curs handbal

of 421 /421
UNIVERSITATEA DIN BACĂU FACULTATEA DE ŞTIINŢE ALE MIŞCĂRII, SPORTULUI ŞI SĂNĂTĂŢII HANDBAL Curs pentru studenţii de la forma de învăţământ I. F. R. Conferenţiar universitar dr. Alexandru ACSINTE

Author: izvernar-silviu

Post on 14-May-2017

267 views

Category:

Documents


8 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

UNIVERSITATEA DIN BACU

FACULTATEA DE TIINE ALE MICRII, SPORTULUI I SNTII

HANDBAL

Curs pentru studenii de la forma de nvmnt

I. F. R.Confereniar universitar dr.

Alexandru ACSINTE

BACU 2006

CAPITOLUL I SCURT ISTORIC AL JOCULUI

1.1. Repere internaionale

n comparaie cu alte jocuri sportive, handbalul (i practicarea lui) poate fi considerat un sport tnr. Apariia jocului de handbal n 7 juctori este semnalat, cel mai adesea, la nceputul secolului XX n unele ri din Europa.

Profesorul Nielsen din Danemarca, n anul 1904, redacteaz primul regulament de handbal n 7 juctori numit i handbal de sal i care, n 1934 este aprobat de Federaia Internaional de Handbalul Amator.Primul joc inter-ri are loc n 1935 ntre Danemarca i Suedia, iar primul Campionat Mondial de handbal n sal are loc n anul 1938. n anul 1972 jocul de handbal n 7 juctori este introdus n cadrul Jocurilor Olimpice.

ara de origine a jocului de handbal n 7 juctori este considerat Danemarca, iar printele acestui joc este Holger Nielsen, care-l introduce n anul 1898 la Liceul din Ollerup sub numele de Handbold, fiind socotit unul din cele mai eficiente mijloace de realizare a obiectivelor educaiei fizice colare datorit influenelor sale multilaterale. De altfel, aici ia fiin pentru prim dat n lume o secie de handbal n 7 juctori. Pe de alt parte Hans Peter Oppermann, precizeaz c handbalul n 7 juctori a luat fiin n Germania la 29 octombrie 1917 cnd Max Heiser mbuntete regulamentul unui joc cu mingea la poart numit Torballspiel, dat de la care jocul se numete handbal. Jocul se desfura pe un teren cu dimensiunile de 20x40m, cu pori de 2 x 2,5 m, regulamentul prevedea s nu se alerge cu mingea n mn i nici s nu fie inut n mn mai mult dect 5 secunde.

Carl Schelenz, profesor din Berlin, face n 1920 regulamentul pentru jocul de handbal n 11 juctori, joc provenit din alt joc asemntor numit Torbal. Jocul de handbal n 11 juctori, se desfoar pe un teren de fotbal cu dimensiunile de 60x 110 m, cu dimensiunile porilor ca la fotbal i cu semicercul ce marca spaiul de poart la 11 metri. Se modific i dimensiunea mingii de la 70 cm la 60 n circumferin. Aceste reguli au fost adoptate pe plan internaional n anul 1920. Cele de mai sus au dus la concluzia c handbalul este un sport german. De altfel n 1925 n Germania erau 1282 echipe, iar n 1929 erau deja 8100 echipe. Avntul se explic prin nfiinarea n 1921 a Campionatului Naional German. Primul joc interri are loc n Austria (Austria-Germania) 5:4, iar dup ali autori Austria ar fi ctigat cu 6:3.

La Jocurile Olimpice de la Berlin din anul 1936 se introduce pentru prima dat jocul de handbal n 11 juctori. La acest turneu olimpic particip 6 echipe care s-au clasificat astfel: 1 Germania, 2 Austria, 3 Elveia, 4 Ungaria, 5 Romnia, 6 SUA.

La sfritul secolului XIX, jocuri asemntoare apar i n alte ri. Astfel, n rile Cehe, profesorii de educaie fizic cutau jocuri care s satisfac dorina tineretului de micare, de ntrecere i care s solicite n egal msur trenul inferior i cel superior.

Astfel, apare jocul numit HAZENA , pentru care n 1905 profesorul Vaclav Karas public regulamentul de joc. Jocul Hazena, datorit noului regulament prezentat de profesorul Antonin Kristof, se rspndete n numeroase ri. Intre anii 1921-1925 Hazena se practica n Belgia, Romnia, S.U.A., Polonia, Anglia, Bulgari, India, .a. Primele jocuri inter ri au loc n 1921 la Paris, iar n 1930 are loc primul Campionat Mondial de Hazena disputat la Praga.

Din cele de mai sus rezult c jocul de handbal a aprut n diverse ri, aproximativ n aceeai perioad ca urmare a activitii profesorilor de educaie fizic pentru a introduce n coli un sport cu efecte multiple i care s satisfac dorina de micare a tineretului. Pentru dirijarea activitilor handbalistice inter ri ia fiin Federaia Internaional de Handbal, la nceput pe lng Federaia Internaional de Baschet i Volei i apoi independent.

Din anul 1938 Federaia Intrnaional de Handbal organizeaz n paralel Campionatul Mondial de Handbal n 7 juctori i cel de handbal n 11 juctori.

La Campionatul Mondial de Handbal n 11 juctori din anul 1938 desfurat n Germania particip 10 echipe, care se claseaz stfel: 1 Germania, 2 Elveia, 3 Ungaria, 4 Suedia, 5 Romnia, 6 Ceoslovacia, 7 Polonia, 8 Danemarca, 9 Olanda, 10 Luxemburg. Rzboiul ntrerupe activitatea handbalistic internaional.

In anul 1946 la Congresul de la Copenhaga se dizolv F.I.H.A. i ia fiin F.I.H. Prin aceasta s-au deschis noi perspective dezvoltrii jocului de handbal n nteaga lume. La Paris are loc n anul 1948 al doilea Campionat Mondial de Handbal n 11 juctori ctigat de Suedia. In anul 1949 are loc n Ungaria primul Campionat Mondial feminin de handbal n 11 juctori, ctigat de Ungaria. In anul 1952 n Elveia se organizeaz al treilea Campionat Mondial de Handbal n 11 juctori la care este campioan R.F. Germania.

A doua ediie a Campionatului Mondial de Handbal n 7 juctori - masculin are loc n Suedia n anul 1954 - Suedia ocup primul loc. La Frankfurt pe Main, n anul l956, are loc al doilea Campionat Mondial n 11 feminin la care Romnia devine campioan mondial.

Primul Campionat Mondial de handbal n 7 feminin are loc n 1957. Pn acum cele 2 jocuri, handbalul n 7 i cel n 11 juctori merg n paralel. In anul 1966 n Austria se organizeaz ultima ediie a Campionatului Mondial n 11 - masculin. In continuare s-au organizat numai competiii de handbal n 7 juctori. La Jocurile Olipice de la Munchen din anul 1972 jocul de handbal n 7 este prezent pentru prima dat n echipe masculine, iar cele feminine sunt prezente pentru prima dat la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. In continuare Campionatele Mondiale masculine i feminine i turneele Olimpice se organizeaz cu regularitate.

1.2. Repere naionale

Primele date semnaleaz c Hazena s-a jucat i n ara noastr n perioada dinaintea i de dup primul rzboi mondial. Jocul de handbal n 11 juctori este semnalat n anul 1922 la Sibiu, unde s-a organizat un joc ntre dou echipe colare. Se pare c n ara noastr jocul a fost adus de studenii care studiau n strintate.

In anul 1928 sunt organizate competiii de handbal la Sibiu, Braov, Bistria, Media i Sighioara i se nfiineaz la Reghin prima echip feminin de handbal, iar n anul 1930 Romnia devine membr a F.I.H.A.

In jurul anului 1933 se organizeaz competiii n oraele din Transilvania i se consemneaz nfiinarea unor echipe de handbal n 11 juctori la Lugoj, Reia, Bucureti, Ploieti, Bacu, Galai i P. Neam i tot n anul 1933 Federaia Romn de baschet i volei preia i conducerea activitii handbalistice.

Primele jocuri internaionale la noi au avut loc n anul 1935, cnd o echip studeneasc din Munchen susine 4 jocuri n Romnia.

In anul 1936 se constituie prima echip reprezentativ a rii care particip la Jocurile Olimpice de la Berlin i se claseaz pe locul 5, iar n anul 1948 Romnia ader la F.I.H.

In anul 1949, la Timioara au loc primele meciuri internaionale postbelice masculine i feminine i prima ediie a Cupei Romniei la handbal n 11 juctori masculin.

Divizia A pentru echipele masculine se nfiineaz n anul 1950 la handbal n 11, iar n anul 1950 se organizeaz primul curs de antrenori de handbal la care particip 40 profesori de educaie fizic.

La Tmioara n anul 1950 se organizeaz prima competiie de handbal n sal cu echipe masculine.

In 1951 la Bucureti are loc jocul de handbal n 7 inter ri. Meciul final se joac cu Cehoslovacia pe care-l ctigm cu 14-13. Tot n acest an se organizeaz primele jocuri n sal la Bucureti.

In continuare se organizeaz Cupa F.R.H. la handbal n sal cu scopul ca pe perioada de iarn echipele de handbal n 11 s aib o pregtire mai adecvat.

Acesta a fost nceputul practicrii jocului de handbal n 7 juctori la noi n ar.

In anul 1956 la Frankfurt pe Mein echipa feminin a Romniei devine Campioan Mondial la handbal n 11.

Incepnd din acest an, handbalul romnesc se impune pe plan mondial o perioad ndelungat att la fete ct i la biei, In anul 1957 ncepe Campionatul Republican de handbal n 7 masculin i feminin i primele jocuri interri.

Echipa masculin a Romniei particip n anul 1957 pentru prima dat la un Campionat Mondial de handbal n 7.

In 1959 la Campionatul Mondial de handbal n 11 echipa masculin a Romniei ocup locul II.

In 1960 la campionatul Mondial din Olanda echipa feminin a Romniei cucerete pentru a doua oar titlul mondial la handbal n 11 juctoare.

Echipa masculin a Romniei cucerete n anul 1961 n R.F.G. -titlul de Campioan Mondial la handbal n 7, iar echipa feminin de handbal n 7 tiina Bucureti ctig prima ediie a Cupei Campionilor Europeni.

In anul 1962 echipa feminin a Romniei la handbal n 7 ctig titlul mondial.

In 1964 echipa masculin de handbal n 7 cucerete n Cehoslovacia titlul de Campioan Mondial, iar echipa feminin Rapid Bucureti cucerete Cupa Campionilor Europei la Handbal n 7.

In 1965 Dinamo ctig Cupa Campionilor Europeni la handbal n 7.

In anul 1968 Steaua ctig C.C.E.

In anul 1970 n Frana echipa masculin a Romniei cucerete a 3-a oar titlul mondial , iar n 1974 n R.D.G. devine pentru a patra oar Campioan Mondial.

In continuare se obin rezultate mai modeste: n 1977 Steaua cucerete C.C.E. la J.O. de la Moscova, bieii locul III n 1995 i 1999 fetele sunt campioane la tineret.

La toate acestea se adaug recentele titluri semnificative obinute de reprezentativa feminin a Romniei, respectiv, Vicecampioan Mondial n 2005. de asemenea, trebuie subliniat i participarea echipelor romneti masculine n competiiile EHF, Fibrex Nylon Svineti, HCM Constana, Steaua Bucureti, Dinamo Bucureti, C.S. Reia.

CAPITOLUL II - ANTRENAMENTUL SPORTIV

2.1. Noiune, concept, caracteristici

Antrenamentul este un proces pedagogic de educaie, nvare i ridicare a capacitii funcionale a sportivului n condiiile unui regim igienic corect i ale unui control medical i pedagogic minuios. Antrenamentul sportiv este un proces desfurat sistematic i continuu gradat, de adaptare a organismului la eforturile psihice i fizice intense, n scopul obinerii unor rezultate nalte.

Obiectivele antrenamentului sportiv sunt numeroase: ntrirea sntii, dezvoltarea fizic armonioas, formarea unui sistem larg de priceperi i deprinderi de micare, perfecionarea calitilor motrice, formarea cunotinelor de specialitate, educarea deprinderilor i obinuinelor de conduit moral, obinerea unor rezultate de valoare i amplificarea relaiilor sociale ntre oameni.

Obiectivele antrenamentului se rezolv concomitent, ns ponderea lor difer n decursul anilor i n cadrul fiecrui an n funcie de perioadele i etapele de antrenament, de vrsta i sexul sportivilor, de nivelul pregtirii i miestriei lor.

Principalul scop al antrenamentului este realizarea unei pregtiri speciale a juctorilor i echipelor de handbal.

Pornind de la scopul artat, antrenamentul este guvernat de urmtoarele principii:

principiul specializrii instruirii echipelor i juctorilor potrivit elementelor de coninut caracteristice handbalului;

principiul individualizrii;

principiul dezvoltrii multilaterale a calitilor motrice i a indicilor morfologici i funcionali;

principiul modelrii;

principiul eforturilor intense i maxime.

Principalele mijloace ale antrenamentului sunt exerciiile fizice, care au un caracter diversificat i, n acelai timp, specializat; n coninutul handbalului caracterul specializat al exerciiilor fizice n antrenament este de nenlturat, ele costituind fondul instructiv caracteristic.

Exerciiului fizic i se mai adaug:

mijloace specifice, cum ar fi aparatura de antrenament;

nespecifice sau asociate, ca factorii naturali de clire i condiiile igienice

Atunci cnd lum n discuie coninutul antrenamentului sportiv, trebuie s avem n vedere elementele constitutive fundamentale ale procesului instructiv-educativ, adic pregtirea fizic, tehnic, tactic, psihic i teoretic.

Dei n cadrul pregtirii echipelor i juctorilor, aceste componente se gsesc ntr-o strns legtur i interdependen, din considerente de ordin didactic ele se vor trata separat n cele ce urmeaz.

2.1.1. Pregtirea fizica. Component de baz a ntregului proces instructiv-educativ, fr de care nu sunt de conceput celelalte elemente ale acestuia, pregtirea fizic condiioneaz obinerea rezultatelor sportive, precum i munca de formare a viitorilor juctori.

Rezultatele echipelor n marile competiii de handbal se sprijin pe miestria tehnico-tactic i pe atingerea unor niveluri mereu mai nalte ale pregtirii fizice i calitilor motrice, ndeosebi ale vitezei i forei explozive.

Fr a diminua importana pregtirii tehnico-tactice se cere subliniat faptul c ceea ce determin nivelul la care procedeele i aciunile sunt executate de juctori este componenta de ordin fizic. De acest aspect major trebuie inut cont i trebuie s se reflecte n coninutul tuturor antrenamentelor. Aceasta, ndeosebi, pentru faptul c, n ultimii ani intenia de a esenializa mijloacele de pregtire, n sensul alegerii mijloacelor cu cea mai important semnificaie pentru joc, a srcit arsenalul mijloacelor utilizate pentru pregtirea fizic a juctorilor. Aadar, pregtirea fizic este baza ntregii pregtiri i n orice etap ea trebuie s aib un loc bine determinat.

Cnd echipele evolueaz necorespunztor este clar c acumulrile din perioada pregtitoare i etapa precompetiional au fost sub nivelul cerut, c pregtirea fizic a fost trecut pe plan secundar sau chiar ignorat, n favoarea pregtirii tehnice sau tactice.

b. Prin pregtirea fizic se nelege nivelul dezvoltrii posibilitilor motrice ale individului, atins n procesul repetrii sistematice a exerciiilor fizice.

Noiunea se folosete ntr-o dubl accepiune, pe care definiia a ncercat s-o satisfac: att de efect, ct i de cauz, de proces care determin nivelul ei.

Pregtirea fizic nseamn perfecionarea calitilor motrice, stpnirea unei mari varieti de priceperi i deprinderi de micare, precum i dezvoltarea indicilor morfofuncionali ai organismului, corespunztor cerinelor handbalului. Conceput n acest fel, pregtirea fizic ni se prezint ca fiind totalitatea indicilor morfologici, neurovegetativi i motrici, optimizai fa de cei pe care ni-i confer procesul de cretere i dezvoltare psihomotric.

Desfurarea procesului de pregtire fizic este condiionat de o serie de factori determinani, care asigur, n acelai timp, premisele pregtirii fizice.

Acetia sunt:

starea de sntate;

dezvoltarea fizic;

aptitudinile motrice;

calitile psihice.

Procesul de dezvoltare a posibilitilor motrice nu are sens dect n cazul n care se pornete de la un anumit nivel al calitilor motrice. ntreaga tehnic i tactic, resursele psihice se proiecteaz pe fondul acestor caliti motrice. Dac acestea sunt slab reprezentate n structura biologic a tnrului, ntregul proces de pregtire, orict de bine ar fi condus, nu poate duce dect la rezultate mediocre. De aceea un prim pas n pregtirea fizic l constituie selecia.

c. Pregtire fizic poate fi:

pregtire fizic general i multilateral;

pregtire fizic specific.

Pregtirea fizic general se refer, n principal, la aciunea de ndeplinire a obiectivelor sociale, ale educaiei fizice (ntrirea sntii, sporirea capacitii de munc fizic i intelectual, creterea normal a organismului, dezvoltarea fizic armonioas), la creterea capacitii de lucru a tuturor organelor i sistemelor prin armonia funciunilor, la educarea i perfecionarea echilibrat a calitilor motrice. Pregtirea fizic general se refer i la narmarea juctorului cu deprinderi motrice variate, deprinderi pe care s se poat sprijini specializarea lui n handbal. De aici i o alt denumire a ei, cea de pregtire multilateral.

Prin antrenament de pregtire fizic general se nelege genul de antrenament care are drept scop creterea capacitii funcionale a organismului i dezvoltarea calitilor motrice impuse de o anumit etap i un nivel de pregtire a juctorilor. Acest tip de antrenament urmrete, de asemenea, mbogirea fondului motric al sportivului.

Pregtirea fizic general i multilateral la handbal se realizeaz cu ajutorul exerciiilor de dezvoltare general, exerciii la aparate, exerciii fr i cu obiecte i materiale ajuttoare, precum i cu ajutorul practicrii altor ramuri de sport ca atletismul, gimnastica acrobatic, jocul de fotbal pe teren redus, schiul, notul i jocul de polo pe ap, halterele.

Cnd se folosesc astfel de mijloace, se are n vedere consolidarea i perfecionarea diferitelor pri mai slabe ale organismului, pentru obinerea unor efecte calitative nsumate ale pregtirii fizice.

Succesiunea solicitrilor la nceptori este cea clasic: corp, cap, mn, picior. Oricum, trebuie ca pregtirea fizic general s nu se transforme ntr-o a doua specializare sportiv.

Un alt grup de mijloace l ofer exerciiile de aciune direct. i cu ajutorul acestora se fortific organele i sistemele, se mresc posibilitile funcionale, se dezvolt calitile motrice n raport cu cerinele construirii fundamentului general comun. Exerciiile cu aciune direct se selecioneaz din tehnica i tactica de baz. n primele etape ale perioadelor pregtitoare ale antrenamentului, astfel de exerciii se execut cu o intensitate mai mic dect n etapa a doua, dar se disting printr-o durat mai mic. Pentru a obine o mbuntire considerabil a activitii oricrui organ sau sistem, a diferitelor grupe musculare, exerciiile trebuie repetate de foarte multe ori.

La vrsta timpurie au prioritate mijloacele din prima mare categorie, apoi la juniorii mari, la tineret i la seniori sunt ntrebuinate exerciii din a doua grup de mijloace.

Chestiunea esenial nu este locul de unde se aleg exerciiile pentru pregtirea fizic general i multilateral, ci, ce fel de exerciii se aleg, dac ele sunt n concordan cu scopurile propuse: cum trebuie executate, n ce succesiune, n ce mod, cu ce fel de dozare ? O indicaie de ordin general este aceea c n cadrul leciilor sau momentelor de pregtire fizic s se gseasc formele cele mai accesibile i atractive.

Pregtirea fizic specific este procesul de prelucrare selectiv a marilor funciuni i a motricitii n concordan cu caracteristicile efortului specific handbalului, corespunztor cerinelor performanei. Cu alte cuvinte, pregtirea fizic specific asigur mbinarea unitar a calitilor motrice cu deprinderile sportive i pe cea a dezvoltrii morfo-funcionale cu aplicarea tehnicii i tacticii jocului.

Antrenamentul de pregtire fizic specific urmrete dezvoltarea cu precdere a calitilor motrice i a capacitii de efort a organismului, adaptate sarcinilor tehnice i tactice ale handbalului.

Pregtirea fizic specific se realizeaz printr-un numr (relativ) mai redus de mijloace, dar, care au structuri asemntoare aciunilor tactice, procedeelor tehnice i calitilor motrice, n strict concordan cu solicitrile de efort specific.

Handbalul de performan impune organismului modificri efective, atingerea unor nalte niveluri funcionale specializate, suportarea unor mari eforturi de antrenament i de joc. Este important ca toate aceste modificri i perfecionri din organism, aprute ca urmare a pregtirii, s fie acordate la cerinele handbalului. Aceasta se refer nu numai la calitile motrice, ci i la cele psihice. Muli specialiti au nceput s discute i s acorde chiar un coeficient de specificitate fiecrui exerciiu, n funcie de apropierea sau deprtarea lui de specificul jocului.

Mijloacele folosite pentru pregtirea fizic specific sunt legate de mbuntirea rezistenei n regim de vitez, for i ndemnare tehnic. Ele se pot grupa dup cum urmeaz:

a. repetarea fazelor de joc caracteristice atacului, aprrii i legarea acestora;

b. repetarea multipl, n condiii variate, a procedeelor i aciunilor specifice posturilor;

c. exerciii pentru calitile motrice, caracteristice handbalului;

d. practicarea integral a jocului.

Specialitii sunt unanim de acord c una din cile de cretere a randamentului juctorilor de handbal const n repetarea nentrerupt, n toate perioadele de pregtire, a unor exerciii din cadrul celor patru grupe artate.

n principiu, exerciiile pentru pregtirea specific se execut cu intensitatea ntlnit n joc, cu una ceva mai sczut sau, dimpotriv, mai crescut. Aceste trei regimuri ale intensitii se folosesc de altfel cu prilejul dezvoltrii oricror caliti motrice.

ntre pregtirea fizic general multilateral i cea specific exist o strns legtur, ele condiionndu-se reciproc i neputndu-se substitui una celeilalte. n timp, pregtirea fizic general o precede pe cea specific i o influeneaz. n cadrul antrenamentului anual pregtirea fizic multilateral are caracter preponderent n perioadele de pregtire i n cele de trecere de la un sezon competiional la altul, apoi se reduce treptat pe msur ce ne apropiem de perioadele competiionale, unde pregtirea fizic specific este dominant.

2.1.2. Pregtirea tehnic

Cnd privim, observm atent i analizm un joc de handbal, constatm o mare varietate de micri cu un caracter nlnuit, efectuate cu anumite scopuri i care sunt n concordan cu regulamentul de joc.

Tehnica are o importan hotrtoare n joc, ea fiind cea care creeaz unitatea comportamentelor constitutive ale jocului. Avnd ca suport pregtirea fizic, calitile fizice i psihice, tehnica este subordonat tacticii i regulamentului de joc. n cadrul corelaiei ce exist ntre componentele jocului se poate afirma c un nivel ridicat al tehnicii asigur posibiliti deosebite tacticii, aa dup cum nivelul ridicat al tacticii de joc permite valorificarea la maximum a tehnicii i pregtirii individuale.

Antrenamentul tehnic este n strns legtur cu antrenamentul de pregtire fizic i tactic.

n nvarea unui procedeu tehnic se caut ca, la nceput, s se formeze o reprezentare mental, apoi urmeaz ncercrile de a-l efectua practic, dup care, pe msura repetrii lui, se formeaz priceperea de a efectua micarea, ca ulterior ea s se transforme n deprindere motric. Cnd s-a format deprinderea, procedeul poate fi repetat stereotip. Se nelege c o asemenea stereotipie exterioar a micrii respective este rezultatul legturilor nervoase care condiioneaz nu numai construirea i coordonarea micrilor, ci i manifestarea concomitent a forei, vitezei, rezistenei, a activitii volitive, a funciilor organelor i sistemelor aflate n legtur cu executarea deprinderilor motrice.

a. Formarea unei reprezentri mentale a procedeului tehnic este prima condiie a nvrii. Elevul trebuie s cunoasc exact ce are de nvat:

1. Profesorul va denumi exact procedeul, de exemplu: aruncarea la poart din alergare, pas prin pronaie, blocarea mingilor, etc. Enunarea terminologic a procedeului va fi ntregit de prevederile regulamentului referitoare la procedeul tehnic respectiv. Foarte instructiv i util pentru captarea interesului elevilor este numirea juctorului romn care a utilizat sau creat procedeul respectiv.

2. Pentru a nlesni formarea unei imagini motrice a procedeului ct mai exact conturat, se face demonstraia lui de ctre profesor sau de un elev, care stpnete deja tehnica la un nivel corespunztor de execuie. n prima demonstraie execuia procedeului tehnic trebuie s fie ct mai fidel celei de joc. La demonstrare nu trebuie s lipseasc nici un element de structur a procedeului, iar acestea vor fi executate cu respectarea integral a vitezei, ritmului i amplitudinii normale a micrilor. n schimb, intensitatea efortului trebuie s rmn n limitele n care execuia ireproabil este posibil i, mai ales, este sigur. n dese cazuri demonstraia iniial se completeaz cu demonstraii speciale, care au drept scop ntrirea i precizarea reprezentrii despre procedeu n ntregime, sau a unor elemente importante ce trebuie evideniate. Pentru ca demonstraia s-i ating scopul se vor lua msurile cuvenite de organizare a colectivului de elevi.

3. Explicarea, descrierea i ilustrarea exerciiului contribuie la precizarea reprezentrii despre micare. Coninutul explicrii i descrierii procedeului este dependent de colectivul de elevi, totui n orice situaie, bunii executani ai procedeului trebuie numii. Explicarea va fi succint, n termeni precii i, pe ct posibil i plastici. Ilustrarea se face prezentnd kinograme i filme tehnice sau asistnd la jocurile oficiale ale echipelor de categorii superioare i organiznd observaia.

Practic, nvarea i perfecionarea tehnicii handbalului trebuie s rspund i la alte dou cerine de baz i anume:

b. Formarea i perfecionarea stereotipului motric propriu procedeului respectiv.c. Formarea capacitii de aplicare a procedeului tehnic n concordan cu desfurarea jocului, n care adversarii i coechipierii impun adaptarea continu a procedeelor la diversitatea situaiilor ivite.

1. Corespunztor acestor cerine, la nceput procedeele tehnice se vor preda n condiii mai uoare, care s duc la nvarea mecanismelor de baz, la executarea lor fr eforturi inutile. Este necesar ca tehnologia de lucru, mijloacele i metodele folosite s faciliteze succesiunea prilor componente ale structurii micrii. De exemplu, pasarea mingii se va face la nceput de pe loc, n grupe de cte doi fa n fa, apoi n alergare uoar i, dup aceea, n mod progresiv, din vitez din ce n ce mai mare.

2. Dup ce structura de baz a procedeului, corespunztoare tehnicii de randament, a fost nsuit, pentru unele procedee tehnice se pot folosi aparate ajuttoare, care s simbolizeze adversarul sau s condiioneze juctorul s acioneze n funcie de acestea. n nvarea schimbrilor de direcie ale driblingului, ale fentelor, se folosesc n mod curent fanioane, jaloane, siluete. Pentru aruncrile la poart se folosesc materiale, aparate simple sau siluete, care s nlesneasc sau s condiioneze un anume gen de execuie. Aa, de exemplu, pentru aruncarea din plonjon se folosesc saltelele pentru amortizarea ocului; pentru aruncarea din plonjon srit se apeleaz la siluete, cercuri de gimnastic (prin care se trece), bnci de gimnastic peste care se sare; pentru aruncrile din sritur se folosesc bnci de gimnastic (desprinderi); panouri reglabile (nlarea punctului de lansare a mingii), siluete (lucrul special al braului), etc. Preocuparea pentru tehnica corect trebuie s fie nsoit de executarea procedeelor fr eforturi inutile, n condiiile unor eforturi suficient de mari, urmrind automatizarea deprinderilor i a principalelor procese de coordonare.

Pentru perfecionarea mecanismului de baz al fiecrui procedeu tehnic se programeaz att exersarea global a elementelor componente ale acestuia, ct i repetarea unui sistem de exerciii menit s contribuie la prelucrarea separat a unor elemente eseniale, dar n care apar dificulti (ex: desprinderea la aruncrile din sritur). Numai pe baza stpnirii temeinice a elementelor constitutive ale procedeului se pot obine indici superiori de execuie i, implicit, de randament.

3. Dar nsuirea tehnicii la handbal nu poate fi rezumat numai la formarea capacitii sportivilor de a efectua procedeele tehnice n condiii ideale.

Este necesar ca procedeele tehnice s fie exersate n faa unor adversari pasivi sau semiactivi. n aceast faz superioar a nvrii, juctorul va trebui s in seama de prezena i contraaciunea adversarului i s adapteze la aceste condiii mecanismul de baz al micrii. Procedeele de tehnic se desfoar n condiiile regulilor de tactic individual pe care juctorul le nva sau le redescoper acum.

nainte de a trece la urmtoarele etape este necesar s amintim c n procesul nvrii i perfecionrii un rol extrem de important l joac numrul de repetri. Fr repetri este imposibil s formm deprinderi motrice, s realizm automatizarea procedeelor, s se ating stabilitatea tehnic.

4. Exersarea aciunilor n lupta cu un adversar activ este faza hotrtoare n procesul de instruire a unui juctor. n lupta direct cu adversarul, juctorul are dou alternative: n primul rnd s dezvolte aciunile tipice (nvate) i n al doilea rnd s acioneze spontan, creator, etalndu-i personalitatea. Acum instruirea se desfoar pe baza unor exerciii complexe, care ofer posibilitatea pregtirii unor faze de joc i perfecionarea tehnicii necesare rezolvrii acestora n condiiile interveniei adversarilor. Perfecionarea execuiei diferitelor procedee tehnice este orientat permanent pentru a corespunde cerinelor impuse de desfurarea meciurilor.

5. n sfrit, perfecionarea procedeelor tehnice trebuie s se fac n jocuri de pregtire, cnd juctorul exerseaz procedeele tehnice n condiii de joc, acumulnd experien. Jocul oblig ca formarea i perfecionarea tehnicii s se efectueze n condiii diferite de ritm, intensitate, de effort, de oboseal, n condiii diferite de mediu.

2.1.3. Coninutul tehnicii handbalului

Pentru a uura nelegerea, vom face diferenierea elementelor i procedeelor tehnice de atac i de aprare ca situaii fundamentale ale jocului i, de asemenea, vom analiza separat tehnica portarului.

Tehnica jocului n atac cuprinde urmtoarele elemente: poziia fundamental, micarea n teren, inerea, prinderea i pasarea mingii, driblingul, aruncarea la poart, fentele.

Tehnica jocului n aprare se refer la elementele ce urmeaz i poziia fundamental, micarea n teren, blocarea aruncrilor la poart, atacarea adversarului cu corpul, scoaterea mingii de la adversar.

Tehnica portarului conine urmtoarele elemente specifice: poziia fundamental, deplasarea n spaiul de poart i ca juctor de cmp, prinderea mingii, respingerea mingii cu piciorul, degajarea mingii, plonjonul, micrile neltoare, tehnica portarului ca juctor de cmp.

Definiie, caracteristici, elemente n subordine

A. Pentru a cuprinde ct mai mult din sensurile noiunii de tehnic n sport, apelm la definiiile formulate de specialiti reputai - astfel:

n momentul de fa prin tehnic n sport se nelege procedeele de executare a aciunilor motrice;

numim tehnic sportiv modalitile de executare a exerciiului fizic, sau un sistem de micri determinat cel mai raional, care se aplic pentru un anumit act complet al luptei sportive.

Cnd privim, observm i analizm un joc sportiv constatm a mare varietate de micri, care au un caracter nlnuit, efectuate cu anumite scopuri i care sunt n concordan cu regulamentul de joc. "Totalitatea aciunilor i procedeelor de micare ce au form i coninut specific alctuiesc tehnica". (I. iclovan)

Prin tehnica unui joc sportiv se nelege "ansamblul de procedee specifice ca form i coninut (cunoscute sub denumirea de procedee tehnice) folosit n scopul practicrii cu randamentul maxim al unui joc sportiv, n concordan cu cerinele jocului competiional. Folosirea acestor procedee tehnice se refer n egal msur att la manevrarea obiectului de joc, ct i la deplasrile juctorilor efectuate n vederea acestor manevrri". (I. Teodorescu)

Profesor universitar Ioan Kunst Ghermnescu arat c "tehnica jocului de handbal reprezint un ansamblu de deprinderi motrice specifice ca form i coninut, care se refer la manevrarea mingii, deplasrile juctorilor n vederea acestei manevre i care se desfoar dup legile activitii nervoase superioare i ale biomecanicii, n scopul realizrii randamentului maxim n joc."

B. Pentru a nelege posibilitile existente n tehnic trebuie s avem n vedere principalele sale caracteristici.

Executarea deprinderilor motrice specifice de ctre un juctor depinznd de constituia, calitile fizice, tipul de activitate nervoas i de alte particulariti ale acestuia. Atunci cnd se fac aprecieri asupra execuiei procedeelor de tehnic se are n vedere: poziia corpului i poziia segmentelor sale nainte de nceperea exerciiului sau ntr-un moment oarecare al executrii lui; interaciunea forelor n cursul micrii; traiectoria micrii cu o anumit direcie i amplitudinea; viteza, ritmul i tempoul micrilor.

Tehnica are o importan hotrtoare n joc, ea fiind ce care creeaz unitatea componentelor constitutive ale jocului. Avnd ca suport pregtirea fizic, calitile fizice i psihice - tehnica este subordonat tacticii i regulamentului de joc. !n cadrul corelaiei ce exist ntre componentele jocului se poate afirma c un nivel ridicat al tehnicii asigur posibiliti deosebite tacticii, tot aa dup cum nivelul ridicat al tacticii de joc permite valorificarea la maximum a tehnicii i pregtirii individuale.

Comparnd tehnica handbalului actual cu cea din trecut constatm c nivelul ei general nu a rmas acelai. Evoluia concepiei i procesului de joc au determinat evoluia permanent a tehnicii, diferenierea i nuanarea unor procedee tehnice, creterea vitezei de execuie i sporirea randamentului acestora n lupta direct cu adversarul. Aceast dinamic a activitii practice, a antrenorilor i juctorilor, contribuie la lrgirea sferei cunotinelor teoretice despre tehnic.

Tehnica este format din structuri i aciuni de joc precis stabilite, cu o mare eficien, concretizate n elemente i procedee tehnice.

Prin elemente tehnice ale handbalului se neleg aciunile fundamentale de micare caracteristice atacului sau aprrii. Elementele tehnice au caracter general - noional, cteva exemple: aruncarea la poart; pasarea mingii; micarea n teren, etc.

Procedeele tehnice reprezint concretizarea i adaptarea elementelor tehnice la diferite situaii specifice jocului. Fiecare element tehnic conine un numr diferit de procedee tehnice.

Procedeul tehnic este un complex de micri i aciuni ale corpului i ale segmentelor acestuia, executate contient i ntr-o succesiune raional, depunnd eforturi de voin i musculare, respectnd ritmul i tempoul corespunztor, n condiiile interveniilor adversarului, n scopul rezolvrii unei sarcini pariale de joc. Procedeul tehnic are un caracter concret de execuie, putnd fi executat cu sau fr minge. Dac ne referim, de exemplu, la aruncarea la poart - noiune cu caracter general (element tehnic), pentru a concretiza ideea pe care vrem s o exprimm ne vom referi ntotdeauna la o modalitate concret (procedeu tehnic) i anume: aruncarea la poart din sritur; aruncarea la poart cu pai adugai; aruncarea la poart din plonjon, .a.m.d.

Procedeele tehnice pot fi simple sau complexe.

Procedee tehnice simple au un caracter invariabil i sunt executate pe baz unui stereotip dinamic. La aceste procedee deosebim condiii identice sau foarte asemntoare de execuie: poziie iniial, execuia propriu-zis i poziie final. Procedeele tehnice sub aceast form invariabil (tip) le ntlnim n procesul nvrii - cnd se nsuete i se perfecioneaz un procedeu tehnic i mai rar n procesul de joc, ca de exemplu la aruncarea de la 7 m, aruncarea de la col, aruncarea de la margine.

Fiecare procedeu are un mecanism de baz, un schelet al "formei", are momente tipice ale unei structuri - ce ntrunesc atribute ale tehnicii corecte. Mecanismul de baz implic corelaia general i obligatorie a fazelor principale ale micrii, fr de care procesul nu poate fi executat. De nsuirea mecanismului de baz a procedeului tehnic depinde posibilitatea rezolvrii raionale i eficiente a aciunilor motrice. n nvare este necesar mbinarea armonioas a momentelor tipice ale structurii cu particularitile individuale ale elevului. Pe lng mecanismul de baz apar n executarea procedeelor tehnice aa zisele "detalii de tehnic" care sunt date de particularitile individuale ale juctorului. Perfecionarea mecanismelor de baz ale procedeelor tehnice la handbal se face de regul prin exersarea global a momentelor tipice i mai rar prin prelucrarea separat a unor elemente de structur.

Procedee tehnice complexe. n joc execuia procedeelor tehnice i pierd caracterul lor invariabil, situaiile mereu schimbtoare impunnd variaii de ritm, de intensitate i amplitudine n micri, poziii iniiale modificate, ntreruperi ale execuiei unui procedeu tehnic n funcie de jocul adversarilor i al coechipierilor, nlnuirea lui divers cu alte procedee tehnice, se datorete plasticitii scoarei cerebrale. n nvare se caut nsuirea a ct mai multe mecanisme de baz ale micrilor specifice care s constituie puncte de plecare pentru procedeele tehnice complexe - caracteristice instruirii n condiii apropiate de joc.

Procedeele tehnice complexe sunt interpretate fie pentru a evidenia dificultatea (greutatea) n execuie, ie pentru a arta nlnuirea micrilor (complexe de procedee). Exemple: aruncarea la poart prin evitare, aruncarea la poart din sritur de pe extrem prin nclinarea trunchiului sau cu aterizare pe piciorul opus celui de btaie; juctorul aflat n ptrundere spre poart primete mingea, execut o fent pentru a depi un adversar, ptrunde n dribling i arunc la poart din sritur sau angajeaz un juctor de semicerc.

n faza superioar de stpnire a tehnicii jocului apare stilul. Stilul presupune structura i forma corect a micrii, la care se adaug n execuia procedeului nota personal (amprenta, coloratura) a juctorului, n ceea ce privete tipul de activitate nervoas superioar, stadiul calitilor fizice i constituia morfologic.

O alt nelegere a stilului se refer la faptul c sportivul n execuia unui procedeu tehnic prezint variante noi, eficace i motivate tactic. Att timp ct execuia respectiv aparine juctorului este stilul lui, u timpul ns, cnd aceast modalitate este preluat i de ali sportivi devine procedeu tehnic. Prin aceasta juctorul sau antrenorul care a realizat noul procedeu tehnic contribuie n mod creator la dezvoltarea tehnicii handbalului.

Tot sub denumirea de stil mai trebuie neleas nlnuirea tipic a mai multor procedee tehnice sau a mai multor procedee tehnice sau a mai multor fragmente de procedee utilizate de juctor - astfel nct prin automatizare devine unitar i caracteristic acelui juctor ca de exemplu finalizarea la Gheorghe Gruia.

2.1.4. Metodica nvrii tehnicii

Pregtirea tehnic este un proces de instruire prin care se urmrete nvarea i perfecionarea procedeelor tehnice, de prindere, pasare, aruncare, dribling, etc.

n nvarea unui procedeu tehnic se caut ca la nceput s se formeze o reprezentare mental, apoi urmeaz ncercrile de a-l efectua practic, dup care, pe msura repetrii lui se capt priceperea de a efectua micarea, ca ulterior ea s se transforme n deprindere motric. Cnd s-a format deprinderea, procedeul poate fi repetat stereotip. Se nelege c o asemenea stereotipie exterioar a micrii respective este rezultatul legturilor nervoase care condiioneaz nu numai construirea i coordonarea micrilor ci i manifestarea concomitent a forei, vitezei, rezistenei, a activitii volitive, a funciilor organelor i sistemelor aflate n legtur cu executarea deprinderii motrice.

Formarea unei reprezentri a procedeului tehnic este prima condiie a nvrii. Elevul trebuie s cunoasc exact ce are de nvat. Corespunztor acestei cerine se procedeaz astfel:

a) Profesorul va denumi exact procedeul; exemple: aruncarea la poart din alergare, pasa din pronaie, blocarea mingilor, etc. Enunarea terminologic a procedeului va fi ntregit de prevederile regulamentului referitoare la procedeul tehnic respectiv. Foarte instructiv i util pentru captarea interesului elevilor este numirea juctorului romn care a utilizat sau creat procedeul respectiv.

b) Pentru a nlesni formarea unui imagini motrice a procedeului ct mai exact conturat se face demonstraia lui de ctre profesor sau un elev care stpnete deja tehnica la un bun nivel; de execuie. n prima demonstraie execuia procedeului tehnic trebuie s fie ct mai fidel celei de joc. La demonstrare nu trebuie s lipseasc nici un element de structur a procedeului, iar acestea vor fi executate cu respectarea integral a vitezei ritmului i amplitudinii normale a micrilor; n schimb intensitatea efortului trebuie s rmn n limitele n care execuia ireproabil este posibil i mai ales este sigur. n dese cazuri demonstraia iniial se completeaz cu demonstraii speciale care au drept scop ntrirea i precizarea reprezentrii despre procedeu n ntregime sau a unor elemente importante necesar de a fi evideniate. Pentru ca demonstraia s-i ating scopul se vor lua msurile cuvenite de organizare a clasei de elevi.

c) Explicaia, descrierea i ilustrarea exerciiului contribuie la precizarea reprezentrii despre micare. Coninutul explicrii i descrierii procedeului este dependent de colectivul de elevi, totui n orice situaie operatorii tari ai procedeului trebuiesc artai. Exprimarea va fi succint, n termeni precii i pe ct posibil i plastici. Ilustrarea se face prezentnd kinograme i filme de tehnic sau asistnd, pe ct posibil, la jocurile oficiale ale echipelor de categorii superioare i organiznd observaia.

Practic nvarea i perfecionarea tehnicii handbalului trebuie s rspund la alte dou cerine de baz i anume:

formarea i perfecionarea stereotipului motric propriu procedeului respectiv;

- formarea capacitii de aplicare a ntregului arsenal tehnic n concordan cu desfurarea jocului, n care adversarii i coechipierii impun adaptarea continu a procedeelor la diversitatea situaiilor ivite.

Corespunztor acestor cerine la nceput procedeele tehnice se vor preda n condiii mai uoare care s duc la nvarea mecanismelor da baz, la executarea lor fr eforturi inutile. Este necesar ca tehnologia de lucru, mijloacele i metodele folosite s faciliteze succesiunea prilor componente ale structurii micrii. De exemplu pasarea mingii se va face la nceput nti de pe loc n grupe de ct doi fa n fa, apoi din alergare uoar i dup aceea, n mod progresiv, din vitez din ce n ce mai mare.

Dup ce structura de baz a procedeului, corespunztor tehnicii de randament, a fost nsuit pentru unele procedee tehnice se pot folosi aparate ajuttoare, care s simbolizeze adversarul sau s condiioneze juctorul s acioneze n funcie de acestea. n nvarea schimbrilor de direcie, a driblingului, a fentelor - se folosesc n mod curent fanioane, jaloane, siluete. Pentru aruncrile la poart se folosesc materiale, aparate simple sau siluete care s nlesneasc sau s condiioneze un anume gen de execuie. Aa de exemplu pentru aruncarea din plonjon se folosesc saltelele pentru amortizarea ocului; pentru aruncarea din plonjon srit se apeleaz la siluete, cercuri de gimnastic (prin care se trec), bnci de gimnastic peste care sar; pentru aruncrile din sritur se folosesc bnci de gimnastic (desprinderi); panouri reglabile (nlarea punctului de lansare a mingii), siluete (lucru special al braului), etc. Preocuparea pentru o tehnic corect trebuie s fie nsoit de executarea procedeelor fr eforturi inutile, n condiiile unor eforturi suficient de mari, urmrind automatizarea deprinderilor i a principalelor procese de coordonare.

Pentru perfecionarea mecanismului de baz fiecrui procedeu tehnic, se programeaz att exersarea global a elementelor componente ale acestuia, ct i repetarea unui sistem de exerciii menit s contribuie la prelucrarea separat a unor elemente eseniale, dar n care apar dificulti (ex. desprinderea la aruncrilor din sritur).

Dar, nsuirea tehnicii la handbal nu poate fi rezumat numai la formarea capacitii sportivilor de a efectua procedeele tehnice n condiii ideale.

Este necesar ca procedeele tehnice s fie exersate n prezena unor adversari pasivi sau semiactivi. n aceast faz superioar a nvrii, juctorul va trebui s in seama de prezena i contraaciunea adversarului i s adapteze la aceste condiii mecanismul de baz al micrii. Procedeele de tehnic se desfoar n condiiile regulilor de tactic individual pe care juctorul le nva sau le redescoper acum.

nainte de a trece la urmtoarele etape este necesar s amintim ca n procesul nvrii i perfecionrii un rol extrem de important l joac numrul de repetri. Fr repetri este imposibil s formm deprinderi motrice s realizm automatizarea procedeelor, s atingem stabilitatea tehnic.

Exersarea aciunilor n lupta cu un adversar activ, este faza hotrtoare n procesul de instruire a unui juctor. n lupta direct cu adversarul juctorul are dou alternative: n primul rnd s dezvolte aciunile tipice (nvate) i n al doilea rnd are posibilitatea s acioneze spontan, creator etalnd personalitatea sa. Acum instruirea se desfoar pe baza unor exerciii complexe care ofer posibilitatea pregtirii unor faze de joc i s perfecioneze tehnica necesar rezolvrii acestora n condiiile aciunilor adversarilor. Perfecionarea execuiei diferitelor procedee este orientat permanent pentru a corespunde cerinelor solicitate de desfurarea meciurilor.

n sfrit, perfecionarea procedeelor tehnice trebuie s se fac n jocuri de pregtire, cnd juctorul exerseaz procedeele tehnice n condiii de joc acumulnd experien. Jocul oblig ca formarea i perfecionarea tehnicii s se efectueze n condiii diferite de: ritm, intensitate de efort, n condiii de oboseal, n condiii diferite de mediu.

Numrul mare de procedee tehnice nsuite pn la automatizare i justa lor folosite n joc constituie una din bazele miestriei n handbal. n acelai timp trebuie avut n vedere c obinerea unui nivel tehnic superior trebuie strns mpletit i cu dezvoltarea indicilor de for, vitez, rezisten i ndemnare, precum i cu educarea perseverenei, drzeniei, iniiativei creatoare, imaginaiei, etc.

Jocul de handbal face parte din grupa sporturilor caracterizat, dup cum s-a artat de varianta aciunilor - aceasta implic ca pregtirea tehnic s se fac strns legat de tactic. Direcia perfecionrii tehnicii const n creterea stabilitii la aciunile de perturbare: oboseal, instabilitate emoional, depirea vitezei nsuite.

Formarea i perfecionarea tehnicii cerute n joc implic modelarea permanent a exerciiilor folosite n acest scop cu cerinele de joc. Premisele modelrii sunt oferite de rezultatele analizei tehnicii juctorilor, de evidena stadiului calitilor fizice, de tendinele jocului modern, etc.

2.1.5. Elementele tehnice din handbal

Pentru a uura nelegerea vom face diferenierea elementelor i procedeelor tehnice n funcie de atac i de aprare ca situaii fundamentale ale jocului i de asemenea vom analiza separat tehnica portarului.

Tehnica atacantului

Sistematizarea pe care o prezentm n continuare este caracteristic handbalului colar. Pentru handbalul de performan sistematizarea este mult mai complex.

Poziia fundamental a atacantului

Desfurarea jocului cere din partea celor care-l practic adoptarea unor poziii ale corpului i segmentelor sale care s favorizeze executarea, n condiii de eficacitate crescut a procedeelor cerute de situaia respectiv. Fiecrui post din atac i corespunde o anumit poziie fundamental (exemplu: pivot, inter, etc.)

Micarea n teren sau deplasarea juctorilor n teren fr minge

Ca element de tehnic, micarea n teren cuprinde deplasrile i aciunile atacantului efectuate n scopul ctigrii unei poziii avantajoase n teren fa de adversar pentru a crea premisele necesare intrrii n posesia mingii sau pentru a efectua un atac.

Micarea n teren cuprinde numeroase procedee tehnice, unele foarte frecvente n joc, chiar indispensabile, iar altele mai rar folosite dar care totui i au rostul lor n arsenalul tehnicii atacantului.

Coninut. Procedeele tehnice ale micrii n teren sunt urmtoarele: pornirile (plecrile) din loc, alergarea lansat, alergarea cu spatele, alergarea lateral cu pas ncruciat i uneori adugat, alergarea tropotit, alergarea de vitez, alergarea de vitez, frnrile din alergare, opririle, ntoarcerile, schimbrile de direcie, sriturile pe unul i dou picioare de pe loc i din deplasare, micrile speciale ale trunchiului i ale braelor, micarea n teren pe post n atac. Multe din procedeele prezentate mai sus sunt asemntoare celor din atletism, ns cu unele particulariti. Asupra altora trebuie s insistm. Astfel:

schimbrile de direcie se fac de ctre atacant pentru a scpa de marcajul strns al aprtorului sau pentru a intra la timp ntr-o aciune colectiv. Schimbarea de direcie se poate face cu pas oblic-lateral, prin pas ncruciat, prin piruet, cu uoar sritur i frnare pe dou picioare, prin legarea a dou schimbri de direcie (schimbare dubl);

n cadrul micrilor speciale ale trunchiului i braelor, cuprindem: ndoirea trunchiului, ghemuirea corpului, rsucirea trunchiului din alergare i micarea braelor pentru prinderea i manevrarea mingii independent de activitatea picioarelor (din deplasare, diferite structuri de pai).

micarea n teren pe post n atac presupune ca juctorul s fie n permanent micare i s fie pregtite pentru dezvoltarea fazelor efectund deplasare nainte-napoi; deplasri cu pai alturai stnga-dreapta, pe elipse, n cercuri; porniri brute de pe loc i ptrundere n breele aprrii; deplasri n ntreaga fie de teren specific postului, opriri, porniri, schimbare de direcie. Uoare srituri pe loc i joc de picioare specifice postului.

Am insistat asupra micrii n teren deoarece toate procedeele acesteia constituie i mijloace de baz prin care se realizeaz pregtirea fizic la handbal.

inerea mingii

Face parte din blocul funcional prindere-pasare (aruncare, aciune cu mingea). Element de legtur ntre prindere i dezvoltarea fazelor de joc, inerea mingii poate dura (regulamentar) trei secunde n care atacantul poate efectua diferite aciuni. inerea mingii se poate face cu dou mini, recomandat elevilor sau cu o mn la echipe de performan.

Prinderea mingii

nsumeaz mai multe aspecte ale intrrii n posesia mingii. n cele mai frecvente situaii avem de-a face cu primirea unei pase de la un coechipier. Se face cu dou mini din lateral, n dreptul pieptului, deasupra capului, lateral stnga sau dreapta, la nivelul genunilor, etc.

Condiii pentru prinderea sigur a mingii:

deplasarea n ntmpinarea mingii;

gsirea celei mai bune poziii de prindere;

plasarea corpului i ndeosebi a cupei palmelor n traiectoria mingii;

relaxarea musculaturii braelor i minilor;

primirea mingii cu braele semiflexate;

amortizarea ocului prin ntrirea articulaiilor degetelor i cedarea celor ale pumnului i cotului, concomitent cu prinderea i reinerea mingii;

asigurarea posesiei mingii i pregtirea pentru aciunile ce urmeaz.

Intrarea n posesia mingii se face i dup ce acestea se rostogolesc pe sol sau ricoeaz din sol, se prind dup o prealabil sritur, cele tari sau unele se stopeaz i apoi se prind dup ricoare din sol, vin din urm, etc.

Pasarea mingii

Este transmiterea mingii unui coechipier i prinderea ei de ctre acesta. Pasa este un element esenial al jocului, ca principal mijloc de colaborare ntre coechipieri. Se are n vedere precizia, sigurana, lungimea i viteza cu care se transmite mingea.

Calitatea i responsabilitatea pentru a realiza o pas util revine n egal msur att pasatorului ct i primitorului.

Mai sus am prezentat condiiile pentru a prinde mingea i n continuare prezentm condiiile pentru realizarea unei pase bune:

Informare permanent, nainte i dup primirea mingii, asupra poziiilor n teren a coechipierilor i adversarilor;

Prinderea sigur cu dou mini a mingii i pregtirea ei pentru pas;

Alegerea celui mai indicat coechipier;

Pasa trebuie s aib precizie, s fie utilizabil;

Fora cu care se paseaz trebuie adaptat distanei i deplasrii coechipierului;

Pasa s fie rapid i oportun;

Pasa s aib traiectorie ntins, linear.

Clasificarea paselor se poate face din multe puncte de vedere: de pe loc sau deplasare, dup structuri de pai premergtori dup aciunea braului, pase fundamentale (azvrlite, lansate, etc.), pase speciale cu sprijin pe sol sau din aer, .a.

Driblingul

Este element de tehnic prin care juctorul se poate deplasa n teren cu mingea. Sunt trei modaliti de a face dribling:

Driblingul simplu este mpingerea mingii n sol odat, nainte i dup driblingul simplu se pot face unul, doi sau trei pai (permii de regulamentul de joc);

Driblingul multiplu este mpingerea repetat a mingii n sol cu una din mini;

Dribling prin rostogolirea mingii pe sol cu o mn.

Driblingul este recomandat n atacul rapid.

Aruncarea la poart

Victoria este de partea echipei care nscrie mai multe goluri n poarta echipei adverse. Aceast a fcut ca aruncarea la poart s fie considerat drept cel mai important element de tehnic.

Clasificri:

sub aspectul micrii i a aciunii braului arunctor: prin azvrlire, lansare, mpingere, lovire, deviere, aciuni complexe;

dup modul cum sunt executate: de pe loc, dup diferite structuri de pai, din alergare, sritur. Plonjon, prin evitare;

n raport cu distana i locul fa de poart: de pe semicerc, de la 9 m, din unghiuri laterale;

se pot face cu o mn, cu dou mini;

funcie de adversar: peste, lateral prin evitare, lateral prin cderea braului.

n handbalul colar (programa colar) cele mai frecvente aruncri la poart sunt: din sritur, cu pas adugat, cu pas ncruciat, din alergare, prin evitare sau semievitare, de pe loc (7 m). La echipa reprezentativ a colii sau liceului se adaug aruncarea din plonjon (pivot), aruncarea din sritur cu aterizare pe piciorul de pe partea braului de aruncare (extrema stng) aruncare din sritur prin nurubare i nclinarea trunchiului (extrema dreapt).

Descrierea tuturor acestor procedee i exerciiile pentru nvarea mecanismului lor de baz au fost prezentate n "ndrumarele" semestrelor I, II i III.

Factorii care contribuie i condiioneaz eficacitatea aruncrilor la poart sunt urmtorii:

Fora de aruncare, nsumeaz fora musculaturii picioarelor, trunchiului i braului. Este influenat i de lungimea prghiilor braului i de folosirea ei corespunztoare prin biciuire;

Viteza de execuie a aruncrii este cel mai important factor al eficacitii. Viteza aruncrii depinde de stpnirea mecanismului de baz a procedeului tehnic, de capacitatea nativ de vitez i de detent a braului.

Precizia este un alt factor hotrtor al eficacitii dependent de suprafaa de sprijin (cnd se arunc de pe picioare), de echilibrul corpului (mai ales n aer), de inerea corect a mingii, de vizarea porii, de stabilitatea i automatismul procedeului, de acoperirea i apsarea pe minge, de gradul de pregtire al juctorului, de oboseal.

Aruncarea la poart trebuie s fie surprinztoare i derutant;

Aruncarea la poart (procedeul) se efectueaz n funcie de rspunsul aprtorului;

Juctorul care arunc la poart trebuie s fie calm i s se concentreze, dar s nu fie rigid.

Din punct de vedere tactic, recomandm s se arunce din sritur i alergare pe contraatac sau n faza a II-a a atacului, de pe posturile de inter, din sritur, evitare sau semievitare, de pe extreme i pivot prin procedeele artate mai sus.

Fentele

Fentele sunt constituite din nceputuri ale unor aciuni (procedee) care se ntrerup nainte de final i se continu prin alte aciuni ce surprind aprtorul. Fenta are dou pri: una pregtitoare - de simulare i alta - final, executat hotrt, n vitez i for.

Exemple:

Fent de pas de deasupra umrului continuat cu pas din pronaie cu solul;

Fent de angajare a pivotului continuat cu aruncare la poart;

Fent simpl spre stnga continuat cu ptrundere n dribling spre dreapta, etc.

n handbalul colar fentele sunt mai puin folosite datorit complexitii lor sporite.

2.1.6. Tehnica aprtorului

Tehnica aprtorului cuprinde puine elemente i procedee cu care el trebuie s fac fa n orice mprejurare aciunilor variate de atac i prin care s mpiedice nscrierea golurilor n poarta proprie.

Sistematizarea tehnicii aprtorului este urmtoarea:

Poziia fundamental pentru aprare este cea care asigur un echilibru i posibiliti de a efectua toate micrile cerute de desfurare a jocului. Ea difer n funcie de postul juctorului n cadrul sistemului de joc i de la un sistem de aprare la altul.

Micarea n teren a aprtorului. Pe lng procedeele folosite de atacant, aprtorul folosete i alte procedee specifice:

deplasrile n lateral, stnga i dreapta cu pai adugai;

deplasri nainte spre semicercul de la 9 m i retragere le semicercul de la 6 m;

micri speciale ale braelor sus, lateral, oblic jos, stnga sau dreapta;

srituri cu desprindere pe dou picioare.

Atacarea adversarului cu corpul este permis de regulamentul jocului i se face nainte sau cnd adversarul are mingea. n schimb nu este permis atacarea adversarului cu braele i mbririle.

Blocarea aruncrilor la poart. Cnd aprtorul aflat pe semicerc nu are timp s ias la adversarul care arunc la poart atunci blocheaz mingea cu dou mini, cu o mn din sritur d pe loc sau fcnd un pas fandare. Dup blocarea mingii juctorul va fi preocupat i s intre n posesia ei.

Scoaterea mingii de la adversar se face din dribling cnd mingea ricoeaz din sol sau cnd un atacant paseaz mingea unui coechipier aprtorul anticipnd, se interpune n traiectoria mingii - spre primitor.

nvarea, consolidarea i perfecionarea elementelor i procedeelor tehnice se face n jocurile cu tem din cadrul leciilor. n toate cele trei "ndrumare metodice de handbal" s-au prezentat i exerciii adecvate de nvare i perfecionare.

Portarul trebuie s dovedeasc calm, siguran i intervenii i spirit de sacrificiu. Portarul trebuie s posede caliti de ordin fizic ca vitez de reacie, ndemnare i suplee, detent, for general i rezisten specific. Acestea trebuie dublate de caliti psihice cum ar fi curajul, stpnirea de sine, atenia i concentrarea, voina i hotrrea.

Pentru aprarea porii ei folosesc micri de randament maxim (create special) astfel:

Poziia fundamental a portarului este total diferit de cea a atacanilor i aprtorilor, fiind n funcie de locul de unde se arunc: din afar (9-12 m de poart), de pe semicerc sau de pe extreme. Pentru a gsi poziia optim el se deplaseaz n general cu pai adugai sau cu pai mici nainte-napoi.

Prinderea mingii este un element de baz al tehnicii portarului. Locul unde mingea este aruncat n poart determin deplasri. Schimbarea poziiei fundamentale i mai ales schimbarea poziiei braelor. Tehnica este difereniat pentru prinderea mingii venit n dreptul pieptului, n lateral sus-jos, stnga-dreapta, la mingile ricoate din podea aruncate cu bolt sau diferite efecte.

Respingerea mingii. Portarul trebuie s prind ct mai multe mingi, dar atunci cnd acestea sunt aruncate cu mult for, n vitez sau sunt derutante, el le respinge fie c acestea vin sus i lateral (cu un bra), jos i lateral (fandare i un bra sau pagat) n unghiul scurt (parare), pe colurile lungi (cu mpingere n piciorul de lng bar i cderea braului sau pagat).

Micarea n spaiul de poart. Pe lng deplasrile din poziie fundamental i cerinele impuse de plasament, portarul se poate deplasa fr i cu minge n spaiul de poart oricum vrea (i permite regulamentul). Noi recomandm ca dup prinderea mingii, respingerea i recuperarea ei, portarul s o repun ct mai repede n joc.

Degajarea mingii se face la un coechipier apropiat (de regul intermediar), la vrful de atac sau aruncare direct n poarta advers pentru a marca gol. Degajarea mingii se ace din spaiul de poart, imediat ce a intrat n posesia ei, dup un demarcaj lateral pentru a-i nmuli alternativele pasei oportune.

Tehnica portarului ca juctor de cmp necesar la interveniile n contraatacul adversarului sau ca al aptelea juctor de cmp n situaii tactice speciale (folosind pasa, driblingul, fenta, aruncarea la poart, etc.). Aceste cunotine se dobndesc cnd este nceptor i se perfecioneaz cnd este necesar.

n cadrul leciilor de clas desfurate cu elevii nu ne ocupm n mod special de pregtirea portarilor. n schimb la echipa reprezentativ a colii sau n clasele speciale de handbal pregtirea sistematic a portarilor este absolut necesar.

2.2. Tactica handbalului

Scopul, definiia i clasificarea tacticii

Dac prin tehnic am artat care sunt micrile (gesturile motrice) ntlnite n jocul de handbal, tactica arat rolul acestor micri, cum i de ce le folosim, care este contribuia gndirii juctorilor pentru a obine victoria. Tactica i propune s nvee pe juctori modalitile organizrii, pregtirii i desfurrii aciunilor de atac i de aprare.

Prin tactic se nelege totalitatea aciunilor individuale i colective ale juctorilor unei echipe, organizate i coordonate raional i unitar, n limitele regulamentului i ale eticii sportive, n scopul obinerii victoriei. (L. Teodorescu, 1965)

n lupta sportiv intervine un proces de gndire continuu concretizat n selecionarea i aplicarea procedeelor tehnice nsuite, prin valorificarea calitilor fizice , psihice i teoretice ale fiecrui juctor la situaiile concrete dar mereu schimbtoare din meci. Pentru a dezvolta gndirea tactic se cultiv la juctori spiritul de observaie, iniiativa creatoare, fermitatea, capacitatea de anticipare i opiunea pentru soluia optim la situaia dat.

Tactica aplicat de un juctor este tactica individual iar cea aplicat de doi sau mai muli juctori se definete ca tactic colectiv. Le ntlnim att n atac ct i n aprare.

Dac prin tehnic am artat cum se execut corect, sigur i eficace micrile ntlnite n jocul de handbal, tactica ne nva care este rolul acestor micri, cum i de ce le folosim, care este contribuia gndirii juctorilor pentru obinerea unui rezultat favorabil. Tactica i propune s nvee pe juctori modalitile organizrii i desfurrii aciunilor de atac i de aprare.

n joc sunt prezeni toi factorii (componentele) de pregtire - tehnic, tactic, fizic, psihic, teoretic care se afl ntr-o strns interdependen, influenndu-se i condiionndu-se reciproc. Astfel, tactica nu se poate valorifica dect prin pregtire tehnic, aceasta la rndul ei are la baz pregtirea fizic i tactic, iar toat pregtirea n ansamblu se valorific n condiiile unei pregtiri psihice i teoretice.

Tactica se clasific n individual i colectiv.

Tactica individualn atac: reguli de acionare; calitile, rolul i sarcinile juctorilor pe posturi; folosirea tactic a procedeelor tehnice; demarcajul direct i indirect; depirea adversarului; recuperarea mingilor.

n aprare: cerinele aprrii fa de juctor; reguli ale tacticii individuale n aprare; calitile i sarcinile aprtorilor laterali, intermediari, centrali, zburtori; folosirea tactic a procedeelor tehnice; lansarea cu adversarul; marcajul adversarului; urmrirea i recuperarea mingiilor.

Tactica portarului: plasamentul i aprarea aruncrilor de la distan, de pe semicerc, de pe extreme; colaborarea cu aprtorul; aprarea aruncrilor de la 7 m.; aciunile portarului ca juctor de cmp.

Tactica colectiv cuprinde:n atac: principii: pstrarea posesiei mingii; atacarea porii adverse; crearea raportului supranumeric; adaptarea atacului la sistemul de aprare folosit de adversar; provocarea i valorificarea greelilor aprrii adverse; mijloace ale tacticii colective n atac: pase ntre doi sau mai muli atacani, combinaii de baz pe arip, pasa-ptrunderea i reprimirea mingii, ncrucirile, paravane, blocaje, alte combinaii, fazele atacului, sisteme de joc etc.

n aprare: principii: aprarea porii sarcin a tuturor juctorilor, lupt pentru dobndirea mingii, adaptarea la atacul advers, provocarea i valorificarea greelilor atacanilor; mijloace: repartizarea i numrtoarea, sprijinirea i vorbirea n aprare, predarea i preluarea atacantului, alunecarea, nchiderea culoarelor, dublarea i ntrajutorarea, flotarea, suplinirea; fazele aprrii: replierea, aprarea temporar, organizarea, aprarea propriu-zis; sisteme de aprare: zon, om la om, combinat; aprarea n situaii speciale.

2.2.1. Pregtirea tehnico-tactic

Componentele pregtirii se afl ntr-o strns interdependen, influenndu-se i condiionndu-se reciproc. Astfel tactica nu se poate valorifica dect prin pregtire tehnic, aceasta la rndul ei are la baz pregtirea fizic i cea tactic, iar ntreaga pregtire a echipei i juctorilor se valorific n condiiile unei pregtiri psihice i teoretice corespunztoare.

1. Corelaia ntre tehnic i tactic apare cel mai evident n meci, datorit faptului c juctorul execut procedee tehnice nlnuite, adaptate fazelor jocului de atac sau de aprare, n condiii de lupt cu adversarul i n regim de caliti motrice i de tensiune psihic, solicitate la intensiti diferite.

Procedeele tehnice astfel integrate devin un tot unitar care se deruleaz dup logica activitii juctorului n meci, ele fiind denumite i aciuni tactice sau aciuni de joc. Aceste aciuni sunt elementele constitutive ale jocului i pot fi individuale i colective.

Aciunile individuale i combinaiile tactice sunt efectuate n concordan cu concepia de conducere a luptei sportive pe care am prezentat-o mai sus.

Nivelul calitativ de realizare a aciunilor de joc din fazele atacului i ale aprrii se reflect i n oportunitatea lor. Pentru a ntruni aceste caliti, aciunile juctorilor vor fi corelate n mod permanent: cu mediul intern reacia i adaptarea organismului la solicitarea de efort cerut; cu condiiile de adversitate sau, mai bine spus, cu opoziia adversarilor; cu mediul extern, cu ambiana n care se desfoar.

2. Corelaia dintre tehnic i tactic trebuie s se reflecte, chiar mai mult dect pn acum, i n metodica antrenamentului. Aceasta determin schimbri n concepia de pregtire, actuale fiind nvarea i perfecionarea aciunilor n condiii apropiate de joc, obiectivul fundamental constnd n educarea, concomitent cu tehnica, a gndirii tactice i deprinderii de a juca. Se plac de la studierea luptei sportive pe fazele atacului i aprrii, ceea ce duce la aprecieri ale aciunilor folosite n mod curent de juctorii echipei respective. Statisticile jocurilor aduc mai multe foloase: n primul rnd permit aprecieri critice, prin comparaie cu echipele model ; n al doilea rnd stimuleaz gndirea creatoare a antrenorilor i juctorilor, care se concretizeaz n apariia unor noi direcii de organizare a aciunilor de atac sau de aprare; n alt treilea rnd, studiul fazic al jocului duce la implicaii n antrenament, de aici necesitatea de a elabora exerciii care s pregteasc pe juctori pentru fiecare faz i altele destinate s lege fazele intr-un tot unitar constituit, avnd ca model jocul competiional.

Se nva i se perfecioneaz exerciii care creeaz juctorilor deprinderi tehnico-tactice, modele ce pot fi caracterizate prin urmtoarele particulariti:

pentru creterea capacitii de orientare a juctorilor exerciiile tehnico-tactice se amplaseaz n teren corespunztor situaiilor de joc;

se acord o mai mare atenie legturii logice ntre procedee i se cere o mai bun gradare a dificultilor exerciiilor i sarcinilor tactice;

exerciiile tehnico-tactice executate n colaborare cu coechipierii i n lupt cu adversarii poart denumirea de exerciii n condiii de joc; dei destul de complexe, ele asigur juctorului o activitate asemntoare, cel puin parial, celei de meci;

direcia perfecionrii const n creterea stabilitii la aciunile de perturbare ca: oboseal, instabilitate emoional, depirea vitezei nsuirii etc. Pentru aceasta se apeleaz la urmtoarele mijloace: restrngerea numrului procedeelor de finalizare, gam larg de aciuni pregtitoare , numeroase variante de intrare n procedee. Aa se face c n fondul tehnic al juctorului rmn, spre exemplu, doar procedeele de finalizare cele mai eficace; n schimb crete numrul i se diversific complexele de aciune care preced faza de finalizare. Prin aceasta eecul, soldat frecvent cu pierderea posesiei mingii, caracteristic fazelor de finalizare, este transferat fazelor de pregtire unde aciunea nceput de un juctor poate fi ntrerupt i continuat prin coechipierii care-l dubleaz, sprijin sau asigur. Deci pentru aceleai aciuni de finalizare, un numr mai mic de procedee tehnice, dar foarte bine nsuite, compensat de cunoaterea mai multor aciuni de pregtire i de depire a adversarului;

nvarea i perfecionarea aciunilor de atac i aprare trebuie s aib loc n condiii de angajare corporal;

exersarea aciunilor tehnico-tactice se face n condiii de solicitare maxim a calitilor motrice, a capacitii de efort fizic ridicat i n stare de tensiune psihic;

antrenament individual pentru optimizarea tehnicii, precizia aciunii i dezvoltarea calitii motrice (for exploziv, suplee);

pentru a evita criza de trecere de la o faz a jocului la alta i pentru a asigura astfel cursivitatea i coerena atacului i aprrii, se vor efectua exerciii speciale pentru fiecare faz a atacului i a aprrii, urmate de cuplarea succesiv a fazelor pn n stadiul de integrare.

n procesul de antrenament este necesar s se dea o mare atenie jocului-coal, jocurilor de verificare, precum i jocului competiional n general. Crearea condiiilor de joc n antrenament a fost cunoscut sub denumirea de modelare a antrenamentului.2.2.2. Formulele de aplicare a tacticii

Aciunea individual din multitudinea de elemente i procedee tehnice i avnd la baz gndirea tactic, juctorul opteaz pentru nlnuirea unor aciuni corespunztoare situaiei de joc.

Combinaia tactic presupune coordonarea aciunilor individuale a doi sau mai muli juctori pentru a realiza o faz de joc.

Sistemul de joc presupune organizarea i coordonarea aciunilor ntreguluI efectiv de juctori n atac sau n aprare.

Concepia de joc nseamn particularitile manifestate de o echip n aplicarea tacticii. Avem o concepie romneasc de joc.

Tactica individual

Cuprinde totalitatea aciunilor individuale folosite n mod contient de un juctor n lupta cu unul sau doi adversari i n colaborare cu coechipierii si n scopul rezolvrii unei sarcini da joc (atac, aprare).

Tactica individual are urmtoarele reguli pentru desfurarea aciunilor juctorilor:

anticiparea aciunilor;

iniierea i efectuarea aciunilor n timp util;

angajament fizic n aciune;

acordarea oportun a ajutorului reciproc;

respectarea posturilor n echip;

cutarea celui mai bun plasament;

pstrarea unei atenii ncordate pe toat durata jocului;

reducerea numrului de greeli personale n atac i aprare;

respectarea disciplinei de echip i joc.

Tactica individual n atac

Aezarea n atac, calitile, rolul i sarcinile juctorilor pe posturi.

Se poate remarca c atacanii sunt aezai pe dou linii: prima, care acioneaz pe semicerc sau n imediata apropiere a lui (include cele dou extreme i pivotul - se numete linie de semicerc); a doua linie de atac este constituit din cei doi juctori interi la care se adaug conductorul de joc - se numete linie de 9 m.

Numrul juctorilor din cadrul liniilor poate suferi modificri n sensul c centrul sau conductorul de joc poate aciona ca pivot. Dar i fiecare juctor poate s-i modifice aezarea n fia de teren plasndu-se mai aproape sau mai de poart, mai apropiat sau mai departe de linia median a terenului. Cerinele jocului i aezrile juctorilor n teren au determinat o specializare a lor pe un post. Orice juctor trebuie s fie multilateral pregtit pentru a juca pe toate posturile, dar cum este i normal, randamentul lui nu va fi acelai pe toate posturile.

Repartizarea juctorilor n atac se face innd seama de cerinele postului respectiv i de calitile fizice, tehnice, tactice i psihice pe care acetia le posed.

Extremele au rolul de a purta contraatacul, de a da lrgime frontului de atac printr-un joc cu personalitate, de a circula n vitez printre aprtori i de a se infiltra ntre sau n spatele acestora, etc. Extremelor li se cere: o foarte bun vitez de deplasare, prinderea sigur a mingilor din alergare n vitez maxim, s arunce din unghi cu eficacitate la poart, s foloseasc oportun fentele de depire, cele de pas i ptrunderile hotrte, etc.

Pivoii au sarcina de a destrma aprarea i de a crea bree n care s acioneze juctorii de la 9 m, de a da adncime atacului prin aruncri de pe 6 m i dintre aprtori, de a fixa un aprtor prin plasament sau fr paravan, de a efectua blocaje favorizate aciunilor decisive iniiate, mai ales, de juctorii de 9 m. Cteva caliti necesare oricrui pivot: for i trie fizic pentru a lupta permanent cu aprtorul, vitez de reacie i de execuie, drzenie, simul plasamentului, prinderea sigur a mingii n condiiile luptei directe cu adversarul, aruncri la poart din plonjon srit dup unul din paii specifici pivotului descrii i n cadrul aruncrii la poart din plonjon.

Interii sunt considerai, i pe bun dreptate, temelia oricrei echipe, deoarece ei nscriu goluri de la distan, ei joac extremele i pivoii, ei se retrag primii n aprare. Interii trebuie s fie nali, puternici, supli i ndemnatici, cu o bun tehnic individual n prinderea i pasarea rapid a mingii, siguri n folosirea fentelor de aruncare i a celor de pasare rapid a mingii, siguri n folosirea fentelor de aruncare i a celor de pasare; cu o for deosebit de aruncare i cu eficacitate corespunztoare a procedeelor de aruncare; cunosctori ai procedeelor speciale de angajare a pivoilor; posesori ai ctorva aciuni complexe tehnico-tactice de depire a aprtorului, etc.

Conductorul de joc sau centrul atacului este animat de dorina ca echipa s desfoare un joc colectiv n care s se valorifice toate capacitile coechipierilor si. mpreun cu un inter, asigur transportul mingii n atac i se repliaz primul n aprare, dirijeaz - iniiaz i desfoar aciuni colective n atac (ncruciri, paravane, blocaje, circulaii), prin aciuni periculoase pe centrul terenului, contribuie la demarcajul indirect al interilor sau pivotului. Trebuie s aib ct mai multe din calitile unui inter, la care se adaug: fantezia i experiena bogat de joc; prinderea-pasarea-driblingul, deosebit de bune, execuii rapide i surprinztoare ale aruncrilor la poart, fente de depire urmate de ptrunderi hotrte, etc.

Utilizarea tactic a procedeelor tehnice

Utilizarea de ctre atacani a procedeelor tehnice (poziie fundamental, micarea n teren, pasa, aruncarea, driblingul, etc.) se face n concordan cu locul n teren al juctorului, cu aciunile pe care dorete s le ntreprind, cu tactica general a echipei i n funcie de aciunile adversarilor.

Reguli ale tacticii individuale n atac

Regulilor de tactic individual care au un caracter general li se adaug alte reguli specifice posturii de atacant:

Variaiile de ritm n deplasare i micarea n teren,

Asigurarea mingii (la prindere, protejare n timpul manevrrilor, driblingului, pregtirii pasei sau aruncrii la poart);

Sincronizarea aciunilor proprii cu cele ale posesorului mingii;

Caracterul ofensiv al aciunilor i folosirea oricrei situaii favorabile pentru a arunca la poart;

Prin activitatea fiecrui juctor atacul s aib un front larg;

Alternarea procedeelor tehnice i a aciunilor tactice pentru surprinderea aprtorilor, a adversarilor.

Aciuni tactice individuale

1. Demarcajul i ptrunderea

Demarcajul este aciunea de tactic individual prin care atacantul fr minge caut s scape de sub supravegherea aprtorului pentru a primi mingea sau arunca la poart. Demarcajul poate fi fcut direct sau indirect. Cel direct se realizeaz prin fore proprii utiliznd judicios i oportun procedeele nlnuite ale micrii n teren precum i aciuni de derutare a aprtorului (nvingerea vigilenei lui). Cnd atacantul se deplaseaz de la poarta proprie spre cea advers, pentru a realiza demarcajul direct, pornete brusc n fii libere de teren, schimb ritmul de aprare n mod repetat, efectueaz schimbri de direcie surprinztoare (simple, duble, piruete), opriri brute din alergare urmate de priviri n alte direcii, etc. n atacul poziional juctorii se demarc n funcie de postul n care acioneaz, aa de pild, juctorii de lng zon se retrag pentru a prinde sau a lua elanul necesar aruncrii; cei din linia de 9 m se deplaseaz lateral pentru a iei n ntmpinarea mingii pasate, iar pivoii pornesc brusc de lng aprtorii n spaii libere.

n general, desprinderea de aprtori trebuie s se execute brusc i numai n momentul premergtor aciunii, aceast desprindere hotrt i energic, pe lng faptul c surprinde aprtorul, este un indiciu i pentru coechipierul cu mingea care-i poate pasa fr ca pasa s fie interceptat. Demarcarea nu trebuie s fie executat spre un loc ctre un alt coechipier a nceput demarcarea i nici ctre locul pe care se afl deja un coechipier demarcat deoarece juctorii s-ar ncurca reciproc n aciune.

Dei scopul demarcrii este acela de a realiza condiii favorabile primirii mingii, totui un bun demarcaj contribuie direct la succesul aciunilor celorlali atacani, prin aceea c atrage un aprtor ceea ce favorizeaz crearea unor culoare libere pentru un alt atacant. Aa a aprut demarcajul indirect, demarcaj pe care l vom prezenta n cadrul mijloacelor tactice colective.

Ptrunderea este un procedeu special de demarcare, fiind urmat, n mod normal, de prinderea mingii i aruncarea la poart. Deci, ptrunderea este aciunea de demarcare ctre poart (cnd se trece n atac) sau spre semicerc (atac poziional sau n circulaie), efectuat n vitez i for cu scopul primirii mingii i a aruncrii ei la poart.

Demarcarea ce se face pentru o ptrundere trebuie s fie sesizat de coechipierul cu minge i onorat de ctre acesta printr-o pas oportun.

Cele mai ntlnite ptrunderi sunt cele ale extremelor i interilor n breele zonei, precum i cele executate de unul din vrfurile contraatacului prin spatele executate de unul din vrfurile contraatacului prin spatele unor aprtori repliai cu ntrziere.

2. Depirea

Depirea este aciunea de tactic individual prin care atacantul posesor al mingii se elibereaz corect de marcajul aprtorului direct i acioneaz hotrt spre poart pentru a arunca sau pasa.

Depirile constau din complexe de procedee tehnice i din valorificarea calitilor fizice de vitez (reacie, execuie, deplasare), ndemnare i for.

n efectuarea unei depiri apar mai multe faze:

judecarea situaiei i prevederea eventualitilor;

efectuarea fentei.

sesizarea rspunsului adversarului i corectarea eventual a planului;

depirea propriu-zis;

finalizarea aciunii individuale.

Ca mijloace de baz folosite n cadrul depirii reinem: gndirea tactic, procedeele tehnice (n special fente, dribling, aruncarea la poart) calitile fizice artate precum i iniiativ, curaj, hotrre, impetuozitate, etc.

Cele mai frecvente depiri se fac n lupt cu un adversar: care se repliaz, care iese din zon pentru a ataca juctorul cu minge sau care marc strns un atacant periculos.

n prima alternativ juctorul aflat n posesia mingii efectueaz depirea aprtorului care se retrage spre poarta pe care o apr executnd dribling i schimbri de direcie, alternnd nlimea driblingului sau mna cu care dribleaz, fcnd piruete, schimbnd continuu ritmul de deplasare, acionnd hotrt spre poart pentru a arunca.

n cele dou alternative atacantul i caut cel mai bun plasament, primete mingea, execut o uoar sritur pe dou picioare n lateral (stnga sau dreapta) - sesiznd contraaciunea aprtorului; pornete hotrt n partea unde face depirea folosind driblingul simplu sau multiplu pentru concretizarea iniiativei i pentru finalizarea aciunii. Interii i extremele uneori nlocuiesc sritura pe dou picioare i cu o fent simpl, dubl sau pivotare.

3. Recuperarea mingilor

Ca urmare a aruncrilor la poart din aciune, de la 7 m i de la 9 m mingea poate intra n poart (gol), poate fi reinut de portar sau respins de acesta, de bar sau din blocrile efectuate de aprtori.

Pentru a reintra n posesia acestor mingi, pentru a le recupera + unii dintre juctori ce fuseser n atac, urmresc ricoarea lor n care timp efectueaz un plasament corespunztor i reprinznd mingea acioneaz individual spre poart sau ncep un nou atac colectiv.

2.2.3. Tactica individual n aprare

Cerinele aprrii fa de juctor: s fie drz, mobil, perseverent n a face marcajul sau ieirea la adversarul direct, prompt i gata de a reaciona rapid n concordan cu faza de joc folosindu-se cunotinele tehnice i calitile sale. El trebuie s observe aciunile celorlali coechipieri i adversari, s judece situaiile i s intervin hotrt.

Reguli de tactic individual n aprare:

juctorul va fi preocupat i de aprare nc din timpul atacului;

repliere prompt i oportun n aprare;

ntrzierea lansrii i desfurrii contraatacului advers;

mereu ntre adversar i poarta proprie;

intervenie hotrt la cel mai periculos adversar fa de poarta proprie;

marcaj strns sau atac hotrt al adversarului care primete mingea sau o are, pe partea braului de aruncare;

folosirea oricrei posibiliti certe pentru a intra n posesia mingii;

ritm susinut i continuu n aciuni;

demarcaj brusc n zon liber de teren, cnd echipa proprie intr n posesia mingii.

Folosirea tactic a procedeelor tehnice

Elementele constitutive ale fazelor i sistemelor de joc sunt aciunile individuale. Aciunea individual este folosirea contient de ctre aprtor a celui mai corespunztor complex de procedee tehnice, n scopul realizrii unei sarcini de aprare, cum ar fi mpiedicarea atacantului de a arunca la poart, de a intra n posesia mingii, etc.

Aciunea individual presupune o succesiune de procese de analiz a situaiei de joc i de alegerea regulilor dup care trebuie s intervin, acestea fiind susinute de procedeele tehnice de aprare: poziie fundamental, micarea n teren, atacarea adversarului cu corpul, scoaterea mingii din dribling, blocarea aruncrilor.

Marcajul

Marcajul este aciunea tactic individual, de baz, prin care aprtorul folosind plasamentul i micarea n teren - supravegheaz aciunile atacantului, l mpiedic n mod regulamentar s prind mingea, d o paseze, s dribleze sau s arunce la poart.

n funcie de cum se efectueaz marcajul adversarului, poate fi de trei feluri:

Marcajul strns se folosete cel mai des pentru a anihila sau a limita aciunile unui atacant, valoarea (inter) a unui vrf de contraatac pentru a nu primi mingea n cadrul sistemului de aprare om la om sau atunci cnd un atacant ptrunde la semicerc.

n marcajul strns aprtorul se va deplasa ntre poart i adversari, pe partea braului de aruncare sau orientat astfel nct s-i ofere culoar de ptrundere spre marginea terenului. Deci, aprtorul nu se va plasa ntotdeauna pe linia imaginar ce unete adversarul cu mijlocul porii.

n marcajul strns, aprtorul este aproape de adversarul su direct. Apropierea sa accentueaz n aprarea om la om pe jumtate sau pe tot terenul i de asemenea pe msur ce atacantul se apropie de poart cnd cei doi adversari se gsesc n cele din urm ntr-o lupt brbteasc corp la corp.

Aprtorul ce face marcaj strns va cuta s evite blocajele i paravanele fcute de un alt adversar pentru a facilita aciunile atacantului. Mijloacele de a le evita sunt simple unul sau doi pai napoi, lateral sau nainte cu condiia de a fi oportuni.

Marcajul strns este foarte eficient cnd atacantul nu posed procedee tehnice, vitez i for corespunztoare depirii aprtorului sau n condiii de joc cu mingea ud, teren cu zgur desfundat de ploaie, bitum ud sau cu mzg cnd prinderea , driblingul i aruncarea la poart sunt mult ngreuiate.

Pentru a efectua un marcaj strns, eficace, aprtorului i se cere:

respectarea i aplicarea regulilor de tactic individual;

s fie capabil i s vrea s depun eforturi mari, psihice i intelectuale;

s aib o foarte bun pregtire fizic, fiindu-i necesar n primul rnd fora n picioare pentru opriri; n al doilea rnd, pentru a nu fi depit cu uurin trebuie s posede vitez de reacie i de deplasare; apoi i se cere rezisten n regim de vitez, necesar realizrii unui randament maxim pe toat durata jocului.

a) Marcajul de supraveghere este caracteristic aprrii n zon, uneori se folosete n aprarea om la om cnd atacantul advers nu este valoros sau de ctre aprtorul ce are n sarcin s ajute un coechipier al crui adversar este mai periculos pentru echip.

Marcajul de supraveghere const din supravegherea permanent a adversarului direct (deplasri cu pai adugai din poziie de aprare), dar este atent n acelai timp la pasarea mingii, la activitatea celorlali atacani, ncercnd s anticipeze inteniile tactice ale adversarilor i dac este cazul s acorde unui coechipier apropiat aflat n dificultate.

n alternativa n care omul su primete mingea i are o poziie favorabil de unde ar nscrie, atunci aprtorul l va ataca cu promptitudine i l va marca strns pn acesta va pasa mingea.

n folosirea marcajului de supraveghere ordinea activitilor este urmtoarea: numrtoare , plasament dinamic, anticipare, aciune hotrt, colaborare.

b) Marcajul de intercepie, a aprut n handbal pentru a mpiedica pivotul s primeasc mingea. De data aceasta aprtorul se plaseaz ntre posesorul de minge i pivot, efectund de fapt un marcaj strns activ. Asupra termenului de activ vom reveni puin mai trziu.

Cnd marcajul de intercepie se face la juctorii din extrem sau din linia de 9 m, este un marcaj special de la o distan ceva mai mare (nu este nici marcaj strns nici de supraveghere).Tot marcaj de intercepie poate fi i ocuparea primului plan cnd se urmresc vrfurile de atac adverse sau cnd pe semicerc se infiltreaz atacanii.

Marcajul de intercepie este eficace la handbal, deoarece semicercul face ca atacurile s se desfoare mai mult frontal i mai puin n adncime (ca la baschet sau fotbal).

Unul din atributele jocului modern n aprare este legat de iniiativ. A juca cu iniiativ n aprare presupune a face totul mai repede , mai hotrt, mai eficient (informare, analiz, decizie, aciune). n acest sens marcajul strns i cel de intercepie devine activ dinamic - agresiv, avnd drept scop limitarea sau ntrzierea intrrii adversarului n aciune, determinarea efecturii unor greeli de tehnic din partea atacantului cu minge sau favorizarea intercepiilor. Jocul de iniiativ n aprare aduce n prim plan pregtirea psihic (iniiativ, promptitudine, curaj), fizic i tehnic (vitez, lupt nemijlocit cu atacantul, scoaterea mingii, etc.) precum i noiuni teoretice clare.

Lansarea cu adversarul

Lansarea cu adversarul este o aciune de tactic individual prin care aprtorul caut s contracareze ptrunderile i depirile efectuate de adversari deci jocul n adncime al acestora.

Despre lansarea cu vrful de atac care nu are mingea i despre alternativa n care atacantul cu mingea, fcnd dribling, se ndreapt spre poarta advers am discutat cu prilejul folosirii tactice a procedeelor tehnice i a regulilor dup care juctorii i desfoar aciunile.

Acum ne vom opri asupra alternativei n care aprtorul aflat n dispozitivul de aprare acioneaz mpotriva unui adversar aflat n posesia mingii i care prin valoarea sa se face periculos.

Atacantul care primete mingea la o distan convenabil fa de poart i ntr-o poziie favorabil pentru a nscrie, trebuie atacat i stnjenit permanent de ctre aprtorul direct. Atacarea adversarului cu minge trebuie s se fac prompt, dar n nici un caz aprtorul nu se va arunca orbete asupra acestuia.

Lansarea cu adversarul presupune unele deplasri prealabile; gsirea unui plasament corespunztor interveniilor, atacarea oportun a omului cu minge n tot acest timp au loc procese de analiz i anticipare a aciunilor adversarului (ce vrea s fac; a folosit driblingul; cele trei secunde; cei trei pai) atacarea adversarului s ofere rezerve pentru aciuni viitoare aprtorului; n situaia c atacantul vrea s-l depeasc, acesta s fie gata s se retrag uor napoi, nchizndu-i unghiurile de aruncare determinndu-l s-i ntrerup aciunea i s paseze mingea.

Marile valori pot fi anihilate prin marcaj special (uneori colectiv) i prin lansri n care fora general a aparatului are un rol hotrtor.

Intercepia mingii

Dac marcajul n intercepie las puine anse adversarului direct de a primi mingea, intercepia este aciunea derutant, executat spontan, prin surprinderea de ctre aprtor pentru a intra n posesia mingii.

n general, intercepia este precedat de o pasivitate ce las impresia adversarului direct i a celui cu minge c aprtorul nu urmrete faza, deci nu poate anticipa i nici nu intenioneaz s ocupe primul plan.

n realitate printr-o aciune hotrt, exploziv, el ncearc s intre n posesia mingii. Aceast aciune, gndit, voit i calculat trebuie realizat rapid i cu certitudinea de reuit, ntruct prin ieirea unui aprtor din dispozitiv se creeaz o bre, prin care atacanii pot nscrie foarte uor.

Pentru a intercepta mingea aprtorul intervine n traiectoria mingii aproape de cel ce urmeaz s o primeasc, n caz contrar, poate fi fentat sau are timp suficient pentru a interveni. Elementul hotrtor pentru realizarea unei intercepii este anticiparea.

Urmrirea mingilor

Mingile aruncate la poart i care sunt blocate sau respinse de ctre aprtori i portari, cele care lovesc bara, cele care se rostogolesc pe sol, trebuie urmrite de aprtori pentru a intra n posesia lor. La aruncrile de la 7 m sau de la col, pentru a urmri i intra n posesia mingii, plasamentul i primul plan are mare importan.

2.2.4. Metodica nvrii tacticii individuale

Atunci cnd n cadrul instruirii se d orientare tactic procedeelor tehnice care se nva i se repet, cnd se arat la ce folosesc ele nu facem altceva dect s-i nvm pe elevi tactica individual. Dac la folosirea tactic a procedeelor tehnice se adaug: nvarea unor reguli dup care i desfoar juctorii aciunile; li se arat sarcinile lor individuale n concordan cu fazele de joc; li se prezint cerinele legate de lupta cu un adversar avem o viziune general i o dinamic a nvrii tacticii individuale.

1. Pentru a presta un joc eficace, juctorul va trebui s parcurg exerciiile artate cu prilejul nvrii procedeelor tehnice de atac i de aprare n condiii apropiate de joc. Subliniem i cu acest prilej rolul cu totul special pe care l are: procedeele micrii n teren i pentru care se pot folosi cu mult succes i jocuri de micare, ca: Leapa, Jocul cu umbra, Vntoarea, etc.

2. nvarea organizat a aciunilor tactice individuale trebuie nceput imediat ce s-a trecut la repetarea i perfecionarea principalelor procedee tehnice. Orict de bine ar fi nsuit i perfecionat tehnica jocului, ea nu poate fi valorificat dect prin aplicarea ei sub forma unor aciuni individuale i colective.

Spunem organizat, pentru c este foarte necesar ca aciunile tactice individuale s fie corect i rapid nsuite chiar de la nceput.

Acum se nva practic i teoretic aciunile specifice posturilor, cele specifice fazelor de joc i cele necesare luptei cu adversarul este considerat ca cea mai dificil perioad, necesitnd mult rbdare i calm din partea juctorului i a profesorului.

3