jo yhden henkilön vaikea elämäntilanne voi pahimmillaan ... · miten otat puheeksi? 1 pidä...

of 1 /1
Jo yhden henkilön vaikea elämäntilanne voi pahimmillaan langettaa varjon koko työ- yhteisön ylle. Tyypillisimpiä ovat ihmissuhde- sekä päihde- ja mielenterveysongelmat. Miten otat puheeksi? 1 Pidä silmät auki. Jokainen on aika ajoin pahalla päällä tai vetäytynyt, mutta jos tilanne jatkuu, ota asia puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. 2 Tervehtiminen, silmiin katsominen ja hymyily luovat tunneyhteyden toiseen ja puhuminen helpottuu. Älä syyllistä, vaan suhtaudu huolehtivaisesti. Tunnustele ja selvittele, ovatko omat havaintosi paikkansa pitäviä. 3 Kerro työkaverillesi kahden kesken omista havainnoistasi, esimerkiksi: ”Olen viime aikoina huomannut, että vaikutat alakuloiselta.” Tai: ”Sinulla näyttää olevan valtavasti töitä.” ”Voinko jotenkin auttaa?”. Jos hän ei halua kertoa sinulle, ehdota, että hän puhuisi jollekin muulle. 4 Ehdota konkreettisia asioita: keskustelua esimiehen, luottamus- henkilön tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Kysy, voitko mennä hänen puolestaan tai olla tukena keskustelussa? Asiantuntijana Marja-Leena Manka Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti, Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto 5 Vältä selän takana puhumista, mutta jos tilanne on todella vakava eikä tunnu ratkeavan, voit itsekin ottaa yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun, luottamushenkilöön tai henkilöstöhallintoon. Varmista, että asioiden käsittely etenee.

Upload: others

Post on 15-Jul-2020

1 views

Category:

Documents


0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Page 1: Jo yhden henkilön vaikea elämäntilanne voi pahimmillaan ... · Miten otat puheeksi? 1 Pidä silmät auki. Jokainen on aika ajoin pahalla päällä tai vetäytynyt, mutta jos tilanne

Jo yhden henkilön vaikea elämäntilanne voi pahimmillaan langettaa varjon koko työ­yhteisön ylle. Tyypillisimpiä ovat ihmis suhde­ sekä päihde­ ja mielenterveysongelmat.

Miten otat puheeksi?

1 Pidä silmät auki. Jokainen on aika ajoin pahalla päällä tai vetäytynyt,

mutta jos tilanne jatkuu, ota asia puheeksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

2 Tervehtiminen, silmiin katsominen ja hymyily luovat

tunneyhteyden toiseen ja puhuminen helpottuu. Älä syyllistä, vaan suhtaudu huolehtivaisesti. Tunnustele ja selvittele, ovatko omat havaintosi paikkansa pitäviä.

3 Kerro työkaverillesi kahden kesken omista havainnoistasi,

esimerkiksi: ”Olen viime aikoina huomannut, että vaikutat alakuloiselta.” Tai: ”Sinulla näyttää olevan valtavasti töitä.” ”Voinko jotenkin auttaa?”. Jos hän ei halua kertoa sinulle, ehdota, että hän puhuisi jollekin muulle.

4 Ehdota konkreettisia asioita: keskustelua esimiehen, luottamus­

henkilön tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Kysy, voitko mennä hänen puolestaan tai olla tukena keskustelussa?

Asiantuntijana Marja-Leena MankaTyöhyvinvoinnin johtamisen dosentti,

Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto

5 Vältä selän takana puhumista, mutta jos tilanne on todella vakava

eikä tunnu ratkeavan, voit itsekin ottaa yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun, luottamushenkilöön tai henkilöstöhallintoon. Varmista, että asioiden käsittely etenee.