rezumat valentina neacsu

Download REZUMAT Valentina Neacsu

Post on 29-Oct-2015

24 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

LUCRARE DE DOCTORAT

LUCRARE DE DOCTORAT

REZUMAT

OPTIMIZAREA MECANISMELOR DE COPING LA ADULI

Coordonator tiinific:

Prof. univ. dr. RUXANDRA RCANU

Doctorand:VALENTINA NEACU (COLCERU MIHUL)BUCURETI

2008

OPTIMIZAREA MECANISMELOR DE COPING LA ADULI

Societatea romneasc se confrunt n ultimii ani cu schimbri economico-sociale profunde. n acest context transformrile care au loc solicit adaptri la fel de rapide din partea actorilor umani. Aceste trabsformri sunt cu att mai dificil de realizat cu ct mecanismele de adaptare ale individului sunt mai puin dezvoltate. Lucrarea de fa se centreaz pe medierea formrii unor mecanisme de adaptare ct mai generale i transferabile n diverse situaii, att n viaa social, ct i n cea profesional. Principalul beneficiu rezultat n urma optimizrii mecanismelor de coping fiind o raportare ct mai adecvat la mediul social i la sarcina de munc pentru fiecare individ.

Stresul este un element omniprezent n cadrul societii contemporane iar necesitile de ajustare permanent la o lume ce se afl ntr-un dinamism permanent sunt o consecina fireasc. Este tiut faptul c stresul apare atunci cnd individul trebuie s fac fa unor cerine care depesc posibilitile sale de moment.

Complexitatea societii contemporane, multitudinea de factori ce interfereaz zilnic n sfera relaiilor interumane, au generat, genereaz i vor mai genera fenomene ale stresului care n condiii specifice produc o serie de disfuncionaliti. Stresul i adaptarea rmn o problem de actualitate n contextul dezvoltrii civilizaiei din punct de vedere economic, social, informaional, tehnic, demografic, ecologic ce au un impact de acutizare asupra flexibilitii i adaptrii actorului social. Reaciile stresogene au o valoare deosebit n cadrul antrenrii i rezistenei organismului formnd ceea ce specialiti numesc imunitate de via.

Elaborarea unui sistem de adaptare la stres, prin construirea unor msuri eficiente de prevenire i combatere a acestuia bazate pe o cunoatere analitic a modului n care indivizii recepteaz evenimentele din jurul lor, reprezint alternativa de rspuns a redobndirii echilibrului psihic-social n contextul vieii din societatea contemporan.Datorit condiiilor obiective (care in de exterior) i celor subiective (care in de individ), conceptul de optimizare personal ncepe s i capete un rol important n societate, nu numai n cazul unor situaii de criz ci i pentru dezvoltarea potenialului uman. Capacitatea de a alege reprezint pentru toi indivizii o asumare a reflexivului care de multe ori se afl n competiie cu impulsivul. Dar capacitatea de a alege mai nseamn i asumarea responsabilitii, fapt care n societatea romneasc a fost greu de contientizat. Structura istorico-social este schimbat n acest moment i acest lucru devine facilitator n a identifica, recunoate i opera cu pri importante ale capacitii de alegere la indivizi.Competitivitatea i recunoaterea dezvoltrii personale au loc atunci cnd oamenii ncep s contientizeze faptul c exist o speran de via, o calitate a vieii la care pot accede traversnd n mod constructiv perioadele stresante aferente spaiului privat i mai ales celui public. Optimizarea personal este construit pe o formul diadic n care creterea calitii vieii i diminuarea reaciilor negative generate de stres se poate desfura prin msuri conjugate, de rspndire i dezvoltare a tehnicilor de relaxare, de reorganizare a vieii personale i profesionale ctre eficien, de acceptare a nevoilor proprii i implicit a celorlali prin dezvoltarea abilitilor de comunicare i de rezolvare a conflictelor, prin dezvoltarea unui mod eficient i creativ de raportare la situaiile noi i implicit prin autocunoatere, intercunoatere i autorealizare. Principiile enumerate trebuie extinse i n ara noastr cu att mai mult cu ct s-a nregistrat n ultima perioad o cretere abrupt i nentrerupt a tulburrilor asociate stresului i diferitelor situaii de criz personal i profesional. Toate aceste elemente sunt determinate de stilul de via autohton, n care suferina legat de lipsurile materiale este amplificat de alte elemente care ar putea fi contracarate prin organizarea echilibrat a existenei, ceea ce presupune dezvoltarea de deprinderi i abiliti din domenii aparent diverse, cum ar fi: managementul, stabilirea prioritilor, luarea deciziilor, introducerea gndirii pozitive.Prezenta lucrare este conceput ca un studiu teoretico-experimental avnd ca principal scop identificarea mecanismelor (strategiilor) de coping utilizate de aduli n faa evenimentelor stresante ct i construirea i implementarea unui program de optimizare a capacitilor de coping la adulii tineri.

Capacitile de coping vizeaz pe rnd construirea unei atitudini pozitive la aduli ct i dezvoltarea abilitilor de comunicare i de rezolvare a conflictelor; construirea unor patternuri rezolutive generale i a unor modaliti de a rspunde n mod adecvat factorilor stresori. Modulele programului au cuprins o serie de etape ce au avut ca i corespondent in vivo construirea n grup i cu ajutorul grupului a unor scheme rezolutive generale care s poat fi adaptate pentru situaiile diverse pe care le parcurge individul, att n viaa profesional ct i n cea social i personal ct i creterea unei interelaionri adecvate i a obinerii succesului profesional i personal, ca modalitate de solicitare i oferire a ajutorului n grupurile de apartenen ale persoanelor, cu finalitate adaptativ.

Lucrarea este format din dou pri: prima parte, reprezentnd un demers teoretic de specialitate a fost rezervat trecerii n revist a literaturii privitoare la conceptele de studiate: stres, coping, personalitate, comunicare, evaluare psihoclinic a stresului, consiliere i terapie cognitiv-comportamental, grup, rezolvare de probleme etc.

A doua parte cuprinde un vast studiu experimental i folosete o punere n pagin de specialitate metodologic, statistic i psihologic constituindu-se ca set aplicativ de cercetare.

OBIECTIVELE CERCETRII

Lucrarea a fost structurat i gndit conform urmtoarelor obiective:

identificarea percepiei stresului n populaia adult;

studiul strategiilor de coping utilizate de aduli n faa evenimentelor stresante; construirea unui program de optimizare a capacitilor de coping care vizeaz pe rnd /formarea unor atitudini pozitive la aduli ct i dezvoltarea unor deprinderi de comunicare i de rezolvare a conflictelor; construirea unor patternuri rezolutive generale i a unor modaliti de a rspunde n mod adecvat factorilor stresori.

construirea unor patternuri rezolutive generale i a unor modaliti de a rspunde n mod adecvat factorilor stresori.

IPOTEZELE DE CERCETARE

Ipoteza general pe care ne propunem s o demonstrm este c participarea la programul de optimizare a capacitilor de coping va determina o mbuntire a eficienei personale i profesionale i o reducere a efectelor negative asociate factorilor stresori.

Ipotezele specifice sunt urmtoarele:Ipoteza 1: Se presupune c programul interveniei de optimizare are efect n reducerea intensitii reaciilor la evenimentele stresante.Ipoteza 2: Presupunem c programul de optimizare faciliteaz creterea nivelului adaptrii profesionale la subiecii investigai.Ipoteza 3: Se presupune c la subiecii care au participat la programul de optimizare exist o asociere ntre stima i eficiena de sine.Ipoteza 4: Se presupune c participarea la acest program va determina o cretere a stimei de sine i a eficienei la subiecii participani.Ipoteza 5: Presupunem c factorul de gen intervine n raportarea stresului perceput de indivizi, n populaia investigat. Persoanele de gen feminin raporteaz un nivel mai ridicat de stres dect persoanele de gen masculin.Ipoteza 6: Presupunem c factorul de gen intervine n raportarea asupra alegerii strategiilor de coping n populaia investigat (grup experimental n faza de preintervenie i grupul de control).DATE DESPRE GRUPURILE DE PARTICIPANIn cadrul prezentului demers au fost selectai un numr de 100 participani avnd vrste cuprinse ntre 22-51 ani (media de vrst egal cu 32,6 ani i o abatere standard de 9,36). n ceea ce privete numrul de participani n cazul celor dou grupuri datele sunt urmtoarele: pentru grupul experimental au fost selectai un numr de 50 participani ce provin din grupurile de dezvoltare i optimizare personal, acetia fiind studeni, masteranzi, psihologi, medici. Pentru grupul de control au fost selectai tot 50 de participani, studeni din anii III i IV ai Facultii de Psihologie din cadrul Universitaii Titu Maiorescu din Bucureti. Din perspectiv de gen din numrul total de 100 participani se regsesc 39 persoane de sex masculin i 61 persoane de sex feminin.

Cercetarea s-a desfurat n perioada 2005-2008 n Bucureti iar tuturor participanilor li s-a garantat confidenialitatea n legtur cu rezultatele probelor aplicate fiindu-le explicat scopul statistic al nscrierii datelor respective.Din totalul de 100 de participani au beneficiat de programul de dezvoltare/optimizare un numr de 50 de persoane. Grupul de control reprezint grupul care nu a primit nici un fel de stimul/intervenie de optimizare/dezvoltare.Modalitatea de eantionare a fost cea nealeatorie -pseudoaleatorie sau de convenien (Popa, 2008, p.40) fiind utilizai participani disponibili. Aceast situaie s-a creat n urma considerentelor de ordin practic. Mai trebuie semnalat faptul c ntre cele dou grupuri au existat o serie de diferenieri n ceea ce privete ocupaia i/sau profesiunea aa cum au fost ele descrise n rndurile de mai sus.

PROIECTUL DE CERCETARE A FOLOSIT METODE:1. Teoretice: analiz, sintez;2. Experimentale: experiment de formare (intervenie);

3. Statistice: descriptiv, analiza corelaional, analiza de tip t-student.INSTRUMENTELE DE SPECIALITATE:

Scala stresului perceput (PSS - Cohen, Kamarck, Mermelstein, 1983); Inventarul pentru evaluarea nivelului de stres (Melgosa, 1994); Chestionarul Bell; Chestionarul de Investigaie a copingului n situaii