the intelligent choice of beds - lectus.se¶tselråd-lectus-s... · pehmustemateriaaleja. jotta...

of 9 /9
THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS ONNITTELUT UUDESTA LECTUS-SÄNGYSTÄSI TA HAND OM DIN LECTUSSÄNG Hoito-ohjeet SKÖTSELRÅD

Author: duongthu

Post on 10-Mar-2019

214 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

T H E I N T E L L I G E N T C H O I C E O F B E D S

ONNITTELUT UUDESTA LECTUS-SÄNGYSTÄSI TA HAND OM DIN LECTUSSÄNG

Hoito-ohjeet SKÖTSELRÅD

Page 2: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

Kaikki Lectus-sängyt ja -petauspatjat on huolellisesti valmistettu ja testattu, jotta voimme vastata kovaan vaatimukseen laadusta, kestävyydestä ja mukavuudesta. Jotta sänkysi kestää mahdollisimman kauan, pyydämme lukemaan tarkasti nämä hoito-ohjeet ja noudattamaan niitä.

JOS SÄNKYSI LIKAANTUUJotta voit pitää sänkysi puhtaana ja raikkaana, olemme varmistaneet että sänkysi verhoilu on irrotettava ja voit pestä sen.

Yläosassa on vetoketjullinen aukko ja alaosa on kiinnitetty tarranauhalla runkoon kiinni. Teitä tulisi olla kaksi, kun otatte verhoilun pois. Kun laitatte verhoilun takaisin päälle, olkaa varovaisia ettette vahingoita tai siirrä sängyn sisävanua. Jos sinulla on lapsia tai eläimiä kotona ja haluat pestä sängyn usein, suosittelemme, että ostat ylimääräisen verhoilun.

Tämä mahdollistaa sen, että voit käyttää sänkyä normaalisti, kun peset verhoilua käyttämällä ylimääräistä verhoilua.

Sänkysi on käsitelty likaa- ja vettähylkivällä käsittelyllä, jolloin useammat tahrat voidaan helposti poistaa kostealla liinalla.

Jos sängyssäsi on tahroja, voit yrittää käyttää myös huonekaluvaahtoa. Vältä vahvoja kemikaaleja, koska ne voivat vahingoittaa kangasta ja voivat vaikuttaa negatiivisesti omaan terveyteesi.

PIDÄ SIITÄ HYVÄÄ HUOLTA

Page 3: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

PYÖRITÄ YLÄOSAA (KONTINENTAL-SÄNGYT) JA SIJAUSPATJAA Lectus-sängyt on rakennettu monista kerroksista, joustavista jousista ja elastisista pehmustemateriaaleista, jotka on valmistettu seuraamaan ja tukemaan kehoasi. Jokin ajan kuluttua pehmustemateriaali sopeutuu painoon, jolloin patja voi painautua hieman yhteen paikoista missä on raskain paine. Tämä pieni painautuminen on väistämätön ja täysin normaali huonekaluille, joissa käytetään pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme että pyörität sängyn yläosan joka kuukausi ensimmäisen 6 kk aikana. Sen jälkeen riittää, että pyörität yhden kerran 6 kk aikana. On hyvä tehdä em. toimenpide kahden henkilön voimin, jotta vältytään yläosan tarpeettomalta taittumiselta. Vältä patjan taittamista voimakkaasti, sillä se voi vahingoittaa jousia sen sisällä. Taivuta tarvittaessa erittäin varovasti.

Pyöritä ja kääntele myös petauspatjaa estääksesi painumista ja säilyttääksesi sen alkuperäisen muodon.

Suosittelemme että pyörität petauspatjaa useasti, vähintään joka viikko kolmen ensimmäisen kuukauden aikana ja sen jälkeen kuukauden välein. Pyörittämällä petauspatjaa saat aikaan tasaisen kulumisen ja se kestää kauemmin.

NOUDATA VAROVAISUUTTA JOUSTINSÄNGYN KANSSASänkymme ovat ainutlaatuisia joustavuudessa, jonka takaavat pehmeät ja joustavat pocket-jouset. Ainutlaatuisten pehmustemateriaalien kanssa ne seuraavat tarkasti kehosi muotoa. Rasittaessasi sänkyä väärin pistemäisillä painoilla, se saattaa menettää osan toiminnastaan.

Siksi suosittelemme:

- Ettet koskaan seiso, hyppää, heittäydy, asettaudu polville voimalla tai muutoin pistemäisesti paina sänkyä kovaa. - Älä taita tai taivuta kontinental-sängyn yläosaa. - Älä ylipainota sänkyä muilla tavoin.

Seuraukset em. toimista voivat olla:

- jousitus vaurioituu ja sänkyyn tulee ”kuoppia”. - taskujouset menevät vinoon ja alkavat ”natista” toisiaan vastaan.

UUDENTYYPPINEN SÄNKY Lectus on moderni sänky, joka on rakennettu rentouttamaan ja tukemaan kehoasi.

Jos olet nukkunut erityyppisessä sängyssä pitkään, uusi sänky voi tuntua alussa oudolta. Ennen kuin kehosi sopeutuu uuteen sänkyyn, on jopa tavallista, että tunnet hieman arkuutta kehossasi. Anna kehollesi aikaa tottua uuteen, mukavampaan sänkyyn ja huomaat pian, että nukut paljon paremmin kuin ennen.

VALMISTUSVIRHE Jos huomaat virheitä sängyssäsi, ota yhteyttä liikkeeseen, josta olet ostanut sängyn. Jälleenmyyjä kääntyy tarvittaessa Lectuksen puoleen. Jos vaatimuksesi kuuluu takuun piiriin, tulee Lectus korjaamaan viallisen tuotteen ilmaiseksi.

KULJETUSVAURIOT On tärkeää, että tarkistat sängyn toimituksen yhteydessä, jotta löydät kuljetuksen aikana mahdollisesti aiheutuneet vahingot. Jos pakkauksessa on näkyviä vahinkoja, tämä on ilmoitettava kuljetusliikkeelle ennen lähetyksen kuittaamista vastaanotetuksi. Jos havaitset vaurioita sängyssä kun olet purkanut kuljetuspakkauksen, ilmoita siitä välittömästi jälleenmyyjälle (2 päivän sisällä).

Page 4: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

MITEN HOIDAT UUTTA PETAUSPATJAASI?Alla on muutamia yksinkertaisia ohjeita, miten hoitaa patjaa niin, että se kestää mahdollisimman kauan.

NIIN PIDENNÄT PETAUSPATJAN ELINIKÄÄPetauspatja sisältää täytemateriaalia, joka käyttäessä jonkin ajan jälkeen painuu hieman kasaan. Tämä on normaalia kulumista ja on helposti korjattavissa pudistamalla ja pehmentämällä patjaa. Jotta patja pitäisi muotonsa ja ominaisuutensa mahdollisimman kauan, suosittelemme että käännät ja pyörität sitä niin usein kuin mahdollista, mutta vähintään joka toinen viikko kolmen enimmäisen kuukauden aikana. Sen jälkeen käännä se vähintään kerran kuukaudessa. Näin saat tasaisen painon petauspatjaan ja minimoit riskin ”kuopan” muodostumisesta.

LECTUS HEAVEN™ PETAUSPATJALectus Heaven™ on ainutlaatuinen petauspatja käsin täytettyjen ”tyynyjen” ansiosta. Heaven-petauspatja on tehty sinulle, kun arvostat pehmeän, joustavan ja ilmavuuden tuntua sängyssä.

Heaven sisältää runsaasti täytettä ”tyynyissä” ja lyhyen käytön jälkeen sisusmateriaali mukautuu kehoosi antaen ilmavan tunteen. Siksi on alussa hyvä säännöllisesti kääntää ja pyörittää patjaa, jotta sisusmateriaali mukautuu kehoosi. Muista myös puhdistaa ja ”möyhiä” patjaa silloin tällöin, jotta patjan ilmavuus säilyy hyvänä.

Patjan päällyksen voi pestä 60 asteessa konepesussa ja huokoisen sisämateriaalin voi huuhdella helposti suihkussa. Sisämateriaali pitää kehosi viileänä ja estää yöllistä hikoilua.

LECTUS AIR™ PETAUSPATJALectus Air™ on erittäin joustava petauspatja irroitettavalla päälli- ja sisäosalla.

Patjan päällyksen voi pestä 60 asteen konepesussa (Poikkeus: Lectus Air Silk pestään 40°C silkkikuidun takia) ja huokoisen sisämateriaalin voi huuhdella helposti suihkussa. Sisämateriaali pitää kehosi viileänä ja estää yöllistä hikoilua.

JOS PETAUSPATJA VÄÄNTYY Lectus Air™ ja Lectus Heaven™ petauspatjat saavat ainutlaatuisen joustavuutensa ja pestävyys mahdollisuutensa, koska sisäosa on irrallisena patjanpäällyksessä.

Kun liikut sängyssä voi patjapäällynen ”vääntyä” hieman. Tämä on normaalia ja helposti korjattavissa vetämällä reunoja kun petaat sängyn, tai vaihtoehtoisesti avaamalla päällyksen ja vetämälla materiaalia sisältäpäin.

LECTUS FORMA™ PETAUSPATJALectus Forma™ on petauspatja jossa on läpiommeltu päällys ja erillinen sisäosa. Se pysyy tukevasti paikallaan sängyssä ja antaa hieman kiinteämmän tunteen. Koska se on läpiommeltu, sitä ei voi pestä. Jos haluat puhdistaa patjan, suosittelemme, että imuroit sen ja käytät huonekalujen puhdistusvaahtoa tahroille. Patjaa ei voi kostuttaa.

LECTUS PURE™ PETAUSPATJALectus Puressa on irroitettava verhoilu, jonka voit ottaa irti ja pestä 60°C. Sisäosan voit ottaa ulos ja tuulettaa, mutta sitä ei suositella pestä.

Page 5: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

Alla Lectus sängar och bäddmadrasser är noggrant tillverkade och testade för att leva upp till våra hårda krav på kvalitet, hållbarhet och komfort. För att din säng ska hålla så länge som möjligt ber vi dig att noggrant följa skötselråden i denna beskrivning.

OM DIN SÄNG BLIR SMUTSIGFör att du ska kunna sova rent och fräscht har vi sett till att klädseln på din säng är avtagbar så att du kan tvätta den. Överdelen har en öppning med dragkedja medan klädseln på underdelen sitter fast med kardborreband. Ni bör vara två som tar av och på klädseln och iakta stor försiktighet för att inte skada eller flytta innervadden i sängen. Har du barn eller djur hemma och vill kunna tvätta sängen ofta så rekommenderar vi att du köper en extra klädsel, som du klär över orginalklädseln. Detta gör att klädseln blir mycket lättare att ta av och på och du kan använda sängen samtidigt som du tvättar den.

Din säng är behandlad med en vätske- och smutsavvisande behandling, vilket gör att de flesta fläckar enkelt tas bort med en fuktad trasa. Har du fått grova fläckar på sängen kan du även prova att använda möbelskum. Undvik starka kemikalier eftersom de kan skada tyget och ha en negativ effekt på din hälsa.

VI GRATULERAR TILL DIN NYA SÄNG!

Page 6: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

ROTERA ÖVERDELEN OCH MADRASSENLectus sängar är uppbyggda av många lager elastiska fjädrar och elastiska stoppningsmaterial, gjorda för att följa och stödja din kropp. Efter ett tag anpassar sig stoppningsmaterialet till belastningen, vilket gör att madrassen kan sjunka ihop något där du är som tyngst. Denna mindre sättning är ofrånkomlig och fullkomligt normal för en möbel med stoppningsmaterial.

För att få en jämn belastning på kontinentalsängar och ställbara sängar rekommenderar vi att du roterar överdelen i sängen varje månad det första halvåret. Därefter räcker det att du roterar överdelen en gång i halvåret. Det är bra att vara två som hjälps åt vid rotationen, för att undvika att överdelen viks i onödan. Du bör undvika att vika madrassen kraftigt eftersom det kan skada resårerna inuti, böj den istället försiktigt vid behov.

Bäddmadrassen bör roteras och kan även vändas för att motverka sättningar och säkerställa att den bibehåller sin ursprungliga form. Vi rekommenderar att du roterar madrassen ofta, minst varje vecka under de första tre månaderna och därefter varje månad. Genom att rotera bäddmadrassen får du ett jämt slitage och den håller längre.

EN FÖLJSAM SÄNG MÅSTE DU VARA EXTRA FÖRSIKTIG MEDVåra sängar är unika i följsamhet med mjuka och elastiska pocketfjädrar och unikt stoppningsmaterial som följer din kropps varje kurva. Fjädrarnas elasticitet gör också att de är känsligare för höga belastningar än en billigare säng med mindre följsamhet. Var därför rädd om din säng, speciellt för punktbelastningar på resåren. Belastar du sängen på ett felaktigt sätt kan den tappa en del av sin funktion.

Vi rekommenderar därför att du aldrig:

- Står, hoppar, slänger dig, sätter ned ett knä med kraft eller på annat sätt punktbelastar sängen hårt. - Låter dina barn leka i sängen. - Viker eller böjer överdelen i en kontinentalsäng - På annat sätt överbelastar sängen

Konsekvenser av ovanstående kan vara: - Fjädringen skadas och en grop i sängen uppstår - Pocketfjädrarna hamnar snett och börjar knäppa mot varandra

EN NY TYP AV SÄNGEn Lectus är en modern säng byggd för att avlasta och stödja din kropp. Har du länge sovit i en enklare och hårdare typ av säng så kan det kännas ovant i början. När din kropp ställer in sig till den nya sängen är det till och med vanligt att du känner av lite träningsvärk. Ge din kropp tid att vänja sig vid din nya, följsammare säng så kommer du snart upptäcka att du sover mycket bättre än du gjorde innan.

FABRIKATIONSFELOm något är fel med din säng, tar du kontakt med butiken där du köpt sängen. Återförsäljaren kommer i sin tur vända sig till Lectus om behov finns. Om ditt krav faller under garantin, kommer Lectus att reparera den defekta produkten kostnadsfritt.

TRANSPORTSKADORDet är viktigt att du kontrollerar sängen vid leverans för att hitta eventuella skador som uppkommit under transporten. Finns det synliga skador på emballaget ska detta påtalas för fraktbolaget innan du skriver på leveranskvittensen. Upptäcker du skador på sängen när du packar upp den, ska du meddela skadan omedelbart (inom 2 dagar) till din återförsäljare.

Page 7: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

Grattis till din nya bäddmadrass! Nedan följer några enkla riktlinjer för hur du ska vårda madrassen så att den håller så länge som möjligt.Bäddmadrassen innehåller stoppningsmaterial som efter ett tags belastning trycks ihop något. Detta är normalt slitage och åtgärdas enkelt genom att skaka och puffa upp madrassen. För att madrassen ska behålla sin form och känsla så länge som möjligt rekommenderar vi att du vänder och roterar den så ofta som möjligt, dock minst varannan vecka under de första tre månaderna. Därefter ska du vända den minst en gång i månaden. Detta gör att du får en jämn belastning på bäddmadrassen och risken för att en ”grop” ska bildas minimeras.

LECTUS HEAVEN™ BÄDDMADRASSLectus Heaven™ är unik genom sitt kviltade fodral med handstoppade kuddar. Heaven är en madrass för dig som uppskattar en mjuk, följsam och omslutande känsla i sängen.

Heaven innehåller extra mycket stoppningsmaterial i kuddarna och efter ett tags användande kommer stoppningsmaterialet att anpassa sig efter din kropp och tryckas ihop något. Därför är det bra att regelbundet vända och rotera madrassen i början när du använder den för att få jämn belastning på stoppningsmaterialet. Tänk även på att skaka till och fluffa upp madrassen lite ibland när du bäddar sängen för att återfå luftigheten.

Madrassens fodral tvättar du i 60 % maskintvätt och det porösa innermaterialet, som ventilerar ut kroppsfukten när du sover, spolas enkelt rent i duschen.

LECTUS AIR™ BÄDDMADRASSLectus Air™ är en mycket följsam bäddmadrass med ett ytterfodral och en innerkärna. Madrassen går att tvätta tack vare att den inte är pikerad (sydd med ringsömnad genom madrassen på ett antal punkter).

Madrassens fodral tvättar du i 60 grader maskintvätt (Lectus Air Silk tvättas i 40 grader pga silkesfibern) och det porösa innermaterialet, som ventilerar ut kroppsfukten när du sover, spolas enkelt rent i duschen.

OM MADRASSEN DRAR SNETTLectus Air™ och Lectus Heaven™ bäddmadrasser får sin unika följsamhet och möjlighet till tvättbarhet genom att innerkärnan ligger löst i fodralet.

När du rör dig i sängen kan madrassfodralet därför hamna lite snett. Detta är helt normalt och åtgärdas enkelt genom att dra i madrassens kanter när du bäddar sängen alternativt att öppna fodralet och dra i materialet inifrån.

LECTUS FORMA™ BÄDDMADRASSLectus Forma™ är en stabilare bäddmadrass med pikering som gör att den ligger stadigt på plats i sängen och ger en något fastare känsla. Genom att den är pikerad (den är sydd med ringsömnad genom madrassen på ett antal punkter), går den inte att tvätta. Om du behöver rengöra madrassen rekommenderar vi att du dammsuger den och använder möbelskum för fläckar. Madrassen tål inte att du blöter ned den.

LECTUS PURE™ BÄDDMADRASSLectus Pure har ett avtagbart fodral som du kan ta av och tvätta i 60 grader. Innerkärnan kan du ta ut och vädra, men rekommenderas ej att tvätta.

VÅRDA DIN BÄDDMADRASS

Page 8: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

KORREKT ANVÄNDNING AV DIN STÄLLBARA SÄNGVi vill informera om hur du på ett korrekt sätt använder din nya, ställbara säng. Om sängen belastas på ett felaktigt sätt så att motor eller stag(metallkonstruktion) går sönder finns en klämrisk när överdel och underdel åker ner. VAD ÄR FELAKTIG ANVÄNDNING? Exempel på felaktig användning av sängen som kan medföra att den går sönder är till exempel om du sätter dig på sängens fot- eller huvudände när den är uppfälld, att du lägger dig i sängen i uppfällt läge eller att barn får leka i sängen.

VAD ÄR KORREKT ANVÄNDNING? Exempel på korrekt användning av sängen är att sängen alltid är nedfälld när du sätter dig och lägger dig i den. Fäll dessutom alltid ned sängen innan du kliver ur den, och höj den endast när du redan ligger i den. På detta sätt ser du till att du får njuta av fantastisk sömn i din ställbara säng i många, många år.

ANVÄNDNING STÄLLBAR SÄNG

Page 9: THE INTELLIGENT CHOICE OF BEDS - lectus.se¶tselråd-Lectus-s... · pehmustemateriaaleja. Jotta saisit tasaisen paineen kontinental-sänkyihin sekä säädettäviin sänkyihin, suosittelemme

T H E I N T E L L I G E N T C H O I C E O F B E D S

Nuku hyvin !Sov gott!