rezumat teza

Download Rezumat Teza

Post on 19-Jan-2016

9 views

Category:

Documents

0 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Rezumat Teza

TRANSCRIPT

 • 1REABILITAREA N DREPTUL PENAL

  Doctorand Gheorghe Graure

  Tema lucrrii s-a bucurat de mai puin interes n literatura juridicromn. Ca i cu privire la alte instituii ale dreptului penal au fost formulatenumeroase opinii, s-au exprimat controverse, iar n activitatea judiciar aufost pronunate soluii contradictorii.

  Elaborarea lucrrii a impus o temeinic documentare dar i folosireaexperienei profesionale a autorului n activitatea judiciar. Sunt analizatemodificrile legislative, sunt evideniate inadvertene, se prezint soluiidiferite ale practicii judiciare, precum i preocuparea instanei supreme de acorela activitatea judiciar cu principiile de baz ale procesului penal.

  Lucrarea este structurat n cinci titluri, fiecare cuprinznd mai multecapitole, seciuni i subseciuni, potrivit complexitii tematicii supusanalizei.

  Titlul I privete istoricul instituiei reabilitrii. Este format din doucapitole.

  Capitolul I, structurat n ase seciuni, realizeaz o privire generalasupra istoricului instituiei: regimul instituiei reabilitrii, caracterizareapedepselor i a consecinelor lor fa de persoana condamnat, nlturareaconsecinelor condamnrii n dreptul din timpul antichitii, n dreptulfeudal, n dreptul modern, reglementarea reabilitrii de drept.

 • 2Noiunea de reabilitare a fost utilizat pentru prima dat n anul 1439,fiind definit n sensul c reabilitarea are loc atunci cnd, printr-o deciziede graiere, vechea condiie juridic este restabilit n situaia anterioar cuefect deplin (juristul Bleymaianos).

  Prima reglementare amnunit a instituiei reabilitrii a fostmaterializat n anul 1670 n Frana, n Ordonana criminal a regeluiLudovic al XIV-lea. n acest act normativ au fost sintetizate principiilefundamentale ale reabilitrii, fiind reunite i completate prevederile desprereabilitare din ordonanele anterioare.

  Reabilitarea a fost legiferat ca instituie distinct n anul 1791 (fade ordonana din 1670 cnd se regsea n acelai titlu cu celelalte forme deacordare a actelor de clemen).

  Capitolul II (structurat n ase seciuni) cuprinde istoricul instituieireabilitrii n dreptul romnesc.

  Instituia reabilitrii a fost introdus pentru prima dat n Proceduracondicii criminaliceti, adoptat sub domnia lui Barbu tirbei n 1850,intrat n vigoare la 01 ianuarie 1852. n art. 291 - 300 (Pentru ctevaosebite proceduri - pentru restatornicirea osndiilor) se reglementa relativcomplet instituia reabilitrii. Sorgintea era Codul de instruciune criminalfrancez din 1808.

  Anterior Codului penal din 1968 nu a fost legiferat reabilitarea dedrept. Prin efectul altor instituii ale dreptului penal se putea dobndi, n fapt,o veritabil reabilitare de drept. Este cazul suspendrii condiionate aexecutrii pedepsei.

  Cazul de reabilitare n discuie cuprindea numai anulareanedemnitilor cu caracter electoral rezultate din condamnare. Celelalteinterdicii i incapaciti generate de pedeaps continuau s fiineze.

 • 3Codul penal de la 1936 introduce o reglementare cu caracter general ainstituiei suspendrii condiionate a executrii pedepsei. Beneficiulreabilitrii putea fi dobndit de un numr restrns de persoane, ca urmare amodului de reglementare a procedurii reabilitrii i a cerinelor oneroase pecare o persoan trebuia s le ndeplineasc.

  Prin modificrile aduse de statul socialist (seciunea a II-a) s-aumbuntit condiiile de fond ale reabilitrii judectoreti, a fost consacrato nou concepie cu privire la stabilirea termenelor de reabilitare i au fostnlturate neclaritile n legtur cu ntinderea efectelor reabilitrii. Deasemenea, s-a reglementat de principiu reabilitarea de drept.

  Desigur c un aport deosebit l-a avut profesorul Vintil Dongoroz icolectivul de juriti care au redactat Codul penal i Codul de procedurpenal.

  Titlul II, Consideraii privind reabilitarea, este compus din treicapitole.

  n capitolul I, format din trei seciuni, este prezentat cadrul general alinstituiei - noiunea de reabilitare, definiia reabilitrii, natura juridic iimportana acestei instituii, reglementarea reabilitrii n Codul penal.

  Reabilitarea este modalitatea prevzut de lege prin care fotiicondamnai sunt reintegrai n societate, din punct de vedere juridic.

  Reabilitarea menine un echilibru necesar ntre stigmatizarea pe care oatrage n mod inevitabil condamnarea infractorului i perspectiva eliberriidin aceast situaie prin propriul su efort. n prevenirea i reeducareainfractorilor sanciunea penal are rolul i importana ei. Acestea (rolul iimportana) nu trebuie s fie ns exagerate, iar pedeapsa aplicat nu trebuieprivit ca unicul mijloc pentru realizarea scopului legii penale.

 • 4n seciunea a III-a este indicat sediul materiei i este analizatevoluia acestei instituii n Codul penal.

  Obiectul reabilitrii (capitolul II, structurat n trei seciuni) secompune din totalitatea decderilor, interdiciilor i incapacitilor persoanei,fizice ori juridice, generate de condamnarea suferit.

  De regul, reabilitarea are ca obiect incapaciti i numai uneoridecderi i interdicii. Cele din urm (de exemplu pedeapsa complementar ainterzicerii unor drepturi) se sting pna la mplinirea termenelor dereabilitare, dat pn la care pedeapsa complementar este executat.Incapacitile, nefiind legate de un anumit termen, i produc n continuareefectele.

  n seciunea a II-a, sunt prezentate clasificri ale coninutuluireabilitrii iar n seciunea urmtoare se dau exemple de decderi, interdiciii incapaciti, prevzute n Codul penal, n Codul civil, n legi speciale.

  Trsturile caracteristice ale reabilitrii (capitolul III), n principal,constau n aceea c: reabilitarea este un drept al persoanei condamnate(seciunea I ), poate fi obinut pentru orice condamnare (seciunea a II-a),este indivizibil (seciunea a III-a), produce efecte numai pentru viitor(seciunea a IV-a) i este o instituie de sine stttoare (seciunea a V-a).

  Titlul III, Reabilitarea judectoreasc, capitolul I, Caracterizaregeneral este structurat n patru seciuni.

  Seciunea I, trateaz trsturile specifice ale reabilitrii judectoreticare o difereniaz de reabilitarea de drept. Este definit sfera de aplicaie(seciunea a II-a), sunt artate criteriile de clasificare (seciunea a III-a), suntprezentate termenele de reabilitare (subseciunea a IV-a) i importanamodului de stabilire a termenului de reabilitare (subseciunea a V-a).

 • 5Noul Cod penal prevede termene de reabilitare cu durat fix, maiscurte dect cele prevzute de legea n vigoare.

  Aceste dispoziiile sunt evident, n favoarea condamnailor fa decare au fost pronunate pedepse mai mari (cu referire la fiecare dintrecategoriile de pedepse menionate). Astfel, termenul este acelai, 4 ani, attn cazul unei pedepse cu puin mai mare de 2 ani nchisoare, ct i n cazulunei pedepse de 5 ani nchisoare. Este 5 ani, pentru o pedeaps de 5 ani icteva luni, dar i n cazul unei pedepse de 10 ani nchisoare.

  Deci, n cazul unei pedepse uoare fostul condamnat trebuie s atepteun interval de timp aproape egal cu dublul pedepsei, n timp ce termenul estemai scurt atunci cnd a suferit o pedeaps mai grav.

  n concluzie modalitatea de stabilire a termenelor de reabilitare inemai puin seama, dect legea n vigoare, de periculozitatea condamnatului.n opinia noastr un criteriu mai judicios ar fi acela de a se determinatermenul de reabilitare judectoreasc printr-o fracie din pedeaps i olimit minim. Astfel, pstrnd determinrile legii viitoare, condamnatul arputea cere reabilitarea dup trecerea unui termen:

  a) egal cu pedeapsa pronunat dar nu mai mic de 4 ani, n cazulcondamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depete5 ani;

  b) din pedeapsa pronunat dar nu mai puin de 5 ani, n cazulcondamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depete10 ani;

  c) din pedeapsa pronunat dar nu mai puin de 7 ani, n cazulcondamnrii la pedeapsa nchisorii mai mare de 10 ani sau n cazul pedepseideteniunii pe via, comutat sau nlocuit cu pedeapsa nchisorii;

 • 6c) 10 ani, n cazul condamnrii la pedeapsa deteniunii pe via,considerat executat ca urmare a graierii, a mplinirii termenului deprescripie a executrii pedepsei sau a liberrii condiionate.

  Modul de stabilire a termenului de reabilitare are o importandeosebit (seciunea a V-a). Potrivit legii n vigoare, procurorul general arefacultatea de a reduce termenul de reabilitare.

  Noul Cod penal nu cuprinde o dispoziie similar prin care, datoritunei mprejurri ieite din comun, s se poat reduce, n favoareacondamnatului, termenul de reabilitare. Este posibil reducerea acestuitermen de aceasta va profita ns numai soul ori ruda apropiat acondamnatului decedat. Argumentul care poate fi adus n acest sens esteacela c nu este firesc ca soul ori ruda apropiat s sufere n continuaredecderi, interdicii i incapaciti n condiiile n care nu au fost pri nraportul de drept penal i nu li se poate aduce vreun repro n legtur cufapta comis. Pe de alt parte, atunci cnd cel care trebuie s arate c s-andreptat a decedat i sunt ndeplinite celelalte cerine (privind platadespgubirilor civile i a cheltuielilor judiciare, faptul c nu a comis o nouinfraciune pn la data decesului), trecerea timpului nu poate aduce vreomodificare n statutul condamnatului, de natur s mplineasc ulterior oalt condiie a reabilitrii.

  n capitolul II, Calcularea termenelor de reabilitare judectoreasc,este prezentat noiunea de termen, importana acestuia (seciunea I), naturatermenelor (seciunea a II -a).

  Se determin momentul iniial al termenului (seciunea a III -a),analizndu-se, n subseciuni, situaiile cnd pedeapsa principal a fostefectiv executat, a survenit prescripia executrii pedepsei, graierea dar isituaiile speciale privind ntreruperea termenul de reabilitare, cazul

 • 7condamnrilor succesive ori cnd pedeapsa aplicat este egal cu timpul ncare condamnatul a fost n detenie.

  n cazul n care fa de aceeai persoan au fost pronunate mai multecondamnri succesive, esenial este s