dcd cpen cprpen

of 24 /24
DCD-penal şi procedură penală jud. dr. Cristi Danileţ 01.07.2015 www.admiterejustitie.ro Decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală 1 Notă : Aceste decizii sunt obligatorii, potrivit art.477 alin.3 din C.proc.pen. Nr. decizie Obiect Soluţia ICCJ CODUL PENAL nr. 1 din 14 aprilie 2014 Art. 6 C.pen - Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei (1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, sancţiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracţiunea săvârşită, se reduce la acest maxim. (2) Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la detenţiune pe viaţă şi până la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeaşi faptă numai pedeapsa închisorii, pedeapsa detenţiunii pe viaţă se înlocuieşte cu maximul închisorii prevăzut pentru acea infracţiune. (3) Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedeapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, fără a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea În aplicarea legii penale mai favorabile, după judecarea definitivă a cauzei înainte de intrarea în vigoare a noului Cod penal, pentru ipoteza unui concurs de infracţiuni, într-o primă etapă se verifică incidenţa dispoziţiilor art. 6 din Codul penal, cu privire la pedepsele individuale. În a doua etapă, se verifică dacă pedeapsa rezultantă aplicată potrivit legii vechi depăşeşte maximul la care se poate ajunge în baza legii noi, conform art. 39 Cod penal. În cazul în care pedeapsa rezultantă aplicată potrivit legii vechi depăşeşte maximul la care se poate ajunge în baza art. 39 Cod penal, pedeapsa rezultantă va fi redusă la acest maxim. În caz contrar, pedeapsa 1 Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură penală sunt în vigoare de la data de 1.02.2014. 1

Author: pamlola

Post on 24-Jan-2016

3 views

Category:

Documents


2 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

dcd

TRANSCRIPT

DCD-penal i procedur penal

jud. dr. Cristi Danile

01.07.2015

www.admiterejustitie.ro

Decizii ale naltei Curi de Casaie i Justiie Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept n materie penal

Not: Aceste decizii sunt obligatorii, potrivit art.477alin.3 din C.proc.pen. Nr. decizie

ObiectSoluia ICCJ

CODUL PENAL

nr. 1 din 14 aprilie 2014Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

(2) Dac dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare la deteniune pe via i pn la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeai fapt numai pedeapsa nchisorii, pedeapsa deteniunii pe via se nlocuiete cu maximul nchisorii prevzut pentru acea infraciune.

(3) Dac legea nou prevede n locul pedepsei nchisorii numai amenda, pedeapsa aplicat se nlocuiete cu amenda, fr a se putea depi maximul special prevzut n legea nou. inndu-se seama de partea executat din pedeapsa nchisorii, se poate nltura n totul sau n parte executarea amenzii.

(4) Msurile educative neexecutate i neprevzute n legea nou nu se mai execut, iar cele care au corespondent n legea nou se execut n coninutul i limitele prevzute de aceasta, dac este mai favorabil.

(5) Cnd legea nou este mai favorabil n condiiile alin. (1) - (4), pedepsele complementare i msurile de siguran neexecutate i neprevzute n legea nou nu se mai execut, iar cele care au corespondent n legea nou se execut n coninutul i limitele prevzute de aceasta.

(6) Dac legea nou este mai favorabil numai sub aspectul pedepselor complementare sau msurilor de siguran, acestea se execut n coninutul i limitele prevzute de legea nou.

(7) Cnd o dispoziie din legea nou se refer la pedepse definitiv aplicate, se ine seama, n cazul pedepselor executate pn la data intrrii n vigoare a acesteia, de pedeapsa redus sau nlocuit potrivit dispoziiilor alin. (1) - (6).

Art. 39-Pedeapsa principal n caz de concurs de infraciuni (1) n caz de concurs de infraciuni, se stabilete pedeapsa pentru fiecare infraciune n parte i se aplic pedeapsa, dup cum urmeaz: a) cnd s-au stabilit o pedeaps cu deteniune pe via i una sau mai multe pedepse cu nchisoare ori cu amend, se aplic pedeapsa deteniunii pe via; b) cnd s-au stabilit numai pedepse cu nchisoare, se aplic pedeapsa cea mai grea, la care se adaug un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; c) cnd s-au stabilit numai pedepse cu amend, se aplic pedeapsa cea mai grea, la care se adaug un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite; d) cnd s-au stabilit o pedeaps cu nchisoare i o pedeaps cu amend, se aplic pedeapsa nchisorii, la care se adaug n ntregime pedeapsa amenzii; e) cnd s-au stabilit mai multe pedepse cu nchisoare i mai multe pedepse cu amend se aplic pedeapsa nchisorii conform lit. b), la care se adaug n ntregime pedeapsa amenzii conform lit. c).

(2) Atunci cnd s-au stabilit mai multe pedepse cu nchisoarea, dac prin adugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu nchisoarea stabilite s-ar depi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei nchisorii, iar pentru cel puin una dintre infraciunile concurente pedeapsa prevzut de lege este nchisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa deteniunii pe via.

n aplicarea legii penale mai favorabile, dup judecarea definitiv a cauzei nainte deintrarea n vigoare a noului Cod penal, pentru ipoteza unui concurs de infraciuni, ntr-o primetap se verific incidena dispoziiilor art. 6 din Codul penal, cu privire la pedepsele individuale.n a doua etap, se verific dac pedeapsa rezultant aplicat potrivit legii vechidepete maximul la care se poate ajunge n baza legii noi, conform art. 39 Cod penal.n cazul n care pedeapsa rezultant aplicat potrivit legii vechi depete maximul lacare se poate ajunge n baza art. 39 Cod penal, pedeapsa rezultant va fi redus la acest maxim.n caz contrar, pedeapsa rezultant va rmne astfel cum a fost stabilit potrivit legiivechi.

nr. 2 din 14 april 2014Art. 5 C.pen Aplicarea legii penale mai favorabile pn la judecarea definitiv a cauzei (1) n cazul n care de la svrirea infraciunii pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplic legea mai favorabil.

(2) Dispoziiile alin. (1) se aplic i actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituionale, precum i ordonanelor de urgen aprobate de Parlament cu modificri sau completri ori respinse, dac n timpul cnd acestea s-au aflat n vigoare au cuprins dispoziii penale mai favorabile.

n aplicarea art.5 din Codul penal, stabilete c prescripia rspunderii penale reprezint o instituie autonom fa de instituia pedepsei.Not: Dispoziiile art. 5 au fost declarate constituionale, n msura n care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive n stabilirea i aplicarea legii penale mai favorabile, prin Decizia CCR nr. 265/2014 publicat n M.Of. nr. 372 din 20 mai 2014. Ca urmare, efectele Deciziei nr. 2 din 14 aprilie 2014 a instanei supreme au ncetat n conformitate cu prevederile art. 147 alin. (4) din Constituie i cu cele ale art. 4771 din Codul de procedur penal.

nr. 3 din 12 mai 2014Art. 336C.pen -Conducerea unui vehicul sub influena alcoolului sau a altor substane (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deinerii permisului de conducere de ctre o persoan care, la momentul prelevrii mostrelor biologice, are o mbibaie alcoolic de peste 0,80 g/l alcool pur n snge se pedepsete cu nchisoare de la unu la 5 ani sau cu amend.

n aplicarea art.336 alin.(1) Cod penal, n ipoteza unei duble prelevri de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevan penal este cel dat de prima prelevare.Not: PrinDecizia CCR nr 732/2014 publicat n M.Of. nr. 69 din 27 ianuarie 2015, Curtea Constituional a constatat c sintagma "la momentul prelevrii mostrelor biologice" din cuprinsul dispoziiilor art. 336 alin. (1) este neconstituional.

nr. 4 din 12 mai 2014Art. 22 Lg. 187/2012: (1) Masura suspendarii executarii pedepselor aplicate in baza Codului penal din 1969 pentru infractiuni comise in timpul minoritatii se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului penal.(2) In cazul in care suspendarea executarii unei pedepse cu inchisoarea prevazute la alin. (1) se revoca din alte cauze decat comiterea unei noi infractiuni, pedeapsa inchisorii se inlocuieste cu masura educativa a intrernarii intr-un centru educativ pe o perioada egala cu durata pedepsei suspendate, dar nu mai mult de 3 ani.(3) In situatia prevazuta la alin. (2), pedeapsa amenzii a carei executare a fost suspendata se inlocuieste cu masura educativa a consemnarii la sfarsit de saptamana pe o durata de 6 saptamani.(4) Daca in termenul de incercare al suspendarii executarii unei pedepse pentru infractiuni comise in timpul minoritatii condamnatul a savarsit din nou o infractiune, instanta revoca suspendarea si inlocuieste pedeapsa potrivit alin. (2) sau (3), dupa care:a) daca noua infractiune a fost comisa in timpul minoritatii, se stabileste si pentru aceasta o masura educativa, iar apoi se aplica masura educativa cea mai grea; b) daca noua infractiune a fost comisa dupa majorat, se aplica o sanctiune rezultanta stabilita potrivit art. 129 alin. (2) din Codul penal.

Art. 129 C.pen-Pluralitatea de infraciuni(1) n caz de concurs de infraciuni svrite n timpul minoritii se stabilete i se ia o singur msur educativ pentru toate faptele, n condiiile art. 114, innd seama de criteriile prevzute n art. 74.

(2) n cazul svririi a dou infraciuni, dintre care una n timpul minoritii i una dup majorat, pentru infraciunea comis n timpul minoritii se ia o msur educativ, iar pentru infraciunea svrit dup majorat se stabilete o pedeaps, dup care:

a) dac msura educativ este neprivativ de libertate, se execut numai pedeapsa;

b) dac msura educativ este privativ de libertate, iar pedeapsa este nchisoarea, se aplic pedeapsa nchisorii, care se majoreaz cu o durat egal cu cel puin o ptrime din durata msurii educative ori din restul rmas neexecutat din aceasta la data svririi infraciunii comise dup majorat;

Prevederile art. 22 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea n aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal cu referire la art. 129 alin. (2) lit. b) din Codul penal nu sunt aplicabile faptelor definitiv judecate la data de 1 februarie 2014.

nr. 5 din 26 mai 2014

Art. 5 C.pen Aplicarea legii penale mai favorabile pn la judecarea definitiv a cauzei (1) n cazul n care de la svrirea infraciunii pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplic legea mai favorabil.

(2) Dispoziiile alin. (1) se aplic i actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituionale, precum i ordonanelor de urgen aprobate de Parlament cu modificri sau completri ori respinse, dac n timpul cnd acestea s-au aflat n vigoare au cuprins dispoziii penale mai favorabile.

n aplicarea art.5 din Codul penal, se aren vedere criteriul aprecierii globalea legii penale mai favorabile.Constatcnu este permiscombinarea prevederilor din legisuccesiven stabilireai aplicarea legii penale mai favorabile cu privire la condiiile de existeni sancionare ale infraciuniin formcontinuat.

nr. 6 din 26 mai 2014Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Art. 174 C.pen-Svrirea unei infraciuni: Prinsvrirea unei infraciuni sau comiterea unei infraciunise nelege svrirea oricreia dintre faptele pe care legea le pedepsete ca infraciune consumat sau ca tentativ, precum i participarea la comiterea acestora n calitate de coautor, instigator sau complice.

n aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei potrivit art.6 alin.1 din Codul penal, n cazul tentativei, limita maxim a pedepsei ce trebuie avut n vedere estemaximul prevzut de lege pentru forma tentat(maximul special al pedepsei prevzute de lege pentru infraciunea consumat, redus sau nlocuit conform dispoziiilor privind tratamentul sancionator al tentativei).

nr. 7 din 26 mai 2014Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Art. 187 C.pen-Pedeaps prevzut de lege: Prinpedeaps prevzut de legese nelege pedeapsa prevzut n textul de lege care incrimineaz fapta svrit n forma consumat, fr luarea n considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei.

n aplicarea legii penale mai favorabile, potrivit art.6 din Codul penal,n cazul infraciunilorcontinuate, prin sintagmamaxim special prevzut de legea noupentru infraciunea svrit"senelege maximul special prevzut de lege pentru infraciune, frluarean considerare a cauzei demajorare a pedepsei prevzutpentru infraciunea continuat.

nr. 8 din 26 mai 2014Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Art. 187 C.pen-Pedeaps prevzut de lege: Prinpedeaps prevzut de legese nelege pedeapsa prevzut n textul de lege care incrimineaz fapta svrit n forma consumat, fr luarea n considerare a cauzelor de reducere sau de majorare a pedepsei.

In aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei potrivit art.6 alin.1 Cod penal, stabilete c la maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit nu se vor lua n considerare circumstanele atenuante sau agravante reinute condamnatului i care apar valorificate n pedeapsa concret, atunci cnd se compar pedeapsa aplicat cu maximul special prevzut de legea nou.

nr. 10 din 2 iunie 2014Art. 5 C.pen Aplicarea legii penale mai favorabile pn la judecarea definitiv a cauzei (1) n cazul n care de la svrirea infraciunii pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplic legea mai favorabil.

(2) Dispoziiile alin. (1) se aplic i actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituionale, precum i ordonanelor de urgen aprobate de Parlament cu modificri sau completri ori respinse, dac n timpul cnd acestea s-au aflat n vigoare au cuprins dispoziii penale mai favorabile.

Art. 418 C.proc.pen-Neagravarea situaiei n propriul apel: (1) Instana de apel, soluionnd cauza, nu poate crea o situaie mai grea pentru cel care a declarat apel.

(2) De asemenea, n apelul declarat de procuror n favoarea unei pri, instana de apel nu poate agrava situaia acesteia.

Stabilete c, n aplicarea art. 5 Cod penal, circumstanele atenuante se apreciazglobaln raport de incriminare i sanciune. n situaia intrrii n vigoare a unei noilegi, ce aduce modificri att cu privire la pedepse, ct i cu privire la circumstaneatenuante, circumstanele ca parte din instituia sanciunii unei infraciuni nu pot fiprivite i analizate distinct fa de instituia pedepsei. nlturarea circumstanelor atenuante nu aduce atingere principiului neagravrii situaiei n propria cale de atac prevzut n art. 418 Cod procedur penal, atunci cnd n concret, pentru aceeai fapt se stabilete o sanciune mai puin sever.

nr. 12 din 2 iunie 2014Art. 367C.pen-Constituirea unui grup infracional organizat: (1) Iniierea sau constituirea unui grup infracional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice form, a unui astfel de grup se pedepsete cu nchisoarea de la unu la 5 ani i interzicerea exercitrii unor drepturi.

(2) Cnd infraciunea care intr n scopul grupului infracional organizat este sancionat de lege cu pedeapsa deteniunii pe via sau cu nchisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este nchisoarea de la 3 la 10 ani i interzicerea exercitrii unor drepturi.

(3) Dac faptele prevzute n alin. (1) i alin. (2) au fost urmate de svrirea unei infraciuni, se aplic regulile privind concursul de infraciuni.

(4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevzute n alin. (1) i alin. (2), dac denun autoritilor grupul infracional organizat, nainte ca acesta s fi fost descoperit i s se fi nceput svrirea vreuneia dintre infraciunile care intr n scopul grupului.

(5) Dac persoana care a svrit una dintre faptele prevzute n alin. (1) - (3) nlesnete, n cursul urmririi penale, aflarea adevrului i tragerea la rspundere penal a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumtate.

(6) Pringrup infracional organizatse nelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumit perioad de timp i pentru a aciona n mod coordonat n scopul comiterii uneia sau mai multor infraciuni.

Stabilete c faptele prevzute de art. 323 din Codul penal anterior i art. 8 din Legea nr.39/2003, n reglementarea anterioar modificrilor aduse prin Legea nr. 187/2012 pentru punerea n aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, se regsesc n incriminarea din art. 367 din Codul penal, nefiind dezincriminate.

nr. 13 din 5 iunie 2014Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Dispoziiile art.6 alin.1 din Codul penal, privitoare la legea mai favorabil dup judecarea definitiv a cauzei, sunt aplicabile i cu privire la hotrrea de condamnare pronunat de un alt stat fa de cetenii romni, dac aceasta a fost recunoscut n procedura reglementat de Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciar internaional n materie penal.

nr. 14 din 16 iunie 2014Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Art. 3201C.proc.pen 1969 Judecata n cazul recunoaterii vinoviei

(1) Pn la nceperea cercetrii judectoreti, inculpatul poate declara personal sau prin nscris autentic c recunoate svrirea faptelor reinute n actul de sesizare a instanei i solicit ca judecata s se fac n baza probelor administrate n faza de urmrire penal.

(7) Instana va pronuna condamnarea inculpatului, care beneficiaz de reducerea cu o treime a limitelor de pedeaps prevzute de lege, n cazul pedepsei nchisorii, i de reducerea cu o ptrime a limitelor de pedeaps prevzute de lege, n cazul pedepsei amenzii. Dispoziiile alin. 1 - 6 nu se aplic n cazul n care aciunea penal vizeaz o infraciune care se pedepsete cu deteniune pe via.

(8) Instana respinge cererea atunci cnd constat c probele administrate n cursul urmririi penale nu sunt suficiente pentru a stabili c fapta exist, constituie infraciune i a fost svrit de inculpat. n acest caz instana continu judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun.

Stabilete c n aplicarea legii penale mai favorabile, dup judecarea definitiv a cauzei, potrivit art.6 alin.(1) din Codul penal, atunci cnd se compar pedeapsa aplicat cu maximul special prevzut de legea nou, nu se va lua n considerare cauza special de reducere a pedepsei prevzut de art.3201alin.7 din Codul de procedur penal anterior, reinut condamnatului i valorificat n pedeapsa concret.

nr. 15 din 23 iunie 2014Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Art. 43 alin (5) C.pen Pedeapsa n caz de recidiv: Dac dup ce pedeapsa anterioar a fost executat sau considerat ca executat se svrete o nou infraciune n stare de recidiv, limitele speciale ale pedepsei prevzute de lege pentru noua infraciune se majoreaz cu jumtate.

Stabilete c, n interpretarea dispoziiilor art.6 alin.(1) din Codul penal, pentru ipoteza unei infraciuni comise n stare de recidiv postexecutorie judecat definitiv nainte de intrarea n vigoare a noului Cod penal, pedeapsa aplicat prin hotrrea de condamnare se va compara cu maximul special prevzut n legea nou pentru infraciunea svrit prin luarea n considerare a dispoziiilor art.43 alin.(5) din Codul penal.

nr. 20 din 29 sept. 2014Art. 175 alin. (2) C.pen Funcionar public: De asemenea, este considerat funcionar public, n sensul legii penale, persoana care exercit un serviciu de interes public pentru care a fost nvestit de autoritile publice sau care este supus controlului ori supravegherii acestora cu privire la ndeplinirea respectivului serviciu public.

Stabilete c expertul tehnic judiciar este funcionar public n conformitate cu dispoziiile art. 175 alin. (2) teza nti din Codul penal.

nr. 21 din 6 oct. 2014Art. 5 C.pen Aplicarea legii penale mai favorabile pn la judecarea definitiv a cauzei (1) n cazul n care de la svrirea infraciunii pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplic legea mai favorabil.

Stabilete cdispoziiile art. 5 alin 1 din Codul penal trebuie interpretate,inclusivn materia prescripiei rspunderii penale,n sensul clegea penalmai favorabileste aplicabiln cazul infraciunilor svrite anterior datei de 1februarie 2014 care nu au fostncjudecate definitiv,n conformitate cu Decizia nr. 265/2014 a Curii Constituionale.

nr. 26 din 3 dec. 2014 Art. 175 alin. (2) C.pen Funcionar public: De asemenea, este considerat funcionar public, n sensul legii penale, persoana care exercit un serviciu de interes public pentru care a fost nvestit de autoritile publice sau care este supus controlului ori supravegherii acestora cu privire la ndeplinirea respectivului serviciu public.

Stabilete c medicul angajat cu contract de munc ntr-o unitate spitaliceasc din sistemul public de sntate, are calitatea de funcionar public n accepiunea dispoziiilor art. 175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal.

nr. 1 din 19 ian. 2015Art. 295C.pen Delapidarea: (1) nsuirea, folosirea sau traficarea de ctre un funcionar public, n interesul su ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaz sau le administreaz se pedepsete cu nchisoarea de la 2 la 7 ani i interzicerea exercitrii dreptului de a ocupa o funcie public.

(2) Tentativa se pedepsete.

Art. 308 C.pen - Infraciuni de corupie i de serviciu comise de alte personae: (1) Dispoziiile art. 289 - 292, 295, 297 - 301 i 304 privitoare la funcionarii publici se aplic n mod corespunztor i faptelor svrite de ctre sau n legtur cu persoanele care exercit, permanent ori temporar, cu sau fr o remuneraie, o nsrcinare de orice natur n serviciul unei persoane fizice dintre cele prevzute la art. 175 alin. (2) ori n cadrul oricrei persoane juridice.

(2) n acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.Stabilete c dispoziiile art. 308 din Codul penal reprezint o variant atenuat a infraciunii de delapidare prevzute de art. 295 din Codul penal.

La calcularea termenului de prescripie a rspunderii penale se ine seama de pedeapsa prevzut de art. 295 din Codul penal raportat la art. 308 alin. (2) din Codul penal.

nr. 3 din 16 febr. 2015Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Art. 39 C.pen Pedeapsa principal n caz de concurs de infraciuni: (1) n caz de concurs de infraciuni, se stabilete pedeapsa pentru fiecare infraciune n parte i se aplic pedeapsa, dup cum urmeaz:

a) cnd s-au stabilit o pedeaps cu deteniune pe via i una sau mai multe pedepse cu nchisoare ori cu amend, se aplic pedeapsa deteniunii pe via;

b) cnd s-au stabilit numai pedepse cu nchisoare, se aplic pedeapsa cea mai grea, la care se adaug un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;

c) cnd s-au stabilit numai pedepse cu amend, se aplic pedeapsa cea mai grea, la care se adaug un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite;

d) cnd s-au stabilit o pedeaps cu nchisoare i o pedeaps cu amend, se aplic pedeapsa nchisorii, la care se adaug n ntregime pedeapsa amenzii;

e) cnd s-au stabilit mai multe pedepse cu nchisoare i mai multe pedepse cu amend se aplic pedeapsa nchisorii conform lit. b), la care se adaug n ntregime pedeapsa amenzii conform lit. c).

(2) Atunci cnd s-au stabilit mai multe pedepse cu nchisoarea, dac prin adugare la pedeapsa cea mai mare a sporului de o treime din totalul celorlalte pedepse cu nchisoarea stabilite s-ar depi cu 10 ani sau mai mult maximul general al pedepsei nchisorii, iar pentru cel puin una dintre infraciunile concurente pedeapsa prevzut de lege este nchisoarea de 20 de ani sau mai mare, se poate aplica pedeapsa deteniunii pe via.

Art. 44 C.pen- Pluralitatea intermediar (1) Exist pluralitate intermediar de infraciuni cnd, dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare i pn la data la care pedeapsa este executat sau considerat ca executat, condamnatul svrete din nou o infraciune i nu sunt ntrunite condiiile prevzute de lege pentru starea de recidiv.

(2) n caz de pluralitate intermediar, pedeapsa pentru noua infraciune i pedeapsa anterioar se contopesc potrivit dispoziiilor de la concursul de infraciuni.

Statueaz n sensul c, n aplicarea dispoziiilor art. 6 Cod penal, stabilirea pedepsei n baza legii noi, n cazul pluralitii de infraciuni care, potrivit Codului penal din 1969, presupunea reinerea strii de recidiv postcondamnatorie cu revocarea suspendrii condiionate, iar, potrivit Codului penal, condiiile recidivei postcondamnatorii cu privire la primul termen nu mai sunt ntrunite, se determin conform art. 44 raportat la art. 39 din Codul penal, referitoare la pluralitatea intermediar.

nr. 4 din 4 martie 2015Art. 184C.pen. 1969 - Vtmarea corporal din culp(1) Fapta prevzut la art. 180 alin. 2 i 21, care a pricinuit o vtmare ce necesit pentru vindecare ngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum i cea prevzut la art. 181, svrite din culp, se pedepsesc cu nchisoare de la o lun la 3 luni sau cu amend.(2) Dac fapta a avut vreuna din urmrile prevzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este nchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.(4) Fapta prevzut n alin. 2 dac este urmarea nerespectrii dispoziiilor legale sau a msurilor de prevedere artate n alineatul precedent se pedepsete cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Art. 196 C.pen Vtmarea corporal din culp: (1) Fapta prevzut n art. 193 alin. (2) svrit din culp de ctre o persoan aflat sub influena buturilor alcoolice ori a unei substane psihoactivesau n desfurarea unei activiti ce constituie prin ea nsi infraciune se pedepsete cu nchisoare de la 3 luni la un an sau cu amend.

(2) Fapta prevzut n art. 194 alin. (1) svrit din culp se pedepsete cu nchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amend.

(3) Cnd fapta prevzut n alin. (2) a fost svrit ca urmare a nerespectrii dispoziiilor legale sau a msurilor de prevedere pentru exerciiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activiti, pedeapsa este nchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

Stabilete c, infraciunea de vtmare corporal din culp prevzut de art. 184 alin. 2 tezaI(fapta a avut vreuna din urmrile prevzute de art. 182 alin. 1) i alin. 4 din Codul penal din 1969 n ipoteza n care fapta a produs o vtmare ce a necesitat ntre 11 i 90 de zile ngrijiri medicale i nu ndeplinete una dintre condiiile impuse de alin. 1 al art. 196 din Codul penal este dezincriminat ncepnd cu data de 1 februarie 2014.

nr. 6 din 20 martie 2015Art. 4C.pen -Aplicarea legii penale de dezincriminare: Legea penal nu se aplic faptelor svrite sub legea veche, dac nu mai sunt prevzute de legea nou. n acest caz, executarea pedepselor, a msurilor educative i a msurilor de siguran, pronunate n baza legii vechi, precum i toate consecinele penale ale hotrrilor judectoreti privitoare la aceste fapte nceteaz prin intrarea n vigoare a legii noi.

Art. 108Lg. 46/2008 privind Codul Silvic (1) Tierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rdcini, fr drept, de arbori, puiei sau lstari din fondul forestier naional i din vegetaia forestier situat pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infraciune silvic i se pedepsete dup cum urmeaz: a) cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amend, dac valoarea prejudiciului produs este de cel puin 5 ori mai mare dect preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior la data comiterii faptei; b) cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amend, dac valoarea prejudiciului produs nu depete limita prevzut la lit. a), dar fapta a fost svrit de cel puin dou ori n interval de un an, iar valoarea cumulat a prejudiciului produs depete limita prevzut la lit. a); c) cu nchisoare de la un an la 5 ani, dac valoarea prejudiciului produs este de cel puin 20 de ori mai mare dect preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior la data comiterii faptei; d) cu nchisoare de la 2 la 7 ani, dac valoarea prejudiciului produs este de cel puin 50 de ori mai mare dect preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior, la data comiterii faptei.(2) Limitele speciale ale pedepselor prevzute la alin. (1) se majoreaz cu jumtate, n cazul n care faptele au fost svrite n urmtoarele mprejurri: a) de o persoan avnd asupra sa o arm sau o substan narcotic ori paralizant;b) n timpul nopii; c) n pdurea situat n arii naturale protejate de interes naional; d) de personal silvic.(3) Tentativa se pedepsete.Art. 110Lg. 46/2008 privind Codul Silvic (1) Furtul de arbori dobori sau rupi de fenomene naturale ori de arbori, puiei sau lstari care au fost tiai ori scoi din rdcini, din pduri, perdele forestiere de protecie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrri de mpdurire i din vegetaia forestier din afara fondului forestier naional, precum i al oricror altor produse specifice ale fondului forestier naional constituie infraciune i se pedepsete dup cum urmeaz: a) cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amend, dac valoarea materialului lemnos sustras este de cel puin 5 ori mai mare dect preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior; b) cu nchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amend, dac fapta a fost svrit de cel puin dou ori n interval de un an, iar valoarea cumulat a materialului lemnos depete valoarea prevzut la lit. a); c) cu nchisoare de la un an la 5 ani, dac valoarea materialului lemnos sustras este de cel puin 20 de ori mai mare dect preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior; d) cu nchisoare de la 2 la 7 ani, dac valoarea materialului lemnos sustras depete de 50 de ori preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior. (2) Limitele speciale ale pedepselor prevzute la alin. (1) se majoreaz cu jumtate n cazul n care faptele au fost svrite n urmtoarele mprejurri: a) de o persoan avnd asupra sa o arm sau o substan narcotic ori paralizant; b) n timpul nopii; c) n pdurea situat n arii naturale protejate de interes naional; d) de personal silvic.

Stabilete c, n interpretarea dispoziiilor art. 4 Cod penal, succesiunea de acte normative cu privire la preul mediu al unui metru cub de mas lemnoas pe picior (Ordinul nr.3283 din 23.08.2012 al Ministerului Mediului i Pdurilor; art.202 pct.8 din Legea nr.187/2012 de punere n aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal; Ordinul nr.76 din data de 6.02.2014 al Ministerului Mediului i Schimbrilor Climatice i Ordinul nr.118/24.02.2014 al Ministerului Mediului i Schimbrilor Climatice) nu a avut ca efect imposibilitatea stabilirii acestui pre i, pe cale de consecin, nu a condus la dezincriminareain concretoa infraciunilor de tiere fr drept de arbori din fondul forestier naional, prev. de art.108 din Legea nr.46/2008 i de furt de arbori din fondul forestier naional, prevzut de art.110 din Legea nr.46/2008.

nr. 9 din 17 aprilie 2015Art. 67Lg. 192/2006 (1) Dispoziiile din prezenta lege se aplic i n cauzele penale, att n latura penal, ct i n latura civil, dup distinciile artate n prezenta seciune.(2) n latura penal a procesului, dispoziiile privind medierea se aplic numai n cauzele privind infraciuni pentru care, potrivit legii, retragerea plngerii prealabile sau mpcarea prilor nltur rspunderea penal.(3) Prile i subiecii procesuali nu pot fi constrni s accepte procedura medierii.Art. 16 C.proc.pen-Cazurile care mpiedic punerea n micare i exercitarea aciunii penale(1) Aciunea penal nu poate fi pus n micare, iar cnd a fost pus n micare nu mai poate fi exercitat dac:

g) a fost retras plngerea prealabil, n cazul infraciunilor pentru care retragerea acesteia nltur rspunderea penal, a intervenit mpcarea ori a fost ncheiat un acord de mediere n condiiile legii;

Art. 159 C.pen mpcarea: (1) mpcarea poate interveni n cazul n care punerea n micare a aciuni penale s-a fcut din oficiu, dac legea o prevede n mod expres.

(2) mpcarea nltur rspunderea penal i stinge aciunea civil.

(3) mpcarea produce efecte numai cu privire la persoanele ntre care a intervenit i dac are loc pn la citirea actului de sesizare a instanei.

Stabilete c:

1. n aplicarea dispoziiilor art. 67 din Legea nr. 192/2006 privind medierea i organizarea profesiei de mediator, ncheierea unui acord de mediere constituie o cauz sui-generis care nltur rspunderea penal, distinct de mpcare;2. ncheierea unui acord de mediere n condiiile Legii nr. 192/2006 privind medierea i organizarea profesiei de mediator poate interveni n tot cursul procesului penal, pn la rmnerea definitiv a hotrrii penale.

nr. 10 din 22 aprilie 2015 Art. 367 Constituirea unui grup infracional organizat(1) Iniierea sau constituirea unui grup infracional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice form, a unui astfel de grup se pedepsete cu nchisoarea de la unu la 5 ani i interzicerea exercitrii unor drepturi.

(6) Pringrup infracional organizatse nelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumit perioad de timp i pentru a aciona n mod coordonat n scopul comiterii uneia sau mai multor infraciuni.

n interpretarea dispoziiilor art. 367 alin. (1) i (6) din Codul penal stabilete c, n ipoteza n care odat cu intrarea n vigoare a noului Cod penal, infraciunea care intr n scopul grupului organizat a fost dezincriminat, nu mai este ndeplinit una dintre trsturile eseniale ale infraciunii, respectiv condiia tipicitii.

nr. 11 din 22 aprilie 2015Art. 270 Lg. 86/2006- (1) Introducerea n sau scoaterea din ar, prin orice mijloace, a bunurilor sau mrfurilor, prin alte locuri dect cele stabilite pentru control vamal, constituie infraciunea de contraband i se pedepsete cu nchisoare de la 2 la 7 ani i interzicerea unor drepturi.(2) Constituie, de asemenea, infraciune de contraband i se pedepsete potrivit alin. (1):a) introducerea n sau scoaterea din ar prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mrfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dac valoarea n vam a bunurilor sau a mrfurilor sustrase este mai mare de 20.000 lei n cazul produselor supuse accizelor i mai mare de 40.000 lei n cazul celorlalte bunuri sau mrfuri;b) introducerea n sau scoaterea din ar, de dou ori n decursul unui an, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a mrfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, dac valoarea n vam a bunurilor sau a mrfurilor sustrase este mai mic de 20.000 lei n cazul produselor supuse accizelor i mai mic de 40.000 lei n cazul celorlalte bunuri sau mrfuri;c) nstrinarea sub orice form a mrfurilor aflate n tranzit vamal.(3) Sunt asimilate infraciunii de contraband i se pedepsesc potrivit alin. (1) colectarea, deinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea i vnzarea bunurilor sau a mrfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscnd c acestea provin din contraband sau sunt destinate svririi acesteia.

Stabilete c n cazul infraciunii de contraband prevzut de Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al Romniei, se impune luarea msurii de siguran a confiscrii speciale a bunurilor sau mrfurilor introduse ilegal pe teritoriul vamal al Romniei, concomitent cu obligarea inculpailor la plata sumelor reprezentnd datoria vamal, numai n ipoteza n care acestea au trecut de primul birou vamal situat pe teritoriul vamal comunitar fr a fi fost prezentate n vam i transportate spre acest birou vamal.

nr. 12 din 6 mai 2015Art. 6C.pen -Aplicarea legii penale mai favorabile dup judecarea definitiv a cauzei (1) Cnd dup rmnerea definitiv a hotrrii de condamnare i pn la executarea complet a pedepsei nchisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeaps mai uoar, sanciunea aplicat, dac depete maximul special prevzut de legea nou pentru infraciunea svrit, se reduce la acest maxim.

Art. 183 C.pen Consecine deosebit de grave: Princonsecine deosebit de gravese nelege o pagub material mai mare de 2.000.000 lei.

Art. 309 Faptele care au produs consecine deosebit de grave: Dac faptele prevzute n art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecine deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevzute de lege se majoreaz cu jumtate.

n interpretarea dispoziiilor art. 6 alin. (1) din Codul penal, n cazul pedepselor definitive pentru infraciuni care au produs consecine deosebit de grave potrivit Codului penal anterior, determinarea maximului special prevzut de legea nou se realizeaz, chiar dac valoarea prejudiciului este inferioar pragului valoric prevzut de art. 183 din Codul penal, prin raportare la varianta agravat a infraciunilor limitativ enumerate n art. 309 din Codul penal.

nr. 13 din 6 mai 2015Art. 5 C.pen Aplicarea legii penale mai favorabile pn la judecarea definitiv a cauzei (1) n cazul n care de la svrirea infraciunii pn la judecarea definitiv a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplic legea mai favorabil.

(2) Dispoziiile alin. (1) se aplic i actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituionale, precum i ordonanelor de urgen aprobate de Parlament cu modificri sau completri ori respinse, dac n timpul cnd acestea s-au aflat n vigoare au cuprins dispoziii penale mai favorabile.

Art. 41 C.pen Recidiva: (1)Exist recidiv cnd, dup rmnerea definitiv a unei hotrri de condamnare la pedeapsa nchisorii mai mare de un an i pn la reabilitare sau mplinirea termenului de reabilitare, condamnatul svrete din nou o infraciune cu intenie sau cu intenie depit, pentru care legea prevede pedeapsa nchisorii de un an sau mai mare.

Art. 83 alin. (1) C.pen. 1969- Revocarea n cazul svririi unei infraciuni: Dac n cursul termenului de ncercare cel condamnat a svrit din nou o infraciune, pentru care s-a pronunat o condamnare definitiv chiar dup expirarea acestui termen, instana revoc suspendarea condiionat, dispunnd executarea n ntregime a pedepsei, care nu se contopete cu pedeapsa aplicat pentru noua infraciune.Art. 15 alin. (1) Lg. 187/2012 Msura suspendrii condiionate a executrii pedepsei aplicat n baza Codului penal din 1969 se menine i dup intrarea n vigoare a Codului penal.(2) Regimul suspendrii condiionate a executrii pedepsei prevzute la alin. (1), inclusiv sub aspectul revocrii sau anulrii acesteia, este cel prevzut de Codul penal din 1969.

Stabilete c n aplicarea dispoziiilor art.5 din Codul penal, conform Deciziei nr.265/2014 a Curii Constituionale, n cazul pluralitii de infraciuni constnd ntr-o infraciune pentru care, potrivit Codului penal anterior, a fost aplicat, printr-o hotrre definitiv, o pedeaps, cu suspendarea condiionat a executrii, care, conform art.41 alin. (1) din Codul penal, nu ndeplinete condiiile pentru a constitui primul termen al recidivei postcondamnatorii i, respectiv, o infraciune svrit n termenul de ncercare, pentru care legea penal mai favorabil este legea nou, stabilirea i executarea pedepsei, n urma revocrii suspendrii condiionate, se realizeaz potrivit dispoziiilor art.15 alin. (2) din Legea nr.187/2012 pentru punerea n aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal raportat la art.83 alin. (1) din Codul penal anterior.

CODUL DE PROCEDUR PENAL

nr. 25 din 17 nov.2014

Art. 478 488 C.proc.pen: Acordul de recunoatere a vinovieiArt. 396 Rezolvarea aciunii penale(10) Cnd judecata s-a desfurat n condiiile art. 375 alin. (1) i (2), cnd cererea inculpatului ca judecata s aib loc n aceste condiii a fost respins sau cnd cercetarea judectoreasc a avut loc n condiiile art. 377 alin. (5) ori art. 395 alin. (2), iar instana reine aceeai situaie de fapt ca cea descris n actul de sesizare i recunoscut de ctre inculpat, n caz de condamnare sau amnare a aplicrii pedepsei, limitele de pedeaps prevzute de lege n cazul pedepsei nchisorii se reduc cu o treime, iar n cazul pedepsei amenzii, cu o ptrime.

n aplicarea dispoziiilor art. 480-485 C. pr. pen., stabilete cprocurorul nu poate,n faza de urmrire penal,n procedura acordului de recunoatere a vinoviei,sretindisp. art. 396 alin. 10 C. pr. pen., cu consecine directe asupra reducerii limitelor de pedeapsprevzute de lege pentru infraciunea svrit.

nr. 2 din 2 febr. 2015Art. 465 Revizuirea n cazul hotrrilor Curii Europene a Drepturilor Omului:(1) Hotrrile definitive pronunate n cauzele n care Curtea European a Drepturilor Omului a constatat o nclcare a drepturilor sau libertilor fundamentale ori a dispus scoaterea cauzei de pe rol, ca urmare a soluionrii amiabile a litigiului dintre stat i reclamani, pot fi supuse revizuirii, dac vreuna dintre consecinele grave ale nclcriiConveniei pentru aprarea drepturilor omului i a libertilor fundamentale i a protocoalelor adiionale la aceasta continu s se produc i nu poate fi remediat dect prin revizuirea hotrrii pronunate.

(3) Cererea de revizuire se introduce la instana care a pronunat hotrrea a crei revizuire se cere.

(12) Hotrrea pronunat este supus cilor de atac prevzute de lege pentru hotrrea revizuit.

Stabilete c, n urma desfiinrii deciziei date n recurs, n calea de atac a revizuirii reglementat n procedura prevzut de art. 465 din Codul de procedur penal, n condiiile n care cauza a parcurs trei grade de jurisdicie (prim instan, apel i recurs), n ultim instan soluionndu-se recursul procurorului, calea de atac este recursul n forma i reglementarea prevzut de lege la data judecrii recursului iniial.

nr. 5 din 4 martie 2015Art. 408 Hotrrile supuse apelului(1) Sentinele pot fi atacate cu apel, dac legea nu prevede altfel.

(2) ncheierile pot fi atacate cu apel numai odat cu sentina, cu excepia cazurilor cnd, potrivit legii, pot fi atacate separat cu apel.

(3) Apelul declarat mpotriva sentinei se socotete fcut i mpotriva ncheierilor.

Contestaia n anulare, Art. 431 C.proc.pen Admiterea n principiu: (1) Instana examineaz admisibilitatea n principiu, n camera de consiliu, fr citarea prilor.

(2) Instana, constatnd c cererea de contestaie n anulare este fcut n termenul prevzut de lege, c motivul pe care se sprijin contestaia este dintre cele prevzute la art. 426 i c n sprijinul contestaiei se depun ori se invoc dovezi care sunt la dosar, admite n principiu contestaia i dispune citarea prilor interesate.

Stabilete c hotrrea pronunat n procedura examinrii admisibilitii n principiu a contestaiei n anulare, mpotriva unei sentine pentru care nu este prevzut o cale de atac, nu poate fi supus apelului.

Noul Cod Penal i Noul Cod de Procedur penal sunt n vigoare de la data de 1.02.2014.

15