instructiuni fierar betonist

of 52 /52
S.C.BIJU FIERARI SRL. 03.01.2012. APROBAT ADMINISTRATOR BAICU DUMITRU. INSTRUCTIUNI PROPRII PRIVIND SANATATEA SI SECURITATEA IN MUNCA PENTRU : FIERAR BETONIST - IPSSM - TRANSPORTUL INTERN - IPSSM – FIERAR BETONIST - IPSSM - LUCRUL LA INALTIME - IPSSM - PREPARAREA BETOANELOR SI MORTARELOR - IPSSM - MANIPULAREA, TRANSPORTUL PRIN PURTARE SI DEPOZITAREA MATERIALELOR - IPSSM - ECHIPAMENTE PORTABILE SI UNELTE MANUALE - MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE DE PROTECTIE IMPOTRIVA PERICOLULUI DE ELECTROCUTARE - MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE DE PREVENIRE, ALARMARE, INTERVENTIE 1

Upload: lorenzinho290

Post on 25-Sep-2015

705 views

Category:

Documents


78 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

betonist

TRANSCRIPT

APROBAT

S.C.BIJU FIERARI SRL.03.01.2012.

APROBAT

ADMINISTRATOR

BAICU DUMITRU.INSTRUCTIUNI PROPRII PRIVIND SANATATEA SI SECURITATEA IN MUNCA PENTRU:

FIERAR BETONIST - IPSSM - TRANSPORTUL INTERN

- IPSSM FIERAR BETONIST - IPSSM - LUCRUL LA INALTIME

- IPSSM - PREPARAREA BETOANELOR SI MORTARELOR

- IPSSM - MANIPULAREA, TRANSPORTUL PRIN PURTARE SI DEPOZITAREA

MATERIALELOR

- IPSSM - ECHIPAMENTE PORTABILE SI UNELTE MANUALE

- MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE DE PROTECTIE IMPOTRIVA PERICOLULUI DE ELECTROCUTARE

- MASURI TEHNICO-ORGANIZATORICE DE PREVENIRE, ALARMARE,

INTERVENTIE

- MASURI PRIVIND ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR, STINGEREA INCENDIILOR SI

EVACUAREA LUCRATORILOR

IPSSM

TRANSPORTUL INTERN

Generalitati/Cai de circulate si acces Circulatia mijloacelor de transport auto pe teritoriul care apartine persoanei juridice sau persoanei fizice se va face numai pe cai de circulatie si acces special amenajate in acest scop.

Latimea cailor de circulatie in incinta unitatii se va stabili in functie de gabaritul mijloacelor de Transport utilizate, felul circulatiei (intr-un sens sau in ambele sensuri), natura si dimensiunile materialelor transportate.

Amenajarea cailor de circulatie din incinta unitatii se va face potrivit tipurilor de mijloace de transport utilizate.

Pentru circulatia mijloacelor de transport auto trebuie aplicate selectiv prevederile "Regulamentului de circulatie pe drumurile publice". Zonele periculoase vor fi marcate prin indicatoare de securitate, corespunzatoare standardelor, iar noaptea aceste zone vor fi semnalizafe prin lumini de culoare rosie.

Cand este necesar, in zonele periculoase, se va organiza pilotarea mijloacelor de transport sau se vor stabili posturi de supraveghere si dirijare a circulatiei.

Imbracamintea cailor de circulatie si acces trebuie intretinuta in permanenta astfel incat sa nu prezinte denivelari care sa afecteze securitatea circulatiei.

Pe timp de noapte caile de circulatie trebuie iluminate corespunzator standardelor in vigoare.

Caile de circulatie trebuie mentinute in permanenta libere, curate, asigurate impotriva pericolului de alunecare si derapare.

Distanta libera minima intre doua mijloace de transport alaturate care se incarca sau se descarca simultan va fi:

- pentru autocamioane -1m;

- pentru tractoare cu remorci -1,5 m;

- pentru autostivuitoare -2m.

Daca din cauza frontului de lucru nu se pot respecta distantele prescrise, se interzice incarcarea

sau descarcarea simultana. Stationarea mijloacelor de transport auto se va face astfel incat sa se asigure o distanta libera de cel putin 2,5 m pana la linia de cale ferata.

Viteze de circulatie Vitezele maxime de circulatie a mijloacelor de transport auto in incinta trebuie stabilite de conducerea persoanei juridice sau persoana fizicasi astfel limitate, incat sa fie asigurata securitatea circulatiei.

La autovehiculele cu instalatie de franare pneumatica sau hidraulica coborarea pantelor se va face fara oprirea motorului si in mod obligatoriu cu frana de motor.

Coborarea pantelor trebuie facuta cu motorul cuplat in treapta de viteza cu care s-a urcat.

Circulatia pietonilor Circulatia pietonilor, de regula va fi separata de circulatia autovehiculelor. incrucisarile cailor de circulatie a pietonilor cu cele ale autovehiculelor se vor reduce la minimum. In locurile periculoase se vor instala bariere, indicatoare etc.

Cand lipsesc trotuarele, pietonii vor circula pe partea stanga a cailor de circulate, in directia lor de mers.

Traversarea cailor de circulate de catre pietoni se va face numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje. Atunci cand acestea lipsesc, traversarea se va face dupa ce in prealabil pietonii s-au asigurat ca nu exista vreun pericol.

FIERAR BETONIST

Fasonarea i montarea armturilor

Lucrari de betoane

Pentru lucrarile de betoane se vor aplica prevederile Normelor specifice de protectie a muncii pentru prepararea, transportul, turnarea betoanelor si executarea lucrarilor din beton, beton armat si precomprimat.

Se interzice accesul lucratorilor in zona de turnare a betoanelor.

In cazul prepararii betoanelor pe santier se vor afisa instructiuni specifice privind modul de lucru cu instalatiile de preparare a betoanelor atragandu-se atentia asupra punctelor in care exista pericol de accidentare si unde vor fi afisate indicatoare de avertizare.

La fasonarea si montarea otelului beton se vor lua urmatoarele masuri:

se va emenaja o platforma pentru indreptarea otelului beton la cel putin 2 m distanta de caile de circulatie;

se interzice tinerea in mana a barelor mai scurte de 30 cm la taierea cu foarfeca cat si la stanta actionata de motor, pentru a se evita prinderea mainii in timpul taierii barelor;

indoirea manuala a armaturilor de otel se va face cu chei destinate acestei operatiuni, in buna stare;

este interzisa confectionarea armaturilor in zona de influienta a liniilor electrice aflate sub tensiune.

. Lucratorii care manipuleaza materiale pulverulente vor purta obligatoriu echipamentul de protectie acordat conform Normativului cadru de acordare a echipamentului individual de protectie. De asemenea, se vor acorda materiale igienico-sanitare conform actelor normative in vigoare.

Instalatia de preparare a betoanelor actionata cu motoare electrice va fi prevazuta cuprotectie conform prescriptiilor tehnice privine legarea la pamant a instalatiilor electrice. Instalatia electrica se va executa de tip etans, pentru a opri patrunderea prafului sau a umiditatii. Tabloul de comanda va fi montat astfel incat sa nu fie expus socurilor sau vibratiilor. Orice interventie la instalatia electrica se va face numai de catre electricieni cu calificare si atestare.

In timpul incarcarii mecanizate a betonului este interzisa stationarea intre dispozitivul de incarcare si mijlocul de transport.

In cazul transportului betonului pe schele si esafodaje, acesta se va face pe o podina de cel putin 1,2m latime, cu balustrade si borduri de margine.Golurile din podina prin care se toarna betonul trebuie acoperite atunci cand nu se efectueaza operatii de turnare. In cazul in care este necesar ca unele goluri sa ramana descoperite acestea vor fi ingradite sau acoperite cu gratare cu ochiuri de cel mult 7x7 cm.

La transportul betonului pe verticala si orizontala se interzice stationarea personalului muncitor sub si in raza utilajului de ridicat.

Se interzice circulatia si stationarea personalului muncitor in zona de descarcare a betonului din mijlocul de transport.

La descarcarea betonului, este interzisa urcarea lucratorilor pe basculanta.

Inainte de inceperea turnarii betonului, seful punctelor de lucru va comunica modul de executie al cofragului, a schelelor si a podinelor de lucru si rezistenta acestor elemente de constructie, intocmind un proces verbal de receptie interna.

In cazul turnarii betonului la o inaltime mai mare de 1,5 m , podinele de lucru vor fi prevazute cu balustrade si bordura de margine.

Circulatia pe cofraje (dupa montarea armaturii ) pentru transportul betonului se va face pe podine asezate pe capre, cu o latime de cel putin 1,2 m.

Inainte de intrarea muncitorilor in santuri se verifica desfacerea corespunzatoare a pavajului , astfel incat sa nu existe riscul caderilor de pietre.

. Se va delimita spatiul de manevra a vehiculului ce transporta beton, astfel incat sa nu existe pericol de alunecare al acestuia in transee.

Muncitorii care lucreaza in santuri trebuie sa poarte in permanenta casti de protectie.

In cazul sapaturilor in taluz, betonul se transporta in jos pana la punctul unde urmeaza sa fie pus in opera, pe jgheaburi, iar in cazul sapaturilor cu pereti verticali, betonul se transporta cu ajutorul tuburilor (burlanelor telescopice ).

Cand se face coborarea betonului este interzis sa se mai lucreze la armaturile, cofrajele, care se afla sub zona platformei de descarcare.

Daca subplatformele de turnare a betonului se gaseste un gol mai mare de 1,5 m, podinele de lucru ale betonistilor trebuie imprejmuite cu balustrade.

In timpul deplasarii vibratorului, precum si intreruperilor lucrului, oricat de scurt, se va deconecta obligatoriu vibratorul de la retea .

Conductorii electrici, care alimenteaza cu energie vibratorul, vor fi flexibili si izolati intub de cauciuc.

Atunci cand in timpul lucrului se constata defectarea vibratorului, acesta va fi imediat deconectat si predat electricianului pentru verificare.

. Se interzice utilizarea vibratoarelor defecte.

. La incalzirea cu abur se vor lua masurio pentru prevenirea accidentarii muncitorilor prin contact direct cu aburul sau atingerea conductelor si altor elemente neizolate.

Muncitorii care executa lucrari de preparare si utilizare a solutiilor clorurate vor purta obligatoriu mijloace individuale de protectie prevazute in normativ.

La folosirea clorurii de calciu sub forma diluata pentru tratarea betonului, se vor utiliza linguri cu cozi lungi.

. In timpul tratarii betonului cu clorura de calciu, muncitorii sunt obligati sa poarte ochelari de protectie si manusi de cauciuc.

. Incaperile in care se executa operatii cu clorura de var si lucrari de preparare a solutiilor clorurate, precum si depozitele trebuie prevazute cu instalatii de ventilare.

Descolacirea si indreptarea otelului pentru armaturi trebuie facuta pe un teren de lucru separat, imprejmuit si marcat cu placute avertizoare.

Cand se lucreaza cu stanta actionata cu motor, pentru a se evita prinderea mainii in timpul taierii, se interzice tinereacu mana a barelor mai scrte de 30 cm.

Indepartarea prafului metalic si de rugina ce rezulta in urma prelucrarii armaturii si fasonarii ei, trebuie facuta cu perii , maturi sau aspiratie cu aer. Se interzice indepartarea acestui praf cu mana libera sau prin suflare cu gura.

La indreptarea otelului pentru armaturi cu ajutorul mecanismelor , este necesar ca :

fixarea capetelor otelului beton in tamburul de indreptare sa se faca numai dupa oprirea motorului;

inainte de pornirea motorului , tamburul trebuie sa se acopere cu aparatoarele de protectie;

portiunea de trecere a otelului beton pe tambur trebuie prevazuta cu un dispozitiv de protectie.

Indoirea manuala a armaturii de otel trebuie facuta cu chei speciale in buna stare pentru a nu se produce ranirea mainilor muncitorului. Uneltele si dispozitivele de indoire a armaturii vor fi verificate zilnic, inainte de inceperea lucrului.

Este interzisa prezenta oricarei persoane in apropierea personalului muncitor care fasoneaza manual otel-beton in timp ce acesta lucreaza, deoarece exista pericolul ca persoanele respective sa fie lovite in cazul cand aluneca brusc (scapa ) cheile cu care se efectueaza astfel de operatii. Din aceleasi motive se vor prevedea distante suficiente, intre punctele de lucru ale personalului muncitor care fasoneaza manual armaturi din otel-beton.

Depozitarea armaturilor se va face pe suprafete plane in stive, pe calitati si diametre, marcate cu indicatoare.

Se interzice montarea armaturilor in apropierea liniilor electrice aflate sub tensiune. In cazul in care linia electrica nu poate fi scoasa de sub tensiune , se vor lua masuri speciale de electrosecuritate , care se vor inscrie in fisa tehnologica de executie a lucrarii.

Este interzisa circulatia si montarea armaturilor pe cofrajul planseelor inainte ca acestea sa fi fost bine consolidate si verificate in prealabil. La montarea armaturilor de otel la inaltime, muncitorii vor purta , in mod obligatoriu, centuri de siguranta, ancorate corespunzator de elementele de rezistenta.

La transportul, manipularea si depozitarea otelurilor se vor lua masurile necesare pentru a se putea preveni:

zgarierea, lovirea sau indoirea;

murdarirea suprafetei cu pamant, materii grase , praf etc.

contactul cu materialul incandescent provenind de la sudura-taiere sau incalzirea de la flacara aparatelor de sudura autogena.

Barele din otel superior vor fi livrate in forma rectilinie si vor fi depozitate cat mai drept, iar eventualele capete filetate se vor proteja in mod corespunzator.

IPSSM

LUCRUL LA INALTIME

LUCRU LA INALTIME-activitatea desfasurata la minim 2 m, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala(solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol

LUCRU LA MICA INALTIME-locurile de munca amplasate pana la inaltimea de 2 m-se adopta de la caz la caz, in functie de pericolele existente, toate sau numai unele dintre masurile de securitate a muncii prevazute pentru lucrul la inaltime

Lucratorii vor fi admisi pentru lucrari la inaltime-daca au viza medicala cu mentiunea expresa,,apt pentru lucrul la inaltime,,-va fi inscrisa in fisa individuala de instructaj

Persoanele sub 18 ai si peste 55 ani nu vor fi admise pentru lucrul la inaltime

-Lucrul la inaltime este permis numai daca locul de munca a fost amenajat si dotat dpdv tehnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor

-Accesul la si de la locurile de munca amplasate la inaltime trebuie asigurat impotriva caderii in gol a lucratorilor

-Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. In functie de complexitatea lucrarilor si a gradului de periculozitate existent, persoana desemnata pentru supraveghere este conducatorul locului de munca sau conducatorul lucrarilor respective

-Inainte de inceperea lucrului, persoana desemnata cu supravegherea activitatii trebuie sa verifice daca au fost asigurate toate masurile de securitate necesare pt. prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor

-Locurile de munca amplasate la inaltime si caile de acces la si de la aceste locuri, trebuie marcate si semnalizate atat ziua cat si noaptea.

RAMPE DE ACCES SI SCARI REZEMATE

-Scarile rezemate trebuie sa fie rezistente si usoare, conform standardelor in vigoare. Pentru cele executate din lemn, se va utiliza lemn uscat cu fibre drepte si fara defecte

-Lungimea totala a scarii trebuie stabilita astfel incat sa dea posibilitatea lucratorului sa lucreze stand pe o treapta care se afla la o distanta de cel putin 1 m de la capatul superior al scarii

-Picioarele scarilor trebuie bine fixate, pentru a evita alunecarea scarilor si caderea lucratorului

-In cazul in care conditiile de lucru permit fixarea scarii sus, atunci se fixeaza carlige la capetele superioare ale ramelor longitudinale pentru ca scara san u alunece, capetele inferioare ale ramelor longitudinale trebuie dotate, de la caz la caz, cu saboti metalici cu capete ascutite sau cu saboti de cauciuc

-Scarile duble, care se desfac, trebuie dotate cu dispozitive cu lant care sa nu permita desfacerea lor accidentala in timpul lucrului

-Cand se lucreaza la o inaltime mai mare de 2 m, in locurile cu circulatie intensa sau pardoseli alunecoase, la baza scarii trebuie sa stea un lucrator care va asigura stabilitatea scarii. La sol se va asigura o zona de protectie, avertizata vizibil, cu o suprafata stabilita in functie de inaltimea maxima de lucru, accesul oricarei persoane straine in zona fiind interzis

ECHIPAMENTE INDIVIDUALE DE PROTECTIE PENTRU LUCRUL LA INALTIME

UTILIZAREA EIP

-Este interzisa utilizarea EIP nestandardizate

-Este interzisa utilizarea EIP importate, daca acestea nu sunt certificate dpdv al protectiei muncii conform legislatiei in vigoare

-Este interzisa inlocuirea de catre utilizatori a componentelor, accesoriilor sau pieselor metalice ale EIP defecte precum si repararea acestora. Aceste operatii trebuie executate exclusiv de catre producatorii de EIP autorizati

-Este interzisa utilizarea EIP care nu sunt insotite de instructiuni de utilizare. Utilizarea EIP trebuie sa se faca conform instructiunilor de utilizare emise de catre producator si prevederilor normelor in vigoare

-Indiferent de domeniul de activitate si de tipul EIP, locul(punctul) de ancorare(fix sau mobil) trebuie astfel ales incat zona de prindere a lucratorului de acesta sa fie sub cota locului de ancorare pe toata perioada lucrului. Rezistenta minima a locului de ancorare trebuie sa fie conform standardelor in vigoare

-In cazul in care configuratia locului de munca prezinta o zona in care pericolul caderii in gol se poate manifesta prin intrarea lucratorului in aceasta zona, este obligatorie purtarea EIP ca sistem pentru limitarea deplasarii. Utilizarea EIP este permisa numai prin prinderea sa sigura de un loc de ancorare(fix sau mobil)

CASCA DE PROTECTIE

-Pentru lucrul la (mica)inaltime, indiferent de domeniul de activitate, este obligatorie purtarea castii de protectie. Persoanele care coordoneaza, controleaza si indruma procesul de munca vor purta obligatoriu casca de protectie atunci candi si desfasoara activitatea in conditiile lucrului la inaltime.

-Pentru lucrul la inaltime mica, de la caz la caz, in functie de gradul de periculozitate si in conditiile concrete de munca, lucratorii trebuie dotati cu casca de protectie

-Inainte de inceperea lucrului, este obligatorie verificarea de catre lucrator a integritatii castii de protectie, a sistemului de amortizare si a posibilitatii de reglare a acestuia si a curelelor de prindere. Casca de protectie se va fixa obligatoriu folosind curelele de prindere.

-Este interzisa folosirea castii de protectie daca aceasta prezinta sparturi, fisuri ale calotei, defectiuni ale sistemului de amortizare etc Casca defecta trebuie scoasa imediat din uz.

CERINTE PRIVIND EXECUTANTUL

Personalul care desfasoara lucrul la inaltime trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-Sa aiba varsta minima de 18 ani;

-Sa fie supus controlului medical (la angajare si/sau periodic-dupa caz), care va fi efectuat de medicul specialist in

medicina muncii.

-Sa aiba consemnat in fisa de instruire mentiunea Apt pentru lucrul la inaltime.

-Pentru meseria de electrician mentiunea lucrari la inaltime va fi consemnata si in talonul de autorizare;

-Prezentele cerinte sunt cumulative si obligatorii.

ECHIPAMENTE INDIVIDUALE DE PROTECTIE PENTRU LUCRUL LA INALTIME

Cerinte privind conformitatea echipamentelor individuale de protectie utilizate pentru lucrul la inaltime:

-Marcaj de conformitate C sau CS aplicat direct pe echipamentul individual de protectie;

-Declaratia de conformitate C (europeana) sau CS (nationala) a producatorului sau a reprezentantului sau legal pentru echipamentul de protectie respectiv;

-Certificat de omologare al echipamentului individual de protectie;

-Certificatul de garantie al echipamentului individual de protectie;

-Instructiunile de utilizare ale echipamentelor individuale de protectie-traduse in limba romana in cazul cand acestea provin din import;

Echipamente individuale de protectie utilizate impotriva caderii de la inaltime de conceptie complexa:

In functie de rolul indeplinit:

a) Prevenirea caderii de la inaltime-au rol de sprijin sau de sustinere in timpul lucrului, situatie in care inaltimea de cadere in echipament este mica;

b) Oprirea caderii de la inaltime-au rolul de a frana si diminua socul produs in momentul opririi caderii

c) Salvare in caz de urgenta-asigura salvarea in caz de urgenta sau salvarea altei persoane in caz deaccident;

In functie de configuratia locului de munca se vor utiliza urmatoarele sisteme:

a) Sistem pentru pozitionare in timpul lucrului ce va cuprinde:

-centura de talie/centura complexa cu elemente de prindere laterala;

-mijloc de legatura (franghie, chinga) cu/fara dispozitiv de reglare a lungimii;

-piesa de legatura-carabiniera/carlig cu autoinchidere si blocare automata/manuala;

Sistemul se va utilizeaza acolo unde este posibila ancorarea pe dupa un stalp/structura/grinda si sprijinul in picioare, iar lucratorul va avea ambele maini libere (h cadere