hipotensiunea arteriala

100
ISTORICUL HIPOTENSIUNII ARTERIALE Se fac referiri mai serioase la existenţa unor diferenţe de presiune arterială,abia după ce s-au făcut demonstraţii de determinare a acesteia. Astfel , cronologic , Stefan Hales (1677 – 1761) vicar din Teddington a făcut prima încercare de a măsura presiunea sângelui în artera femurală la cal (1732).Sângele urca într-un tub de sticlă conectat la “ capătul arterial” cu o tranhee de gâscă . Preotul a observat că variaţiile coloanei de sânge sunt sincroane cu bătăile inimii (a publicat observaţiile în “Statistical Essays” , 1769). Alte încercări de reţinut : Jean Marie Poisseville (1799 – 1869) tot cu un tub de sticlă, în formă de U in 1828 , celebrul fiziolog german Carl Ludwig din Leipzig (1816 – 1895) foloseşte aparatul Poisseville adăugându-i o coloană de mercur. La om prima măsurare a tensiunii arteriale a fost făcută în 1856 de către Jules Faivre la Lyon . El a apreciat valoarea sistolică 120 mm Hg . Cunoscutul ciclician parizian Pierre Potain a creat în 1802 pe stămoşul tensiometrului de azi , respectiv peloata cu aer pe care o aplică pe artera radială şi apasă până la dispariţia pulsului radialei era tensiunea maximă , pe care se citea pe cadranul unui manometru din metal. Medicul rus N. Korotov a unit tehnica cu ausculaţia prin steteoscop in 1905 .

Upload: berbece-maria-liliana

Post on 13-Jun-2015

3.026 views

Category:

Documents


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: Hipotensiunea arteriala

ISTORICUL HIPOTENSIUNII ARTERIALE

Se fac referiri mai serioase la existenţa unor diferenţe de presiune arterială,abia după ce s-au făcut demonstraţii de determinare a acesteia.

Astfel , cronologic , Stefan Hales (1677 – 1761) vicar din Teddington a făcut prima încercare de a măsura presiunea sângelui în artera femurală la cal (1732).Sângele urca într-un tub de sticlă conectat la “ capătul arterial” cu o tranhee de gâscă . Preotul a observat că variaţiile coloanei de sânge sunt sincroane cu bătăile inimii (a publicat observaţiile în “Statistical Essays” , 1769).

Alte încercări de reţinut : Jean Marie Poisseville (1799 – 1869) tot cu un tub de sticlă, în formă de U in 1828 , celebrul fiziolog german Carl Ludwig din Leipzig (1816 – 1895) foloseşte aparatul Poisseville adăugându-i o coloană de mercur.

La om prima măsurare a tensiunii arteriale a fost făcută în 1856 de către Jules Faivre la Lyon . El a apreciat valoarea sistolică 120 mm Hg .

Cunoscutul ciclician parizian Pierre Potain a creat în 1802 pe stămoşul tensiometrului de azi , respectiv peloata cu aer pe care o aplică pe artera radială şi apasă până la dispariţia pulsului radialei era tensiunea maximă , pe care se citea pe cadranul unui manometru din metal.

Medicul rus N. Korotov a unit tehnica cu ausculaţia prin steteoscop in 1905 .

Page 2: Hipotensiunea arteriala

DEFINIŢIA

HIPOTENSIUNII ARTERIALE

Hipotensiunea arterială este un sindrom clinic caracterizat prin scăderea valorilor tensionale sub 100 mm Hg pentru tensiunea sistolică şi sub 65 mm Hg pentru cea diastolică .

În funcţie de durată , hipotensiunea poate fi trecătoare sau de durată .

În funcţie de etiologie se deosebesc :

- hipotensiunea arterială esenţială ;

- hipotensiunea simptomatică ;

- hipotensiunea ortostatică ;

Page 3: Hipotensiunea arteriala

CLASIFICAREA HIPOTENSIUNII ARTERIALE

Putem clasifica hipotensiunea arterială în :I. HIPOTENSIUNE ARTERIALĂ PRIMARĂ (ESENŢIALĂ)II. HIPOTENSIUNE ARTERIALĂ SECUNDARĂ (SIMPTOMATICĂ)III. HIPOTENSIUNE ARTERIALĂ ORTOSTATICĂ

I. Hipotensiunea arterială esenţială nu are cauze precizate .II. Hipotensiunea arterială secundară poate fi declanşată de :

1. BOLI CARDIOVASCULARE- Infart miocardic (IMA)- Miocardita acută- Pericardită exudativă şi constructivă- Valvulopatia (stenoză mitrală şi aortică)- Insuficienţă cardiacă cu debit scăzut- Varice voluminoase- Embolie plumonară masivă- Disecţie de aortă

2. BOLI ENDOCRINE- Insuficienţă hipofizară anterioară (sindrom SIMMONDS)- Insuficienţă tiroidinală (Mixedem)- Insuficienţă corticosuprarenală (boala ADDISON)- Insuficienţă gonadică (Climaterium)

3. BOLI NEUROLOGICE- Scleroza multiplă- Siringo-Mielie- Miopatii- Neuropatii metabolice (diabet zaharat , anemia pemiciosă , caşexie)- Boli idiopatice (sindromul SHY – BROJER)

4. INFECŢII- Stări postinfecţioase (septicemii diverse)

5. INTOXICAŢII- alcool metilic- nicotină- benzol

Page 4: Hipotensiunea arteriala

- medicamente hipotensive - CLONIDINA- METIL-DOPA

- GUANETIDINA

6. ALERGIE- Şocul astmatic

7.CAUZE CHIRURGICALE- Simpatecomie dorso-lombară

În general hipotensiunea arterială esenţială este consecinţa tulburărilor mecanismelor de auto reglare neuro-endocrine al homeostaziei arteriale.

Hipotensiunea arterială esenţială afecteză 2-4% din populaţia adultă şi predomină la bărbaţii de vârstă medie.

Boala poate să aibă un caracter simptomatic sau asimptomatic , dar o voi prezenta mai pe larg în rândurile ce urmează.

1.HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ ESENŢIALĂ (PRIMARĂ)

Vorbim de hipotensiune arterială când valorile tensiunii maxime , la adult , scad sub 100 mm Hg şi când persoanele cu aceste valori prezintă fenomene subiective supărătoare. Se cunosc valori tensionale arteriale scăzute la persoane care nu au nici un fel de suferinţe subiective , de obicei la vagotonici , adică la cei care au un debit circulator mai scăzut , o rezistenţă perifercă ceva mai crescută şi cu tote acestea nevoile circulatorii sunt acoperite .

De altfel , fenomenele clinice din hipotensiune pot apare şi la persoane cu valori tensionale normale , ceea ce înseamnă că nu este vorba doar la nivelul tensiunii , ci , mai degrabă , de o adaptare nepotrivită , în urma mecanismelor regulatorii insuficiente , mecanisme ce au ca urmare fenomene de insuficienţă în irigaţie , oboseală sete de aer , palpitaţii , precum şi alte manifestări , rezultate ale deficienţei sistemului regulator al circulaţiei .

ASPECT CLINIC

Senzaţia de slăbiciune este smnalul cel mai constant şi mai supărător .Bolnavul se scoală dimineaţa obosit , starea de oboseală creşte în cursul zilei ceea ce

duce la un randament scăzut în activitate .

Page 5: Hipotensiunea arteriala

Alteori starea de oboseală apare numai după eforturi mici sau mijlocii , dar se menţine mult timp , situaţie ce se răsfrânge asupra psihicului bolnavului dându-i o stare de depresie , irascibilitate , tulburări de somn .

LIPOTIMIILE ŞI SINCOPELE

Liptimiile si sincopele sunt accidente trecătoare care survin cu ocazia unei emoţii , efort violent , după schimbarea bruscă a poziţiei . În aceste împrejurări bolnavul are vertij uşor , apoi pronunţat , tulburări de vedere , ameţeli , zgomote în urechi.

Uneori această stare evoluează până la pierderea , pentru scurt timp a cunoştinţei , alteori se opreşte la starea de ameţeală şi vâjâieli în urechi .

Acrocianoza este mai obijnuită la femei .Tegumentele mâinilor sunt roz cu pete violacee , adesea cu transpiraţii reci , mai

accentuate iarna . Este urmarea unor tulburări circulatorii locale şi a dilatării anselor capilare venoase .

Tulburările amintite nu apar în mod obligatoriu , chiar daca tensiunea este mai scăzută , ceea ce demonstrează posibilităţile de adaptare a organismului.

Semnul obiectiv îl constituie scăderea tensiunii arteriale sistolice la valori sub 100 mm Hg . Ceea ce este important este faptul că aceste valori se menţin scăzute şi interesează atăt tensiunea maximă , cât şi pe cea minimă şi medie .

Efortul poate scădea şi mai mult tensinea , ceea ce duce la apariţia semnelor subiective amintite.

Cât priveşte inima , relaţiile sunt normale . Uneori există o aritmie extrasistolică .Examenul radiologic poate pune în evidenţă “inima în pictură” .

EVOLUŢIE

Evoluţia hipotensiunii arteriale este relativ staţionară . Adesea pe fondul de hipotensiune permanentă se agravează crize de hipotensiune paroxistică . Este contraindicată rahianestezia şi , în general , puncţiile rahidiene trebuiesc executate cu precauţie , deoarece pot interveni scăderi tensionale şi mai aceentuate cu colaps .

Hipotensiunea arterială esenţială se przintă sub două aspecte clinicopatogenice.Întâlnim o formă constituţională endocrino-neuro-negetativă acţionată prin

intermediul antehipofizei asupra centrilor mezencefalici , însoţită de multiple fenomene vegetative : pielea uscată cu reducerea secreţiei de sudoare , constipaţie , hipotermie ,lipsă de iniţiativă , somnolenţă . Se przintă adesea în cadrul aşa numitei “slăbiri endogene” a fetelor şi a femeilor tinere cu dismenoree sau la persoanele longiline , astenice , unde apare o adevărată hipotonie generală fizivă şi psihică .

O altă formă e hipotnia prin epuizare .

Page 6: Hipotensiunea arteriala

Apare la bărbaţi sau la femei angajaţi în activităţi fizice sau psihice intense , fără suficientă adaptare şi pregătire prealabilă pentru aceste cerinţe . La aceştia se instalează o stare de hipotonnie arterială cu astenie , cu incapacitatea de a face faţă la cele mai mici efortri , cu impotenţă sexuală .

Pe lângă reglementarea activităţii se recomandă şi un tratament sedativ , evitarea excitanţilor iar la bărbţi se administrează testosteron 10 – 25 mg pe săptămână timp de 1 – 2 luni.

În esenţă , hipotensiunea srterială esenţială este caracterizată prin dereglarea neuro-hormonală a tensiunii arteriale , cu tendinţă spre valori scăzute , ce se află în opziţie cu dereglările din hipertensiunea arterială .

Prognosticul hipotensiuni arteriale este bun . Se menţionează chiar longevitate .

TRATAMENT

HTA esenţială în absenţa unei crize cunoscute , are uneori un caracter familial şi se întâlneşte y la cei care fac mari eforturi intelectuale . Se datoreşte mecanismelor nervoase şi endocrine care menţin reglarea circulaţiei . Boala este y asimptomatică , depistarea fiind întâmplătoare . Există şi forme clinice cu sintome atribuite de obicei unei nervroze : cefalee occipitală , insomnii , palpitaţii , transpiraţii .

În unele cazuri pot apărea manifestări liptimice , mai rar sincope .hTA esenţială este permanentă şi are un progres bun.Forma asimtomatică nu necesită vreun tratament . În formele cilinice cu manifestări

subiective se recomandă psihoterapia (lămurirea şi încurajarea bolnavului asupra lipsei de pericol a bolii) , evitarea surmenajului fizic sau intelectual , un regim de viaţă igenic , cu ore suficiente de somn , plimbări în aer liber , practicarea moderată a culturii fizice , masaj , duşuri de înviorare , alimentaţie de calitate şi completă .

Dacă nu există alte contraindicaţii , cafeaua şi alcolul sun permise în cantităţi moderate .

2. HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ SECUNDARĂ SIMPTOMATICĂ

hTA simtomatică se întâlneşte în insuficienţă supra renală , intoxicaţie cu alcol sau nicotină , boli cronice caşectizante pericardita constructivă , stenoza aortică sau mitrală , tumori cerebrale .

Prognosticul este al bolii de bază .Tratamentul se adresează îndeosebit afecţiunilor cauzate şi în al doilea rând hTA ,

pentru care măsurile terapeutice sunt similare cu tratamentul hipotensiunii esenţiale.

Page 7: Hipotensiunea arteriala

A. HIPOTENSIUNEA CEREBRALĂ IZOLATĂ

Hipotensiunea cerebrală izolată poate fi permanentă sau poate apărea sub formă de crize , pe un fond de uşoară hipotensiune cerebrală permanentă .

Caracteristică , la aceşti bolnavi , este przenţa fenomenului hTA în condiţiile unei TA umerale cu valori normale . Este scăzută numai tensiunea arterei centrale a retinei.

Este vorba de o dereglare tensională regională .Când hTA apare în crize , manifestările de hTA apar numai când bolnavul se scoală

brusc din pat , la emoţii sau la efort .Caracteristic pentru aceşti bolnavi este menţionarea , între limite normale a tensiunii

arterei centrale a retinei , atâta vreme cât stau în decubit dorsal şi scade brusc în poziţia de ortostatism .

Semnele clinice sunt asemănătoare cu cele din hipotensiunea generală.În crize de hipotensiune se poate administra apă distilată , intravenos 20 ml zilnic ,

timp de 10 – 15 zile

B. INSUFICIENŢA SUPRARENALĂ- BOALA ADDISON

Boala Addison sau insuficienţa cronică a glandelor suprarenale se datoreşte incapacităţii suprarenalelor de a produce şi secreta hormonii în cantitatea cerută de nevoile organismului .

ETIOLOGIE

Insuficienţa suprarenală este urmarea unui proces distructiv al auprarenalelor , cel mai adesea de natură tuberculoasă , fapt pentru care orice addisonian trebuie întrebat dacă a avut o afecţiune baciliară (infiltrat pulmonar , pleurezie , tuberculoză plumonară) , o cauză este y este şi atrofierea glandelor suprarenale , ca urmare a unui proces de auto-imunizare . Mai rar boala este provocată de sifilis sau de o hemorogie intraglanduară.

SIMPTOME

În faza de debut boala prezintă următoarele simptome : oboseală , lipsa poftei de mâncare , hipotensiune arterială , uşoară scădere în greutate , care nu au nimic caracteristic şi de aceea boala poate fi confundată cu afecţiuni care au manifestări similare .

Cu timpul însă , simptomele se accentuează şi alarmează pe bolnav.

Page 8: Hipotensiunea arteriala

Oboseala fizică şi cea intelectuală devine intensă , fiind mai pronunţată în cursul dimineţi . Starea bolnavului se învioreză spre seară . o manifestare tipică a bolii este hiperpigmentarea tegumentelor şi mucoaselor .

Hiperpigmentarea este cu atât mai intensă cu cât insuficienţa supra renală este mai severă . Atenţia este reţinută de prezenţa unor pete pigmentare de culoare brună-cenuşie pe părţile descoperite ale corpului , pe faţă , coate , genunchi , la nivelul liniilor palmare şi al eventualelor cicatrici operatorii . Este caracteristică , de asemenea , hiperpigmentaţia brună a aerelor şi a organelor.

Un semn important pentru recunoaşterea afecţiunii îl constituie prezenţa petelor , pigmentarea pe mucoasa bucală Addison , fiind consecinţa deshidratării prin pierdere excesivă de clorură de sodiu , datorită tulburărilor digestive (anorexie , vărsături , denutriţie). În toate cazurile tensiunea arterială este scăzută sub 100 mm Hg . Addisonienii au diverse manifestari nervoase : iritabilitate , apatiţie , negativism , anxietate .

Ulcerul duodenal este frecvent asociat cu boala Addison .În astfel de cazuri , tratamentul cu cortizon trbuie făcut cu multă precauţie .Tulburările în sfera sexuală (scăderea sau pierderea potenţei şi a fertilităţii) sunt

frecvente la bărbaţii addisonieni . La femei sarcina este un facor agravant al bolii .Tratamentul cu cortizon remediază în bună parte tulburările ivite în sfera sexuală .

Atât bolnavul cât şi personalul sanitar care îl îngrijeşte trebuie să ştie că addisoniennii sunt foarte fragili . Numeroşi factori ca eforturile fizice şi intelectuale , bolile febrile intervenţiile chrurgicale , frigul şi căldura excesive dezechilibrează uşor organismul . În aceste condiţii pe care un organism sănătos le suportă cu uşurinţă , starea addisonianului se înrăutăţeşte brusc . Tensiunea generală se prăbuşeşte , apar vărsături şi diaree , bolnavul nu se mai poate alimenta şi poate intra în comă .

DIAGNOSTIC

Boala Addison trebuie suspectată la toţi hipotensivii care se plâng de oboseală , lipsă de poftă de mâncare şi de pirdere în greutate .

Deosebit de valoroase pentru diagnostic sunt examenele de laborator şi dozările de hormoni steroizi suprarenali . Între analizele de laborator , locul principal îl deţin dozările de potasiu în sânge şi urină . Concentraţia sodiului şi a potasiului reflectă activitatea hormonilor mineralocorticoizi ale potasiului în sânge (peste 45 mEq/1) şi concentraţiei scăzute ale sodiului sanguin (sub 45 mEq/1) .

TRATAMENT

Aplicarea în ultimele decenii , pe scară largă , a preparatelor sintetice de glucocorticoizi (cortizon , acetat , Prednison ) a simplificat mult tratamentul bolii Adison , făcând dintr-o boală gravă o afecţiune compatibilă cu viaţa .

Page 9: Hipotensiunea arteriala

C. INTOXICAŢIA CU ALCOOL METILIC

Hipotensiune apare şi în intoxicaţia cu alcool metilic.Această intoxicaţie se caracterizează prin fenomene grave , rapid mortale , cu sau fără

fenomene oculare .Fenomenele de intoxicaţie apar după o perioadă de latenţă de la 11 la 36 ore .Apar : starea ebrioasă , alterarea sării generale , ameţeli , senzaţia de slăbiciune ,

cefalee outernică , somnolenţă , vărsături , diaree , dureri abdominale , facies cianotic , transpiraţii , tahicardie , dispnee , hipotensiune arterială . Intoxicatul acuză senzaţia de constricţie toracică . Se instalează coma , însoţită de hipotermie , hipotensiune şi uneori , edem pulmonar acut . Apar destul de precoce tulburări de vedere (“văd ca prin ceaţă”) şi uneori , alterări ale perceperii culorii . Apar fenomene nervoase . Coma este agitată , însoţită de crize de contracturi tetaniforme sau / şi convulsii .

Se instalează acidoza , care terbuie eficient corectată şi este un important element de prognostic . Bolnavul trebuie supravegheat minim 5 zile (timpul de eliberare a metanolului din organism ) .

TRATAMENT

Antidotul este alcolul etilic , care blochează metabolismul alcoolului metilic şi favorizează eliminarea acestuia din urmă din organism . Se administrează o soluţie de alcool etilic 50% din 4 în 4 ore , câte 0,5 ml /Kg corp .

D. INTOXICAŢIA CU NICOTINĂ

Se înregistrează hipotensiunea arterială şi în cazul intoxicaţiilor cu nicotină . Pe lângă simptom se mai înregisterază : arsuri-faringiene şi epigastrice , colici abdominale , vărsături , diaree , tulburări respiratorii , prăbuşirea tensiuii arteriale până la deces , paloare , sudori , cefalee , ambliopie , vertij , plus accentuat , somnolenţă , frisoane , respiraţie superficială.

De menţionat că în cazul tratamentului nu se ştie un antidot specific , dar se intervine cu spălături gastrice cu cărbune activat , permanganat de potasiu , provocare de vărsături , administrare de purgative , oxigenoterapie , tratament specific pentru insuficienţa circulatorie acută , tratamentul convulsiilol , dacă este cazul.

Page 10: Hipotensiunea arteriala

CONCLUZII

Hipotensiunea arterială poate apare , mai mult sau mai puţin accentuată în cadrul unui mare număr de boli cronice . Adesea sunt greu de precizat caracterul esenţial sau secundar al hipotensiunii . Hipotensiunea arterială acută face parte din insuficienţa cardio-circulatorie .

Hipotensiunea arterială secundară se constituie ca un simtom în cadrul bolii respective.

Hipotensiunea arterială poate apărea : după unele boli infecţioase (febră tifoidă , viroze ) , în anemiile severe , boli caracterizante ( tuberculoza , cancer ) , în cursul sindroamelor endocrine ( mixedem , insuficienţă suprarenală ) , bolile ficatului (ciroză ) , scleroză cerebrală , stările după infart miocardic , în varice extinse ale membrelor inferioare , în visceroptotă cu insuficienţa peretelui abdominal , în depresia melancolică , psihastenie , în bolile carenţiale , în distrofia alimentară .

3. HIPOTENSIUNEA ORTOSTATICĂ

Ceea ce ete esenţial în hipotensiunea artostatică este faptul că aceşti bolnavi se simt bine şi cu tensiunea arterială normală în poziţie culcată , dar prezintă o stare de rău care poate merge până la starea sincopă , cu scăderea pronunţată a tensiunii arteriale când se ridică în poziţie ortostatică sau când rămân în picioare timp îndelungat.

În mod normal , în ortostatism , tensiunea maximă oscilează în jurul valorilor sale în poziţtie culcată .

Practic , vorbim de hipotensiune arterială ortostatică numai când maxima scade , în ortostatism , cu cel puţin 20 mm Hg . Cifrele cele mai obijnuite de scădere a maximei sunt între 40 – 80 mm Hg .

Scăderea tensiunii este bruscă sau progersivă şi interesează în general atât maxima cât şi minim .

Scâderile tensionale în ortostatism pot aşpare la orice valori tensionale provocând aceeaşi simptomatologie , chiar şi la persoane care au valori peste cele normale în poziţie culcată.

Tulburările subiective sunt multiple variind de la o simplă stare de rău , cu fatigabilitate , până la starea de sincopă . Fenomenul apare mai ales după o stare prelungită de decubit , dimineaţa la scularea din pat , sub forma tulburărilor de vedere , auditive , vâjâieli în urechi , vertij . Alte ori apar scurte absenţe sau pierderea memoriei pentru scurt timp . Bolnavii devin palizi , voce slabă , şi dacă nu se întind pe pat poate surveni sincopa.

Hipotensiunea ortostatică poate avea un caracter esenţial sau poate apăre ca o formă secundară , consecutivă unor boli generale şi ale sistemului nervos.

Page 11: Hipotensiunea arteriala

Semnele clinice sunt asemănătoare în ambele împrejurări .PATOGENEZA HIPOTENSIUNII ORTOSTATICE este mult discutată.În orice caz este vorba de o insuficientă adaptare posturală a sistemului regulator al

tensiunii arteriale , o insuficienţă a vasoconstricţiei ortostatice.În mod normal ortostatismul produce prin mecanismul freflex o constricţie a vaselor

splahnice şi astfel se menţine şi în poziţie ortostatică presiunea sanguină normală . La hipotensivii ortostatici acest mecanism lipseşte sau nu este suficient .

TRATAMENT

Se recomandă bandaje elastice aplicate membrelor inferioare şi o centură abdominală , pe lângă tratamentul expus la hTA esnţială .

S-a recomandat şi un tratament chirurgical , denervarea sinusului carotidian uni sau bilateral , dar eşecurile au întrecut succesele .

Radio terapia sinusurilor carotidiene nu a dat rezultate scontate .

CONCLUZII

Hipotensiunea ortostatică este o formă cinică însoţită de lipotimii , uneori de sincope , care apar cu ocazia trecerii de la clinostatism la ortostatism . Exist forme esenţiale , întâlnite la bolnavii înalţi şi slabi , şi forme simptomatice , observate în boli grave caşectizante , în unele afecţiuni neurologice , în insufucienţa suprarenală etc .

Se consderă că boala se datoreşte insuficienţei reflexelor vasoconstrictoare , care face ca sâgele să se acumuleze în vasele membrelor inferioare , rezultând o ischemie cerebrală trecătoare .

Trecera de la clinostatism la ortostatism se însoţeşte de o scădere a tensiunii arteriale cu peste 20 mmHg . Pulsul scade si apar ameţeli , lipotimii sau chiar sincope .

Tulburărle survin la câteva minute după schimbarea poziţiei . O formă particulară a fost descrisă la indivizii de peste 40 de ani , caracterizată prin hipotensiune .

Page 12: Hipotensiunea arteriala

ETIOLOGIA

HIPOTENSIUNII ARTERIALE

Hipotensiunea arterială poate apare în cadrul unui mare număr de boli cronice şi atunci luăm în discuţie factorii etiologici care au generat afecţiunea de bază , care a determinat apariţia hipotensiunii arteriale ca simptom , dar hipotensiunea arterială poate apare ca boală de sine stătătoare a cărei cauze sunt mai greu de precizat . În acest caz vorbim de hipotensiune arterială esenţială . Este foarte greu de precizat caracterul esenţial sau secundar al hTA .

În general hTA acută are ca mecanisme declanşatorii insuficienţa cardio-circulatorie sau perturbarea mecanismelor endocrinoneurovegetative .

Nu trebuie negat nici aspectul traumelor emoţionale având în vedere că o mare eficienţă în tratarea hTA , s-a dovedit a fi psihoterapia .

În cadrul capitolului consacrat clasificării hTAacesta s-a realizat având la bază chiar factori etiologici , aşa că ne vom rezuma numai a-i aminti pe cei care privesc hTA simptomatică .

Aceştia sunt : - factori cardio-vasculari ; - factori endocrini ; - factori neurologici ;

- factori infecţioşi ; - factori alergici ;

- factori toxici ; - factori chirurgicali ;

Page 13: Hipotensiunea arteriala

TABLOU CLINIC

TABEL NR.1 TABLOUL CLINIC AL HIPOTENSIUNI ARTERIALE

SIMPTOME OBOSEALĂFATIGABILITATE MARCATĂRANDAMENT PSIHIC ŞI FIZIC SCĂZUTDEPRESIE PSIHICĂINSOMNIIIRASCIBILITATELIPOTIMI ŞI SINCOPEAMEŢELITULBURĂRI DE VEDEREVERTUZGOMOTE ÎN URECHIACROCIANOZĂTEGUMENTE ROZE CU PETE VIOLACEETRANSPIRAŢIISTAREA GENERALĂ ALTERATĂSCURTE ABSENŢEVOCE SLABĂTEGUMENTE PALIDEIMPOTENŢĂ SEXUALĂDISMENOREEHIPOTONIE FIZICĂ ŞI PSIHICĂ

Am concentrat în tabloul przentat mai sus inventarul simptomelor apărute în hTANu este obligatoriu ca ele să apară în cadrul unei afecţiuni de hTA fiind la o hTA

esenţială , ortostatică sau simptomatică , de aceea am insistat asupra aspectului tabloului clinic în cadrul prezentării separate a celor trei tipuri de hTA .De reţinut este faptul că numărul crescut al simptomelor indică gravitatea afecţiunii acesteia.

Page 14: Hipotensiunea arteriala

DIAGNOSTICUL POZITIV ŞI DIAGNOSTICUL DIFERENŢIAL

Diagnosticul pozitiv şi diferenţial impune tehnici specifice ghidându-se în primul rând după tabloul clinic .

Prioritar este să se stabilească delimitarea clară a formei hipotensiunii arteriale , respectiv hipotensiune arterială esenţială în cazul în care nu se deceleazaă o cauză clară , hipotensiunea ortostatică – având un simptom caracteristic scăderea de T.A. la schimbarea poziţiei culcate în poziţie ortostatică , şi în sfârşit hipotensiunea arterială simptomatică , care apare în cadrul unor afecţiuni cronice , ca simptom .

În general , este dificil de precizat caracterul esenţial sau secundar al hipotensiunii arteriale .

În stabilirea diagnosticului de hipotensiune arterială trebuie să se aibă în vedere efectuarea unui diagnostic diferenţial cu : virozele , anemiile severe , tuberculoza , cancerul , insuficienţa suprarenală , hipotiroidismul , mixedemul , ciroza hepatică , scleroza cerebrală izolată , stările de după infarct miocardic , depresiunea melancolică , psihastenia , bolile carenţiale , distrofia alimentară .

Deci , în general diagnosticul se bazează pe circumstanţele declanşatoare , starea bolnavului , valorile tensiunii arteriale .

Hipotensiunea arterială esenţială poate fi cu un caracter permanent şi să fie caracteristică familiei şi să nu deceleze o altă cauză .

DIAGNOSTICUL DIFERENŢIAL

Hipotensiunea arterială esenţială (primară) se va deosebi de hipotensiunea arterială secundară (simptomatică) în cadrul anamneziei , semnele clinice şi paraclinice vor conduce la precizarea diagnosticului .

Hipotensiunea ortostatică are un caracter interminent şi apare la trecerea bruscă din clino în ortostatism şi apar modificări de vertij , tulburări de vedere , palpitaţii , paliditate şi greaţă .

Page 15: Hipotensiunea arteriala

EVOLUŢIE ŞI PROGNOSTIC

În ceea ce priveşte evoluţia şi prognosticul hipotensiunii arteriale trebuie privită diferit , astfel în hipotensiunea arterială esenţială remarcăm o evoluţie relativ staţionară . Uneori pe fondul de hipotensiune arterială permanentă se generează crize de hipotensiune paroxistică .

În ceea ce priveşte prognosticul hipotensiunii arteriale este bun . Se menţionează chiar longevitate .

În ceea ce priveşte evoluţia hipotensiunii ortostatice este bună cu condiţia ca afecţiunea să fie descoperită la timp şi să se stablească şi să se respecte planul terapeutic . De asemenea şi prognosticul este pozitiv .

Astfel stau lucrurile în ceea ce priveşte hipotensiunea arterială simptomatică . În acest caz verdictul îl dă afecţiunea de bază , spre exemplu dacă este o intoxicaţie acută cu nicotină, atât evoluţia cât şi prognosticul trebuie să se facă cu precauţii . Dacă hipotensiunea arterială apare pe fondul unei afecţiuni cronice cu posibilităţi de ameliorare în urma unei strategii terapeutice corespunzătoare la care şi organismul să răspună , atunci şi evoluţia şi prognosticul hipotensiunii se reglează la parametrii daţi de afecţiunea de bază .

O parte din bolnavii cu hipotensiune arterială esenţială pot trece cu timpul în categoria bolnavilor hipotensivi.

Mai putem preciza că persoanele cu hipotensiune arterială sunt longevive şi pot trăi mai mult decât cei cu tensiune crescută sau chiar normală .

Page 16: Hipotensiunea arteriala

COMPLICAŢIILE HIPOTESIUNII ARTERIALE

ŞOCUL , SINCOPA ŞI LEŞINUL

1. ŞOCULEste un sindrom clinic cu etiologie variată , caracterizată printr-o insuficienţă

circulatoie acută , având ca expresie clinică prăbuşire tensiuni arteriale . Şocul trbuie deosebit de colaps , primul fiind o manifestare hemoclinamică şi maetabolică , o perturbare gravă şi durabilă , iar ultimul o manifestare exclusiv hemodinamică , scăderea TA , de obicei tranzitorie . Cu alte cuvinte colapsul este răsunetul hemodinamic al şocului .

Şocul poate fi , în fucţie de etiopatogenie , de mai multe feluri şi anume :- şocul hipovolernic datorită pierderii masive de sânge ;- şocul septic datorat diferitelor infecţii ;- şocul hipoxic care este produs de afecţiuni pulmonare care produc

hipoxemie ;- şocul neurogen care apare în treaumatisme craniene , anestezii , embolia

gazoasă , cardiogen ce este produs de infarctul miocardic urmat de scăderea bruscă a TA , aritmii cu ritm rapid .

Caracteristică pentru începutul şocului este fie reducerea masei sanguine circulante , fie reducerea debitului cardic . Dar şi într-un caz şi în altul , rezultatul este acelaşi – scăderea TA .

Organismul intervine prin mecanismele sale compensatoare : vasoconstricţie generalizată , cu redistribuirea sângelui spre organe de importanţă vitală (coronare , creier) şi tahicardie , cu menşinerea TA la un nivel care permit aprovizionarea creierului şi a inimi cu oxigen .

Cât timp TA şi aprovizionarea cu sânge a creierului şi a coroanarelor se menţin în limitele normalului , şocul este compensat .

Când starea de şoc se prelungeşte , mecanismele compensatoare devin insuficiente , debitul cardiac şi tensiunea arterilă scad progresiv şi apare anorexia generalizată . Se crede că factorii care generează decompensarea se datoresc vasoconstrucţiei compensatoare prelungite , care contribuie la apariţia leziunilor metabolice şi toxice tisulare . Hipoxia , acidoza şi descărcarea enormă de histamină şi urotonică produc vasodilataţie şi decompensarea şocului .

Page 17: Hipotensiunea arteriala

SIMPTOMESe descriu obişnuit trei stadii : în stadiul compensat , de obicei reversibil , bolnavul

este vioi , uneori agitat şi anexios , puls rapid , TA normală , chiar crescută , atrage atenţia paloarea , transpiraţia , polipneea , tegumentele palide şi reci , cianoza unghială , oliguria , mioza . Adeseori evoluează spre stadiul de şoc decompensat , de obicei ireversibil , când bolnavul este apatic , obnubilat , dar conştient , tegumentele sunt palide – cianotice , umede şi reci , pulsul este rapid , de obicei peste 100 , mic ,filiform , uneori imperceptibil , tensiunea arterială este scăzută sub 100 mm Hg , venele superficiale colabate , fiind dificilă puncţionarea lor , respiraţia este frecventă şi superficială , pupilele dilatate , anuria este obijnuită . În ultima fază , ireversibilă , bolnavul intră în comă , tegumentele sunt cianotice , pământii , marmorate , pulsul rar şi slab , tensiunea 0 , venele periferice destinse , pupilele prezintă midriază fixă .

DIAGNOSTICULSe bazează pe circumstanţa declanşatoare , starea bolnavului , valorile tensiunii

arteriale .

PROFILAXIA presupune tratamentul corect al afecţiunii cauzale .

TRATAMENTULÎn faza unei stări de şoc supravegherea pulsului , a diurezei orale , a TA şi a presiunii

venoase centrale este obligatorie .Se va trata corect afecţiunea cauzală , iar bolnavul va fi aşezat pe spate , cu capul mai

jos decât piceoarele (numai pe o perioadă limitată de timp şi dacă există certitudinea că nu prezintăşi un traumatism cranian) .

Temperatura trebuie să fie constantă şi mediul liniştit . Tratamentele generale constau , după caz , în masaj cardiac extern , însoţit de respiraţie artificială “gură la gură” , ventilaţie asistată , administrare de O2 , compensarea acidozei prin bicarbonat de sodiu izo sau hipertonic sau THAM 150 ml , injecţie rapidă i.v. Pentru combaterea hipovolemiei se foloseşte , după caz , Dextran 70 în soluţie de NaCl , 1000 – 1500 ml soluţie Ringer lactat , gelatini , sânge , plasmă sau albumină . Glucoză 5 – 10 % şi serul fiziologic au efect redus .

Rolul asistentei medicale seste important . În ceea ce priveşte primul ajutor , în afara spitalului , trebuie să calmeze bolnavul , să combată durerea cu analgetice , sa-l aşeze în poziţie declivă , să acopere bolnavul , dar să nu uzeze de mijloace de încălzire energetică (pentru a nu mări vasodilataţia periferică) . Să controleze TA şi să anunţe salvarea sau pe cel mai apropiat medic . În spital trebuie să transporte bolnavul la serviciu de terapie intensivă , dezbrăcându-l cu grijă şi aşezându-l cu capul în poziţie declivă . Asistenta trebuie să pregătească tot ce trebuie pentru tratamentul bolnavului : perfuzi cu noradrenalină , analgetice . Urmărirea evoluţiei bolnavului este o îndatorire fundamentală .

Page 18: Hipotensiunea arteriala

2. SINCOPA ŞI LEŞINUL

DEFINIŢIA

Sincopa este un sindrom clinic caracterizat prin pierderea bruscă , de scurtă durată , a cunoştinţei şi a fucţiilor vitale , datorită opririi trecătoare şi reversibile a circulaţiei cerebrale.

Lipotimia sau lesinul este o pierdere de cunonştinţă uşoară , incompletă , care apare la persoane emotive , cu labilitate psihică , după emoţii puternice , având un fond favorizant patogenic : stenoză aortică , hipotensiune arterială , infartul miocardic , tulburările de ritm rapid , cardiopatiile congenitale cianogene .

SINCOPA – SIMPTOME

Bolnavul este inert , imobil , palid , nu reacţionează la excitaţie , nu respiră , nu are puls , nu se aud bătăile inimii , TA este scăzută sau prăbuşită , pupilele sunt midriatice . Bolnavul se află într-o stare de moarte aparentă – moarte clinică – care se termină fie prin revenirea conştinţei , fie prin moarte reală – moarte biologică . Dacă îşi revine faţa se colorează , pulsul şi zgomotele inimii reapar , conştinţa revine . De obicei după 5 secunde apar tulburări de vedere , după 15 secunde bolnavul îşi pierde cunoştinţa şi dispar reflexele , iar după 20 – 30 de secunde se opreşte respiraţia , apar convulsi generalizate , pierderea urinii şi a materilor fecale , iar peste 4 – 5 minute urmează moartea .

LIPOTIMIA

În cazul lipotimiilor , bolnavul se află într-o stare de obnubilare , fără pierderea complectă a cunoştinţei şi fără abolirea totală a funcţiilor vegetative , pulsul , bătăile cardiace şi respiraţia sunt perceptibile , iar TA măsurabilă este precedată de ameţeli , sudori reci , tulburări vizuale , bolnavul având timp să se aşeze înainte de a se prăbuşi ; durează câteva minute sau mai mult şi se termină progresiv .

TRATAMENT

Primul gest terapeutic este aşezarea pacientului în decubit cu picioarele uşor ridicate . Se combate mecanismul de producere – hipotensiunea arterială , rărirea ritmului , ortostatismul . Nu se administrează lichide pe cale orală .

Tratamentul de reanimare constă în aplicarea a 2 –3 lovituri de pumn violente în regiunea precordială , masajul cardiac extern , respiraţie “gură la gură” . Se cheamă medicul de urgenţă şi se respectă toate indicaţiile terapeutice .

Page 19: Hipotensiunea arteriala

TRATAMENTUL HIPOTENSIUNII ARTERIALE

Tratamentul hipotensiunii arteriale constă din următoarele mijloace , în cazul celei esenţiale :1. Psihoterapie

Se va explica bolnavului nesemnificaţia patologică a hipotensiunii esenţiale .2.Cultura fizică medicală care ameliorează tulburările neuro vegetative şi creşte nesemnificativ valorile tensiunii .3.Medicamentele vasopresoare - acestea pot fi clasi ficate în : - SIMPATOMIMETICE

- ANGIOTENSINA

În cazul medicamentelor simpatomimetice amintim : Efedrina , Noradrenalina şi Efortilul . Medicamentele simpatomimetice produc vasoconstricţia arterială periferică prin stimularea (alfa) receptorilor adrenergici.

Mod de preparare: EFEDRINA cp 50 mg 1 – 3 / zi

sau fiole 1 mg 1–2 / zi injectabil , subcutanat sau i.m. 7 –10 zileNORADRENALINA (NORATRINAL)

Fiole 2 şi 4 mg /250 ml soluţie glucoză 5 % , perfuzie i.v. sub controlul continuu al TAEFORTIL capsule şi fiole 10 mg x 1 – 3 / zi oral , i.m sau i.v.

În ceea ce priveşte administrarea ANGIOTENSINEI aceasta se administrează 2 – 5 mg perfuzie i.v. cu soluţie de glucoză 5 % .

Angiotensina produce vasoconstricţie prin acţiune directă asupra peretelui arterial .De reţinut un amănunt foarte important : NU SE MAI RECOMANDĂ următoarele

medicamente : ADRENALINA ca fiind (alfa) şi (beta) stimulent adrenergic , odată cu efectul vasoconstrictiv creşte şi consumul de oxigen al miocardului .

Nu se mai recomandă nici ANALEPTICELE CENTRALE ca : Pentetrazol , Cofeină , Lobelină , Stricnină cu acţiune asupra centrilor nervoşi vasomotori respectivi , având eficacitate redusă .

În hipotensiunea arterială secundară tratamentul este identic cu cel di hTA esenţială şi şocul decompensat (hipovolemic , cardiogen , toxico-septic , anafiliactic). Tratamentul de mai sus I se adaugă şi tratamentul bolii determinante : tratament antiinfecţios , tratament antitoxic , tratament specific endocrin .

Page 20: Hipotensiunea arteriala

Bolnavul trebuie să ştie la plecare , modul de a lua medicamentele , semnele preliminare ale supradozărilor de medicamente , datele de prezentare la control medical.

În general tratamentul se adresează îndeosebi afecţiunii cauzale şi în al doilea rând hipotensiunii arteriale pentru care măsurile terapeutice sunt similare cu tratamentul hipotensiuii esenţiale .

Page 21: Hipotensiunea arteriala

PROFILAXIA HIPOTENSIUNII ARTERIALE

Profilaxia hipotensiunii arteriale urmăreşte , în primul rând , educarea în vederea unui comporament de viaţă adecvat , cunoaşterea simptomelor legate de hipotensiunea arterială şi a strategiilor de prevenire a complicaţiilor .

De exemplu , cei cu hipotensiune arterială ortostatică trebuie să ştie şi să respecte tehnicile de ridicare din pat , dietele hipercalorice , oxigenarea şi evitarea substanţelor toxice.

Tratarea cu seriozitate a fiecărui simptom şi prezentarea la medic pentru prevenirea instalării cronicizării unor afecţiuni care apoi să determine şi apariţia hipotensiunii arteriale. Cooperarea bolnavului cu medicul şi asistenta medicală pentru a înţelege cât mai multe despre lanţul vicios declanşat prin veriga primului simptom care neluat în seamă adaugă altă verigă – alt simptom – celui incipient şi astfel ar şti să preântâmpine apariţia caracterului cronic al afecţiunii.

Tot în perimetrul profilactic se recomandă călirea organismului , alimentaţia echilibrată pentru a preveni anemierea , slăbirea organismului şi ca urmare , vulnerabilitatea la factorii infecţioşi . Să nu uităm că virozele , tuberculozele sunt asociate cu hipotensiunea . În acest ultim aspect , putem sublinia aspectul profilactic , necesitatea asanării focarelor de infecţie .

Page 22: Hipotensiunea arteriala

ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN RECUNOAŞTEREA ŞI ÎNGRIJIREA BOLNAVILOR CU HIPOTENSIUNE ARTERIALĂ

1.CONDIŢII DE SPITALIZAREAsistenta medicală deţine o poziţie foartă importantă în îngrijirea acestor categorii de

bolnavi . Justificarea rolului ei rezidă în caracterul unor boli ce pot să se încadreze chiar în cadrul urgenţelor medicale , să ne gândim , de exemplu , numai la hTA ce urmează un infarct miocardic , care reclamă atât o internare de urgenţă dar şi o internare îndelungată .

Dar pentru a-şi îndeplini menirea nu trebuie să se mulţumească să cunoască şi să aplice , chiar perfect , diferitele tehnici de îngrijire a bolnavului , ci trebuie să cunoască noţiuni teoretice care să-i permită depistarea unui semn precoce , interpretarea acestuia şi dacă este nevoie chiar intervenţia în sitaţiile în care viaţa bolnavului depinde de cunoştinţele sale . Asistenta medicală este obligată să noteze toate datele referitoare la puls , TA , dietă , medicaţie . Ea trebuie să asigure repausul fizic şi psihic al bolnavului , care aproape în toate aceste categorii de afecţiuni este indispensabil . Nu trebuie însă să uite dezavantajele repausului îndelungat la apt , fapt pentru care este necesar să se recomande alegerea poziţiei şezânde sau semişezute .

Asistenta este datoare să le asigure bolnavilor confortul şi liniştea , asigurarea condiţiilor de efectuare a toaletei personale . La fel de important este şi asigurarea repausului psihic . Vizitatorii numeroşi , discţiile cu voce tare , chemările la telefon , ca şi neânţelegerile familiale sau profesionale sunt tot atâtea cauze care pot frâna evoluţia favorabilă a afecţiunii.

Tabloul clinic trebuie făcut clar şi foarte sistematizat , memorat , cunoscând mecanismele de intercondiţionare a simptomelor . Şi nu este necesar să le cunoască numai teoretic ci şi să le recunoască practic.

Având aceste cunoştinţe temeinice referitoare la tabloul clinic poate să determine diagnosticul pozitiv sau să stabilească diagnosticul diferenţial .

Cunoscând toate aceste aspecte va şti să preântâmpine complicaţiile şi chiar să educe pacientul în ceea ce priveşte regimul de viaţă , tratamentul dietetic , medicamentos , în cadrul sarcinilor de serviciu încadrate în educaţia sanitară .

În mare parte se face observaţia că îngrijirea bolnavilor , în esenţă , cuprinde aceleaşi verigi generale . Totuşi felul îmbolnăvirilor , caracterul infirmităţilor pe care le imprimă vremelnic sau definitiv bolnavului , gradul suferinţelor acestuia ca şi particularităţile psihologice ale fiecărui bolnav aparte fac ca pe lângă sarcinile generale de îngrijire – comune tuturor bonavilor – să apară un număr tot atât de mare de alte sarcini , care sunt mult mai puţin specifice numai unor grupe de boli , unor anumite boli sau eventual numai unor bolnavi .

Page 23: Hipotensiunea arteriala

Di acest motiv sarcină a orcărei îngrijiri este cunoaşterea bolnavului – în funcţie de gradul urgenţei – în complexitatea sa psihosomatică , boala de care suferă , faza în care se găseşte această boală , modul cum bolnavul suportă suferinţa lui , ca şi problemele lui psihosociale , familiale sau profesionale care eventual îl frământă şi sub tensiunea lor însăşi spitalizarea constituie o suferinţă majoră . Întrucât hTA se repercută în mod specific asupra psihicului bolnavului ,particularităţile de îngrijire ale bolnavilor la secţile de specialitate privesc numai natura investigaţiilor şi a tratementelor curente ci şi unele particularităţi de comportare faţă de bolnav , ceea ce trebuie individualizat .

Este bine ca din informaţiile culese de la bolnav , din sarcinile curentă şi cele specifice în cauză – cunoscte de asistentă – prcu şi din sarcinile primite de la medic în legătură cu cazul dat , ea să–şi alcătuiească un plan complex de îngrijire pentru fiecare bolnav în parte . Aceasta să cuprindă îngrijirea curentă a bolnavului , planul de investigaţie şi măsuri terapeutice , orânduite în ordinea firească a urgenţri şi îndeplinirii lor . Volumul şi densitatea sarcinilor ca şi ritm de executare a lor se acomodează în primul rând la gravitatea şi urgenţa cazului dar şi la la particularităţile psihologice şi gradul de epuizare a bolnavului . Acest plan de complex de îngrijire se predă apoi schimburilor următoare , ceea ce asigură continuitatea îngrijiri bolnavilor .

Durata pentru care se execută planul de îngrijire este foarte diferită , putând varia de la câtev ore la câteva zile şi chiar mai mult . Conţinutul lui însă se modifică pe măsură ce bolnavul intră din faza diagnostic în faza de tratament , respectiv de covalescenţă a bolii sau pe măsura sosirii rezultatelor examinărilor paraclinice .

Planul se consemnează pe foaia de temperatură a bolnavului sau în condica de predare – de preluare a serviciului .

El cuprinde în esenţă , următoarele probleme :- asigurarea condiţiilor adecvate de mediu ;- îngrijirile generale ;- alimentaţia ;- supravegherea bolnavului ;- recoltarea produselor biologoce pentru analiza şi pregătirea explorărilor

paraclinice;- prevenirea şi recunoaşterea complicaţiilor măsurilor de urgenţă până la

venirea medicului ;- regimul de viaţă în spital ;- medicaţia şi alte metode de tratament ;- pregătirea bolnavului pentru externare şi probleme de educaţie sanitară .

Page 24: Hipotensiunea arteriala

2. ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN DIAGNOSTICAREA HIPOTENSIUNII ARTERIALE

a) Asistarea medicului în timpul examinării clinice a bolnavului

Participarea asistentei la examenul cilnic medical al bolnavului este o obligaăie profesională . Ajutând medicul şi bolnavul la examenul cinic , asistenta contribuie la crearea unui cliumat favorabil pentru relaţia medic – bolnav .

Pentru aceasta asistenta are următoarele sarcini :- pregătirea psihică şi fizică a pacientului : - asistenta anunţă bolnavul şi îl lămureşte asupra caracterului inofensiv al examinării - se ajută bolmavul să ia poziţiile indicate de medic pentru examinare - se ajută la dezbrăcare şi îmbrăcare- pregătirea materialelor şi a instrumentelor necesare examinării : termometru , tensiometru , stetoscop - se verifică starea de funcţionare a instrumentelor - se înmânează medicului instrumentele solicitate

- pregătirea documentelor medicale (fişă , foi de observaţie , rezultatul analizelor)

- asistenta trebuie să asigure liniştea necesară desfăşrării examenului- se notează toate indicaţiile şi prescripţiile medicului din timpul

examinări (medicaţie , doze , aerul , modul de administrare , alimentaţie , hidratare , examene de laborator şi examene paraclinice)

b)Explorări paraclinice

Colaborarea şi examinarea clinică a bolnavului este una din sarcinile importante ale asistentei . Ajutorul acordat medicului şi bolnavului în cursul examinării clinice degervează pe aceasta din urmă de eforturi fizice şi previne o serie de suferinţe inutile , contribuie la crearea unui climat afectiv favorabil între bolnav – medic – asistentă , face accesibilă medicului exporarea tuturor regiunilor organismului , servindu-l şi cu instrumentarul necesar , toate acestea intervenind pentru scurtarea timpului expunerii bolnavului în stare fizică şi

Page 25: Hipotensiunea arteriala

psihică precară la traumatismul examinărilor şi recoltarea produselor biologice în vederea examinării.

Bolnavul trebuie pregătit pentru recoltare , pentru buna reuşită a examenelor de laborator , în primul rând trebuie să i se explice ce urmează să i se facă . Pentru aceasta ar trebui să se folosească metode cât mai blânde şi mai puţin traumatizante , alese de la caz la caz . Bolnavii mai suspicioşi sau agitaţi vor trebui liniştinţi prin cuvinte potrivite sau , la nevoie , chiar pe cale medicamentoasă . Li se va explica bolnavilor necesitatea analizelor . Ei trebuie să fie convinşi că recoltarea se face în interesul lor , că aceasta contribuie hotărâtor la stabilirea diagnosticului şi tratamentului . Rezultatele bune se vor obţine numai dacă această muncă de lămurire este însoţită de manopere cât mai puţin dureroase şi neplăcue , respectându-se , pe cât posibil , pudoarea bolnavului . Având în vedere că de multe ori aceleaşi recoltări trbuiesc repetate pe cursul bolii , bolnavii bine pregătiţi vor ajuta ei însăşi asistenta în efectuarea lor .

Pe lângă pregătirea arătată , mai sunt necesatre şi alte precauţii pentru fiecare recoltare în parte .

Unele recoltări se fac pe nemâncate , ştiut fiind că alimentaţia provoacă secreţie de suc gastric , influenţează numărul globulelor albe şi modifică compoziţia chimică a sângelui. Aceste recoltări vor fi deci executate dimineaţa când bolnavul nu s-a ridicat din pat . Până la luarea probelor resprctive bolnavii nu trebuie să facă mişcare , să nu se spele cu apă rece , să nu fumeze , să fie ferit de influenţa impresiilor noi ale zilei , condiţii care pot falsifica în mare măsură analiza respectivă .

Nerespectarea normelor de pregătire atrage după sine rezultate false de laborator , cu urmări foarte grave pentru bolnav . Din acest motiv , asistenta trebiue să aibă o evidenţă a bolnavilor care vor fi pregătiţi pentru examene de laborator şi să îi supravegheze înainte de recoltare .

Recoltarea se face după ce tot materialul necesar a fost pregătit.Vasul în care se face recoltarea trebuie să fie curat , uscat , şi sterilizat , seringile să

fie de unică folosinţă . Înainte de recoltare vasele se vor eticheta , indicându-se numărului bonului însoţitor . Bonu însoţitor trebuie să cuprindă numele şi prenumele bolnavului , numărul salonului şi al patului , diagnosticul clinic , natura produsului , analiza cerută , data recoltării şi numele celui care a făcut recoltarea . În unele cazuri este bine dacă se indică şi scopul pentru care se cere examenul.

Etichetarea vaselor trebuie făcută cu mare grijă , asistenta să se asigure că eticheta este bine lipită , nu s-a pătat cu produsul recoltat făcând invizibile cele scrise.

Produsele biologice vor fi recoltate în cantitate suficientă pentru analiza cerută , după normele indicate pentru fiecare produs şi analiză în parte .

Page 26: Hipotensiunea arteriala

În cazul hipotensiunii arteriale se indică mai multe analize în primul rând pentru a se preciza cauza , astfel pentru a se confirma sau infirma o infecţie ( în cazul unor viroze , febră tifoidă) se indică :

FORMULA LEUCOCITARĂ 3

- nuărul leucocitelor 6 – 8000 /mm- neutrofilie nesegmentate 3 –5 %- eozinofilie 2 – 4 %- neutrofilie segmentate 60 – 65 %- limfocite 25 –35 %- monocite 5 – 10 %

- VSH - la 1 h - la bărbaţi 5 – 8 mm - la femei 8 – 12 mm

- la 2 h - la bărbaţi 10 – 14 mm - la femei 12 – 20 mm

Pentru a cerceta starea de nutriţie a organismului :

HEMOGLOBINĂ BĂRBAŢI - în grame 16 gr % - în procente 100%

HEMOGLOBINĂ FEMEI - în grame 14 gr% - în procente 80%

VALOAREA GLOBULARĂ 0,9 – 1,1CALCEMIA 9 – 11 mg%GLICEMIA 80 – 120 mg%PROTEINE TOTALE (prin precipitare) 7,2 g%

ALBUMINE (prin preceipitare) 5,2 g% GLOBULINE (prin precipitare) 2,0 g%COLESTEROL 150 – 250 mg% LIPIDE TOTALE 500 – 700 mg% T3

T4

TSHTGO 8 – 4 unit y/nlTGP 5 – 35 unit y /nlTRANSAMNIAZA G.O.T. 8 – 10 unit y/ml/orăTRANSAMNIAZA G.P.T. 3 – 35 unit y/ml/orăELECTROFOREZAFIBRINOGEN 0,2 – 0,4 g%

Page 27: Hipotensiunea arteriala

EXAMEN TOTAL DE URINĂ

Volum 1200 – 1500 ml 17 – CSDensitate 1002 – 1025 17 – OHCSReacţia pH 5,60 – 6,4Ureea 26 gAcid uric 0,5 – 0,6 gUrobilina 0KNa

EXAMEN Rx PULMONAR Ex Doppler – vase cerebrale

EKGEEGFlebografieEcografie

În boala Addison deosebit de valoroase pentru diagnostic sunt examenele de laborator şi dozările de hormoni steroizi suprarenali , locul principal îl deţin dozările de sodiu şi potasiu în sânge şi urină .

Concentraţia sodiului şi a potasiului reflectă activitatea hormonilor mineralocorticoizi supra renali . Pentru aprecierea hormonilor steroizi suprarenali se dozează în urină din 24 de ore .

17 – CS şi 17 OHCS- 17 – CS reprezintă metaboliţi hormonilor andrgeni (2/3 provin din

supra renală, iar 1/3 din testicul) .- 17 – OHCS sau 17 hidrocorticosteroizi reprezintă metaboliţii urinari ai

cortizonului în special , dar şi altor hormoni glucorticoizi din suprarenală .

Page 28: Hipotensiunea arteriala

3) Supravegherea funcţilor organismului şi a comportamentului bolnavului cu hipotensiune arterială

În îngrijirea bolnavului asistenta medicală este obligată sa-l supravegheze pentru a culege toate datele privind starea generală şi evoluţia bolii acestuia , comunicând medicului tot ce a observat la bolnav , în cursul zilei sau nopţii .Astfel va trebui să urmărim :

- comportamentul bolnavului (starea psihică , reactivitatea generală , somnul)

- funcţiile vitale şi vegetative ale organismului- apariţia unor manifestări patologice

Urmărind comportamentul bolnavului , vom culege observaţiile , în mod ştiinţific şi obiectiv , care redau fidel tabloul patologic apărut . Datele culese din supravegherea bolnavului , prin măsurarea funcţiilor vitale le vom nota în foaia de temperatură , componentă a foii de observaţie .

Page 29: Hipotensiunea arteriala

PREZENTAREA A DOUĂ TEHNICI UTILE ÎN HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ : LUAREA PULSULUI ŞI A TENSIUNI ARTERIALE

PULSUL

Cu ocazia sistolei , sângele este împins din cavităţile ventriculare în arterele mari . Această masă de sânge întâlneşte în sistemul arterial o altă masă de sânge de care se loveşte sub influenţa contracţiei puternice a muşchiului cardiac . Conflictul care ia naştere între cele două volume de sânge sub forma unei unde vibratorii şi se exteriorizează prin detinderea ritmcă a arterelor , sincronă cu sistolele ventriculare .

Această destindere poate fi palpată (apăsând uşor arterele pe suprafaţele dure osoase ) sub forma unor zvâcnituri uşoare , ritmice , pulsatile , de unde numele de puls .

Întrucât la apariţia pulsului intervin atât inima cât şi vasele , el va reflecta , atât starea funcţională a inimii , cât şi pe cea a arterelor , dând în acelaşi timp indicii preţioase asupra stării anatomice a arborelui arterial .

LUAREA PULSULUI

Pulsul poate fi luat pe orice arteră acesibilă palpaţiei , care poate fi comprimată pe un plan osos : radială , superficială , carotidă , humerală , femurală , pedioasă etc .În practica curentă , pulsul se ia la nivelul arterei radiale din care motiv , în limbajul cotidian , prin puls se înţelege pulsul arterei radiale .

La luarea pulsului bolnavul trebuie să fie în repaus fizic cel puţin 5 – 10 minute înainte de numărătoare , întrucât un effort sau o emoţie oarecare , în timpul sau înaintea luării pulsului , ar putea modifica valorile reale . Braţul bolnavului trebuie să fie sprijinit , pentru ca muşchiul antebraţului să se relaxeze . Se reperează şanţul radial ( denumit şi şanţul pulsului) pe extremitatea distală a antebraţului , în continuarea policelui . În apropierea marginii externe a feţei anterioare a antebraţului dăm de un şanţ mărginit de tendoanele muşchilor flexor radial al corpului şi brahioradialul în profunzimea căruia se găseşte artera radială .

Palparea pulsului se face cu vârful degetelor inelar , mediu şi index de la mâna dreaptă . După ce s-a repetat lanţul se va exercita o uşoară presiune asupra peretelui arterial (echivalentă , aproximativ , cu presiunea din interiorul vasului) cu cele trei degete palpatoare , până la perceperea zvâcniturilor pline ale pulslui . Fixarea degetelor se realizează cu ajutorul policelui , cu care se îmbrăţişează antebraţul la nivelul respectiv .

Page 30: Hipotensiunea arteriala

Uneori artera radială prezintă anomalii de poziţie şi nu va fi găsită în şanţul pulsului . În aceste cazuri , ea va fi căutată în tabachera anatomică .

Pulsul arterei temporale superficiale se ia deasupra şi în afara unghiului temporal al fantei palpebrale , la o distanţă de 3 – 4 cm de aceasta .

Pulsul artrerei femurale se palpează în partea superioară triungiului Scarpa , sub arcada cururală . Se uşurează palparea dacă se ridică şoldul cu o pernă . Pulsul arterei perioase se va căuta pe faţa dorsală a piciorului , deasupra primului spaţiu intermetatarsian pe traiectoria arterei , iar pulsul arterei carotide la gât , în şanţul format între marginea anterioară a sternochidomastoidianului şi laringe .

Pulsul poate fi înregistrat şi pe cale instrumentală .În unele instituţii există aparate speciale pentru înregistrarea grafică continuă a

pulsului . Dintre acstea , unele recepţionează pulsul prin intermediul unei manşete , îl înregisterază electronic şi îl transmite y pe un cadran . Există aparate care înregistrează concomitent cu frecvenţa pulsului şi tensiunea medie , iar cardiotahimetrul sesizează personalul de îngrijire prin semnale acustice şi luminoase asupra modificărilor de y a pulsului .

Pulsul se va lua , la bolnavii spitalizaţi , în mod regulat de două ori pe zi , iar y lui va fi notat pe foaia de temperatură , în cadrul rubricii ce-i este rezervată .

La cererea medicului sau în scop de orientare , luarea pulsului se poate efectua şi de mai multe ori . La luarea pulsului se va ţine cont de : frecvenţă , ritmicitate , volum , tensiune şi claritate .

TENSIUNEA ARTERIALĂ

Presiunea exercitată de sângele circulant asupra pereţilor arteriali constituie tensiunea arterială . Valoarea ei este determinată de forţa de contracţie a inimii ( care asigură propulsarea sângelui în arborele arterial ) , de rezistenţa şi calibrul sistemului vascular şi de vâscozitatea sângelui .

TA scade în mod progresiv de la centru la periferie . Această scădere până la arterele la nivelul cărora se obijnuieşte în mod curent , să se determine TA nu este prea însemnată , scăderea accentută se produce numai în arteriole .

Valoarea TA fiind determinată , în primul rând , de forţa de contracţie a inimii , ea variază în mod fiziologic în raport cu fazele revoluţiei cardiace . TA przintă valoarea cea mai înaltă în cursu sistolei când , alături de cantitatea de sânge existentă în arborele vascular , inima mai pompează încă o cantitate de sânge peste cel existent în vase . Această tensiune poartă numele de TENSIUNE MAXIMĂ sau SISTOLICĂ . TA va avea cea mai mică valoare în cursul diastolei când forţa de contracţie a inimii fiind absentă presiunea va fi determinată numai de actoalizarea energiei potenţiale din pereţi vaselor care , graţie elasticităţii lor , vor căuta să-şi revină la echilibrul lor anterior sistolei . Întrucât în cursul diastolei o parte a sângelui din arteră trece către sistemul capilar , valorile cele mai joase ale TA se vor obţine la sfârşitul diastolei . Acestă presiune poartă numele de TENSIUNE MINIMĂ sau DIASTOLICĂ . Ea ne indică rezistenţa pe care trebuie să o învingă inima cu

Page 31: Hipotensiunea arteriala

ocazia contracţiei ventriculare , la care se adaugă , în timpul sistolei presiunea rezultată din forţa de contracţie a inimii .

TEHNICA MĂSURĂRII VALORILOR TENSIUNII ARTERIALE

Trebuie să fie cunosctă de asistenta medicală . Înregistrarea acestora pe foaia de temperatuă a bolnavului , la intervale stabilite de medic , cade în sarcina ei .

TA poate fi apreciată după tensiunea pulsului care este în funcţie de TA . Pentru aceasta se vor aplica degetele index , mediu şi inelar de la mâna dreaptă pe artera radială , la nivelul şanţului pulsului , în aşa fel ca inelarul să aibă o poziţie periferică . Cu acesta se va exercita o presiune mai mare asupra arterei , pentru a împiedica reflexul sângelui de la periferic spre centru . Se va exercita apoi cu indexul o presiune crescândă asupra arterei , până ce unda pulsatilă dispare de sub degetul mediu care palpează foarte fin artera . Presiunea digitală a indexului exercită în momentul dispariţiei undei pulsatile de sub degetul mediu echivalează aproximativ cu valoarea tensiunii arteriale de la nivelul arterei radiale .

Acest procedeu necesită o experienţă îndelungată din partea examinatorului şi cu toate acestea , aprecierea rămâne pur subiectivă , din acest motiv nu serveşte decât pentru o orientare aproximativă . Determinarea exactă , ştiinţifică a TA se face cu manometre speciale , denumit tonometre şi sfigmomanometre .

În practica curentă măsurarea TA se face după metoda indirectă . În loc să se determine direct tensiunea sângelui din arteră , se va determina în mod indirect forţa necesarea pentru comprimarea completă a unei artere , care practic echivalează cu valoarea tensiunii din arteră . În acest scop se comprimă cu o manşetă pneumatică legată la un manometru segmentul membrului la nivelul căruia se face determinarea , pâmă ce dispar complet pulsaţiile arterei de sub nivelul compresiei . se decomprimă apoi treptat pesiune din manşetă , până ce apare prima undă pulsatilă .

Presiunea existentă în manşetă în acest moment echivalează cu presiunea maximă a sângelui din artera comprimată , valoarea ei se poate citi pe tonometrul legat cu circuitul manşetei .

Tensiometrul este format dintr-o manşetă pneumatică în continuare cu o pară de cauciuc . Lumentul manşetei este în legătură cu monometrul cu mercur gradat până la 300 mm . Aparatul este prvăzut cu o supapă reglabilă de la para de cauciuc , prin care conţinutul de aer al manşetei pneumatice poate fi evacuat .

Pentru determinarea TA bolnavul va fi aşezat culcat sau şezând într-un fotoliu , rezemându-şi braţele . Manometrul , dacă nu este fixat pe manşetă se fixează lângă bolnav . Se fixează braţul de lângă manometru în extensie şi se aplică manşeta . Cu ajutorul parei de cauciuc se introduce aer în manşeta pneumatică iar cu celaltă mână exminatorul palpează

Page 32: Hipotensiunea arteriala

pulsul radial al bolnavului de la acleaşi membru . Prin introducerea aerului în manşetă , aceasta se umflă şi comprimă în mod circular braţul , din ce în ce mai mult , până ce închide complet lumenul arterei , când dispare pulsul . Din acest moment , cu ajutorul ventilului , se face decomprimarea aerului din manşetă . În momentul în care trece prima undă pulsatilă se notează valoarea tensională de pe manometrul cu mercur , acesta echivalând cu tensiune maximă . Continuând decomprimarea manşetei unda sanguină sistolică destinde pereţii arteriali din ce în ce mai mult dând naştere la oscilaţii din ce în ce mai ample . În momentul când presiunea din manşetă a devenit egală cu cea din timpul diastoliei , artera îşi recapătă calibrul ei normal şi în diastolă şi astfel mişcările perţiilor devin brusc mai reduse , ceea ce se înregistrează la acul indicator prin scăderea bruscă a amplitudinii oscilaţiilor . Prin deschiderea butonului se va măsura presiunea din manşetă , în acest moment care echivalează cu presiunea intraarterială din timpul distolei , adică cu tensiunea minimă . Valoarea tensiunii din manşetă , în momentul când amplitudinea oscilaţiilor scade brusc , reprezintă valoarea tensinii minime , diastolice .

Reducând mai departe presiunea din manşetă sub nivelul tensiunii minime , vom constata prezenţa unor oscilaţii determinate de expansiunea sistolică obijnuită a pereţilor arteriali . Aceste oscilaţii determinante poartă numele de inflaminimale .

Valorile tensinii maxime şi minime vor fi înregistrate pe foaia de observaţie iar TA va fi luată în timpul spitalizării ori de câte ori medicul sau situaţia o cere iar la internare şi externare este obligatorie .

Tehnica de luare a TA este acceaşi indiferent dacă aceasta se va face cu oscilometrul Pachou , Uskov , Reeklinghausen sau oscilometrul Razumov .

Nivelul TA variază în raport cu sexul , vârsta , precum şi orarul activităţii fiziologice în cursul zilei.

Astfel :- în primii ani ai vieţii TA maximă variază între 75 – 90 mm Hg

TA minimă variază între 50 – 60 mm Hg- în copilărie TA maximă variază între 90 – 110 mm Hg

TA minimă variază între 60 – 65 mm Hg- la pubertate TA maximă variază între 100 – 120 mm Hg

TA minimă variază între 65 – 75 mm Hg- la adulţi TA maximă variază între 115 – 140 mm Hg

TA minimă variază între 75 – 90 mm Hg- peste 50 de ani TA maximă variază până la 150 mm Hg

TA minimă variază până la 90 mm Hg

Cunoaştrea raportului dintre tensiune maximă şi minimă este , de asemenea , foarte importantă . Diferenţa de tensiunea sistolică şi cea diastolică poartă numele de tensiune diferenţială .

Page 33: Hipotensiunea arteriala

CONCLUZII

Hipotensiunea arterială apare odată cu scăderea forţei decontracţie a inimii (miocardite , endocardite , afecţiuni vulvare stabilizate) , apoi în caz de insuficienţă circulatorie periferică , prin relaxarea pereţilor vasculari (ca în vasodilataţia paralitică a bolilor infecţioase) , în caz de reducere a masei sângelui (hemoragii , diaree , vărsături , transpiraţii abundente) , precum şi în unele tulburări endocrine (de exemplu insuficienţa glandelor supra renale) .

În orele de precticî şi apoi elaborând această lucrare am înţeles că dialogul bine condus cu pacientul este o întâlnire şi o scurtă conspiraţie contra bolii .

Asistăm azi la un război declarat împotriva suferinţei în general deşi domeniul său nu este omogen ca semnificaţie , intensitate şi nivele . Umilitoarea suferinţă fizică nu egalează şi desigur , nu are “forţa” distructivei dureri morale .

În prima fază , când i se aduce la cunoştinţă unui bolnav că are hipotensiune arterială acesta intră în panică datorită “înrudirii” termenului de cu hipertensiunea arterială al cărui risc şi pericol este cunoscut de mare majoritate a oamenilor . De aceea se impune să i se explice bolnavului diferenţa dintre HIPER şi HIPOtensiunea arterială , amintind chiar concluzile de longevitate ale hipotensiunii arteriale .

În concluzie , vorbim de hipotensiune arterială când valorile tensiunii maxime , la adut, scad sub 100 mm Hg şi când persoana cu aceste valori tensionale arteriale scăzute prezintă fenomene subiective supărătoare .

Se cunosc valori tensionale scăzute la persoane care nu au nici un fel de suferinţă subiectivă , de obiciei la vagotonoci , adică la cei care au un debit circulator pe minut scăzut, o rezistenţă periferică ceva mai cresctă şi , cu toate acestea , nevoile circulatorii sunt acoperite .

Hipotensiunea arterială poate fi primară , secundară şi ortostatică .hTA secundară se constituie ca un simptom în cadrul bolii respective şi poate apărea

după unele boli infecţioase , în anemiile savere , boli caşectizante (cancer , TBC) în cursul sindroanelor endocrine (boala Addison , mixedem) , în boli ale ficatului (ciroză) , în sceroze cerebrale , pot apărea de asemenea în infarct miocardic , în varice extinse ale membrelor inferioare , în distrofie alimentară . Tratându-se afecţiunea de bază , valorile TA tind să se normalizeze .

Impotant pentru pacienţii cu hTA esenţială este să li se explce diagnosticul , prevenire accentuării afecţiuii prin psihoterapie . Psihoterapia are o mare eficienţă în tratamentul pacienţilor cu hipotensiune arterială , astfel , aceştia vor învăţa să nu se panicheze la apariţia unei uşoare indispoziţii , vor şti s-o depăşească şi vor învăţa importanţa respectării unui program echilibrat de viaţă .

Page 34: Hipotensiunea arteriala

BIBLIOGRAFIE

1.BURUNDEL C. MANUAL DE MEDICINĂ INTERNĂ PENTRU CADRE MEDIIEditura ALL , Bucureşti 1996

2.BRUCKNER I. ION BOLILE CARDIOVASCULARE LA TINERIRevista de cardiologie , 1993

3.DASCĂLU R. BOLILE ENDOCRINEEditura medicală , 1978

4.FODOR O. BOLILE APARATULUI CARDIOVASCULARBOERILIU I. N. Editura Dacia , Cluj 1976

5.GHERASIM L. MEDICINĂ INTERNĂvol. IIEditura medicală , Bucureşti 1995

6.GAVRILESCU S. MEDICAMENTE VASOPRESOARE ÎNCRISTODORESCU R. MEDICAŢIA APARATULUI STREIANC CARDIOVASCULAR pg.34 DRĂGULESCU I. Editura mediclă , Bucureşti 1974 7.HATEIGANU I. TRATAT ELEMENTAR DE SEMIOLOGIE ŞI GOIA I. PATOLOGIE MEDICALĂ Editura Academiei , Bucureşti 1972î

8.EFTIMOVICI R. ISTORIA MEDICINEI Editura ALL , Bucureşti 1955 , pg.300 – 301

9.IONESCU TÂRGOVIŞTE DIETA ALIMENTARĂ ÎN BOLILE CONSTANTIN CARDIOVASCULARE Revista de Medicină Internă , iunie 1987

10.FODOR O. TRATAMENT ELEMENTAR DE MEDICINĂ INTERNĂ Editura Dacia , Cluj 1974

11.MINCU I. ALIMENTAŢIA OMULUI BOLNAV Editura Medicală , Bucureşti 1980

Page 35: Hipotensiunea arteriala

12.MOZES C. TEHNICA ÎNGRIJIRII BONAVULUIvol. I şi IIEditura Medicală , Bucureşti 1976

13.NEGOIŢĂ C. HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ ÎN CLINICĂ pg. 257Editura Didactică şi Pedagogică , Bucureşti 1983

14.NEGOIŢĂ C. HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ CRONICĂÎN ÎNDREPTARE DE DIAGNOSTIC ŞI TRATAMENT AL BOLILORCARDIOVASCULAREEditura Medicală , Bucureşti 1989

15.PĂUN R. HIPOTENSIUNEA ARTERIALĂ ÎN TERAPEUTICA MEDICALĂEditura Medicală , Bucureşti 1982vol. II , pg. 133

Page 36: Hipotensiunea arteriala

PREZENTAREA A TREI CAZURI DE BOLNAVI CU HIPOTENSIUNE ARTERIALĂ

-NUME : G.G.-VÂRSTA : 30 ani-SEX : feminin-STAREA CIVILĂ : căsătorită-CONDIŢII DE VIAŢĂ ŞI MUNCĂ : - locuieşte în apartament cu trei camere cu soţul

- este şomeră- bea şi fumează

-RELIGIE : ortodoxăDIAGNOSTIC MEDICAL : PNEUMONIE INTERSTIŢIALĂ BILATERALĂDupă administrarea de agocalmin bolnava prezntă semne de şoc anafilactic .

CULEGREA DE DATE

ANALIZA ŞIINTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

1.Nevoia de a respira şi de a avea o bună circulaţie-frecvenţa respiratorie 13a/min-respiraţie anevoioasătimpul respiraţiei – costal superior-puls 100 b/min-TA 60/40 mm Hg-tuse cu expectoraţie2.Nevoia să bea şi a mânca-bolnava prezintă greţuri şi vărsături

3.Nevoia de a elimina :-transpiraţii reci-vărsături-diaree

1.Resoiraţie dificilă cu scăderea frecvenţei respiratorii : dspnee cu bradipnee , tahicardie, hipotensiune arterialătuse cu expectoraţie

2.Nevoia este afectată datorită grţurilor şi vărsăturilor.Vărsături cu conţinut alimentar3.Eliminarea inadecvată a materiei fecale . Scaunele sunt de consistenţă moale.

1.Pacientul să aibă o respiraţie liberă pe nas-se umezeşte aerul încăperii-pacienta să prezinte căile respiratoriipermeabile şi o bunărespiraţie-pacienta să prezinte o circulaţie adecvată

2.Pacienta să aibă o stare de bine fără greţuri şi vărsături-să fie echilibrată psihic3.Pacienta să aibă un tranzit intestinal în limite fiziologice-să aibă mucoase perinale curate şi integre-să fie echilibrată hidroelectrolitic

Bolnava în vârstă de 30 de ani, fumătoare ,se internează cu diagnosticul de pneumonie interstiţială bilaterală Prezintă în urma injectării cu Algocalmin semne de şoc anafilactic. În urma tratamentului instituit simptomele de şoc se remit.Bolnava urmează în continoare tratamentul cu antibiotice , antialergice.În urma acestuia starea generală se

Page 37: Hipotensiunea arteriala

CULEGERI DE DATE

ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

4.Nevoia de a mişca şi a avea o bună postură-junghi toracic5.Nevoia de a dormi şi a se odihni

6.Nevoia de a se îmbrăca şi desbrăca-bolnava este capabilă să se înbrace şi să se dezbrace7.Nevoia de a-şi menţine temperatura corpului în limite constantet =38 grade C

8.Nevoia de a-şi păstra tegumentele curate şi integre-tegumente curate şi integre9.Nevoia de a evita pericolele

10.Nevoia de a comunica

4.Nevoia este afectată-dificultate în mişcare din cauza junghiului toracic puternic5.Nevoia nu este afectată.Bolnava doarme 6-8 ore/zi6.Nevoia nu este afectată-pacienta este independentă

7.Sindromul febril cu cefalee , tahicardie , sete din cauza pneumoniei

8.Nevoia este satisfăcută-pacienta este independentă

9.Dificultate în satisfacerea nevoii datorită alterării itegrităţii psihice

10.Comunicare ineficientă-anexitate-devalorizare

-să fie menajată fizic în timpul vărsăturilor4.Pacientul să-şi menţină integritatea tegumentelor şi activitatea articulară5.Pacienta să-si menţină starea de independenţă6.Pacienta să-şi menţină starea de independenţă

7.Paciente să-şi menţină temperatura corpului în limite constante-să fie echilibrată hidroelectrolitic8.Pacienta să-şi menţină starea de independenţă

9.Pacienta să-şi satisfacă nevoile în funcţie de sănătate şi gradul de independenţă-să benificieze de siguranţă psihică şi înlăturarea anxităţii10.Pacienta să fie echilibrată psihic-să aibă percepţii pozitive

Îmbunătăţeşte.Pacienta se externează în stare ameliorată cu recomandările :-reducerea sau oprirea fumatului-control peste 10 zile

Page 38: Hipotensiunea arteriala

CULEGEREA DE DATE

ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

11.Nevoia de a acţiona conform propriilor credinţe şi valori

12.Nevoia de a se recrea-anexitate-tristeţe

13.Nevoia de a se realiza

14.Nevoia de a învăţa cum să-şi păstreze sănătatea-pacienta are cunoştinţe insuficiente despre această boală

Motivele internării :

-febră 38 grade C-astenie-tuse cu expectoraţie-junghi toracic puternic-TA 120/70 mm Hg

12.05.2002 - iternare

11.Nevoia este satisfăcută-pacienta este independentă , crede în existenţa lui Dumnezeu12.Dificultate în satisfacerea nevoii din cauza anexităţii şi tristeţii

13. Dificultate în satisfacerea nevoii datorită stării de anexitate14.Pacienta doreşte să afle cât mai multe informaţii despre această boală

11.Pacienta să-şi păstrteze imaginea pozitivă de sine

12.Pacienta să przinte o stare de bună dispoziţie-să-si recapete încrederea în forţele proprii13.Pacienta să fie conştientă de propria valoare şi competenţă

14.Pacienta să acumuleze noi cunoştinţe

Page 39: Hipotensiunea arteriala

ROLUL ASISTENTEI MEDICALE

ROLUL PROPRIU ROLUL DELEGAT

1.Asistenta va asigura o cameră luminoasă, cu umiditate constantă şi temperatura cuprinsă între 18 – 20 grade C-aerisirea salonului-curăţarea salonului (ştergere , aspirare)-asistenta învaţă bolnava tehnici de relaxare-favorizează circulaţia prin exerciţii active şi pasive2.Asistenta va ajuta bolnava în timpul vărsăturilor sprijinind-o şi spunându-I să respire profund-la indicaţia medicului se va administrează antimetice-alimentele vor fi servite la oere regulate , la temperatură moderată şi prezentate atrăgător-se poate recurge şi la alimentaţie paranterală la indicaţia medicului3.Asistenta urmăreşte şi notează în foaia de observaţie numărul şi aspectul scaunelor. În caz de diaree serveşte bolnavului ceai de mentă uşor îndulcit , supă de morcov , de orez , pâine prăjită .-protejează patul cu muşama sau aleză-curăţă şi usucă regiunea anală după fiecare scaun-aplică crème protectoare-dă dovadă de înţelegere şi răbdare menajând pudoarea bolnavei4.Pentru o bună postură asistenta planifică exerciţii active şi pasive-schimbă poziţia bolnavei-masează şi pudrează zonele expuse escarelor

Asistenta are rol în investigaţii şi tratament

12.05.2002VSH la 1 h 15 mm (V.N. 5-8 mm)Fibrinogen – 0.8g% (V.N. 0.2-0.4g%)Acid uric –3 mg% (V.N. 2-4 mg%)Creatină – 2mg% (V.N. 1-2 mg%) Uree –24 mg% (V.N. 24mg%) TP 85% (V.N. 85-100%) Proteina C reactivă przentă

Se stabileşte tratament astfel :

AMPICILINĂ 500 mg 1 fl/6hBROMEXIN 3 cp/ziPARACETAMOL 3 cp/ziALGOCALMIN fiole i.m.

Se instalează şocul şi se intervine urgent cu :-HHC 8 fi.v.-ROMERGAN 1 fiolă i.m.perfuzie cu : Glucoză 5% 500 ml Ser fiziologic 1 flacon-oxigenoterapie (O2 la o presiune de 1-3 atmosfere umidificat)

13.05.2002AMPICILINĂ 500 mg 1fl/6 hBROMEXIN 3 cp/zi PARACETAMOL 3 cp/zi HHC 100 mgROMERGAN 1 fiolă i.m.

Page 40: Hipotensiunea arteriala

ROLUL PROPRIU ROLUL DELEGAT

5.Asistenta urmăreşte calitatea somnului şi satisfacerea celorlalte nevoi-stimulează încredera pacientei şi o învaţă tehnici de relaxare-înocmeşte un program de odihnă coresounzător 6.Acordă timp suficient pentru îmbrăcat şi dezbrăcat-indică folosirea hainelor largi şi a încălţămintei comode-îi explică pacientei legătura dintre stima de sine şi vestimentaţie-educă pacienta în legătură cu importanţa vestimentaţiei7.Asistenta aeriseşte salonul , îcălzeşte bolnava în caz de frisoane , măsoară dimineaţa şi seara temperatura , şi o notează în F.O. Este impotant ca rezervorul termometrului să fie aşezat înmijlocul axilei timp de 10 minute cu braţul strâns lângă corp-se face toaleta zilnică pe regiuni şi se schimbă lenjeria de pat dacă este umedă-se face bilanţul ingesta-excreta/24 ore8.Bolnava este ajutată să se dezbrace şi este susţinută şi ajutată în timpul igenei curporale. Este ajutată să se îmbrace. Tăierea unghilor se face în fiecare săptămână, pieptănatul părului în fiecare zi şi spălatul dinţilor şi a feţei în fiecare dimineaţă.9.Asistenta încurajează pacienta să comunice , ia măsuri profilactice pentru prevenirea complicaţiilor septice , determină pacienta să participe la luarea deciziilor privind îngrijirile .10.Asistenta îi oferă posibilitatea sa-şi exprime nevoile, să ia decizii singură, să se relaxeze, este pusă în contact cu alte bolnave care au evoluat pozitiv,

14.05.2002AMPICILINĂ 500 mg 1 fl/6 hBROMEXIN 3 cp/ziPARACETAMOL 2 cp/zi ROMERGAN ½ fiolă i.m.

Page 41: Hipotensiunea arteriala

ROLUL PROPRIU ROLUL DELEGAT

i se administrează antidepresive, tranchilizante11.Încurajează pacienta să-şi exprime sentimentele, facilitează satisfacerea convingerilor sale12.Asistenta planifică cu pacienta activităţi recreative-evită suprasolicitările-este determinată să-şi exprime sentimentele şi emoţiile13.Asistenta observă şi noteaz orice schimbare-ajută bolnava să se adapteze la noua situaţie-este antrenată în desfăşurarea activităţilor preferate14.Asistenta conştientizează bolnava despre boala sa şi despre importanţa educaţiei sanitare ce are un rol deosebit-indetifică obiceiurile greşite,le corecteazăşi întocmeşte un program de recuperare

12.05.2002-asistenta pregăteşte bolnava pentru investigaţiile paraclinicePentru recoltarea aângelui asistenta linişteşte bolnava şi îi explică în ce constă tehnica rugând-o ca în dimineaţa recoltării să nu bea nimic şi să nu mănânce-pentru urină şi materii fecale bolnava este rugată ca dimineaţa imediat după ce se trezeşte să-şi efectueze toaleta organelor genitale şi să depună produsele în vase curate , uscate-asistenta etichetează şi trimite la laborator produsele recoltate-măsoară funcţiile vitale : puls , TA , respiraţie dimineaţa şi seara după care le trece în foaia de observaţie

Page 42: Hipotensiunea arteriala

CAZUL II

NUME : C.M.VÂRSTA : 66 aniSEX : feminimSTARE CIVILĂ : căsătorităCONDIŢII DE VIAŢĂ ŞI MUNCĂ :-nu bea şi nu fumează -locuieşte în apartament cu duă camere împreună cu soţul -este pensionarăRELIGIE : ortodoxăDIAGNOSTIC MEDICAL : INSUFICIENŢĂ VENTRICULARĂ STÂNGĂ INFARCT MIOCARD ACUT ANTEROSEPTAL RECENT

CULEGERI DE DATE ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

1.Nevoia de a respira şi a avea o bună circulaţie-frecvenţa respiratorie 18 r/min-dispenee la eforturi mici-tuse seacă iritativă-puls 80 b/min-TA 85/55 mm Hg2.Nevoia de a bea şi mânca-senzaţie de vomă

3.Nevoia de a elimina-transpiraţii4.Nevoia de a se mişca şi a avea o bună postură-absenţa mişcării-dureri retrosternale cu caracter de

1.Respiraţie groaie din cauza dispeneei şi a tusei . Bolnava are puls bine bătut cu pauze egale între pulsaţii , este hipotensivă.

2.după administrarea unui antivomitiv (Emetiral) nevoia este satisfăcută

3.Nevoia nu este afectată-pacient independent4.Nevoia este afectată în totalitate din cauză că pacienta a suferit un infarct miocardic şi prezintă dureri retrosternale cu

1.Pacienta să respire liber pe nas-să prezinte căile respiratorii permeabile-să prezinte o circulaţie adecvată-să fie echilibrată psihic

2.Pacienta să aibă o stare de bine fără greţuri şi vărsături-să fie echilibrată psihic3.Pacienta să-şi menţină starea de dependenţă4.Pacienta să-şi menţină integritatea tegumentelor-să aibă tonusul şi funcţia musculară păstrată

Bolnava în vârstă de 66 de ani cu I.M.A. arterospetal recent se internează pentru:-dispnee nocturnă , febră , stare generală alterată, dureri retrosternale.Examenul clinic şi paraclinic stabileşte diagnosticul de insuficienţă ventriculară stângă.În urma tratamentului simptomele dispar. Bolnava devine afebrilă se externează cu următoarele recomandări:-regim alimentar fâră sare

Page 43: Hipotensiunea arteriala

CULEGERI DE DATE ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

Apăsare

5.Nevoia de a dormi şi a se odihni-somn întrrupt în timpul nopţii-nelinişte-oboseală6.Nevoia de a se îmbrăca şi dezbrăca-incapacitaea de a se deplasa din cauza repausului absolut la pat7.Nevoia de a menţine temperatura corpului în limite constantet= 38,8 grde C8.Nevoia de a-şi păstra tegumentele şi fanerele curate-tegumente acoperite de transpiraţie 9.Nevoia de a evita pericolele

10.Nevoia de a comunica

11.Nevoia de a acţiona conform propriilor convingeri şi valori,de a practiac religia

Caracter de apăsare declanşate după effort de tuse şi care cedează la Nitroglicerină5.Dificultatea de a dormi şi de a se odihni din cauza neliniştii , a obselii

6.Dificultatea în satisfaceri nevoii din cauza că pacienta trebuie să stea în repaus absolut la pat

7.Nevoia este afectată din cauza sindromului febril

8.Dificultate în satisfacera nevoii din cauza imposibilităţii deplasării

9.Nevoia nu este afectată-pacient independent10.Comunicare ineficientă din cauza bolii pe care o are pacienta (infarct miocardic)11.Nevoia este satisfăcută pentru că pacienta are credinţă

-pacienta să aibă o postură adecvată

5.Pacienta să beneficieze de somn calitativ şi cantitativ-să fie odihnită şi cu tonus bun

6.Pacienta se poate îmbrăca şi dezbrăca singură

7.Pacienta să-ţi menţină temperatura corpului în limita normală

8.Pacienta să prezinte tegumente şi mucoase curate-să nu devină sursă de infecţie

9.Pacienta să-şi menţină starea de dependendenţă10.Pacienta să se folosească de mijloacele de comunicare adecvate

11.Pacienta să-şi păstreze imaginea pozitivă de sine

-tratament medicamentos cu :-TROMBOSTOP 1tb/zi-CAPTOPRIL½ tb/zi-FUROSEMID1 tb x 2/zi-DIGOXIN1 tb/zi-ASPACARDIN2 tb/zi-MAYCOR2 tb x 2/zi

Page 44: Hipotensiunea arteriala

CULEGERI DE DATE

ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

12.Nevoia de a se recrea-tristeţe

13.Nevoia de a se realiza

14.Nevoia de a se învăţa cum să-ţi păstrezi sănătatea

Motivel internării:-dispnee la eforturi mici-tuse seacă iritativă-dureri retrosternale cu caracter de apăsare declanşată după effort de tuse şi care cedează la Nitroglicerină-brusc în timpul nopţii prezintă alterarea stării generale cu dispnee intensă, continuând cu :-febră-frison-senzaţie de vomă-TA 85/55 mm Hg-puls 80 b/min

Data internării:16.03.2002Data externării:29.03.2002

12.Dificultăţi în satisfacerea nevoii din cauza tristeţii

13.Dificultate în a participa la activităţile noi sau obijnuite , sentiment de intilitate14.Pacienta doreşte să afle cât mai multe informaţii despre boala sa

12.Pacienta să prezinte o stare de bună dispoziţie-să-şi recapete încrederea în forţele proprii13.Pacienta să fie conştientă de propria valoare şi competenţă14.Pacienta să acumuleze noi cunoştinţe-pacienta să-şi recapete încrederea şi stima de sine

Page 45: Hipotensiunea arteriala

ROLUL ASISTENTEI MEDICALE

ROLUL PROPRIU ROLUL DELEGAT

1.Asistenta va asigura o cameră luminoasă şi bine aerisită-umezeşte aerul încăperii-asigură un aport de lichide suficient pe 24 h-învaţă pacienta să tuşască , să expectoreze-administrează medicamente antitusive , expectorante , bronhodilatoare-aplică tehnici de favorizare a circulaţie2.Asistenta ajută bolnava în caz de vărsături-face bilanţul lichidelor ingerate şi eliminate-asigură un climat confortabil-încurajează pacientul-îi expică scopul intervenţiilor3.Asistenta urmăreşte şi notează în F.O. numărul şi aspectul scaunelor . Serveşte bolnava cu bazinet când este cazul-la nevoie şi la indicaţia medicului efectuează o clismă evacuatorie sau în caz de diaree serveşte bolnavului o supă de morcovi, de orez , pâine prăjită , carne slabă fiartă-protejază patul cu muşama sau aleză-curăţă şi usucă regiunea anlă după fiecare scaun-aplică crème protectoare-dă dovadă de înţelegere şi răbdare menajând pudoarea bolnavei4.Pentru o bună postură asistenta planifică exerciţii active şi pasive , plimbări , masaje-schimbă poziţia bolnavei la 2-3 h , masează şi pudrează zonelor expuse escalelor

Asistenta participă la : -investigaţii -tratament

VSH la 1h 54 mm (V.N. 8-12 mm) la 2h 88 mm (V.N. 12-20 mm)Fibrinogen – 4,7 g% (V.N. 0,2-0,4 g%)Glicemie - 1,33 mg% (V.N. 0,9 mg%)Acid uric –3,7mg% (V.N. 2-4 mg%)Creatinină –0,95 mg% (V.N. 1-2 mg%)Uree - 33mg% (V.N. 24 mg%) TGO 7 UI (V.N. 8-4 UI)TGP 5 UI 3 (V.N. 5-35 UI) 3

Leucocite –6500 mm (V.N. 6-8000 mm )

Administrarea medicamentelor după următoarea schemă de tratament :

16-17-18.03.2002

TROMBOSTOP 1 tb x 3CAPTOPRIL 25 mg 1 tb(1/4 x 2 ) x 3 NITRODERM 3 bucFUROSEMID 1 tb x 3 ASPACARDIN 2 tb x 3DIAZEPAM 1 tb x 3CODENAL 2 tb x 3ISODINIT 20 mg 2 tb x 3

Page 46: Hipotensiunea arteriala

RORUL PROPRIU ROLUL DELEGAT5.Asistenta urmăreşte calitatea somnului şi satisfacerea celorlalte nevoi-întocmeşte un program de odihnă corespunzător şi administrează tranchilizante la indicaţia medicului6.Asistenta acordă acordă timp suficient pentru îmbrăcat şi dezbrăcat , indică folosirea hainelor largi şi a încălţămintei comode , fără şireturi7.Asistenta aeriseşte încăperea , aplică comprese reci , încălzeşte bolnava în caz de frisoane-măsoară dimineaţa şi seara temperatura şi o notează în F.O.-se face toaleta zilnică pe anumite regiuni şi se schimbă lenjeria de pat dacă este umedă8.Bolnava este ajutatăsă se îmbrace , să se pieptene , să-şi facă toaleta cavităţi bucale , să-şi taie unghiile-în timpul efectuării igenei corporale asistenta o va servi cu săpun ,prosop , o va susţine şi o va ajuta pe pacientă9.Asistenta asigură condiţiile de mediu adecvate, amplasează pacienta în salonîn funcţie de stare , afecţiune şi receptvitate-împreună cu pacienta stabilesc planul de recuperare a stării de sănătate şi creşterea rezistenţei fizice10.Asistenta linişteşte pacienta referitor la starea sa , o familiarizează cu mediul , explică scopul intervenţiilor, administrează medicamentele prescrise11.Încurajează pacienta să-şi exprime sentimentele sentimentele în legătură cu problema sa , o asigră de confidenţialitate , comunică des cu pacienta , caută modalităţi de practicare a religiei

19-20-21.03.2002

TROMBOSTOP 1 tb x 3CAPTOPRIL 25 mg 1 tb(1/4 x 2 ) x 3 FUROSEMID 1 tb x 3 ASPACARDIN 2 tb x 3DIAZEPAM 1 tb x 3CODENAL 2 tb x 3ISODINIT 20 mg 2 tb x 3

22-23-24.03.2002

TROMBOSTOP 1 tb x 3CAPTOPRIL 25 mg 1 tb(1/4 x 2 ) x 3 FUROSEMID 1 tb x 3 ASPACARDIN 2 tb x 3DIAZEPAM 1 tb x 3CODENAL 2 tb x 3ISODINIT 20 mg 2 tb x 3DIGOXIN 2 tb x 3

25-26-27.03.2002

TROMBOSTOP 1 tb x 3CAPTOPRIL 25 mg 1 tb(1/4 x 2 ) x 3 FUROSEMID 1 tb x 3 ASPACARDIN 2 tb x 3DIAZEPAM 1 tb x 3CODENAL 2 tb x 3ISODINIT 20 mg 2 tb x 3DIGOXIN 2 tb x 3

RORUL PROPRIU ROLUL DELEGAT

Page 47: Hipotensiunea arteriala

12.Asistenta planifică cu pacienta activităţi recreative , îi asigură un mediu corespunzător , evită suprasolicitările-îi câştigă încrederea şi o ajută şi o ajută să-şi depăşească dificultăţile-o învaţă tehnici de relaxare , planifică şi organizează activităţi recreative cu consecvenţă şi perseverează în cele care corespund constituţiei psihosomatice a pacientei13.Pacienta este antrenată în desfăşurarea activităţilor preferate-este îndrumată spre activităţi atractive şi utile-este ajutată în reevaloarea aspiraţiilor , sentimentelor şi capacităţilor sale14.Asistenta stimulează pacientei dorinţa de cunoaştere , motivează importanţa acesteia , conştientizează bolnava despre boală şi sănătate-verifică însuşirea cunoştinţelor de către pacientă , îi câştigă încrederea acesteia-o orientează spre activităţi corespunzătoare capacităţilor sale

28-29.03.2002

TROMBOSTOP 1 tb x 3CAPTOPRIL 25 mg 1 tb(1/4 x 2 ) x 3 FUROSEMID 1 tb x 3 ASPACARDIN 2 tb x 3DIAZEPAM 1 tb x 3CODENAL 2 tb x 3ISODINIT 20 mg 2 tb x 3DIGOXIN 2 tb x 3

Page 48: Hipotensiunea arteriala

CAZUL III

NUME : B.M.VÂRSTA : 49 aniSEX : femininSTARE CIVILĂ : căsătorităCONDIŢII DE VIAŢĂ ŞI MUNCĂ : -locuieşte în apartament cu 3 camere împreună cu soţul şi cei 2 copii -profesia : vânzătoare -bea şi fumează ocazionalRELIGIE : ortodoxă

DIAGNOSTIC MEDICAL : CARDIOMIOPATIE DISMETABOLICĂ TULBURĂRI PAROXISTICE DE RITM ÎN ANTECEDENTE

CULEGEREA DE DATE

ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

1.Nevoia de a respira şi a avea o bună circulaţie-frecvenţă respiratorie 16 r/min-tipul respiraţiei costal superior-puls 80 b/min , bine bătut-TA 85/50 mm Hg-dispnee2.Nevoia de a bea şi de a mânca-scăderea poftei de mâncare-dureri abdominale

1.Nevoia este perturbată din cauza dispneei care se manifestă prin lipsa de aer şi a tensiunii arteriale care este mică(hipotensiune arterială)

2.Alimentaţie inadecvată prin :-tulburărilor de digestie-inapetenţă-scăderea în greutate

1.Pacienta să respire bine pe nas -să prezinte o circulaţie adecvată-să fie echilibrată psihic

2.Pacienta să fie echilibrată hidro – electrolitic şi nutriţional- să fie echilibrată psihic-să aibă greutate în funcţie de înălţime , vârstă,sex

Bolnava în vârstă de 49 de ani diagnosticată cu cardiomiopatie dismetabolică se internează acuzând :-ameţeli-dispnee-palpitaţii-parestezii-dureri precordiale sub formă de apăsareÎn urma tratamentului simptomele se remit şi se recomandă la externare următoarele :-regim hiposodat şi hipolipidic-inerzicerea efortului fizic , fumatul şi alcolul-tratament medicamentos cu :Propanolol 40 mg ½ tb x 2/zi

Page 49: Hipotensiunea arteriala

CULEGEREA DE DATE

ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

3.Nevoia de a elimina-scaune de consistenţă tare ce prezintă dificultate la eliminare-eliminarea scaunelor are loc la 3-4 zile4.Nevoia de a se mişca şi a avea o bună postură-durri precordiale sub formă de anguasă-ameţeli5.Nevoia de a dormi şi a se odihni-somn întrerupt în toiul nopţii-nelinişte-oboseală6.Nevoia de a se îmbrăca şi dezbrăca -bolnava este capabilă să se îmbrace şi să se dezbrace parţial7.Nevoia de a menţine temperatura corpului în limite constantet=36,9 grade C8.Nevoia de a-şi păstra tegumentele şi fanerele curate

3.Eliminarea inadecvată caltativ şi cantitativ di cauza alimentaţiei inadecvate şi a constipaţiei

4.Nevoia nu este satisfăcută din cauza ameţelilor şi durerilor precordiale pe care bolnava le prezintă. Pacient dependent.5.Dificultate în a dormi şi a se odihni din cauza neliniştii , oboseli şi a durerilor care o chinuie

6.Nevoia nu este satisfăcută în totalitate din cauza ameţelilor şi durerilor care o chinuie

7.Nevoia este satsfăcută . Pacient independent.

8.Nevoia nu este satisfăcută în totalitate datorită durerii prezente

3.Pacienta să aibă un tranzit intestinal în limite fiziologice-să aibă mucoasa perineală curată şi integră

4.Pacienta să-şi păstreze funcţia şi tonusul muscular-să-şi menţină integritatea fizică

5.Pacienta să beneficieze de somn calitativ şi cantitativ-să fie odihnită şi cu tonus bun

6.Pacienta să se poată îmbrăca şi dezbrăca singură

7.Pacienta să-şi menţină starea de dependenţă

8.Pacienta să prezinte tegumente şi mucoase curate

Page 50: Hipotensiunea arteriala

CULEGEREA DE DATE

ANALIZĂ ŞI INTERPRETARE

OBIECTIVE EVALUARE

-tegumente acoperite de transpiraţie9.Nevoia de a evita pericolele

10.Nevoia de a comunica

11.Nevoia de a acţiona conform propriilor convingeri şi valori , de a practica religia-depresie (furie împotriva lui Dumnezeu)12.Nevoia de a se recrea-anexitate-durere

13.Nevoia de a se realiza

14.Nevoia de a învăţa cum să-ţi păstrezi sănătatea

9.Dificultate în satisfacerea nevoii datorită integrităţii fizice10.Nevoia nu este satsfăcută în totalitate din cauza anxietăţii . Pacientaeste se devalorizează11.Crede în existenţa lui Dumnezeu dar crede că asupra ei se revarsă toate păcatele familiei

12.Nevoia nu este satisfăcută în totalitate din cauza durerii şi anexietăţii

13.Dificultatea în a participa la activităţile noi sau obijnuite, sentiment de inutilitate14.pacienta are cunştinţe suficiente despre această boală

-să nu devină sursă de infecţie

9.Pacienta să-şi satisfacănevoile în funcţie de sănătate şi gradul de dependenţă10.Pacienta să fie echilibrată psihic-să aibă percepţii de sine pozitive

11.Pacienta este să-şi păstreze imaginea pozitivă de sine

12.Pacienta să przinte o stare de bună dispoziţie-să-şi recapete încrederea în forţele proprii13.Pacienta să fie conştientă de propria valoare

14.Pacienta să-şi recapete încrederea şi stima de sine

Page 51: Hipotensiunea arteriala

Motivele internării :-ameţeli-dispnee-dureri precordiale-TA 85/50 mm Hg

Data internării :12.05.2002Data externării :15.05.2002

Page 52: Hipotensiunea arteriala

ROLUL ASISTENTEI MEDICALERORUL PROPRIU ROLUL DELEGAT

1.Asistenta învaţă pacienta să intrerupă consumul de tutun , alcool , cafea . Să aibă o alimentaţie bogată în fructe , zarzavaturi .-administrează medicaţia prescrisă-urmăreşte efectul medicamentelor-aplică tehnici de favorizare a circulaţie , exerciţii şi masaje2.Asistenta va recurge la alimentaţia parentală bogată în vitamine-face bilanţul lichidelor ingerate şi cele eliminate-servaşte pacienta cu alimente la temperatură moderată , la ore regulate şi prezentate atrăgător-alcătuieşte un regim alimentar hipocaloric3.Rolul asistentei constă în urmărirea şi notarea în F.O. a consistenţei scaunelor , frecvenţa lor şi eventual clisma evacuatorie-curăţă şi usucă regiunea anală după fiecare scaun-aplcă creme protectoare-protejează patul cu aleză şi muşama4.Planifică un program de exerciţii în funcţie de cauza imobilităţii şi capacitatea pacientei-suplineşte nevoia şi îl serveşte cu cele necesare5.Asistenta învaţă pacientul tehnici de relaxare , exerciţii de respiraţie-notează în F.O. numărul orelor , calitatea somnului şi satisfacerea celorlalte nevoi6.Asigură timp suficient pentru îmbrăcat şi dezbrăcat , asigură poziţia şezândă dacă bolnava ameţeşte-educă bolnava să folosească haine largi şi încălţăminte comodă fără şireturi7.Asistenta aeriseşte încăperea , face bilanţul ingesta-excreta pe 24 h , schimbă lenjeria de pat şi de corp , menţine igiena tegumentelor8.Asistenta face toaleta bolnavului , ajută pacienta să se îmbrace , să se dezbrace , să se pieptene , să-şi taie unghiile , să facă toaleta cavităţii bucale

Recoltarea sângelui pentru analize de laborator

VSH la 1h 40 mm (V.N. 8-12 mm) la 2h 55 mm (V.N. 12-20 mm)Colesterol-150mg% (V.N. 150-250 mg%) Lipide-530mg% (V.N. 500-700 mg%)Glicemie-1,01 mg% (V.N. 0,9 mg%)Acid uric-3,22 mg% (V.N. 2-4 mg%)Creatină-0,6 mg% (V.N. 1-2 mg%)Uree-70 mg% (V.N. 24 mg%)Hemoglobină-13,2% (V.N. 80%)

Hematocrit-41% 3 (V.N. 42%) 3

Leucocite-8400 mm (V.N. 6000-8000 mm

Tratamentul medicamentos se administrează

după următoarea schemă de tratament :

12-13-14.04.2002

PROPANOL 40 mg tb (1/4 x 3) x 3 / zi

15.04.2002

PROPANOL 40 mg tb 1/4 x 3 / zi

CIOCOLAX tb III/zi

DIGESTIN tb 3/zi

DIAZEPAM tb 1/zi

Page 53: Hipotensiunea arteriala

RORUL PROPRIU ROLUL DELEGAT

-încurajează permanent pacienta , îi explică necesitatea intervenţiilor9.Asigură condiţii de mediu adecvate , împreună cu pacienta stabilesc planul de recuperare a stării de sănătate şi creşterea rezistenţi fizice10.Linişteşte pacienta referitor la starea sa , o familiarizează cu mediu-pune în valoare capacităţile şi talentele pacientei11.Asistenta ajută bolnava să identifice cauza , o încurajează să-şi exprime sentimentele şi nevoile , o asigră de confidenşialitate12.Asistenta planifică împreună cu bolnava activităţi recreatve , evită suprasolicitările-determină pacienta să-şi exprime sentimentele şi emoţiile13.O antrenează în desfăşurarea activităţii preferate , o îndrumă spre activităţi atractive şi utile-aplică tehnici de îngrijire adaptate la nevoile pacientei14.Asistenta stimulează dorinţa de cunoaştere , motivează importanţa acesteia , organizează activităţi educative , verifică însuşirea cunoştinţelor de către pacientă

Page 54: Hipotensiunea arteriala

ANATOMIA ŞI FIZOLOGIA APARATULUICARDIOVASCULAR

INIMA (COR)

Inima este considerată ca organ central al întregului aparat cardiovascular , a cărui funcţionare asigură circulaţia sângelui , limfei şi a lichidului interstiţial .

AŞEZARE

Inima se găseşte aşezată în cavitatea toracică , în etajul inferior al mediostinului anterior .

FORMĂ , DIMENSIUNI

Inima are formă aproximativă a unui con turtit antero-posterior , cu înălţimea mai mică decât diametrul bazei ; înălţimea este de aproximativ 89 mm , iar diametrul bazei de aproximativ 105 mm . Greutatea sa este aproximativ 300 g .

PERICARDUL

Inima este învelită într-o formaţiune membroasă care poartă denumirea de pericard .Percardul este format din două părţi : cea fibroasă şi cea parietalăPercardul seros căptuşeşte pericardul fibros şi , fiind o seroasă , este format dintr-o foiţă viscerală (epicard) şi cea parietală.Între foiţele pericardului seros există o cavitate virtuală , numită cavitate pericardică . Foiţele pericadice sunt umezite de lichidul pericardic , care uşurează lunecarea acestora in timpul mişcărilor inimii . În cazuri patologice , când creşte cantitatea de lichid pericardic , el îngreunează mişcările acesteia.

Page 55: Hipotensiunea arteriala

CONFIGURAŢIA EXTERNĂ A INIMII

Inima prezintă : o faţă anterioară , o faţă posterioară , două margini , un vârf şi o bază.

Faţa anterioară este orientată spre stern şi coaste , din care cauză se mai numeşte faţa sternocostală . Pe această faţă sunt două şanţuri : şanţul longitudional anerior sau şanţul inerventricular anterior şi şanţul atrioventricular sau şanţul coronar .

Faţa posterioară mai este numită şi faţa dietragnetică , pentru că este orientată spre diafragn . pe această faţă sunt se asemenea două şanţuri : şanţul interventricular posterior şi şanţul coronar .

Page 56: Hipotensiunea arteriala

STRUCTURA INIMII

Inima este un organ cavitar musclos , cu o structură caracteristică , potrivit funcţiilor pe care le îndeplineşte . În structura ei , avem : cavităţile inimii şi peretele inimii .

CAVITĂŢILE INIMII

Din punct de vedere anatomic , fiziologic şi patologic se deosebesc o inimă (cord) stâng şi o inimă dreaptă .

Inima stânşa este alcătuită din atriul şi ventricolul stâng , separate prin orificiuul atrioventricular . Atriul stâng primeşte sânge arterial , care vine prin plămân prin cele patru vene pulmonare . Orificiul atrioventricular stâng sau mitral este prevăzut cu două valve , care îl închid în timpul sistolei şi îl lasă deschis în timpul diastolei . Ventricolul stâng primeşte în diastolă sângele care vine din atriul stâng , iar în sistolă îl evacuează în arteră prin orificiul aortei , prevăzut cu tri valve de aspect semilunar (valva sigmoidă aortică). Orificiul mitral şi cel aortic constituie sediul de elecţie al cardiopatiilor reumatismale (stenoza mitrală şi insuficienţa aortică) .

Inima dreaptă este alcătuită din atriul şi ventricolul drept , separete prin orificiul arioventricular drept .

Atriul drept primeşte sânge venos din marea circulaţie prin orificile venei cave superioare şi al venei inferioare.

Orificiul atrioventricular drept sau orificiul tricuspid este prevăzut cu trei valve , care închi orificiul în sistolă şi îl deschid în diastolă . Ventricolul drept primeşte sângele din atriul drept în timpul diastolei şi îl evacuează în timpul sistolei în artera pulmonară , prin orificiul pulmonar , prevăzut – ca şi orificiul aortic – cu trei valve cu aspect similar . Inima dreaptă este motorul micii circulaţii . Există deci o mare circulaţie sau circulaţie sistematică şi mică circulaţie sau circulaţie pulmonară . Pereţii artriilot şi ai ventriculilor se contractă ritmic : mai înâi cele duă atrii , apoi cei doi ventriculi , sincron , expulzând aceiaşi cantitae de sânge pe care o primesc . Atriul drept primeşte sânge venos din întregul organism prin venele cave şi îl împinge în ventricolul drept , de unde , prin arterele pulmonare , ajunge în plămâni , unde se oxigenează , pierzând CO2 .Prin venele pulmonare ajunge în atriul stâng , de unde trece în ventricolul stâng şi de aici – prin artera aortă – este distribuit în toate ţesuturile şi organele .

Page 57: Hipotensiunea arteriala
Page 58: Hipotensiunea arteriala

Peretele inimii este alcătuit din trei tunici : endocardul , miocardul şi pericardul . *Endocardul sau tunica internă căptuşeşte interiorulinimii , iar pliurile sale formează

aparatele valvulare.*Miocardul sau muşchiul cardic este tunica mijlocie , fiind alcătuit din miocardul

propriu-zis sau miocardul contractil şi din ţesutul specific sau excitoconductor . Miocardul contractil are o grosime diferită în cei doi ventriculi . Astfel , ventricolul stâng , cu rol de a pulsa sânge în tot organismul , are un perete mult mai gros decât cel drept , care împinge sângele numai spre cei doi plămâni . Atriile au un perete mult mai subţire decât al ventriculilor .

Ţesutul specific este constitit dintr-un muşchi cu aspect embrionar , foarte bogat în celule nervoase , şi mai cuprinde :

-nodul sino-atrial Keith-Flack , situat în peretele atriului drept , aproape de orificiul de vărsare al venei cave superioare ;-sistemul de conducere atrio-ventricular , alcătuit din

nodul atrio-ventricular Aschoff-Tawara , situat în partea postero-inferioară a septului interatrial fasciculul His , care ia naştere din nodul Aschoff-Tawara , coboară în peretele interventricular şi se împarte în două ramuri (dreapta şi stânga) , care se termină prin reţeaua anastomică Purkinje în miocardul ventricular

*Pericardul este tunica externă a inimii – o seroasăcare cuprinde , ca şi pleura , două foi : una viscerală , care acoperă miocardul , şi alta parietală , care vine în contact cu organele din vecinătate . Între cele două foi se află cavitatea pericardică .

În starea patologică , cele trei tunici pot fi afectate separat (miocardita , endocardita sau periocardita) sau simultan (panacardită) .

Vascularizaţia inimii este realizată prin cele două artere coronare . Venele coronare urmează traiectul arterelor şi se varsă în sinusul coronar , care se deschide în atriul drept .

Intervenţia inimii se face prin firişoare nervoase primite de la sistemului simpatic şi parasimpatic .

Page 59: Hipotensiunea arteriala

FIZIOLOGIA INIMII

ACTIVITATEA INIMII

Iima fiind un organ musculos , activitatea sa sa caracterizează prin contracţii şi relaxări ,ce se suced cu regularitate . Contracţia inimii se numeşte sistolă , iar relaxarea diastolă.

O sistolă , împreună cu diastola care îi urmează reprezintă o revoluţie cardiacă sau un ciclu cardiac .

Într-o revoluţie cardiacă , sistola şi diastola se succed la un interval de timp bine determinat . Numărul revoluţiei cardiace pe minut este determinat de vârsta şi de starea organismului; aceasta determină şim durata revoluţiei cardiace . Aşa , de exemplu , la adult , numărul revoluţilor cardiace în repaus este de 70 – 80 /min , pe când la copil este mult mai mare ; de exemplu , la nou- născut ajunge pânâ la 150 /min .

Revoluţia cardiacă începe cu sistole atrială , care durează 0,1 secunde , timp în care sângele este împins în ventricule .

După terminarea sistolei atriale , atriile intră în distolă , distola atrială , care durează 0,7 secunde . În timpul diastolei atrială , presiunea în atrii scade foarte mult şi sângele trece din vene în atrii , cuplându-le din nou . În momentul în care începe diastola arterială , începe şi contracţia ventriculelor , adică sistola ventriculară care durează 0,3 secunde . După ce se termină sistola ventriculară , începe diastola ventriculară , care durează 0,5 secunde . Dacă urmărim revoluţia cardiacă , constatăm că din 0,8 secunde , cât durează ea . Inima , în totalitate , se găseşte în sistolă 0,4 secunde şi în diastolă 0,4 secunde . Acest ritm în care activează inima ne explică de ce aceasta poate funcţiona toată viaţa fărp să obosească .

CIRCULAŢIA SÂNGELUI ÎN INIMĂ

În timpul unei revoluţii cardiace , sângele prin cavităţiile inimi , într-un sens bine determinat . Putem să înşelegem uşor aceasta , dacă ţinem seama de faptul că circulaţia este dirijată de valvele atrioventriculare şi de valvele sigmoide , precum şi de faptul că sistolele şi diastolele atriale şi cele ventriculare nu au loc în acelaşi timp (nu sunt sincroane)

Circulaţia în inimă este strict dirijată şi schimbarea ei se face numai în stări patologice .

Page 60: Hipotensiunea arteriala

CIRCULAŢIA ARTERIALĂ

Circulaţia arterială este circulaţia sângelui în artere şi este determinată de sistolele ventriculare , care realizează presiune mare .

Page 61: Hipotensiunea arteriala

PRESIUNEA ARTERIALĂ

Starea de tensiune sub care se găsesc arterele , întreţinută de forţa de propulsie a sângelui şi de rezistenţa periferică a vaselor , poartă denumirea de presiune sau tensiune arterială . Forţa muşchiului cardiac face să apară presiunea , iar rezistenţa sistemului arterial o face să se manifeste cu ajutorul sfigmanometrului s-a determinat la un adult normal , o valoare de 110 – 125 mm Hg , pentru presiunea sistolică (maximă) şi 60 – 85 mm Hg , pentru presiunea diastolică (minimă)

Presiunea arterială fizologică este în funcţie de vârstă . Este de remarcat că presiunea arterială variază cu starea funcţională a organismului , în timpul activităţii musculare intense sau sub acţiunea unor stări emoţionale , presiunea arterială creşte , pe când în timpul somnului ea scade ; acestea sunt variaţii mici şi sunt considerate normale .

Pot să aibă loc variaţii patologice care atng valori mai mari sau mai mici decât cele fiziologice . Aşa , de exemplu uneori , presiunea cistolică atinge valori între 70 –95 mm Hg această scădere se numeşte hipotensiune arterială , sau poate creşte şi să atingă valori ce depăşesc 150 – 270 mm Hg , ceea ce poartă numele de hipotensiune arterială.

CIRCULAŢIA VENOASĂ

Circulaţia în vene se face centriped , adică de la periferia corpului spre inimă , în timp ce circulaţia arterială şi cea capilară se fac centrifug , adică de la inimă spre organe .

Sensul circulaţiei venoase , poziţia venelor în sistemul sanguin , precum şi caracterele structurale ale venelor fac ca circulaţia venoasă să fie asigurată prin contribuţia mai multor factori : contracţile ventricolului stâng , aspiraţia toracică , comprimarea abdominală , contracţile musculare , forţa gravitaţională şi inducţia undei pulsatile arteriale .

Circulaţia venoasă are o mare importanţă pentru asigurarea circulaţiei în general . Se ştie că forţa contracţilor ventriculare este condiţionată de gradul de întindere a fibrelor musculare , deci de afluxul de sânge din sistemul venos , iar inima trimite prin sistola ventriculară , tot atât sânge , cât primeşte din sistemul venos din atrii .

Page 62: Hipotensiunea arteriala

CIRCULAŢIA CAPILARĂ

Circulaţia sâgelui prin capilare se face continuu şi foarte lent . Viteza şi presiunea sângelui scăzute , peretele subţire unistratificat , suprafaţa mare de schimb favorizează schimburile de substanţe .

Page 63: Hipotensiunea arteriala

MAREA ŞI MICA CIRCULAŢIE

În sistemul vascular se realizează circulaţia mare şi circulaţia mică (pulmonară) .Circulaţia mare asigură transportul oxigenului şi al substanţelor nutritive la celule

prin sistemul arterial şi sistemul capilar . Acestea asigură schimburile nutritive şi gazoase la nivelul ţesuturilor . Sistemul venos asigură , întoarcerea sângelui cu CO2 la inimă .

Circulaţia mică începe din ventricolul drept şi se continuă spre artera pulmonară care transportă sânge încărcat cu CO2 la plămâni . după oxigenare sângele este readus la inimă prin venele pulmonare .