agricultura ecologica nutritia plantelor

of 80 /80
biotechnology AGRICULTURA ECOLOGICA NUTRITIA PLANTELOR Ingrasaminte foliare CE

Author: others

Post on 27-Nov-2021

6 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

b i o t e c h n o l o g y
AGRICULTURA ECOLOGICA NUTRITIA PLANTELOR
Tel: (+36 1) 209 0853 www.corax-bioner.hu
b i o t e c h n o l o g y
2
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regulamentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie incolora, inodora - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Rolul componentilor in viata plantelor Azotul joaca un rol important in procesele de crestere ale lastarilor, in fructificare si in sinteza proteinelor vegetale, este un constituent al ADN si ARN, fiind neinlocuibil cu alt element. Ma- reste spectaculos masa recoltei. Din punct de vedere al calitatii recoltei, prezinta importanta si forma azotului azotului in ingrasamant. In cazul carentei de azot, frunzele se ingalbenesc treptat, de jos in sus, plantele prezinta cres- tere intarziata si imbatranesc prematur. Se poate observa modificarea culorii frunzelor – in verde deschis, galbui, rosiatic, maro – si pierderea lor. Rapita este o planta cu cerinta intensiva fata de azot, in absenta azotului suprafata de asimilare a plantei este mai redusa, prin urmare scade masa a o mie de boabe, si cantitatea de ulei obtinuta. In cazul excesului de azot, partile vegetative ale plantei se alungesc, scade rezistenta plante- lor la inghet si la agentii patogeni.
INGRASAMANT CE
urea N 16 18,6 186
amoniu N 2,0 2,3 23
Sulf elementar (S, sulfat) 2,4 2,8 28
Trioxid de sulf (SO3) 6,0 7,0 70
Molibden (Mo, molibdat) 0,15 0,17 1,7
Bor (B, borat) 0,03 0,035 0,35
pH (solutie initiala) 4,6 - 4,9
Densitate (g/cm3) 1,180 ± 0,005
4
Valorificarea ingrasamintelor de sol pe baza de azot este direct proportionala cu cantitatea precipitatiilor de primavara. Daca temperatura este ridicata si precipitatiile sunt insuficiente, azotul se poate evapora sub forma de gaz de amoniu – chiar si in proportie de doua treimi - , fara sa fie valorificat. Daca precipitatiile sunt abundente, azotul aplicat sub forma de ingrasa- mant de baza se spala din sol din zona radacinilor, de aceea, va recomandam utilizarea ingra- samantului foliar. Absorbtia azotului, in urma administrarii produsului Voligop Azot Extra este asigurata din uree. Ureea, (CO(NH2)2), este o forma de amida, carbamida, ce poate fi absorbita direct prin masa foliara. Ureea absorbita prin masa foliara, in procesul de sinteza a proteinelor se transforma in azotat, asigurand o alimentare continua cu azot. Prin folosirea de ingrasamint azot-amida, se poate reduce poluarea cu nitrat a mediului si a plantei. Azotul din amoniu, dar mai ales, azotul din nitrat, sunt ingrasaminte cu azot absorbite prin radacina. Utilizarea ureeii cu continut mai redus de biuret, se recomanda ca ingrasamant foliar prin stro- pit (Voligop Azot Extra), iar aplicarea ureeii granule cu continut mai ridicat de biuret, ca ingra- samant de baza. Molibdenul joaca un rol indispensabil in valorificarea azotului, are importanta accentuata in cultura de floarea soarelui, porumb, brassicacee (familia cruciferelor), tomate, radacinoase, sfecla de zahar, cereale. In absenta acestui element, plantele sunt incapabile de a valorifica in sinteza proteinelor a azotului deja acumulat in frunze. In acest caz, simptomele sunt similare cu cele ale carentei de azot, deoarece azotul este acumulat in planta fara insa sa fie valorifi- cat. Impactul deficitului de molibden se intensifica pe vreme secetoasa. In cazul plantelor cu flori papilionate, semnele carentei de molibden sunt asemanatoare carentei de azot, deoarece bacteriile simbiotice din nodozitatile de pe radacina plantei (fixatoare a azotului atmosferic) prezinta pretentii mari fata de molibden.
Importanta produsului Voligop® Azot Extra, ingrasamant foliar CE, solutie absorbita bine prin suprafata foliara, cu continut de macro/mezoelemente, imbogatit cu molibden, cel mai important element pentru valorificarea azotului. Datorita componentului ureic cu continut redus de biuret, produsul asi- gura azotul necesar plantelor prin degradare intarziata. Poate fi folosit ca adaos de nutrient la numeroase plante de cultura, concomitent cu ierbicidarea sau cu alte tratamente de protectie a plantelor; pentru fertilizare foliara generala, pentru irigare cu solutie de ingrasamant, in spe- cial in cazul plantelor cu un necesar mare de azot (de ex. brassicacee, plante decorative prin frunze, la fertilizarea foliara a cerealelor), incepand cu perioada de infratire impreuna cu ierbi- cidarea, respectiv pana la inflorire impreuna cu tratamentul de protectie a frunzisului. Se recomanda pentru toate culturile de camp si cele horticole, in pomicultura si viticultura in doza de 3-15 l/ha, conform necesitatilor si fazei fenologice in care se afla planta. Ca ingrasamant foliar sau de baza, pentru toate culturile de camp si horticole. In cazul rasaririi – dezvoltarii intarziate, pentru stimularea proceselor biochimice si energetice. Recomandari de utilizare pe baza consilierii specialistilor:
5
• Cartof: Deosebit de important dupa rasarire, in timpul dezvoltarii intensive a masei foliare si in timpul formarii tuberculilor. Alimentarea excesiva cu azot este daunatoare tuturor partilor plantei, in special calitatii tuberculilor si asupra capacitatii de pastrare (perisabi- litate).
• Pomicultura: In perioada de dezvoltare intensiva a masei foliare, pentru marirea dimen- siunii fructelor, dar numai in functie de necesitate. Toamna, inainte de caderea frunzelor pentru realimentarea plantei cu nutrienti, respectiv in vederea sprijinirii descompunerii mai usoare a frunzelor. Doza recomandata: 8-10 l/ha.
• Cereale: incepand din fenofaza de doua noduri. Ultima aplicare pana la inflorirea principa- la, concomitent cu tratamentul antifungic: 8-15 litri/ha, in 300 litri apa, pana la o tempera- tura maxima de 20 °C.
• Porumb: incepand din fenofaza 4–6 frunze pana la aparitia inflorescentelor. Doza reco- mandata: 8-10 l/ha.
• Floarea soarelui: incepand din fenofaza 5–6 perechi de frunze pana in faza aparitiei buto- nului floral. Doza recomandata: 4-8 l/ha.
• Rapita: de obicei, de la inceputul alungirii paiului pana la formarea butonului floral incipi- ent. Doza recomandata: 8-10 l/ha. Data limita de aplicare este dupa inflorire, completat cu 2-3 l/ha Voligop Zinc, concomitent cu tratamentul antifungic, pentru umplerea silicvelor si maximizarea indicatorilor de calitate a semintelor.
• Vita-de-vie: in perioada de crestere a boabelor si inchiderea ciorchinilor. Doza recoman- data: 3-6 l/ha.
• Legume (culturi horticole): in perioada de formare intensiva a masei foliare si/sau a fructi- ficatiilor. Doza recomandata: 8-10 l/ha;
Este interzisa amestecarea cu uleiuri minerale si cu produse alcaline sau cu continut de sulfati. Produsul poate fi amestecat cu majoritatea produselor de protectie a plantelor si cu stimulato- rii de crestere a productiei, insa, datorita factorilor variabili, se va efectua un test de compatibi- litate prealabil, la fiecare amestecare! Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În amestec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga produsele sepa- rat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu. Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utilizare a pro- dusului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de numerosi factori independenti de competenta producatorului (conditii meteo, conditii de depozitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa utilizare mainile trebuie bine spalate. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
6
7
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regulamentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie de culoare verde, inodora - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Rolul componentilor in viata plantelor Borul este un microelement esential. Joaca un rol de baza in absorbtia nutrienti- lor, in transportul carbohidratilor si a altor asimilate, in germinatie, in formarea
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Bor (B , bor-etanolamina) 2,5 3,0 30
Azot (N), din care 15,0 18,3 183
urea (N) 13,0 15,9 159
amoniu (N) 2,0 2,4 24
Zinc (Zn, sulfat) 0,03 0,037 0,37
Trioxid de sulf (SO3) 5,0 6,1 61
Sulf elementar (S, sulfat) 2,0 2,4 24
Mangan (Mn, sulfat) 0,15 0,184 1,84
Molibden (Mo, molibdat) 0,04 0,049 0,49
Cupru (Cu, sulfat) 0,03 0,037 0,37
Fier (Fe, sulfat) 0,05 0,061 0,61
pH (solutie initiala) 7,4 - 7,6
Densitate (g/cm3) 1,220 ± 0,005
8
tesuturilor radiculare si tesuturilor conducatoare, respectiv a florilor si fructelor. La fructe are rol determinant in formarea organelor generative (formarea florilor si a polenului) si in crestere, la struguri in germinatia polenului si in buna fecundare. Simptomul caracteristic a carentei de bor este piticirea plantelor, inhibarea formarii florilor si caderea lor. Carenta de bor se poate diagnostica relativ devreme, prin aparitia distorsiunilor/deformitatilor si a petelor brune pe pomii fructiferi, care mai tarziu se extind si pe pulpele fructelor. Deformitatile si petele brune care apar pe fructe sunt boli caracteristice in timpul depozitarii. Impreuna cu calciul are rol esential in formarea peretelui celular, in cresterea tesu- turilor vegetale si reglarea activitatii fitohormonilor. Continutul de bor din sol, asi- milabil de catre plante scade odata cu cresterea pH-ului si a gradului sau de fixare. Carenta de bor poate fi declansata de fixarea datorata calcarizarii excesive si de spalarea din solurile cu continut redus de coloizi. Translocarea borului in plante este limitata, lipsa acestuia apare pe partile tinere ale plantei Necesarul de bor al dicotiledonatelor este de doua – trei ori mai mare decat al mo- nocotiledonatelor. Plante sensibile la carenta de bor sunt rapita (inflorit prelungit), floarea soarelui (slaba legare a florilor) sfecla de zahar (putrezirea inimii sfeclei), strugurii (boabe deformate, maturizare neuniforma), marul, cartoful. Tratarea cu bor a rapitei este indispensabila primavara, in faza de buton floral verde. Borul joaca un rol important in formarea florilor si in fecundare, respectiv admi- nistrarea de bor contribuie la marirea continutului de ulei in seminte. In vederea regenerarii din toamna rapita necesita nutrienti usor asimilabili in cantitate mare si compozitie corespunzatoare. De asemnea carenta de bor poate conduce la reduce- rea fertilitatii, respectiv caderea bobocilor. Produsul nu contine doar un singur element, ci si alte microelemente necesare, adaptate nevoilor plantei pentru asigurarea nutritiei echilibrate. Molibdenul este de importanta vitala pentru plante, este transportor de electroni si activator al mai multor enzime. Absorbtia molibdenului de catre planta este blocata de prezenta ionilor sulfat, re- spectiv stimulata de ionii fosfat. Molibdenul nu este translocat in planta, solurile acide (<5,5pH) influenteaza negativ absorbtia lui, prin urmare fertilizarea foliara cu acest microelement este indispensabila. Molibdenul ajuta absorbtia azotului din sol (inclusiv in cultura florii soarelui si a po- rumbului) si valorificarea lui in planta. Carenta de molibden are ca efect ingalbenirea frunzelor tinere si caderea frunzelor mature. Prezenta molibdenului este deosebit de importanta in vederea evitarii sindromu- lui Whiptail (lamelele frunzelor sunt reduse, doar petiolul creste, iar fructele nu se formeaza). Simptomele carentei de molibden sunt asemanatoare carentei de azot,
9
doar ca in acest caz parlirea frunzelor este cauzata de azotul acumulat si neutilizat. In cazul unei fertilizari intensive cu azot leguminoasele au nevoie de un aport su- plimentar de molibden. Utilizarea ingrasamintelor foliare cu continut de molibden este recomandata in mod expres pentru culturile de floarea soarelui, sfecla de za- har, rapita, varza, ceapa, leguminoase.
Importanta produsului Voligop® Bor este un ingrasamant foliar CE lichid, imbogatit cu cele mai impor- tante microelemente necesare plantelor. Poate fi utilizat la numeroase culturi de plante in vederea suplimentarii aportului de nutrienti, administrat concomitent cu aplicarea fungicidelor si produselor fitosanitare. In culturile de camp si horticole si in pomicultura doza recomandata este de 1-5 l/ha conform necesitatilor si fazei fenologice a plantei date; pentru fertilizare foliara la sfecla de zahar, floarea soarelui, rapita, mustar, simultan cu aplicarea produselor fitosanitare. La aplicarea foliara concentratia recomandata este de 0,5-1,5%, la irigare cu solutie de ingrasamant de 0,1-0,5%, respectiv in functie de recomandarile specialistilor.
• Specii pomacee: tratamente in faza de buton rosu, cu repetarea tratamen- tului in perioada de crestere incepand cu caderea petalelor, respectiv dupa recoltat, inainte de caderea frunzelor. Ajuta infloritul, fecundarea, germinatia polenului si legarea fructelor, dezvoltarea varfurilor de lastari. Reduce necro- za florilor, si daunele cauzate de inghet, imbunatateste indicatorii nutritionali.
• Bacifere si frag: tratamente in faza de buton alb cu repetare dupa 10-14 zile, cat si dupa recoltare.
• Mazare, fasole, morcov si patrunjel: tratamentele se aplica inante de inflorit, in vederea stimularii legarii florilor si a fecundarii, si reducerii plesnirii pastailor dehiscente, a caderii premature a florilor si pastailor (pentru a impiedica simp- tomele carentei de molibden).
• Cartoful: tratament aplicat dupa rasarirea completa a culturii (pentru a evita aparitia carentei de bor), cu repetare imediat inainte de inflorit (pentru forma- rea tubului polinic si stimularea unei bune legari).
• Sfecla de zahar, sfecla, sfecla furajera: tratamente aplicate incepand cu sta- diul de 8-10 frunze, cu repetare la inchiderea randurilor, respectiv daca simp- tomele persista cu repetarea tatamentului dupa 10-14 zile. Simptomul specific carentei de bor este „putregaiul inimii”.
• Samburoase – cires, visin, prun: la inceputul infloritului in vederea stimula- rii diferentierii mugurilor de rod; la sfarsitul lunii iulie-inceputul lunii august,
10
inainte de pornirea in coacere pentru cresterea fructelor in marime, respectiv cresterea continutului de zahar, in vederea coacerii uniforme si imbunatatirea rezistentei la pastrare in timpul iernii.
• Samburoase – piersic si cais: la inceputul infloritului pentru stimularea legarii florilor si pentru a ajuta fecundarea; respectiv pentru aprovizionarea cu bor in toamna, in vederea imbunatatirii legarii fructelor in anul viitor.
• Aliacee: tratamente aplicate la formarea suprafetei foliare corespunzatoare, cu repetare dupa 10-14 zile. Se recomanda pentru imbunatatirea calitatii in timpul pastrarii, respectiv pentru imbunatatirea absorbtiei de calciu.
• Fructe oleaginoase (nuc, alun, migdal, castan): la inceputul infloritului, la soiu- rile timpurii este obligatoriu inainte de imprastierea polenului (cel tarziu pana la 1 mai), in vederea favorizarii fecundarii inflorescentelor feminine.
• Cucurbitacee: inainte de inflorit; la soiurile cu fructificare continua premergator infloritului principal.
• Cereale: toamna, de la o dezvoltare a plantei de inaltime 8-10 cm, in combinatie cu ingrasamantul foliar Voligop Cupru sau Voligop Potasiu. Toamna si/sau pri- mavara simultan cu efectuarea altor lucrari de protectie a plantelor.
• Cruciferae: la inceputul formarii capatanilor; la conopida inainte de inflorit, pen- tru declansarea procesului de inflorit cu repetarea tratamentului la 10-14 zile, pana cand dimensiunea florilor atinge marimea unei lamai.
• Porumb: tratament recomandat in stadiul de 3-5 frunze, cu repetare in stadiul de 7-9 frunze functie de necesitate, in perioada dezvoltarii paniculelor, conco- mitent cu lucrarile de protectie a plantelor.
• Plante ornamentale, arbori si arbusti ornamentali: in perioada de vegetatie in vederea asigurarii unei cresteri complete si uniforme, si formarii unui sistem compact de ramuri.
• Floarea soarelui: in stadiul de 4-8 frunze, cu repetare la aparitia butonului floral, concomitent cu alte lucrari de protectie a plantelor.
• Ardei si tomate: inainte de inflorit; la soiurile cu fructificare continua premer- gator infloritului principal. Carenta de bor deterioreaza transportul de calciu in planta, ceea ce poate conduce la perturbari in formarea peretelui celular.
• Rapita: tratamente recomandate toamna (pentru favorizarea formarii radacini- lor), in stadiul de 4-6 frunze, primavara inainte de aparitia tulpinilor si/sau inain- te de inflorit, in special in conditii cu umiditate scazuta.
• Soia: inainte de inflorit, in combinatie cu produsul Voligop Sulf Extra, simultan cu erbicidarea monocotiledonatelor (quizalofop). Absorbtia molibdenului in mediu acid este inhibata, drept urmare se impune aplicarea de molibden in ve- derea stimularii activitatii bacteriilor fixatoare de azot.
11
• Vita-de-vie: tratamente recomandate in faza de aparitie a inflorescentelor, re- spectiv a mugurilor florali si dupa recoltare. La inflorit necesarul de bor al vitei- de-vie este de zece ori mai mare decat necesarul de fier.
• Legume (in culturi de camp): tratamente aplicate la 2-3 saptamani dupa sema- nat sau la 10-14 zile dupa plantare. Culturi de legume foarte sensibile la carenta de bor sunt: varza, gulia, conopida, varza de bruxelles, telina, sfecla, moderat sensibile sunt morcovul si tomatele.
In cazul irigarii cu apa cu continut de bor - pentru a preveni intoxicarea plantelor cu bor – necesarul de bor se va stabili in functie de sensibilitatea plantei la bor.
Produsul poate fi amestecat cu majoritatea produselor de protectie a plantelor si cu stimulatorii de crestere a productiei, insa, datorita factorilor variabili, se va efectua un test de compatibilitate prealabil, la fiecare amestecare! Nu se recomanda amestecarea ingrasamintelor foliare din gama Voligop cu insecti- cide care contin ca substanta activa tau-fluvalinat. A se evita aplicarea simultana cu produse cu continut ridicat in aminoacizi.
Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În ames- tec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga produsele separat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu.
Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utiliza- re a produsului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de nu- merosi factori independenti de competenta producatorului (conditii meteo, con- ditii de depozitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa utilizare mainile trebuie spalate minutios. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
12
13
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regula- mentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie inodora, incolora - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Importanta principalului microelement Borul este un microelement esential. Joaca un rol de baza in absorbtia nu- trientilor, in transportul carbohidratilor si a altor asimilate, in germinatie, in formarea tesuturilor radiculare si tesuturilor conducatoare, respectiv a florilor si fructelor. Solurile nisipoase, sarace in coloizi, cele cu continut ridicat in saruri si cu pH ridicat sunt sarace in bor, adesea chiar cu continut critic in acest element. Din solurile alcaline planta nu poate absorbi borul transformat in compusi nesolu- bili, suplimentarea se poate face doar prin fertilizare foliara. Seceta impiedica fluxul de bor si de molibden, carenta acestor doua elemente apare predomi- nant pe partile cele mai tinere ale plantei.
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Bor (B , bor-etanolamina) 4,0 4,9 49
Azot (N), din care 15,0 18,4 184
uree (N) 15,0 18,4 184
Molibden (Mo, molibdat) 0,04 0,05 0,5
pH (solutie initiala) 8,4 - 8,7
Densitate (g/cm3) 1,230 ± 0,005
Bor Extra INGRASAMANT CE
14
In agricultura intensiva aprovizionarea plantelor cu microelemente are un rol determinant. Unele culturi de camp (rapita, sfecla de zahar, floarea soarelui), unele plante legumicole (varza, gulia, conopida) si anumiti pomi fructiferi (ma- rul, parul, piersicul, prunul, zmeurul) prezinta cerinte ridicate fata de bor deja in primele faze fenologice. Trebuie mentionat ca adesea cele mai pretentioase plante sunt si cele mai sensibile la aplicarea excesiva de bor (de ex.marul, parul, fragul). Plantele sunt capabile sa depoziteze unele microelemente, printro alimentare adecvata la inceputul perioadei de vegetatie, necesarul poate fi satisfacut. Insa borul nu este depozitat de planta, necesarul de bor este continuu, de aceea la plantele cu necesar ridicat de bor, acesta trebuie completat continuu. Trebuie mentionat rolul borului referitor la rezistenta rapitei la inghet. De asemenea borul are un rol important si in faza initiala de crestere a rapitei de toamna marind toleranta plantelor fata de stres. Luand in considerare sensibilitatea anumitor plante la bor, in vederea utilizarii in siguranta a apei de irigare, trebuie luat in considerare continutul de bor al acesteia. La plantele sensibile, continutul de bor a cantitatii de 50 mm apa de irigare administrata in perioada de vegetatie este de 4 mg/l, la plantele care to- lereaza borul cantitatea recomandata este de 8 mg/l; in cazul dublarii cantitatii de apa de irigatie se recomanda reducerea la jumatate a cantitatii de bor (100 mm/2, respectiv 4 mg/l; 200 mm/1, respectiv 2 mg/l). Microelementul molibden, component al produsului este menit sa completeze continutul in molibden al solurilor, extrem de scazut in general. Si fata de ce- lelalte microelemente molibdenul este prezent in sol doar in cantitate redusa (<1-10 mg/kg), solurile acide fiind cele mai deficitare in acest element. Legarea prin adsorbtie a molibdenului se intensifica odata cu cresterea aciditatii solului. Are un rol important in cresterea si dezvoltarea plantelor, in functionarea celu- lelor vegetale si absorbtia, respectiv valorificarea azotului. Necesarul anumitor plante in aprovizionarea cu molibden este foarte diferit. Plantele deosebit de sensibile la carenta de molibden sunt: floarea soarelui, porumbul, tomatele, sa- lata, spanacul, brassicaceele, lucerna, trifoliene. Aprovizionarea insuficienta a plantelor cu Mo conduce la scaderea continutului de clorofila. Produce efecte asemanatoare cu carenta de azot. Frunzele mature devin clorotice si se rasu- cesc. Cresterea si formarea plantelor devine lenta , carenta favorizeaza acumu- larea nitratilor si conduce la aparitia unei „pseudocarente de azot”. Plantele crucifere sunt extrem de sensibile la carenta de molibden care produce sindro-
15
mul Whiptail (lamelele frunzelor sunt reduse, doar petiolul creste, iar fructele nu se formeaza).
Importanta produsului Voligop® Bor Extra este un ingrasamant foliar CE lichid, imbogatit cu cele mai importante microelemente necesare plantelor. Poate fi utilizat la numeroase culturi de plante in vederea suplimentarii aportului de nutrienti, administrat concomitent cu aplicarea fungicidelor si a produselor fitosanitare, in urma efectuarii unui test de miscibilitate. In culturile de camp si horticole si in pomicultura, la plantele cu necesar ridicat de bor recomandam doza de 1-3 l/ha in functie de cerinta plantei si faza fenolo- gica in care se afla; la sfecla de zahar, floarea soarelui, rapita, mustar, simultan cu aplicarea produselor fitosanitare. La aplicarea foliara concentratia recomandata este de 0,5-1,5%, la irigare cu solutie de ingrasamant de 0,1-0,5%.
Recomandari de utilizare pe baza consilierii de specialitate: • Mazare, fasole: la inaltimea plantei de 10-15 cm, inainte de inflorit. • Cartof: la inceputul infloritului, in perioada formarii tuberculilor, cu repe-
tare de 2-3 ori. • Sfecla de zahar, sfecla rosie, sfecla furajera: incepand cu stadiul de 4-6
frunze cu repetarea tratamentului pana la inchiderea randurilor, respectiv dupa inchiderea randurilor concomitent cu lucrarile curente de protectie a plantelor.
• Plante ornamentale: inainte de inflorit in vederea stimularii infloritului si pentru imbunatatirea calitatii florilor.
• Legume radacinoase: 1-2 tratamente in perioada de formare intensiva a radacinilor in scopul prevenirii aparitiei putregaiului inimii sfeclei si apari- tiei golurilor in radacina, respectiv patarii tulpinilor si frunzelor de telina, pentru formarea unui cotlet (hipocotil) puternic.
• Pomacee: in stadiu de buton rosu, respectiv alb, la inceputul infloritului, anterior infloritului principal, la caderea petalelor si la inceputul fazei de crestere a fructelor in combinatie cu alte produse din gama Voligop, cu aplicarea unei jumatati de doza (pentru intensificarea diferentierii muguri- lor roditori, legarii fructelor, maririi dimensiunii si calitatii fructelor); dupa recoltare, dar inainte de caderea frunzelor, administrat pe coroana verde, inca activa, a pomilor, in scopul aprovizionarii lor cu bor (si cu potasiu) pentru perioada de iarna.
16
• Culturi nucifere (nuc, alun, migdal, castan): la sfarsitul lunii iulie - inceputul lunii august in vederea stimularii diferentierii mugurilor roditori (in combi- natie cu alte produse)
• Cucurbitacee: la soiurile cu fructificare continua, inaintea infloritului prin- cipal (la celelalte soiuri inainte de inflorit), in concentratie de 0,5 – 1%, pen- tru formarea tubului polinic si stimularea unei bune legari; in cazul pieirii radacinilor– vreme rece, grindina – pentru atenuarea pierderilor de pro- ductie.
• Crucifere: in stadiul de 4-6 frunze, si la inceputul formarii capatanilor. • Porumb: in stadiul dezvoltarii paniculelor, simultan cu primul tratament cu
insecticticide, in vederea stimularii formarii si a umplerii boabelor. • Cultura macului: in vederea formarii unei mase foliare bogate, la inceputul
infloritului, respectiv in perioada formarii capsulelor. • Floarea soarelui: pentru pornirea in vegetatie in stadiul de 4-8 frunze, ur-
mata de tratarea in faza de aparitie a butonului floral concomitent cu pri- ma aplicare a fungicidelor.
• In de ulei, ridiche de ulei, mustar: inainte de inflorit, simultan cu tratamen- tul antifungic.
• Rapita: toamna inainte de ingheturi, in stadiul de 4-6 frunze, la o dezvol- tare a plantelor de inaltime 5-8 cm impreuna cu aplicarea regulatorilor de crestere; primavara incepand cu formarea lastarilor pana la inflorit.
• Frag: in stadiu de buton alb si la inceputul infloritului. • Soia: incepand cu stadiul de 4-6 frunze, inainte de inflorit, la inceputul for-
marii pastailor concomitent cu alte lucrari de protectie a plantelor. • Vita-de-vie: inainte de inflorit pentru stimularea legarii, o data in vederea
stimularii maturarii coardelor; in cazul soiurilor albastre la inceputul la in- trare in parga in vederea intensificarii culorii si maririi continutului de za- har.
• Legume: imediat inainte de inflorit, in vederea stimularii infloritului si a legarii, la termenele uzuale de fertilizare foliara.
Produsul poate fi amestecat cu majoritatea produselor de protectia plantelor si cu stimulatorii de crestere a productiei, insa, datorita factorilor variabili, se va face un test de compatibilitate in prealabil, la fiecare amestecare!
Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În amestec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu
17
ap i a se aduga produsele separat. A se aduga Voligop® ca ultima compo- nent în amestec, amestecând continuu.
Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utilizare a produsului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezenta- te in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de factori independenti de competenta producatorului (conditii meteo, conditii de depozitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma ras- punderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concen- trat. Dupa utilizare mainile trebuie spalate minutios. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
18
19
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regulamentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie inodora si incolora - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Rolul componentilor in viata plantelor Calciul are un rol determinant in consolidarea peretelui celular, asupra plasmei celula- re, reglarea permeabilitatii peretelui celular si cresterea sistemului radicular. In cazul deficitului de calciu (dicotiledonatele sunt de obicei mai sensibile) cresterea ra- dacinilor este stopata; excesul de calciu, poate cauza carenta de mangan, potasiu, bor, zinc, magneziu si fier. Asimilarea de calciu nu este strans legata de continutul de calciu din sol. Calciul, asemanator elementelor bor, zinc, mangan si fier este slab translocat in planta. Frunzele mature acumuleaza calciul, il fixeaza, iar partile tinere, cu crestere ra- pida, nu primesc suficient. Simptomele carentei de calciu apar pe partile plantei aflate in crestere, specific fiecarei plante. Clorura de calciu poate provoca semne de parlire. Voligop Calciu, nu contine clor, con- tine azotat de calciu integral solubil in apa.
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Calciu (Ca, azotat) 10 13,9 139
Oxid de calciu (CaO) 14 19,4 194
Azot (N), din care 8,0 11,1 111
azotat (N) 8,0 11,1 111
pH (solutie initiala) 6,3 - 6,7
Densitate (g/cm3) 1,420 ± 0,005
20
Calciu are un rol deosebit in prevenirea patarii neagre (amare) a merelor de iarna si pier- sicilor, a patarii maro a perelor, a craparii cireselor si inmuierii fructelor. La speciile pomacee produsul se recomanda pentru suplimentarea de calciu in vede- rea imbunatatirii capacitatii de pastrare prin intensificarea fermitatii pulpei si in scopul dezvoltarii/formarii fructelor. Incorporarea calciului in fructe este cea mai intensiva in saptamana a 6-a dupa fecundare, in perioada diviziunii celulare a cresterii dimensiunii fructelor. Patarea neagra (Bitter Pit) timpurie este frecventa la merele mai mari, deoare- ce pe cale naturala nu ajunge suficient calciu in fruct. In cazul carentei de calciu cresterea radacinilor se opreste, varfurile radacinilor devin mucilaginoase, de culoare maro, apoi mor; frunzele tinere pot distorsiona, pe fructe apar pete maro cu gust amar. La speciile pomacee, odata cu cresterea productiei, scade cantitatea de magneziu si potasiu din fructe, contrar cu calciul care este relativ constant. Prin urmare la cantitati mari, dar marimi mai mici ale fructelor apare mai putin patarea negra, in acest caz raportul K+Mg/ Ca in fructe este mai favorabil. Rolul calciului este de asemenea semnificativ si pentru rapita. Asigura rigiditatea tul- pinei, ceea ce este extrem de important in cazul plantelor cu talie inalta. Alte plante sensibile la deficitul de calciu: garoafele, ardeii, tomatele, vinetele (varful fructului pe partea dinspre floare se usuca), castravetele (deteriorare aroma), pepenele (coaja si pulpa devin maro, frunzele tinere din varf se zbarcesc, varful plantei se distruge), salata (marginea frunzelor devine maro), morcovul (radacina devine mucilaginoasa). O buna structura a cojii bobului de strugure are efect benefic si asupra aspectelor de protectie a culturii. O buna alimentare cu calciu are un rol important, prin faptul ca, la unele lucrari mecanizate, datorita grosimii cojii, socurile mai mici sunt suportate mai bine de boabele de struguri, de exemplu masina de dirijat/legat lastarii sau culesul mecanizat. Calciul este indispensabil pentru cresterea armonioasa a peretilor celulari si a radacinii. Beneficiile utilizarii produsului Voligop Calciu in culturile legumicole pot fi rezumate ast- fel: • imbunatatirea perioadei de pastrare si calitatii legumelor depozitate, reducerea pe-
risajul din timpul depozitarii, prin cresterea rigiditatii peretelui celular; • imbunatatirea transportabilitatii, se reduc pierderile datorate zdrobirii, lezarii din
timpul transportului; • contribuie la cresterea sistemului radicular, diferentierea varfurilor de crestere ale
radacinilor, intensificand astfel – si pe solurile cu calitate nefavorabila - absorbtia altor nutrienti;
• imbunatatirea rigiditatii tulpinei, ce are semnificatie la recoltarea mecanizata; • imbunatateste si sporeste rezistenta legumelor la boli datorita peretelui celular mai
rezistent
21
• ajuta la formarea calusului (vindecarea ranilor) in urma copilirii, taierii, repicarii si altoirii.
Absorbtia prin frunze a azotatului de calciu este foarte buna, prin urmare poate fi fo- losit cu succes in toate culturile cu necesar de Ca (pomi fructiferi, legume, flori, vita- de-vie). Suplimentarea cu calciu prin fertilizare foliara trebuie inceputa de la cresterea intensiva a frunzisului, pentru a evita legarea calciului in frunze, iar tratamentul trebuie repetat de mai multe ori.
Importanta produsului Voligop® Calciu este un ingrasamant foliar CE imbogatit in forma si raportul optim pentru plante. Poate fi utilizat pentru suplimentarea nutrientilor la numeroase plante cultivate, individual sau concomitent cu alte tratamente de protectie a plantelor dupa efectuarea unui test de compatibilitate. De obicei solutiile de baza ale preparatelor cu continut de calciu nu sunt sau sunt foarte putin combinabile cu alte preparate, mai ales cu cele cu valoare a pH-ului scazut. Nu poate fi amestecat cu produse care contin fosfati sau sulfati. Testul de compatibilitate a agentilor lichizi se poate realiza, daca din fiecare produs se dizolva 1-2 picaturi in putina apa. Produsele nu pot fi amestecate daca in solutie apar particule solide de precipitat. Se recomanda utilizarea in cel mai scurt timp a solutiei amestec din rezervorul de stropit. Nu se recomanda amestecarea a mai mult de trei produse. La dizolvarea ingrasamantului foliar solid sau la amestecarea solutiilor gata preparate de ingrasaminte foliare, trebuie luata in considerare solubilitatea nutrientului(tilor) dat (prin care se intelege raportul masic dintre substanta dizolvata in solutia saturata si apa ca solvent). De obicei solubilitatea este data pentru apa la temperatura de 20°C, peste aceasta valoare creste, sub aceasta valoare scade, adica „excesul” nedizolvat va precipita. Prin amestecarea mai multor substante active din mai multe produse, o sub- stanta influenteaza, scade solubilitatea celeilalte. In multe cazuri, amestecarea intrun singur rezervor nu este recomandata datorita formarii eventualelor saruri insolubile. Utilizarea preparatul cu continut de azotat de potasiu se recomanda, la fertilizare foli- ara in concentratie de 0,5-2%, la irigare cu solutie de ingrasamant de 0,1-0,5%, conform necesitatilor si fazei fenologice in care se afla planta, pe baza recomandarilor specia- listilor:
• Specii pomacee: de 4-8 ori (la par de 2-4 ori) in concentratie 0,3-0,6% (doza mai mica la speciile cu tendinta redusa la patarea neagra). Primul tratament se aplica la merele de marimea nucilor verzi, se repeta obligatoriu pe perioada cresterii inten- sive a lastarilor si fructelor, pana cu o saptamana inainte de recoltarea probabila.
22
Cea mai mare parte din calciu ajunge in tesuturile de sub coaja, direct prin suprafata fructului.
• Bacifere: de la cresterea celulara intensa pana la intrarea in parga, de 3-4 ori, pentru a evita craparea fructelor.
• Cartof: de la formarea tuberculilor (dupa inflorit) de 2-3 ori, la intervale de 10-14 zile, pentru diminuarea bolilor de pastrare.
• Samburoase (cires, visin): de la inceputul coloritului pana la a doua saptamana pre- cedenta recoltarii, in vederea diminuarii pierderilor – datorate craparii fructelor - pe perioada recoltarii.
• Samburoase (prun, piersic, cais): de la caderea petalelor la intervale de 7-14 zile, in doza de 5-6 l/ha, (0,5-0,6%), pana cu o saptamana inainte de recoltarea probabila, pentru a evita craparea cojii fructelor, pentru intarirea samburilor, scazand astfel formarea mucegaiului cenusiu (daunator secundar). Impiedica procesul de alterare prin care coaja si miezul fructelor devin maronii.
• Pepene: pentru intensificarea pulpei fructelor, in perioada legarii fructelor, la inter- vale de 14 zile, in doza de 3-5 l/ha (0,3-0,5-1%).
• Plante ornamentale: de la cresterea vegetativa pana la formarea florilor, pentru ri- gidizarea tulpinii, imbunatatirea calitatii florilor.
• Legume radacinoase: pe perioada dezvoltarii radacinii, de 1-2 ori, pentru cresterea radacini cu textura dorita.
• Bulboase (alliacee): ajuta la mentinerea densitatii si calitatii bulbului, asigura apro- vizionarea bulbului cu nutrienti, astfel intervin mai putine probleme la depozitare.
• Nucifere (nuc, alun, migdal, castan): de la cresterea celulara intensa pana la intrarea in parga, la intervale de 10-14 zile, pentru stimularea formarii invelisului, pentru evi- tarea invelisului dur (neuniform), subtire si crapat sau scorburos.
• Varzoase (brassicacee (familia cruciferelor)): dupa inceperea formarii capatanii, de 1-2 ori, pentru a preveni uscarea marginii frunzelor, pentru a reduce perisabilitatea, pentru atenuarea daunelor nervatiunii negre, pentru prevenirea arsurii marginale a frunzelor de salata (inmuierea si uscarea marginilor si brunificarea).
• Floarea soarelui: pentru imbunatatirea formarii sistemului radicular si rigiditatii tul- pinilor, pana in fenofaza de 4-6 perechi de frunze, 1-3 l/ha.
• Ardei (-gras si – pentru condiment), tomate, vinete: de la inflorire (absorbtia maxi- ma este in perioada infloririi) pana la a doua-, a treia legare a fructelor, de repetat la intervale de 7-14 zile, pentru a evita putregaiul varfurilor (varful fructelor se usuca si putrezeste). Carenta de calciu apare de multe ori impreuna cu carenta de magneziu.
• Rapita: in functie de necesitati, in fenofaza de 4-6 frunze, toamna sau primavara timpuriu
23
• Frag: la soiurile remontante de 5-6 ori, la intervale de 10-14 zile, la celelalte soiuri de la inceputul infloririi, de 3 ori, la intervale de 7-10 zile, pentru evitarea formarii mucegaiului cenusiu.
• Vita-de vie: dupa legarea boabelor, in doze de 3-5 l/ha, la intervale de 7-14 zile, de maxim 4 ori, pana la intrarea in parga, pentru prevenirea craparii boabelor. Cauza directa a uscarii rahisului ciorchinilor este lipsa relativa a calciului si magneziului.
• Castravete: incepand de la plantare, concomitent cu tratamentele de protectie a plantelor, inclusiv in perioada recoltarii, pentru a preveni atrofierea varfurilor plan- telor, tinuta deformata a varfului si curbarea in sus a marginii frunzelor.
• Mazare: este o planta cu necesar de calciu si azot, se va trata inainte de inflorire; • Legume (mai ales in culturi intensive): in perioada de vegetatie, de 2-5 ori in functie
de necesitati.
Produsul poate fi amestecat cu majoritatea produselor de protectie a plantelor si cu sti- mulatorii de crestere a productiei, insa, datorita factorilor variabili, se va efectua un test prealabil de compatibilitate, la fiecare amestecare!
Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În amestec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga pro- dusele separat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu.
Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utilizare a produsului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate in catalog au exclu- siv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de numerosi factori independenti de competenta producatorului (conditii meteo, conditii de depozitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube pro- duse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa uti- lizare mainile trebuie spalate minutios. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
24
25
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regulamentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie inodora, de culoare albastru verzui - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Rolul componentilor in viata plantelor Cuprul, component al enzimelor si activator enzimatic, actioneaza ca un catalizator. Are rol in respiratia plantelor, in fotosinteza, in sinteza proteinelor, in regimul hidric, in procesul de asimilare, in sinteza ligninei, in rigidizarea peretelui celular, in formarea rezistentei la factorii patogeni si toleranta la seceta.
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Cupru (Cu, sulfat) 4,0 5,0 50
Azot (N), din care 15,0 18,7 187
uree (N) 14,2 17,7 177
amoniu (N) 0,8 1,0 10
Bor (B, borat) 0,03 0,037 0,37
Zinc (Zn, sulfat) 0,03 0,037 0,37
Sulf elementar (S, sulfat) 3,0 3,7 37
Trioxid de sulf (SO3) 7,5 9,3 93
Mangan (Mn, sulfat) 0,15 0,187 1,87
Molibden (Mo, molibdat) 0,04 0,050 0,50
Fier (Fe, sulfat) 0,05 0,062 0,62
pH (solutie initiala) 4,0 - 4,3
Densitate (g/cm3) 1,250 ± 0,005
26
Din cauza dereglarilor survenite in metabolismul plantelor, carenta de cupru poate pertur- ba dezvoltarea acestora. Carenta de cupru se caracterizeaza prin ofilire de durata, lastarii tineri mor, pe marginea frunzelor se observa semne de cloroza, apoi de necroza. Frunzele se opresc din crestere, marginea lor se rasuceste si cad, lastarii se golesc. In cazul lipsei de cupru nu mai are loc inflorirea si fructificarea, de asemenea se poate produce uscarea var- furilor lastarilor si aglomerari excesive de lastari. Cele mai sensibile la carenta de cupru sunt cerealele si pomii fructiferi. Speciile cele mai sensibile: mar, par, piersic, cais, prun si cires, iar dintre culturile de camp: cerealele, porumbul, floarea soarelui, sfecla de zahar. Carenta de cupru se poate forma pe soluri nisipoase, alcaline, reci, uscate sau exagerat de umede. Mobilitatea microelementului este mica, cantitatea de cupru administrata foliar este bine valorificat de plante. Carenta de cupru reduce eliberarea polenului si fecundarea. Deficitul – intotdeauna- se manifesta prima data pe organele foarte tinere si foarte active, frunzele devin de culoare verde-gri sau se albesc. Simptomele lipsei de cupru sunt: frunze dispuse rar, ofilirea, rasucirea, la cereale patare alba, la plante lemnoase ramificarea anormala. De asemenea prin utilizarea solutiei Voligop Cupru, se imbunatateste absorbtia si valorificarea azotului de catre planta.
Importanta produsului Voligop® Cupru, solutie (moleculara) de ingrasamant foliar CE, imbogatit cu cele mai impor- tante microelemente necesare plantelor. Poate fi utilizat pentru suplimentarea nutrientilor la numeroase plante cultivate, concomitent cu ierbicidarea sau cu alte tratamente de pro- tectie a plantelor. La culturile de camp (ex.cereale paioase), horticole, in pomicultura si viticultura, se reco- manda aplicarea a 1-3 l/ha, conform necesitatilor si fazei fenologice in care se afla planta; la fertilizare foliara in concentratie 0,5-2%, la irigare cu solutie de ingrasamant de 0,1-0,5%. Se recomanda efectuarea tratamentului in orele diminetii.
Recomandari de utilizare pe baza consilierii specialistilor: • Mazare si fasole: oricand inainte si dupa inflorit, in concentratie de 0,5-1%, pentru preve-
nirea si atenuarea efectelor bolilor bacteriene si fungice; • Cartof: in perioada de dezvoltare intensiva a frunzelor (mai putin in perioada de inflo-
rire), in concentratie de 1%, pentru prevenirea si atenuarea efectelor bolilor bacteriene si fungice;
• Sfecla de zahar: in fenofaza 6-10 frunze; • Samburoase: dupa recoltare, 2-3-5 l/ha, ca tratament final de toamna cu cupru; • Pepiniere: in perioada de crestere intensiva, folosit 1-2 ori; • Radacinoase: in perioada de crestere intensiva, folosit 1-2 ori; • Pomicultura: in perioada de crestere intensiva, folosit 1-2 ori; • Legume bulboase: dupa rasarire, cu caracter preventiv, saptamanal, respectiv oricand
in perioada de vegetatie, pentru calitatea corespunzatoare a cojii, in concentratie 0,5-1%
27
• Cereale: pana in faza de alungire a paiului, concomitent cu ierbicidarea sau cu alte tra- tamente de protectie a plantelor, toamna sau primavara, pentru imbunatatirea actiunii substantei fungicide, pentru prevenirea carentei de cupru. Produse cu care se recoman- da a fi combinat sunt: Voligop Bor sau Voligop Potasiu, pentru imbunatatirea tolerantei la seceta, mentinerea masei si suprafetei radiculare. De la aparitia frunzei stindard pana la inceputul infloririi, impreuna cu un fungicid, pentru imbunatatirea continutului de pro- teine si gluten, prevenirea albirii spicelor. Cea mai eficienta metoda de completare a microelementelor este fertilizarea foliara!
• Gazon: oricand in perioada de vegetatie, in concentratie de 0,5%, pentru ingrijire, redu- cerea formarii anumitor boli. Se aplica dupa cel putin 24-48 ore de la tundere.
• Porumb: in fenofaza 6-12 frunze, concomitent cu ierbicidarea, respectiv in perioada de vegetatie, in perioada apariiei inflorescenelor, impreuna cu primul tratament cu insec- ticid, favorizeaza aparitia florilor femele, fecundarea si formarea boabelor.
• Ardei (-gras si – pentru condiment), rosii, vinete: oricand in perioada de crestere (mai putin in inflorire), in concentratie de 0,5-1%, pentru a preveni carenta de cupru si bolile bacteriene si fungice.
• Vita-de-vie: alimentarea corespunzatoare cu cupru pe perioada infloririi. Necesarul de cupru este de doua ori, pana la de zece ori mai mare fata de necesarul de fier.
• Soia: din perioada de formare a pastaii pana la inceputul formarii boabelor.
Nu poate fi amestecat si aplicat cu produse puternic alcaline. Inainte de a fi aplicat impreu- na cu alte ingrasaminte foliare sau produse de protectie a plantelor, se recomanda in mod expres efectuarea unui test de compatibilitate. Nu se recomanda a fi utilizat impreuna cu alte produse de rigidizare a tulpinei. Voligop Cupru poate fi amestecat cu ingrasamant foliar Voligop Potasiu sau Voligop Bor, dar nu poate fi amestecat cu Voligop Fosfor. A se evita uti- lizarea amestecurilor a trei sau mai multe produse! Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În amestec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga produsele separat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu. Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utilizare a pro- dusului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de numerosi factori independen- ti de competenta producatorului (conditii meteo, conditii de depozitare si conditii de utiliza- re), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa utiliza- re mainile trebuie spalate minutios. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutili- zate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
28
29
Voligop® Fier corespunde Regulamentului CE nr. 834/2007 al Consiliului si Regulamentului CE nr. 889/2008 al Comisiei Europene. Toleranta privind continutul garantat de nutrienti res- pecta prevederile regulamentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie cu miros intepator, de culoare bruna - fara continut de sodiu si clor - ingra- samant premium.
Rolul componentilor in viata plantelor Din punct de vedere al plantelor fierul este transportor de electroni respectiv are rol important in sinteza clorofilei ca si catalizator. Este vital in procesele de respiratie si de sinteza a prote- inei. Clorofila - are ca si continut central magneziu - este esential in procesul de fotosinteza. Voligop® Fier contine si magneziu. Fierul este un microelement esential in procesele de respiratie, metabolism, fotosinteza si de sinteza a proteinelor in plante. In mare parte se gaseste in frunzele plantelor, in apropierea pigmentilor, in enzimele cu continut de fier se bazeaza pe capacitatea de oxidare – reducere. De obicei estre prezent in sol, dar intr-o forma greu de asimilat. Carenta, de multe ori, se da- toreaza doar dificultatii de asimilare. Prin urmare, absenta microelementului slab retranslocat este semnalat de partile tinere ale plantei. In cazul carentei grave de fier, intreaga planta poate ingalbeni. Ingalbenirea frunzelor incepe intotdeauna de la lastarii cei mai tineri. Este bine cu- noscut in viata plantelor fenomenul numit cloroza calcara sau cloroza ferica, datorata valorii pH-ului ridicat, ca urmare a continutului mai mare de carbonat de calciu din sol, asimilarea fie-
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Fier (Fe, sulfat) 3,0 3,7 37
pH (solutie initiala) 4,0 - 4,3
Densitate (g/cm3) 1,240 ± 0,005
Fier
30
rului este ingreunata, respectiv fierul prezent in planta nu poate participa in procesul de bio- sinteza a clorofilei. La frunzele tinere, spatiile dintre nervuri se deschid la culoare, ingalbenesc, pe cand nervurile raman verzi, la monocotiledonate apar „dungi” longitudinale tipice. In cazul carentei grave, frunzele devin aproape albe, inclusiv nervurile frunzelor nu vor fi diferite de restul partilor limbului. Deficitului de fier, in vita-de-vie poate cauza scaderea potentialului de crestere a lastarilor, uscarea frunzelor si a lastarilor si caderea boabelor, care pot duce la pier- deri semnificative de recolta. Datorita carentei de fier procesul de crestere a pomilor fructiferi se opreste si fructele raman marunte, tari, cu pulpa uscata (inclusiv citricele), la piersici scade capacitatea de pastrare pe timpul iernii. Simptomele carentei de fier se pot manifesta si in cazul aplicarii unor doze mari de fosfor, care se poate agrava pe solurile calcaroase si cu continut mare de argila. De easemenea si excesul de zinc, calciu, azot impiedica absorbtia fierului din sol.
Importanta produsului Voligop® Fier este un ingrasamant foliar CE, imbogatit cu magneziu, important pentru plante. Poate fi folosit ca adaos de nutrienti la numeroase plante de cultura, individual sau concomi- tent cu alte tratamente de protectie a plantelor. Utilizare: Utilizarea produsului se recomanda pentru corectarea carentei de fier a plantelor, la toate cul- turile. Specii de plante sensibile la carenta de fier: vita-de-vie, pomii fructiferi, soia, ardeii, plan- tele decorative. Carenta de fier se manifesta prin ingalbenirea frunzelor tinere, numita si cloro- za ferica. Recomandari de aplicare: in doza de 2,0-5,0 l/ha pe baza recomandarilor specialistilor. • Specii pomacee si samburoase: Inainte de inflorit, dupa ce dimensiunea fructelor ajung
de dimensiunea nucilor, se repeta de 2-3 ori la intervale de 14 zile. La speciile predispuse la parlire, in doze de 1 l/ha.
• Plantatii de puieti, pepiniere: imediat la aparitia simptomelor de carenta, se repeta in functie de necesitate.
• Samburoase (cires, visin, prun, piersic): primul tratament in perioada formarii fructelor, se repeta de 2 -3 ori la intervale de 14 zile. La speciile predispuse la parlire nu se recomanda.
• Cereale: 3-5 l/ha impreuna cu alte tratamente de protectie a plantelor. • Porumb: oricand in perioada de vegetatie, absorbtia fierului pe solurile calcaroase este
insuficienta. • Plante decorative de exterior, arbori ornamentali, arbusti ornamentali, arbori, arbusti,
conifere: in perioada de crestere intensiva a lastarilor, pentru prevenirea formarii clorozei ferice.
• Plante vesnic verzi: in perioada de crestere intensiva, se recomanda aplicare multipla la intervale de 10 – 14 zile.
• Ardei, tomate, castraveti si alte legume: in perioada legarii fructelor, pentru prevenirea clorozei, pentru imbunatatirea calitatii recoltei.
• Vita-de-vie: prima aplicare in fenofaza de 5-6 frunze (cu accent in perioada de crestere a lastarilor), se repeta inainte de inflorit, dupa inflorit si inainte de compactarea ciorchinilor,
31
• Plante ornamentale cu flori: prevenirea clorozei in perioada de crestere vegetativa, se repeta de mai multe ori.
La irigare cu solutie de ingrasamant, se va utiliza solutie in concentratie de maxim 10% Voligop®Fier, 10-30 l/ha, respectiv 1-3 ml/m²! In plantatii, (vita-de-vie, pomi fructiferi, etc.) in cazul in care semnele clorozei ferice se mani- festa izolat, la cate un pom, la cate un butuc, acestia pot fi tratati si „individual” prin irigare. Carenta de fier poate provoca, asa numita cloroza ferica, ingalbenirea tipica a frunzelor tinere ale plantei! In absenta fierului scade sinteza pigmentilor verzi, a clorofilei, frunzele - cu exceptia nervurilor - ingalbenesc (nervurile raman verzi)! In cazuri mai grave frunzele pot albi complet, apoi pe marginile lor apar pete neregulate necrotice de culoare maro. Frunzele ingalbenite care semnaleaza carenta de fier, de obicei nu cad in perioada de vegetatie. Dupa aparitia pri- melor semne de carenta, schimbarile sunt reversibile si pot fi remediate, dar albirea frunzelor si necrozarea anumitor zone, indica transformari ireversibile. Carenta grava de fier duce la incetinirea dezvoltarii pomilor fructiferi, fructele vor avea dimen- siuni mici si culori excesiv de intense. Dintre toate microelementele, plantele fructifere necesi- ta fierul in cantitatea cea mai mare. Pomii fructiferi absorb fierul sub forma de ioni Fe2+ si Fe3+, respectiv compusi organici complecsi. Speciile fructifere cele mai sensibile la carenta de fier sunt: marul, parul, gutuiul, ciresul, piersicul, prunul, fragul, zmeurul si vita-de-vie. Produsul poate fi amestecat cu majoritatea produselor de protectie a plantelor si cu stimulato- rii de crestere a productiei, insa, datorita factorilor variabili, se va efectua un test de compatibi- litate prealabil, la fiecare amestecare! Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În amestec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga produsele sepa- rat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu. Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utilizare a pro- dusului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de numerosi factori independenti de competenta producatorului (conditii meteo, conditii de depozitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa utilizare mainile trebuie bine spalate. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri. Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
32
33
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regula- mentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie inodora, incolora - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Importanta principalului macroelement Este constituent al substantelor responsabile de transportul energiei in plante, element indispensabil in functionarea organelor generative. Fosfatul se valorifica sub forma oxidata nu sub forma redusa. Fosforul solubil este absorbit din sol de catre plante sub mai multe forme, este translocat in planta repede si usor, de aceea simptomele de carenta apar pe frunzele mature. Este puternic fixat in sol, aproape ca nu se misca sub actiunea apei. Radacinile sunt capabile sa absoarba fosforul doar de la o distanta mica, fosforul are o miscare mai lenta in sol decat orice alt element. In unele cazuri
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Fosfor (P, fosfat) 4,3 5,0 50
Pentaoxid de fosfor (P2O5) 9,8 11,3 113
Potasiu (K, hidroksid) 7,3 8,4 84
Oxid de potasiu (K2O) 8,8 10,0 100
Molibden (Mo, molibdat) 0,04 0,046 0,46
pH (solutie initiala) 6,1 - 6,3
Densitate (g/cm3) 1,160 ± 0,005
34
fosforul aplicat pe sol nu se infiltreaza sau ramane fixat si astfel se pierde pentru plante. Fertilizarea foliara ajuta la completarea fosforului. In ceea ce priveste pretentia plantelor fata de fosfor – nu in mod constant – este esentiala in mai multe faze fenologice. In primul rand la germinare, la cresterea sistemului radicular si la cresterea lastarilor; apoi la formarea de flori si de seminte (de ex. la rapita maximele asimilarii de fosfor sunt, o data la inflorire si o data la coacere), la vita-de-vie in perioada de dezvoltare a fructelor. La cresterea de rasaduri in faza incipienta (stimularea cresterii sistemului radicular), pe timpul infloririi plantelor decorative de interior (cu flori). Fosforul ajuta cresterea, dezvoltarea puternica a sistemului radicular, dezvoltarea generativa, are efect favorabil asupra calitatii productiei si asupra formarii de proteine. Are rol in marimea achenelor si in gradul de umplere, in sinteza de ulei, in fecundare si in acumularea de substanta uscata. Voligop Fosfor, datorita continutului ridicat de substante nutritive, asigura fosforul necesar cerintei de energie din perioada de crestere intensiva si inflorire a rapitei de toamna, astfel prin perioada lunga de inflorire si prelungirea legarii fructelor, prin cresterea numarului de silicve participa la cresterea randamentului productiei. Supradozajul nu va cauza simptome directe semnificative, nu va mari nivelul de sare din sol, de aceea in cazuri justificate poate fi utilizata in doza mare deodata. In sol, supradozajul de fosfor impiedica absorbtia zincului. Molibdenul este necesar in activitatea bacteriilor fixatoare de azot. Carenta sa este asociata cu simptomele caracteristice carentei de azot, in cazul plantelor cu flori papilionate, pe fondul necesarului ridicat de molibden, a bacteriilor simbiotice din nodozitatile de pe radacina plantei.
Importanta produsului Voligop® Fosfor este un ingrasamant foliar CE, imbogatit cu potasiu si molibden, important pentru plante, ce poate fi utilizat pentru suplimentarea nutrientilor la numeroase plante cultivate, individual sau concomitent cu alte tratamente de protectie a plantelor dupa efectuarea unui test de compatibilitate. Nutritia armonioasa a plantelor depinde de alegerea adecvata a ingrasamantului. Pentru suplimentarea fosforului, se recomanda utilizarea a 2-4 l/ha, conform necesitatilor si fazei fenologice in care se afla planta; la aplicare foliara in concentratie de 0,5-2%, la irigare cu solutie de ingrasamant de 0,1-0,5%.
35
Recomandari de utilizare pe baza consilierii specialistilor: • Specii pomacee: de la inflorirea completa pana la inceputul dezvoltarii
fructelor. • Cartof (de samanta si pentru consum): din faza de 4-6 frunze pana
la inflorit, de 1-3 ori, pentru intensificarea inradacinarii si o mai mica perisabilitate la depozitarea tuberculilor. Fosforul are un rol important in cultivarea cartofilor de samanta, accelereaza maturizarea, mareste valoarea biologica a tuberculilor. Intensifica mecanismul de autoaparare a plantei si rezistenta la infectii fungice.
• Samburoase: de la caderea petalelor pana la recoltare. • Sfecla de zahar: pana in faza de 4-6 frunze, aplicat o singura data, doar
produsul in sine! Pentru prevenirea efectelor stresului cauzat de seceta si imbunatatirea calitatii productiei.
• Iarba de gazon, si de pajiste: toamna inainte de rasarirea ierbii, inaintea inceperii cresterii intensive pentru stimularea inradacinarii.
• Legume radacinoase (morcov, patrunjel, sfecla rosie, ridiche, telina): dupa dezvoltarea frunzisului, pentru cresterea recoltei de radacini.
• Bulboase (alliacee), usturoiul de toamna si primavara: dupa rasarire, inaintea inceperii cresterii intensive. La usturoiul de toamna, necesarul de substante nutritive este cel mai ridicat in luna mai, la usturoiul de primavara necesarul de substante nutritive este cel mai ridicat in luna iunie; in perioadele mentionate, tratamentul se repeta la intervale de doua saptamani.
• Cucurbitacee (pepene verde, pepene galben, dovleac, dovleac pentru ulei, castravete, zucchini): dupa plantare/transplantare pana la inflorire, de cel putin 2 ori; pentru formarea sistemului radicular a plantei; ajuta la cresterea rezistentei plantei, la formarea semintelor si recoltei.
• Varzoase (brassicacee (familia cruciferelor)) (varza, conopida, varza creata, broccoli): dupa plantare pentru stimularea dezvoltarii initiale si pentru formarea unui sistem radicular puternic.
• Porumb: din fenofaza 3-5 frunze. • Floarea soarelui (mustar, in, ridiche de ulei, mac): de la fenofaza de 3-6
perechi de frunze; este indispensabil in cazul conditiilor meteo nefavorabile si/sau dezvoltarii lente determinate genetic.
36
• Cereale de toamna: in cazul dezvoltarii lente toamna si/sau primavara timpuriu, concomitent cu prima interventie posibila.
• Ardei (-gras si –pentru condiment), tomate, vinete: dupa plantare, transplantare, pentru accelerarea dezvoltarii, pentru prevenirea efectelor nefavorabile cauzate de temperaturi scazute, respectiv a radiatiilor puternice si a secetei. Pentru impiedicarea alungirii rasadurilor crescute fortat peste termen, pentru stimularea inradacinarii. Absorbtia fosforului, la plantele tinere, in primele 40-50 de zile este dinamica. In perioada infloririi in masa, a legarii fructelor si chiar a formarii semintelor, creste asimilarea fosforului.
• Rapita: in cazul dezvoltarii initiale insuficiente, toamna si/sau primavara timpuriu, impreuna cu prima interventie posibila, asigura dezvoltarea unui sistem radicular viabil.
• Soia: Cererea de fosfor raportat la unitatea de produs este mare, absorbtia, incepand de la legarea pastaii pana la umplerea boabelor este intens si continuu.
• Vita-de-vie: dupa inflorit, pana la recoltare, de 2-3 ori • Mazare: este o planta cu necesar mare de fosfor, se trateaza in perioada
de crestere intensiva, inainte de inflorire.
Produsul nu poate fii amestecat cu o serie de produse de protectie a plantelor si stimulatori de crestere a productiei, din acest motiv si datorita factorilor variabili, se recomanda cu fermitate efectuarea a unui test de compatibilitate prealabil, la fiecare amestecare! Nu se recomanda aplicarea impreuna cu alte ingrasaminte solubile cu continut de calciu si magneziu. NU pot fi amestecate Voligop Fosfor cu Voligop Cupru.
Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În amestec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga produsele separat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu.
Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utilizare a produsului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de numerosi factori independenti de competenta producatorului
37
(conditii meteo, conditii de depozitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa utilizare mainile trebuie spalate minutios. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
38
39
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regulamentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie inodora, incolora - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Rolul componentilor in viata plantelor Magneziul este un component structural al clorofilei, are un rol determinant in fotosinteza plantelor. In lipsa magneziului procesele dependente de energie ale organismelor vii nu ar functiona. Magneziul este unul din responsabilii regimului hidric al plantei, respectiv component enzimatic in circulatia fosforului si al carbo- hidratilor. De obicei, plantele absorb magneziul intr-o cantitate mai redusa, decat elementele antagoniste K si Ca. Transportul elementului – in planta - se realizeaza in directia varfului, de aceea carenta de magneziu apare, prima data, pe frunzele mature, in cazul expunerii intense la soare, frunzele afectate cad timpuriu. Carenta de magneziu apare pe frunzele mature, intre nervuri frunzele ingalbenesc, apoi devin maro-roscate totodata nervurile si marginea frunzelor raman verzi. In caz de deficit de magneziu, frunzele monocotiledonatelor ingalbenesc pe langa nervura principala, pe doua fasii, apoi mor si cad.
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Magneziu (Mg, azotat) 6,0 8,1 81
Oxid de magneziu (MgO) 10 13,6 136
Azot (N), din care 7,0 9,5 95
azotat (N) 7,0 9,5 95
pH (solutie initiala) 5,0 - 5,3
Densitate (g/cm3) 1,360 ± 0,005
40
La vita-de-vie, absenta relativa a magneziului (si a calciului), provoaca intai cade- rea florilor, uscarea rahisului ciorchinilor si pierderi severe de productie. Exista o diferenta semnificativa in sensibilitatea diferitelor specii, speciile cu ciorchini lungi si subtiri, vitele altoite sunt mai sensibile. Dupa perioada de inflorire, fertilizarea fo- liara cu continut ridicat de magneziu, are rol determinant in prevenirea pierderilor de productie. In dezvoltarea fructelor - la mar- rolul magneziului este determinant, carenta severa de magneziu conduce la caderea frunzelor, la dezvoltarea de ramuri sterile. Fruc- tele vor fi acre si perisabile. Calcarizarea in doza ridicata poate duce la o eventuala carenta de magneziu (si calciu). Transportul magneziului se realizeaza in directia partilor mai tinere ale plantei. Carenta de magneziu din sol poate fi declansata si de cantitatile mari de potasiu si ioni de amoniu. Cele mai sensibile fructe: baciferele, marul, parul, piersicul, zmeurul, visinul, coacazele rosii. La vita-de-vie, carenta de magneziu are un rol semnificativ in uscarea rahisului cior- chinilor. Deficitul de magneziu – poate sa apara - in culturile intensive la majoritatea legu- melor, pe soluri nisipoase in caz de irigare frecventa si in cazul culturilor de plan- te mari consumatoare de magneziu (rapita, floarea soarelui, tutun, tomate, ardei, castravei, pepeni, cartofi, pastaioase). La floarea soarelui, magneziul imbunatateste fotosinteza iar zaharoza astfel rezul- tata in achena (familia asteraceae) se transforma in ulei. In cazul producerii semin- telor are un rol important uleiul depozitat in achena, iar la germinare, retransformat in zaharoza, asigura dezvoltarea initiala a plantei. Carenta de magneziu – Mg fiind singura componenta minerala a moleculei de cloro- fila – incetineste procesele de asimilare si de sinteza a plantei, cauzeaza dereglaje in procesele de metabolism, in frunze se acumuleaza zaharurile si amidonul. Trebuie avut in vedere diferite transformari calitative, pe grupuri de plante, datorita caren- tei de magneziu: • functionarea enzimei nitrat-reductaza este inhibata, in consecina, creste con-
tinutul de nitrati in culturi • formarea carotenului, provitamina vitaminei „A”, este incetinita, prin urmare
scade valoarea nutritiva a morcovilor, a dovleacului, a legumelor frunzoase si a fructelor
• scade sinteza zaharului in culturile de sfecla de zahar si porumb dulce • datorita dereglarii metabolismului scade sinteza proteinelor, scade rezistenta
peretilor celulari, din aceasta cauza scade capacitatea de pastrare si de trans-
41
port a produselor (de exemolu: la cartof), la unele specii creste sensibilitatea fata de bolile fungice si bacteriene (de ex. cartof, mere, morcov, sfecla rosie, radacina de patrunjel).
In cazul fertilizarii cu cantitati mari de amoniu si potasiu, datorita antagonismului nutrientilor, trebuie marit nivelul de magneziu, deoarece, datorita nivelelor ridicate de N-P-K, Mg ajunge in minim relativ. Carenta de magneziu duce nu numai la scaderea productiei, dar mareste si sensi- bilitatea plantelor fata de agentii patogeni. Magneziul, fosforul si azotul au efecte sinergice. La legumele cu necesar ridicat de potasiu si necesarul de magneziu este ridicat, magneziul este antidotul uscarii rahisului ciorchinilor. Azotatul de magneziu este o forma solubila, care poate fi usor asimilat siprin masa foliara. Fertilizarea foliara se va aplica ulterior inradacinarii - in deosebi in cazul so- lurilor afanate si cu deficit de magneziu – inaintea aparitiei simptomelor de carenta. Folosirea preparatului Voligop® Magneziu ajuta absorbtia nutrientilor in caz de temperaturi scazute, nivel de apa freatica ridicata, soluri insuficient aerisite, irigare excesiva sau in cazul deteriorarii sistemului radicular.
Importanta produsului Voligop® Magneziu este un ingrasamant CE foliar imbogatit cu azot. Poate fi utilizat pentru suplimentarea nutrientilor la numeroase plante cultivate, concomitent cu ierbicidarea sau cu alte tratamente de protectie a plantelor, dupa efectuarea unui test de compatibilitate. La culturile de camp si horticole, in pomicultura si viticultura, se recomanda aplica- rea a 1-4 l/ha, sub forma de solutie 1-2%, conform necesitatilor si fazei fenologice in care se afla planta; la fertilizare foliara in concentratie 0,5-2%, la irigare cu solutie de ingrasamant de 0,1-0,5%. Recomandari de utilizare pe baza consilierii specialistilor:
• Mazare, fasole: la o dezvoltare a plantei de inaltime 10-15 cm, in caz de carenta se repeta la interval de 10-14 zile.
• Cartof: in concentratie de 0,5 % – la inceput de inflorit (aparitia mugurilor florali) apoi dupa inflorit, incepand cu faza de tuberizare de 1-2 ori; pentru imbunatati- rea cantitativa si calitativa a productiei de tuberculi, pentru imbunatatirea con- tinutului de amidon.
• Sfecla de zahar si sfecla furajera: in fenofaza de 5-6 frunze, respectiv 8-12 frunze.
42
• Pomi fructiferi: se utilizeaza la inmugurire, inainte de inflorit si dupa caderea petalelor, la dezvoltarea fructelor de marimea alunelor, de 2-3 ori, la intervale de 10-14 zile, in concentratie de 0,3 - 0,5 %. Nu se recomanda utilizarea dupa luna august.
• Cucurbitacee (pepene, castravete): la legarea fructelor, in concentratie de 5 %, in perioada urmatoare se repeta de 1-2 ori, la intervale de 10-14 zile.
• Cereale: in perioada de alungire a paiului, in concentratie 0,3% si se repeta la inceputul inspicarii.
• Varzoase (brassicacee (familia cruciferelor)) dupa inceputul formarii capatanii, in concentratie de 1%, de 1-2 ori, pentru a preveni decolorarea.
• Porumb: in concentratie 0,3%, la inceputul de inflorit (aparitia paniculelor), dupa 10-14 zile se recomanda repetarea tratamentului
• Plante decorative de exterior, arbori, arbusti, conifere, pepiniere (foioase si vesnic verzi): in concentratie 0,4 - 0,5 % dupa inflorit, in perioada cresterii vege- tative. Se recomanda, in mod special, in cazul solurilor insuficient aerisite si a supradozajului de ingrasamant N-K.
• Floarea soarelui: in fenofaza 4-8 frunze, in functie de necesitati in faza aparitiei butonului floral, concomitent cu alte tratamente de protectie a plantelor.
• Dovleac pentru ulei: pentru imbunatatirea calitatii si intensificarea cresterii, in perioada coacerii productiei, aplicat in concentratie de 0,5-1%.
• Rapita: din primavara timpurie pana in faza de imbobocire. Magneziul ajuta si inglobarea potasiului.
• Fragi: la inceputul vegetatiei si imediat inainte de inflorit, in concentratie de 0,3 - 0,5 %.
• Soia: la o dezvoltare a plantei de inaltime 10-15 cm. • Vita-de-vie: incepand cu legarea boabelor (formarea strugurilor) – pana la in-
trarea fructelor in parga (maturarea strugurilor) in concentratie de 0,5-1,5%, la intervale de 10-14 zile de 2-4 ori, pentru a preveni uscarea rahisului ciorchinilor, pentru a ajuta legarea si fecundarea. Absorbtia este uniforma, incepand cu faza de inmugurire, pe toata perioada de vegetatie, de aceea este importanta apro- vizionarea echilibrata in acest interval, o buna aprovizionare cu magneziu are efect favorabil asupra productiei de ciorchini, de zahar, adica asupra calitatii vinului.
• Legume: in perioada cresterii intensive, de 2-3 ori, in concentratie 0,3 - 0,5 %.
Irigare cu solutie de ingrasamant: necesarul de magneziu a plantelor in lastari este mai mare decat media, de aceea este recomandat, completarea si prin irigare cu solutie de concentratie 0,5-1,5 %.
43
Produsul poate fi amestecat cu majoritatea produselor de protectie a plantelor si cu stimulatorii de crestere a productiei, insa, datorita factorilor variabili, se va efectua un test de compatibilitate prealabil, la fiecare amestecare!
Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În ames- tec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga produsele separat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu.
Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utiliza- re a produsului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influentata de fac- tori independenti de competenta producatorului (conditii meteo, conditii de depo- zitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa utilizare mainile trebuie spalate minutios. Se interzice aruncarea preparatului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
44
45
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regula- mentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie inodora, de culoare galben-verzui - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Rolul componentilor in viata plantelor Manganul – similar cu fierul si magneziul – este activator enzimatic in procese- le de metabolism ale plantelor, prezinta importanta de baza in sinteza protei- nelor, in fotosinteza si in ciclul acidului citric.
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Mangan (Mn, sulfat) 4,0 5,0 50
Azot (N), din care 15,0 18,7 187
uree (N) 14,2 17,7 177
amoniu (N) 0,8 1,0 10
Bor (B, borat) 0,03 0,037 0,37
Zinc (Zn, sulfat) 0,03 0,037 0,37
Trioxid de sulf (SO3) 8,2 10,2 102
Sulf elementar (S, sulfat) 3,3 4,1 41
Molibden (Mo, molibdat) 0,04 0,050 0,50
Cupru (Cu, sulfat) 0,03 0,037 0,37
Fier (Fe, sulfat) 0,05 0,062 0,62
pH (solutie initiala) 4,0 - 4,3
Densitate (g/cm3) 1,250 ± 0,005
46
Translocarea manganului in planta este slaba. Absobtia de catre plante a man- ganului administrat pe sol, - datorita proceselor de fixare ce au loc in sol - este foarte incerta, pH-ul ridicat chiar o blocheaza. Carenta de mangan poate sa apa- ra pe solurile nisipoase, alcaline, reci, uscate sau exagerat de umede. Deficitul in acest element se manifesta prima data pe frunzele tinere, care in- galbenesc in mod neuniform si se ofilesc. Plante cu necesar ridicat de mangan sunt: sfecla de zahar, castravetele, mazarea (pastaioase), ovaz, sorg, spanac, floarea soarelui, rapita, tomate, soia, grau, mar. Samburoasele (piersic, prun, cires, visin) au un necesar si mai accentuat decat restul fructelor. Pe scoarta co- pacilor apar pete apoase, care devin ulterior necrozate. La porumb carenta de mangan poate cauza reducerea semnificativa a recoltei. Simptomele carentei sunt mai accentuate pe solurile nisipoase. Carenta de mangan se poate diferentia de carenta de zinc si de fier, fiindca, in acest caz frunzele sunt mai mici, iar cresterea longitudinala si in grosime a lastarilor este mai intensa. Simptomele carentei de mangan apar prima data pe frunzele mature, prin ingalbenirea marmorata pe langa nervurile principale si laterale, dupa care prin intensificarea ingalbenirii apare o cloroza sub forma de retea intre nervuri - „cu nervuri verzi si plante verzi” – iar mai tarziu este caracteristica si aparitia petelor alb-galbui. Cloroza fina intre nervuri este foarte asemanatoare cu simptomele initiale a carentei de fier, cu diferenta ca, carenta de mangan nu porneste de la frunzele de varf ale plantei. Ovazul reactioneaza spectaculos la carenta de mangan prin aparitia petelor us- cate pe frunzele care se dezvolta primavara si frangerea acestora. Alte plante cu necesar mare de mangan sunt: sfecla de zahar, mazarea, spanacul, graul, orzul. Excesul de mangan poate deveni toxic. Sensibilitatea plantelor la excesul de mangan difera nu numai in functie de specii, dar variaza si in cadrul aceleiasi specii si este influentata si de varsta plantei. La plantele care prefera solurile calcaroase unul din motivele formarii excesului de mangan este pH-ul scazut al solului si apa stagnanta. Orzul este deosebit de sensibil la excesul de mangan, dar la numeroase plante pot sa apara simptome de toxicitate in caz de supra- dozaj: porumb, floarea soarelui, cartof, tomate, fasole, varza, castraveti, salata, par, mar, piersic, lamai. Prin fertilizare foliara, poate fi evitata supradozarea accidentala posibila prin administrarea manganului direct pe sol, respectiv intoxicatia cu mangan si pier- derea de recolta din aceasta cauza.
47
Importanta produsului Voligop® Mangan, solutie (moleculara) de ingrasamant foliar CE, imbogatit cu cele mai importante microelemente necesare plantelor. Poate fi utilizat la nu- meroase plante cultivate in vederea suplimentarii nutrientilor, concomitent cu ierbicidarea sau cu alte tratamente de protectie a plantelor, dupa efectuarea unui test de compatibilitate. Se recomanda utilizarea dozei de 1-5 l/ha in cazul culturilor de camp si horticole si in viticultura, conform necesitatilor si fazei fenologice in care se afla planta; in concentratie de 0,5-2% la fertilizarea foliara, respectiv in concentratie de 0,1- 0,5% la irigare cu solutie de ingrasamant.
Recomandari de utilizare pe baza consilierii specialistilor: • Specii pomacee (si citrice): dupa caderea petalelor, de 2-4 ori, la intervale
de 10-14 zile, pana la recoltare.Se va folosi inainte de inflorire exclusiv in cazul carentei grave.
• Cartof: dupa rasarire completa; tratamentul tuberculilor inainte de planta- re, pentru cresterea rezistentei impotriva agentilor patogeni. Rezistenta plantelor impotriva infectiilor bacteriene se poate mari prin aplicarea soluti- ei cu mangan; de ex. agentul patogen care provoaca raia comuna a cartofu- lui poate fi suprimat prin adaugarea cantitatii suficente de mangan; pentru eliminarea deformarii, incovoierii castravetilor se poate aplica tratamentul cu mangan la aparitia simptomelor si se repeta in functie de necesitati.
• Sfecla de zahar: incepand din fenofaza de 6-10 frunze, pana la inchiderea randurilor, de 1-2 ori; prezenta manganului este esentiala pentru sporirea vitalitatii sfeclei de zahar si cresterea randamentului.
• Samburoase: de la legarea fructelor pana la intarirea samburilor, de 2-3 ori, la intervale de 10-14 zile; se repeta dupa recoltare, dar inainte de perioada de repaus.
• Pastaioase (fasole, mazare): in perioada de crestere intensiva si inainte de inflorire pentru sporirea cantitatii si calitatii productiei.
• Cereale: pentru rigidizarea tulpinii plantelor. Toamna, din fenofaza de 3 frunze, pentru marirea rezistentei la ger si cresterea capacitatii de infrati- re; primavara pana la aparitia frunzei stindard, pentru stimularea infratirii si cresterea productiei.
• Porumb: in fenofaza 4-8 frunze. Porumbul dulce este pretentios fata de mangan, zinc si molibden.
48
• Floarea soarelui (oleaginoase): in fenofaza 4-8 frunze, in faza aparitiei bu- tonului floral in functie de necesitati, concomitent cu alte tratamente de protectie a plantelor.
• Tomate: pentru sporirea capacitatii de formare a florilor si fructelor, conco- mitent cu tratamentul de protectie a plantei, de 2-4 ori.
• Rapita (crucifere): toamna in fenofaza 4-6 frunze, pentru marirea rezisten- tei la inghet si a capacitatii de a supravietui peste iarna, apoi in perioada de alungire a tulpinii. A nu se folosi in perioada de inflorire.
• Frag, arbusti cu fructe bacifere (coacaz, zmeur): de la inceputul infloririi, cu repetarea de 1-2 ori.
• Soia (pastaioase): in stadiul de dezvoltare de 10-15 cm inaltime. • Vita-de-vie: de la aparitia butonilor florali, apoi in fenofaza de bob marunt.
Necesarul de mangan a vitei-de-vie, in perioada de inflorire este de zece ori mai mare fata de necesarul de fier.
• Plante ornamentale cu flori si foioase: o singura aplicare la aparitia frunze- lor proaspete.
• Legume (frunzoase si radacinoase), varzoase (brassicacee (familia cruci- ferelor)), bulboase(alliacee), tomate: dupa dezvoltarea suprafetei foliare suficiente pentru absobtie, de 1-2 ori, pentru cresterea calitatii si marirea rezistentei. Alte soiuri de legume sensibile la carenta de mangan: sfecla de zahar, mazare, fasole verde, ridiche, spanac, salata, ceapa, usturoi si castra- vete.
Produsul poate fi amestecat cu majoritatea produselor de protectie a plantelor si cu stimulatorii de crestere a productiei, insa, datorita factorilor variabili, se va efectua un test de compatibilitate prealabil, la fiecare amestecare! In rezervorul aparatului de stropit, ingrasamantul foliar intotdeauna se va amesteca ca ultim component.
Înainte de utilizare se recomand efectuarea unui test de compatibilitate. În amestec cu alte îngrminte foliare sau pesticide, a se umple pompa 2/3 cu ap i a se aduga produsele separat. A se aduga Voligop® ca ultima component în amestec, amestecând continuu.
Inainte de folosire, se recomanda citirea instructiunilor descrise in ghidul de utilizare a produsului si respectarea acestora! Datele si procedurile prezentate
49
in catalog au exclusiv scop consultativ. Deoarece eficienta produsului este influ- entata de numerosi factori independenti de competenta producatorului (con- ditii meteo, conditii de depozitare si conditii de utilizare), nu ne putem asuma raspunderea pentru eventualele pagube produse de acestia. A se evita scurgerea, picurarea, ingerarea accidentala a produsului concentrat. Dupa utilizare mainile trebuie spalate minutios. Se interzice aruncarea prepara- tului sau resturilor neutilizate si al ambalajului produsului in cursuri de apa sau lacuri.
Termen de valabilitate: 2 ani, in ambalajul original inchis, pastrat in loc uscat, racoros si ferit de inghet.
50
51
Toleranta privind continutul garantat de nutrienti respecta prevederile regula- mentului CE nr. 2003/2003. Aspect: solutie inodora, incolora - fara continut de sodiu si clor - ingrasamant premium.
Importanta principalului macroelement Potasiul are rol determinant in regimul hidric si in functionarea enzimelor, pre- dominanat in perioada de crestere. Stimuleaza absorbtia N-ului, implicit sinte- za proteinelor, dar nu este constituent al celulei. In cazul bunei aprovizionari cu potasiu, creste toleranta plantelor la seceta, presiunea turgescenta ridicata stimuleaza cresterea plantei. Partile tinere ale plantei sunt bogate in potasiu, iar in partile imbatranite se acumuleaza calciul. Potasiul, manganul si fierul sunt in relatie sinergica. In cazul deficitului de po- tasiu este afectata negativ capacitatea de formare a florilor, se reduce rigidita- tea tesuturilor, respectiv scade rezistenta plantelor la inghet, agenti patogeni si la actiunea daunatorilor. In cazul unei aprovizionari deficitare cu potasiu
Continut de elemente nutritive m/m % m/v % g/l
Potasiu (K, hidroxid) 8,2 9,5 95
Oxid de potasiu (K2O) 9,9 11,5 115
Fosfor (P, fosfat) 3,6 4,1 41
Pentaoxid de fosfor (P2O5) 8,2 9,5 95
Molibden (Mo, molibdat) 0,04 0,046 0,46
pH (solutie initiala) 7,4 - 7,6
Densitate (g/cm3) 1,160 ± 0,005
52
este impiedicata cresterea celulara, prin urmare fructele vor fi mai mici. Voligop Potasiu si Voligop Magneziu utilizat in combinatie, conform necesitatilor, poate fi ingrasamantul foliar ideal al culturilor horticole intensive. Cultura de sfecla de zahar si cartoful sunt culturile cu cele mai mari pretentii fata de potasiu / hectar. Simptomele carentei de potasiu apar prima data pe frunzele mai mature, frun- zele se indoaie si pe margini apar pete necrotice albicioase-maro. In urma excesului de potasiu scade absorbtia de Ca si Mg, creste concentratia in saruri a solului si metabolismul este perturbat. In general, la legumele cu necesar mare de potasiu, si cerinta de magneziu este ridicata. Molibdenul este un component extrem de valoros al produsului, absorbtia lui este favorizata de ionii fosfat. In cazul carentei de molibden, frunzele tinere la cartof devin de culoare verde pal, apoi maro, marginea frunzelor se rasucesc si se usuca. Se formeaza mai putine flori care devin maro si mor. In cazul co- nopidei, frunzele din rozeta se torsioneaza, capatana rezultata (inflorescenta), daca se formeaza, va fi de culoare maro si nu va fi compacta. Frunzele mature la morcov devin maro si se usuca, plantele raman mici. La plantele de castravete si tomate cu deficit de molibden culoarea intre nervurile frunzelor mature devine pala, marginea se rasuceste, iar in final frunzele mor. Pe marginea frunzelor de telina se vad zone parlite.
Importanta produsului Voligop® Potasiu este ingrasamant foliar CE lichid, fara clor, imbogatit cu fosfor si molibden. Fosforul si molibdenul completeaza compozitia produsului. Poate fi utilizat pentru suplimentarea nutrientilor la numeroase culturi de plante, indi- vidual sau concomitent cu alte tratamente de protectie a plantelor, dupa efec- tuarea unui test de compatibilitate. Se recomanda efectuarea tratamentului in perioada de vegetatie, de 2-4 ori, de obicei de la inceputul infloririi, pana in faza de maturitate (coacere). La fertilizare foliara recomandam utilizarea in concen- tratie de 0,5-4% a produsului, iar la irigare cu solutie de ingrasamant in