tule41 prov

Download Tule41 Prov

Post on 14-Oct-2015

29 views

Category:

Documents

1 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

  • 1

    INNEHLL Tema Sid A Medicin 2 B Pediatrik 12 C Obstetrik & Gynekologi 20 D Psykiatri 24 E Kirurgi 28 Svar A Medicin 35 B Pediatrik 39 C Obstetrik & Gynekologi 43 D Psykiatri 46 E Kirurgi 49

  • 2

    ________________________________________________________________________ MEDICIN OBS! Lista ver referensomrden efter medicinfrgorna (sid 10) 20 frgor = max 40 pong ANGE INTE FLER ALTERNATIV TILL SVAR N VAD SOM FRGAS EFTER! _______________________________________________________________________ FRGA 1 (1 pong)

    Clopidogrel (Plavix) r en medicin som nu regelmssigt anvnds vid akuta koronara syndrom. Vad r verkningsmekanismen fr detta lkemedel?

    ________________________________________________________________________ FRGA 2 (totalt 3 pong)

    En 22-rig kvinna, som i sitt liv haft ca fyra hjrtrusningsattacker, sker p akuten. Hon var hos kardiolog fr ngot r sedan och denne bad henne att under kommande hjrtrusningsattack s fort som mjligt ta sig till en sjukvrdsinrttning fr att f EKG registrerat. Den hr gngen har patienten tur och man hinner ta EKG innan attacken gr ver. A. Beskriv kortfattat EKG-bilden p nsta sida. (1 pong) B. Hur kan du behandla patienten akut? Beskriv tv olika stt! (1 pong) C. Hur skulle du vilja behandla patienten p sikt s att hon ska slippa hjrtrusningarna? (1 pong)

  • 3

    ________________________________________________________________________

  • 4

    ________________________________________________________________________ FRGA 3 (2 pong)

    En 56-rig man med fr ngot r sedan genomgngen hjrtinfarkt, hypertoni och lindrig typ-2-diabetes kommer till dig som huslkare fr rlig genomgng. Pat mr bra. I status finner du: AT: opverkad, BMI 27, midjemtt 104 cm, blodtryck 130/80. Cor: RR, inga blsljud. Pulm ua. Pat str p Trombyl, Metoprolol, Triatec och Metformin. Hur vill du hjlpa patienten att frbttra den framtida prognosen? Nmn tv tgrder.

    ________________________________________________________________________ FRGA 4 (1 pong)

    P akuten trffar du i egenskap av medicinjour en ldre kvinna med symtomgivande hyperkalcemi. Hon r ltt frvirrad och mycket trtt. Vilken r den frsta och viktigaste behandlingstgrden p akutmottagningen?

    _______________________________________________________________________ FRGA 5 (totalt 2 pong)

    En 30-rig kvinna sker p akutmottagningen p grund av vrk i fotleder samt blrda utslag p underbenen. Hon har ven haft febertoppar de senaste dygnen. Status: Allmntillstnd: Opverkat, ingen vilodyspn, kardiellt kompenserad, temp 37,8oC. Hjrta: regelbunden rytm 64 slag/min, inga blsljud. Blodtryck: 120/70. Lungor: normala andningsljud, inga rassel eller ronki. Buk: mjuk och om. Hud: Blrda, mmande utslag p underbenen. CRP 29, elstatus och blodstatus normalt. A. Vilken lungsjukdom kan dessa symtom tyda p? (1 pong) B. Vad frvntar du dig att se p lungrntgen? (1 pong)

    _______________________________________________________________________

  • 5

    ________________________________________________________________________ FRGA 6 (1 pong)

    Vid lkarmottagningen p ldreboendet Nckrosen mter du en 76-rig kvinna som r nyinflyttad och drfr genomgr en liten hlsounderskning. Hon mr bra och r vital fr ldern. I status finner du inget anmrkningsvrt. Patienten tar inga mediciner. Som brukligt har du ordinerat ett ftal blodprover och de visar Hb 118 g/l, LPK 4,3x109/l och TPK 150x109/l, MCV 98 fl, MCH 31 pg, MCHC 355 g/l. Du har kompletterat med P-Fe som var 12 mol/l, P-ferritin 32 g/l, elektrolyter och P-kreatinin u.a. Vilket blodprov r mest angelget att komplettera utredningen med? Motivera ditt val.

    _______________________________________________________________________ FRGA 7 (1 pong)

    En 19-rig kvinna remitteras frn gynekologiska kliniken till medicinmottagningen fr utredning av bldningstendens. Hon har ursprungligen skt p grund av rikliga menstruationer, men gynekologiskt status var helt u.a. Hon berttar ocks att hon ltt blder nsblod, men att man inte funnit ngot fel i nsan vid tidigare underskningar. I laboratorieproverna ser du Hb 112 g/l, MCV 72 fl, MCH 23 pg, LPK 5,4x109/l, diff u.a., TPK 398x109/l, elektrolyter, P-kreatinin, leverprover, u.a. PK och P-APT u.a. Patienten tar P-piller men inga andra mediciner. Vilken sjukdom som orsak till patientens bldningstendens r mest sannolik?

    _______________________________________________________________________ FRGA 8 (totalt 4 pong)

    En 70-rig man sker p vrdcentralen p grund av tilltagande svrigheter att lyfta armarna som knns kraftlsa. Nr patienten suttit ner p golvet och lekt med barnbarnet, har han svrt att komma upp igen. Det finns ven lite vrk i verarmar och lr, men inte uttalat. Tillstndet har utvecklats under 4-6 veckor. Du har redan ftt svar p SR, som r 30, och CRP, som r 20. Du funderar ver tv reumatologiska tillstnd som orsak. En av sjukdom-arna r mer sannolik, men anamnesen r inte entydig s hr lngt. A. Vilka tv differentialdiagnoser vervger du? (2 pong) B. Hur kan du g vidare fr att skilja mellan dessa? Ange tre olika mjligheter! (2 pong)

    _______________________________________________________________________

  • 6

    ________________________________________________________________________ FRGA 9 (totalt 2 pong)

    Under din AT-tjnstgring p vrdcentralen, som ligger 20 mil frn nrmaste sjukhus, trffar du en 62-rig man som vid flera tillfllen skt och behandlats med antibiotikakurer fr luftvgsbesvr och sinuiter. CRP har dock legat stabilt frhjt och patienten har inte blivit mycket bttre. Han sker nu igen p grund av samma symtom, men ven diffusa ledbesvr. U-sticka visar 2+ erytrocyter och 1+ albumin, men i vrigt normala fynd. Krea har stigit till 175 mol/L, jmfrt med 130 mol/L fr en mnad sedan och 80 mol/L fr tv mnader sedan. A. Vilken diagnos misstnker du? (1 pong) B. Hur handlgger du patienten? (1 pong)

    ________________________________________________________________________ FRGA 10 (totalt 4 pong)

    P medicinakuten sker en 35-rig man p grund av diarrer. Han berttar att besvren startade fr ca 4 veckor sedan. I brjan var diarrerna grtformiga, men den senaste tiden har han noterat blod och slem i allt lsare avfring. P VC har man tagit avfringsodlingar som varit negativa. Han berttar att han nu ven fr g upp nattetid p grund av diarrerna. Han har gtt ned ca 4 kg i vikt, har inte noterat feber. Han har inte ont i magen just nu, men berttar att han har knipande smrta nr han behver g p toaletten. Han har rknat upp till 25 diarrer per dygn. I lab noteras fljande provsvar: Hb 117g/l, LPK 8,7 x 10 9/l, CRP 37 mg/l, TPK 467x109/l, albumin 32 g/l, Na 139 mmol/l, K 3,3 mmol/l, Krea 98 mol/l. Buk: Mjuk, men diffust mmande ver colon descendens och sigmoideum. A. Vilken diagnos mste misstnkas? (1 pong) B. Vilken medicinsk behandling stter du in? (1 pong) C. Vilka tv underskningar bestller du? (2 pong)

    ________________________________________________________________________

  • 7

    ________________________________________________________________________ FRGA 11 (totalt 3 pong)

    En 58-rig kvinna fljs p den reumatologiska mottagningen p grund av Sjgrens syndrom. Hon har bara symtomatisk behandling med trersttningsvtska och tar T. Voltaren vid behov vid ledvrk. Infr patientens terbesk den kommande dagen ser du p journalen. Vrdet p LPK och srskilt vrdet p neutrofila granulocyter fngar din uppmrksamhet. Under de 3 senaste ren med halvrsvisa provtagningar har dessa vrden varit slunda (senaste vrdet lngst till hger):

    LPK x109/l 2,2 1,8 1,5 1,2 1,5 Neutrofila 1,1 0,8 0,7 0,4 0,6

    Pat. har en ltt anemi med Hb ca 115 g/l, men i vrigt normala vrden frnsett ovanstende. A. Fr att utreda vidare r en underskning av avgrande betydelse vilken? (1 pong) B. Vilka r de tv mest sannolika orsakerna till neutropenin? (2 pong)

    _______________________________________________________________________ FRGA 12 (2 pong)

    Som nsta pat p mottagningen har du en kvinna med osteoporos. Du frbereder dig genom att minnas riskfaktorerna fr osteoporos vilka? Nmn fyra (finns flera) riskfaktorer fr primr osteoporos.

    _______________________________________________________________________ FRGA 13 (1 pong)

    Vid behandling av proteinuri hos njursjuka anvnds i frsta hand ACE-hmmare. En kreatininstegring ses ofta efter insatt medicinering och kan accepteras om krea inte fortstter att stiga. Hur stor kreastegring r acceptabel? A. 0% B. 10% C. 30% D. 50%

    _______________________________________________________________________

  • 8

    ________________________________________________________________________ FRGA 14 (totalt 2 pong)

    En 68-rig kvinna sker p huslkarmottagningen p grund av svaghet i hger arm och talproblem. Symtomen satt i ca 2 timmar, men nu nr du undersker patienten r hon helt obesvrad. Hon r i vrigt frisk och tar inga mediciner. A. Vad r din preliminra diagnos och hur handlgger du denna patient p huslkarmottagningen? (1 pong) B. Vilken akut utredning mste gras innan man stter in medicinsk behandling? (1 pong)

    ________________________________________________________________________ FRGA 15 (1 pong)

    En av Dina patienter, Erik Eriksson, 370614-0001, Eriksgatan 1, Eriksstad, har lumbago sedan 4 veckor och har sista veckorna blivit tilltagande orolig med smnsvrigheter. Vill ha smrttabletter och ngot lugnande. Patienten r frisk i vrigt och har inga knda missbruksproblem. Skriv recept p smrtlindrande och lugnande preparat som vid behovsmedicinering (tabl Alvedon 0,5 g samt tabl Oxascand, 10 mg). Receptblanketter finns i svarshftet!

    ___________________________________________________