaginea patrimoniului. Acestea pun n valoare elementele de natur estetic, artistic sau istoric; dar adesea, ncrctura simbolic este legat de ali factori de origine diferit: aventura, depirea de sine, grandiosul, misterul sau secretul descoperirii. Participarea patrimoniului nu beneficiaz de o exclusivitate. El se integreaz ca un element de atracie turistic n snul altor activiti: drumeii, lectura peisajului, activiti sportive etc., conferindu-le acestora o identitate singular. El particip la un ansamblu turistic i l calific, dar acesta nu este n sinea lui un produs turistic.

Satul, principalul spaiu al turismului ruralSatul a ocupat nc de la nceputurile activitilor umane un loc dominant n ansamblul reelei de aezri care s-a organizat n cadrul unui anumit peisaj geografic. Prin istoria, continuitatea i prezena sa permanent teritoriu, el a contribuit din plin la transformarea mediului geografic. Toate schimbrile aprute n structura socio-economic n decursul timpului sunt reflectate n viaa cotidian a satului, care a pstrat n interiorul su elemente valoroase ce marcheaz principalele trsturi istorice i culturale. Aezrile rurale prin principalele lor componente vatr, moie, populaie, ocupaii, tradiii, obiceiuri prezint importante valene turistice.

Satul, principalul spaiu al turismului rural Locuitorii satelor trebuie s fie principalul element n activitatea de turism rural pentru a fi principalii beneficiari. Ospitalitatea tradiional a locuitorilor satelor, trebuie s fie nsoit de o pregtire specific activitii de cazare turistic. Iniiativa privat trebuie s se integreze ntr-un plan colectiv de dezvoltare global, iar aportul fiecruia trebuie s contribuie la montajul produselor turistice, oferind vizitatorului consumator, satisfacia unei cazri civilizate, nsoit de serviciile corespunztoare i, n acelai timp, posibilitatea descoperirii unor locuri i unor oameni noi. Satul, spaiul rural, sunt imagini sau motive pentru care turitii vin s-i petreac vacanele la ar.

Satul, principalul spaiu al turismului rural Satul rmne un simbol foarte puternic pentru locuitorii din mediul urban prin casa fermierului, a ranului, a celui care cunoate secretele naturii, cunoate locurile cele mai bune de pescuit din zon, de cules ciuperci apreciate de consumatori. Satul reprezint locul n care se cresc animale domestice, cu care oreanul a pierdut contactul, este locul n care se pot mnca fructe proaspete. Satul ocup un loc deosebit n imaginea oreanului, semnificnd dimensiunea uman, animaia local specific, evoc primria, birtul, coala, biserica, locuri care au marcat viaa oamenilor secole de-a rndul. Satul grupeaz artizani, comerciani, mici ntreprinztori, actori locali care fac viaa mai uoar la ar.

Satul, principalul spaiu al turismului rural Satul reprezint, de asemenea, locul de batin a celor mai frumoase srbtori, a celor mai frumoase obiceiuri de nunt, botez sau de iarn. Cererea turistic este n cretere pentru satele primitoare, nfloritoare, vii, cu un patrimoniu bogat n resurse i tradiii. Satul reprezint simbolul libertii, respiraiei, apei nepoluate, verdeii, locurilor pline de flori, parfumurilor, cnturilor; invitnd la contemplaia peisajelor dar i la activiti fizice de-a lungul potecilor, pe malul rurilor i lacurilor, traversnd dealurile, munii etc. Toate aceste activiti n plin natur, constituie un criteriu important n alegerea petrecerii vacanelor la ar. Ferma, satul i spaiul rural, mpreun sau separat, constituie farmecul turismului rural prin atractivitate.

Satul, principalul spaiu al turismului rural n rile dezvoltate economic, aezrile rurale cu mare greutate mai pot fi difereniate de mediul urban. Extinderea fenomenului de urbanizare a determinat guvernele rilor europene s acorde o mai mare atenie pstrrii spaiului rural. Pe baza unor studii de specialitate, UE sprijin n mod deosebit dezvoltarea multifuncional i susinut a mediului rural, exploatarea durabil a resurselor disponibile avnd n vedere c cea mai mare parte a hranei Europei i importante resurse de materii prime provin din aceste zone. A fost impus adoptarea unui cod incluznd principiile directoare de dezvoltare rural echilibrat i durabil a agriculturii i spaiului rural european, respectiv Carta European a Spaiului Rural.

Satul, principalul spaiu al turismului rural

Recomandarea Adunrii Parlamentare a Consiliului Europei (nr.1296/1996) apreciaz c spaiul rural cuprinde o zon interioar sau de coast, care conine satele i oraele mici, n care majoritatea terenurilor sunt utilizate pentru agricultur, silvicultur i acvacultur, iar activitile economice i culturale se refer la artizanat, servicii, mic industrie, activiti de agrement etc.

Satul, principalul spaiu al turismului rural Potrivit normelor cuprinse n Cart, dezvoltarea spaiului rural european trebuie s aib ca punct de pornire funciile multiple pe care le ndeplinete: funcia economic, funcia ecologic i funcia socio-cultural, avnd la baz urmtoarele principii: situarea omului i nevoilor sale n centrul obiectivelor i deciziilor n programele de dezvoltare; protejarea valorilor societii rurale, ndeosebi a vieii familiale, tradiiilor, integrrii tinerilor n spiritul comunitii; dezvoltarea identitilor comunitilor, sporirea implicrii i responsabilitii n administrarea valorilor locale; protejarea specificului, tradiiilor culturale i istorice ale spaiului rural, promovarea la nivel regional i naional; crearea de faciliti n scopul diversificrii relaiilor ruralurban, dezvoltarea tradiiilor i relaiilor culturale ale populaiei.

DEFINIIA SATELOR TURISTICE

Satele turistice sunt aezri rurale pitoreti bine constituite, situate ntr-un mediu nepoluat, pstrtoare de tradiii i cu bogat trecut istoric care, n afara funciilor politico-administrative, sociale, economice i culturale proprii, ndeplinesc, sezonier sau n tot cursul anului, i funcia de primire i gzduire a turitilor pentru petrecerea unui sejur cu durat nedefinit.

SATELE TURISTICECe condiii minime trebuie s ndeplineasc o localitate pentru a deveni sat turistic? amplasarea ntr-un cadru natural atrgtor, fr surse de poluare; accesibilitate; existena unor resurse turistice bogate i posibil a fi valorificate prin desfurarea unor activiti de vacan ct mai variate; odihn; plimbri n aer liber; aer nepoluat; not i sporturi nautice; excursii uoare; ascensiuni; activiti cultural sau participarea la aciuni cultural ce se desfoar n sat etc.

SATELE TURISTICELa sporirea valorii unui sat turistic mai pot contribui i urmtoarele: existena unei tradiii n ce privete activitatea turistic; aportul unor eventuali factori curativi balneoclimatici (izvoare de ape minerale, termale, nmoluri terapeutice, mofete, lacuri srate, litoral maritime etc.); existena unor valoroase vestigii arheologice, monumente istorice, de art i arhitectur; prezena unor dotri social-culturale, sportive, comerciale etc.

SATELE TURISTICE n raport cu varietatea i valoarea resurselor turistice, activitatea ce se desfoar ntr-un sat turistic se caracterizeaz printr-o complexitate mai mare sau mai mic, dar cuprinde, n principal, urmtoarele componente: cazare, alimentaia public, comer general, tratament, agrement, promovare i publicitate, organizare, dezvoltare i amenajare.

SATELE TURISTICE A.Cazare. n satele turistice se pot organiza i amenaja mai multe tipuri de cazare i anume: camere mobilate (pentru oaspei), de categorii diferite, n locuinele gospodarilor, acetia locuind n aceeai cas sau n apropiere; cas de vacan, alta dect cea locuit de gospodar, construit ad-hoc sau eliberat n sezonul turistic; spaiu pentru amenajarea unui loc de campare (cu cort sau rulot) n grdin sau livad, gospodarul locuind n apropiere, spre a asigura securitatea turitilor; spaii secundare n gospodria steasc (fnrie, colib); spaii cu destinaie special pentru turiti, construite de ctre grupuri de locuitori, sau asociaia turistic steasc (vile, cabane, mini-hoteluri).

SATELE TURISTICE B.Alimentaia public. n satele turistice, servirea mesei pentru turiti se poate realiza n mai multe modaliti:

pensiune complet la gospodarul-gazd; demipensiune; mic dejun inclus n tariful de nchidere a camerei (casei); pensiune complet sau demipensiune acordat de o familie unui grup mai mare de turiti, care locuiesc n gospodrii diferite; pensiune complet sau demipensiune la o unitate de alimentaie public din localitate (restaurant, pensiune etc.); pregtirea mesei de ctre turiti cu produsele lor sau ale gospodarului i cu utilajele acestuia.

SATELE TURISTICE C. Comerul general. n toate satele turistice se vor gsi produse agroalimentare locale (lactate, carne, legume, fructe etc.), care pot fi cumprate de ctre turiti pentru sejur sau cei aflai n tranzit prin localitate. Totodat, dup experiena altor ri cu o agricultur avansat, n unele sate turistice se pot amenaja i dezvolta i unele complexe industriale agroalimentare, care s comercializeze, n condiii de strict securitate igienico-sanitar, produsele proprii, lactate, de carne, legume i fructe (inclusiv de pdure), care s se adreseze att turitilor i cetenilor proprii, ct i altor societi comerciale, inclusiv turistice.

SATELE TURISTICED. Agrementul. Animaia i agrementul au loc important n ocuparea timpului ntr-un sejur turistic. Resursele turistice variate ale unui sat turistic pot genera numeroase forme de petrecere a timpului, prin amenajarea sau organizarea a diverse dotri i aciuni turistice corespunztoare unora dintre cele mai diferite motivaii i segmente de clientel. n zonele montane se pot amenaja: prtii de schi (alpin i fond) dotate cu mijloace de transport cu cablu (baby-schi); teleschi i chiar telescaune; terenuri de sport multifuncionale (tenis, volei); patinoar (teren de tenis adaptat pentru a fi utilizat ca patinoar pe timp de iarn); lacuri pentru agrement nautic, plaj i not; echitaie; popicrie.

SATELE TURISTICE Sub acoperi, pentru iarn i perioade umede i reci, se pot amenaja sli de club (biliard, tenis de mas, popicrie, video, disco), biblioteci. Acolo unde condiiile materiale permit, se pot amenaja saune, piscine, terenuri de sport adiacente caselor de vacan. Aciunile turistice pot fi diverse, de la cele culturalartistice, la cele ocupaionale specifice satului sau excursii n nprejurimi. Se pot organiza programe pentru speoturism, alpinism, drumeie montan, turism de cunoatere i cu valene tiinifice etc.

SATELE TURISTICE Toate aceste posibiliti de agrement, aciuni i programe turistice presupun amenajri cu investiii mici sau de mai mari proporii, realizarea unor programe de mare eficien, dar i atractive, precum i o bun organizare. Din oferta satelor turistice din Austria, Frana, Elveia etc. Rezult c multe gospodrii ce nchiriaz spaii pentru cazarea turitilor dispun de mijloace de agrement individuale (piscin, saun, terenuri de sport etc.), altele de echitaie, iar n marea majoritate a satelor se afl un lac de agrement, o dicotec sau videotec, magazine de nchiriat, cumprat sau reparat articole sportive (de pescuit, schi, biciclete).

SATELE TURISTICEToate dotrile de agrement, la nivel de gospodrie, sat turistic sau zon, precum i ocupaiile tradiionale care pot atrage turitii, sunt trecute n oferta fiecrei locuine ce se insereaz n catalogul general de publicitate. n cadrul asociaiei turistice steti se organizeaz un colectiv de animatori care se ocup cu problemele de agrement i divertisment. Accentul trebuie pus pe amenajarea unor prghii de schi dotate cu babyschi-uri sau teleschiuri, terenuri de sport (inclusiv patinoare pentru copii), locuri de picnic, amenajarea i marcarea unor poteci (sau remarcarea i ntreinerea celor existente) pentru drumeia montan, realizarea unor programe culturale i excursii turistice din zon. Ca aciuni speciale, cu avizele necesare, se pot organiza programe de vntoare i pescuit sportiv. Alte programe pot fi legate de principalele ocupaii ale localnicilor (zootehnie, pomicultur, artizanat), n iniierea turitilor, n unul din domeniile respective.

SATELE TURISTICE E. Tratamentul balnear. Satele turistice beneficiare de factori naturali de cur (ape minerale, gaze i nmoluri sau lacuri terapeutice, bioclimat), se pot profila i pe turismul balnear, amenajrile respective fiind realizate de asociaia turistic local sau de ali ageni economici n cooperare. La latitudinile medii la care se afl unele sate (propuse pentru a fi declarate turistice), bioclimatul montan tonicstimulent, dar i de adpost sedativ, constituie un factor de cur important n climato-terapia afeciunilor nervoare uoare, metabolism i endocrine, de surmenaj fizic i intelectual etc., iar bile de soare i cura de aer (aerohelioterapie), sunt bine venite n cura profilactic pentru orice om sntos. Amenajarea unor platforme cu foioare pentru o astfel de cur este des ntlnit n satele turistice din Europa.

SATELE TURISTICE F. Promovare i publicitate. Prin intermediul compartimentului (biroului) de promovare i publicitate din cadrul Asociaiei Turistice Steti, se va face o inventariere a tuturor resurselor turistice din localitate i din mprejurimi, precum i a bazei materiale existente (cazare, alimentaie public, agrement etc.), dup care se ntocmesc programele ce pot fi lansate i promovate. n colaborare cu ali ageni economici, se va trece la promovarea i publicarea satului turistic cu oferta sa cazare, alimentaie public, agrement, ocupaii tradiionale, medii i preocupri ale gospodarilor.

AGROTURISMUL Caracteristici: este o component a turismului, n general i a turismului rural, n special; prezint un grad de complexitate ridicat; reprezint o activitate economic ce valorific excedentul de spaii de cazare existent n gospodria rneasc; ofer servicii turistice (cazare, pensiune, agrement); proprietarul desfoar, n paralel i activiti cu profil agricol (cultivarea pmntului, creterea animalelor etc.); turitilor li se ofer posibilitatea, n scop de recreere, s participe la activitile gospodriei (uscatului fnului, culegerea fructelor, mulsul vacilor, pescuit, prelucratul produselor agricole, prepararea hranei);

AGROTURISMUL are o durat determinat de timp (vacane de var sau iarn, weekend);

are scopuri diferite: recreere, iniiere n arta meteugurilor tradiionale, studii i documentare; de regul, reprezint o activitate secundar, activitatea agricol n gospodria proprie rmnnd principala ocupaie i surs de venit; constituie un mijloc de valorificare integral a spaiului rural cu potenialul su natural, agricol, economic, turistic, cultural, socio-uman;

AGROTURISMUL contribuie la dezvoltarea durabil a spaiului rural, prin: meninerea echilibrului ecologic; folosirea durabil a resurselor turistice; meninerea diversitii naturale, culturale, etnografice, sociale etc. favorizeaz dezvoltarea infrastructurii de comunicaii, edilitare etc.

AGROTURISMUL favorizeaz dezvoltarea economic a localitilor rurale; turistul beneficiaz de un mediu nepoluat, ecologic; turistul are acces la atracii turistice naturale, lipsite de factori de stres; ambiana ntlnit de turist este familial, cu un puternic caracter ospitalier;

AGROTURISMUL permite realizarea unui turism adecvat diferitelor categorii de vrst sau statut social:

turism pentru persoane de vrsta a treia; turism pentru persoane du dezabiliti; turism pentru familii cu copii mici; turism pentru tineri cstorii etc.

turismul are acces la meniuri tradiionale de srbtori specifice diferitelor zone geografice; agroturismul se realizeaz n strns corelaie cu economia local, existnd o strns corelaie n special cu ramurile agricole.

AGROTURISMUL este un turism difuz prin specificul ofertei sale diversificate i de mare diseminare n spaiu; astfel, aparent, nu aduce prejudicii prea mari mediului natural i celui construit. Dar, atenie i aici trebuie s se in seama de un anumit prag fizic. Pentru ca aceast trstur s se nscrie foarte bine n conceptual de ecoturism, trebuie avut n vedere capacitatea de primire a satului i a arealului limitrof, mai ales n condiiile unui turism de sejur, n lunile de var (dotri, amenajri, servicii conexe, raportul cu populaia autohton etc.); nu este compatibil cu turismul de mas care conduce la degradarea sau poluarea mediului nconjurtor i a motenirii cultural-istorice .

Agroturismul

AGROTURISMUL are o durat determinat de timp (vacane de var sau iarn, weekend);

are scopuri diferite: recreere, iniiere n arta meteugurilor tradiionale, studii i documentare; de regul, reprezint o activitate secundar, activitatea agricol n gospodria proprie rmnnd principala ocupaie i surs de venit; constituie un mijloc de valorificare integral a spaiului rural cu potenialul su natural, agricol, economic, turistic, cultural, socio-uman;

AGROTURISMUL contribuie la dezvoltarea durabil a spaiului rural, prin: meninerea echilibrului ecologic; folosirea durabil a resurselor turistice; meninerea diversitii naturale, culturale, etnografice, sociale etc. favorizeaz dezvoltarea infrastructurii de comunicaii, edilitare etc.

AGROTURISMUL favorizeaz dezvoltarea economic a localitilor rurale; turistul beneficiaz de un mediu nepoluat, ecologic; turistul are acces la atracii turistice naturale, lipsite de factori de stres; ambiana ntlnit de turist este familial, cu un puternic caracter ospitalier;

AGROTURISMUL permite realizarea unui turism adecvat diferitelor categorii de vrst sau statut social:

turism pentru persoane de vrsta a treia; turism pentru persoane du dezabiliti; turism pentru familii cu copii mici; turism pentru tineri cstorii etc.

turismul are acces la meniuri tradiionale de srbtori specifice diferitelor zone geografice; agroturismul se realizeaz n strns corelaie cu economia local, existnd o strns corelaie n special cu ramurile agricole.

AGROTURISMUL este un turism difuz prin specificul ofertei sale diversificate i de mare diseminare n spaiu; astfel, aparent, nu aduce prejudicii prea mari mediului natural i celui construit. Dar, atenie i aici trebuie s se in seama de un anumit prag fizic. Pentru ca aceast trstur s se nscrie foarte bine n conceptual de ecoturism, trebuie avut n vedere capacitatea de primire a satului i a arealului limitrof, mai ales n condiiile unui turism de sejur, n lunile de var (dotri, amenajri, servicii conexe, raportul cu populaia autohton etc.); nu este compatibil cu turismul de mas care conduce la degradarea sau poluarea mediului nconjurtor i a motenirii cultural-istorice

AGROTURISMUL Agroturismul n ara noastr se practic din totdeauna, dar spontan, sporadic, ntmpltor, i mai ales neorganizat; forma sa de materializare o reprezint , ncepnd cu deceniul al treilea al secolului trecut, cazarea la ceteni a vizitatorilor ocazionali n unele aezri rurale. Primele ncercri de turism organizat s-au realizat n anii 19671968, pentru grupuri de turiti aflai pe litoralul romnesc al Mrii Negre. n anul 1972 Ministerul Turismului elaboreaz Ordinul 297/1972, urmare cruia Centrul de Cercetare pentru Promovarea Turistic Internaional procedeaz la identificarea i selectarea unor localiti rurale reprezentative pentru satele romneti ce urmau a fi lansate n turism (s-a stabilit c pot fi introduse n turismul intern i internaional circa 118 localiti rurale).

AGROTURISMUL Prin Ordinul Ministerului Turismului nr. 744/1973 se declarau, experimental, sate de interes turistic, denumite sate turistice, urmtoarele localiti: Lereti (Arge), Fundata i imea (Braov), Sibiel (Sibiu), Tismana (Gorj), Murighiol, Sfntu Gheorghe i Crian (Tucea), Raco (Timi), Bogdan Vod (Maramure), Vatra Moldoviei (Suceava), Vaideeni (Vlcea). n anul urmtor, prin Decretul 225/1974 s-a interzis cazarea turitilor strini n locuinele particulare, satele turistice devenind nefuncionale pentru turismul internaional.

AGROTURISMUL Scurta perioad de oficializare a turismului nu a fcut posibil organizarea activitii de turism i nici amenajarea corespunztoare a satelor turistice. n multe localiti nu s-au omologat gospodriile care ntruneau condiiile de cazare (Rucr, Vatra Moldoviei, Vaideeni), n altele cazarea turitilor romni se fcea n mod neorganizat i fr o eviden (Crian, Bogdan Vod, Rucr). Cu foarte mici excepii, aceast situaie a dinuit pn n anul 1989.

AGROTURISMUL ncepnd cu anul 1990, interesul pentru turismul rural renate. Iau natere diverse asociaii i organisme care, prin obiectivele propuse, doresc afirmarea i dezvoltarea turismului n zonele rurale. Federaia Romn pentru Dezvoltare Montan (1990), care i propune sprijinirea sub toate formele a locuitorilor din zona montan, inclusiv prin promovarea, organizarea i dezvoltarea agroturismului. Asociaia Naional pentru Turism Rural Ecologic i Cultural din Romnia (ANTREC) 1994, membr a Federaiei Europene de Turism Rural (EUROGTES). Agenia Romn pentru Agroturism (1995).

AGROTURISMULMISIUNEA ANTREC: identificarea i popularizarea potenialului touristic din spaiul stesc; formarea profesional prin colocvii, seminarii, cursuri de lung i scurt durat; burse de specializare; schimburi de experien n ar i strintate; editarea de buletine informative i reviste; nfiinarea unei bnci de date; cooperarea cu organizaii guvernamentale i neguvernamentale de specialitate din ar i strintate; campanii de publicitate a pensiunilor i fermelor agroturistice prin mediatizare; participarea la trguri i expoziii naionale i internaionale; realizarea unui sistem de rezervri n turismul rural romnesc.

AGROTURISMUL Preocuprile actuale de ANTREC vizeaz:

editarea cataloagelor pensiunilor turistice i agroturistice; finalizarea sistemului naional informatizat de rezervare i racordarea sa la sisteme similar din rile member EUROGTES; prezena n paginile INTERNET-ului; implementarea unui sistem viabil de asigurri pentru turitii care practic turismul rural, pentru pensiunile i fermele turistice, pentru gazde i pentru gospodriile rneti.

AGROTURISMULCriteriile de funcionalitate pentru atragerea turitilor se refer n general la:

forma i aspectul pensiunii; modul de aezare a construciilor; poziia fa de drumul de acces (osea); poziia fa de pdure; poziia fa de o ap curgtoare; poziia fa de vecini; organizarea general a pensiunii pe zone funcionale; zona locuinei; zona anexelor; grdinele cu flori; grdina cu legume, fructe; pergola pentru asigurarea umbrei (vi de vie etc.).

AGROTURISMUL Relaia ntre spaiile destinate turitilor i cele n folosin privat este un important element n ceea ce privete clasificarea pensiunilor agroturistice. Se pot ntlni mai multe variante. Una dintre acestea este ca spaiile pentru turiti s fie amplasate n aceeai cldire cu spaiile private ale proprietarului. Se pot ntlni mai multe situaii n cadrul acestei variante i anume: intrarea comun pentru turiti i proprietari: este situaia cel mai des ntlnit n cazul amenajrii unor construcii existente la care s-au adus modificri funcionale. Aceast situaie genereaz un anumit disconfort determinat de intersectarea activitilor de ntreinere cu fluxul de circulaie al gazdelor;

AGROTURISMUL intrare separat i exclusiv a turitilor: prezint avantajul c elimin disconfortul generat de intersectarea traseelor de activitate a proprietarului cu cele ale turitilor; Acest lucru se ntlnete n situaia n care spaiile destinate turitilor sunt amplasate ntr-o cldire independent fa de locuina proprietarului i anexele gospodreti, asigurndu-se condiii optime de confort pentru turiti.

AGROTURISMUL Serviciile suplimentare oferite turitilor au ca scop satisfacerea solicitrilor acestora, diversificarea ofertei pentru atragerea unor noi clieni i realizarea fidelizrii clienilor. Coninutul unor astfel de servicii suplimentare poate fi urmtorul: organizarea de ascensiuni montane pe trasee interesante adaptate vrstei i nivelului de antrenament al turitilor; organizarea de drumeii (montane sau la orice nivel de altitudine) cu o durat limitat; realizarea unor deplasri cu autovehicule de teren pe drumuri forestiere sau circuite de interes turistic; nchirierea de biciclete, snii, schiuri, brci, pentru a crea experiene deosebite i a da vacanei un plus de varietate, divertisment i aventur;

AGROTURISMUL organizarea unor ore de agrement ecvestru (n manej sau pe anumite trasee); organizarea unui perimetru pentru practicarea sporturilor (tir cu arcul, volei, baschet, tenis, sniu, schi etc.); comercializarea de produse din propria gospodrie; turitii prefer autenticitatea produselor naturale (prospeimea, gustul deosebit) mai ales cnd au vzut la faa locului modul de obinere i de preparare; antrenarea turitilor n activitile desfurate de gazde n gospodrie (activiti agricole, de artizanat); aceste activiti constituie atracii inedite pentru oaspeii ce provin, mai ales din mediul urban. Agenia Romn pentru Agroturism (1995).

ORGANIZAREA I PROMOVAREA TURISMULUI RURAL FORME ORGANIZATORICE ACTUALE ALE TURISMULUI RURAL Punctul de plecare i definirea formelor organizatorice de dezvoltare ale turismului rural l constituie oportunitile create de cadrul legislativ existent. Prin efectul Legii nr. 21/1924: se pot crea i organiza forme asociative cu personalitate juridic de tipul organismelor neguvernamentale, care pot avea drept scop dezvoltarea societii rurale n ansamblul su i promovarea turismului rural; organizaiile nonprofit pot sprijini, la rndul lor, crearea de ageni economici specializai, care s fie ndrumai i sprijinii n realizarea unei strategii de dezvoltare a turismului rural la nivel local, regional, naional i internaional.

ORGANIZAREA I PROMOVAREA TURISMULUI RURAL

Decretul Lege nr. 54/1990 privind libera iniiativ permite: materializarea atuurilor unei persoane sau a asociaiilor familiale de a dezvolta activiti de anvergur mai mic pe linia turismului rural; implementarea formelor de organizare a turismului; scopul principal al agenilor din domeniu este profitul prin valorificarea resurselor locale, specifice activitii de turism.

ORGANIZAREA I PROMOVAREA TURISMULUI RURAL n dezvoltarea sa, turismul rural favorizeaz apariia ctorva forme de organizare: Forma cea mai simpl a turismului rural const n a oferi o camer de gzduire, la solicitarea unui turist ocazional:

n trecere, care trebuie s nnopteze n localitatea respectiv; se afl n zon cu afaceri; face o drumeie.

Aceast form s-a dezvoltat mai mult n jurul staiunilor balneoclimaterice datorit capacitii de cazare insuficiente a acestora i este sezonier, uneori ocazional; proprietarul gospodriei pune la dispoziia turitilor doar spaiul de cazare, fr a oferi i alte servicii (pensiune, agrement etc.).

ORGANIZAREA I PROMOVAREA TURISMULUI RURAL Avantaj satisface cererea turistic i asigur un venit suplimentar gospodriei. Dezavantaj lipsa unui program care s rspund cerinelor turitilor. O alt form de organizare se ntlnete la nivelul agenilor economici autorizai, atestai i agreai de organismele de resort. Agentul economic poate fi o persoan fizic ce dispune de o gospodrie amenajat n scopul primirii turitilor, o asociaie familial sau o societate comercial care i valorific, la un moment dat, excedentul de cazare i care dispune de un program agroturistic. Alte forme de organizare ale turismului rural sunt reprezentate de fundaii, asociaii i federaii, create ca organisme neguvernamentale care s promoveze dezvoltarea activitilor de economie rural i turism rural, prin sprijinirea pregtirii i valorificrii potenialului satelor romneti. Aceste forme asociative reunesc toate iniiativele locale i izolate, pentru a crea entiti capabile s reprezinte anumite aspecte din segmentele vieii economico-sociale rurale.

FORME ASOCIATIVE PENTRU

DEZVOLTARE RURAL I TURISM Federaia Romn pentru Dezvoltare Montan (FRDM) s-a nfiinat n anul 1991. Aciuni: a elaborat un vast program privind dezvoltarea i implementarea agroturismului n Romnia; au fost iniiate i susinute propuneri legislative care au contribuit la nlturarea vidului legislativ care exist pn la momentul respectiv n domeniul agroturismului; a promovat un proiect de lege pentru susinerea turismului rural, a derulat un program PHARE i a asigurat o baz de date necesar editrii unui ghid agroturistic cu primele 2000 de gospodrii atestate n perioada 1991-1994;

FORME ASOCIATIVE PENTRU DEZVOLTARE RURAL I TURISM

s-a afiliat unor organisme internaionale (EUROTER), n vederea realizrii unor aciuni pentru sprijinirea i dezvoltarea turismului rural; a realizat de asemenea schimburi de experien cu organisme specializate din Frana (CLCONFORT). a fost preocupat n alinierea criteriilor de clasificare i agreere a ofertei agroturistice pentru a se crea posibilitatea promovrii rapide a turismului rural romnesc n Comunitatea European.

FORME ASOCIATIVE PENTRU DEZVOLTARE RURAL I TURISM Asociaia Operaiunea Satele Romneti (OVR): a fost constituit n 1988-1989 pentru a proteja satele romneti de campania de sistematizare a satelor; dup anul 1990, asociaia a acionat pentru sprijin i ajutor umanitar; a desfurat activiti de parteneriat n scopul dezvoltrii democraiei locale i a dezvoltrii satelor romneti; este o grupare internaional care cuprinde seciuni naionale i/sau regionale: OVR Belgia francofon i germanofon, OVR Frana, OVR Elveia , OVR rile de Jos, OVR Belgia flamand, OVR Marea Britanie i, bineneles, OVR Romnia;

FORME ASOCIATIVE PENTRU DEZVOLTARE RURAL I TURISM

aceast asociaie numr n jur de 800 de comune i comitete locale din toat Europa, care au format o reea unic de idei, n care primeaz principiile parteneriatului intercomunal/ intercetenesc i ale dezvoltrii rurale integrate; n Romnia a creat o Fundaie Rural, structur de sprijin ce vizeaz promovarea i susinerea proiectelor de dezvoltare durabil n Romnia, precum i o reea turistic de cazare la locuitori, ce acoper 12 judee ale rii. ;

FORME ASOCIATIVE PENTRU DEZVOLTARE RURAL I TURISM

Asociaia Naional de Turism Rural, Ecologic i Cultural (ANTREC)

Este o organizaie neguvernamental i nonprofit, nfiinat n anul 1994 cu sprijinul Ministerului Turismului, avnd un rol important n dezvoltarea turismului rural. Strategia ANTREC n dezvoltarea turismului rural are urmtoarele direcii de aciune: desfurarea unor aciuni de formare i perfecionare pentru toi participanii la turismul rural, organizate prin cursuri pe diverse specialiti i forma de pregtire. Modulul de instruire i formare este detaliat n cursuri, seminarii, tabere de instruire cu scop tematic; acordarea de asisten tehnic i consultan fermelor i pensiunilor agroturistice n ntocmirea documentaiilor necesare omologrii acestora ca entiti turistice i includerea lor n banca de date n vederea asamblrii unei reele turistice;

FORME ASOCIATIVE PENTRU DEZVOLTARE RURAL I TURISM

promovarea turismului rural i a marketingului turistic utiliznd metode i tehnici moderne care s permit crearea unei reele proprii de turism i racordarea acesteia la turismul european. n acest scop sunt realizate: pliante, brouri, nregistrri video i cataloage prin care s fie pus n valoare potenialul turistic rural romnesc. ANTREC este membr, ncepnd din anul 1995 a asociaiei de profil EUROGTES. n aceast calitate contribuie la promovarea turismului romnesc peste hotare.

FORME ASOCIATIVE PENTRU DEZVOLTARE RURAL I TURISM n cadrul programului PHARE pentru dezvoltarea turismului n Romnia, ANTREC a fost pentru supervizarea aciunilor de promovare i marketing. Proiectul a prevzut crearea unei reele naionale de promovare i rezervare a ofertei i cererii turismului rural, conceput ca un sistem integrat i computerizat, cu posibiliti de racordare la piaa turistic european. Alte asociaii cu caracter local sau zonal cu activiti n domeniul turismului rural: Fundaia ara Dornelor din Vatra Dornei; Branimpex din Bran; Trans Tour SRL Praid Harghita; SC Drgu Covasna; Dublion SRL Cmpulung; Ovidiu Tour Bran etc. (n total aproape 25 de touroperatori).

FORME ASOCIATIVE PENTRU DEZVOLTARE RURAL I TURISM

Aceste asociaii au avut, n ansamblu, o contribuie important la constituirea produsului turistic rural romnesc i la promovarea sa pe piaa intern i internaional:Organismele guvernamentale implicate n organizarea, coordonarea i controlul activitii turistice (inclusiv a celei din mediul rural); Autoritatea Naional pentru Turism; Ministerul Agriculturii i Alimentaiei, Ministerul Apelor, Pdurilor i Proteciei Mediului; Ministerul Educaiei Naionale; Alte instituii de stat.

FORME ASOCIATIVE PENTRU

DEZVOLTARE RURAL I TURISMMinisterul Turismului deine funcia de regulator, ntruct elementele decizionale adoptate de acesta (n special cele de natur legislativ), n colaborare cu asociaiile profesionale ale prestatorilor, se transmit tuturor nivelelor structurale. Principalele obiective urmrite sunt: asigurarea unui cadru legislativ coerent i stimulativ, armonizat cu legislaia din rile Uniunii Europene; crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru elaborarea unor produse turistice competitive, de bun calitate, care s respecte standardele de calitate existente la nivel european; coordonarea activitii de omologare i clasificare a pensiunilor turistice i agroturistice, n colaborare cu specialiti ai asociaiilor i fundaiilor profesionale; promovarea ofertei turistice rurale, n ar i strintate, prin diverse mijloace (materiale promoionale, participare la trguri i expoziii etc.).

PROMOVAREA TURISMULUI RURALAciunile promoionale n domeniul turismului vizeaz att atragerea unor noi clieni, ct i pstrarea celor vechi adresndu-se direct sau prin reelele de intermediari, fie ntregului public, fie unor categorii bine identificate de clieni. Date fiind legturile foarte strnse dintre promovare i vnzri, literatura de specialitate menioneaz c n turismul rural se poate aciona n dou direcii: promovarea imaginii, avnd n centrul ateniei destinaiile turistice pe care urmrete s le fac cunoscute; promovarea vnzrilor, care implic nemijlocit operaiunile de comercializare.

PROMOVAREA TURISMULUI RURALDe asemenea, promovarea pensiunilor turistice i agroturistice se realizeaz prin mai multe forme i mijloace publicitare i anume: nscrierea n cataloagele de promovare a ofertei agroturistice specifice; tiprirea de ctre prestatorii de servicii turistice (fermieri sau asociaii turistice locale) de pliante, hri, ghiduri etc.; promovarea prin mass-media (audio-vizual, presa scris); promovarea prin intermediul unor agenii turistice touroperatoare sau detailiste, interne sau strine, ali ageni economici interesai;

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL prezentarea ofertei agroturistice la trguri, expoziii i burse de turism; prin Legea nr. 187/1998 privind aprobarea OUG nr. 63/1997, art. 2, alin. D., Ministerul Turismului ofer Prezentarea gratuit a ofertei turistice a pensiunilor turistice i agroturistice n materiale de promovare turistic i n aciuni de promovare ntreprinse de birourile de informare turistic din ar i din strintate ale ministerului; colaborarea cu diverse organisme specializate interne (OVR, ANTREC i filialele judeene) sau internaionale (EUROGTES, alte asociaii europene de profil); promovarea ofertei agroturistice prin reeaua INTERNET.

PROMOVAREA TURISMULUI RURALLa nivelul gospodriilor acesta se poate realiza prin editarea de ghiduri proprii sau pliante n care s fie prezentat att gospodria respectiv ct i mprejurimile, cu zonele de atracie. n materialul publicitar respectiv se recomand a fi prezentat pe scurt i satul, comuna din care face parte gospodria, avndu-se n vedere urmtoarele elemente: situarea gospodriei n vatra satului; terenuri de sport i agrement n apropiere sau n zon; cte mese pot fi asigurate (mic dejun, prnz, cin) i felul meselor ce pot fi asigurate (aniversri, banchete, mese n familie, mese oficiale, mese pentru evenimente familiale nuni, botezuri etc.); informaii despre buctria familiei (mncruri i produse specifice);

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL pajiti pentru jocuri, ezlonguri; dac sunt admise animalele turitilor; informaii despre gospodrie; condiii de cazare i confort; informaii privind preul cazrii, al mesei i al serviciilor etc.; schi cu amplasarea gospodriei fa de osele, drumuri i ci de acces, cu toate informaiile necesare pentru identificarea gospodriei n funcie de mijloacele de transport cu care se deplaseaz turistul; alte elemente specifice de reclam a gospodriei (artizanat, meteuguri, produse agroalimentare specifice).

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL La nivelul de sat, comun, zon agroturistic, promovarea se poate face prin intermediul unui material publicitar scris ghid turistic de exemplu, sau sub forma unei casete video, care s prezinte imagini sugestive din zona respectiv. Indiferent de prezentare, materialul trebuie s inventarieze totalitatea gospodriilor care sunt amenajate pentru turism dar va include i informaii referitoare la ansamblul teritoriului, elemente de inedit care pot fi ntlnite etc. La nivel regional se va avea n vedere elaborarea unui material mai amplu, care s surprind mai multe elemente caracteristice ale ansamblului respectiv (de exemplu: turism rural n ara Oaului, agroturism n Bucovina, agroturism n Oltenia).

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL

SISTEMUL DE VALORI CULTURALE I SPIRITUALE

SISTEMUL POLITIC

MINISTERUL TURISMULUI Subsistemul de proiectare i control RESTAURATORII TURISTICI Pensiunile agroturistice Subsistemul operaional

SISTEMUL EDUCAIONAL

SISTEMUL ECONOMIC

ASOCIAIILE PROFESIONALE ONG, agenii de turism Subsistemul regulator optimizare i promovareGEOSISTEM

SISTEMUL ADMINISTRA IEI PUBLICE (PREFECTURI, PRIMRII, AGENII GUVERNAME NTALE)

PROMOVAREA TURISMULUI RURALLa nivel naional exist un ghid, un ndrumar agroturistic, ce poate orienta un potenial turistic. La acest nivel, informaiile oferite vor fi de ordin general, urmnd ca amnuntele s fie oferite de lista ageniilor teritoriale, cu adresele i numerele lor de telefon. Dup caracterul informaiilor pe care le conin, materialele publicitare elaborate se pot clasifica n: materiale ce conin informaii de detaliu; materiale ce conin informaii generale. Dac n privina materialelor cuprinznd informaii generale, creativitatea, intensivitatea, originalitatea, pot fi avute n vedere pentru ca alturi de elementele concrete s contribuie la realizarea unui material atractiv i interesant, n cadrul materialelor incluznd informaii de detaliu, situaia este diferit.

PROMOVAREA TURISMULUI RURALAcest gen de materiale publicitare trebuie s fie foarte concrete i ct mai sugestive.

Se recomand ca ele s conin n mod obligatoriu: prezentarea ct mai amnunit a gospodriei: numr de camere, numr de locuri de cazare n fiecare camer, amplasarea gospodriei, posibiliti de ameliorare cu ap (cald i / sau rece), dotri amenajri, posibiliti de nclzire, alte informaii despre gospodrie (numr de animale, felul acestora, suprafaa de teren a gospodriei) etc.; prezentarea modului n care se poate ajunge n satul, zona respectiv: mijloace de transport, felul acestora, durata cltoriei, distana fa de cele mai apropiate orae; prezentarea celor mai interesante elemente ale programului agroturistic (acele aspecte care pot trezi interesul turitilor).

PROMOVAREA TURISMULUI RURALLa acestea se adaug o serie de modaliti de promovare specifice turismului rural (agroturismului):

organizarea de mese, pe anumite trasee turistice frecventate (hanuri, moteluri), cu mncruri tradiionale sau degustri de vinuri, fructe sau alte produse specifice, prilej cu care vor putea fi distribuite i pliante prezentnd zona i posibilitile de practicare a agroturismului; publicitatea fcut cu prilejul unor trguri, srbtori locale, manifestri prilejuite de anumite obiceiuri (agricole ndeosebi); organizarea unor expoziii n miniatur pentru c dispun de o varietate de produse de art popular tradiional (custuri, mpletituri, vase de lut etc.).

PROMOVAREA TURISMULUI RURALn cadrul activitii de promovare a turismului rural i a agroturismului, un rol important poate fi jucat de promovarea unor produse agricole. Presupunnd, de exemplu, c ntr-o zon este bine reprezentat producia pomicol, se pot constitui doutrei grupe de gospodrii care se vor specializa ntr-o anumit direcie de valorificare: una dintre grupe se va specializa n efecturarea curelor de fructe, ageniile care se ocup de agroturism preocupndu-se s fac reclam acestor gospodrii, n vederea degustrii fructelor; o alt grup de gospodrii va fi sprijinit n prelucrarea industrial, cu reete tradiionale, tipice zonei respective (peltea, gem, dulcea), pentru care se vor obine preuri corespunztoare unui produs obinut n condiii manufacturiere; n fine, alt grup de gospodrii, ce dispun de o suprafa mai mare, va fi sprijinit n organizarea prelucrrii mecanizate a fructelor cu mici maini frigorifice.

PROMOVAREA TURISMULUI RURALCasele, vilele, fermele, gospodriile, mediul natural sau elemente ale acesteia prezentate ntr-un pliant, nu sunt suficiente pentru a asigura calitatea politicii de promovare. Reuita promovrii depinde, ntr-o msur destul de mare, i de continuitatea ei. Ideea de baz a promovrii agroturismului este aceea a prezentrii unei promisiuni, potrivit creia clienii care vor veni, vor beneficia de facilitile enumerate, avnd ca rezultat obinerea satisfaciei dorite.

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL PRIN MIJLOACE ELECTRONICE

Site-urile Web reprezint un instrument excelent pentru a furniza informaii de calitate i pentru a promova ntr-un mod profesionist toate atraciile turistice i etno-culturale de care dispune Romnia, turismul fiind una din afacerile care pot exploata Internet-ul la maxim. Aceste pagini web pot fi considerate pliante electronice, care pot fi procurate i citite de ctre orice persoan conectat la Internet, din orice col al lumii. Coninut: serviciile oferite; infrastructura existent etc.

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL PRIN MIJLOACE ELECTRONICE

Printre facilitile oferite de acest mijloc de promovare se numr i: posibilitatea introducerii unor formulare pentru rezervare; chestionare interactive pentru a putea studia direciile de orientare ale pieei turistice rurale; Consultarea de ctre un prestator de servicii turistice a paginilor firmelor concurente i face cunoscut n orice moment situaia n care se afl n raport cu concurena. n ultimii ani, aceast metod de promovare a serviciilor turistice a cptat amploare i n ara noastr, acum fiind utilizat de cteva zeci de mii de firme romneti.

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL PRIN MIJLOACE ELECTRONICE www.RoTravel.com este primul site romnesc de promovare turistic a rii, care n scurt timp a reuit s adune la un loc ofertani de produse turistice i clieni poteniali. Acest site este realizat de firma Norbert Computer, o firm specializat n dezvoltarea de servicii de promovare a turismului romnesc pe Internet. Publicat pe Internet n luna mai 1997, pe un server din SUA, site-ul a reuit s se impun n scurt timp ca fiind cel mai important ghid turistic al Romniei de acest tip, evideniindu-se prin design i calitatea informaiilor furnizate, n prezent site-ul are peste 50.000 de cititori unici i mai mult de 100.000 pagini vizitate pe lun, aceste cifre fiind garania pentru firmele prezentate c ofertele lor sunt analizate i c prin intermediul acestui mijloc de promovare, reclamele lor ajung acolo unde trebuie, adic la consumator.

PROMOVAREA TURISMULUI RURAL PRIN MIJLOACE ELECTRONICE Site-urile dorna.suceava.ro, www.suceava.ro, humor.suceava.ro etc. nlocuiesc cu succes pliantele publicitare i reclamele n revistele de specialitate din ar i din strintate, avnd un rol deosebit de important n atragerea turitilor strini. Alte adrese utile: www.ecovalahia.ro http://romania.org/links/Travel; www.turism.ro/rural; www.agroturism.sv.ro; www.antrec.ro; www.softride.ro/agroturism/agroturism.html; http://onelinemedia.ro/turism/agroturism.htm; www.agrotour.ro (conine o legtur care duce la adresa www.RoTravel.com); www.biosan.ro (pagina ageniei tour-operatoare Bio San Tour Vatra-Dornei).

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR

Serviciul turistic se prezint ca un ansamblu de activiti ce au ca obiect satisfacerea tuturor nevoilor turistului n perioada n care se deplaseaz i n legtur cu aceasta. O parte a activitilor ce dau coninut prestaiei turistice vizeaz deci acoperirea unor necesiti obinute, cotidiene (odihn, hran), altele prezint caracteristici specifice turismului i respectiv formelor particulare de manifestare a acestuia.

FORMELE CIRCULAIEI TURISTICEPrin natura lui, serviciul turistic trebuie s asigure condiii pentru refacerea capacitii de munc, simultan cu petrecerea plcut i instructiv a timpului liber; de asemenea, el trebuie astfel conceput nct, n urma efecturii consumului turistic, individual s dobndeasc un plus de informaii, cunotine, chiar deprinderi noi. o asemenea orientare a serviciului oferit oamenilor imprim turismului caracterul unui important instrument n realizarea unei noi caliti a vieii.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR

O alt cerin a consumului turistic, la care serviciul turistic, prin coninutul su, este chemat s contribuie efectiv, o constituie asigurarea unei odihne active a turistului. Ca rezultat al creterii productivitii muncii i perfecionrii proceselor de conducere, al promovrii pe scar larg a progresului tiinific i tehnic se reduce sptmna de lucru, se mresc dimensiunile timpului liber, zilnic i sptmnal.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR

Astzi se manifest un proces continuu de mbogire a coninutului prestaiei turistice cu noi tipuri de activiti - proces specific i turismului romnesc - ca expresie a receptivitii i adaptabilitii turismului la schimbrile intervenite n structura nevoilor de consum, a creterii rolului n formarea i educarea oamenilor. Ele se pot clasifica n grupe relativ omogene, opernd cu mai multe criterii.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR trsturi de ordin general: caracterul nematerial al prestaiei, serviciul turistic existnd n form potenial i concretizndu-se numai n contactul cu cererea. nestocabilitatea. Faptul c serviciile turistice nu pot fi stocate i pstrate, n vederea unui consum ulterior, prezint unele avantaje n desfurarea activitii ca urmare a eliminrii cheltuielilor i dificultilor legate de distribuia fizic. asigurarea echilibrului ofert-cerere i realizarea efectiv a serviciilor. De aici consecine negative asupra gradului de utilizare a capacitilor ( de cazare, alimentaie, tratament) i a resurselor umane.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR O alt caracteristic a serviciilor turistice o reprezint coincidena, n timp i spatiu, a productiei i consumului lor. Faptul c prestaiile turistice se exteriorizeaz, n cele mai multe situaii, sub forma unor activiti, impune, pentru realizarea lor efectiv, prezena n acelai loc a prestatorului i beneficiarului, simultaneitatea execuiei i consumatorii serviciilor. Nendeplinirea acestor cerine are efecte nefavorabile att asupra volumului activitii realizate ct i asupra satisfacerii nevoii sociale; orice neconcordan de timp sau loc se soldeaz cu pierderi de ofert i/sau cereri neacoperite.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR

Serviciile turistice sunt, de asemenea, intangibile. Aceast caracteristic genereaz o serie de faciliti n organizarea activitii, n sensul eliminrii sau simplificrii unor probleme de circulaie, dar creeaz i dificulti, cele mai multe fiind legate de comercializarea vacanelor. Astfel, neavnd posibilitatea s cunoasc serviciile sau s le evalueze nainte de cumprare, turistul manifest nencredere i corespunztor reineri n formularea deciziei de cumprare.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR Prestaia turistic se caracterizeaz i prin complexitate: ea este rezultatul diferitelor combinaii ntre elemente decurgnd din condiiile naturale i geografice, de clim, de istorie, de cultur i civilizaie) specifice fiecrei ri sau zone i serviciile (transport, cazare, alimentaie, agrement etc.) furnizate de organizator. Aceste elemente pot intra n proporii diferite n alctuirea produsului final, dup cum se i pot substitui. Caracteristica de substituire a unor activiti trebuie fructificat n scopul stimulrii interesului pentru consumul turistic i nu pentru acoperirea unor deficiente organizatorice sau de alt natur, ntruct n aceste situaii substituirea este n detrimentul unor programe turistice de coninut.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LORO alt particularitate a serviciului turistic, dependent de structura sa complex este eterogenitatea i, respectiv, participarea unui numr mare de prestatori la realizarea acesteia. Principalele activiti cuprinse n ansamblul prestaiei turistice pot fi sintetizate astfel: -activiti economice implicate n serviciile de cazare-mas; -activitti economice implicate n transportul turitilor; -activiti economice privind producerea i vnzarea de bunuri pentru turiti; -activiti economice i neeconomice privind serviciile de divertisment; -activitti legate de organizarea turismului.

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LORPrincipalele prestaii i succesiunea solicitrii ar putea fi urmtoarea: 1. aciunile de propagand i informare turistic, realizate de agenii de specialitate, birouri de turism, reprezentani etc., prin contracte directe i prin intermediul materialelor publicitare; 2. contractarea aranjamentului, respectiv a minimului de servicii solicitate i stabilirea programului de desfurare a aciunii; 3. transportul i, asociat acestuia, transferul turitilor i bagajelor la pensiune sau de la un mijloc de transport la altul, n cazul n care cltoria comport utilizarea mai multor mijloace de transport, precum i o serie de alte faciliti de care beneficiaz turistul pe durata transportului;

FORMELE SERVICIILOR TURISTICE I DESCRIREA LOR

4. cazarea i serviciile suplimentare oferite de unitile de pensiune; 5. alimentaia i prestaiile auxiliare acesteia; 6. agrementul n varietatea formelor sale; 7. transportul turitilor pe ruta de ntoarcere; 8. de-a lungul tuturor momentelor anterioare este necesar prezena activitii de relaii publice, care are menirea de a asigura favorabil desfurrii consumului turistic.

Serviciile de cazareO alt caracteristic a serviciilor turistice o reprezint coincidenta, n timp i spatiu, a produciei i consumului lor. Faptul c prestaiile turistice se exteriorizeaz, n cele mai multe situaii, sub forma unor activiti, impune, pentru realizarea lor efectiv, prezena n acelai loc a prestatorului i beneficiarului, simultaneitatea execuiei i consumatorii serviciilor. Nendeplinirea acestor cerine are efecte nefavorabile att asupra volumului activitii realizate ct i asupra satisfacerii nevoii sociale; orice neconcordan de timp sau loc se soldeaz cu pierderi de ofert i/sau cereri neacoperite.

Serviciile de cazareServiciul de cazare vizeaz, prin coninutul su, crearea condiiilor i confortul pentru adpostirea i odihna cltorului. El este produsul a ceea ce se numete industria pensiuneier - sector care, n accepiunea actual, nglobeaz ansamblul activitilor desfurate n spaiile de cazare. Serviciul de cazare se prezint ca o activitate complex, decurgnd din exploatarea capacitilor de cazare, fiind alctuit dintr-un grupaj de prestaii oferite turistului pe timpul sejurului n unitile de cazare..

Serviciile de cazareDezvoltarea i calitatea serviciului de cazare sunt dependente, n primul rnd, de existena unei baze tehnico-materiale de cazare (pensiuni, moteluri, hanuri, case de odihn, cabane, popasuri turistice etc.) adecvate, cu dotri corespunztoare, care s ofere turitilor condiii optime i care s ndeplineasc, dup caz, i alte funcii. n al doilea rnd, serviciul de cazare este influenat de dotarea cu personal a capacitilor de cazare, de nivelul de calificarea lucrtorilor, de organizarea muncii n unitile de pensiune. n acest context, insuficiena spaiilor de cazare, echiparea lor necorespunztoare, neconcordana ntre nivelul confortului oferit i exigenele turitilor, ca i numrul mic al lucrtorilor sau slaba lor pregtire influeneaz negativ calitatea prestaiei turistice i, prin intermediul acesteia, dimensiunile circulaiei turistice i posibilitile de valorificare a patrimoniului.

Serviciile de cazareIndustria pensiuneier i respectiv calitatea serviciului de cazare influeneaz nu numai dezvoltarea turismului, n general, i eficiena acestei activiti. Prin atracia exercitat, serviciile de cazare asigur o bun valorificare a potenialului turistic, a disponibilitilor de for de munc, a capacitii bazei tehnico-materiale, conducnd la realizarea unor coeficieni superiori de exploatare. De asemenea, complexitatea serviciilor de cazare, diversitatea lor reprezint un factor de prestigiu, de atractivitate a produsului turistic i indirect de cretere a eficienei comercializrii lui.

Serviciile de cazarePrintre principalele activiti ce dau coninut serviciul pensiuneier, conceput n ideea satisfacerii complexe a cererii turitilor i cltorilor, se numr: cazarea propriu-zis i activiti complementare ei; alimentaia i serviciile productoare, legate de asigurarea acesteia; activiti cultural-artistice i de agrement; serviciile de informare i intermediere; activiti comerciale; activitile cu caracter special.

Serviciile de cazareDin categoria serviciilor pensiuniere complementare, ce ntregesc funcia de cazare, se pot meniona: primirea i distribuirea n pensiune a corespondenei turitilor servicii de schimb valutar, pstrarea obiectelor de valoare, splatul i clcatul lenjeriei, curirea hainelor i a nclmintei, repararea unor obiecte din dotarea turistului, manipularea bagajelor, asigurarea parcrii autoturismelor etc. Tot n aceast grup se cuprinde dotarea camerelor, la cererea clienilor, cu inventar suplimentar (perne pentru paturi suplimentare, pturi etc.)

PRESTATIA TURISTIC- CARACTERISTICI, DIVERSIFICARE

Serviciul turistic reprezint o parte din serviciile economiei naionale, constituit sub forma unui produs turistic complex format din o serie de subproduse turistice cum sunt: transportul, cazarea, masa, agrementul, asistena medical etc. Noiunea poate fi privit i ca fiind o activitate ntreprins n scopul utilizrii resurselor i mijloacelor turistice i pentru satisfacerea trebuinelor personale ale turitilor, cu ocazia participrii acestora la diferite aciuni turistice: excursii, sejururi, congrese etc.

PRESTATIA TURISTIC- CARACTERISTICI, DIVERSIFICARE

Pentru o analiz i o cunoatere ct mai exact a serviciilor agroturistice, se recurge de obicei la interpretarea anumitor parametri economici pe care o activitate i poate nregistra pe parcursul funcionarii sale. Dintre acetia amintim : capacitatea pieei turistice, se calculeaz dup urmtoarea formul: C=KN C = reprezint capacitatea pieei turistice; K = capacitatea medie de consum; N = numrul consumatorilor poteniali;

PRESTATIA TURISTIC- CARACTERISTICI, DIVERSIFICARE

Acest coeficient este reprezentat de necesitatea, pe o anumit pia, a unuia sau mai multor produse turistice. potenialul pieei turistice, este reprezentat prin cererea tuturor consumatorilor pentru un anumit produs turistic, n funcie de veniturile lor, de preurile i tarifele practicate; volumul pieei produsului turistic cuprinde totalitatea tranzaciilor ncheiate pentru un anumit produs turistic, ntr-o perioad de timp dat; locul pe pia al unui anumit produs turistic se refer la acea parte a volumului pieei, acoperit prin vnzrile efectuate pentru produsul respectiv;

PRESTATIA TURISTIC- CARACTERISTICI, DIVERSIFICARE In momentul n care facem referire la termenul de pia turistic trebuie sa lum n calcul unele elemente constitutive, cum ar fi: furnizorii de produse turistice, ncepnd de la societatea comercial specializat, agentul economic individual i terminnd cu gospodria rneasc; cererea de produse turistice este alctuit din masa larg a consumatorilor interni i externi; canalele de distribuie a produselor turistice; mijloacele de informare necesare transmiterii la consumator a tuturor produselor turistice oferite de firmele specializate(mass-media, presa, pliante, etc.); concurena de produse turistice

Metode cantitative de studiere a pieei turistice

Referitor la metodele cantitative de studiere a pieei turistice ne vom limita doar la descrierea acestora n ansamblu, i nu la o ampla detaliere. Analiza statistic a pieei turistice teritoriale; Este o metod ce urmrete evoluia unor indicatori cum ar fi: numr de turiti; ncasri; sejur mediu; Pe baza acestor indicatori i cu ajutorul unor procedee de analiz, pot rezulta o serie de caracteristici ale cererii, ca, de exemplu: volumul i structura, repartizarea n timp i spaiu, tendinele i mutaiile sesizate.

Metode cantitative de studiere a pieei turisticen cadrul acestei ample analize, se folosete analiza dinamic, analiza cu ajutorul unor modele statistico-matematice, calculul elasticitii, analiza coeficientului de utilizare a capacitilor de cazare, analiza bugetelor de familie .a. Metode de estimare (prognoz) a pieei turistice; Estimarea sau previziunea pieei n agroturism apreciaz, n perspectiv, evoluia circulaiei turistice globale, pe forme de turism, spre anumite destinaii turistice sau n cadrul anumitor categorii ale populaiei. ntre factorii care se iau n considerare la estimarea pieei sunt de amintit: venitul net pe locuitor, numrul total al populaiei, procentul populaiei urbane, timpul liber, numrul de autoturisme pe locuitor, etc

Metode cantitative de studiere a pieei turistice Analiza-diagnostic; Aceasta metoda de analiza cantitativa a pieei turistice, evideniaz factorii pozitivi pentru turism ntr-o zon, precum i pe cei restrictivi, indicnd, totodat, msurile necesare pentru asigurarea optimului n dezvoltare. Elemente ce trebuie luate n considerare n cadrul analizeidiagnostic: accesibilitate; condiii de relief; condiii meteorologice; frumuseea peisajului natural; valoarea terapeutic i volumul unor elemente naturale; patrimoniul cultural-istoric; condiii demografice.

Metode cantitative de studiere a pieei turistice . n funcie de aceste elemente se vor calcula 2 indicatori: capacitatea optim de primire a unei zone i indicele de atractivitate. Capacitatea optim de primire a unei zone:

S K0 K N K - reprezint capacitatea optim de primire a zonei; S - suprafaa total a zonei; K0 - coeficient, a crui valoare variaz ntre 0,5 i 1 , n funcie de particularitile naturale ale zonei; N - norma de spaiu pentru o persoan.

Metode cantitative de studiere a pieei turistice

Indicele de atractivitate, rezultat al influenei existente ntre ponderea fiecrui element component al resurselor, i se poate calcula dup formula: n Ia qi C i=1,2,3,,n - numrul de elemente, i 1 Ia - reprezint indicele de atractivitate; qi - ponderea fiecrui element; C - nivelul cantitativ al elementului. Alte metode cantitative de studiere a pieei turistice: bilanul teritorial, modelarea, simularea i optimizarea, etc..

PRESTATIA TURISTIC- CARACTERISTICI, DIVERSIFICARE

Astfel, produsul turistic este considerat a fi rezultatul asocierilor, interdependenelor dintre resurse (patrimoniu) i servicii; resursele vor lua forma diferitelor produse turistice numai prin intermediul testrilor de servicii specifice. Rezult de aici importana deosebit a serviciilor, faptul c, n determinarea i individualizarea produselor turistice, accentul cade pe activitatea de prestaii.

Coninutul particular al produsului turistic, modul su de determinare argumenteaz nu numai recunoaterea turismului ca activitate de prestri servicii ci i nota sa de specificitate.

Natura i caracteristicile serviciilor

Majoritatea economitilor privesc serviciile ca un sistem de utiliti, n care beneficiarul cumpr sau folosete nu un produs, ci o anumit utilitate, care-i confer anumite avantaje ori satisfacii, neconcretizate, n majoritatea cazurilor, ntr-un material i destinate satisfacerii unor nevoi personale sau sociale. serviciile reprezint activiti, beneficii sau utiliti care sunt oferite pe pia sau prestate n asociere cu vnzarea unui bun material``.

Alternative de dezvoltare a ofertei turisticen momentul de fa se desprind trei astfel de alternative de dezvoltare ale ofertei turistice: a) Amenajarea simpl a gospodriilor rneti, a construciilor existente n aceste gospodrii pentru practicarea agroturismului care s asigure servicii de cazare, mas, agrement etc. la preuri accesibile unui segment larg al populaiei i anume al aceluia cu venituri mici;

.

Alternative de dezvoltare a ofertei turisticeRealizarea n actualele gospodrii (ferme familiale) a unor construcii noi, bine dotate cu faciliti moderne, cu ofert de servicii de nalt calitate adresate segmentului de populaie venituri mari sau adresate turismului internaional; c) Diversificarea i mbuntirea calitii serviciilor actualilor ofertani din fermele i pensiunile agroturistice n funciune b)

Alternative de dezvoltare a ofertei turisticeStudiile de piata care sunt la dispozitie arata ca printre lucrurile pe care publicul le asteapta de la o agentie de turism sunt si urmatoarele: Preturi cat mai mici. Oferirea clientilor posibilitatea de a negocia preturile pentru serviciile oferite. Fiecare client este deosebit si de aceea o pensiune agroturistic a inteles ca la cerinte diferite trebuie oferite alternative diferite. Un client fericit aduce profit pe cand unul nesatisfacut nu face decat sa aduca pierderi, de aceea specialistii trateaza fiecare client in mod diferit pentru ca oamenii sunt diferiti. Redescoperirea tarii. Romanii au fost binecuvantati cu poate una dintre cele mai frumoase tari din lume si nimic nu poate fi mai incantator decat ca turistii sa redescopere locurile cele mai frumoase din tara.

Alternative de dezvoltare