valentines day(bun)

of 20 /20

Upload: ciobanu

Post on 12-Jun-2015

395 views

Category:

Self Improvement


3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Valentines Day(Bun)
Page 2: Valentines Day(Bun)

14 februarie este cunoscută ca fiind ziua universală a îndrăgostiţilor. Ce ar putea fi mai drăguţ decât o zi specială dedicată dragostei în care să poţi spune iubitului soţului fratelui mamei cât de mult îi iubeşti?Motivul pentru care în acesta zi sărbătorim iubirea este pentru că această este ziua în care patronul îndrăgostiţilor Sfântul Valentin a fost executat pentru crimă de a slăvi iubirea şi tinerii. În astfel de zile iubiţii din toată lumea îşi trimit poeme felicitări flori răvaşe de dragoste bomboane etc.Există multe legende potrivit cărora 14 februarie a devenit ziua îndrăgostiţilor unele datând chiar din Roma Antică.

Page 3: Valentines Day(Bun)
Page 4: Valentines Day(Bun)

Romanii îl iubeau foarte mult şi mergeau la templu numai pentru a-i asculta predicile. În faţa altarului în care ardea veşnic un foc inghenuncheau ca să-i primească binecuvântarea. Săraci sau bogaţi destepţi sau ignoranţi tineri sau bătrâni nobili sau oameni din popor toţi veneau în număr mare la Valentin. În imperiul Roman războaiele erau un lucru obişnuit. Iar Claudius îşi chema supuşii să participe la război în fiecare an pentru că luptele nu încetau niciodată. Mulţi dintre romani nu mai aveau nici o dorinţă de a mai merge la o bătălie care se transformase de mult într-o luptă pentru subjugarea altor popoare. Bărbaţii căsătoriţi nu mai doreau să-şi părăsească familiile şi fermele în care îşi duceau viaţă liniştită. Tinerii nu doreau să-şi lase singure iubitele nici măcar pentru o zi. Din această cauza numărul celor înrolaţi în armată împăratului scădea cu fiecare zi care trecea. Caludius a devenit foarte furios şi drept consecinţă a ordonat că nici o căsătorie să nu mai fie celebrată şi toate logodnele să fie imediat anulate. În aceste condiţii mulţi români au plecat la război plini de deznădejde pentru că îşi părăseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune că o mare parte între ei nu au mai suportat durerea şi au murit. Preotul Valentin a fost foarte întristat de ordinul împăratului considerând că nici un om nu are dreptul nici măcar Claudius să interzică căsătoriile. Aşa că atunci când un cuplu de îndrăgostiţi a venit la altarul său Valentin a decis să-i cunune în secret. Vestea sa-a dus în toată Roma şi în curând nenumărate perechi de tineri au venit la templu pentru a se căsători în secret.

Page 5: Valentines Day(Bun)

Preotul era prietenul şi confidentul tuturor îndrăgostiţilor din districtul Romei. Dar astfel de secrete nu pot fi ţinute mult timp. Aşa că nu a trecut multă vreme şi Claudius cel Crud a aflat despre ceea ce se întâmplă şi plin de furie şi de mânie a poruncit soldaţilor să-la ridice pe Valentin şi să-l azvârle în închisoare. Consideră că astfel nici o altă persoană din imperiul său nu va mai îndrăzni să-i nesocotească ordinele. Valentin a fost târât din templu de către soldaţii împăratului de lângă perechile care aşteptau să fie căsătorite şi dus la puşcărie. În van l-au însoţit toţi prietenii săi. Furiei împăratului nu putea nimeni să-i facă faţă cu atât mai mult să-i indulpece inima de piatră. Acum este momentul în care acesta şi-a căpătat poreclă de Claudius cel Crud. În temniţa Valentin s-a ofilit asemenea unei flori care nu poate rezista mult timp fără lumina. Departe de ceea ce era cel mai important pentru el în viaţă Valentin în cele din urmă a murit. Prietenii săi devotaţi la-au îngropat în biserica Sfântului Praxedes.

Page 6: Valentines Day(Bun)

Unii sunt de părere că originea sărbătorii Sf .Valentin se află într-un alt festivalul numit -Faunus- Faunus asemenea lui Pan era zeul recoltelor şi al păstorilor. Dar originea Lupercaliei este mult mai veche aşa că nimeni nu poate fi de fapt sigur care este adevărul. Nu există însă nici un dubiu asupra importanţei sale. Există dovezi cum că de exemplu Marc Antoniu a fost şeful colegiului de preoţi Luperci. El a ales sărbătoarea Lupercalia în anul 44 ÎH ca momentul oportun pentru a-i oferi coroană lui Iulius Cezar. În fiecare an de 15 februarie preoţii Luperci se adună pe colinele Palatine la peşteră Lupercal. Aici potrivit legendei Romulus şi Remus au fondat Roma şi au fost crescuţi de o lupoaică. În latină de fapt cuvântul lupus înseamnă lup. Unele dintre ritualurile practicate presupunea că tinerele femei să alerge pe străzi îmbrăcate în piei de capră pe care le băteau cu nişte funii deoarece exista convingerea că acest lucru le va face fertile. Aceste veşminte purtau denumirea de februa iar împletitura de funii februatio.

Page 7: Valentines Day(Bun)

Istoria Sfântului Valentin, patronul îndrăgostiţilor, se pierde în istoria Imperiului Roman. În zilele noastre. Biserica Catolică recunoaşte cel puţin trei sfinţi diferiţi care se numesc Valentin sau Valentinus şi care cu toţii au fost martirizaţi. O legendă spune că Valentin a fost un preot care slujea prin secolul al IIl-lea în Roma. Potrivit altei legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare Valentine, în timp ce se afla în închisoare, s-a indră gostit de fiica paznicului închisorii, înainte de a muri, se spune că a scris o scrisoare pe care a semnat-o "de la al tău Valentin", expresie care se foloseşte şi astăzi. De aici a apărut "tradiţia" de a trimite în zi ua de 14 februarie scrisorele parfumate, desenate cu flori, inimioare şi amoraşi, cu cererea Be my Valentine! ("Fii Valentinul meu!").

Page 8: Valentines Day(Bun)

Ziua îndrãgostitilor are tradiţii regionale în Marea Britanie. În Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocane la uşile din spatele tututor caselor lasând dulciuri şi cadouri pentru copii. Mulţi copii au fost speriaţi de aceastã personaj mitic. În Ţara Galilor multi oameni sãrbãtoresc pe 25 ianuarie în loc de 14 februarie. Ziua comemoreazã pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndragostitilor galezi. În Franţa o ţarã tradiţional catolicã, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sfântul Valentin şi este sarbatoritã ca în restul ţãrilor occidentale. În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatoritã pe o scarã largã, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a-l petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţã sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească.

Page 9: Valentines Day(Bun)

România a început să sărbătorească şi Valentine's day, deşi deja avea Dragobetele că o sărbătoare tradiţională. Această a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile şi instituţii dar şi organizaţii naţionaliste ca Noua Dreaptă, care condamnă Ziua îndrăgostiţilor că fiind o sărbătoare superficială, comercialistă, importată drept un kitsch occidental. În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorit pe 24 februarie. Este numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. O parte din numele lui drag, poate fi găsit şi în cuvântul dragoste.

Page 10: Valentines Day(Bun)

Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care îl sărbătorim pe Sfântul Valentin. Această se întâmplă cu o zi înainte de festivalul păgân în care se sărbătorea dragostea. În 496 Papa Gelasius schimbă Lupercalia de la 15 la 14 februarie în încercarea sa de a stopa această sărbătoare păgână. Biserica înţelege că nu este nimic rău în a sărbători dragostea, ci doar elementele păgâne care aduceau o insultă la adresă divinităţii. Lupercalia s-a sărbătorit în continuare, dar această a rămas marcată ca ziua Sf.Valentin. Astfel, Valentin a început să fie cunoscut ca fiind protectorul îndrăgostiţilor. Când avea loc Lupercalia, sărbătoarea păgână, se obişnuia să se scrie numele tuturor fetelor nemăritate, care apoi se introduceau într-o cutie. Fiecare bărbat extrăgea câte un astfel de bileţel, iar fata aleasă devenea iubită lui pentru un an întreg. O practică similară a prins contur începând cu secolul al 14-lea. În ziua de 14 februarie fiecare băiat alegea o fată care-I devenea iubită pentru o zi.A Această se făcea pentru a corespunde cu credinţa ca împerecherea păsărilor (simbolul primăverii) are loc de ziua Sf. Valentin.

Page 11: Valentines Day(Bun)

Ziua Îndrăgostiţilor cea mai romantică zi a anului! O zi în care ne străduim cât mai bine posibil să ne exprimăm sentimentele de dragoste faţă de persoană iubită, s-o tratăm cu cât mai multă delicateţe şi atenţie. Această zi este destinată anume persoanei iubite, o zi în care iubeşti şi eşti la rândul tău iubit.

De Valentine's Day, lasă-ţi sufletul să zburde pe potecile iubirii. Vino să învăţam să fim fericiţi.''Noi” să fim cea mai puternică constelaţie.

Page 12: Valentines Day(Bun)

French: Je t'aime

Dutch: Ik hou van jou

Bulgarian: Obicham teGerman: Ich liebe DichHungarian: Szeretlek

Italian: Ti amo

Japanese: Aishiteru

Russian: Ya vas liubliu

Spanish: Te quiero

Greek: S'ayapo

Indonesian: Saya cinta kamu

Page 13: Valentines Day(Bun)

Eu te iubesc pentru ce eştiTu mă iubeşti pentru ce-ai vrea să fiuŞi chiar de-mi spui că nu mă placiDoar lângă tine mă simt viu

De ce să vrem ca să avemCe n-am avut şi nu putemDe ce-ai spera că într-o ziAş putea fi, cum ţi-ai dori?

Mai bine lasă tot aşaNe mulţumim cu ce avemNu plânge şi nu disperaCăci o s-avem tot ce vom vrea

Atâta timp cât mă iubeştiŞi eu pe tine te iubescVom irosi tot ce avemŞi ne-om gandi la ce-om avea

Eu te iubesc pentru ce eşti

Page 14: Valentines Day(Bun)

Dacă capu te-a durut

Îţi lipseşte un sărut

Dacă totuşi te mai doare I-a reţeta

urmatoare: Câte zece sărutări

Şi tot atâtea imbratisari De te doare

altceva Că de pildă-i

inima Atunci boala e

mai grea Şi te tratez

întraşa Un sărut şi-o îmbrăţişare

Într-o seară la culcare

Ca boala să nu apară

Te sărut seară de seară

Iubirea, speranţa, credinţa

De-a pururi în suflet sã-ţi fie

Cã fãrã de viaţã E veşnic tristã şi

pustieIubeşte, sperã şi

crede Cãci astfel învingi

suferinţa Iar firul vieţii sã-ţi

fieIubirea, speranţa,

credinţa !

Page 15: Valentines Day(Bun)

1) Iubeşti pe cineva atunci când ai ajuns sã vrei sã-i dai ceea ce ai mai bun şi hotãrãsti sã i te dai pe tine însuţi

Motto-uri de dragoste

2) Dragostea nu este numai flori, zâmbete, iubire, ci înseamna şi lacrimi, dorinţã, pasiune şi de aceea puţini au privilegiul de a-i descoperi puterea

3)Iubirea e un sãrut furat, un zâmbet inocent, o îmbraţisare pãtimoasã şi un suflet smuls din piept

4) O iubire care nu riscã nimic, nu valoreazã nimic.

5) Iubirea se naşte prin adevãr şi se trãdeazã prin minciunã

6) Nu iubeşti o femeie pentru cã este frumoasã, ci este frumoasã pentru cã o iubesti tu

Page 16: Valentines Day(Bun)

Poze Valentine Day

Page 17: Valentines Day(Bun)
Page 18: Valentines Day(Bun)
Page 19: Valentines Day(Bun)
Page 20: Valentines Day(Bun)