izumi tateno - pianon samurai · takashi yoshimatsu (1953–) suite ainola lyrical ballads, op. 95...

of 4 /4
Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden juhlavuoden konsertti IZUMI TATENO Pianon samurai ti 27.8.2019 klo 19.00 Helsingin konservatorio * Ennen konserttia klo 18.00 professori Eero Tarasti ja pianotaiteilija Izumi Tateno keskustelevat musiikista ja elämästä kahden kulttuurin välillä.

Upload: others

Post on 24-Oct-2020

10 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden juhlavuoden konsertti

  IZUMI TATENO Pianon samurai

  ti 27.8.2019 klo 19.00

  Helsingin konservatorio *

  Ennen konserttia klo 18.00 professori Eero Tarasti ja pianotaiteilija Izumi Tateno keskustelevat musiikista ja elämästä kahden kulttuurin välillä.

 • 2

  Japanin Suomen-suurlähettiläs Takashi Muratan tervehdys

  Maailmanluokan pianotaiteilija Izumi Tateno on rakentanut musiikillista siltaa Suo-men ja Japanin välille jo yli 50 vuoden ajan. Hän on myös Friendship Envoy – yksi Japanissa nimitetyistä juhlavuoden ystävyyslähettiläistä.

  Suomalais-Japanilainen Yhdistys ry juhlistaa Suomen ja Japanin diplomaatti-suhteiden 100-vuotisjuhlaa sekä kunniajäsenensä merkittävää taiteellista uraa järjestämällä Izumi Tatenon konsertin.

  Olen hyvin onnellinen, että tämä konsertti on järjestetty Japanin ja Suomen diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Erityisesti haluan kiittää konsertin järjestänyttä Suomalais-Japanilaista Yhdistystä, mutta myös kaikkia muita heidän panoksestaan konsertin mahdollistamiseksi.

  Izumi Tateno on jo yli puolen vuosisadan ajan edistänyt maidemme välistä ystävyyttä musiikin kautta. Menetettyään osittain oikean käden toimintansa hän loi uuden vasempaan käteen perustuvan soittotekniikan ja jatkaa 82-vuotiaanakin aktiivisesti toimintaansa.

  Sain itse ensimmäistä kertaa kuulla Tatenon soittavan kesäkuussa Japanin kruunun-prinssiparin vierailun yhteydessä järjestetyssä juhlakonsertissa Ainolassa. Tatenon esitys kiehtoo kuulijoitaan, sillä he voivat sen myötä tuntea hänen lämpimän luon-teensa sekä aina uusia haasteita ja mahdollisuuksia etsivän elämänkatsomuksensa.

  Tatenon lämmin ja määrätietoinen esitys kuvastaa maidemme välisten suhteiden seuraavaa 100 vuotta ja yhdistää japanilaisten ja suomalaisten sydämet. Se on varmasti meille kaikille antoisa kokemus.

 • 3

  Ohjelma

  Takashi Yoshimatsu (1953–)

  Suite Ainola Lyrical Ballads, op. 95 (2006) Romance – Mozartino – Ballad Tapiola Vision, op. 92 (2005)

  Pavane for Water

  Tadashi Kubo (1962–)

  Prayer (2018)

  Pehr Henrik Nordgren (1944–2008)

  Three Piano Ballads to Japanese Ghost Stories by Lafcadio Hearn, for Left Hand Alone, op. 127 (2004)

  Osa I – Furisode-Kaji

  ~ Väliaika 15 min ~

  Jukka Tiensuu (1948–)

  Egeiro (2013)

  Coba (1959–)

  Albero di Memoria (2008) Un Presentimento Fondamentale

  Grinta! Pianto e Orgoglio Predestinazione

  Corridoio Barcarola Fiducia

  Grinta! Bis Caos

  Un Ricordo Fondamentale

 • 4

  [email protected] ~ www.suomi-japani.net https://facebook.com/suomalaisjapanilainenyhdistys

  Pianotaitelija Izumi Tateno on asunut Suomessa vuodesta 1964. Hän valmis-tui Tokion taideyliopistosta 1960 ja on soittanut lähes 4.000 konserttia ympäri maailmaa sekä levyttänyt yli 130 ääni-tettä. Tatenon pianistin ura katkesi 2002, kun vakavan sairauskohtauksen seu-rauksena oikea puoli halvaantui, eikä oikean käden toiminta palautunut soit-tokuntoon. Hän harjoitteli kokonaan uuden vasemman käden ohjelmiston, joka on kasvanut huomattavan laajaksi. Vuonna 2007 Tateno perusti Japanis-sa nimeään kantavan säätiön, jonka

  Izumi Tateno

  Eero Tarasti

  tehtävänä on kerätä vasemman käden ohjelmistoa ja tilata säveltäjiltä uusia teoksia. Tähän mennessä Tatenolle sävellettyjä soolopiano- ja kamarimu-siikkiteoksia on kertynyt jo yli 80 sekä lisäksi 15 pianokonserttoa vasemmalle kädelle. Tänä vuonna on valmistunut myös Kalevi Ahon pianokvintetto. Tateno on toiminut mm. Oulunsalo Soi -musiikkijuhlien taiteellisena joh-tajana ja Japanin Sibelius-seuran pu-heenjohtajana. Hän on Suomalais- Japanilaisen Yhdistyksen kunniajäsen. (Kuhmon Kamarimusiikki / Kaisa Joustie; muokkaus SJY)

  Eero Tarasti lienee Suomen kansainvä-lisin musiikkitieteilijä ja semiootikko; hän on opettanut, esitelmöinyt ja soit-tanut laajasti ympäri maailmaa, Japani mukaan lukien. Tarastin kirjoja on il-mestynyt johtavilla kirjankustantajilla

  kuudella eri kielellä, ja viime aikoina hän on esiintynyt myös kamarimuusik-kona (pianistina). Tarastin muistelmat ovat ilmestymässä, ja parhaillaan hän valmistelee laajaa tutkimusta Richard Wagnerin musiikista.