ideje budućnosti. - baumit.ba

of 32 /32
Ideje budućnosti.

Author: others

Post on 08-Nov-2021

5 views

Category:

Documents


3 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

Baumit internacional
AT – Austria
BA – Bosnia-Herzegovina
BG – Bulgaria
CH – Switzerland
3Baumit. Ideje budunosti.
Mag. Robert Schmid
Baumit postaje zelen - slijedite nas ka zdravijoj budunosti! Baumit Viva istraivaki park otkrio je 3 kljuna elementa za ugodano, zdravo i energetski uinkovito stanovanje:
1. FASADA NA 1. MJESTU - za zaštitu i udobnost 2. UNUTRAŠNJE VRIJEDNOSTI - za prirodan i zdrav ivot 3. VRSTOA JE VANA - za sigurnost i udobnost
Baumit eli omoguiti ljudima da ive u još sretnijem okruenju posredstvom vizio- narskog pogleda u budunost i odgovornog stava prema okolišu. Tokom naše 110-godišnje korporativne historije nauili smo da mnogo malih dijelova grade veu cjeline. Od pronalska toka do globalne ekspanzije Interneta - napredak i razvoj uvijek imaju zajedniku osnovu: ideje budunosti. Koje su nas to ideje i misli napravile jednom od vodeih evropskih marki graevinskih mate- rijala? Kako smo to uspjeli postati vodei na trištu fasadnih maltera i estriha u veem broju zemalja? Šta su naša politika, razmišljanja i naela u pogledu oso- blja, usluga, kvaliteta i zaštite okoliša? O svim ovim aspektima moete saznati kroz poslovno putovanje oko Baumit svijeta, na koje bih vas volio srdano pozvati. Zato se naslonite, opustite i pridruite nam se u izletu u sve dijelove našeg poslovanja ponaosob.
U tom pogledu, bio bih vrlo sretan osobno vas doekati u Baumitu uskoro.
Robert Schmid Managing Director Baumit Beteiligungen (Baumit Holdings)
Dobrodošli u Baumit!
4
Prije 30 godina, nismo mogli ni sanjati da e Baumit postati vodea marka graevinskog materijala u Europi. Od samog osnivanja kompanije, uglavnom smo se fokusirali na dvije ideje koje utiu na naše postupke: Vodei u inovacijama u podruju proi- zvoda usluge kao i partnerstva, i povjerenje u suradnji s našim kupcima. Ono što je zapoelo 1810. godine s krenom pei, razvilo se u jednu od najuspješnijih evropskih brendova graevinskog materijala. Kao pionir ovog fantastinog uspjeha istaknuo se ugledni obrtnik Friedrich Schmid, otac sadašnjeg generalnog direktora Roberta Schmida. Poetkom 1970- ih Friedrich Schmid bio je prva osoba u Austriji koja je predstavila pogon za proizvodnju maltera u vidu gotove suhe smjese, s namjerom promocije boljeg kvaliteta gradnje. Prepoznavajui potrebu za veom uinkovitošu, on i njegov tim su takoer proizveli i mašinske maltere.
Baumit pria uspjeha
5Baumit. Ideje budunosti.
Sa inovativnim idejama, visoko kvalitetnim proizvodima i visoko motivisanim osobljem, za više od 30 godina ušli smo na evrop- sko trište. Godine 1988. stvaranje branda Baumit poetak je primjerne prie o uspjehu. Godine 1990., našim ulaskom na maarsko trište napravljen je prvi korak ka svjetskom rastu. Slijedi još 24 zemlje u zadnjih 30 godina, te je sada Baumit jedna od vode- ih evropskih marki graevinskih materijala. Kao pokretake snage iza dinaminog razvoja Baumita stoje i naša motivacija kao i naše odgovorno i posveeno osoblje. Dugogodišnje veze sa projektantima, arhitektima, izvo- aima i trgovcima pruaju najbolje dokaze da su partnerstvo i odanost vri- jednosti na koje se ovjek moe osloniti i graditi dalje s Baumitom (što doslovno znai “gradi sa”) u pravom smislu termina.
Baumit pria uspjeha
Ideje za zdravu budunost
Naini gradnje i graevinski materijali imaju znaajan utjecaj na zdravlje i blagostanje. VIVA - Baumit Research Park razvijen je kao najvei istraivaki projekt u Europi za usporeivanje razliitih gra- evinskih materijala i naina gradnje. Baumit više od 25 godina radi na temi “zdravog stanovanja” te je na ovom polju lansirao na trište brojne inovativne proizvode a zahvaljujui kvalitativ- nim istraivakim metodama u Baumit inovacijskom centru. Meutim, uslijed razliitih naina gradnje i ovog intenzivnog istraivanja, postalo je jasno da trenutno postoji malo nauno dokazanih zakljuaka o utjecaju graevinskih materijala na zdravlje i blgostanje. Stoga je jedinstveni evropski istraivaki projekt lansiran 2015. godine: VIVA - Baumit Research Park.
7Baumit. Ideje budunosti.
Nakon dvije godine intenzivnog istraivanja, analize i procjene 5 miliona podataka, jasno je kako metode gradnje i graevinski materijali imaju znaajan uticaj na zdravlje i kvalitet ivota. Bez obzira na stil koji odaberete pri izgradnji kue, sve kue imaju jednu zajedniku stvar. Za izgradnju zdrave zgrade, treba uzeti u obzir sljedea tri podruja
FASADA NA 1. MJESTU UNUTRAŠNJE VRIJEDNOSTI
PRIRODNO I ZDRAVO STANOVANJE
Dobar sistem mineralnih maltera moe djelovati kao zaštitni sloj za sve granine vrijednosti vlage, upijajui suvišnu vlagu u prvih nekoliko centimetara i ponovo je osloboditi naknadno. To garantuje postojan nivo vlanosti zraka, osiguravajui zdravu unutrašnju klimu.
ZAŠTITA I UGODNOST
Dobra toplinska izolacija ne samo da znaajno doprinosi energetskoj efikasnosti vašeg objekta, ve osigurava i ugodno tople zidove zimi i ugodno hladne zidove ljeti. ivotni prostor tako postaje udoban i bez gubitaka. ivot postaje ugodniji i zdraviji.
VRSTOA JE VANA
SIGURNOST I UDOBNOST
Puni zidovi, kao i puni stropovi i podovi, mogu izvana biti zaštieni dobrom toplinskom izolacijom kako bi zimi mogli pohraniti toplinu, a ljeti zadrati hladnou u kui. Što je vea masa, uinkovitija je pohrana energije, a unutrašnja klima je postojanija, ugodnija i zdravija.
elimo da svi ljudi ive u zdravim, energetski efikasnim i lijepim domovima.
Ideje za zdravu budunost
i t H
e a l t h y L i v i n g
I N N E R E W E
R TE
T K L
ST
i t H
e a l t h y L i v i n g
KONSTRUK C
IJ A
R
8
Dokazano je da Baumit završni slojevi traju desetljeima. Pouzdano štite vašu fasadu od uticaja iz okoline poput vlage i topline, kao i od algi i gljivica. Moete ih koristiti za izradu diza- jna jednako privlanog i individualnog kao i sam ivot! Naši završni slojevi, Baumit Tops i Colors, dokazali su se decenijama una- zad. Štite fasadu od vlage i mehanikih ili toplinskih optereenja. Kao vidljiva “školjka” kue, Baumit završni slojevi sijaju na fasadama dugi niz godina. Izdrljivi i lijepi: Najkvalitetniji pigmenti stvaraju boje izvrsne postojanosti koje zadravaju svoj izvorni sjaj dugo vremena te takoer prkose štetnim UV zrakama. Baumit završni slojevi udovoljavaju najvišim zahtjevima. Za svaki Baumit WDVS pronai ete idealan Baumit završni sloj.
Individualna ljepota
9Baumit. Ideje budunosti.
Arhitekti raunaju na Baumit. Kad arhitekti pretvaraju snove u dnevne sobe, uvijek imaju partnera na kojeg se mogu osloniti: Baumit, strunjak za kreativne ideje budunosti. Praktino ostvarenje arhitektonskih snova i vizija je najvei izazov s kojim se Baumit suoava. Rezultat toga su inovativni i moderni Baumit proizvo- di koji omoguuju arhitektima i projektantima da istrauju i ostvaruju svoju kreativnu slobodu. Sa Life sistemom boja, Baumit se fokusira na fasadu i izraava njenu kre- ativnost, na primjer, sa modernim StyleTop bojama i individalnim CreativTop teksturama. Kreativnost i mašta su na istoj strani novia, dok su s druge strane realizacija i standardi. Baumit prua podršku arhitekti- ma pri planiranju njihovih projekata i tokom poziva na tendere za proje- kata osiguravanjem poštivanja zakonskih normi. Nadalje, Baumit usluge ukljuuju kreativnu pomo, poput predlaganja dizajna boja i uslugu boje na licu mjesta.
Završni slojevi Jaka zaštita graevine Inovativni sistem boja za fasade Izdrljivi i lijepi Snani i sigurni Napredne tehnologije Gotovi - spremni proizvodi za upotrebu Individualni i kreativni Pravo rješenje za svaku podlogu Dokazano traju decenijama
B a
u m
i t H
e a l t h y L i v i n g
FA S A DA
10
Ugodno stanovanje i zdrava klima - to su odlike koje prave dom od obine kue i donose osjeaj udobnosti i sigurnosti u ta eti- ri zida. Toplinska izolacija ovdje igra vanu ulogu. Uz toplinsku izolaciju, kui ste uvijek u dobrim rukama. Blagostanje i zdrava klima unutrašnjeg prostora: to su odlike koje ine kuu domom. Najvaniji nain stvaranja ovog ugodnog okruenja je oda- bir prave toplinske izolacije. To e vam takoer pomoi stvoriti ugodnu sobnu temperaturu. Baumit je iz tog razloga stvorio široku lepezu sistema: za izolaciju porodinih kua kao i za sanaciju fasada nebodera. Sve komponente sistema zadovoljavaju potrebe odgovarajue podloge i eljene karakteristike.
Zaštita i ugodnost
11Baumit. Ideje budunosti.
Visokokvalitetna toplinska izolacija Baumit trebala bi prianjati za podlogu dugi niz godina pa ak i decenija. Da biste to postigli, kljuno je odabrati pravi mort za lijepljenje i armiranje, koji savršeno odgovara izolacijskom materijalu i podlozi. Baumit nudi pravi mort za lijepljenje i armiranje za svaku primjenu i sve uslove kao i široku lepezu dodataka koji e savršeno upotpuniti Vaš povezani sistem za vanjsku toplinsku izolaciju ETICS.
ETICS Stvara ugodnu klimu u zatvorenom prostoru Pomae uštedjeti na troškovima prilikom izgradnje kue Trajno smanjuje troškove grijanja Štiti zidove od pukotina i vremenskih prilika Sprijeava razvoj toplinskih mostova Smanjuje nivo ugljinog dioksida Omoguava ivot prilagoen klimi Sloboda dizajna i kreativnosti Ušteda u troškovima gradnje
B a
u m
i t H
e a l t h y L i v i n g
FA S A DA
12
Mineralni malteri - zaštita s dodatnom vrijednošu. Ovo su mineralni slojevi za zidove koji štite površinu i djeluju kao podloga za boje i završne slojeve. Baumitovi malteri razvijeni su za dugotrajnu zaštitu zidova, za izravna- vanje nepravilnosti i osiguravanje što je mogue ujednaenije površine. Baumit ima veliki izbor prozranih sistema maltera jednostavnih za nano- šenje, za svaku primjenu. Baumit malteri pruaju zaštitu te su takoer i prozrani. To znai da vlaga moe isparavati kroz malterne slojeve. Zaštita zida sa vanjske strane je posebno vana. Baumit ima veliku lepezu proz- ranih sistema maltera jednostavnih za nanošenje, za svaku primjenu i na novim zgradama i na projekatima obnove.
Tradicionalne vrijednosti
Mineralni malteri Jaka zaštita fasade Pomou uštedjeti na troškovima prilikom izgradnje kue Trajno smanjuju troškove grijanja Štite zidove od pukotina i vremenskih prilika Dugotrajna rješenja Izuzetno izdrljivi Snani u sistemu Svojstva toplinske izolacije Nepobjedivi u projektima renoviranja
FASADA NA 1. MJESTU – MINERALNI MALTERI & RENOVIRANJE
13Baumit. Ideje budunosti.
Renoviranje - za fasade koje blistaju kao nove. Fasada kue, ali i proširenja poput balkona ili vanjskih stubišta stalno su izloeni raznim vremenskim uslovima tako da zahtijevaju odravanje tokom godina. Uticaj vlage i soli ošteuju konstrukciju i mort fasade i unutarašnjih zidova. Vlani zidovi mogu rezultirati algama i plijesni, koji negativno utiu na zdravlje i blagostanje, smanjiti mogunost upotrebe, uzrokovati vee troškove grijanja, te samim tim i gubitak vrijednosti. Ako je u pitanju historijski objekat, potrebni su posebni proizvodi i znanje.
Tradicionalne vrijednosti
Novi sjaj Renoviranje Jednostavno u primjeni Brzo i snano Izdrljivo dugi niz godina Na vlanim i zidovima oneišenim solju Za razliite izazove renoviranja Trajna zaštita decenijama Obnova izvorne strukture Zaštita od mraza i soli protiv smrzavanja Ojaanje komponenti
B a
u m
i t H
e a l t h y L i v i n g
FA S A DA
14
Ljudi udišu do 13,5 kg zraka u zatvorenom i 1,5 kg svjeeg zraka dnevno - Uz tako velike koliine, kvaliteta zraka od vitalnog je znaaja. Vlanost zraka, istoa i temperatura imaju presudan uticaj na našu kvalite- tu ivota te posljedino i našeg zdravlja. Kako bismo uštedjeli energiju, ivotni prostori postaju sve vrše zatvoreni. Da bi se osiguralo da zrak u zatvorenom prostoru ostane “zdrav”, i da naše zdravlje nije ugroeno, neop- hodno je uzeti u obzir kvalitet i funkcionalnost korištenih graevinskih mate- rijala. Najvei dio njih ostaje unutar graevine zauvijek i ne smiju emitirati nikakve zagaivae, jer loš zrak uzrokuje bolesti. Zdravo stanovanje poinje pravim izborom graevinskih materijala. Najvanija stvar je povoljna klima zatvorenog prostora. Optimalnost, stabi- lan nivo vlage i sobna temperatura znaajno doprinose blagostanju. Baumit Klima proizvodi dokazano promovišu ova svojstva. Bez obzira da li se koriste za stvaranje glatke površine ili su fino ili jako tek- sturirani, Baumit Klima sistemi kombinuju individualne efekte sa optimal- nom sobnom klimom. Za zdrav dom. Baumit Klima proizvodi stabilizuju nivo vlage u zraku našeg zatvorenog prostora. Oni brzo upijaju višak vlage, spre- maju ga te ga po potrebi brzo ponovno otpuštaju u zrak u prostoriji.
Zdravo. Pouzdano. Lijepo.
15Baumit. Ideje budunosti.
Investirajte u svoje zdravlje Zdrava klima unutrašnjeg prostora vana je osnova za osiguranje vee vitalnosti u svim ivotnim situacijama. Što je vea koncentracija zranih jona, svjeijim zrak postaje. Reducirane su sitne estice prašine i pelud, a kardiovaskularni sistem i nervi mogu lakše ‘disati’. Baumit Ionit je jedini funkcionalni zidni premaz na svijetu koji stvara visoku koncentraciju zra- nih jona. Na taj nain doprinosi znaajnom poboljšanju kvaliteta zraka u prostoriji te tako pospješuje i blagostanje i vitalnost. Sobe iji su zidovi premazani Ionitom postiu trajnu prirodnu koncentraciju dragocjenih zranih jona. Jonska boja traen je standard za zdravo stanovanje i rad.
Zdravo. Pouzdano. Lijepo. Ionit Smanjuje sitnu prašinu i pelud Mala emisija Bez otapala i plastifikatora Vrlo propusna Glatke, prozrane površine Za nove zgrade i renoviranje
B a
u m
i t H
e a l t h y L i v i n g
E N T E R I J E
R
16
Dobro za tijelo i um. Svi se ele osjeati ugodno, pogotovo kod kue: Ljudi ele da to bude utoište u kojem se mogu opustiti. Naši bi domovi takoer trebali biti dobri za nas i definitivno ne bi trebali ugroavati naše zdravlje. VOC zagaivai nemaju mjesta u zdravoj ivotnoj okolini. Stoga je Baumit razvio unutrašnje premaze sa svojstvima koja štite zdravlje. Boje za unutrašnjost u asortimanu Baumit Divina sastoje se prije svega od sirovina iz prirode te samim tim donose vei kvalitet ivota u vaš dom. One su niskog nivoa emisije, bez otapala i omekšivaa, prozrane, te ne osloba- aju nikakve mirise pri sušenju. Baumit Fino Bello i Baumit Perla fini malter imaju impresivno visok kvalitet površine i izuzetno su dobri i jednostavni za nanošenje. Zahvaljujui izuzet- no brzom sušenju, oni takoer osiguravaju brz napredak u izgradnji.
Prirodno lijepi prostori Unutrašnji premazi Jaka zaštita zidova Lijepe nijanse boja Izdrljivi i lijepi Snaani i sigurni Napredne tehnologije Zdravi i dugotrajni Individualni i kreativni Pravo rješenje za svaku podlogu Dokazano traju decenijama
UNUTRAŠNJE VRIJEDNOSTI – UNUTRAŠNJI PREMAZI I MALTERI
17Baumit. Ideje budunosti.
Baumit malterski sistemi za enterijer osiguravaju ugodno i atraktivno ivotno okruenjr i idealna su podloga za dodavanje završnih slojeva. Baumit Ratio paleta proizvoda sastoji se od izuzetno visokokvalitetnih, mašinski nanošenih gipsanih maltera. Uz to što su vrlo jednostavni i brzi za nanošenje, imaju optimalna svojstva zaglaivanja, ime pruaju mode- ran izgled. Kreno-cementni malteri Baumit za enterijere idealni su za sve potrebe i jednostavno se mašinski nanose. Takoer su otporni na vlagu, i ubrzani (brzi) proizvodi koji imaju optimizirano vrijeme obrade. Baumit MANU & UNI proizvodi su saeti od autentinog runog rada. Oni su savršen malterski prvi sloj, te kada se koriste u sistemu sa Baumit Fino/Perla i Baumitovim zidnim bojama, oni rezultiraju zidovima privla- nog izgleda ime zaista pomau u stvaranju velikog faktora koji stvara dobar osjeaj u prostoru.
Prirodno lijepi prostori
Malteri za enterijer Zdravo ivotno okruenje Veliki faktor dobrog osjeaja Izdrljivi i lijepi Jaki i sigurni Brzi i precizni Gotovi proizvodi, spremni za upotrebu Individualni i kreativni Moderni i dekorativni Visok kvalitet vaše blagostanje
B a
u m
i t H
e a l t h y L i v i n g
E N T E R I J E
R
18
Kompletan asortiman za polaganje ploica, od zaptivne mase do silikona! Proizvodi u Baumacol sistemu su optimalno uskla- eni i uvijek nude pravi proizvod za vaš individualni dizajn. Za profesionalno polaganje ploica vano je pravilno pripremiti podlogu. Bilo da radite s neravnim ili vrlo upijajuim ili neupijajuim površinama, Baumit nudi pravi proizvod za svaki scenarij. Baumacol je takoer ideal- no osmišljen da prui zaštitu od vlage. Baumacol ljepila za ploice ne samo da zadovoljavaju stroge evropske norme u svezi svojstava, ve nude i pravo rješenje za svaku primjenu. Za interijere i eksterijere, podloge na bazi cementa ili gipsa i ploice svih vrsta i veliina, Baumacol paleta proizvoda Baumit vaš je profesionalni partner na svim poljima. Baumit PremiumFuge i Baumacol Silikon savr- šeno zaokruuju paket. Vezuju razliite komponente, istovremeno štitei ih od prodora vlage. Takoer pruaju privlaan ukupni dojam.
Sigurno prianjanje Snani u sistemu Brza primjena Veliki raspon Pogodni za unutrašnju i vanjsku upotrebu Jednostavno išenje Otporni na vodu i mraz Fleksibilni i izdrljivi Veliki izbor boja
Za sigurnost i udobnost
19Baumit. Ideje budunosti.
Jednostavno za nanošenje Spreman za polaganje podnih obloga Ušteda prostora na gradilištima Pogodno za podno grijanje Pogodno i za vanjsku upotrebu Ojaano vlaknima Sigurno i vrsto
Baumit mase za niveliranje i estrisi savršeno su riješene za sve vrste podova u starim i novim graevinama. Bilo u plivajuem, kliznom ili kompozitnom obliku, brzi su i jednostavni za primje- nu. Prikladni su i za podno grijanje, bez ikakvih ogranienja ili primjene aditiva, izuzetno su dugotrajni. Traite li iznimno brzo rješenje koje je ujedno izrazito otporno? To ne predstavlja problem za Baumit Rapido. Zahvaljujui inovativnoj Baumit tehnologiji koja štedi vrijeme, spreman je za postavljanje podnih oblo- ga nakon 24 sata. Ipak, moe ponuditi i više od toga: uz znatnu kona- nu vrstou, moe podnijeti vea optereenja zahvaljujui ojaanju vlaknima. Baumit Alpha plivajui estrisi idealno su pogodni za izuzetno velike površine estriha i podno grijanje. Zahvaljujui izvrsno tenim svojstvima, savršeno prekrivaju cijevi pod- nog grijanja. To osigurava optimalan prijenos topline na estrih preko cijevi za grijanje. Baumit Solido estrisi su klasici svoje vrste. Njihova dokazana visoka kvaliteta ini ih pogodnima za sve konvencionalne primjene.
Podovi
i t H
e a l t h y L i v i n g
KO N STRU K
A
20
Baumit Gradnja & Vrt asortiman nudi profesionalne i proizvode koji se lako nanose za sigurno zidanje, projektovanje vrtova i parkova i ureenje. Samo pomiješajte s vodom i zaponite. Za snove koji nikada nee izblijediti. Zidarski mort koristi se za izgradnju zidova od opeke. Ispunjava praznine, uravnoteuje odstupanja u mjerenjima opeke i raspodjeljuje optereenje. Ako se koristi ispravno, takoer sprjeava pukotine u zidovima. Beton za izlijevanje, pumpanje ili zabavu? To pitanje na prvi pogled moe izgledati kao puka igra rijei, ali se ispostavlja da je to jednostavno istina. Baumitov asortiman zaokruuju tri vrste suhog betona s posebnim karakteristikama, a svi su uspješno testirani u skladu sa smjernicama za suhi beton. Ljepila, malteri i beton. Paleta proizvoda Baumit za vrt i ureenje jednako je raznolika kao i sami vrtovi. Baš kao i svojstva koja se obino oekuju od graevinskih materijala, proizvodi za vrt i ureenje moraju imati i druge vane karakteristike. Prije svega zbog toga što su izloeni razliitim vremenskim utjecajima tokom godine, uglavnom bez ikakve zaštite.
Individualno ureenje
21Baumit. Ideje budunosti.
Izgradnja Štedi vrijeme i novac Sigurnost koja proizlazi iz kvaliteta Jaka i toplinska izolacija Lijepo i individualno Otporno na smrzavanje Lako se nanosi Ojaano vlaknima Sigurno i jako
Za trajnu ljepotu. Poploavanje i zidovi od prirodnog kamena pru- aju strukturu otvaranim prostorima u vrtovima, parkovima kao i urbanistikim rješenjima openito. Neispravni omjeri u smjesi esto skrauju ivotni vijek. Korišenje pogrešnih maltera rezultira runim krenim osipom kao i odgovarajuim smanjenjem vrijednosti. Ipak, zahvaljujui Baumitovom razvojnom radu, po prvi put, dostupni su u potpunosti otporni proizvodi za oblikovanje ovih podruja. Baumit proizvodi su izraeni od posebnog Slagstar cementa koji se proizvo- di bez ikakvih procesa sagorijevanja i, za razliku od tradicionalnih cementa, ne sadre kre. Slagstar je posebno u skladu s okolišem - kao rezultat toga, Baumit proizvodi su certificirani od strane Instituta za graevinu, biologiju i ekologiju.
B a
u m
i t H
e a l t h y L i v i n g
KO N STRU K
A
22
Ideje budunosti - slogan koji je usvojen da traje godinama. Jasno je da su istraivanje i razvoj uvijek bili dio duge Baumitove historije. Da bi se postigli najbolji kvalitet i izvoaki standardi te razvili inovativni i sistemi usmjereni ka budunosti, neko treba ostati lider u igri. Od Viva Parka do inovativnih maltera i radnih alata - stvaranje dodanih vrijednosti za budunost jest i uvijek e biti jedna naših najveih strasti.
Fokusirano na rješenja
BAUMIT – IDEJE BUDUNOSTI
23Baumit. Ideje budunosti.
Baumit OpenSystem. Prozrana fasada. Baumit OpenSystem sastoji se od 99% zraka. Ovo znai da je izolacijska ploa izuzetno lagana, a postotak korištenog sirovog materijala u odnosu na krajnji proizvod su samo oko 1% njegove zapremine. Baumit Star Track. Veite a ne utaknite. Baumit StarTrack optimizuje toplinsku izolaciju graevina: njegova primjena demonstrativno smanjuje troškove gradnje. Konvencionalno zakivanje iziskuje vrijeme - Baumit StarTrack je mnogo bri. IONIT. Zrani joni za blagostanje. Baumit Ionit je jedini funkcionalni zidni premaz na svijetu koji stvara visoku koncentraciju zranih jona. Baumit Nanopor. S efektom samoišenja. Posebno razvijena, mikroskopski glatka površina i inovativna Baumit Photokat tehnologija daju Baumit Nanoporu dvostruko uinkovit efekat samoišenja. Baumit StarTop. Sa efektom suhe površine. Baumit StarTop je premium proizvod nove generacije. Njegova tajna lei u inovativnom punjenju koje se samomodelira u skladu sa sa prirodom i ima strukturu koralja, veliku površinu s puno sitnih šupljina i pora, što rezultira vrlo brzom i širokom distribucijom vode koja se nae na površini. Baumit koristi svoje hidrofilno-hidrofobni aktivni princip za smanjenje površinskih zagaivaa poput algi ili gljivica. Baumit Klima. Za zdravo ivotno okruenje. Baš kao plua kod ljudi, i Baumit Klima malteri regulišu nivo vlage. Sa svojom mikroporoznom strukturom, oni formiraju ogromnu površinu koja reguliše klimu.
Fokusirano na rješenja
Baumit Bauminator
BAUMIT – BAUMINATOR
Pionir u printu na betonu. Kada su se na trištu pojavili prvi 3D printeri za plastiku, Baumit je odmah poeo naporno raditi na 3D printanju s betonom. Brzo je postalo jasno da ne samo da e za takav print trebati poseban mal- ter, ve da e takoer cijeli postupak printanja betona, od softvera do brizgalice za printanje, morati biti dizajniran ispoetka a sve to da bi mogao printati visokokvalitetne proizvode. U tom je cilju Baumit radio, u saradnji sa Univerzitetom u Innsbrucku, na razvoju BauMinatora®.
25Baumit. Ideje budunosti.
Ultimativno printanje betonom. BauMinator® sistem omoguava printanje komponenti, predme- ta, stubišta, zidova, ploa, šupljih oplata i kalupa, trenutno velii- ne od 50 cm do 5 m. Bilo da se radi o montanim betonskim elementima, zidnim ele- mentima, cijevima, osovinama, elementima ograde, vaznama, vanjskom namještaju, dekorativnim ili umjetnikim predmetima - skoro da i nema ogranienja u mogunostima za izradu betonskih elemenata bilo kojeg oblika. Ovo je mogue jer tehnologija BauMinator® omoguava pozicioniranje i gradnju maltera tako precizno tokom printanja da se mogu stvoriti trodimenzionalni betonski dijelovi koji nisu samo vertikalni, ve mogu ukljuivati i izboine ili dvostruka zakrivljenja. Ovo nudi arhitektima, dizajneri- ma i projektantima mogunost upotrebe potpuno novih oblika i dizajna površine.
26
Trgovina je umjetnost koja se moe shvatiti samo holistiki. Opsean i kvalitetan portfolio, pouzdano snabdijevanje i rokovi isporuke, i dobro poznat brend trgovcima garantuju zadovoljne kupce i osiguravaju poslovni uspjeh. Dugogodišnja partnerstva sa trgovcima graevinskim materijalom dokazuju injenicu da Baumit radi rame uz rame sa partnerima kako bi se postigla garancija da proizvodi dou na gradilišta najbrim moguim putem i da se prodajne brojke maksimalno poveaju. Na prodajnim mjestima, Baumit prua podršku prodaji u smislu rekla- mnih materijala i informacija o kupcima. Baumit takoer pokazuje svaki napor, u skladu sa ciljevima promocije prodaje, trgovcima pove- ati promet robe. injenica je da naši trgovinski partneri mogu birati u gotovo neograni- enom asortimanu proizvoda, samim tim je prednost što sve mogu nai na jednom mjestu. Ovo kupcima štedi vrijeme i novac, dok isto- vremeno garantuje vrhunske proizvode. Sigurnost pruena pouzdanom i blagovremenom distribucijom naše robe trgovcima ili direktno na gra- dilišta je ono je što Baumit ini posebnim.
Baumit partneri
BAUMIT – PREMIUM SERVISI
27Baumit. Ideje budunosti.
Što izvoai oekuju od nas: Prvoklasne proizvode i ruku pomo- i. Baumit je proizvoa graevinskih materijala, ali takoer i davalac usluga. To se ne demonstrira samo kroz našu saradnju sa trgovcima graevinskim materijalom. Kao što nudimo savr- šen proizvod, kvalitet i izvodivost nudimo i sveobuhvatnu podrš- ku našim partnerima kada je u pitanju izgradnja. Postoji jedna posebna taka gdje ne prihvatamo nikakve kompromise: Kvalitet Baumit proizvoda! Jednostavna, sigurna i brza primjena oduvijek su bili zaštitni znak graevinskog materijala Baumit. Baumit takoer nudi profesionalnim izvoaima pratei konsultantski ser- vis u svim fazama graevinskih projekata. Mi imamo svoj vlastiti tim instruktora, tehniara i rukovodilaca proizvodima koji mogu doi na gradili- šta kako bi se pomoglo izvoaima kao i arhitektima u smislu savjetovanja kada je to potrebno. Oni pruaju konsultantske usluge zasnovane na izvr- snim tehnikim i profesionalnim vještinama i znanju, daju savjete u vezi s ispravnom upotrebom materijala i podršku rukovodiocima gradilišta kako bi se omoguila optimalna realizacija projekta.
Baumit partneri
28
Inovacija Plus. Ideje budunosti. Motivacija više od 25 godina. Istraivanje i razvoj za prirodne, zdrave i visoko kvalitetne graevin- ske materijale. Ispitano i dokazano istraivanjem u VIVA parku - najveem istraivakom centaru za komparativne studije graevin- skih materijala u Europi.
Proizvod Plus. Baumit proizvodi predstavljaju uštedu resursa i istu proizvodnju, promociju zdravlja, najviši kvalitet, koordinirani sistem, jednostavnu primjenu kao i odrivu ekološku osvješenost. A da ne spominjemo izvrstan omjer cijene i kvaliteta. Logistika Plus. Biti blie kupcu i bre doi do njih - to je naš cilj kada je u pitanju logistika. Stoga Baumit podrava svoje partnere inovativnom optimizacijom pakovanja i duim rokom skladištenja proizvoda. Ali iznad svega, brza dostava direktno na gradilišta ini Baumit savršenim partnerom u izgradnji.
Baumit dodatne vrijednosti
BAUMIT – DODATNE VRIJEDNOSTI
29Baumit. Ideje budunosti.
Ljudi Plus. „Naši uposlenici su tajna Baumitovog uspjeha! Oni su ti koji odluuju o inovacijama i rastu kompanije. ” Ovako mag. Robert Schmid stavlja svoj peat na vanost „ljudskih resur- sa“.
Usluga Plus. Najbolji graevinski materijal dobar je onoliko koliko njegova profesionalna primjena. Baumit je vrlo svjestan toga - zato mi uvijek nudimo dodatne vrijednosti i usluge zajedno s našim pro- izvodima.
Brend Plus. Baumit je jedan od najboljih brendova graevinskog materijala u koji veruju kupci širom Europe. To je prije svega plod dokazanih proizvoda i sistema s dodatnim vrijednostima, ali i zahvaljujui uslugama i posveenosti naših uposlenika, koji odra- vaju duh brenda Baumit ivim.
30
Od renoviranja
Baumit je jedna od vodeih kompanija kada je u pitanju ouvanje kulturnih spomenika i vrijednog tkiva historijskih graevina. Dugogodišnje iskustvo i inovativni sistemi restauracije ine Baumit vrijednim partnerom na podruju restauracije i renoviranja. Proizvodi i sistemi za suvremeno renoviranje i ouvanje graevinskih dragulja posebna su snaga Baumita. Reference sa svih strana Europe pokazuju kako Baumit paljivo i odgovorno tretira historijsko tkivo graevina. Palata Schönbrunn i crkva Deutschordenskirche u Beu, Dudeva palata u Veneciji, Neuschwanstein dvorac u Njemaka i Univerzitet u Wroclawu u Poljskoj - Ovo je samo nekoliko primjera gdje je Baumitovo iskustvo dalo vrijedan doprinos našem kulturnom nasljeu. Paljiva analiza, profesionalno savjetovanje, izrada i implementacija pojedina- nih rješenja prilagoenih individualnoj graevini dovode do senzacionalnih kraj- njih rezultata. Ponosni smo na injenicu da naši proizvodi pomau u ouvanju neprocjenjivih dragulja za budue generacije.
do inovacija Palata Schönbrunn, Austrija
Dvorac Neuschwanstein, Njemaka
BAUMIT – NAŠE REFERENCE
31Baumit. Ideje budunosti.
Trebate izvršiti restauraciju koja je certificirana i uzima u obzir zaštitu historijskih spomenika? Nema problema s Baumit Sanova sistemima, koji su posebno prilagoeni renoviranju starih grae- vina. Ovo je idealno za ouvanje graevina sa pukotinama ili onih napadnutih solju i vlagom. Baumit se bavi i manje poznatim, ali sigurno ne manje lijepim graevina- ma i nudi prvoklasne proizvode i sisteme za obnovu. Primjerice, Baumit Sanova sistemi su posebno pogodni za restauraciju u skladu sa propisima koji se tiu zaštite historijskih graevina, i obnavu zidova pod utjecajem vlage i soli. Sistem odgovara zahtjevima WTA (Wissenschaftlich-Technische Arbeitsgemeinschaft für Bauwerkserhaltung und Denkmalpflege >Meunarodna asocijacija za nauku i tehnologiju za odravanje graevina i ouvanje spomenika<). Pored ovog sistema, kompletan Baumit asortiman proizvoda sadri stav- ke za renoviranje graevina kao i završne slojeve koji zidovima historijskih graevina pruaju posebnu zaštitu. Velika vodootpornost i mineralne karakteristike pruaju trajnost koja omoguava da temelji naše kulturne baštine sijaju još mnogo godina.
do inovacija
Plemika kua, Slovaka
Dudeva palata, Italija