download soal dan pembahasan un bahasa inggris smp 2012-2013

14
1. This text is for the following question. Petunjuk Umum 1. Isilah identitas Anda ke dalam Lembar Jawaban Komputer (LJK) yang tersedia dengan menggunakan pensil 2B sesuai petunjuk di LJK. 2. Tersedia waktu 120 menit untuk mengerjakan paket tes tersebut. 3. Jumlah soal sebanyak 50 butir, pada setiap butir soal terdapat 4 (empat) pilihan jawaban. 4. Periksa dan bacalah soal-soal sebelum Anda menjawabnya. 5. Laporkan kepada pengawas ujian apabila terdapat lembar soal yang kurang jelas, rusak, atau tidak lengkap. 6. Mintalah kertas buram kepada pengawas ujian, bila diperlukan. 7. Tidak diizinkan menggunakan kalkulator, tabel matematika, atau alat bantu hitung lainnya. 8. Periksalah pekerjaan Anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian. 9. Lembar soal tidak boleh dicoret-coret. Tahun Pelajaran 2012/2013 UJIAN NASIONAL BAHASA INGGRIS www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Upload: genius-edukasi

Post on 31-Jul-2016

269 views

Category:

Documents


9 download

DESCRIPTION

Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

TRANSCRIPT

Page 1: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

1. this text is for the following question.

Petunjuk Umum

1. Isilah identitas Anda ke dalam Lembar Jawaban Komputer (LJK) yang tersedia dengan menggunakan pensil 2B sesuai petunjuk di LJK.

2. Tersedia waktu 120 menit untuk mengerjakan paket tes tersebut.3. Jumlah soal sebanyak 50 butir, pada setiap butir soal terdapat 4 (empat) pilihan

jawaban.4. Periksa dan bacalah soal-soal sebelum Anda menjawabnya.5. Laporkan kepada pengawas ujian apabila terdapat lembar soal yang kurang jelas,

rusak, atau tidak lengkap.6. Mintalah kertas buram kepada pengawas ujian, bila diperlukan.7. Tidak diizinkan menggunakan kalkulator, tabel matematika, atau alat bantu hitung

lainnya.8. Periksalah pekerjaan Anda sebelum diserahkan kepada pengawas ujian.9. Lembar soal tidak boleh dicoret-coret.

Tahun Pelajaran 2012/2013UJIAN NASIONAL

BAHASA INGGRIS

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 2: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

What does the warning above mean? A. the visitors are not forbidden to collect seafoodB. you are prohibited to swim at the polluted beachC. the coastline is not dangerous to collect seafoodD. you cannot swim alone at the beach

The following text is for questions 2 and 3.

SAFARI PARTY FOR AURA’S THIRD BIRTHDAYIT’S FASCINATING!Thursday, September 20th, 201310.00 a.m. at Genera] Main StageBotanical Garden Samarinda Food and drink will be providedRSVP: Annisa Farah 0541—750102)

2. One of the following pieces of information found in the text is ....A. the party is at Botanical Garden SamarindaB. if we could not come, we should call AuraC. the party will be held on TuesdayD. the party only serves certain food

3. “... it’s fascinating.“

The underlined word refers to….A. the botanical garden C. the safari partyB. the food and drink D. the main stage

The following text is for questions 4 to 6.

4. The text tells us about ....A. the librarian’s books and seatsB. the renovation of the library in NovemberC. the temporarily closing of the libraryD. the librarian’s inconvenience

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 3: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

5. VVhy is the library closed?A. the librarian will have vacationB. there have been some inconveniencesC. the students will arrange the booksD. the books will be rearranged

6. “...we are sorry for the inconvenience”

The underlined word is similar in meaning to ....A. disruption C. unsuitabilityB. inappropriacy D. difficulty

The following text is for questions 7 and 8.

7. How much will you pay for the foot Massager?A. US $61.00 C. US $117.95B. US $72.50 D. US $189.95

8. What should we do to order the product?A. send them email or letterB. call them on the number givenC. come directly to the placeD. send them a facsimile

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 4: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

The following text is for questions 9 and 10.

9. What will the employees do at eleven fifteen?A. have a Coffee break C. prepare for lunchB. check their e-mail D. browse the Internet

10. From the timetable, we can conclude that ....A. the tea break lasts for one hour B. the busiest work is browsing the InternetC. the employees arrive home at six in the afternoonD. there will be much work after taking the tea break

The following text is for questions 11 to 13.

August 11th , 2012James Stephen15m Park Lane,A Hyderabad.Dear James,Everything is time here and I hope you do too. I hope your studies are going great. Iam writing this letter to invite you and your family to come here (Mumbai) for thissummer holidays. Since we’ve been apart for a long time, I want to spend this summer holidays with our families and I think we will enjoy it a lot.We are planning to go to some cool places or a mountainous area during this time so that we can have a good time. The options are Ooty, Darjeeling, Shimla and manyothers. After we decide the place, we can arrange trips to nearby places as well. We will make this trip as a memorable one. Please let me know if you have any other place in mind, we will consider that as well. Reply me soon so that we can plan it well.Awaiting your reply.Your loving friend, Radit

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 5: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

11. What is the letter about?A. the writer’s big family activitiesB. a holiday invitation to MumbaiC. a great, memorable trip in MumbaiD. james’s studies at the university

12. Where does James live?A. Hyderabad C. ShimlaaB. Mumbay D. Ooty

13. Why did the writer write the letter to James?A. to inform the writer’s studies in MumbaiB. to describe the writer’s school in MumbaiC. to invite James and his family to visit MumbaiD. to ask for James to study with him in Mumbai

The followin text is for questions 14 to 17.

Crispy hash Brown RecipeIngredients:3 tbsp olive oil, canola oil or grape seed oill lb russel backing potatoes, peeled and grated, salt and pepper.Method:

l. Heat 3 tbsp of oil in a large frying pan on medium heat.2. Squeezelout as much moisture as you can from the grated potatoes. It’s easier to

do this with potatoes ricer. If you don’t have it, you can use paper towel to squeeze it.

3. Add the grated potatoes on the hot frying pan, spread them out along the bottom of the pan. Sprinkle some salt and pepper on the potatoes. If they have been fried to golden brown, they are ready for a flip. Continue to cook until they are golden brown on the bottom. Put them on the serving plate. Serve for 4 people.

14. What should we do first to make crispy hash brown?A. peel and grate the Bied potatoes C. squeeze the grated potatoesB. heat the oil in the frying pan D. sprinkle some salt and pepper

15. How many portions can we serve based on the recipe above?A. three C. fiveB. four D. six

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 6: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

16. ”Squeeze out as much moisture as you can ...” (step 2)The word “moisture” has similar meaning with ....A. water C. splashB. lotion D. remain

17. ”lf you don’t have it, .” (step 2)What does the underlined word refer to? A. frying pan C. potatoes ricerB. paper towel D. serving plate

The following text is for questions 18 to 21.

It’s like a zoo but the animal are not caged. Giraffes, monkeys, hippopotamus,even lions and tigers wander around freely. Perhaps you may think, what if these animals attack? No, they won’t, because you look at them Hom inside your car or bus. Here, it is the difference. At the zoo, the animals are locked in the cage. At the Safari Park you are the ones locked inside our vehicle.

18. What are usually locked in a cage?A. visitors C. animalsB. officers D. readers

19. Why the animals can not attack the visitors?A. the animals are always fed everydayB. the animals are well locked in the cage.C. the visitors see animals from inside the carD. all the animals at the park are very tame

20. What is the main idea of the paragraph?A. animals at the Safari Park are not cagedB. a zoo is the same as a Safari ParkC. wild animals wander freely at the parkD. visitors can see animals outside the car

21. “even lions and tigers wander around freely” (line 2)

The underlined word means ....A. live C. feedB. rest D. move

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 7: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

The following text is for questions 22 to 26.

Becaks were banned within the Jakarta city limits in 1994. At that time, formerPresident Soeharto wanted to eradicate becaks from the city streets because they caused traffic problems. However, you can find an occasional becak driver in certain locations within Jakarta. Becak can also be found at the junction of main roads and smaller country lanes.Becak are widely missed by people who live in housing complexes off the mainroads and small roads which are not serviced by bus routes — as their means oftransportation. A becak seats two passengers. lf we want to ride it with more comfort, choose the one with a plastic sheet that protects passengers during rain. Bargain before you get in and prepare some small change to pay.

22. The text tells us about in Jakarta.A. becaks as public transportation C. the new becak fareB. the passengers of becaks D. the way to take a becak

23. Who eradicated becak from the city? A. people in the housing complex C. becak drivers in JakartaB. former President Soeharto D. all people in the city

24. What is the reason to eradicate becaks?A. there are other transportations to replace themB. they operated in country lanes and main roadsC. they caused many traffic problems on the streetsD. they required bargaining and small change when paying

25. What is the second paragraph about?A. the reason why people like becakB. tips in riding becaks for womenC. the becak fare that people have to payD. the routes of becaks in Jakarta.

26. From the text, we can conclude that ....A. the president eliminated becak successfully B. many people love to ride becakC. becak riders were happy to stopD. people always use becak everywhere

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 8: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

The following text is for questions 27 to 30.

Helen Adams Keller was born as a healthy child on June 27m, 1880, to Captain Arthur H. and Kate Adams Keller of Tuscumbia. At the tender age of 19 months, she was stricken with a severe illness which lelt her blind and deaf.At the age of six, the half—wild, deaf and blind girl was taken to see Dr. Alexander Graham Bell by her parents. From this visit, Helen met her teacher, Anne Mansfield Sullivan. She was so gifted that by the end of August, in six months, she knew 625 words, learned Braille and learned to write shortly afterward.By the age of 10, Helen had mastered Braille as well as the manual alphabet and even learned to use the typewriter. By the time she was 16, Helen could speak well enough to go to preparatory school and to college. ln 1904, she graduated “cum laude” from Radcliffe College. The teacher stayed with her through those years, interpreting lectures and class discussion for her. Helen Keller became one of world’s most remarkable women. She dedicated her life to improve the conditions of the blind and the deaf-blind around the world, lecturing in more than 25 countries on the live major continents. Wherever she appeared, she brought new courage to millions of blind people.

27. How did Helen Keller meet her teacher?A. they met each other at Radcliffe CollegeB. her parents took her to Alexander Graham BellC. she met Ms. Sullivan alter her parents took her to Dr. BellD. Ms. Sullivan became Keller’s teacher alter getting an award

28. From the text, we can conclude that .... A. Anne Sullivan accompanied Helen Keller at schoolB. Alexander Graham Bell was Anne Sullivan’s relativeC. Helen Keller can only read and write in BrailleD. Alexander Graham Bell was Helen Keller’s teacher

29. What is the main idea of paragraph four?A. Hellen Keller became one of remarkable women in historyB. Hellen Keller became an inspiration for the blind peopleC. Hellen Keller brought new courage to other peopleD. Hellen Keller gave her dedication to the world.

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 9: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

30. “... she was stricken with a severe illness which left her blind and deaf.” (paragraph 1)The underlined word is similar in meaning to ....A. mild C. chronicB. rough D. common

The following text is for questions 31 to 34.

Once upon a time, Roro Anteng and Joko Seger lived on the foot of Mount Bromo.After six years of marriage, they had not had any children. They prayed, pleaded to Gods for children. Their prayer was granted in one condition. They should sacrifice their youngest son to the Bromo crater.After sometime, Roro Anteng gave birth to a child, and it happened every year untilthey had 25 children. They lived happily and forgot about the agreement. The mount Bromo erupted signaling that the Gods asked the couple to fulfill their promise. But they didn’t want their youngest son, Raden Kusuma, to be sacrificed to the crater.Raden Kusuma learned about the deal his parents had made. Meanwhile the lavafrom the crater had made the people living near the mountain suffered. Since Raden Kusuma was a kind and noble man, he didn’t want his siblings and other people suffered because of him. Therefore he went to Mount Bromo and sacrificed himself to the crater. The eruption suddenly stopped.After that day, the Tengger people have given offerings to the crater, as RadenKusuma had sacrificed himself before.

31. Why did Roro Anteng and Joko Seger have to sacrifice their youngest son?A. the youngest son was a noble manB. the son could stop the eruptionC. they have promised to do thatD. they have 25 children already

32. What is the main idea of paragraph 3?A. the eruption ofthe mount stopped instantly.B. raden Kusuma sacrificed himselfC. the crater of mount Bromo was dangerousD. raden Kusuma made people angry

33. The text shows that Roro Anteng and Joko Seger ....A. really loved Raden Kusuma C. let their son kill himselfB. disliked their youngest son D. agreed to their son’s behaviour

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 10: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

34. The moral of the story is ....A. keeping our promise is unnecessaryB. parents must not promise to do anythingC. all parents love their childrenD. we have to fulfill our promise

The following text is for questions 35 to 38.

the old Man and the Durian treeIn a very quiet little village, lived an old man whose age was over 80 years old.He was planting a durian tree when a neighbour observed him. The neighbour asked the old man, “Do you expect to eat durian from that tree’? The durian tree will take about five years to bear firuit.”The old man rested on his spade and smiled. He said, “No, at my age I know I won’t. All my life I have been enjoying durians, but never from a tree I have planted before. I wouldn’t have had diuians if other men haven’t done what l’m doing now. l am just trying to pay the other men who have planted durians for me.” No wonder he looked so happy.We should give first and can get something in return. We will not only get what we want but will actually be really happy in the end, because we need to sow first before we can reap.

35. The neighbur wondered about the old man because ....A. the old man loved planting durian treeB. he planted a tree that took time to bear fruit C. the old man planted a tree to sell the fruitD. the old man enjoyed eating durian so much

36. Paragraph three mainly talks about?A. the reason the old man planted the treeB. the neighbour wondered about the old manC. the neighbour asked question to the old manD. the old man made his neighbour observe him

37. What can we learn from the text’?A. we can reap after we sow C. planting is a good activityB. giving is better than getting D. be a curious person in everything

38. “. .. when a neighbour observed him.” (paragraph 1)

The underlined word refers to .... A. the old man C. the other manB. the neighbor D. the writer

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 11: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

The following text is for questions 39 to 42.

Gardenia plants are popular for the strong sweet scent of their flowers. Gardenia isthe national flower in Pakistan. ln Japan and China, the flower is called Kuchinashi(Japanese) and Zhi zi (Chinese).Gardenia plants are evergreen shrubs. Their small trees can grow to 1 — 5 meterstall. The leaves are 5 - 50 centimeters long and 3 — 25 centimeters broad, dark green and glossy with a leathery texture. The flowers are in small groups, white, or pale yellow, with 5-12 lobes (petals) from 5-12 centimeters diameter. They usually bloom in mid-spring to mid-summer. Many species have strong aroma. To cultivate gardenia as a house plant is not easy. This species can be difficult to 4 grow because it originated in warm humid tropical areas. lt demands high humidity and bright (not direct) light to thrive. It flourishes in acidic soil with good drainage and thrives on 20°— 23° C during the day and l5° — l6° C in the evening. Potting soils developed specifically for gardenias are available. It grows no larger than 18 inches in height and width when grown indoor. In climates where it can be grown outdoors, it can reach the height of` 6 feet. lf water hits the flowers, they will turn brown.

39. How tall is a gardenia tree?A. 3 - 25 cm. C. 5 - 50 cm.B. 5 - 12 cm. D. 1 - 5 cm.

40. What is the main idea of the last paragraph?A. it is easy to plant a gardenia treeB. a gardenia plant needs high humidityC. it’s not easy to plant gardenia as a house plantD. a good drainage is important for gardenia plant

41. From the text we know that ....A. people don’t like the strong scent of flowerB. Gardenia is widespread in AsiaC. the flower is easy to plantD. theflower is expensive

42. “... because it originated in warm ...” (paragraph 3, line 10) `

The underlined word refers to .... A. the flower C. the soilB. the species D. the leaf

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 12: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

For questions 43 to 45, choose the most suitable words to fill in the blanks.

Last Monday was a busy day for me. I spent my time to do a lot of activities bothat school and at home. First, in the morning, I did my homework with my friend,Nurhalizah. It took one hour. Then we (43)… to school together. But, (44)... said thatour task would be collected the following week. It made us disappointed. The class(45)… finished at 12.30.

43. A. left C. wereB. sat D. went

44. A. the student C. friendsB. the teacher D. the principal

45. A. quickly C. slowlyB. flllitlly D. rarely

Questions 46 to 48 choose the correct words to complete the text.

Mrs. Ratulin is a very healthy (46)…. She exercises everyday and eats (47)… food.First thing she does in the morning is jogging around the neighbourhood jogging track. Then she takes a break for about 15 minutes. (48) ..., she takes a deep breath and drinks lots of water.

46. A. girl C. motherB. aunt D. woman

47. A. raw C. cannedB. fresh D. healthy

48. A. surely C. actuallyB. finally D. surprisingly

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 13: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

49. arrange the sentences bellow into a correct paragraph.

1. We left our house at about 5 o’clock in the morning. We took a taxi to therailway station.

2. Finally our train came. All of us rushed to get on the train.3. Last Lebaran, my family and I went hometown. We decided to take a train

because it is more comfortable. 4. It took about 5 to 7 hours to get to our hometown. We enjoyed our journey.5. We took the carriage no 3 according to our tickets.6. But without any prior information, our train was late for about fifteen minutes,

so we had to wait a bit longer. 7. After finding our seats we could sit comfortably.8. We arrived at the station at six. Our train would leave at 6.40.

A. 3—8—6—4—5—1—2—7 C. 3—1—8—6—2—5—7—4B. 3—4—5—8—1—2—6—7 D. 3—5—4—2—7—8—1—6

50. arrange these sentences below into a good paragraph.

1. It was long.2. My holiday was great.3. My family and I visited my grandparents.4. We stayed at my grandparents house for five days.5. We did a lot of things together.6. After that we ate them.7. We traveled by car.8. We cooked and prepared our meals.

A. 1—4—5—8—6—2—3—7 C. 2—1—3—7—4—5—8—6B. 1—3—7—2—4—5—6—8 D. l—7—3—4—5—6—8—2

www.geniusedukasi.com || www.geniustoefl.com || www.geniuslang.com

Page 14: Download Soal dan Pembahasan UN Bahasa Inggris SMP 2012-2013

PEMBAHASAN DAN LATIHAN

UJIAN NASIONAL SMP

Dapat Anda Temukan Selangkapnya dalam

Software Genius Tryout SMP

www.geniusedukasi.com

Cara Mutakhir Belajar UN Paling Mudah dan Praktis