metode ce stimuleaza gandirea critica stanca

Author: maria-popovici

Post on 30-Oct-2015

263 views

Category:

Documents


3 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

metode ce stimuleaza gandirea critica

TRANSCRIPT

 • Metode de stimulare a gndirii critice utile de aplicat n calitate de tehnici de predare sau evaluare

 • Mozaicul formare de grupuri de 4-5 elevi numite grupuri cas(se numr de la 1 la 5 astfel nct fiecare elev s aib un numr de la 1 la 5);profesorul mparte textul de studiat ntr-un numr de pri egal cu numrul grupurilor;constituirea grupurilor de experi, respectiv toi elevii cu nr.1 formeaz un grup, cu nr. 2 alt grup etc. - fiecare grup astfel stabilit studiaz o parte de text dup criteriile formulate de profesor; elevii revin n grupurile cas i predau coninuturile n care sunt experi celorlali, care pot pune ntrebri suplimentare;

 • Avantaje ale folosirii metodei:are caracter formativ.stimuleaz ncrederea n sine a participanilordezvolt abiliti de comunicare argumentativ i de relaionare n cadrul grupului.dezvolt gndirea logic, critic i independent.anihilarea efectului Ringelmann(lenea social,cnd individul i imagineaz c propria contribuie la sarcina de grup nu poate fi stabilit cu precizie);

 • Metoda SINELG (sistemul interactiv de notare pentru eficientizarea lecturii i a gndirii) menine implicarea activ a gndirii elevilor n citirea unui text i observarea gradului de nelegere. Pai:mai nti li se cere elevilor s noteze tot ceea ce cred c tiu despre tema ce va fi prezentat n text; ideile sunt inventariate i scrise pe tablelevii sunt invitai s citeasc textul cu atenie i s fac pe marginea lui semne avnd anumite semnificaii:

 • pentru idei care confirm ceea ce tiau deja- pentru informaii citite care contrazic sau sunt diferite de ceea ce tiau deja+ informaia citit este nou? idei confuze, neclare sau despre care doresc s tie mai multe.

  Avantaje: *schimb de idei; *stimularea gndirii critice; *dezvoltarea vocabularului / capacitii de exprimare; *elevii caut ci de acces spre propriile cunotine / convingeri.

 • Turul galerieiElevii n grupuri de 3,4 rezolv o sarcin care permite mai multe perspective de abordare.Produsele activitii elevilor (scheme, diagrame, ciorchine) sunt notate pe coli mari de hrtie, realizndu-se postere.Posterele se expun pe pereii clasei, realizndu-se o expoziie.La semnalul profesorului grupurile trec pe rnd pe la fiecare poster i l comenteaz. Dup ce se ncheie turul galeriei fiecare grup i examineaz propriul poster i discut observaiile realizate de colegi Avantaje: *elevii ofer i primesc feed-back referitor la munca lor; *ansa de a compara produsul muncii cu al altor echipe i de a lucra n mod organizat i productiv.

 • Cubul Se construiete un cub. Implic tratarea unei teme respectnd instruciunile de pe feele cubului (individual sau colectiv): Descrie! Compar! Asociaz! Aplic! Analizeaz! Argumenteaz pro sau contra!Avantaje:permite diferenierea sarcinilor de nvarestimuleaz gndirea logicSporete eficiena nvrii(elevii nva unii de la alii)

 • Ciorchinele se scrie un cuvnt sau o sintagm n mijlocul tablei. Acesta e cuvntul-nucleu. elevii trebuie sa scrie ct mai multe cuvinte legate de cuvntul-nucleu, dup regulile brainstormingului. cuvintele sunt legate ntre ele trasnd sgei Avantaje:nu se critic ideile propuse;poate fi utilizat ca metod liber sau cu indicarea prealabil a informaiilor ateptate de la elevi

 • tiu /Vreau s tiu/ Am nvatTabel cu trei rubrici, pe tabl i n caietele elevilor tiu /Vreau s tiu/ Am nvat 1. ce tiu elevii despre subiect ; 2. formularea ntrebrilor de ctre elevi despre subiectul de predat; 3. elaborarea rspunsurilor cu ajutorul textelor, profesorului, altor materiale, notarea lor .Toat lecia se poate desfura n jurul tabelului

 • Linia valoric -- se formuleaz o problem cu rspunsuri controversate. Pe o linie trasat cu creta pe jos, n clas, se organizeaza o dezbatere; elevii se pot dispune de-a lungul liniei, in funcie de prerile lor, avnd astfel perspective mai nuanate. Pai: audierea problemei; dispunerea pe linie; construcia argumentelor n grupuri mici; dezbaterea ; concluzii.

  Vntoarea de comori - elevii au fiecare cte o foaie coninnd un tabel cu 6 csue, n fiecare csu apare trecut o ntrebare. Elevii merg unii pe la alii intr-o ordine aleatoare pentru a completa csuele (este un fel de interviu dirijat). Se st un timp pentru a primi rspunsuri, apoi se comenteaz global cu profesorul, realiznd o statistic a rspunsurilor, apreciind justeea lor, sinceritatea etc.

 • Jurnalul dublu Tabel n care n partea stng elevii scriu impresiile lor despre subiect, iar n partea dreapt vor preciza dac ideile lor se leag de conceptele de baz, de lecturile ntlnite etc.

  Jurnalul n trei priTabelul va avea 3 pri:Descriei!Analizai!Aplicai!

  Brainstorming n perechi 1. scrierea tuturor informaiilor pe care le tim despre un subiect 2. compararea informaiilor noastre cu informaiile unui coleg

 • Reeaua personajuluiAnalog ciorchine, aplicabil la poezii, proz pentru a evidenia legturile personajelor. Se pot stabili i criterii de ordonare a ideilor.

  Cvintetul Poezie de 5 versuri care sintetizeaz i condenseaz informaiile, incluznd reflecii ale elevilor (individual sau perechi)Primul vers - cuvntul cheie, de obicei un substantiv;Al doilea vers - 2 cuvinte, adjective, care descriu subiectul poeziei;Al treilea vers - 3 cuvinte care exprim aciuni;Al patrulea vers - 4 cuvinte care exprim sentimentele autorului fa de subiectul abordat;Al cincilea vers - un cuvnt care exprim esena subiectului.

 • Scriere liberElevilor li se cere s scrie tot ce le vine n minte referitor la un subiectDiagramele VennSunt trasate dou cercuri care se intersecteaz pentru a compara dou noiuni, dou teorii, curente, poezii etc.Predarea reciprocConst n a lua rolul profesorului ntr-un grup, pentru predarea unui concept. Colegii au rolul de a pune ct mai multe ntrebri (ei fiind elevii). Apoi rolurile se inverseaz.