colica renala ppt

17
 NOŢIUNI DE ANATOMI E ŞI FIZIOLOGIE A APARATULUI RENAL Anatomia aparatului renal Apar atul renal este alcă tuit din or gane a căro r mis iune e ste ac eea d e a filt ra sâ ngel e pen tru a r egla compoziţia lui şi pentru a-l purifica de toxine, având rol de a elimina excedentul de apă şi reziduurile toxice în exteriorul organismului cu ajutorul urinei. - Rinichii    aşezaţi în cavitatea abdominală, retroperitoneal, în regiunea lombară, de o parte şi de alta a coloanei vertebrale. - Nefronul este unitatea esenţială morfo-funcţională a rinichiului, alcătuit din glomerul şi tubul urinifer. - Căile excretoare sunt alcătuite din:  - calicele renale  - bazinet (pelvis renal)  - ureterul  - vezica urinară  - uretra Rinichii sunt orga ne cu r ol de a filtra sângele şi de a elimina rezi duur ile met abolice a c ăror acum ular e în organism este toxică, împreună cu surplusul de apă, prin urină.  Rinichiul, în form a sa tipic de bob de faso le, e ste acope rit d e o capsul ă fibroas ă, în inte rio r distingându-se două părţi: o zonă periferică, de culoare gălbuie, cortexul renal, şi alta internă, de culoare roşu-închis, medulara renală, în care există 12-15 structuri triunghiulare de formă conică, denumite piramidele lui Malpighi, separate de nişte prelungiri ale cortexului care intră în medulară, coloanele lui Bertin.

Upload: ceasu13

Post on 15-Oct-2015

348 views

Category:

Documents


14 download

DESCRIPTION

studiu de caz pt colica renala

TRANSCRIPT

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  1/17

  NOIUNI DE ANATOMIE I FIZIOLOGIE A

  APARATULUI RENAL Anatomia aparatului renal Aparatul renal este alctuit din organe a cror misiune este aceea de a filtra sngele pentru a regla

  compoziia lui i pentru a-l purifica de toxine, avnd rol de a elimina excedentul de ap i reziduuriletoxice n exteriorul organismului cu ajutorul urinei.

  - Rinichiiaezai n cavitatea abdominal, retroperitoneal, n regiunea lombar, de o parte i de altaa coloanei vertebrale.

  -Nefronul este unitatea esenial morfo-funcional a rinichiului, alctuit din glomerul i tubulurinifer.

  - Cile excretoare sunt alctuite din: - calicele renale - bazinet (pelvis renal) - ureterul - vezica urinar - uretra Rinichii sunt organe cu rol de a filtra sngele i de a elimina reziduurile metabolice a cror acumulare

  n organism este toxic, mpreun cu surplusul de ap, prin urin. Rinichiul, n forma sa tipic de bob de fasole, este acoperit de o capsul fibroas, n interior

  distingndu-se dou pri: o zon periferic, de culoare glbuie, cortexul renal, i alta intern, deculoare rou-nchis, medulara renal, n care exist 12-15 structuri triunghiulare de form conic,denumite piramidele lui Malpighi, separate de nite prelungiri ale cortexului care intr n medular,coloanele lui Bertin.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  2/17

  Piramidele au baza orientat spre periferie, iar vrful este ndreptat spre partea central a rinichiului,care prezint o concavitate numit sinus renal.

  n vrful fiecrei piramide, numit i papil, sunt nite orificii pe unde urina produs de rinichi treceprin nite tuburi subiri, denumite calicele mici, i se vars n altele mai mari, calicele mari; acestease unesc pentru a forma o cavitate cu form de plnie, pelvisul renal, care iese prin marginea intern

  a rinichiului i se continu cu ureterul. n interiorul rinichiului, artera renal se subdivide de mai multe ori, nct o arterial mic ajunge lafiecare din unitile funcionale ale organului, nefronii.

  Fiecare rinichi are mai mult de un milion de nefroni, fiecare fiind alctuit din dou pri: uncorpuscul unde se filtreaz sngele i un tub unde se formeaz urina.

  La corpuscul ajunge o arteriol aferent care se divide n capilare numeroase, constituind un adevratghem, denumit glomerul, nvelit de o membran dubl n form de plnie, capsula lui Bowman;sngele circul prin capilarele glomerului i prin porii mici ai pereilor si se filtreaz lichidele imoleculele.

  Capsula lui Bowman adun lichidul filtrat i l vars n tubul renal, un conduct cu pri diferite, peparcursul cruia mare parte din ap i unele substane utile se absorb, n timp ce altele nocive, care nuau fost filtrate nainte, se elimin, formndu-se urina.

  Rinichii au o capacitate de funcionare extraordinar: dac se mbolnvesc, ajunge s se menin oproporie de 25-30% din nefroni pentru a garanta o formare adecvat a urinei.

  Uretreconducte care adun urina produs de ctre rinichi i o conduc n vezic. Vezica urinar organ muscular cavitar cu perei dilatabili, care depoziteaz urina provenit de la

  rinichi, iar atunci cnd se umple, o evacueaz n exterior prin actul miciunii.

  Vezica urinar este situat n centrul cavitii pelviene i este asemntoare la ambele sexe, deirelaiile cu organele adiacente sunt diferite la brbat i la femeie. Cnd este goal, are o form triunghiular, dar pe msur ce se umple de urin, are o form ovoid

  sau sferic; la persoana adult ajunge s fie plin cu pn la 350 ml de urin. Uretraconduct prin care se elimin n exterior, n momentul miciunii, urina depozitat n vezic.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  3/17

  FIZIOLOGIA APARATULUI RENAL

  Rinichii realizeaz multiple funcii, prin unitatea lormorfofuncional nefronul.

  Functiile rinichilor sunt: elaborarea urinei, funcie de baz a rinichilor, prin aceasta rinichiul

  contribuie la pstrarea n limite normale a diferitelor constantefiziologice ale mediului intern, adic la meninerea homeostaziei

  excretorie meninerea homeostaziei volemice i osmolaritatea lichidelor

  organismului reglarea tensiunii arteriale reglarea eitropoiezei reglarea metabolismului fosfo-calcic Pentru a-i putea satisface funciile n condiii normale, trebuie s

  existe o perfuzie sanguin renal adecvat i integritateamorfofuncional a glomerului, a sistemului tubular i ainterstiiului.

  Rinichiul este un organ de o importan vital i are numeroasefuncii, dintre care funcia principal const in formarea urinei.

  Prin aceasta se asigur epurarea (curirea) organismului desubstane toxice.

  Formarea urinei se datoreaz unui mecanism complex de filtrare lanivelul glomerulilor i de reabsorbie i secreie la nivelul tubilor.

  Prin filtrarea glomerular se formeaz urina primitiv.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  4/17

  Urina primitiv (filtrul glomerular) are compoziia plasmei, dar fr proteine, lipide i elementefigurate.

  Contine deci ap, glucoz, uree, acid uric i toi electroliii sngelui. n faza urmtoare, la nivelul tubilor, care reabsorb cea mai mare parte a filtrului glomerular, se

  formeaz urina definitiv.

  Totui la acest nivel se face o selctare: tubii reabsorb total sau n mare cantitate substanele utile i ncantitate mic, pe cele toxice.

  Substanele utile sunt substane cu prag, care sunt eliminate prin urin numai cnd concentraia lorsanguin a depit limitele fiziologice (apa, glucoza, NaCl, bicarbonaii etc).

  Substanele toxice sunt substane fr prag, eliminarea lor urinar fcndu-se imediat ce apar nsnge.

  Apa este reabsorbit n proporie de 99%, glucoza n ntregime (condiia este ca n snge s existemai puin de 1,60 g glucoz , srurile i n particular clorura de sodiu, n prporie variabil (98-99%).

  Substanele toxice nu sunt reabsorbite dect n proporie mult mai mic (33% uree, 75% acid uric).

  n afara procesului de reabsorbie, rinichiul are i proprieti secretorii, putnd elimina i chiar secretaunele substane, ca amoniacul, cu rol foarte important n echilibrul acido-bazic.

  Deci, procesul de formare a urinei cuprinde o faz glomerular, n care prin filtrare se formeazurinainiial (primar) i o faz tubular, n care prin reabsorbie i secreie se formeaz urinadefinitiv.

  Caracterul de urin definitiv este dobndit de tubii distali prin procesul de concentrare, sub influenahormonului retrohipofizar.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  5/17

  Dup cantitatea de ap pe care o are la dispoziie, rinichiul elimin unele substane ntr-o cantitatemai mare sau mai mic de ap, rezultnd o urin cu densitate variabil.

  Urina format permanent diureza (1,52,5 ml/min) se depoziteaz n vezica urinar, de unde cndse acumuleaz o anumit cantitate (250 300 ml), se declaneaz reflex miciunea deschidereasfincterului vezical i golirea vezicii.

  Micinea este un act contient, deschiderea i nchiderea sfincterului putnd fi comandate voluntar.

  n afar de funcia excretorie (formarea i eliminarea urinei), rinichiul are un rol predominant n

  meninerea echilibrului acido-bazic, prin eliminarea de acizi i cruarea bazelor, meninnd pH-ul lacca 7,35.

  Rinichii mai asigur constana presiunii osmotice a plasmei eliminnd sau reinnd, dup caz, apa idiferii electrolii, secret unele substane ca renina, cu rol n meninerea constant a tensiuniiarteriale, elimin unele medicamente, substane toxice etc.

  n concluzie, rinichii ndeplinesc n organism trei funcii de baz:

  funcia de epuraie sanguin

  funcia de meninere a echilibrului osmotic funcia de meninere a echilibrului acido-bazic

  Alterarea acestor funcii conduce la apariia sindromului de insuficien renal, urmat uneori deinstalarea comei uremice.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  6/17

  LITIAZA RENAL

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  7/17

  I.2. DEFINIIE, CLASIFICARE I FACTORI CARE DETERMIN APARIIA LITIAZEI

  RENALE

  I.2.1. Definiie

  Litiaza renal (calculii renali) reprezint formaiuni tari, localizate n rinichi i bazinet, cu coninut ridicat de

  calciu, rezultate din srurile precipitate din urin.

  nainte de formarea calculilor, un fenomen frecvent l reprezint producerea, respectiv eliminarea nisipului

  renal.

  n cazul n care calculul renal se blocheaz n tractul urinar, muchii acestuia se contract, fapt care duca la

  apariia colicii renale.

  Calculii renali sunt mai frecveni la brbai dect la femei.

  Calculii se formeaz n rinichi i bazinet.

  I.2.2. Clasificarea litiazelor renale

  n funcie de natura calculului, litiazele se clasific n:

  litiaz calcic

  litiaz oxalic

  litiaz uric

  litiaz fosfatic

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  8/17

  FACTORI FAVORIZANIMANIFESTRI DE DEPENDEN

  Factori favorizani clim cald i uscat imobilizare prelungit la pat aport excesiv de sruri minerale:

  ap bogat n sruri de calciu alimente bogate n oxalai i acid uric: spanac, ciocolat, cacao, viscere

  Cauza formrii calculilor este adesea necunoscut. n formarea acestora joac un rol semnificativ i predispoziia genetic i alimentaia. Nivelul ridicat de calciu din snge predispune la apariia acestei boli. La fel i consumul mrit de lapte, dar i o afeciune rar a glandelor paratiroide (hiperparatiroidie). n cazul existenei unor probleme metabolice legate de gut i pe fondul diverselor afeciuni ale

  intestinelor se formeaz calculii din acid uric.

  Manifestri de dependen durere lombar permanent sau provocat de efort durere colicativ durerea, determinat de faptul c musculatura caliceal, bazinetal i ureteral se contract pentru a

  avacua calculul, astfel ia natere colica nefretic (renal)

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  9/17

  De cele mai multe ori colicile apar dup un efort fizic mai deosebit, dup o cltorie cu automobilul,pe motociclet (trepidaii), bi reci, alteori n cursul nopii. Sediul durerii: apare n regiunea lombar, unilateral, cu iradiere caracteristic, de-a lungul ureterului

  spre organele genitale externe, rdcina coapsei. Durerea este intens i profund, are caracter de ruptur, torsiune sau arsur. Poate s fie continu,

  vie sau s apar la anumite intervale, sub form de crize. Se accentueaz pe msur ce n calice i nbazinet se adun urina care se nu mai poate evacua, provocnd hipertensiune.

  Se intensific la atingerea regiunii lombare, tuse, strnut, micri. nelinite, agitaie, anxietate

  uneori poziie antalgic (culcat n decubit lateral cu membrul inferior flectat) tenesme vezicale (nevoie imperioas de miciune) disurie, polakiurie (uneori retenie de urin, alteori anurie) hematurie (adesea macroscopic) alte simptome: greuri, vrsturi, meteorism paloare, transpiraii, extremiti reci

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  10/17

  EDUCAIA PENTRU SNTATE IPREVENIREA LITIAZEI RENALE

  recomandm efectuarea regulat de micare fizic, aport corespunztor de lichide, alimentaiesntoas; prin evitarea aportului excesiv de sruri minerale putem preveni formarea calculilor

  meninerea greutii corporale n limite normale evitarea inhibrii reflexului de miciune care produce distensia vazicii urinare, staz urinar ce

  favorizeaz formarea de calculi consum moderat de ap mineral

  dobndirea obinuinelor corecte de eliminare cunoaterea i evitarea pe ct posibil a factorilor favorizani i cauzelor de apariie staz urinar (prin diferite obstrucii) infecii urinare repetate deshidratri masive care duc la creterea concentraiei urinare afeciuni n cursul crora crete eliminarea urinar a substanelor ce formeaz calculi

  hiperparatiroide osteoporoz

  gut rinichi polichistic

  modificarea pH-ului urinar: scderea aciditii duce la precipitarea acidului oxalic creterea aciditii accelereaz precipitarea acidului uric

  clim cald i uscat imobilizare prelungit la pat.

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  11/17

  ANALIZA I INTERPRETAREA DATELORANALIZA NEVOILOR FUNDAMENTALE NESATISFCUTE

  DIAGNOSTIC DE NGRIJIRE

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  12/17

  SURSA DE INFORMARE: - PACIENTUL- ECHIPA DE NGRIJIRE- FOAIA DE OBSERVAIE

  I. CULEGEREA DATELORA. DATE PRIVIND IDENTITATEA PACIENTULUIa) Date fixe:Nume i prenume: Matei Ion

  Sex: masculinVrsta: 65 aniReligie: ortodoxNaionalitate: romnStarea civil: cstoritOcupaia: pensionarStudii: 8 clase

  b) Date variabile:Domiciliul: BreazaCondiii de via i munc: Pacientul locuiete ntr-un apartament modest mpreun cu familiaObiceiuri personale: pacientul obinuiete s fumeze circa 2 pachete de igri pe zi i s bea cafea Mod de petrecere a timpului liber: i plac excursiile.B. STAREA DE SNTATE ANTERIOARa) Date antropometrice:Greutate: 72 kg

  nlime: 1,63 mGrup sanguin: BIII

  b) Limite senzoriale:Alergii: nu este alergicProteze: dentareAcuitate vizual: normalAcuitate auditiv: normal

  Somn: 5-6 h/noapte

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  13/17

  Mobilitate: articulaii integreAlimentaie: bazat n special pe consumul de carne i paste finoase c) Antecedente heredo-colateraleTatl pacientului sufer de gutd) Antecedente personalen trecut pacientul a suferit de pneumonieC. INFORMAII LEGATE DE BOAL

  a) Motivele internriiPacientul s-a internat n Spitalul Municipal Cmpina secia Boli Interne prezentnd urmtoarele simptome:durere persistent n zona lombar de dou sptmni, facies palid, transpiraii, grea, vrsturi, hipertermie,disurie, polkiurie

  b) Istoricul boliiPacientul a mai fost internat n spital n urm cu 3 luni prezentnd aceleai simptome ca i n prezent. c) Data internrii

  05.05.2013d) Diagnosticul la internareLitiaz renale) Examen pe aparateAparat respirator: torace normal conformatAparat cardiovascular: matitate cardiac n limite normale, zgomote cardiace ritmice, AV=85/min, TA=100/60mmHg, sufluri cardiace decelabile supraadugate.Aparat digestiv: abdomen suplu mobil cu respiraia, nedureros la palpare, ficat la 3 cm sub rebord, splina

  nepalpabil, deglutiie prezent, tranzit intestinal normal.Sistem neuro-endocrin: normalSistem osteo-articular: integruSistem ganglionar: superficial, nepalpabilTegumente: palideMucoase: coloraie normal

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  14/17

  APLICAREA NGRIJIRILOR

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  15/17

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  16/17

  EXAMENUL DE LABORATOR

 • 5/25/2018 Colica renala ppt

  17/17

  EXTERNAREA

  DATA EXTERNRII: 10.05.2013 STAREA LA EXTERNARE Pacientul s-a internat n spital acuznd dureri puternice n zona lombar, anxietate, paloare, grea,

  vrsturi, somn perturbat din cauza durerilor, disurie, polakiurie, transpiraii abundente, febr, frison. Starea pacientului la externare este favorabil: durerile s-au ameliorat, pacientul este echilibrat

  hidroelectrolitic i nutriional, doarme 8 h/noapte, nu mai prezint grea i vrsturi.

  BILANUL AUTONOMIEI: n urma interveniilor autonome i delegate pacientul i-a rectigatindependena:

  pacientul este echilibrat hidroelectrolitic i acido-bazic durerea s-a ameliorat este echilibrat nutriional nu mai prezint grea i vrsturi pacientul este echilibrat psihic are un somn linitit 8 h/noapte i menine temperatura corpului n limite fiziologice