umk dan akept anjur program pembangunan kepimpinan …umkeprints.umk.edu.my/856/1/news 1.pdf ·...

of 3 /3
11/6/12 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan - UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpina… 1/3 umk.edu.my/…/389-umk-dan-akept-anjur-program-pembangunan-kepimpinan-inovasi-dan-transform… Utama Berita Terkini UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpinan Inovasi Dan Transformasi Pensyarah Muda (KIT 2012). UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpinan Inovasi Dan Transformasi Pensyarah Muda (KIT 2012). KOTA BHARU 31 Oktober - Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Pusat Pengajian Siswazah menganjurkan program Pembangunan Kepimpinan Inovasi Dan Transformasi Pensyarah Muda (KIT 2012) bagi melahirkan pensyarah muda yang memenuhi sebahagian daripada keperluan latihan Critical Agenda Programs (CAPS) Leadership Programme. Program KIT 2012 Peringkat Zon Timur siri kedua ini adalah kerjasama UMK dan Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT), diadakan selama dua hari bermula pada 30 hingga 31 Oktober 2012, di Hotel Renaissance, Kota Bharu, Kelantan. Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan, YBhg. Profesor Datuk Dr. Raduan bin Hj. Che Rose berkata, penganjuran program KIT 2012 adalah selaras dengan agenda untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang berpendapatan tinggi dan mencapai status negara maju. Lain-lain | Carian... Staf Email Staf Portal Staf Direktori Staf Aplikasi Atas Talian Aktiviti UMK Pelawat Peta & Lokasi Penginapan Pengangkutan Jawatan Kosong Tender & Sebutharga Galeri Alumni Portal Alumni Laman Facebook Alumni Laman Web HEPA Pelajar Pautan Pantas Bahasa Melayu English Utama Info UMK Pra-Siswazah Pascasiswazah Fakulti /Pusat Fakulti Keusahawanan & Perniagaan Fakulti Teknologi Kreatif & Warisan Fakulti Perubatan Veterinar Fakulti Industri Asas Tani Fakulti Sains Bumi Pusat Bahasa dan Pembangunan Insaniah Pusat Pengajian Siswazah Kampus

Author: dangque

Post on 29-Mar-2019

222 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

11/6/12 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan - UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpina

1/3umk.edu.my//389-umk-dan-akept-anjur-program-pembangunan-kepimpinan-inovasi-dan-transform

Utama Berita Terkini UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpinan Inovasi Dan Transformasi Pensyarah Muda (KIT 2012).

UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpinan Inovasi Dan TransformasiPensyarah Muda (KIT 2012).

KOTA BHARU 31 Oktober - Universiti Malaysia Kelantan (UMK) melalui Pusat Pengajian Siswazah menganjurkan program PembangunanKepimpinan Inovasi Dan Transformasi Pensyarah Muda (KIT 2012) bagi melahirkan pensyarah muda yang memenuhi sebahagian daripadakeperluan latihan Critical Agenda Programs (CAPS) Leadership Programme.

Program KIT 2012 Peringkat Zon Timur siri kedua ini adalah kerjasama UMK dan Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT), diadakanselama dua hari bermula pada 30 hingga 31 Oktober 2012, di Hotel Renaissance, Kota Bharu, Kelantan.

Naib Canselor Universiti Malaysia Kelantan, YBhg. Profesor Datuk Dr. Raduan bin Hj. Che Rose berkata, penganjuran program KIT 2012adalah selaras dengan agenda untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang berpendapatan tinggi dan mencapai status negaramaju.

Lain-lain | Carian...

StafEmail StafPortal Staf

Direktori StafAplikasi Atas Talian

Aktiviti UMKPelawat

Peta & LokasiPenginapan

PengangkutanJawatan Kosong

Tender & SebuthargaGaleri

AlumniPortal Alumni

Laman Facebook AlumniLaman Web HEPA

Pelajar

Pautan Pantas

Bahasa Melayu English

UtamaInfo UMKPra-SiswazahPascasiswazahFakulti /Pusat

Fakulti Keusahawanan & PerniagaanFakulti Teknologi Kreatif & WarisanFakulti Perubatan VeterinarFakulti Industri Asas TaniFakulti Sains BumiPusat Bahasa dan Pembangunan InsaniahPusat Pengajian Siswazah

Kampus

http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/latestnews.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/latestnews/389-umk-dan-akept-anjur-program-pembangunan-kepimpinan-inovasi-dan-transformasi-pensyarah-muda-kit-2012.html#http://www.umk.edu.my/version2012/staf.htmlhttp://mail.umk.edu.my/http://ecomm.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/staf/direktori-staf.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/staf/aplikasi-atas-talian.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/kalendar-aktivitihttp://www.umk.edu.my/version2012/latestnews/389-umk-dan-akept-anjur-program-pembangunan-kepimpinan-inovasi-dan-transformasi-pensyarah-muda-kit-2012.html#http://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/peta-lokasi.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/penginapan.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/pengangkutan.htmlhttp://jobs.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/tender-a-sebuthargahttp://www.umk.edu.my/version2012/pelawat-top/galeri.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/http://ecomm.umk.edu.my/alumnihttps://www.facebook.com/AlumniUMKhttp://hepa.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/en/http://www.umk.edu.my/version2012/http://www.umk.edu.my/version2012/info-umk/mengenai-umk/sejarah-ringkas-umk.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/http://cps.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/http://fkp.umk.edu.my/v1/http://ftkw.umk.edu.my/http://fpv.umk.edu.my/http://fiat.umk.edu.my/http://fsb.umk.edu.my/http://ppbpi.umk.edu.my/http://cps.umk.edu.my/http://www.umk.edu.my/version2012/

11/6/12 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan - UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpina

2/3umk.edu.my//389-umk-dan-akept-anjur-program-pembangunan-kepimpinan-inovasi-dan-transform

Beliau menjelaskan, ini adalah seperti mana yang digarapkan di dalam Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) dan Pelan TransformasiKerajaan (GTP) yang memerlukan pensyarah-pensyarah yang berkualiti tinggi bagi melahirkan generasi yang memiliki minda kelas pertama.

"Secara langsung, program KIT 2012 adalah selari dengan gagasan memperkasakan bakat akademia di dalam menyokong rancanganPelan Penggantian Pengajian Tinggi (Succession Planning in Higher Education Institution) bagi memenuhi keperluan pembangunan negarapada masa kini dan di masa hadapan, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas forum tentang Peranan Pensyarah Muda Dalam Menjayakan Pelan TransformasiNegara, di Hotel Renaissance, Kota Bharu, hari ini.

Antara ahli panel pada forum itu ialah Setiausaha Bahagian Dasar dan Antarabangsa Kementerian Pengajian Tinggi, YBhg. En. Ahmad Nazribin Sulaiman, Naib Canselor UMK, YBhg. Prof. Datuk Dr. Raduan bin Hj. Che Rose dan Profesor daripada Jabatan Pediatrik, Pusat PengajianSains Perubatan, Universiti Sains Malaysia, YBhg. Prof Dr. Zabidi Azhar Mohd Hussin.

Manakala Penolong Naib Canselor UMK, YBhg. Prof. Dr. Mohamad Kamal bin Hj. Harun sebagai moderator.

Menurut Prof. Datuk Dr. Raduan, melalui program KIT 2012 ini, para pensyarah-pensyarah muda harus mempersiapkan diri bagi menyahutcabaran profesion yang kian kompetitif dan bersifat global. Beliau juga berharap program ini mampu menjadi platform bagi pensyarah-pensyarah muda untuk berdialog dan bertukar pandangan secara sihat serta melontarkan idea-idea bernas di dalam memupuk budayakecemerlangan, pengajaran, penyelidikan dan penglibatan masyarakat.

Peserta program KIT 2012 adalah terdiri daripada pensyarah-pensyarah muda dari Universiti Teknologi Mara (UiTM), Machang, UniversitiSains Malaysia (USM), Kubang Kerian, Universiti Malaya (UM) Nilam Puri dan UMK.

11/6/12 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan - UMK dan AKEPT anjur Program Pembangunan Kepimpina

3/3umk.edu.my//389-umk-dan-akept-anjur-program-pembangunan-kepimpinan-inovasi-dan-transform

Bilangan Pelawat :297598

Penafian|

Dasar Privasi|

Dasar Keselamatan|

Soalan Lazim|

Hubungi Kami|

Bantuan|

Peta Laman

Hakcipta 2012 Portal Rasmi Universiti Malaysia Kelantan.Paparan Terbaik Mozilla/Firefox/IE/Safari/Camino/Opera Friendly

Universiti Malaysia Kelantan, Karung Berkunci 36, 16100 Pengkalan Chepa, Kota Bharu, KelantanTel : +609 - 7717000Fax : +609 - 7717022

Email : webmaster[a]umk.edu.myTarikh Kemaskini: 05/11/2012, 00:33:29.

http://www.malaysia.gov.my/http://www.jpa.gov.my/http://www.mampu.gov.my/http://www.mdec.my/http://www.mscmalaysia.my/http://www.mof.gov.my/http://www.myideas.my/http://www.moe.gov.my/http://www.upu.my/http://www.myeg.com.my/http://www.umk.edu.my/version2012/penafian.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/dasar-privasi.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/dasar-keselamatan.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/faq-my.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/hubungi-kami-2.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/panduan-bantuan.htmlhttp://www.umk.edu.my/version2012/peta-laman-new.html