michael salerno portfolio

Download Michael salerno portfolio

Post on 27-Jul-2016

222 views

Category:

Documents

2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

This work is a collection of some of my favorite projects I have had the pleasure to work on. Take a quick look through and let me know what you think.

TRANSCRIPT

  • MICHAEL SALERNOsaler012@umn.edu

    608-217-5567

    216 5th Ave SE, Minneapolis, MN 55414

  • RESPONDING TO THE RIVER

    BY USING SITE AS THE MAIN DRIVER FOR THIS DESIGN. THE GOAL WAS TO LEARN HOW TO PULL FROM A PLACE AND CREATE SOMETHING THAT IS INHERENTLY OF THESITE IT SITS ON. BY RESPONDING TO THE RIVER ANDCREATING A WETLAND FOR USERS TO WALK THROUGH, THIS DESIGN WAS USED TO BETTER CONNECT USERSWITH THE MISSIPPI RIVER FRONT. BY LIFTING THETACTUAL STRUCTURE OFF OF THE GROUND, WATER CAN FLOW BENEATH.

    MOVING THROUGH NATURE, WITHOUT INTERUPTING IT.

  • THE BUILDING WAS INTENDED TO SIT GENTLY IN THE SURROUNDING WETLAND.

    MULLION PLACEMENT WAS REWORKED CONTINUOUSLY.

  • SLATS SUPPORTED THE HORIZONTALITY OF THE RIVER.

  • MOVING BACK AND FORTH BETWEEN LAYOUT AND STRUCTURE BECAME AN IMPORTANT EXERCISE.

    BY SHIFTING EACH PATHWAY TO MOVE WITH THE RIVER, THE SITE BECAME MORE RESPONSIVE TO ITS CONTEXT.

  • CRAFT BREW COLLECTIVECOLLABORATORS: ANTHONY CHEREK

    WITH A PROGRAM DESCRIPTION OF CRAFT BREW COLLECTIVE, THE PROJECT LOCATED IN THE ARTS EDISTRICT OF NORTHEAST MINNEAPOLIS BECAME A PLACE FOR ARTISTS AND BREWERS TO LIVE WORK AND SELL THEIR GOODS. EACH GABLE HOUSES BOTH ANARTIST AND A BREWER, CREATING A UNIQUE DIALOGUE BETWEEN THE TWO PROFESSIONS.

    COLLAGING PROGRAM WITHOUT DEFINING SPACES.

  • THE HOPE WAS THAT ARTISTS COULD SELL DIRECTLY OUT OF THEIR LIVING SPACE.

  • MALT. WATER. HOPS. BOIL. COOL. FERMENT. FILTER. SHARE.

    EXAMINING HOW THE BUILDING SITS IN ITS CONTEXT.

  • LEGEND

    Brewers

    Graphic Designers

    Public Space

    Bathrooms

    Shared Kitchen/Community Space

  • WEATHERPROOF MODULAR WEARABLE

    IN A WAY OTHER THAN ITS INTENDED USE, A SINGULARTOOL WAS USED TO DRIVE THE PROCESS OF THIS WEARBLE. BY ABSTRACTING THE FORM OF A STAPLER, THEN USING IT TO PUNCH HOLES. THIS WEARABLE WASINSPIRED BY FISH SCALES AND THEIR RELATIONSHIP WITH WATER.

    THE ABSRACTED FORM GETS EXPONENTIALLY SMALLER.

  • THE WEARABLE WAS DESIGNED TO SHOWCASE THE TOOL WITH WHICH IT WAS CONSTRUCTED.

  • MEDICAL LIBRARY REBRANDINGCOLLABORATORS: MARK FORBES AND MARCUS HULMER

    THE GOAL OF THIS PROJECT WAS TO CREATE A MOREINTERESTING STUDYING SPACE WHILE AT THE SAMETIME LEAVING IT EASY TO NAVIGATE. BY WORKING WITH TWO NODES, THE ENTRY AND THE STAIRS THE DESIGN CREATES A DIRECT PATH BETWEEN THE TWO. BY DEMOLISHING AN EXISTING GLASS CURTAINWALL SYSTEM THE OVERALL VISIBILITY OF THE SPACEINCREASED. THIS ALONG WITH PAINT AND SIGNAGE,MAKES IT MUCH EASIER TO MOVE THROUGHOUT.

    EXISTING CONDITIONS CREATED A STATIC FEELING.

  • A MORE ECONOMIC OPTION WAS USING PAINT AND PARTITION WALLS TO GUIDE USERS.