retetele herminei

Download Retetele Herminei

Post on 09-Feb-2018

270 views

Category:

Documents

13 download

Embed Size (px)

TRANSCRIPT

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  1/41

  Reetele Hermineitraducere din lb. german:

  Gerda i Friedriech Mausch

  Marinela Porumb

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  2/41

  foto copert: Radu Popcopert: Rzvan Anton

  tehnoredactare: Tudor Porumb

  Coperta: caietul de reete a Herminei i a fiicelor ei

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a RomnieiPORUMB, MARINELAReetele Herminei/ Marinela Porumb - Sibiu :Honterus, 2007

  ISBN

  2007 Autorul volumului. Toate drepturile rezervate. Reproducereaintegral sau parial a textului, prin orice mijloace, fr acordul autoru-lui, este interzis i se pedepsete conform legii.

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  3/41

  HermineLeonhardtk(1868 -- 1944)

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  4/41

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  5/41

  5

  Casa cu lei din centrul oraului Sebe, n interiorul cetii, poartnc n ea neschimbat trecerea vremurilor.

  Construit n anul 1567, nainte de ultimul atac al turcilor din1661, cnd oraul a ars din temelii (cu excepia a trei construcii),a rmas din ea doar faada cu un cat, cu ancadramente de pia-

  tr la ferestre i o inscripie veche, care a fost eliberat de subtencuiala ulterioar, la ultima renovare din anul 2000.

  Casa a fost reconstruit dup atac i i s-a adugat nc o camerpeste curte i una la strad, deasupra porii masive din scnduri groa-se de stejar, prinse n cuie puternice, cu ivr de fier btut n fierriaoraului. Intrarea n curte se face deschizndu-se cu uurin o jumtatede poart, cealalt rmnnd bine fixat cu cte un drug gros de fier

  ce se apas uor spre interior, ca s se nchid sus i jos. Intrat n curtete afli ca ntro alt cetate. Odat nchis poarta masiv i tras ivrul,orice legtur cu lumea exterioar se rupe. Peti mai departe peculoarul de sub cele dou camere, fleotrit cu piatr mare de ru,btut n toat curtea, pentru ca ploile puternice s nu blteasc no-roaiele. Curtea lung se nchide spre grdina frumoas din spatele eicu o poart din fier forjat, ncadrnd ochiuri de sticl verde.

  La parter, n dreapta e o prvlie care de-a lungul timpului a fostcroitorie, han (1833), ceasornicrie, cabinet de avocatur, cofetrie.n stnga, peretele nalt de 12 m al casei de la nr 50 e mbrcat

  cu ieder ruginie toamna, ca un carnaval al naturii. n dreapta, scrilece duc la etaj, din lemn, au balustrad de mn. Trepii nu sunt abrupi;14 la numr, al 7-lea i al 14-lea lat ct trei, fcui parc pentru popasuride odihn.

  Uile mari, duble, cu ochiuri de sticl ptrate, ascund secretul n-

  chiderii lor cu cheia masiv. Din holul lung se deschid spre camereui scunde din lemn masiv, cu clane cu rtez, ce se nchid solid pedinuntru (i nu pot fi sparte), lucrate manual n sec. al XVII- lea.

  n captul holului e sufrageria mare de 50 mp, podit cu scn-

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  6/41

  duri late, vopsite maro, cu mobilier de lemn pstrat din generaie ngeneraie, pianul masiv, ntre cele dou ferestre, pianul Herminei, foto-grafii de familie pe perei, fcute la logodne i cstorii, amintiri pes-te timp. Tavanul casetat i mprit cu mult precizie e decorat cu tri-unghiuri i forme geometrice colorate n negru, rou, verde mutar.Pe jos, preuri esute n cas. Teracota frumoas din cahle smluite,reprezentnd lebede i nuferi de un verde nchis, cu jocuri de lumi-

  ni, avea deasupra uii, unde jraticul scnteia n nopile reci de iarnun cuptor nchis cu o u miestrit dantelat n jocuri de fier, de undemirosul merelor coapte aromau ncperea.

  Cea mai important odaie a casei era buctria. Aezat lng in-trare, mare, luminoas, aici i petrecea stpna casei cea mai mare partea zilei, gtind pentru so, copii, prini, mtui i unchi, neamuri i pri-eteni, pentru c familiile erau numeroase i se ntlneau des, cu tot felul

  de prilejuri. Mai erau i mesele care se ntindeau invitailor la petreceri,onomastice, serate Krnzchen i care trebuiau s fie exemplare: fee demas din damasc alb, apretate, cu untischleufer cusut cu flori pe mijlocori de etamin cusut cu muscuealbastre sau broderii colorate. Pe elese desftau delicatese culinare fine, fcute dup reete din caietele vechii nepreuite ale bunicilor sau nvate n renumita coal de menaj de laBraov - Kochschule ori aduse de la Viena i Paris. Se serveau lichioruri

  de fructe preparate n cas, vinuri vechi din pivni, cozonaci cu nuc,torturi cu alune i migdale, checsuri cu vanilie i anason, prjituri fine,ngheate, creme.

  De toate aceste bunti, cu mult trud i druire se ocu-pa stpna casei, ajutat doar de o slujnic, o fat de la ar. Multpricepere cerea buctria i ntocmirea meniurilor de zi cu zi, care erauadeseori complicate i grele. La prnz se impunea obligatoriu dou - treifeluri, iar ca desert se obinuia o prjitur. Seara se servea din nou mn-

  care gtit, rar se punea platou rece. Se gtea n fiecare zi, ceea ce nise pare astzi foarte complicat. Se mnca mult i bine. Chiar dac avea oslujnic care o ajuta la prepararea bucatelor, dichisurile adic secreteleprjiturilor, murturilor, preparatelor n cas, doar stpna casei le tia.

  6

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  7/41

  7

  Reetele erau pstrate cu grij, n familie sau mprtite doar rudelor iprietenelor apropiate.

  Caietul de reete constituia o activitate important a fiecreifete, care se pregtea de ncheierea unei cstorii promise. Nu erasuficient s fie frumoas sau s dein o zestre corespunztoare, obliga-toriu trebuia s treac printro perioad n care s fie instruit i pregtitpentru viaa de familie, care impunea femeii mari responsabiliti.

  *****

  Caietul cu scoare de piele maro e att de uzat c modelul frumosstanat abia se mai desluete. Cptueala decolorat, de mtase, cusutcu panglici fine pe margini de nvelitoare e roas i desprins. Foilenglbenite de vreme pstreaz n ele secretele buctriei de la sfritul

  sec. al XIX-lea.Caietele de reete au fost aruncate, nemaifiind trebuin nimnui.Tudor, biatul meu le-a gsit ntro magazie cu lucruri abandonate.Plecaser toi cei care au avut vreo legtur cu aceste caiete: unii nnefiin, alii spre o via mai bun. Au mai trecut 12 ani pn a venitvremea s le deschidem, s ne aplecm asupra lor cu respect i ngduin,pentru a le da o via nou, ca s nu se piard obiceiurile veacurilor tre-cute, cunotinele culinare din acea epoc, pentru o eventual aplicaresau mbuntire actual.

  Hermina s-a nscut n aceast cas n Ajunul Crciunului, la 24

  decembrie 1868. Frumoasa Hermina, fiica fostului primar al orauluiSebe Albert Leonhard a avut n anul 1890 programat cstoria cuDr. Gustav Krasser, avocat ce mai apoi i-a deschis birou de avocaturla parterul casei. Tnra fat i-a nceput pregtirea cstoriei cu n-

  tocmirea unui caiet de reete, cu un scris caligrafic unic i deosebit defrumos. Era nu numai frumoas ci i foarte bine educat i talentat,o pianist renumit, care a acompaniat aproape toate prezentrile muzi-cale cu soliti cntrei sau instrumentiti venii n turneu din ar i

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  8/41

  strintate.Din cstoria lor s-au nscut 6 copii.Reetele au nscris pe pagin, n dreapta sus, data la care au

  fost notate chiar de ctre Hermina - anii 1888, 1889,1890, dar maigsim cteva reete cu scrisul ei deosebit de frumos, caligrafic pnn anul 1922.

  Minka (Hermine Krasser) s-a nscut n anul 1894 ca fiic a Hermi-nei i a avocatului Gustav Krasser. Ea a urmat la Braov un curs pregtitorla Kochschule (coal de menaj) i a ntocmit cel de al doilea caiet dereete n anii 1913-1914. A mai completat i n anul 1915 cteva reete.Frumoas, sensibil i delicat, se stinge prea de timpuriu din via, n 24decembrie 1924, n Ajunul Crciunului.

  Hedwiga Krasser (1899-1989), a fost cea de a doua fiic a Hermi-nei, cunoscut cu porecla tante Nepo. Ea a completat mai trziu ncaietul pe care l-a scris Minka, reete aprute ulterior, aduse n familie dinGermania, ntre anii 1942-1947.

  *****

  Caietele acestea, cu foile nglbenite de trecerea vremuri-lor, poart pe marginea filelor amprentele celor trei femei care le-auscris i rsfoit, le-au recitit i au pregtit mese pentru cei dragi. Elene dezvluie ceva din personalitatea fiecreia, pornind de la acurateeastilului, lizibilitatea textului, la preferinele culinare i nu mai puincontureaz grija i respectul cu care a fost pstrat caietul 125 de ani,trecut din generaie n generaie.

  Toate aceste aspecte reliefeaz un mod de a gndi i tri

  ntro epoc zbuciumat n care n-a fost neglijat nicio latur a vieii.Au tiut s dea existenei un sens, s respecte regulile i tradiiile impusede societate, acionnd ca un factor pozitiv n comunitatea noastr.

  Sunt totodat amprentele vieii de zi cu zi din oraul Sebe,

  8

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  9/41

  9

  la sfritul sec. al XIX-lea i nceputul sec. al XX-lea, reflectat cu belug,dar i cumptare n reetele cuprinse n aceast carte.

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  10/41

  10

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  11/41

  11

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  12/41

  12

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  13/41

  1 Jeleu de agrie3 litri de agrie se cur, se pun ntr-o oal de lut, se acoper

  cu ap (s treac dou degete peste ele), se nmoaie prin erbere,se las 2 ore la rece, se toarn compoziia pe o sit i se las sse scurg sucul.

  Pentru un litru de suc se pune kg zahr, se erbe pn devine

  o mas gelatinoas, ndeprtndu-se n prealabil spuma.Se toarn n borcane, se leag cu celofan i pnz deasupra i

  se pun n cmar.

  2 MarmeladAgriele rmase se strecoar prin sit, se adaug zahr dup gust

  i se erbe amestecndu-se tot timpul s nu se prind, pn devineo mas vscoas.

  3 Ciuperci in oetChampinioane mici, nchise nc, se cur de cozi, se spal de

  mai multe ori, pe urm se erb n saramur un clocot.Intre timp se erbe 1/3 oet de vin i 2/3 ap, sare, foaie de dan,

  2-3 cuioare, boabe de piper i n aceast soluie se erb ntr-un singurclocot champinioanele scoase cu o sit din saramura de sare.

  Se strecoar apoi, se las la rcit, se introduc ntr-un borcan,se toarn oetul n care au dat un clocot peste ele, se adaug un picsalicilat i se leag cu celofan.

  4

  Vin de strugurei(

  rozinchine)

  ))1 litru suc de strugurei, 2 litri ap, 1kg. zahrStrugureii se zdrobesc, se preseaz i se strecoar printr-un

  scule de in.

  13

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  14/41

  Zahrul i apa se toarn peste sucul de strugurei, se amestec ise las peste noapte. Dup topirea zahrului se toarn lichidul ntrodamigean de sticl, se acoper cu tifon i se las 3 luni, dup carevinul se trage cu un furtun, (cu atenie pentru a nu se tulbura vinul) nsticle care se astup bine cu dopuri de plut i se vor pstra n pivnin poziie vertical.

  5 Fasole verde pentru iarnPstile tinere (cele galbene) se cur de vrfuri i ae, se spal

  bine, se aeaz vertical n borcane, se toarn peste acestea oet de vinbine diluat (s e ca o limonad).

  La urm se pune salicilat, se leag cu hrtie de pergament, se laspeste noapte ntr-un vas cu ap cald, se pune n cuptor a doua zi i

  se erb n dunst (baie de aburi).

  6 Ardei pentru iarnArdei galbeni tineri care mai au pielia verzuie se cur de

  semine bine, se spal i se toarn n ap erbinte n care s-a pus sali-cilat, se scot nainte de a da n clocot i se las s se rceasc.

  Ardeii se pun ordonat n borcane de castravei i se toarn

  apa salicilat peste ei (aceasta trebuie s mai dea un clocot dup ces-au scos din ea ardeii). n borcan apa trebuie s acopere ardeii bine,se mai rotete uor borcanul s ias aerul dintre ardei. Se pune deasu-pra hrean i cu beioare de mrar se apas i se leag borcanul.

  Pentru apa salicilat se pun 10 gr de salicilat la 3 litri de ap,se erbe nainte de a pune ardei (eu am pus la 180 ardei 10 litrii de api 30 gr salicilat). Aceti ardei se folosesc iarna pentru umplut.

  7 Dovleac compot pentru iarnDup ce dovleacul a fost curat de coaj i de smburi, se taie

  14

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  15/41

  45 Citronat chec6 albuuri se bat spum cu 280 g zahr, se adaug 5 glbenuuri,

  se bat intens, apoi se ncorporeaz 200 g fin amestecate cu 50 g nucimcinate, 50 g migdale mcinate, 30 g ciocolat tiat cubulee mici,50 g citronat (dulcea din coji de lmi sau portocale). Se amestecuor de jos n sus compoziia, se pune ntr-o tav de chec care a fost

  uns cu unt, tapetat cu fin, iar pe fundul tvii s-a pus o coal de hrtiealb. Dup coacere, foaia se desprinde cnd checul este nc cald.

  citronat: cojile de lmi se cur mpreun cu partea alb pnla fruct, se taie n cubulee mici, se pun ntrun vas cu ap rece s treacpeste ele, se in n ap o zi, se scurg. Separat, se face un sirop legat dezahr n care se erb cojile de lmi sau portocale, ca o dulcea. Sepun n borcane mici, se leag cu celofan. Se folosesc la prjituri, torturi,

  checuri, ngheate, creme.

  46 Prjitur cu nuci i migdale400 g fin, o lingur unsoare, 2 linguri ulei, 2 linguri smntn,

  100 g zahr, 1 ou, praf de copt. Se face un aluat, se ntinde n tavauns cu unt i tapetat cu fina, se neap cu furculia din loc n loc.

  Deasupra se pune urmtoarea crem de nuci: 450 g nuci, 50 g migdale(sau civa smburi de caise), 2 linguri coaj de portocale din dulcea,20 g stade, o can lapte, se freac ntr-un vas pe foc, se rcete,se adaug 4 albuuri btute spum cu 200 g zahr. Se coace la foc fo-arte mic. Foarte bun !

  25

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  16/41

  26

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  17/41

  27

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  18/41

  28

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  19/41

  29

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  20/41

  28

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  21/41

  MENIU

  Mari 11 noiembrie 1913

  Sup cu late Carne de vit cu cartofi cu boia Gri berlinez

  Seara: crnciori cu mazre

  47 Cartofi cu boia kg cartofi, 50 gr untur, 20 gr ceap, smntn, 30 gr fin,

  puin boia, 20 gr suc de roii, ap sau sup de vit pentru fiert cartofii.Cartofii se fierb cu coaj, se cur, se taie cuburi i se amestec cu sosulde boia, care se face aa:

  Sos de boia n untura ncins, se clete ceapa mrunit, mpreun

  cu fina i puin boia, se stinge cu supa, se adaug smntn, suculde roii, se pune sare, piper, se amestec cu cartofii tiai cubulee.

  MENIU Miercuri 12 noiembrie 1913

  Sup de fasole Chiftelue cu piure de cartofi Tiei cu nuc

  Seara: cartofi copi cu unt

  48 Pulp de porc cu mutar;1 kg pulp de porc, sare, 100 gr slnin, ptrunjel tocat, chi-

  mion, boia dulce, 30 gr ceap, 60 gr untur, ap sau sup de vit, doulinguri de mutar, l smntn.

  Pulpa se dezoseaz, se ntinde, se mpneaz cu bucele de slnindate prin ptrunjel tocat, chimion i boia, se ruleaz i se leag cu o a,se prjete n untur i ceap mrunit. Se adaug de mai multe ori apsau sup. Dup 2 ore sau 2 ore, cnd carnea este moale i sosul sczut

  29

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  22/41

  se toarn sosul peste ea, presrat cu rdcinoasele i se asorteaz cu cartofifieri i tiai felii.

  97 Pastet de vnat200 gr carne crud de vnat, 300 gr carne de vnat fript, 3 fran-

  zele decojite muiate n lapte, se trec prin maina de tocat de mai multe

  ori, se amestec cu 200 gr slnin afumat tiat cubulee mrunte,100 gr smntn, sare, condimente pentru pastete, 6 glbenuuri, 2 linguriconiac sau Madeira, 20 gr pistaii curate i tiate cubulee. Compoziiase pune ntr-o tav tapetat cu felii subiri de slnin, se acoper tot cufelii subiri de slnin, se fierbe 3 ore n dunst (pe aburi). Pasteta se scoatepe un platou, se unge cu untur de porc, se taie felii i se orneaz cu aspic,ptrunjel i ridichi.

  MENIU

  Mari 13 ianuarie 1914

  Sup de vit cu glute de carne fiartCarne de vit cu cartofiGogoi - carnaval

  98

  Glute de carne100 gr unt, 3 ou, 200 gr resturi de carne, 20 gr ceap, ptrunjel, 50gr pesmet, 20 gr untur, sare, piper i magheran. Untul se freac bine cu3 ou. Se adaug: 200 gr carne tocat sau tiat cubulee foarte mrunt,ceapa tocat mrunt, ptrunjel, sare, piper, magheran, se introduce pes-metul (circa 50 gr), pn cnd compoziia are consisten pentru a formaperioare, ct o alun mare, care vor fi fierte n ap cu sare 10 minute,

  dup care se pun n supa de vit i se servesc.

  99 Crem de portocale l lapte, 280 gr zahr, 10 glbenuuri, 3 portocale, 100 gr gelatin,

  50

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  23/41

  l fricDin lapte, zahr, glbenuuri, sucul de la 3 portocale, plus cteva

  coji de portocale mrunite se face o crem care se fierbe pe aburi pncnd crema se ngroa. Dup ce crema se rcete se ncorporeaz gela-tina i frica, se pune ntr-o form uns cu unt i se las la rcit timp de2 ore. nainte de a fi servit crema se va scoate din form. Se poate turnai direct n pahare cu picior, din care se servete dup ce a fost ornat cu

  fric i garnisit cu felii de portocale.

  100 Portocale umpluteLa 10 portocale frumoase se taie partea de sus, portocalele se sco-

  besc, iar din carnea fructului se preseaz sucul de portocale. Fiecare dinportocalele scobite se umplu pe jumtate cu crem de portocale, iar partea

  rmas se umple cu crem de ciocolat, cu capacele tiate se acoper,se depun ntr-un loc rcoros, iar nainte de servire se taie n sferturi.Cele dou creme se vor prepara astfel:Crema de portocale:250 gr suc de portocale, 6 glbenuuri, 210 gr zahr, 125 gr fric,

  5 gr gelatin. Sucul de portocale, glbenuurile, zahrul se bate pe aburpn cnd compoziia se ngroa. Dup rcire se amestec cu fric igelatina care a fost dizolvat n 2 linguri de ap fierbinte.

  Crema de ciocolat:120 gr ciocolat, 100 gr zahr, dl ap, 125 gr fric, 5 gr

  gelatinCiocolata nmuiat (topit n vas pe abur), se amestec cu zahrul

  topit, se d la rece. Dup rcirea parial a acestei compoziii, se amestecn continuare cu frica btut bine i cu gelatina dizolvat n puin apfierbinte.

  101 Crem Tuti-Fruti l fric (din lapte de bivoli sau de vac), 120 gr zahr,

  51

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  24/41

  MENIU

  Luni 19 ianuarie 1914

  Sup de elinFriptur de porc nbuit (pulp) - cu cartofi natur

  Seara: sufleu de orez

  119 Tort SchillerSe compune din: blat de tort, blat biscuit de nuc, crem de vanilie,

  glazur de ciocolat.Blatul :150 gr unt, 6 glbenuuri, 110 gr zahr, 160 gr migdale, 90 gr

  ciocolat, albuurile de la 6 ou, 40 gr marmelad, unt i fin pentru

  form.6 glbenuuri se freac cu zahr, se amestec bine cu untul frecat, cumigdalele mcinate i ciocolata ras i se ncorporeaz uor spuma btutbine de la 6 albuuri. ntro form de tort uns cu unt i tapetat cu finse coace. Tortul se taie cnd s-a rcit pe orizontal, partea de jos se ungecu din crema de vanilie i se acoper cu un blat de tort din biscuit denuc, care se unge cu cealalt jumtate de crem de vanilie. Peste aceastase pune partea de sus a blatului, care a fost uns cu marmelad. Apointregul tort se mbrac n glazur de ciocolat.

  120 Biscuit de nuc1 ou, 7 glbenuuri, 150 gr zahr, 110 gr nuci, 20 gr pesmet din

  biscuii, albuurile de la 7 ou.

  Cele 7 glbenuuri plus 1 ou plus 150 gr zahr se freac bine,se amestec cu nuca mcinat i pesmetul de biscuii. Se ncorporeazuor spuma btut din albuuri, se coace ntro form uns cu unt itapetat cu fin.

  58

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  25/41

  la fiert, apoi se scoate, se aeaz n tava tapetat i se d la cuptor or.

  208 Budinc Schraum80 gr unt, 100 gr fin, l lapte, 100 gr zahr pudr, 6 ou, vanilie

  sau lmie.n 40 gr unt topit se pune fina i laptele i se d la fiert la foc mic

  i se amestec permanent, pn cnd se desprinde de pe vas. Dup ces-a rcit se adaug cte un glbenu, restul de 40 gr unt, zahr pudri spuma de la 6 ou. Se toarn n form de budinc i se fierbe o orpe aburi.

  209 Chec din albu pentru ceai7 albuuri, 70 gr unt topit,18o gr zahr, 150 gr fin.Spuma btut bine cu zahrul se amestec cu fina, se adaug untul

  topit, se toarn n forma de chec tapetat, se coace. Dup 2 zile se taiefelii n grosimea unui fir de pai, care se vor prji. Ct sunt nc caldese pot pudra cu praf de vanilie. Se servesc la ceaiul de dup amiaza.

  210 Omlet cu zahr

  O can de fin, o can de lapte, 6 ou (albuurile spum), 3 lingurizahr plus puin sare.

  211 Prjitur economic (de la tanti Clara)280 gr unt cu 280 gr zahr, se freac, se adaug 4 glbenuuri.

  Din 4 albuuri se bate spuma, se amestec cu compoziia plus 280 grde fin care se toarn n ploaie i se amestec uor. Se ntind 2 foi,

  una se pune n tava tapetat i se unge cu marmelad, peste ea se punea doua foaie, care se unge deasupra cu albuul de la 2 ou frecat cu3 linguri zahr. Se presar cu migdale tiate.

  80

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  26/41

  325 Prjitur de viine (de la d-na Liedler)140 gr zahr, 4 glbenuuri plus spuma de la 4 ou plus 70 gr pes-

  met, coaj de lmie, ct o coaj de nuc unt. Deasupra se pun viinesau ciree.

  326 Pogcele cu miere (de la d-na Frieda)500 gr fin, 200 gr zahr, scorioar, cuioare, coaja de lmie,

  linguri bicarbonat plus 250 gr miere nclzit plus 2 ou ntregi.Se formeaz pogcele, n mijloc se pune un smbure de nuc. Se punla copt.

  106

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  27/41

  107

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  28/41

  108

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  29/41

  327 Prjitur cu mieren 250 gr ap se dizolv 40 gr zahr, 2 dl de miere plus 8 gr

  bicarbonat n cteva linguri de lapte plus 3 ou ntregi plus 800 grfin, dup gust: cuioare, scorioar, coaj de lmie. Se coace lafoc obinuit, se consum la ceai sau vin.

  328 Cuib de viespe30 gr drojdie se dizolv n 100 gr lapte cald se adaug 300 gr

  fin, 2 ou ntregi, ceva sare, se ntinde pe planet i se unge cu100 gr unt amestecate cu o lingur de zahr.

  Aluatul se ruleaz, se taie buci de 4 cm, se pun n tav, aezatepe partea tiat, se las la dospit, apoi se coc. Cnd sunt aproape coapte

  se ung cu lapte n care s-a dizolvat 60 gr zahr.n loc de unt se pot umple cu spuma de la 2 albuuri plus 100 gr

  zahr i 100 gr nuc.

  329 Rulad de rzboi50 gr unsoare, un ou, 50 gr zahr, 200 gr fin, praf de copt,

  3 linguri de lapte. Se face un aluat ca de tiei, se unge cu marmelad,se face un sul care se unge cu ou, se presar cu zahr i se coace la focpotrivit.

  330 Hibes cu jumri (de la tante Irina) litru lapte, un ou, 200 gr jumri, o lingur untur sau 50 gr unt

  plus drojdie, fin ct cuprinde. Dup ce aluatul s-a dospit se ntin-de, se pun jumrile mcinate, se mptur, se d or la odihn. Sentinde din nou, gros de un deget, se decupeaz cu o form de gogoi,se las din nou la dospit. Se ung cu albu de ou i se coc repede.

  109

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  30/41

  349 Izmene ntinse, (ntoarse)-Minciunele3 glbenuuri de ou plus 2 ou, 2 linguri zahr, can

  smntn plus rom, se lucreaz cu fin un aluat potrivit, se ntin-de, se taie dreptunghiuri, la mijloc se cresteaz de 2 cm, se trage uncapt prin cresttur, pn n cealalt parte. Se frig n untur erbinte.Se presar cu zahr.

  350 Covrigei cu drojdie kg fin, 15 gr drojdie, 125 ml lapte, se adaug 225 gr unt

  frecat. 2 ou, sare, o lingur smntn se face o coc. Se formeazcovrigei, se las la dospit, se ung cu ou btut i se presar cu zahr.Se coc.

  351 Rotocoale de vanilie (de la bunica)100 gr unsoare, 120 gr unt, 3 glbenuuri, 140 gr zahr, 350 gr

  fin, zahr vanilat. Se face un aluat, se ntinde i se decupeaz roto-coale i se coc puin. Se scot ca s se aplice spuma btut de la 3 ou,se presar deasupra zahr plus migdale mrunite, se mai coc. La urmse lipesc cu dulcea.

  352 Cornulee de migdale280 gr zahr, 280 gr migdale, o can fin, 1 ou plus 2 albuuri.

  Se formeaz cornulee i se coc.

  353

  Tort Linz cu ciocolat140 gr unt, 140 gr zahr, 3 glbenuuri, spuma btut de la 3 ou,3 table de ciocolat, 140 gr migdale mcinate, 80 gr fin. Se freaco or i o or se coace.

  114

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  31/41

  A18 . Alte bezele

  190 . Aluat de cartofi umplut202 . Aluat de chifle (de la Ambrusch Grete) 76 . Aluat de cltite194 . Aluat fin pentru prjituri cu fructe179 . Aluat fraged

  245 . Aluat fraged316 . Aluat fraged178 . Aluat pentru plcint cu prune sau viine180 . Aluat uor335 . Aluat de miere pentru iepurai301 . Aperitiv de varz168 . Aperitiv fin (de la Betty Bischoflerger) 6 . Ardei pentru iarn

  B74 . Bai pentru vnat 31 . Batoane de alune331 . Beschamel193 . Beschamel de rzboiu223 . Beioare de alune307 . Beioare pariziene152 . Bezele de alune

  16 . Bezele de ciocolat 17 . Bezele de migdale218 . Bezele de migdale222 . Bezele de nuc (a la Szegedin)229 . Bezele Musharane237 . Bezele ruseti

  15 . Bezele i fursecuri pentru ceai 19 . Bezele spaniole154 . Bile cu nuc

  120 . Biscuit de nuc170 . Biscuii Albert336 . Bomboane de pom192 . Budinc de gri fr lapte

  115

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  32/41

  263 . Budinc alb228 . Budinc de amidon116 . Budinc de franzelue347 . Budinc din resturi de carne208 . Budinc Schraum285 . Buzunare cu brnz de vaci314 . Buzunare de unc

  C37 . Capucino tort 11 . Caramel124 . Carne cu varz 49 . Carne de viel tocat n aluat fraged 89 . Carne n capot 26 . Cri de scorioar250 . Cri de scorioar 47 . Cartofi cu boia 56 . Cartofi prjii238 . Ct mai lung cu att mai preferat 55 . Cavaleri sraci (mere n aluat)219 . Cerculee de vanilie109 . Charlot de cpuni265 Chatou de vin214 . Chec 27 . Chec de alune (pine de alune)

  209 . Chec din albu pentru ceai259 . Checsuri189 . Checsuri (de la Liselotte)151 . Checsuri cu amoniac324 . Checsuri cu miere (de la d-na Frieda)334 . Checsuri cu suc de morcovi317 . Checsuri de la Ema181 . Checsuri (de la Liselotte)150 . Checsuri de miere

  158 . Checsuri (de la d-na Lervitski)269 . Checsuri englezeti302 . Checsuri Erica

  116

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  33/41

  340 . Checsuri nvelite in zahr praf260 . Checsuri Kebeli188 . Checsuri NIHELSBURG (de la Liselotte)182 . Checsuri vieneze (de la Iulia)159 . Checsuri de la Rudolf Farek113 . Ciorb de pete 45 . Citronat chec 35 . Citronat tort

  40 . Citronat tort 3 . Ciuperci in oet213 . Cornulee cu nuc sau unc337 . Cornulee cu unt 8 . Cornulee de Lugoj352 . Cornulee de migdale103 . Cornulee de strugurei 80 . Cornulee de vanilie239 . Cornulee de vanilie

  320 . Cornulee umplute128 . Cornulee cu nuc (de la bunica) 60 . Cornulee de Westfalia350 . Covrigei cu drojdie240 . Covrigei de anason348 . Covrigei englezeti117 . Cozonac din pandipan115 . Crap pane196 . Crem 28 . Crem budinc de lmie232 . Crem caramel111 . Crem Cristina ngheat145 . Crem de cafea197 . Crem de cafea253 . Crem de cafea108 . Crem de cpuni165 . Crem de ciocolat

  252 . Crem de ciocolat266 . Crem de nuc 99 . Crem de portocale 29 . Crem de smntn

  117

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  34/41

  102 . Crem jeleu203 . Crem pentru creme257 . Crem pentru creme339 . Crem pentru torturi101 . Crem Tuti-Fruti136 . Crob de cltite274 . Cuib de viespe328 . Cuib de viespe

  D33 . Dobra glute

  7 . Dovleac compot pentru iarn286 . Drob

  E106 . Ecler cu glazur de ciocolat

  F173 . Fii berlineze 5 . Fasole verde pentru iarn310 . Felii bnene (nu se coace)129 . Felii chinezeti 83 . Foietaj 59 . Franzel vntoreasc

  66 . Franzel vntoreasc nr. 2280 Friptur de cprioar131 . Friptur de carne tocat 72 . Friptur de iepure cu sos73 . Friptur de iepure (natur)

  278 . Friptur de viel nclzit 77 . Fritatele342 . Fructe pentru iarn

  G312 . Gluc pentru friptura de iepure 98 . Glute de carne

  118

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  35/41

  122 . Glute de gri pentru sup de vit272 . Glute din chifle 68 . Glute din franzel 58 . Glute de unc153 . Glazur de ciocolat 53 . Glazur fondant167 . Gogoi 86 . Gogoi de carnaval

  220 . Gogoi de husari235 . Gogoi de husari114 . Gogoi de pandipan126 . Gogoi indiene300 . Gula de ardei132 . Gulii umplute293 . Gutui n oet

  H262 . Harlechin283 . Hibes cu smntn330 . Hiles cu jumri (de la tante Irina)

  I112 . Ingheat de cafea349 . Izmene ntinse (ntoarse) - Minciunele

  J1 . Jeleu de agrie

  127 . Jeleu de portocale

  L345 . Lichior de viine294 . Lictar de prune

  273 . Limb fiart n bai50 . Limb de porc sau viel n pulp de rdcinoasei hrean

  44 . Linzer alb

  119

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  36/41

  343 . Linzer din timpul rzboiului (economic)

  M277 . Maionez85 . Maionez frecat la rece186 . Mlai140 . Mmlig299 . Mncare de chifle

  133 . Mncare de gulii135 . Mncare de mazre290 . Mncare de mere289 . Mncare de pui276 . Mncare din resturi de friptur de viel 64 . Mncare vbeasc104 . Mncarea znelor

  2 . Marmelad 82 . Maripan162 . Maripan veritabil

  N81 . Negrii n cma

  267 . Non plus ultra

  O138 . Ochiuri254 . Omlet dulce212 . Omlet fr zahr210 . Omlet cu zahr123 . Ou cu caviar

  P244 . Pine de alune

  24 . Pine din zahr225 . Pine dulce206 . Pine nuc175 . Pine toast

  120

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  37/41

  247 . Pine zahr20 . Pinea episcopului110 . Pandipan236 . Pandipan242 . Pandipan (pine)139 . Pprad 97 . Pastet de vnat166 . Pasteta de viel

  75 . Pastete foietaj275 . Pateu de ficat 51 . Piept de viel cu umplutur de ficat183 . Piftie de cafea226 . Piftie de ciocolat230 . Piftie de lmie217 . Piftie de lmie

  94 . Piftie de portocale231 . Piftie de vanilie

  224 . Piftie de zmeur 88 . Plcint cu mere287 . Plcint cu mere (simpl)322 . Plcint de prune321 . Plcint de viine Erna319 . Plcint de viine Frieda 9 . Pogcele cu jumri 32 . Pogcele cu jumri270 . Pogcele cu jumri271 Pogcele cu jumri 2326 . Pogcele cu miere (d-na Frieda)100 . Portocale umplute288 . Prjitur199 . Prjitur Frieda121 . Prjitur trznet216 . Prjitur bun cu drojdie (de le tanti Pepi)309 . Prjitur cu cacao Erlea

  174 . Prjitur cu jumri vienez146 . Prjitur cu mr148 . Prjitur cu mr simpl305 . Prjitur cu miere

  121

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  38/41

  327 . Prjitur cu miere341 . Prjitur cu miere 13 . Prjitur cu nuc233 . Prjitur cu nuc 46 . Prjitur cu nuci i migdale255 . Prjitur cu stafide307 . Prjitur de gutui156 . Prjitur de rzboi (tanti Clara)

  187 . Prjitur de rzboiu (de la Mdi)185 . Prjitur de slnin251 . Prjitur de sticl211 . Prjitur economic (de la tanti Clara)306 . Prjitur Erika155 . Prjitur german cu cacao264 . Prjitur Linzer323 . Prjitur polonez297 . Prjitur regal

  346 . Prjitur simpl303 . Prjitur Szehler172 . Prjitur zebr160 . Prjitur bun de la 325 . Prjitur de viine de la d-na Liedler176 . Prjitur malacav 79 . Prjiturele spaniole 95 . Prepararea supei de vit163 . Prjitur nc nencercat 48 . Pulp de porc cu mutar 96 . Pulp de porc Steyer69 . Pungi cu fric

  Q298 . Krtsch

  R204 . Reet de cornuri de la d-na Schmidt 10 . Reeta pentru sucuri de fructe 65 . Rinichi i creier

  122

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  39/41

  243 . Rotocoale de cartofivanilie 21 . Rotocoale de vanilie351 . Rotocoale de vanilie (de la bunica)329 . Rulad de rzboi313 . Rulad de unc198 . Rulad de rzboiu 52 . Rulad din pandipan

  S177 . Salat de cartofi cu maionez281 . Salat de cepoar 87 . Salat franuzeasc 84 . Salat italian246 . Semicercuri de unt 14 . Sirop de zmeur332 . Sirop de zmeur fr zahr

  92 . Sos barigote107 . Sos de ciocolat279 . Sos de ciuperci 70 . Sos de sardele 93 . Sos remulad 90 . Sos tartar137 . Spanac143 . Sup acr (zam)141 . Sup de arpaca

  67 . Sup de fasole alb ngroat130 . Sup de fasole verde134 . Sup de gulii184 . Sup de ou125 . Sup de vit cu gogoi din rest de friptur 63 . Sup de arpaca149 . Sup de gri 91 . Supa de vit cu fricele

  207 . trudel de gri191 . trudel de rzboiu

  123

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  40/41

  296 . trudel Kapuziner 62 . trudel de nuc

  T268 . Ton fals cu sos de sardele 25 . Tort de ciocolat 71 . Tort Linzer164 . Tort a la Stiengar

  195 . Tort bun338 . Tort cu fin de porumb39 . Tort cu mirodenii

  22 . Tort de alune 36 . Tort de alune 41 . Tort de alune248 . Tort de alune241 . Tort de cafea cu crem de ciocolat292 . Tort de cafea cu fric318 . Tort de cafea cu fric284 . Tort de carne200 . Tort de cartofi201 . Tort de cartofi i fasole215 . Tort de cartofi315 . Tort de cas (Herta Rocker) 25 . Tort de ciocolat 38 . Tort de ciocolat

  147 . Tort de mere (de la bunica) 34 . Tort de migdale227 . Tort de nuc 12 . Tort de nuc30 . Tort de pesmet

  221 . Tort de pesmet234 . Tort de pesmet105 . Tort de pun161 . Tort de vanilie fr ou

  118 . Tort de viorele 23 . Tort de zahr249 . Tort de zahr

  124

 • 7/22/2019 Retetele Herminei

  41/41

  295 . Tort din picoturi205 . Tort dobo (de la Mela)169 . Tort glasat de mr353 . Tort Linz cu ciocolat 43 . Tort mic

  42 . Tort migdale304 . Tort Milla144 . Tort pandipan (de la tanti Helga)

  311 . Tort provincie119 . Tort Schiller157 . Tort simplu cu mr 78 . Tort spaniol258 . Tort vntoresc256 . Tort de migdale333 . Tortul minune261 . Tortul Napoleon291 . Trunchi de copac

  57 . Trunchi de copac cu ciupercue de maripan

  U282 . Umplutur pentru gogoi de foietaj

  V 61 . Varz desrat 54 . Varz acr vienez171 . Vin de strugurei 4 . Vin de strugurei (rozinchine)142 . Vuene de cartofi

  Z344 . Zarzavaturi i fructe uscate