infomagazine juli - augustus 2015

of 20 /20
uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be nr 27 juli - augustus 2015 Kinderen baas op het speelplein pag. 6-7 Gezellig zomeren tijdens Plein op Stelten pag. 3 Zomer van het spannende boek pag. 9 The Last Post: ‘Ode aan de Ode’ pag. 13

Author: gemeentebestuur-ledegem

Post on 22-Jul-2016

237 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Maandelijks infomagazine van het gemeentebestuur Ledegem

TRANSCRIPT

Page 1: Infomagazine juli - augustus 2015

uw gemeentelijk magazine • www.ledegem.be

nr 27

juli - augustus 2015

Kinderen baas op het speelplein pag. 6-7

Gezellig zomeren tijdens Plein op Stelten pag. 3Zomer van het spannende boek pag. 9The Last Post: ‘Ode aan de Ode’ pag. 13

Page 2: Infomagazine juli - augustus 2015

VoorwoordBeste inwoner

De zomervakantie staat voor de deur, het verenigingsleven schakelt een versnelling lager, sommigen hebben reisplannen, anderen blijven lekker thuis. Hoe je dit ook invult: laat dat alvast gebeuren bij mooi zomerweer.De zomerwerkingen van de Dienst Vrije Tijd zijn goed voorbereid, dankzij de steun van veel jonge gasten. Dank voor dit engagement!

Als ik zo even mijn schepenbevoegdheden bekijk, is er alweer heel wat gebeurd en staat er nog heel wat op til. Een gemeente heeft 33 GIS-verplichtingen. Heel wat van die zaken zijn al opgestart. GIS staat voor geografisch informatiesysteem waarmee (ruimtelijke) gegevens of informatie over geografische objecten, zogeheten geo-informatie kan worden opgeslagen, beheerd, bewerkt, geanalyseerd, geïntegreerd en gepresenteerd. Recent werd, samen met 4 andere gemeenten, een GIS-coördinator aangesteld. Hij stelde een stappenplan voor om geleidelijk aan GIS optimaal te integreren in de werking van de gemeente.

Wat wonen betreft zijn de sociale koopwoningen op De Hoogte al verkocht, de Mandelbeekhuizen zijn nog in opbouw (12 koop en 12 huur), Het Zonneke in de Stationsstraat is in opbouw (11 huur) en het project in de Olmenlaan (12 koop) gaat weldra van start. Ook is er een duidelijke stijging in de bouw van privéwoningen en meergezinswoningen. Het straatbeeld verandert toch wel her en der. Welkom aan die nieuwe inwoners. Ze krijgen eerstdaags een welkomstmap met nuttige info.

Onze inspanningen voor zuinig energieverbruik zetten we onverminderd verder. We krijgen zelfs vragen van andere gemeenten om onze manier van werken uit te leggen. Het doven van de straatlichten tijdens een paar nachtelijke uren is een volgende stap in het besparen en tevens terugdringen van de CO2-uitstoot.

Men kan binnenkort weer inschrijven voor de muziek- en kunstacademie. Ook de techniekacademie kent na het grote succes van vorig jaar een vervolg. Een aanrader dus! Achter de schermen zijn we op communicatief gebied bezig met het ontwerpen van een huisstijl. Deze moet de identiteit van onze gemeente naar buiten toe onderstrepen. Dit zal op allerlei vlakken zichtbaar worden: logo, drukwerk, infogids, website, facturen, e-mails ... Iets om naar uit te kijken dus!

Geniet ondertussen van de zon!

Openingsuren vakantieregelingOp dinsdag 21 juli zijn volgende diensten gesloten: gemeentebestuur, OCMW, lokale politiepost, bibliotheek en recyclagepark IVIO. De woonwinkel is tussen 15 juli en 15 augustus enkel open op donderdagvoormiddag van 9u tot 12u. Opgepast, in de zomermaanden juli en augustus is de bibliotheek vier weekends niet open. Van maandag 20 juli tot en met zondag 16 augustus zijn er aangepaste openingsuren. Op maandag, woensdag en vrijdag kan je terecht in de bib van 10u tot 12u en van 14u tot 18u30. De bib is dan gesloten op dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag.

HinderGrote Sint-Godelieveprijs Beitem14 juli van 15u tot 18u.Parcours: Provinciebaan, Groene Jagerstraat, Kortwagenstraat.

Wielerwedstrijd Grote Prijs van de Plaats28 juli. Start om 15u.Parcours: Plaats, Stations-straat, Sint-Pietersstraat, Boomlandstraat, Kortwagen-straat, Soldatenstraat, Begijnestraat, Vlasbloem-straat, Rollegembosstraat, Rollegemstraat, Menen-straat, Plaats.

Beneluxkampioenschap OVWF2 augustus van 12u45 tot 18u. Parcours: Sint-Eloois-Win-kelstraat, Roeselarestraat, Molenstraat, Rollegemstraat, Rollegembosstraat, Vlas-bloemstraat, Soldatenstraat, Kortwagenstraat, Boomland-straat, Sint-Pietersstraat, Stationsstraat, Rollegem-straat, Sint-Eloois-Winkel-straat.

Wielerwedstrijden dames23 augustus van 13u30 tot 18u30.Parcours: Sint-Pietersstraat, Boomlandstraat, Kortwa-genstraat, Soldatenstraat, Begijnestraat, Boomland-straat, Guido-Gezellelaan, Rollegemstraat, Stations-straat, Sint-Pietersstraat.

Hugo VerriestlaanAfwerken voetpaden en opstarten asfalterings- en markeringswerken.

Aanleg nieuw fietspad KezelbergrouteIn het kader van een volledige heraanleg van de oude spoor-wegbedding door de provincie West-Vlaanderen werd ondertussen de 2de fase van de werken opgestart, vanaf Ledegem richting Menen.

Provinciebaan N32 - Ledegem Vanaf begin juli zijn er onderhoudswerken gepland. Voor meer details kan je terecht op www.ledegem.be/openbarewerken.

Wifi in de openbare gebouwen!Het gemeentebestuur is hard aan het werk om wifi beschikbaar te stellen in een aantal openbare gebouwen. Concreet gaat het om de drie sporthallen, De Samenkomst en De L!NK. Dankzij dit draadloos netwerk kan je met je eigen laptop, tablet of smartphone op het internet surfen. Het draadloze netwerk is toegankelijk voor elke bezoeker en bovendien helemaal gratis. Hoe werkt het? Heel eenvoudig! Verbind je computer/tablet/smartphone met het gast-netwerk, accepteer de gebruiksvoorwaarden en je kan de digitale snelweg op. Er zijn tevens plannen om in de toekomst ook wifi te voorzien in een aantal bijkomende gebouwen. We denken hierbij aan De Kobbe en het Oud Brandweerarsenaal.

Geert DesseinDerde schepen

22

Page 3: Infomagazine juli - augustus 2015

beentjes in de lucht.

Doorlopend is er de openlucht-kunstmarkt van de Kunstkring waarbij kunstenaars hun werk tentoonstellen en soms zelfs ter plaatse zelf aan het werk zijn. In de namiddag kan u speelgoed en tweedehandskinderspullen kopen op de tweedehandsbeurs georganiseerd door de Gezinsbond van Rollegem-Kapelle.

Uiteraard is er ook voor de kinderen heel wat te beleven die dag. Misschien wil jouw kind wel eens een knotsgek kapsel of een geschminkte snoet?

Gezellig zomeren tijdens Plein op Stelten

Begin augustus ontvangt u in de brievenbus een folder met het volledige programma en het tijdstip van alle acts. Hou de brievenbus dus in de gaten! Een organisatie van Cultuurdienst Ledegem in samenwerking met café De Voerman, café De Lindeboom, De Kunstkring en B-Salsa en Gezinsbond Rollegem-Kapelle.

Inschrijven voor de tweedehandsbeurs kan via [email protected], € 5,00/stand.

Op zaterdag 15 augustus staat het Sint-Jansplein in Rollegem-Kapelle weer op stelten. Ook tijdens deze editie verrassen we u met heel wat animatie voor groot en klein, straattheater en muziek.

Misschien komt u die zaterdag op het plein wel vreemde typetjes tegen van het Ieperse straattheaterduo ‘Kartje Kilo’? Of wordt u van uw sokken geblazen door Steven Delaere, de goochelaar die het in de tv-show ‘Belgiums got talent’ tot in de finale schopte met zijn spectaculaire trucs. Ook de uitspattingen van de muzikale 86-jarige Eugène en andere artiesten zullen u zeker niet ontgaan.

Uiteraard zijn er ook heel wat verenigingen van eigen bodem die het publiek graag verrassen met allerhande activiteiten en optredens. DJ Kris Wills zorgt voor de nodige sfeermuziek en de meisjes van dansgroep Mattliss gooien de

MEER INFODienst Cultuur - 056/894.878 - [email protected]

© straatanimatie.eu

3

Page 4: Infomagazine juli - augustus 2015

Tijdens de zomervakantie hebben we alweer een prachtig programma uitgewerkt voor iedereen van 12 tot en met 15 jaar. Je kan voor al deze activiteiten inschrijven bij de Dienst Vrije Tijd. Wees er tijdig bij want de plaatsen zijn steeds beperkt. Het vertrek- en eindpunt zijn steeds het gemeentehuis in Ledegem.

• Operation Freddy + Blaarmeersen: dit is een actieve zoektocht met tablets in het centrum van Gent, waarbij Freddy ons uitdaagt om de stad in te trekken en missies en vragen op te lossen.Donderdag 2 juli van 8u30 tot 17u voor € 15,00.

• Centerparks: 9 juli van 8u15 tot 19u30 voor € 10,00.• Initiatie schermen: 16 juli van 13u tot 17u30 voor

€ 25,00.• Koezio Adventure: Koezio is een spannend spel

waar teamwork centraal staat. Gebruik je conditie en kennis om de opdrachten tot een goed einde te bengen. Donderdag 13 augustus van 12u30 tot 17u45 voor € 20,00.

• Phantasialand: donderdag 20 augustus van 6u tot 21u voor € 40,00.

• Wakeboarden: donderdag 27 augustus van 11u tot 19u15 voor € 30,00.

MEER [email protected] - www.maksimum.be

Spetterende vakantie met tienerwerking Maksimum

DE 5DE EDITIE VAN HET

Streetkarting

Brandweer Ledegem en Kart-Events organiseren

ZoNDAg 12 julI 2015nabij kAZErNE kloosterstraat,

Sint-Eloois-Winkel

Voor IEDErEENkwalificatie: 9.30 u - 10.00 u

rACE: 10.30 u - 14.30 u inschrijving en info: 0479 92 90 70

voor brandweerliedenkwalificatie: 15.00 u - 15.30 u rACE: 16.00 u - 18.30 u inschrijving en info bij Steven Soens [email protected] 0476 52 30 05

Streetkarting_A4.indd 1 17/06/15 08:34

West-Vlaams kampioenschap streetkarting voor brandweerliedenOp zondag 12 juli 2015 organiseert Brandweer Ledegem - Dienst 100 Ledegem voor de vijfde keer het West-Vlaams kampioenschap streetkarting voor brandweerlieden. Er wordt een uniek stratencircuit opgebouwd rond het brandweerarsenaal en de omliggende straten.

Het parcour is 950 meter lang en passeert onder andere in de Kloosterstraat en het Dorpsplein. Alle brandweerkorpsen van West-Vlaanderen kunnen het in teamverband tegen elkaar opnemen in een streetrace. Om 15u starten de kwalificatieritten, om 16u wordt de start gegeven van een 2u30 durende wedstrijdrace. De teams bestaan uit minimaal twee en maximaal 5 piloten. Ook niet brandweermannen kunnen zich wagen aan een streetkarting. Om 9u30 start immers een vier uur durende race voor niet-brandweerlieden.

MEER INFOSiebert Verfaillie - Karts Events (0479/92.90.70).

k r u 03.41 - u 03.01 :ECA

inschrijving en info: 0479 92 90 70

voor brandweerliedenk r ACE: 16.00 u - 18.30 u inschrijving en info bij Steven Soens [email protected] 0476 52 30 05

Streetkarting_A4.indd 1 17/06/15 08:34

4

Page 5: Infomagazine juli - augustus 2015

DE 5DE EDITIE VAN HET

Streetkarting

Brandweer Ledegem en Kart-Events organiseren

ZoNDAg 12 julI 2015nabij kAZErNE kloosterstraat,

Sint-Eloois-Winkel

Voor IEDErEENkwalificatie: 9.30 u - 10.00 u

rACE: 10.30 u - 14.30 u inschrijving en info: 0479 92 90 70

voor brandweerliedenkwalificatie: 15.00 u - 15.30 u rACE: 16.00 u - 18.30 u inschrijving en info bij Steven Soens [email protected] 0476 52 30 05

Streetkarting_A4.indd 1 17/06/15 08:34

te uniformiseren, te koppelen en vervolgens ook te delen. GIS werkt zo als een platform. Het geheel is meer dan de som van de delen. Wij gaan hier uiteraard geen misdaad mee oplossen, wel kunnen we analyses maken, verbanden leggen en finaal een betere dienstverlening nastreven. Best boeiend dus!

Ledegem miste iemand om dit alles te organiseren, zijnde een GIS-coördinator. En we waren blijkbaar niet alleen. Samen met 4 andere gemeenten zochten we naar een manusje-van-alles dat het GIS gebeuren in goede banen kan leiden. Dat vonden we in Wouter Verhelst. Wouter is niet van de minste. Hij

Wouter Verhelst, de intergemeentelijke GIS-coördinator

is licentiaat geschiedenis en haalde maar liefst 3 masterdiploma’s. Deze verzamelde hij bovendien tijdens een bloeiende 10 jaar durende carrière als professioneel volleyballer. Hij weet als geen ander om zich vast te bijten in iets en dit tot een goed einde te brengen.

"Tijdens mijn opleiding had ik een keuzevak GIS. Dit boeide mij enorm. De mogelijkheden zijn eindeloos", vertelt hij, "sindsdien ben ik gebeten door GIS. Het feit dat ik in verschillende gemeenten kan werken, voegt een extra dimensie toe aan de job", vult hij aan.Wij wensen hem veel succes in zijn nieuwe functie.

Wat hebben de series NCIS en The District met elkaar gemeen? Het gebruik van GIS! GIS? Juist, een geografisch informatiesysteem waarbij de misdaad beetje bij beetje wordt ontrafeld door verschillende, vaak plaatsgebonden, lagen op elkaar te leggen. Hierdoor ontstaat een patroon. Een patroon dat uiteindelijk leidt tot het oplossen van een mysterie. Maar wat heeft dit alles nu te maken met Ledegem en met de man op de foto?

Het gebruik van GIS is ook in Ledegem doorgedrongen en wint stilaan aan belang. De tijd staat niet stil. In het verleden was het zo dat iedere dienst over zijn eigen data beschikte en bijhield: namen, adressen, leeftijden, vergunningen, belastingen en noem maar op. Ditzelfde gebeurde eveneens op provinciaal en op federaal niveau en in alle andere gemeenten. Een veelheid aan data dus, soms tot tig keer toe op een andere manier bijgehouden.

Als je nu weet dat 80 % van die gebruikte data een ruimtelijke component heeft, dan is de stap klein om deze info te verzamelen,

5

Page 6: Infomagazine juli - augustus 2015

Vakantie in eigen gemeente op het speelplein

in die periode uiteraard terecht bij Zwiebel te Ledegem. Er wordt gratis busvervoer voorzien met begeleiding

vanuit Sint-Eloois-Winkel naar Ledegem. Deze bus vertrekt telkens om 8u15 aan het speelplein, maakt een stop in Rollegem-Kapelle aan de sporthal om 8u25 om de kinderen dan af te zetten in Ledegem op het speelplein. ’s Avonds stopt deze bus om 16u40 aan de sporthal in Rollegem-Kapelle en om 16u50 aan het speelplein in Sint-

Eloois-Winkel. Er wordt aan deze haltes geen opvang voorzien. Kinderen die in de opvang blijven kunnen op het speelplein in Ledegem blijven tot 17u30 en kunnen daar afgehaald worden.

Inschrijven en deelnameprijzen?Inschrijven kan telkens op het speelplein zelf van 7u30 tot 9u en van 13u tot 13u30. Tijdens de werking en de middagpauze kan er NIET worden ingeschreven.De tarieven blijven in 2015 ongewijzigd. Een volledige dag speelplein kost € 6,00 en een maandkaart € 75,00. Kinderen kunnen ook alleen inschrijven voor een voor- of namiddag, dan betaal je € 3,00 per dagdeel. Een maandkaart komt voordeliger uit wanneer je kind meer dan 12 volle dagen naar het speelplein komt. Bij een maandkaart zijn de daguitstappen niet inbegrepen. Iedereen dient voor deze uitstappen op voorhand in te schrijven.

Waar?Binnen onze gemeente hebben we twee speelpleinwerkingen. Een afdeling in Ledegem genaamd Zwiebel en een afdeling in Sint-Eloois-Winkel genaamd Kjeunemie. Zwiebel is gevestigd op het speelplein De Kempkens in de Sint-Eloois-Winkelstraat naast de sporthal. Kjeunemie vind je terug op het speelplein naast het voetbalveld op het einde van de Vlaschaardlaan.

Voor wie?De speelpleinwerkingen zijn toegankelijk voor alle kinderen van het 1ste kleuter tot en met het 6de leerjaar. De enige vereiste is dat kinderen zindelijk zijn. Kinderen, die nog steeds een pamper dragen of vaak een ‘accidentje’ hebben, zullen geweigerd worden. We raden aan om kinderen die overdag nog rust nodig hebben, niet voor een volledige dag in te schrijven. Op het speelplein zijn er immers geen voorzieningen om kinderen te laten slapen.

Wanneer?We gaan van start op woensdag 1 juli en eindigen negen weken later op vrijdag 28 augustus. Zwiebel te Ledegem is deze volledige periode geopend, Kjeunemie te Sint-Eloois-Winkel sluit zoals andere jaren enkele weken de deuren. Ditmaal van maandag 20 juli tot en met vrijdag 14 augustus. De kinderen uit Sint-Eloois-Winkel kunnen

Tijdens de zomervakantie is het opnieuw zover, dan staan heel wat animatoren paraat om er samen met jouw kinderen een aangename vakantie van te maken. Samen ravotten, met water spelen, kampen bouwen, sporten, creatief bezig zijn of eens lekker gek doen, dat kan bij ons allemaal. De grootste voorbereidingen zitten erop, het echte werk kan beginnen: jouw kinderen een fantastische zomervakantie bezorgen!

De animatoren zijn klaar om er een

fantastische zomer van te maken

6

Page 7: Infomagazine juli - augustus 2015

Bij de inschrijving zit een drankje om 10u en een drankje en vieruurtje om 16u inbegrepen. Water kunnen de kinderen steeds gratis krijgen. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar voor kinderen tot 12 jaar. Bovendien bieden verschillende ziekenfondsen een tegemoetkoming aan voor de deelname aan de speelpleinwerking. Voor meer info kan u steeds terecht bij uw mutualiteit.

Daguitstappen?We trekken er ook dit jaar met de kinderen op uit! Op woensdag 8 juli gaat het lager naar Bellewaerde en de kleuters naar Funny Parc, een in- en outdoor speelplein. Voor Bellewaerde wordt dit een volledige dag met een deelnameprijs van € 15,00. Voor Funny Parc maken we er een namiddaguitstap van met een deelnameprijs van € 6,00. Op woensdag 19 augustus gaan we met z’n allen naar Plopsaland, de deelnameprijs bedraagt € 20,00. Voor deze activiteiten moeten de kinderen op voorhand inschrijven aangezien de plaatsen hiervoor beperkt zijn. Voorzie tijdens deze uitstappen een lunchpakket en kledij aangepast aan de weersvoorspellingen. Er is tijdens deze daguitstappen geen normale werking voorzien.

Jeugddienstmedewerker Mieke Alvoet staat samen met haar team van ongeveer 40 animatoren klaar om er samen met jouw kinderen een fantastische zomer van te maken!

Een dag op het speelplein?Een dag op ons speelplein ziet er als volgt uit: 7u30 - 9u: opvang + inschrijving 9u - 12u: werking 12u - 13u: middagpauze 13u - 13u30: middagopvang + inschrijving 13u30 - 16u30: werking 16u30 - 17u30: opvang

De kinderen kunnen over de middag op het speelplein blijven en hun boterhammen opeten. Op vrijdag 10 juli, 24 juli, 7 augustus en 21 augustus kunnen de kinderen inschrijven voor een lekkere warme maaltijd op het speelplein! Een warme maaltijd kost € 4,00. Alle animatoren blijven aanwezig. Na 17u30 eindigt de verantwoordelijkheid van de animatoren.

MEER INFO [email protected] - 056/894.876

7

Page 8: Infomagazine juli - augustus 2015

Optreden SchlagershowbandOp zaterdag 11 juli wapperen Vlaamse leeuwen en weerklinken Vlaamse schlagers op het Sint-Jansplein in Rollegem-Kapelle. Enkele Rollegemse verenigingen organiseren in het kader van Vlaanderen feest een optreden van de Schlagershowband. Op het groot openluchtterras achter de kerk zullen hits weerklinken van Laura Lynn, André Hazes, Paul Severs, Dennie Christian, Bart Kaëll, Willy Sommers en vele andere topartiesten. Tijdens een spetterende show van twee uur bouwt de band een feestje met polonaisehits die iedereen kent: ‘Zeven anjers, zeven rozen’, ‘Kleine café aan de haven’, ‘Eviva España’ … Uiteraard is het optreden gratis en is er ook animatie voor de kinderen voorzien. Ambiance verzekerd!

Het feest vindt plaats op zaterdag 11 juli vanaf 19u op het Sint-Jansplein in Rollegem-Kapelle. De start van het optreden is voorzien om 20u.

Een organisatie van fanfare De Kunst is ons Vermaak, heemkring Rollegem-Kapelle, KVLV Rollegem-Kapelle, Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle en Sint-Janskoor in samenwerking met gemeentebestuur Ledegem.

MEER INFODienst Cultuur - 056/894.878 - [email protected]

Benelux-kampioenschap OVWF Op zondag 2 augustus is er het Benelux-kampioenschap OVWF wielrennen in onze gemeente. Bij OVWF kunnen wielerliefhebbers terecht voor officiële wedstrijden en kampioenschappen. Voor Rik Goemaere en zijn team, in samenwerking met WAOD nevenwielerbonden, is deze organisatie het derde grote evenement dat ze zullen organiseren in onze gemeente.

"In 2011 organiseerden we het West-Vlaams kampioenschap en twee jaar geleden waren we trots het officiële WK voor wielerliefhebbers te mogen organiseren te Ledegem”, aldus Rik. Met deze ervaring op zak, hoopt Rik alweer op een vlekkeloze editie van het Benelux-kampioenschap OVWF. Het kampioenschap wordt gereden in drie verschillende leeftijdscategorieën, waarbij de oudste categorie de renners ouder dan 60 jaar bevat. De organisatie verwacht voor iedere categorie meer dan 100 renners aan de start.

MEER INFORik Goemaere - OVWF - [email protected]

88

Page 9: Infomagazine juli - augustus 2015

E-boeken in de bibVanaf 1 juli start de bibliotheek met het uitlenen van e-boeken. We hebben 2 e-readers aangekocht en ze zullen bij de start van de zomervakantie uitleenklaar zijn. Op iedere e-reader zullen een tiental e-boeken staan. Wat literatuur, een aantal spannende titels, een vleugje romantiek, kortom voor elk wat wils.

Zowel de e-reader als de e-boeken komen op de kaart van de lener terecht. Voor deze materialen gelden dezelfde uitleenmodaliteiten als voor de andere materialen. Ook hier is de uitleen gratis en is de termijn 3 weken. De lener moet alleen een documentje ondertekenen dat hij of zij de e-reader in een goede staat heeft ontvangen en ook zo terug zal inleveren.

Enkele voordelen van een e-reader zijn: • E-boeken lezen is rustgevend voor de ogen dankzij

de e-ink-technologie (geen reflectie)• Ideaal voor op reis (geen kilo’s aan boeken)• Lettergrootte kan snel aangepast worden• De schermverlichting (lezen in het donker)• Zeer lange batterijduur

Spring zeker eens binnen in de bibliotheek voor meer informatie.

MEER INFOBibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

De moordzomer 2015

Mysterieuze ongevallen, bizarre overlijdens, gevaarlijke intriges, gewetenloze psychopaten… voor wie deze zomer wil genieten van een flinke portie spanning in boekvorm is er terug de moordzomer. Traditioneel zetten we twee zomermaanden lang het betere misdaadverhaal in de kijker.

Naast grote namen van eigen bodem kun je kennismaken met nieuwe titels van gerenommeerde buitenlandse auteurs. En dat zijn er heel wat. Op vakantie of thuis in de zon ontspannen met een spannend boek, voor veel mensen is het een ideale combinatie.

Alle titels vind je terug in onze bib. Je herkent ze aan de “moordzomersticker”. Kun je niet kiezen uit het brede aanbod? Vraag dan hulp aan onze medewerkers. Ze geven je met veel plezier kijk-, lees- of luistertips.

MEER INFOBibliotheek - 056/894.880 - [email protected]

© Ilse Van Loocke

9

Page 10: Infomagazine juli - augustus 2015

Fietstocht 'Voor wie het huisje past'Pas een huis gekocht? Verbouwingsplannen? Op zoek naar premies? Langdurige leegstand en verwaarlozing vermijden? Op zoek naar een (sociale) huurwoning? Je kan met al jouw vragen terecht op 3 september op het vormingsprogramma “ Voor wie het huisje past”.

Het vormingsprogramma “Voor wie het huisje past” geeft via een originele en ontspannende fietstocht van 15 kilometer een antwoord op al deze vragen. Het brengt ook het verhaal “achter de gevels”.

De start van de fietstocht is om 13u30 aan het gemeentehuis te Ledegem. De laatste stop wordt voorzien op de ‘open-huis-dag’ van een SVK-woning in de Papestraat 11 te Ledegem, met een hapje en een drankje. Deze woning werd gerenoveerd en opgefrist door de eigenaar in samenwerking met de renovatieploeg van Wonen en Werken. Tijdens deze opening is er dan ook meer info te verkrijgen over huren en verhuren via het SVK. Zin om mee te fietsen? Schrijf je dan in vóór 25 augustus.

MEER INFOHuisvesting Regio Izegem - 051/32.16.22 [email protected]

Sint-Janskruidenwandeling langs de Kezelbergroute Eind juni wordt traditioneel het feest van Sint-Jan gevierd. Niet toevallig staat rond die periode ook het Sint-Janskruid in volle bloei. Deze plant met zijn kenmerkende gele bloemen staat ook langs de Kezelbergroute, de voormalige spoorlijn tussen Roeselare en Menen. Natuurwerkgroep De Kolleblomme neemt je mee op zoek naar het Sint-Janskruid en andere flora die langs deze groene as groeien en bloeien. Gids Roland Allegaert vertelt je ook over de geneeskrachtige eigenschappen en de volkse gebruiken van de verschillende planten.

De Sint-Janskruidenwandeling vindt plaats op zondag 5 juli om 14u30. Afspraak aan het Stationsplein (achter het voormalig stationsgebouw) in Ledegem.

MEER INFOEen organisatie van ’t West-Vlaamse hart en natuurwerkgroep De Kolleblommewww.westvlaamsehart.be - 051/27.55.50

© Ilse Van Loocke10

Page 11: Infomagazine juli - augustus 2015

Stel je vraag aan de bib: Is een cruise op de Nijl veilig?Reizen is niet alleen leuk, het is ook lekker ontspannend en een heilzaam middel tegen stress. Zeker als je zorgt voor een goede voorbereiding. En waar kun je dit beter doen dan in de bib?

We hebben heel wat interessante reisgidsen in huis. Dichtbij of ver, binnen- of buitenland, we hebben inspiratie genoeg voor iedereen. Daarnaast zijn onze medewerkers ook getraind in het beantwoorden van vragen. Dus, als je iets wil vragen over een specifieke reisbestemming en je weet niet direct waar te beginnen. Loop dan eens binnen in de bibliotheek. We helpen je met veel plezier.

Een greep uit het aanbod:• Provence & Côte d’Azur (Capitool reisgids)• Portugal (Capitool reisgids)• Stadsgids Brugge (Lannoo)• 100% Boedapest (100% reisgidsen)• Low cost citytrips naar het Zuiden: Bordeaux, Milaan,

Porto, Sevilla, Split (Trotter)• Het IJzerfront 1914-18 (historische reisgids)• Ontdek Auvergne: Tarn & Cevennen (ANWB Ontdek)• Vlaamse kust (Capitool reisgidsen)• Friet & folklore: reizen door feestelijk Vlaanderen• …

v.u.

: Jan

Den

olf,

dien

st C

ultu

ur, K

onin

g Le

opol

d III

-laa

n 41

, 820

0 Si

nt-A

ndri

es

Stel je vraag aan de Bib.Samen gaan we op zoek naar een antwoord.Bij ons word je beestig goed geholpen.www.steljevraagaandebib.be

Is een cruise op de Nijl veilig?

Doven openbare verlichting

Vanaf 1 juli 2015 start het gemeentebestuur van Ledegem met het doven van de openbare verlichting tijdens bepaalde uren van de nacht. Op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagnacht zal de openbare verlichting gedoofd worden vanaf 00u30 tot 04u30. Alle openbare verlichting op alle gemeentelijke wegen zal op dit moment uitgezet worden.

Enkel de verlichting op de Provinciebaan zal blijven branden. De Provinciebaan is immers een gewestweg en geen gemeentelijke weg. Tijdens kerstnacht en oudejaarsnacht zal de openbare verlichting wel blijven branden.

Om de openbare verlichting te kunnen doven dient de gemeente een éénmalige investering van € 6.227,00 te doen. De sturingen in de schakelkasten van de openbare verlichting dienen immers aangepast te worden. Door de openbare verlichting te doven zal de gemeente jaarlijks 164.320 kWh of € 32.000,00 besparen. Bovendien wordt er zo jaarlijks 126,5 ton CO2 minder uitgestoten.

MEER [email protected] - 056/894.860

11

Page 12: Infomagazine juli - augustus 2015

Fotozoektocht fotoclub De KringVoor de 4de keer organiseert de fotoclub van het LDC De Kring een fotozoektocht. Nieuw dit jaar is de keuze tussen een kleine wandeling (5km) en een fietstocht (16km). We hebben er tevens op gelet om deze iets minder moeilijk op te stellen. Deelnemingsformulieren kunnen afgehaald worden in het bureel tussen 1 en 24 juli en dienen binnengebracht te worden vóór 31 augustus. Deelname kost € 2,00/formulier. De prijsuitreiking zal gebeuren tijdens de opendeurdag zondag 6 september om 15u.

MEER [email protected] 056/50.25.28

Veilig zonnenHete zomerdagen kunnen door de hoge temperatuur en ozonpieken gevolgen hebben op onze gezondheid. Volgende tips kunnen de risico’s gelukkig beperken. Drink meer dan gewoonlijk, bij voorkeur water. Blijf binnen, in de binnenlucht is minder ozon dan in de buitenlucht. Zoek de koelte op en koel je lichaam regelmatig af. Rust voldoende en beperk lichamelijke inspanningen. Bescherm je tegen de zon met een degelijk beschermende zonnecrème en een hoedje. Bezoek ouderen of hulpbehoevenden en bied je hulp aan. Laat kinderen nooit alleen achter in een geparkeerde auto.

MEER INFOwww.zorg-en-gezondheid.be/hittealarm

Rustenhove tuinfeestRustenhove maakt zich op zondag 5 juli opnieuw klaar voor hun jaarlijks tuinfeest. Om 11u is er een aperitiefconcert door Koninklijke fanfare “Kunst is ons vermaak". Het eetfestijn start om 12u30 met huisgemaakt stoofvlees en frietjes à volonté . In de namiddag kan je genieten van de gezellige sfeer in de tuin met een kop koffie en taart. Tussendoor is er heel wat animatie zoals een optreden van Danny Cottyn, een tombola, springkasteel, grime … Inschrijven kan enkel via overschrijving op rekeningnr. De prijs bedraagt € 15,00 voor een volwassene en € 8,00 voor een kind.

MEER INFORustenhove - 056/50.94.71www.rustenhove.be

Stormschade? Wat te doen!Wanneer je te maken hebt met stormschade is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen, om correct betaald te worden voor opgelopen schade. Neem contact op met uw verzekering. Probeer zo veel mogelijk foto’s te nemen van de opgelopen schade. Neem ook contact op met het gemeentebestuur om aangifte te doen van uw schade. Hier worden de schadegevallen gegroepeerd en doorgegeven aan de dienst Rampen van de Vlaamse Overheid. Zo is de kans groter dat de storm wordt erkend als ramp en dat eventuele schade kan vergoed worden.

MEER INFOTim Lucker - 056/894.860 [email protected]

Koers voor damesOp zondag 23 augustus staan er enkele wielerwedstrijden voor dames en meisjes op het programma. Frans Vandenweghe, ex-sportfunctionaris van onze gemeente, is een ervaringsdeskundige in het organiseren van wielerwedstrijden : “Wij organiseren jaarlijks verschillende wielerwedstrijden met het Koerskomitee Ledegem. Maar wij maken er een punt van om jaarlijks een wedstrijd te organiseren voor dames. Want in de wielersport, of in sport in het algemeen, worden de dames en meisjes vaak vergeten."

Op het programma die dag staan er twee wedstrijden. De jeugd start hun wedstrijd om 13u30. Nieuwelingen en junioren rijden samen in één wedstrijd, maar met twee klassementen. Vanaf 16u zijn de elite met contract, de profrenners, aan de beurt. De kans is groot dat de toeschouwers ook dit jaar de Belgische kampioenen aan het werk zullen kunnen zien. Alweer een hoogdag voor het Ledegemse wielrennen.

MEER [email protected] - 056/894.877

© Nathalie Bex

12

Page 13: Infomagazine juli - augustus 2015

100 JAAR GROOTE OORLOGCULTUREEL HERDACHT

GONEWEST.BE

refl ections on the Great War

VOLG LIVE DE 30.000STE LAST POST @

100 jaar Groote Oorlog

BELEEF DE 30.000STE  

LAST POST 09_07_2015 / 19.30U / EEN ODE AAN DE ODE

PWV_00842_affiche_lastPost.indd 3 12/05/15 13:40

en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944). Elke dag weer is de Last Post het definitieve eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

The Last Post Association stelt zich tot doel deze ode eeuwig in stand te houden. Door weer en wind, sneeuw en zon, blazen brandweerlui uit Ieper aan de Menenpoort elke

Beleef de 30.000ste Last Post in de brandweerkazerne

dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. The Menin Gate Memorial to the Missing verzamelt de namen van 54.897 gesneuvelden uit de voormalige Commonwealth, wiens lichamen nooit teruggevonden zijn.

Het is een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en dus ook het brandweeruniform dragen. GoneWest, het cultuurprogramma van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, wil de wereldwijde solidariteit onder brandweerlui eren met een ‘Ode aan de Ode’.

Op 9 juli 2015 wordt de 30.000ste Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper en dat zal wereldwijd herdacht worden in de lokale brandweerkazernes. GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma WOI van de provincie West-Vlaanderen, organiseert ter ere van deze unieke gebeurtenis, in samenwerking met de Last Post Association en artistiek intendant van dit evenement Wim Opbrouck, een ‘Ode aan de Ode’.

Op 9 juli kan je in de lokale Belgische brandweerkazernes de ceremonie van de unieke 30.000ste Last Post live volgen op grote schermen vanaf 19u30. Geïnteresseerden kunnen de ceremonie ook in de Ledegemse kazerne volgen, in de Kloosterstraat 6a. Het gemeentebestuur voorziet voor de gelegenheid een drankje voor al de aanwezigen. Bovendien zal de Last Post nadien nogmaals geblazen worden door afgevaardigde muzikanten uit onze drie deelgemeenten.

De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse

MEER INFOwww.30000lp.be - www.facebook.com/30000LP - www.gonewest.be

13

Page 14: Infomagazine juli - augustus 2015

Drumbandtreffen Beat It

Op zondag 23 augustus zal er in Sint-Eloois-Winkel heel wat tromgeroffel te horen zijn. De Winkelse Muziekvereniging organiseert het drumbandfestival Beat It. Voor de gelegenheid reizen 5 drumbands af naar Sint-Eloois-Winkel.

Om 14u start de muzikale wandeling door de straten van Sint-Eloois-Winkel. Om 16u geven verschillende drumbands het beste van zichzelf met een concert in de sporthal van Sint-Eloois-Winkel.

Helemaal gratis kan u genieten van muziek van: De Winkelse Piccolo’s, Drumband Sint-Eloois-Winkel“De Kunstvrienden”, Drumband Aarsele “Firestix”,Drumband Kuurne “Moed en vlijt”, Drumband Ledegem“Styx”, Drumband Knokke-Heist “Sint Cecilia Heist”,Koninklijke muziekmaatschappij “Sint Cecilia Ardooie”.

MEER INFOwww.winkelsemuziekvereniging.be

Sporthal zoekt uitbater cafetariaHet gemeentebestuur van Ledegem stelt de cafetaria van de gemeentelijke sporthal te Sint-Eloois-Winkel, Dorpsplein 17a, open voor verhuring onder de vorm van een concessie overeenkomst voor een looptijd van negen jaar. Wie aan deze inschrijving wenst deel te nemen, kan daarvoor het bestek gratis bekomen bij de Dienst Patrimonium van het gemeentebestuur, Rollegemstraat 132 te 8880 Ledegem.

De offerte dient het bestuur te bereiken ten laatste op dinsdag 1 september 2015 om 11u, hetzij per aangetekend schrijven, hetzij door aangifte op de dienst patrimonium. Voor alle bijkomende informatie of inlichtingen, alsook voor een eventueel plaats bezoek kan contact worden opgenomen met de Dienst Patrimonium, Rollegemstraat 132 te 8880 Ledegem.

MEER INFODienst Patrimonium - 056/[email protected]

© Christian Vanlerberghe

14

Page 15: Infomagazine juli - augustus 2015

Ravotten geblazen op speelweideWe stellen u graag met trots de nieuwe speelweide te Rollegem-Kapelle voor. Vorig jaar werden enkele toestellen op de speelweide geplaatst om deze bespeelbaar te maken voor de kinderen. Dit was echter een kortetermijnoplossing, want intussen lagen de plannen op tafel voor de inrichting van dit terrein. De speelweide kan je langs twee kanten bereiken, op het einde van de Burgemeester Wylinstraat of langs het wegeltje naast de sporthal in de Schoolstraat. Wij hopen dat we veel spelende kinderen kunnen treffen deze zomer op onze gloednieuwe en leuke speeltoestellen.

1515

Page 16: Infomagazine juli - augustus 2015

16

Berenklauw: een gevaarlijke plant Nu de zomer in aantocht is, spelen heel wat kinderen opnieuw naar hartenlust buiten. Wees steeds aandachtig voor de berenklauw, een uitermate giftige plant. Er bestaan twee soorten berenklauw. De reuzeberenklauw wordt tot 5 meter hoog en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen met een diameter tot 50 cm. De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts 2 meter hoog.

Het is belangrijk om elk contact met de reuzeberenklauw en berenklauw te vermijden. Het sap bevat immers bijtende stoffen die in combinatie met de zon ernstige brandwonden kunnen veroorzaken. Toch in contact gekomen met één van de planten? Spoel dan onmiddellijk met koud water en vermijd zeker één week de zon. Indien er huidletsels zouden verschijnen, raadpleeg dan zeker je huisarts of de Vlaamse gezondheidsinspectie.

MEER INFO050/[email protected]

Oproep schoollaureaten

Na veel zwoegen en zweten tijdens de examenperiode is het eindelijk zo ver: de vakantie is aangebroken. Studenten kunnen genieten van een deugddoende vakantie met veel zon en leuke buitenactiviteiten. Om de prima prestaties van de eindlaureaten van het schooljaar 2014-2015 extra in de verf te zetten, volgt dit najaar een speciale huldiging op het gemeentehuis. Tijdens de huldiging krijgen de eindlaureaten van middelbare en hogere studies een kleine attentie van de gemeente en wordt er een receptie voorzien.

Ben jij een eindlaureaat van middelbare of hogere studies? Stuur dan vóór 15 augustus jouw gegevens door naar het gemeentebestuur. Vergeet zeker niet om bij jouw aanvraag een afschrift van jouw diploma en een schoolattest toe te voegen, waarbij bevestigd wordt dat je laureaat bent.

MEER INFOSecretariaat - 056/854.852 - [email protected]

1616

Page 17: Infomagazine juli - augustus 2015

Gouden huwelijkWilly Clarysse en Noella Vuylsteke (Burgemeester Wylinstraat 20)

Diamanten huwelijkJoseph Herreman en Rosa Desmet (Oostlaan 9)

GeboortenOdile Vandewalle ° Izegem 30.03.2015d.v. Niels Vandewalle e.v. Vercruysse Melanie - Izegemsestraat 136

Lucas Huysentruyt ° Izegem 19.04.2015z.v. Sebastien Huysentruyt e.v. Vanderbeke Bieke - Hemelhoek 23

Maud Jacques ° Menen 26.04.2015d.v. Ward Jacques e.v. Driessens Tine - Kortwagenstraat 63

Wout Pareyn ° Izegem 27.04.2015z.v. Matthias Pareyn e.v. Decoene Barbara - Sint-Hubrechtsplein 2

Aude Vanbiervliet ° Roeselare 30.04.2015d.v. Christophe Vanbiervliet e.v. Mahieu ElsyAlbrecht Rodenbachlaan 4

Mathis Vanryckeghem ° Izegem 05.05.2015z.v. Derrick Vanryckeghem e.v. Deroubaix MitsyTuileboomstraat 18 E

Bevolkingsgegevens Gefeliciteerd

Briljanten huwelijkAndreas Lapiere en Gilberta Vansteenkiste (Provinciebaan 11)

Diamanten huwelijkGabriel Vanneste en Denise Steen (Gullegemsestraat 119)

OverlijdensBiesbrouck NellyEchtg. Mahieu NoëlProvinciebaan 96° 19.07.1932 † 01.05.2015

Dejonckheere HenriWed. Vankeirsbilck ZoëRollegemstraat 17° 29.08.1921 † 03.05.2015

Verlinde RogerWed. Leperre JennySmissestraat 3/1° 02.12.1925 † 09.05.2015

Vantuyne JozefWed. Tanghe GodelieveRollegemstraat 17° 28.06.1923 † 13.05.2015

Clarysse DaniëlWed. Vandoorne AgnesRollegemstraat 17° 16.01.1927 † 16.05.2015

Huysentruyt LucEchtg. Moenens LiaHugo Verriestlaan 54° 22.11.1950 † 16.05.2015

Vandemoortele FransEchtg. Devlies IreneZuidhoekweg2° 03.11.1934 † 21.05.2015

Cinjaere PascalEchtg. Wylin MoniqueGullegemsestraat 148° 04.02.1938 † 26.05.2015

Huwelijken13.05.2015Desplenter Steven, metVandewalle Julie Izegemsestraat 71

15.05.2015Noppe Dominique metGevers Petra,Fabriekslaan 91

15.05.2015Milleville Jeroen metDewachter Stephany, Cardijnlaan 8

16.05.2015Deschagt Nico metVerhaeghe Maeike, Gullegemsestraat 140

22.05.2015Bruneel Berten, Schoolstraat 27, metMasschelein Liesbeth, Roeselare

29.05.2015Goemaere Kevin metClaeys Frieke, Fabriekslaan 7

30.05.2015Clarysse Kristof metRaes Emelie, Cardijnlaan 6

17

Page 18: Infomagazine juli - augustus 2015

Wo 1 tot vr 24 juli

Vierde fotozoektocht door LedegemIedereen prijs. Prijsuitreiking tijdens opendeurdag zo 6 september om 15u.Org. Fotoclub De KringDe Kring - 9u tot 11u - € 2,00 5 km of 16 km056/50.25.28 - [email protected]

Zo 5 juli

Sint-Janskruidenwandeling langs de KezelbergrouteOrg. Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hartKezelbergroute - 14u30 tot 17u - gratisAfspraakplaats: Stationsplein (achter de Stationsstraat, voorbij het voormalig stationsgebouw) in Ledegemwestvlaa[email protected] 051/27.55.50 - www.westvlaamsehart.be

Zo 5 juli

VinkenzettingEreprijs OCMW-voorzitter Geert WylinOrg. De Vlaamse BlauwbekkenDe Voerman - 9u tot 10u - € 1,50users.telenet.be/devlaamseblauwbekken

Zo 5 juli

[email protected]éloOrg. KLJ , KVLV en Landelijke Gilde LedegemHoeve Roeland Lauwers - € 6,00 Start tussen 13u en 14u303 routes: 20, 30 of 40 [email protected]

Zo 5 juli

Tuinfeest RustenhoveOrg. WZC RustenhoveRustenhove - 11u: aperitiefconcert 12u30: eetfestijnVolwassene: € 15,00 - Kind: € 8,00056/50.94.71 - [email protected][email protected]

Zo 5 juli

ZonnekijkdagOrg. Bart Taillieu (amateur astronoom)Privé Sterrenwacht Halley - 14u tot 18u gratisb[email protected] - 056/50.52.88www.sterrenwachthalley.be

Di 7 juli

VinkenzettingSluitingsprijs De VoermanOrg. De Vlaamse BlauwbekkenDe Voerman - 9u tot 10u - € 1,50users.telenet.be/devlaamseblauwbekken

Wo 8 juli

Capellegoed OmmeganckOrg. Capellegoed OmmeganckDe Kobbe - 7u tot 15u€ 1,50 (ledenkorting: € 0,40)[email protected]

Do 9 juli

Maandelijkse wandeltochtOrg. LDC De KringDe Kring - € 2,50 (consumptie tijdens stop)056/50.25.28 - [email protected]

Vr 10 juli

Accordeonnamiddag 'Danny & Marleen'Org. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u€ 5,00 (koffie en taart inbegrepen)056/50.25.28 - [email protected]

Vr 10 juli

11-juli vieringOrg. N-VA LedegemCycloon - 19u30 - iedereen welkomgastspreker: Bert Maertens (burgemeester en parlementair)[email protected]

Za 11 juli

Optreden schlagershowbandOrg. Fanfare De Kunst is ons Vermaak, Heemkring Rollegem-Kapelle, KVLV Rollegem-Kapelle, Landelijke Gilde Rollegem-Kapelle en Sint-Janskoor i.s.m. gemeentebestuurSint-Jansplein - 20u - [email protected] - 056/32.37.51

Zo 12 juli tot vr 17 juli

Joka-kampOrg. JokaRustenhove - gratis056/50.25.28 - dekring@rustenhove.bewww.dekringledegem.be022/48.10.42 - www.jokaweb.be

Zo 12 juli

Karting BrandweerWest-Vlaams kampioenschap streetkarting voor brandweerliedenOrg. Brandweer - Dienst 100 LedegemBrandweerarsenaal en de omliggende straten9u30: start niet-brandweerlieden15u: start kwalificatierittenSiebert Verfaillie - Karts Events 0479/92.90.70

Ma 13 juli

FietsenOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u - € 2,50056/50.25.28 - [email protected]

Di 14 juli

De 16de Kleine MeertochtOrg. Het Kleine MeerStart: Het Kleine Meer - 7u tot 15uAfstanden: 7-13-18-20 km [email protected]

Ma 20 juli

DaguitstapOrg. LDC De KringDe Kring - 7u tot 20u30€ 62,00 (Inbegrepen: autocar, koffie met bolus, bezoek mosselfabriek en oesterij, middagmaal, rondrit en avondboterham. Dranken niet inbegrepen.)056/50.25.28 - [email protected]

Zo 26 juli

Fietstocht en bbqOrg. KVLV en Landelijke Gilde Sint-Eloois-WinkelDE L!NK - 14u tot 16u - 25 [email protected]

Di 28 juli

Grote Prijs van de PlaatsOrg. Koerscomité Eendracht Maakt MachtCentrum Ledegem - 15u0495/29.05.56 - [email protected]

in Ledegem.be

18

Page 19: Infomagazine juli - augustus 2015

Zo 2 augustus

Benelux-kampioenschap OVWFOrg. WAOD nevenwielerbonden12u45 tot 18uRik Goemaere - OVWF [email protected]

Vr 7, za 8 en zo 9 augustus

Cirque MaqiqueOrg. Cirque MagiqueSint-Pietersstraat 51cirquemagique.eu

Za 8 augustus

Teeltbal KLJOrg. KLJ LedegemLoods Vandoorne, Menenstraat2 € 5,00 aan de deur (geen voorverkoop)0477/61.37.84

Za 15 augustus

Plein op steltenOrg. Cultuurdienst Ledegem i.s.m. café De Voerman, café De Lindeboom, De Kunstkring en Gezinsbond Rollegem-KapelleSint-Jansplein - gratis

Za 15 augustus

Openlucht kunstmarktOpenlucht kunstmarkt in het kader van Plein op SteltenOrg. Kunstkring LedegemSint-Jansplein - 10u tot 17u - [email protected]

Za 15 augustus

DauwtripVerrassing, vertrek met de auto aan de kerk te LedegemOrg. Davidsfonds Ledegemwww.davidsfonds.be

Ma 17 augustus

FietsenOrg. LDC De KringDe Kring - 14u tot 17u - € 2,50056/50.25.28 - [email protected]

Do 20 augustus

De maandelijkse wandeltochtOrg. LDC De KringDe Kring - € 2,50056/50.25.28 - [email protected]

Za 22 augustus

JumborunOrg. passage Sint-Eloois-Winkelwww.dominiek-savio.be

Zo 23 augustus

Drumbandfestival Beat itOrg. De Winkelse muziekvereniging14u: start muzikale wandeling door Sint-Eloois-Winkel 16u: concert in de sporthal van Sint-Eloois-Winkel www.winkelsemuziekvereniging.be

Zo 23 augustus

Koers damesOrg. Koerskomitee LedegemStart 13u30: nieuwelingen en juniorenStart 16u: profrenners056/894.877 - [email protected]

Za 29 en zo 30 augustus

30ste Duvel tornooiOrg. Wibac BBC Sint-Eloois-WinkelSporthal Sint-Eloois-Winkel

Zo 30 augustus

CD&V-gezinsfietstochtOrg. CD&V Ledegem10u: start parking kerk Rollegem-Kapelle12u: koude schotel in DE L!NKVolwassene: € 15,00 - Kind: € 8,00 Enkel fietstocht: € 5,00Kaarten bij CD&V-bestuursleden 0488/42.47.04

in Ledegem.be

Jouw activiteit in deze kalender? Er is slechts 1 mogelijkheid jouw activiteit in deze kalender te laten verschijnen: geef ze in op www.uitdatabank.be! Ze verschijnt bovendien ook automatisch op de gemeentelijke website en ze wordt overgenomen in tal van andere publicatiekanalen zoals kranten, weekbladen, websites, enz.

Invoeren is vrij eenvoudig. Als je het een paar keer gedaan hebt, weet je snel hoe het werkt:1) Surf naar www.uitdatabank.be2) Maak een account aan3) Log in met je e-mailadres en je

paswoord

Download zeker ook de handleiding. Zij helpt je stap voor stap je activiteiten in te voeren. Voor publicatie in het magazine van september, moet alle info ten laatste op 10 augustus ingegeven zijn.

MEER INFODienst communicatie - 056/[email protected]

19

Page 20: Infomagazine juli - augustus 2015

Contactgegevens schepencollegeBurgemeester Bart Dochy

056/894.855 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Bevolking • Burgerlijke stand • Politie- en hulpdiensten • Openbare werken • Leefmilieu • Waterbeleid Landbouw- en plattelandsbeleid

Schepen Wally Corneillie

056/894.850 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Financiën • Ruimtelijke ordening • Verkeer en mobiliteit • Kerkbesturen • Sport

Schepen Greta Vandeputte

056/894.849 • 0495/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Lokale economie • Senioren • Gezin • Jeugd Feestelijkheden

Schepen Geert Dessein

056/894.848 • 0476/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Wonen • Patrimonium • Energie • ICT Communicatie • Onderwijs • Internationale samenwerking

Schepen Bart Ryde

056/894.847 • 0472/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in het gemeentehuis (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Personeel • Tewerkstelling • Cultuur Toerisme • Ontwikkelingssamenwerking

Voorzitter OCMW Geert Wylin

056/894.823 • 0477/[email protected]: op maandag van 18u tot 19u in De Wegwijzer (of op telefonische afspraak)

Bevoegdheden: Sociale zaken • Gezondheid en welzijn Andersvaliden • Gelijke kansen

ColofonRedactieraadGeert DesseinJulie JacquesEva DemeyerPatsy GrimonprezJohan MaesEveline Vandenbogaerde

RedactieadresCommunicatiedienstGemeentebestuur LedegemRollegemstraat 1328880 [email protected]

Verantwoordelijke uitgeverGeert Dessein, schepen van communicatie

Vormgeving en drukwww.dejonckere.be

HulpdienstenAlgemeen noodnumer: 112Politie: 101Medische spoeddienst: 100Brandweer (algemeen): 112Brandweer (lokaal): 056/50.93.33Rode Kruis Vlaanderen: 105

WachtdienstenHuisartsen midden West-Vlaanderen: 051/24.50.50 (www.hamwvl.be)Tandarts: 0903/399.69 (www.tandarts.be)Apotheek: 0900/10.500 (www.apotheek.be)

AndereVlaamse Infolijn: 1700De Lijn West-Vlaanderen: 059/56.52.11De Watergroep (VMW): 02/238.96.99Infrax- Infolijn: 078/35.30.20- Storingslijn: 078/35.34.33- Gasreuk 0800/60.888- Defecte straatlampen: 0800/60.777

Nuttige contactgegevensGemeentebestuurRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

Lokale politieRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected]

OCMWRollegemstraat 130, Ledegem056/[email protected]/ocmw

PWA - kantoorRollegemstraat 132, Ledegem056/[email protected] Openingsuren:Maandag 9u - 12u 13u30 - 19uDinsdag 9u - 12u Woensdag 9u - 12u 13u30 - 16u30Donderdag 9u - 12u 13u30 - 16u30Vrijdag 9u - 12u

BibliotheekRollegemstraat 218, Rollegem-Kapelle056/[email protected]/bibliotheek

Openingsuren:Maandag 10u - 12u 14u - 18u30Woensdag 10u - 12u 14u - 18u30Vrijdag 10u - 12u 14u - 18u30Zaterdag 9u30 - 12uZondag 9u30 - 12u

Dienstencentrum De KringHugo Verriestlaan 16, Ledegem056/50.25.28www.dekringledegem.be

Recyclagepark IVIORoeselarestraat 1, Rollegem-Kapelle051/31.17.96www.ivio.be

Openingsuren:Maandag: 14u - 16u45Dinsdag: 14u - 18u45Woensdag: 14u - 17u45Donderdag: geslotenVrijdag: 9u30 - 17u45Zaterdag: 9u30 - 15u45

Nuttige adressen

Raadpleeg de vakantieregeling van de verschillende diensten op pagina 2.